Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

KOLONOSKOPIE DIETA PŘED VYŠETŘENÍM

OBSAH

Proč je důležitá dieta před kolonoskopií

Průběh kolonoskopie závisí na kvalitě přípravy před vyšetřením. Aby mohlo být střevo správně vyšetřitelné, je nutno ho dobře vyprázdnit. Z tohoto důvodu se doporučuje 3 dny před vyšetřením konzumovat pouze tekutou a kašovitou stravu. Den před plánovanou kolonoskopií je zdravotnickým zařízením, v němž je výkon prováděn, naordinováno ještě projímadlo nebo klyzma. Klient užívající projímadlo musí počítat s tím, že by měl být celý den poblíž toalety.

Zdroj: Strava před kokonoskopií

Poradna

V naší poradně s názvem KOUŘENÍ PŘED KOLONOSKOPIÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den, jakou dobu před vyšetřením kolonoskopie se nesmí kouřit?
Mám jít na ni v 9.20h.Můžu si ještě ráno zakouřit? Děkuji za odpověď Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

8 hodin před vyšetřením kolonoskopií byste neměla do svého těla aplikovat žádné látky ani produkty z cigaretového kouře. Kolonoskopie netrvá moc dlouho, takže si zakuřte hned, jak skončíte s tímto vyšetřením.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kouření před kolonoskopií

Dieta po odstranění polypů tlustého střeva

Dietakolonoskopie po odstranění polypu, tedy po polypektomii, zahrnuje kašovitou stravu po dobu jednoho až 3 dnů. Většinou se nedoporučují žádná výrazná dietní opatření.

Zdroj: Co jíst po kolonoskopii

Dieta před kolonoskopií a pivo

Pivo nijak neovlivňuje výkon kolonoskopie a jeho konzumace není před kolonoskopií nijak omezena.

Zdroj: Dieta před kolonoskopií

Poradna

V naší poradně s názvem KOLONOSKOPIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Měla jsem zácpu ale netrpim na ni pravidelně mám jít na kolonoskopii ale nevím jestli je to nutne.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kolonoskopie, ač se může zdát nepříjemná, je vždy dobrá volba, protože může odhalit počátek budoucích problémů. Pokud se tyto problémy neřeší, mohou znamenat velké riziko do budoucna. Na kolonoskopii určitě běžte a opakujte ji alespoň jednou za 5 let.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kolonoskopie

Co jíst po kolonoskopii

Po odstranění střevních polypů nebo po jiném zákroku v tlustém střevě je pacientovi na několik dní naordinována šetřící dieta a jsou mu omezeny některé aktivity. Před tím, než pacient opustí oddělení, jsou s ním probrány výsledky kolonoskopie. V daný čas ovšem ještě definitivní diagnóza nemusí být známa, protože se čeká na mikroskopickou analýzu bioptických vzorků, která obvykle zabere několik dní.

Zdroj: Kolonoskopie

Diskuze

V diskuzi SALINICKÉ KLYSMA A JEHO UŽITÍ PŘED VYŠETŘENÍM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan kopa.

kolik hodin před vyšetřením toto klysma aplikovat. děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alexander Hampel.

Dobrý den.
Mám otázku.
V kolik hodin ráno si mám doma aplikovat salinické klysma,když mi cesta do nemocnice trvá 3/4 hodiny.V nemocní mám být v 7:00 hod.
Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Salinické klyzma a jeho užiti před vyšetřením

Kolonoskopie v narkóze

Je možno vyšetření provést i v celkové anestezii, ale jde jen o minimum případů.

Zdroj: Kolonoskopie

Poradna

V naší poradně s názvem SALINICKÉ KLYZMA A JEHO UŽITI PŘED VYŠETŘENÍM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Richard.

Jak dlouho před vyšetřením (rektoskopie) si mám salinické klysma aplikovat, když pak musím jet 1,5 hodiny do nemocnice a tam třeba ještě čekat. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte postupovat podle návodu. Takže do nemocnice musíte přijet dřív. Tam si aplikujete klizma a zároveň se na WC vyprázdníte. Hygienu pak provedete na WC navlhčenými ubrousky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Salinické klyzma a jeho užiti před vyšetřením

Video

Zde můžete vidět průběh kolonoskopie.

Zdroj: Kolonoskopie

Diskuze

V diskuzi KOLONOSKOPIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Měla jsem zácpu ale netrpim na ni pravidelně mám jít na kolonoskopii ale nevím jestli je to nutne.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Mohu kolonoskopii podstoupit i když mám arytmii srdce?

Zdroj: diskuze Kolonoskopie

1. Naplánujte si přípravu

Váš lékař je vaším nejlepším zdrojem informací o tom, jak se na kolonoskopii připravit. Když si s ním naplánujete postup, dostanete také pokyny. Před vyšetřením si je dobře přečtěte a v případě dotazů zavolejte svého lékaře.

Uvolněte si dostatek času na večer před a v den své kolonoskopie a naplánujte si, aby šel někdo s vámi v den kolonoskopie.

Nakupte také důležité zásoby několik dní dopředu. Seznam důležitých zásob může obsahovat:

  • Lékařem předepsané nebo volně prodejné projímadlo;
  • Jídlo s nízkým obsahem vlákniny;
  • Sportovní izotonické nápoje, džusy a bujóny;
  • Vlhké ubrousky;
  • Krém proti plenkové dermatitidě.

Zdroj: Jak se připravit na kolonoskopii

Diskuze

V diskuzi SALINICKÉ KLYSMA A JEHO UŽITÍ PŘED VYŠETŘENÍM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Richard.

Reakce na "Cempírek" : Právě, návod jsem nikde nenašel. Ani na originálním balení. A už se vidím jak si v nemocnici někde v čekárně nebo na WC aplikuji klyzma ležíc na boku. Jak dlouho před vyšetřením stále nevím.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan kopa.

kolik hodin před vyšetřením toto klysma aplikovat. děkuji

Zdroj: diskuze Salinické klyzma a jeho užiti před vyšetřením

Příprava na kolonoskopii

Před provedením kolonoskopického vyšetření je třeba úplné vyprázdnění střeva. Pacient by měl být důkladně obeznámen s postupem přípravy střeva před kolonoskopií. Je nutná úprava stravy před kolonoskopií. Ta by se měla skládat z pití velkého množství speciálních vyprazdňovacích přípravků, například Moviprep – několikadenní čisticí dieta se skládá pouze z tekutin a laxativ, v některých případech může být před vyšetřením nutný klystýr pro důkladné čištění střev před kolonoskopií. Alkohol před kolonoskopií je zakázaný.

Před zákrokem musí pacient přesně dodržet pokyny lékaře, jinak může být příprava střev nedostatečná a vizualizace sliznice tlustého střeva může být zkreslena reziduální stolicí. V některých případech je proto nutné vyšetření opakovat nebo musí být provedeno méně přesné alternativní vyšetření namísto kolonoskopie. Většina léků, které pacient užívá, by neměla být vysazena.

Existují však určité typy léčiv, které by svými účinky mohly zasáhnout do průběhu vyšetření. Je tedy důležité sdělit lékaři, který kolonoskopii bude provádět, jaké léky pacient užívá a lékař posléze rozhodne, zda je nezbytné některá léčiva před vyšetřením vysadit. Aspirin, léky na ředění krve (například Warfarin), léky na léčbu artritidy nebo inzulín jsou příklady léčiv, u nichž je velmi žádoucí se o jejich užívání před kolonoskopií poradit s lékařem. Dále bude lékař vyžadovat informace o pacientových alergiích a závažných onemocněních, i těch, které zdánlivě s vyšetřením střev nemusí nijak souviset.

Lékař by měl být informován, pokud byla pacientovi v minulosti nasazena antibiotika před chirurgickým nebo zubařským zákrokem k prevenci infekčního onemocnění. Několik dní před kolonoskopickým vyšetřením se doporučuje vyhýbat se určitým druhům jídla, například jídlům s velkým obsahem vlákniny.

Zdroj: Kolonoskopie

Diskuze

V diskuzi KOLONOSKOPIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Měla jsem zácpu ale netrpim na ni pravidelně mám jít na kolonoskopii ale nevím jestli je to nutne.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Děkuji za odpověď ale zacpa už je pryč a už chodím normálně na toaletu mám i přesto vyšetření podstoupit?Je mi 48.let.A jaká je čekací lhůta na vyšetření.

Zdroj: diskuze Kolonoskopie

Co je to kolonoskopie

Kolonoskopie je vyšetření používané k detekci změn nebo abnormalit v tlustém střevě a konečníku. Během kolonoskopie je do konečníku vložena dlouhá, flexibilní trubice (kolonoskop). Malá videokamera na špičce trubice umožňuje lékaři prohlížet vnitřek celého tlustého střeva. Během kolonoskopie, pokud je to nutné, mohou být odstraněny polypy nebo jiné typy abnormálních tkání, popřípadě mohou být odebrány vzorky tkáně (biopsie). To jsou úkony, při kterých dochází k narušení tkáně a vzniku krvácení. Pro pacienta, který užívá léky na ředění krve to může znamenat riziko krvácení.

Zdroj: Kolonoskopie a Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem KOLONOSKOPIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Pošík.

Dobry den. Prosim kde se dela vysetreni - kolonoskopie. Jsem rocnik 52. Jsem z Usteckeho kraje. Vidhostice -Podborany. Jake musim mit a od koho doporuceni? Chodim na urologii kde mi delali PSA bez nalezu. Jiz jsem podstoupil kolonoskopicke vysetreni asi pred 10let. Bez nalezu. I kdyz to pro me nebylo moc prijemne bolelo me to a docela hodne. Nyni mi je 66let a chtel bych znovu podstoupit tuto kontrolu abych vedel jak na tom jsem se zdravim. Moje matka mela rakovinu delohy ktera se ji rozrostla az k zaludku ktera na ni umrela. Muj bratr rocnik 55 mel rakovinu prostaty kterou mu vzali a zatim ma klid. Dekuji za odpoved. Jan Posik

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kolonoskopii provádějí na oddělení GASTROENTEROLOGIE. Na vyšetření je třeba se objednat předem a mít k tomu žádanku od praktického lékaře. Takže nejdřív obvoďák, pak objednání a pak výkon.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kolonoskopie

Strava před výkonem

Strava před výkonem se skládá z pití velkého množství speciálních vyprazdňovacích přípravků, několikadenní čisticí diety skládající se pouze z tekutin a laxativ, v některých případech může být před vyšetřením nutný klystýr.

Před vyšetřením musíte přesně dodržet lékařovy pokyny, jinak může být příprava střev nedostatečná a vizualizace sliznice tlustého střeva může být zkreslena reziduální stolicí. V některých případech je pak nutné vyšetření opakovat nebo musí být provedeno méně přesné alternativní vyšetření místo kolonoskopie. Většina léků, které užíváte, by neměla být vysazena.

Existují však určité typy léčiv, které by svými účinky mohly zasáhnout do průběhu vyšetření. Je tedy důležité sdělit lékaři, který kolonoskopii bude provádět, jaké léky užíváte a lékař posléze rozhodne, zda je nezbytné některá léčiva před vyšetřením vysadit. Aspirin, léky na ředění krve (například Warfarin), léky na léčbu artritidy nebo inzulín jsou příklady léčiv, u nichž je velmi žádoucí se o jejich užívání před kolonoskopií poradit s lékařem. Dále bude lékař vyžadovat informace o vašich alergiích a závažných onemocněních, i těch, která zdánlivě s vyšetřením střev nemusí nijak souviset.

Lékař by měl být informován, pokud vám byla v minulosti nasazena antibiotika před chirurgickým nebo zubařským zákrokem k prevenci infekčního onemocnění. Několik dní před kolonoskopickým vyšetřením se doporučuje vyhýbat se určitým druhům jídla, například potravinám s velkým obsahem vlákniny.

Zdroj: Strava před kokonoskopií

Dieta před kolonoskopií s ohledem na Warfarin

Warfarin je lék, který vyžaduje dodržování dietních opatření týkajících se stabilního příjmu potravin s vitamínem K. Pacient s léčbou Warfarinem musí každý den sníst potraviny, které mu dodají stanovené množství vitamínu K. Před kolonoskopií je však zapotřebí dodržet půst, a den před vyšetřením se nesmí jíst vůbec nic, aby se střevo mohlo vyčistit a lékař mohl dobře vidět na střevní stěnu. Pokud lékař nedoporučí přerušení léčby Warfarinem, tak je třeba stále dodržovat příjem potravin s vitamínem K s dodržením podmínek pro dietu k vyčištění střev. Dieta k vyčištění střev začíná čtvrtý den před kolonoskopií, kdy je třeba konzumovat jen snadno stravitelnou stravu. Pro pacienty s Warfarinem a nutným příjmem vitamínu K to znamená, že by měli jíst snadno stravitelná jídla s obsahem vitamínu K.

Mezi lehká jídla s obsahem vitamínu K patří:

  • bramborová kaše;
  • rajčatová šťáva;
  • okurkový salát z oloupaných okurek bez smetany;
  • šťáva z okurek;
  • šťáva z kysaného zelí;
  • brokolicový krém;
  • špenátový protlak;
  • zeleninový vývar;
  • hráškový krém;
  • jablečné pyré.

Den před kolonoskopií již není možné konzumovat žádné jídlo, jen pít čiré tekutiny (nápoje, vývary skrze které je vidět). V tomto dni již není jednoduché přirozeným způsobem dodržet příjem vitamínu K z přírodních zdrojů.

Přírodní čiré tekutiny s obsahem vitamínu K:

  • šťáva z okurek;
  • šťáva ze zelných listů;
  • šťáva z kysaného zelí.

Existuje zde také možnost doplnit vitamín K pomocí doplňku stravy s obsahem vitamínu K. Příjem vitamínu K během jednoho dne by měl být 120 mikrogramů pro muže a 90 mikrogramů pro ženy. Vzhledem k tomu, že jde pouze o jeden den, tak není tolik nebezpečné, když nastane jednodenní výkyv v příjmu vitamínu K.

Zdroj: Kolonoskopie a Warfarin

Kdy přestat užívat Warfarin před kolonoskopií

O přerušení léčby Warfarinem z důvodu plánované kolonoskopie musí vždy rozhodnout lékař, který vede léčbu Warfarinem. Musí zde zvážit a vyhodnotit rizika, která sebou nese případné přerušení léčby a rizika krvácení z plánovaného výkonu. Warfarin je lék, který brání vzniku sraženin a umožnuje tak žít pacientovi delší život. Zároveň Warfarin zesiluje krvácení. Pacient, kterému byla doporučena kolonoskopie, musí vždy informovat lékaře, že užívá Warfarin. Lékař pak rozhodne, jaké úkony při kolonoskopii provede. Pokud se jedná o pouhé prohlédnutí střev, tak je zde riziko krvácení jen nízké a léčba Warfarinem se přerušovat nemusí. Pokud jde o kolonoskopii, při které bude docházet k odebrání tkáně, tak zde již musí přijít na řadu rozhodnutí lékaře vedoucí léčbu Warfarinem a jeho plán na přizpůsobení dávkování Warfarinu. Obvyklá doba přerušení léčby Warfarinem je pět dní před plánovanou kolonoskopií.

Zdroj: Kolonoskopie a Warfarin

Příprava před kolonoskopií

Před samotným kolonoskopickým výkonem jsou pacientovi podávány intravenózně tekutiny, je mu průběžně monitorován srdeční rytmus, krevní tlak a hladina kyslíku v krvi. Medikace, respektive sedativa jsou obvykle podávána intravenózní cestou. Pacient začne pociťovat únavu a je spavý. Během procedury může být pacientovi dávka sedativ ještě zvýšena. Během samotného kolonoskopického vyšetření pacient pociťuje nepříjemné vjemy, jako je tlak, křeče a nadýmání v břiše. Díky medikaci, která je pacientovi podána, je kolonoskopie všeobecně dobře snášené vyšetření, které závažnější bolesti způsobuje pacientovi jen velmi zřídka.

Zatímco je zaváděn kolonoskop, pacient leží na levém boku nebo na zádech. Jakmile je dosaženo konce tlustého střeva (caekum) nebo konečné části střeva tenkého (terminální ileum), kolonoskop je velmi pomalu vytahován a v průběhu vytahování je pečlivě vyšetřována sliznice tlustého střeva. Kolonoskopie obvykle trvá od 15 do 60 minut. Pokud nemůže být z jakéhokoliv důvodu zobrazeno celé tlusté střevo, může lékař rozhodnout o opakování celé kolonoskopie později bez jiné přípravy střev před vyšetřením nebo opět s přípravou. Dále může indikovat rentgenologické vyšetření či CT tlustého střeva.

Po celou dobu budete v kontaktu s ošetřujícím personálem. O každém kroku vás bude informovat a upozorňovat vás, co se bude dít dále. Klidně při vyšetření dýchejte, nežvýkejte a nehýbejte se. Někdy se vyšetření provádí i v celkové anestezii. Po skončení kolonoskopie zůstaňte ještě půl hodiny v klidu. Pokud vám byl odstraněn polyp, budete poučeni o možných komplikacích, vhodné stravě a denním režimu pro následující dny.

Zdroj: Strava před kokonoskopií

MUDr. Řehoř Liberec

Privátní gastroenterologie MUDr. Marka Řehoře se zaměřuje na diagnostiku a léčbu onemocnění trávicího ústrojí.

Gastroenterologická a hepatální poradna

  • diagnostika, léčba a sledování nemocí trávicího ústrojí, jater a slinivky břišní
  • trvání různé, ceny různé

Kolonoskopie

  • endoskopické vyšetření tlustého střeva
  • trvání různé, ceny různé

Gastroskopie

  • endoskopické vyšetření jícnu, žaludku a dvanáctníku
  • trvání různé, ceny různé

Adresa:

Klášterní 117/2

460 01 Liberec

Telefon

485 312 141 

Otevřeno

Pondělí až pátek 7:30–12:00 hod.

Zdroj: Kolonoskopie Liberec

Jak dlouho trvá vyšetření

Při zavádění kolonoskopu pacient leží na levém boku nebo na zádech. Jakmile je dosaženo konce tlustého střeva (caekum) nebo konečné části střeva tenkého (terminální ileum), je kolonoskop velmi pomalu vytahován a v průběhu vytahování je pečlivě vyšetřována sliznice tlustého střeva.

Délka vyšetření se pohybuje v rozmezí 15 až 60 minut. Pokud nemůže být z jakéhokoliv důvodu zobrazeno celé tlusté střevo, může lékař rozhodnout o opakování celé kolonoskopie. Dále může indikovat rentgenologické vyšetření či CT tlustého střeva.

Zdroj: Kolonoskopie

Jídelníček po kolonoskopii

Po kolonoskopii je důležité konzumovat lehká jídla, která nebudou způsobovat nadýmání a nebudou dráždit střevní stěnu pálivým kořením. U pacientů užívajících Warfarin je po kolonoskopii navíc ještě nedostatek vitamínu K. Pro jeho rychlé doplnění je nejlepší sníst potraviny s vysokým obsahem vitamínu K.

Mezi potraviny s vysokým obsahem vitamínu K vhodné po kolonoskopii patří:

  • spařené čerstvé listy hlávkového zelí (maximálně 3 velké listy);
  • spařené listy čerstvé kapusty (maximálně 3 velké listy);
  • čerstvá salátová okurka i se slupkou (maximálně 2 salátové okurky);
  • ledový salát;
  • rajčata, rajčatová šťáva.

Při konzumaci čerstvých potravin je důležité dbát na současný příjem malého množství zdravého tuku, protože vitamín K potřebuje tuk, aby mohl lépe vstoupit do metabolizmu. Postačí malá kávová lžička olivového nebo slunečnicového oleje společně s některou z výše uvedených potravin.

V závislosti na výkonu při kolonoskopii se přizpůsobí strava v dalších dnech. Pokud kolonoskopie probíhala bez invazivních zákroků (nebyla odebírána tkáň), tak není třeba dále žádná dieta, krom té co vyžaduje Warfarin. Pokud došlo při kolonoskopii k zákrokům, které narušily integritu tkáně, tak je třeba se v následujících dnech vyhnout těžkým, kořeněným jídlům a pokrmům, které mohou nadýmat. Proto se doporučuje týden dodržovat dietu, jak byla popsána pro dny před kolonoskopií - lehká snadno stravitelná jídla.

Zdroj: Kolonoskopie a Warfarin


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP