Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

KOMPLIKACE PO KYRETÁŽI

OBSAH

Komplikace po kyretáži

Komplikace jsou vzácné, ale obdobné jako u jakékoli jiné operace, tedy záněty, krvácení, trombózy, embolie, poranění dělohy, poranění sousedních orgánů, nervů a cév. Při eventuálních velkých poraněních dělohy a možném krvácení může dojít i k odstranění dělohy. Má-li žena později po operaci bolesti v podbřišku, krvácení, nebo pokud se dostaví horečka, je potřeba neprodleně vyhledat lékaře.

Zdroj: Kyretáž v přechodu

Diskuze

V diskuzi KOMPLIKACE PRI OPERACI A USPESNOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Brož.

Dobry den zajimalo by me zda mohou vzniknout komplikace pri operaci a jaka je uspesnost

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Komplikace pri operaci a uspesnost

Kyretáž v menopauze

Kyretáž se v menopauze provádí nejčastěji kvůli silné prodloužené menstruaci nebo kvůli jakémukoliv krvácení po přechodu. Z diagnostických důvodů bývá ke kyretáži připojena i takzvaná hysteroskopie, při níž je do dělohy zavedena kamera, kterou je možno dělohu prohlédnout zevnitř. Kyretáž děložního hrdla volí lékař při nenormálních cytologických nálezech, aby si ozřejmil, jak vážné dysplastické změny jsou.

Kyretáž je jediná možná volba u případu silného krvácení. S takovýmto krvácením přicházejí často ženy v období kolem menopauzy, kdy jsou tělu vlastní hormony v dysbalanci. Kyretáž zde hraje roli nejen diagnostickou – k určení příčiny krvácení, ale také terapeutickou – k zastavení krvácení.

Tento výkon má díky pokrokům a zkušenosti v medicíně minimum komplikací. Mezi komplikace kyretáže se řadí ty, které souvisejí s výkonem samotným, tedy proniknutí kyrety dutinou děložní, silné krvácení; operace může být znesnadněna nitroděložními srůsty. Jedním z rizik je také možné proděravění dělohy, které se řeší pomocí laparoskopického zákroku. Další komplikace mohou být komplikace spojené s celkovou anestezií.

Zdroj: Kyretáž v přechodu

Diskuze

V diskuzi ARTRÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

To je rozumné řešení. Odstraní se tím současné komplikace spojené s vybočením nefunkčním kloubem mezi články.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marian.

Děkuji za odp.,ale nevím jak se mi bude chodit když budu mít ty kustky přisroubovany k sobe,jestli mě to bude nějak omezovat pro chůzi nebo práci anebo při sportu?

Zdroj: diskuze Artróza

Menstruace po kyretáži

Krvácení po kyretáži by mělo být mírné a ustat za několik dní. Pokud krvácíte velmi silně nebo dlouho (déle než 14 dní), máte bolesti nebo horečku, navštivte neprodleně lékaře. Uvedené příznaky mohou být způsobeny infekcí, kterou je třeba včas léčit.

Slabé krvácení (špinění) po revizi dělohy ustává do týdne. První menstruace po kyretáži se dostaví za 4–6 týdnů. U kyretáže po porodu může odchod očistků trvat několik týdnů.

Zdroj: Kyretáž děložní sliznice

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ BŘICHO A BOLEST JAKO PŘI NAMOŽENÍ PO ODSTRANĚNÍ POLYPŮ A KYRETÁŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli by mi někdo poradil. Byla jsem 9.7. dneska je to druhý den na odstranění polypu na děložním hrdle a v děloze a na kyretáži v celkové narkóze a mám oteklé celé břicho a bolest a pálení jako při namožení. Dneska už jen trochu špinění, včera trochu bolest jako při menstruaci. Děkuji Helena

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oteklé břicho a bolest jako při namožení po odstranění polypů a kyretáži

Bolesti po kyretáži

Kyretáž je velmi bolestivý zákrok, a proto se provádí v celkové anestezii. Bolestivost po výkonu je normální. Pokud však bolesti přetrvávají delší dobu, může se jednat o zánět, který se dostal do dělohy po kyretáži. Je tedy nutná návštěva lékaře.

Zdroj: Kyretáž děložní sliznice

Poradna

V naší poradně s názvem CHLAMYDIE PŘÍZNAKY A PROJEVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olina.

Je mozne mit od chlamydie zanet ocniho nervu?dcera ma delsi dobu vytok,krvaceni mimo cyklus,divny pocit v nohach.citi chodidla jako by je mela ztazeny v obvaze..dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, za tyto komplikace mohou i chlamydie. Doporučuji nechat si vyšetřit krev, kde se zjistí přítomnost chlamydií.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chlamydie příznaky a projevy

Krvácení

Obecně slabé krvácení (špinění) po kyretáži dělohy ustává do týdne.

Zdroj: Kyretáž v přechodu

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN - TĚLESNE POCITY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Dobry den, rada bych vedela jake negativni ucinky prozivate. Muj manzel je na Warfarinu novaček-teprve mesic. Citi se velice špatne. Nejdrive mel otekle pouze kotniky, pak lytka ted uz cele nohy. Dale ma primo obri tvrde bricho, ktere ho boli. Popraskala mu i kuze na bocich a ma vyrazku. Velice zhubnul ale to bricho je extremni. Dale ma prujem a to asi tak 10x denne. Jeste bere tedy Lasix na odvodnovani, prasky na tlak a srdce a na zaludek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bude potřeba provést vyšetření a určit přesnou příčinu otoků dolních končetin a zvětšeného břicha. Možná tyto komplikace vůbec nesouvisí s Warfarinem. Doporučte manželovi návštěvu praktického lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin - tělesne pocity

Komplikace

Recidivy onemocnění se téměř nevyskytují, drobné komplikace, pokud se ojediněle vyskytly, byly snadno zvládnuty. Tato metoda léčby hemoroidů je velmi vhodná rovněž pro opakující se onemocnění po předchozích jiných zákrocích kvůli hemoroidům. Při klasickém odstraňování hemoroidálního uzlu hrozilo pacientům opakování nemoci a nebezpečí inkontinence způsobené narušením svěračů. Tyto komplikace u Longovy metody odpadají.

Zdroj: Longova metoda

Poradna

V naší poradně s názvem MRTVĚNÍ RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan potucek.

boli mne prava ruka.vrameni loket azapesti.pri praci u pocitace ,zacne mravenceni prstu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčiny bude třeba hledat v okolí hrudní páteře. Degenerativní změny na páteři mohou utlačovat nervy a to může způsobit tyto komplikace. Dále do seznamu možných příčin bude patřit způsob spánku - ležení stále na jedné straně a nevhodná podložka hlavy mohou způsobit tyto komplikace. Dále je to způsob posedu a přetěžování bolavé ruky - přenesení některých úkonů na druhou ruku. Bližší informace vám k tomu řekne lékař ortoped a neurolog.
Obvyklá léčba je rehabilitace, masáže a režimová opatření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mrtvění ruky

Další problémy po narkóze

Respirační komplikace:

  • aspirace – po narkóze může dojít k aspiraci žaludečních šťáv, a to nejčastěji při úvodu a ukončování anestezie, při zvracení, ileusu, atonii žaludku
  • atelektáza – okrsek nevzdušné plicní tkáně vznikající po uzávěru bronchu, hromadění sekretu v dýchacích cestách, neschopnost odkašlat si
  • plicní edém – selhávání levého srdce, hromadění krve před srdcem, v malém oběhu filtrace přes bazální membránu
  • apnoe – zástava dechu při probouzení z anestezie
  • šoková plíce – u šokujících poranění
  • záněty plic – bronchitida, bronchopneumonie
Dalšími komplikacemi jsou:
  • komplikace operační rány
  • pooperační komplikace kardiální
  • tromboembolické komplikace
  • poruchy hemostázy
  • poruchy funkce močového systému
  • poruchy funkce jater
  • gastrointestinální komplikace
  • nervové poruchy
  • duševní poruchy

Zdroj: Bolest v krku po narkóze

Poradna

V naší poradně s názvem A CO KÁVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman Baloga.

A co káva a její náhražky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Káva bez kofeinu je možná. Kofein je to, co způsobuje komplikace při rakovině slinivky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze A co káva

Kdy po kyretáži do práce

Délka pracovní neschopnosti záleží na povaze povolání, které žena vykonává, a také na tom, jak se sama cítí. Obecně to bývá maximálně týden po výkonu.

Zdroj: Kyretáž děložní sliznice

Poradna

V naší poradně s názvem BRADAVICE ZE ZNAMÉNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mari.

Dobrý den.Chtela bych se zeptat na spánku jsem měla menší Hnědý flíček k potom byl par týdnů malinko vystouplí, asi po týdnu od kontroly u kožní lékařky se mi z toho udělala červená bradavice. Je to nebezpecne a mela bych znovu navštívit lékařku? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když to viděla kožní lékařka, tak to nebude nebezpečné. Zhoubný melanom kožní lékař bezpečně pozná. U vás to bude nějaký typ keratózy, který může způsobit komplikace jen kosmetického rázu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bradavice ze znaménka

Rekonvalescence

Do nemocnice je třeba přijít nalačno (obvykle ráno), popřípadě je žena potřebnou dobu před zákrokem hospitalizována v nemocnici. Po uspání pacientky lékař nejprve dezinfikuje pochvu a děložní hrdlo. Pokud je potřeba, rozšíří děložní hrdlo, a potom vsune do děložního hrdla trubičku, kterou budou procházet nástroje při kyretáži. Následně lékař odsaje obsah dělohy nebo ho vyškrábne ostrým nástrojem, kyretou. Celý zákrok trvá 15 až 20 minut, z toho odstranění děložního obsahu zhruba 5 až 10 minut. Několik hodin po zákroku může žena obvykle z nemocnice odejít (ze zkušenosti je vhodný odvoz autem).

Po kyretáži se chovejte jako v šestinedělí. Vyhněte se zvýšené tělesné námaze, hodně odpočívejte. Kvůli zvýšenému riziku infekce nepoužívejte tampóny, nekoupejte se (pouze se sprchujte), vynechte pohlavní styk.

Zdroj: Kyretáž děložní sliznice

Poradna

V naší poradně s názvem PO OPERACI KYRETÁŽE JAK DLOUHO JSI V NESCHOPNOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den chtěla jsem se zeptat když nastupuji v pátek na operaci kyratáže jak dlouho je člověk v neschopnosti.Děkuji za odpověd s pozdravem Hanka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Doba rekonvalescence po kyretáži je u každé ženy individuální a přesně ji může určit váš gynekolog, který zná váš celkový zdravotní stav. Zavolejte mu a zeptejte se ho na to.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Po operaci kyretáže jak dlouho jsi v neschopnosti

Přechozená mononukleóza

Jaterní komplikace mohou být v rozmezí zvýšených jaterních testů až po vznik žloutenky.

Plicní komplikace mohou být někdy velmi vážné a představují pro nemocného největší riziko. Projevují se zvětšením uzlin nejen na krku, ale i kolem dýchací trubice, tlačí na dýchací cesty a tím způsobují jejich zúžení, nebo až uzavření. Pokud není na blízku odborná pomoc, může dojít k zadušení. Při nadměrně zduřelých uzlinách lékař doporučuje hospitalizaci, kde je nemocný pod kontrolou. V případě nutnosti je zapotřebí chirurgický zásah.

Neurologické komplikace jsou skutečně ojedinělé, může dojít k záchvatům (zvláště při vysoké horečce), někdy i k zánětu mozkových blan a podobně. I tady je důležitá včasná a účinná léčba, někdy i hospitalizace.

Krevní komplikace – dochází k poklesu počtu bílých nebo odumření červených krvinek. Je to jenom přechodný stav. Po určité době a léčbě se vše vrací k normálu.

Zdroj: Mononukleóza u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI PAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jája.

Dobrý den, chtěla bych poradit co s bolavýma patama. Začnu od začátku, před asi 3 lety jsem dostala pásový opar na lýtku a stehně ze zadní strany. Od té doby mě začaly jakoby úplně řezavé bolesti od achylovky do paty, nevím jestli by to mohlo mít nějakou souvislost, patní ostruhy tam nejsou ( potvrzeno rentgenem ). Dodnes mám bolesti ( řezavé už nejsou ) pat, někdy až nesnesitelné než se rozejdu, po chvíly to trochu poleví, ale stejně ty bolesti jsou, takže chodím jako důchodce, přesto ještě nejsem.
Děkuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zastavte se na neurologii a nechte si vyšetřit nervy na noze. Tyto komplikace může způsobovat uskřinutý nerv, který byl vyprovokován pásovým oparem. Jednoduchá operace pak zajistí úlevu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest chodidla

Kyretáž na Wikipedii

Wikipedie uvádí, že kyretáž neboli výškrab je krátký operační zákrok v oboru gynekologie, jehož podstatou je částečné odstranění děložní sliznice s pomocí kyrety a při kterém dojde k vyčištění dutiny děložní. Mimo jiné se jedná o dnes již jen řídce používaný způsob provedení interrupce. Zároveň může být kyretáží získaná tkáň zkoumána při dalším určování zdravotního problému.

Před zákrokem bývá nejprve roztaženo děložní hrdlo. Samotný zákrok se nejčastěji provádí v České republice v celkové anestezii, v mnoha zemích dostává pacientka na výběr z více druhů anestezie (epidurální, lokální).

Výkon se užívá terapeuticky k zástavě silného menstruačního krvácení, ale také diagnosticky při nejasném nálezu (podezření na polyp, myom nebo nádor) v dutině děložní, nebo při odstranění nežádoucích zbytků po porodu/potratu v dutině děložní. Výkon může být součástí hysteroskopie.

Získaný materiál se odesílá k histologickému vyšetření.

Bezpečnější alternativou kyretáže je hysteroskopie. Při hysteroskopickém výkonu jsou totiž veškeré úkony prováděny pod kontrolou zraku.

Dříve byla kyretáž známa především jako metoda chirurgické interrupce. Dnes je již Světovou zdravotnickou organizací (WHO) doporučována spíše vakuumaspirace nebo nechirurgické metody interrupce.

Tento výkon má díky pokrokům v medicíně minimum komplikací. Mezi komplikace kyretáže se řadí ty, které souvisejí s výkonem samotným – proniknutí kyrety dutinou děložní, silné krvácení, operace může být znesnadněna nitroděložními srůsty (Ashermanův syndrom). Není-li taková komplikace řešena, může to v budoucnu zvyšovat například pravděpodobnost mimoděložního těhotenství. Jedním z rizik je také možné proděravění dělohy, které může být nutné řešit pomocí laparoskopického zákroku. Další komplikace mohou být spojené s celkovou anestezií.

Zdroj: Kyretáž děložní sliznice

Komplikace

Vzhledem k tomu, že u některých žen probíhá uretritida bez zjevných příznaků, je důležité chodit na pravidelné gynekologické prohlídky. Ženy si často léčí uretrální zánět samy, domácí léčbou, ale některé infekce mohou bez náležité léčby vyústit v komplikace – orální a anální infekce, vaginální záněty žláz a cyst, sterilita a mimoděložní těhotenství nebo infekce, které mohou dokonce být předány během porodu na novorozence, takže může dítě trpět takzvaným ophthalmia neonatorum (akutním zánětem spojivek).

Zdroj: Co způsobuje zánět močové trubice u žen?

Komplikace

U dětí do 6 let se mohou při horečce vyskytnout takzvané febrilní křeče. Jedná se o alarmující stav doprovázený ztrátou vědomí a záškuby rukou i nohou. Při prvním záchvatu je nutno většinu dětí hospitalizovat.

Zdroj: Horečka

Komplikace

Komplikací u tohoto onemocnění je riziko perforace jícnu, je-li k léčbě použit dilatátor. Kromě toho je jedním z rizikových faktorů vznik spinocelulárního karcinomu v dutině ústní, jícnu a hypofaryngu.

Zdroj: Syndrom Plummer-Vinson

Komplikace nespavosti

Hlavní komplikací jsou zejména únava a psychické potíže, které nespavost logicky s sebou přináší. Z únavy pak pramení řada nehod během dne, ať už automobilových, pracovních, či jiných, snížená koncentrace a schopnost se učit. Strach z nemožnosti usnout vyvolává v postiženém stále rostoucí úzkost, ve výsledku se pak u pacienta můžeme potýkat s depresí.

Zdroj: Nespavost

Komplikace poranění v nose

Dlouhodobé komplikace mohou být způsobeny znečištěním, složitou ránou, věkem a také metabolickými poruchami. Mezi metabolické poruchy patří nedostatek vitamínů a bílkovin. Infekce také může porušit okraje nosu. Boláky v nose jsou kontrolovány lékařem, aby se zabránilo potencionálním komplikacím. Také uživatelé brýlí se při výskytu boláků na nose musí svých brýlí na krátkou dobu vzdát. Fraktura nosu musí být řešena v prvních 8 dnech, jinak po ní může zůstat široké sedlo nosu nebo křivý nos. Závažné krvácení obličeje může být důvodem i pro intubaci. U těchto závažných poranění může být omezeno dýchání nosem. Pokud se u těchto poranění provádí umělé dýchání, tak se může dostat krev do plic. Výsledkem by mohl být zápal plic nebo v nejhorším případě může dojít ke smrti zadušením.

Zdroj: Zranění v nose


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP