Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

KOŽNÍ VYRÁŽKY FOTO

OBSAH

Kožní roh, latinsky cornu cutaneum, anglicky pak cutaneous horn. Je to neobvyklý keratinizovaný nádor kůže, který svým vzhledem připomíná zvířecí roh. Někdy bývá velký i několik centimetrů. Odstraňuje se chirurgicky. Jedná se o neestetický výrůstek.

Zdroj: Kožní roh

Poradna

V naší poradně s názvem JAK NA OPRUZENINY KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Beata.

Ako liečiť kožné vyrážky, aleno svrab. Kde sa dá kúpiť sprej Spregal?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kožní vyrážky jsou velmi časté a jejich příčin je opravdu mnoho. Pro úspěšnou léčbu kožní vyrážky je potřeba nejdříve určit o jaký druh vyrážky jde a co ji způsobuje, teprve pak může být její léčba účinná a rychlá.

Sprej Spregal se v zahraničí používá k léčbě svrabu. Sprej Spregal obsahuje dvě účinné látky Esdepallethrine a Piperonylbutoxid. V rámci EU je k dostání pouze v Řecku a nebo v Litvě. Také jde sehnat ve Francii, ale tam se to jmenuje Para Special Poux a nebo na Maltě, kde se to jmenuje Para. V České ani Slovenské republice sprej Spregal zatím k dostání není.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Www granulox sprej lekarny

Úleva od svědivé vyrážky

Základem přírodní léčby svědivé vyrážky je zjištění příčiny. Existují různé metody léčby, od lokálního ošetření vyrážky až po systémovou terapii. Vhodné je používání esenciální olejů, zejména z levandule, heřmánku, čajovníku, měsíčku, meduňky, máty nebo tymiánu. Tyto oleje jsou obsaženy v krémech, mastích, tinkturách nebo koupelích. Některé z těchto bylin lze užívat perorálně ve formě kapslí.

Holistický přístup ve výživě doporučuje pro léčbu svědivé vyrážky acidobazickou rovnováhu. Dokonce i půst může mít pozitivní vliv na léčbu vyrážky. Součástí přírodní léčby svědivé vyrážky je i terapie pomocí moči, kterou lze používat externě, ale i interně. Aromaterapie a biorezonanční léčba jsou dalšími příklady alternativních způsobů léčby svědivé kožní vyrážky.

Zdroj: Léčba svědivé vyrážky

Diskuze

V diskuzi KOŽNÍ VYRÁŽKY INFEKČNÍ IMPETIGO - RŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Jak dlouho je růže infekční od nasazení antibiotik? Děkuji. Renata

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kožní vyrážky infekční impetigo - Růže

Vitiligo

Vitiligo je kožní onemocnění, kdy dochází ke ztrátě buněk tvořících kožní pigment. U nemocného se projevuje světlými skvrnami na kůži nepravidelných tvarů, nejčastěji okolo prstů, úst, očí, genitálu, kloubů a třísel. Z postižených míst mohou vyrůstat chloupky též se ztrátou pigmentu.

Bílé skvrny na kůži

Zde je článek, který podrobně rozebírá vitiligo.

Vitiligo – foto

Zde je několik fotografií, na kterých jsou vidět projevy vitiliga.

Zdroj: Kožní nemoci

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT KŮŽE V OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Prosím o radu nebo zkušenost. Prodělala jsem pásový opar v obličeji. Je to už rok a od té doby mám stále vyrážky na čele v obočí a u kořene nosu. Nikdy předtím jsem na vyrážky jakéhokoliv druhu netrpěla. Nevím, jak se toho zbavit. Díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tnt.

Pomuze hliva ustricna. Brat cca ctvrt roku

Zdroj: diskuze Zánět kůže v obličeji

Plíseň na kůži foto

Tady je několik fotografií, na kterých je vidět plíseň na kůži.

Zdroj: Kožní plísňová onemocnění

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍRODNÍ LÉČENÍ VYRÁŽKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Taková vyrážka, u které se dělají hnisající pupínky a zůstávají po nich jizvy, nepůjde vyléčit jen tak obyčejnými přírodními prostředky. Na to bude potřeba použít antibiotika nebo antivirotika, podle druhu příčiny, vše na lékařský předpis. Neriskujete komplikace nebo další jizvy a zastavte se s tím na kožním. Dostanete předpis na lék, který vás toho rychle zbaví.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michal Dobrý.

Dobrý večer,
Děkuji za informaci pane Cempírku. Asi budu muset nakonec skutečně zajít na kožní, rád bych se toho zbavil či to alespoň eliminoval abych to neměl příští rok znovu.

Hezký večer

Michal Dobrý.

Zdroj: diskuze Přírodní léčení vyrážky

Léčba bakteriálních infekčních chorob

Příčinou svědivé kožní vyrážky mohou být také bakteriální infekce, které jsou následně léčeny pomocí penicilínu nebo antibiotik. Antibiotika poskytují relativně vysokou efektivitu léčby a obvykle se užívají po dobu 10 nebo 14 dnů. Úspěch léčby se projeví brzy po dobrání antibiotik, kdy dojde ke zmizení vyrážky. Bakteriální infekční choroba je infekčním onemocněním, takže její léčení antibiotiky sice nevede k odstranění samotné infekce, ale účinně pomáhá k úlevě od příznaků.

Zdroj: Léčba svědivé vyrážky

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB NEBO ALERGIE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Chloupková.

Dobrý den,asi před měsícem a půl jsem začala mít problém s vysokým krevním tlakem.Proto mi lékař předepsal lék "Prestarium
Neo",který však měl vedlejší ůčinky jako vyrážky a svědení,proto mi předepsali jiný lék "APO - AMLO 5 "Vyrážky a svědení nepřestali, proto jsem byla u kožní lékařky,která konstatovala,že mám Svrab.Předepsala mi sírovou mast a pak jinou bílou na promazávání pokožky.Potíže nepřestávaji,právě naopak.V jednu chvíli to vypadalo už dobře a ted se mi to vrátilo a na celé tělo.Nevim kde bych to chytla a i když je to přes měsíc,tak nikdo jiný z rodiny nemá ani příznak mých potíží a přítom s manželem celou dobu spíme v jedné posteli,jak to že nic nechytil ?je to svrab,nebo alergie na léky.?Děkuji za rady a odpověd,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ne, tohle svrab není. Takhle masivně po celém těle a tak dlouho i po léčbě sírovou mastí je nepravděpodobné, že jde o svrab. Určitě by se od vás nakazil i váš manžel prostřednictvím sdíleného lůžka. Tyhle příznaky ukazují spíše než na svrab tak na nějaký rozsáhlý ekzém -dermatitidu. To může mít mnoho příčin, od zevní alergie například na prášek na praní až po vnitřní chemickou nerovnováhu. Doporučuji návštěvu kožního lékaře, aby se zjistila pravá příčina, která se pak dá efektivně vyléčit. Když nebudete spokojená s jedním doktorem, tak navštivte jiného - máte na to nárok a je to i vhodné, protože určit příčinu ekzémů bývá někdy těžké a jak se říká: více hlav více ví. 

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab nebo alergie?

Foto

Priapismus foto

Zdroj: Nemoci penisu

Diskuze

V diskuzi JAK RYCHLE SE ŠÍŘÍ SVRAB? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den. Udělalo se mi několik ohnisek vyrážky po těle, vypadá to na svrab (zdvojené pupínky, svědění atd), i když ne v místech typických pro svrab. Mám to na rameni, v oblasti kostrče a na podbřišku, také na jednom kotníku. Teď je víkend, ihned v pondělí se chystám k lékaři. Některé vyrážky už mám delší dobu a nenapadlo mne, že by to mohl být svrab, protože se to nešíří moc rychle. Nevíte někdo, jak rychle se svrab po těle rozšiřuje? Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak rychle se šíří svrab?

Melanom

Melanom je velmi nebezpečný typ rakoviny kůže, který vzniká v melanocytech, tedy kožních buňkách, které produkují kožní pigment. Melanom je způsoben slunečními paprsky, tedy především jejich UVB složkou, která poškozuje DNA melanocyty, a ty se poté nekontrolovatelně množí a tvoří kožní nádor – melanom. Melanom se nejčastěji objevuje na kůži, ale může se vytvořit i na sliznici či v oku. Nejtypičtěji se objevují na plochách těla, které vystavujeme slunečnímu záření jen nárazově. Může vzniknout jak normálně na bílé kůži, tak na podkladě mateřského znaménka. Melanom je značně nebezpečný kožní nádor, ale díky tomu, že je na povrchu kůže a že je barevný, ho můžeme snadno odhalit a včas zahájit léčbu.

Melanom

Zde je článek, který se podrobně zabývá melanomem.

Melanom – foto

Zde je několik fotografií, na kterých jsou vidět projevy melanomu.

Zdroj: Kožní nemoci

Poradna

V naší poradně s názvem FAKULTNÍ NEMOCNICE KARLOVO NÁMĚSTÍ KOŽNÍ AMBULANCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květoslava Tobiašová.

Dobrý den, prosím, dalo by se u Vás objednat na kožní ošetření? Potřebovala bych odbornou kožní pomoc. Praská mi kůže na prstech /ruky/ a je to velmi bolestivé. Děkuji za odpověď
Tobiašová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady je telefonní číslo do kartotéky 224 966 740. Zavolejte a dohodněte se se zdravotní sestrou.

Zdroj: diskuze Fakultní nemocnice karlovo náměstí kožní ambulance

Hemangiom

Hemangiom je benigní (nezhoubný) mezenchymový nádor krevních cév. Obvykle se tvoří na povrchu kůže nebo pod kůží, může se ale vyskytnout i jinde. Asi 30 % hemangiomů je přítomno již při narození, většina ostatních se objeví během prvních pár měsíců života.

Hemangiom

Zde je článek, který podrobně popisuje hemangiom.

Hemangiom – foto

Zde je několik fotografií, na nichž jsou vidět projevy hemangiomu.

Zdroj: Kožní nemoci

Diskuze

V diskuzi ÚČINNÉ BYLINKY NA PLEŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PAULINE.

A NA TY VYRÁŽKY NĚCO MÁTE?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel FP.

Pokud se vám dělají vyrážky tak asi něco s aloe, na ostatní flíčky mám alpine white krém od stejné značky :)

Zdroj: diskuze Vrásky

Rosacea

Rosacea neboli růžovka je poměrně častá kožní choroba. Rosacea se projevuje zčervenáním kůže obličeje, pupínky a v těžších případech může dojít k výraznému zbytnění kůže nosu. Jde o onemocnění, které lze díky své lokalizaci jen obtížně zakrýt. Lidé s rosaceou se mnohdy obávají společenského kontaktu, což nezřídka přináší problémy v osobním i pracovním životě. Pro podobnost s akné se někdy rosacea nazývá „akné dospělých”. Na rozdíl od akné nemá ucpané černé póry (komedony) a je omezena pouze na obličej.

Růžovka

Zde je článek, který podrobně popisuje růžovku.

Rosacea – foto

Zde je několik fotografií, na kterých jsou vidět projevy růžovky.

Zdroj: Kožní nemoci

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA SVĚDIVÉ VYRÁŽKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Neustále mě svědí a pálí oči. Také mi z nich pořád teče jako když brečim..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svědění a pálení očí nasvědčuje na alergickou reakci. Na to pomáhá oční roztok Zaditen, který je jen na předpis. Doporučuji nechat si oči prohlédnout očním lékařem a případně také udělat alergické testy na alergologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba svědivé vyrážky

Léčba alergie související s kožní vyrážkou

Základním faktorem úspěšné léčby alergického ekzému je zabránit kontaktu s alergeny. To platí jak pro akutní alergické reakce, tak i pro atopickou dermatitidu (ekzém). Problém spočívá nejen v ošetření, ale často i v přesném určení příznaků, které byly příčinou vyrážky. Často je bohužel nemožné vyhnout se kontaktu s alergeny. Nejúčinnější léčbou je pak konvenční léčba, která pomáhá proti kontaktní dermatitidě. Konvenční léčba zahrnuje léčbu glukokortikoidy, které jsou účinné při externí léčbě svědivé vyrážky nebo podráždění kůže. Dále se mohou používat krémy nebo masti, které přispívají k posílení bariérové funkce kůže, aby tak byla snížena citlivost k průniku alergenů a následné podráždění. Také může být použita alternativní léčba, například UV terapie.

Zdroj: Léčba svědivé vyrážky

Opar

Herpes patří mezi celosvětově nejrozšířenější infekce. Je to nakažlivé puchýřnaté onemocnění vyvolané virem jménem Herpes simplex virus. Patří do skupiny lidských herpetických virů (čeleď herpesviridae) s osmi zástupci vyvolávajícími různá onemocnění.

Herpes

Zde je článek, který podrobně popisuje opar.

Opar – foto

Zde je několik fotografií, na nichž jsou zřejmé projevy oparu.

Zdroj: Kožní nemoci

Bércový vřed

Bércový vřed je chronickým a dlouhodobým onemocněním, které se často opakovaně navrací. Jeho léčba vyžaduje aktivní přístup a spolupráci nemocného, stejně jako jeho obrovskou ukázněnost a trpělivost. Bércový vřed lze definovat jako chronický defekt kůže charakterizovaný rozkladem tkáně a jejím odumřením (nekrózou). Bércové vředy mohou vznikat z žilních, tepenných či smíšených příčin.

Bércový vřed

Zde je článek rozebírající podrobně bércový vřed.

Bércový vřed – foto

Zde je několik fotografií zachycujících projevy bércového vředu.

Zdroj: Kožní nemoci

Byliny

Doporučuje se pití heřmánkového čaje, neboť heřmánek namočený v horké vodě uvolňuje chamazulen pohlcující volné radikály, které způsobují záněty tím, že zastavují produkci leukotrienů v imunitním systému. Na postiženou oblast můžete používat éterické oleje z heřmánku. Silné antihistaminické účinky má list kopřivy.

Zdroj: Domácí léky na kožní vyrážky a kopřivku

Akné

Akné je kožní onemocnění způsobené zánětem ve vývodech mazových žláz. Není infekční. Akné vzniká typicky v období dospívání, postihuje stejnoměrně ženy i muže. Vzniká působením několika faktorů. Jde o zvýšenou tvorbu mazu, zvýšené rohovění v oblasti vývodů mazových žláz a působení bakterií a kvasinek. Akné se může projevovat buď nezánětlivými projevy, to je ucpanými póry, nebo zánětlivými projevy, tedy pupínky a hnisavými puchýřky. Léčba akné zaznamenala velký pokrok a v současnosti je k dispozici řada kvalitních léků a léčebných prostředků. Velmi důležitá je také správná péče o obličej, doporučují se alkoholové roztoky s dezinfekčními či bylinnými přísadami. Pro citlivou kůži je třeba zvolit speciálnější prostředky bez alkoholu.

Acne vulgaris

Zde je článek, který se podrobně věnuje problematice akné.

Akné – foto

Zde je několik fotografií zachycujících projevy akné.

Zdroj: Kožní nemoci

Lupénka

Lupénka neboli psoriáza je chronické kožní onemocnění. Probíhá s velkým sklonem k recidivám. Latinský název psoriáza se odvozuje od slova „psora“ neboli odlupování, škrábání. Částečně se dědí, určitě se dá u některých jedinců vystopovat rodinná dispozice k chorobě. Je to viditelná porucha kůže, která se bohužel nedá úplně vyléčit. Psoriáza je tedy přesněji řečeno časté neinfekční zánětlivé autoimunitní onemocnění. Toto slovo zná v dnešní době mnoho lidí, neboť lupénka se stává civilizační chorobou. Odlupování pokožky, které je 7krát rychlejší než u zdravé pokožky, je častou součástí lupénky. Psoriáza (lupénka) se objevuje většinou mezi desátým až třicátým rokem života, ale může v podstatě začít kdykoli.

Psoriáza

Zde je článek, který se podrobně zaobírá lupénkou.

Psoriáza – foto

Zde je několik fotografií, na nichž jsou vidět projevy psoriázy.

Zdroj: Kožní nemoci


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP