Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

KREVNÍCH TESTŮ NA MENOPAUZU

OBSAH

A jaké jsou recenze?

V podstatě jsou většinou pozitivní a zní takto: Test je velmi rychlý a spolehlivý. Jednoduchá manipulace.

Na trhu je mnoho spolehlivých testů, které vám pomohou zodpovědět ty nejzásadnější otázky. Nyní jsou k dostání i ty na menopauzu...

Zdroj: Test na menopauzu

Poradna

V naší poradně s názvem ÚBYTEK KREVNÍCH DESTIČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

jestli existuje něco čím zvýšit růst krevních destiček

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšit množství krevních destiček jde těmito způsoby:
- léčba základní příčiny nedostatku krevních destiček;
- transfúze krve a nebo přímo krevních destiček;
- chirurgické odstranění sleziny.

Sama si můžete pomoci tím, že se vyvarujete krvácivým zraněním a nebudete pít alkohol. V jídle se vyvarujte všemu co obsahuje chinin, nepijte brusinkovou šťávu a kravské mléko. Buďte opatrná při užívání léků bez předpisu. Léky proti bolesti, jako je aspirin a ibuprofen, mohou ovlivnit funkci krevních destiček.

Prostředky na zvýšení počtu krevních destiček:
Vitamíny B
Železo
Vitamín C
Extrakt z listů papaya
Kolostrum
Chlorofyl
Melatonin

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červená řepa a trombocyty

Test na menopauzu

I bez návštěvy lékaře může žena absolvovat test na menopauzu. Takovýto test detekuje FSH a zjišťuje, jestli ho tělo produkuje v nadměrném množství, což je důsledek nízké hladiny estrogenu, a tedy i signál začínající menopauzy. Ke zjištění menopauzy se využívá MiraTes Testuje se vzorek moč a test je rychlý, výsledek je známý do pěti minut. Absorpční část testovací kazety se ponoří do vzorku moči a pak se určuje výsledek podle barevných proužků. Spolehlivost testu je téměř stoprocentní. Vhodné je použít ranní moč, protože ta obsahuje více hormonů, což je pro přesnost testu lepší. Vhodné je také test udělat během prvního týdne menstruačního cyklu (pokud žena stále menstruuje). Po prvním testu následuje i druhý test, který by měl být zhruba o týden později.

Zdroj: Přechod u žen

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A FRAXIPARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Mizakova.

Dobrý deň. Chcem vedieť, či je možné užívať súčasne tieto obidva lieky na riedenie krvi. Fraxiparin 17 mg a warfarin 5 mg . Kardiológ to odporúča.????

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přípravek Fraxiparine je antitrombotikum a slouží k předcházení tvorby krevních sraženin v krevních cévách (trombóz), nebo k léčbě již vytvořených krevních sraženin. Warfarin rovněž působí proti vzniku krevních sráženin. Pokud lékař doporučuje užívat oba léky společně, můžete být bez obav, že by došlo k nějakému nebezpečí. Pokud ale máte pochybností, promluvte si se svým lékařem, aby vám vysvětlil, proč je pro vás tato kombinace vhodná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a fraxiparin

Test na menopauzu Dr.Max

V lékárně Dr.Max seženete tyto testy.

Test na menopauzu si v této lékárně můžete individuálně objednat. Ochotný personál vám sdělí i cenu vybraného produktu.

Zdroj: Test na menopauzu

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY ŽENY V MENOPAUZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Kosová.

Dobrý den mám 46 let je to 14 dní co po menstruaci špiním a mám návaly a bolesti v křížích může se jednat o menopauzu děkuji za odpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příznaky ženy v menopauzy

Test na menopauzu Pepino

Jedno balení obsahuje dva tyčinkové imunologické testy za účelem zjištění přítomnosti folikuly stimulujícího hormonu (FSH) v moči. Po 10 minutách se objeví výsledek. Doporučená cena balení 199 Kč.

Zdroj: Test na menopauzu

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY ŽENY V MENOPAUZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Kosová.

Prosím o radu mám návaly pocit horka a už 14 dní po menstruaci špiním

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Kosová.

Prosím o radu už 14 dní špiním mám návaly horka může se jednat o menopauzu děkuji za odpověd

Zdroj: diskuze Příznaky ženy v menopauzy

Jak na to?

Test se provádí ponořením absorpční části testovací kazety do vzorku moči a získáním výsledků na základě barevných proužků. K provedení testu použijte první ranní moč, která obsahuje nejvíce hormonů a která vám poskytne nejpřesnější výsledek testu. Pokud stále máte menstruační cyklus, proveďte test během prvního týdne cyklu. Druhý test si udělejte o týden později. Pokud již máte nepravidelný menstruační cyklus, udělejte si první test kdykoliv během měsíce a druhý test o týden později. Výsledek je znám již během 5 minut s 99% spolehlivostí.

Zdroj: Test na menopauzu

Poradna

V naší poradně s názvem MODŘINY PŘI WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Jsem po operaci achillovky a preventivně mi byl nasazen warfarin orion 5mg. Z nemocnice jsem si odnesla i léky na vysoký tlak prestarium neo 5mg, dlouhodobě užívám omeprazol 20 mg na reflux, teď jsem měla asi tři dny nechutenství a skoro nic jsem nemohla jíst. I trochu průjem. Při hygieně se zjistilo, že mám na zádech dvě větší modřiny v bederní části. Bolela mě záda, tak jsem si je namasírovala právě tam. No konzultace tf s lékařem, dostavit se quick test ráno na pohotovost. Taky se to už někomu stalo?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Modřiny při léčbě Warfarinem jsou častým vedlejším efektem. Při masáži se vlivem tlaku poruší stěna podkožních vlásečnic. Za normálních okolností se trhliny rychle rychle zacelí krevními destičkami. Warfarin však těmto shlukům krevnich destiček brání a prodlužuje dobu krvácení. Díky tomu dojde i při malém poranění k dlouhému krvácení a následně se vytvoří viditelné modřiny. Aby se předešlo nadměrnému krvácení, provádí se měření srážlivosti pomocí testu Quick. Podle jeho výsledků lékař upraví dávkování Warfarinu, aby čas srážení krve byl optimální.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Modřiny při warfarinu

Jak se připravit na odběr krve

Mohu jíst a pít před krevním testem?

Záleží na typu krevního testu, který podstupujete. Zdravotnický pracovník, který zařizuje váš test, vám řekne, zda musíte udělat něco, abyste se na něj připravili.

Před většinou krevních testů můžete jíst a pít jako obvykle. Pokud ale podstupujete "test krve nalačno", bude vám řečeno, abyste předtím nejedli ani nepili nic (kromě vody). Také vám může být řečeno, abyste před testem nekouřili.

Běžné krevní testy nalačno

Příklady krevních testů, které mohou vyžadovat půst, zahrnují:

  • test hladiny glukózy v krvi nalačno (používá se k testování cukrovky ) – můžete být požádáni, abyste se 8 až 10 hodin před testem hladověli;
  • krevní test na železo (používá se k diagnostice stavů, jako je anémie z nedostatku železa ) – můžete být požádáni, abyste se před testem postili 12 hodin;

Zdroj: Poliklinika Budějovická

Menopauza test Laboquick

Tento test slouží k prokázání menopauzy dle vyšetření moči. Cena je cca 49,49 Kč.

Zdroj: Test na menopauzu

Poradna

V naší poradně s názvem HYPNOX LÉČÍ PROBLÉMY SE SPÁNKEM BEZ PŘEDPISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý den chtěla jsem jse zeptat mám menopauzu. Poslední dobu nemohu spát je dobré užívat Hypnox forte.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nespavost je častým jevem během perimenopauzy a menopauzy. Některé ženy pociťují pouze mírné nebo příležitostné poruchy spánku, ale pro jiné může být nespavost závažná.
Hlavní léčbou nespavosti související s menopauzou je hormonální terapie. Funguje tak, že nahradí ztracené hormony, což může zlepšit mnoho symptomů menopauzy. Ženy mohou při používání této léčby zjistit, že lépe spí a zažívají méně návalů horka. Hormonální terapie je dostupná ve formě topických gelů, krémů a náplastí. Ženy ji mohou užívat i vnitřně prostřednictvím tablet nebo implantátu.
Další potenciální léčbou je nízkodávkový selektivní inhibitor zpětného vychytávání serotoninu (SSRI).
Jsou to léky primárně na duševní onemocnění, ale mohou také snížit frekvenci návalů horka, což může pomoci se spánkem. Je však třeba poznamenat, že nespavost se může také objevit jako vedlejší účinek SSRI. Těm, kteří zažívají změny nálady, úzkost nebo depresi, může terapie mluvením pomoci těmto pocitům porozumět a vyrovnat se s nimi. Zmírnění dopadu duševních poruch může také prospět spánku.
Lékaři zřídka předepisují prášky na spaní k léčbě nespavosti, protože mohou mít vážné vedlejší účinky. Mnohé jsou také návykové a nejsou vhodné pro zvládnutí dlouhodobého problému se spánkem.
Hypnox v sobě přináší kompozici bylinek, které mohou usnadnit nástup spánku, ale zatím žádná studie nezjistila, že by bylinné nebo dietní doplňky trvale pomáhaly s příznaky menopauzy.
Obraťte se na svého gynekologa a požádejte ho o možnosti léčby ve vašem konkrétním případě. Neotálejte s tím, protože by byla škoda každého dne, kdy byste byla rozmrzelá, kvůli nedostatku spánku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hypnox forte příbalový leták

Indukovaná menopauza

Jedná se o menopauzu, k níž dochází po chirurgickém odstranění ovárií, nebo ukončením chemoterapie a radioterapie. Tato menopauza může být dočasná, ale pokud nastane u ženy po čtyřicátém věku jejího života, tak bývá trvalá.

Zdroj: Přechod u žen

Poradna

V naší poradně s názvem KREVNÍ DESTIČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel J.Psenica.

Posledni 2 roky trpim zvysenym poctem krev.desticek.Nektere priznaky naznacuji,ze jde o reaktivni trombozu ktera to zpusobuje.Pan Vins vzpomina pomoc pri uprave diety a speceficke cviceni.Mohl by pan Vins mi napsat o jakou dietu a cviceni jde?
Predem dekuji za zajimave informace.Jp

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Reaktivní trombocytóza vzniká při zánětlivých stavech v organizmu. Po vyléčení zánětu v těle dochází postupně i k normalizaci trombocytózy a v průběhu několika týdnů se počty krevních deštiček vrátí k normální úrovni.
Pokud se ptáte na dietu, která snižuje množství krevních destiček, tak ta spočívá v dominantní spotřebě těchto potravin:
- chinin například v odvaru z vrbové kůry;
- alkohol;
- brusinková šťáva;
- kravské mléko;
- tahina sezamová pasta.
Ptáte-li se na cvičení, které by ovlivnilo počty krevních deštiček, tak platí, že jakékoliv pravidelné cvičení a fyzická zdatnost tlumí aktivitu krevních destiček. Naopak nárazová fyzická aktivita vede ke zvýšení počtu krevních destiček.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krevní destičky

Za jak dlouho se upraví testy jaterních enzymů

Zvýšené jaterní enzymy jsou známkou toho, že člověk má zanícená nebo poškozená játra. Mnoho stavů může způsobit zánět nebo poškození jater.

Pokud výsledky krevních testů odhalí, zvýšené jaterní enzymy, lékař prozkoumá základní příčinu. Jakmile stanoví diagnózu, doporučí vhodnou léčbu.

Ztučnění jater je nejčastější příčinou zvýšených testů jaterních enzymů. Lidé se ztučnělými játry mohou svůj stav zlepšit dietou, snížením hmotnosti, pokud je to nutné, nebo snížením spotřeby alkoholu. I ostatní, méně časté, příčiny zánětu jater jsou také léčitelné a jejich léčba povede ke zlepšení výsledků těchto jaterních testů.

Zvýšené jaterní enzymy jsou obvykle dočasným příznakem. Hladiny jaterních enzymů se rychle zlepší k normálu, pokud pacient dodržuje lékařský plán léčby základního onemocnění.

Zdroj: Za jak dlouho se upraví jaterní testy

Poradna

V naší poradně s názvem JATERNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.

Normální hodnoty jaterních testů

ALT
AST
APTT

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Normální hodnoty u dospělých:
ALT: 5–13 U/I;
AST: 0,05–0,72 µkat/l;
APTT se netýká jaterních testů, nýbrž srážlivosti krve a normální hodnoty jsou při srovnání s parametrem standardní plazmy v rozmezí 0,83–1,3.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaterní testy

Testovací funkce

Glukóza v krvi

  • Rozsah měření: 20-600 mg/dl
  • Čas testu: 10 sekund
  • Objem vzorku: > 4 μl
  • Paměťová kapacita: 200 výsledků testů

Cholesterol

  • Rozsah měření: 100-400 mg/dl
  • Čas testu: 150 sekund
  • Objem vzorku: > 15 μl
  • Paměťová kapacita: 100 výsledků testu pouze pro cholesterol nebo 50 v případě multifunkčního testování 3 v 1

Kyselina močová

  • Rozsah měření: 3-20 mg/dl
  • Čas testu: 20 sekund
  • Objem vzorku: > 4 μl
  • Paměťová kapacita: 100 výsledků testu pouze pro kyselinu močovou nebo 50 v případě multifunkčního testování 3 v 1

Zdroj: Domácí test na kyselinu močovou

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINA VYNECHÁNÍ MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Misa.

Dobry vecer.s pritelem jsme se dne 7.7. a 8.7.snazili o miminko.jenze 13.7.jsem zacla menstruovat.takze se nepovedlo??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela ebomova.

Dobrý den mám otazecku prosím.jsem rok a půl podvazana a již dnes to je 40dni co mám spozdeni menstruace. Test jsem si dělala je negativní je mi 42let nemůže se jednat o menopauzu?k lékařce jdu ve středu ale i tak se zeptám o co asi tak může jít děkuji hezký den

Zdroj: diskuze Příčina vynechání menstruace

Poruchy

Poruchy menstruačního krvácení patří mezi nejčastější problémy u žen. Příčiny těchto nepravidelností mohou být zcela fyziologické (například vynechání menses v těhotenství či absence krvácení v dětství nebo ve stáří), ale mohou být i příznakem vážného onemocnění (záněty, nádory, sterilita a jiné).

Nepravidelná menstruace po 40

Menopauza praecox, tarda (před 40. rokem, menses po 55. roce – neužívá-li žena hormonální preparáty – označujeme jako pozdní menopauzu). Pacientky s hormonální substituční léčbou v postmenopauze pravidelně krvácí díky užívaným preparátům i ve věku, kdy by již nemenstruovaly. Hormony jim, kromě odstranění subjektivních potíží, snižují riziko rozvoje nemocnění typických pro toto životní období (osteoporóza, kardiovaskulární onemocnění). Léky jsou ordinovány cyklicky a udržují tedy pravidelné krvácení, nebo kontinuálně, což zpravidla nevede k děložnímu krvácení. Dávkování a způsob léčby jsou zcela individuální a každá nepravidelnost musí být v tomto věku pečlivě vyšetřena.

Krátký menstruační cyklus

Menstruační krvácení v intervalech kratších než 25 dní je častou poruchou. Za příčiny bývá označeno zkrácení folikulární fáze, nebo luteální insuficience, či anovulační krvácení. Polymenorea je léčena pomocí hormonálních přípravků.

Poruchy menstruace před menopauzou

Kvůli opožďování ovulace se cyklus nejprve prodlužuje a poté zase naopak dochází k jeho zkracování. Důsledkem je pak obvykle častější měsíční krvácení. To ustane až ve chvíli, kdy se vyčerpá zásoba vajíček schopných k dozrání. Poslední menstruace bývá průměrně mezi 49. až 55. rokem života. Že nastává ten okamžik menopauzy, dokáže nejlépe říci gynekolog na základě speciální krevních testů, které odhalují hladiny hormonů v krvi.

Zdroj: Menses

Recenze

Menopauza s sebou přináší i zvýšená zdravotní rizika, která bohužel mohou ohrozit ženu na zdraví, pokud jim nevěnuje patřičnou pozornost nebo zanedbává prevenci. Stejně tak je klimakterium spojeno s některými vážnými chorobami, které se v jeho průběhu mohou vyskytnout. Předejít jim můžete například vhodným jídelníčkem či potravinovými doplňky, vhodný je domácí test na menopauzu.

Rizika:

  • zvýšení rizika srdečního infarktu
  • náchylnost k cévním a srdečním chorobám
  • výskyt bakteriálních infekcí a zánětů
  • zhoršení kvality kostí, kloubů a zubů
  • přibírání na hmotnosti vlivem zpomalení metabolismu

Nejpřesnějším testem na menopauzu je test krve. Navštivte gynekologa a povězte mu o svých obtížích. Má totiž možnost provést krevní test, který sdělí jasný verdikt, a to díky zjištění hladiny hormonů v krvi. Přesnější diagnostika menopauzy v tuto chvíli neexistuje, proto nemá cenu s návštěvou lékaře otálet. Pokud si potřebujete samy ověřit, zda už u vás menopauza propukla, můžete použít test na detekci menopauzy.

Zdroj: Test na menopauzu

Trombocyty

Nejmenší, bezjaderné fragmenty krve s ozubeným okrajem, které napomáhají vytváření krevních sraženin. Jejich velikost v průměru činí 2–4,0 μm. Vznikají v červené kostní dřeni jako odštěpky velkých buněk – megakaryocytů. Krevní destičky v podstatě nejsou buňky, ale pouze odštěpky buněk. Jejich životnost je přibližně 12 dní. Normální počet krevních destiček se pohybuje kolem 120 000–400 000/mm3 krve. Nedostatek krevních destiček v krvi je zapříčiněn nízkým obsahem imunoglobulinu a vitamínu B12.

  • Trombocytóza – zvýšené množství krevních destiček -> způsobuje srážlivost
  • Trombocytopenie – snížené množství krevních destiček -> způsobuje krvácivost
  • Trombocytopatie – poškozené trombocyty

Zdroj: Krevní destičky

Rozdíl mezi warfarinem a novějšími antikoagulanty

Existuje několik rozdílů. Hlavním rozdílem je nutnost častých krevních testů zaměřených na měření rychlosti srážení krve při užívání warfarinu. Warfarin interaguje s mnoha jinými léky a potravinami. To znamená, že může docházet k rychlejší srážlivosti krve, nebo v opačném případě k příliš pomalé srážlivosti krve. Na rozdíl od warfarinu nedochází u novějších antikoagulantů ke změně dávkování v průběhu léčby, není potřeba měnit dávky. Výhodou starších typů antikoagulantů je to, že se používají několik desetiletí a fungují dobře. Zároveň je známa většina vedlejších účinků. Novější typy antikoagulantů se předepisují méně, protože se používají méně let a stále nejsou známy možné vedlejší účinky.

Zdroj: Antikoagulanty, léky proti srážení krve

Léčba zvýšeného počtu krevních destiček

  • Pokud člověk trpí reaktivní trombocytózou, jeden ze způsobů ošetření často spočívá v léčbě příčiny.
  • Pacientovi jsou předepsány léky a musí dodržovat speciální dietu, aby se mu ustálil počet krevních destiček.
  • Často jsou lékaři doporučovány nízké denní dávky kyseliny acetylsalicylové, která působí jako prevence vzniku krevních destiček.
  • Vždy je důležitá změna ve stravě a rutina v podobě specifického cvičení. Cvičení a změna stravy potlačují nadměrnou tvorbu krevních destiček v buňkách kostní dřeně.

Zdroj: Krevní destičky

Test na menopauzu

Příznaky menopauzy jsou dány klesající hladinou estrogenů a současně zvýšenou stimulací hypofýzy k tvorbě FSH. Menopauza test detekuje FSH a zjistí, zda ho vaše tělo produkuje nadměrné množství jako důsledek nízké hladiny estrogenu, která je signálem nastupující menopauzy. Menopauza test používá kombinaci protilátek k selektivní detekci zvýšené hladiny FSH.

Test je určen k jednorázovému použití. Skladuje se na suchém místě při pokojové teplotě (4–30 °C) mimo dosah dětí. Chrání se před mrazem. Před provedením testu je důležité přečíst si návod k použití.

Použití

Test se provádí ponořením absorpční částí testovací kazety do vzorku moči a získáním výsledků na základě barevných proužků. K provedení testu použijte první ranní moč, která obsahuje nejvíce hormonů, a tak vám poskytne nejpřesnější výsledek testu. Pokud stále máte menstruační cyklus, proveďte test během prvního týdne cyklu. Druhý test si udělejte o týden později. Pokud již máte nepravidelný menstruační cyklus, udělejte si první test kdykoliv během měsíce a druhý test o týden později. Výsledek je znám již během pěti minut s 99% spolehlivostí.

Balení

Výrobek obsahuje 1 testovací kazetu typu Midstream a 1 český návod.

Cena

Cena tohoto testu na detekci zvýšené hladiny FSH se pohybuje okolo 230 Kč.

Společnost

Společnost MIRATES je lídrem v oblasti zdravotnické diagnostiky pro domácí použití a uspokojuje požadavky zákazníků na informace, domácí testy a ostatní produkty, které jim mohou pomoci při kontrole jejich zdraví. Domácí testy MIRATES jsou stejně spolehlivé jako standardní laboratorní testy a navíc jsou speciálně uzpůsobeny pro domácí použití. Tyto testy nejsou používány jen běžnými spotřebiteli, ale i profesionálními zdravotnickými zařízeními, jako jsou nemocnice a ordinace praktických lékařů. Kromě výroby domácích testů je společnost MIRATES i evropským distributorem patentovaného gelu RescuDermTM k ošetření popálenin od slunce a ohně. Společnost MIRATES byla založena v roce 1999 se sídlem v holandském Rotterdamu. V roce 2005 byla založena společnost MiraTes Czech, s.r.o., jako výhradní distributor pro Českou a Slovenskou republiku.

Kontakt

MiraTes Czech, s.r.o., Králova 279/9, 616 00 Brno-Žabovřesky

Zdroj: Přechod u žen - příznaky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP