Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

KRVÁCENÍ NA ZAČÁTKU TĚHOTENSTVÍ

OBSAH

Co vypovídá barva špinění na začátku těhotenství

Špinění je mírné krvácení z pochvy, které je podobné počínající menstruaci, je ale mnohem slabší. Špinění má nahnědlou barvu, tedy barvu starší, tmavé krve, není to krvácení jasnou, červenou, čerstvou krví. I když není špinění či lehké krvácení během těhotenství úplně normální, bývá bohužel během prvních tří měsíců těhotenství poměrně časté.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

Poradna

V naší poradně s názvem MOTÁNÍ HLAVY NA ZAČÁTKU TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobry den mela bych jednu otazku.Uz asi 3 dny se mi strasne mota hlava a je mi na odpadnuti a vubec nemam chut k jidlu a ani mi nechutnaji cigarety a mam nafoukly bricho myslite ze to muze byt tehotenstvi? Predem diky za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To může být i chřipka. Pro případ určení zda-li jste těhotná, si kupte v lékárně za pár korun těhotenský test a ihned tak zjistíte, jestli je to těhotenství nebo ne.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Motání hlavy na začátku těhotenství

Co znamená špinění a bolest v podbřišku na začátku těhotenství

Bolest v podbřišku a špinění na začátku těhotenství mohou mít banální příčinu a také nemusí. Může se jednat o hrozící potrat. Doprovodným příznakem jsou především křečovité bolesti v podbřišku a špinění. Také se může jednat o mimoděložní těhotenství, které vyvolává silné krvácení doprovázené velkou bolestí v malé pánvi, nejčastěji jen na jedné straně. Ovšem toto jsou katastrofické příčiny. Vždy, když zpozorujete jakékoliv změny, konzultujte je nejprve s lékařem.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marki.

Dobře napsaný článek. Osobní zkušenost a příznaky těhotenství si můžete přečíst na této stránce zdravotniradce.cz/pr…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karolína.

Zdravím, já měla problémy spíše po porodu. Hlavně co se týče intimních partií. Moc jsem nevěděla co s tím, ale pak jsem narazila na kliniku: www.labioplastika-pr… kam jsem teda nakonec i zašla a byla jsem šťastná jak blecha, když jsem viděla výsledky po pár týdnech od plastiky. Opravdu je nejlepší něco s tím dělat, když nejste spokojené s tím, jak to tam dole vypadá, nebo vás to trápí i zdravotně.

Zdroj: diskuze Příznaky těhotenství

9. Těhotenství

Některé ženy mají na začátku těhotenství špinění nebo slabé krvácení. Krvácení se může objevit i s jinými příznaky těhotenství jako je nevolnost a nebo úplně bez nich.

Abnormální krvácení nebo špinění a pánevní bolest během těhotenství může být známkou mimoděložního těhotenství, které může způsobit vážné komplikace.

Lékař může rozpoznat, zda-li se jedná o normální nebo mimoděložní těhotenství pomocí ultrazvuku a krevního testu. Každá žena, která si myslí, že může být těhotná, si také může udělat těhotenský test doma. Test se dá normálně volně koupit tady: těhotenský test cena.

Zdroj: Dlouhé špinění po menstruaci

Diskuze

V diskuzi ŠPINĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

prosím o radu ohledně drobného hnědého špinění od 28DCtedy termín menstruace za 3 dny následovao malé krvácení za další 2 jen světle hnědé špinění břicho ani podbřišek nebolí těhotenství v mém případě vylučuji může se jednat o infekci či zánět čípku i když to vše začalo až v termínu předpokládané menstruace?děkuji..

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Špinění

Špinění v 7. týdnu těhotenství

Pokud krvácení v 7. týdnu těhotenství nemá intenzitu menstruace, tak pohotovost navštěvovat nemusíte. V prvním trimestru bohužel nejsou lékaři schopni těhotenství nikterak zachránit, i kdyby se jednalo o hrozící potrat, platí zde pravidlo vše, anebo nic. Špinění v 7. týdnu těhotenství však nemusí nutně znamenat potrat. Špinění v prvním trimestru je poměrně časté.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

Diskuze

V diskuzi RYMOVNIK V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Lze užívat Rýmovník i v těhotenství? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindřiška.

Nesmíte,jenom inhalovat!!

Zdroj: diskuze Rymovnik v těhotenství

Špinění v 5. týdnu těhotenství

Špinění až krvácení provází téměř 20 % těhotenství, aniž tato těhotenství nakonec špatně dopadnou. Příčinu v daném těhotenství prakticky někdy není možné konkrétně zjistit. Úkolem lékaře je ale vyloučit přednádorové změny čípku (dysplazie) či nádor a vyloučit zánět nebo infekci v porodních cestách. Toto vše se dá vysvětlit a případně ovlivnit. Jiné příčiny se ovlivnit nedají. Většinou se v tomto období jedná o implantační krvácení (uhnizďování oplodněného vajíčka) – oplodněné vajíčko cestuje vejcovodem do dutiny děložní, kde se v děložní výstelce takzvaně zahnízdí. A tento děj může provázet špinění.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

Špinění v těhotenství po námaze

Zvýšenou námahou v těhotenství praskají cévky, neboť je děloha více prokrvená. V těhotenství se nedoporučuje nosit břemena těžší než 5 kg.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

Poradna

V naší poradně s názvem TĚHOTENSTVÍ A BLEŠÍ KOUNUTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohmova.

Jak může být kousnutí blechou nebezpečné v polovině těhotenství.?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kousnutí od blechy během těhotenství může znamenat riziko vzniku alergické reakce. V oblastech s výskytem malárie může blecha těhotnou ženu nakazit malárií.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Těhotenství a bleší kounuti

8. Ztráta těhotenství

Ztráta těhotenství nebo potrat často způsobují krvácení nebo špinění. Toto krvácení může být lehké nebo silné a může trvat několik hodin ale i několik týdnů.

V některých případech může ke ztrátě těhotenství dojít dříve, než si žena vůbec uvědomí, že je těhotná.

Pokud je krvácení způsobeno potratem, je nejlepší spojit se s lékařem, aby se předešlo možným komplikacím.

Zdroj: Dlouhé špinění po menstruaci

Diskuze

V diskuzi MIRENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobrý den, chtěla bych se dotázat, jestli Mirena ovlivňuje hmotnost člověka(přibírání na váze).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana.

Dobrý den, mám Mirenu zavedenou v prosinci 2017 a velmi mě trápí nepravidelné krvácení. Ze začátku krvácela krom pár dní pořád a nyní každý týden špiním. Jsem velmi zklamaná a uvažuji o vyjmutí. Mohu žádat o navrácení částečné finanční částky z důvodu nežádoucích účinků ? Děkuji . Ivana

Zdroj: diskuze Mirena

Dlouhá menstruace v těhotenství

Krvácení se klidně může objevit i po početí. Nejedná se ale o klasickou menstruaci.

Nejčastější druhy krvácení i po početí jsou dvojí:

  • tzv. implantační krvácení;
  • krvácení při nedostatečné produkci hormonů.

S implantačním krvácením se může žena setkat kolem 4.–6. týdne těhotenství. Jedná se převážně o slabé krvácení či špinění způsobené implantací, tedy vniknutím vyvíjejícího se embrya do stěny děložní, přičemž může dojít k porušení cévy ve sliznici děložní s následným krvácením. Pokud se takovéto krvácení objeví, nemusejí se ženy obávat. Jedná se o přirozený jev, který nevyžaduje léčbu.

Další relativně častou příčinou krvácení v prvním trimestru těhotenství je takzvaná hormonální insuficience (nedostatečná produkce hormonů), kdy tělo ženy produkuje nedostatek hormonu, který má podporující vliv na zdárný vývoj těhotenství. Tento hormon se nazývá progesteron a pomáhá udržet těhotenství do vytvoření funkční placenty, přibližně do 12.–13. týdne těhotenství.

Každopádně každé krvácenítěhotenství by měl posoudit lékař!

Zdroj: Prodloužená menstruace

Diskuze

V diskuzi OMEGAMARINE FORTE + V TĚHOTENSTVÍ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den, v článku jsou uvedeny informace o prospěšnosti pro lidské tělo, ale nikde jsem se nedočetla jak je to s užíváním v těhotenství. Zdali se má dávkování snížit, zvýšit, či po dobu těhotenství neužívat.

Děkuji za odpověď.
Lenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Tak teď koukám, že v diskuzi již informace na toto téma jsou. :)

Zdroj: diskuze OmegaMarine Forte + v těhotenství?

Co znamená hnědé špinění

Téměř každé těhotenství provází nějaký vaginální výtok nebo drobné špinění. A rozhodně nejde o žádnou tragédii. Jakmile se objeví krvácení, měla by žena zbystřit, může to být varovný signál něčeho komplikovanějšího. Každé špinění a krvácení mělo být důvodem návštěvy u gynekologa, ten určí, co je způsobilo a zda je vše tak, jak má být.

Slabé hnědé špinění se může objevit v prvních měsících těhotenství, a to proto, že se oplodněné vajíčko uchycuje do děložní sliznice, což může vyvolat drobné krvácení či špinění. Pokud vás nebolí břicho a cítíte se jinak v pořádku, většinou to neznamená nic vážného.

Hnědé špinění však může signalizovat i choroby děložního hrdla – v tomto případě je krvácení slabší, vypadá jako hnědavý výtok. V druhé polovině těhotenství může krvácení signalizovat poruchy placenty, například jejího nesprávného uložení. V horším případě může být známkou předčasného odlučování placenty. Platí nepsané pravidlo: Jestli to je do hněda, tak je to dobré a stát se to může, špatné by bylo, kdyby to byla jasná krev a větší množství.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍT OMEGA MARINE FORTE V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat zda smím v těhotenství užívat omega forte?
Jsem ve 21tt
děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V těhotenství můžete omega marine užívat bez obav. Podle výrobce obsahuje jen rybí tuk a ten je prospěšný během těhotenství i po něm.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užít omega marine forte v těhotenství

Silné nidační krvácení

U každé ženy se nidační krvácení může projevit jinou intenzitou, záleží i na dni početí. K nidaci většinou dochází kolem 7. dne po oplodnění. K potvrzení či vyloučení těhotenství se doporučuje použít těhotenský test, popřípadě podstoupit gynekologické vyšetření.

Zdroj: Jak špinění signalizuje uhnízdění vajíčka

Poradna

V naší poradně s názvem KOPRIVKA V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den muzu použít kalciovou mast i na koprivku během těhotenství a je účinná děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Kalciovou mast je možné použít na kopřivku i během těhotenství.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Koprivka v těhotenství

Zvýšená teplota na začátku těhotenství

Zvýšená teplota je v těhotenství normální. Ráno naměřená teplota by měla být kolem 37 °C nebo lehce nad nimi, to je téměř spolehlivý příznak těhotenství pár dní před prvním pozitivním těhotenským testem.

Zdroj: Zvýšená teplota

První příznaky těhotenství po ET

Příznaky těhotenství jsou stejné jako u každého přirozeného těhotenství.

3. den po ET

Třetí den po ET se doporučuje klidový režim, bez zvedání těžkých břemen, sexuální abstinence a psychická pohoda bez stresů. Pokud se vyskytne krvácení nebo bolesti podbřišku, je nutné kontaktovat centrum, kde došlo k přenosu.

4. den po ET

Čtvrtý den po ET se doporučuje stejný postup jako u 3. dne.

7. den po ET

Sedmý den po ET si pacientka může provést těhotenský test. Ten může být pozitivní, či negativní, což nemusí znamenat, že se nejedná o těhotenství. Rozhodující je 14. den po ET, což je popsáno výše v článku.

Zdroj: Příznaky těhotenství po KET

Menopauza a menstruace

Krvácení v menopauze se projevuje jako:

  • špinění či krvácení během cyklu,
  • změna charakteru krvácení – silnější a delší nebo naopak slabší a kratší krvácení,
  • změna délky cyklu – na začátku přechodu je obvyklé zkracování menstruačního cyklu, s blížící se menopauzou se obvykle cyklus prodlužuje,
  • postupné vynechávání cyklu, menopauza je potvrzena, pokud je žena bez menstruace 12 měsíců v řadě.

Zdroj: Špinění v přechodu

Znamená špinění po menstruaci těhotenství

Téměř každé těhotenství provází nějaký vaginální výtok nebo drobné špinění. A rozhodně nejde o žádnou tragédii. Nicméně jakmile se objeví krvácení, měla byste zbystřit, může to být varovný signál něčeho komplikovanějšího. Proto by každé špinění či krvácení mělo být důvodem návštěvy u gynekologa, který určí, co je způsobilo a zda je vše tak, jak má být. Slabé špinění se může objevit v prvních měsících těhotenství, a to proto, že oplodněné vajíčko se zahnízďuje do děložní sliznice, což může vyvolat drobné krvácení či špinění. Pokud vás nebolí břicho a cítíte se jinak v pořádku, většinou to neznamená nic vážného. Špinění se také může objevit po pohlavním styku, kdy dojde k natržení cévky v poševní sliznici, která je v graviditě překrvená, a jakékoli podráždění může vyvolat slabé špinění. Jsou ženy, které špiní po celou dobu těhotenství a narodí se jim zdravé miminko.

Zdroj: Špinění po menstruaci

Co znamená narůžovělé špinění

Pokud má špinění narůžovělou, případně jasně červenou barvu či jde přímo o čerstvou krev, pak bude nejvhodnější nechat se zkontrolovat, hlavně v prvním trimestru těhotenství. Vezměte si vložku a zajeďte do nemocnice nebo ke svému gynekologovi, aby mohli posoudit, jak je krvácení intenzivní. Neznamená to automaticky, že se děje něco špatného, důvodů krvácení je celá řada. Nejpravděpodobnější příčinou narůžovělého špinění je pohlavní styk, kdy dojde k natržení cévky v poševní sliznici, která je v graviditě překrvená, a jakékoli podráždění může vyvolat slabé špinění. Jsou ženy, které špiní po celou dobu těhotenství, a narodí se jim zdravé miminko.

Příčiny krvácení na začátku těhotenství:

  • Implantační krvácení: Jde o malé množství krve či malé špinění, které vypadá jako krátká menstruace. Objevuje se během prvních dnů těhotenství, zhruba 10 až 14 dnů po oplodnění vajíčka, tedy v období vynechané menstruace. Jeho příčinou je uhnízdění oplodněného vajíčka ve stěně dělohy, kdy dojde k narušení malých cév.
  • Infekce děložního čípku: Také některé infekce děložního čípku mohou být výjimečně v raných fázích těhotenství příčinou krvácení.
  • Mimoděložní těhotenství: Tento stav bývá provázen krvácením spolu s bolestmi v podbřišku, někdy i prknovitým stažením břišních svalů. Může nastat i kolaps s mdlobami a točením hlavy. Tento stav vážně ohrožuje zdraví a život těhotné ženy, proto je nutné vyřešit tuto závažnou situaci v nemocnici.
  • Potrat: Krvácení během prvního trimestru může být známkou potratu. K potratu dochází nejčastěji v prvních 12 týdnech těhotenství. Krev bývá jasná, červená může být i ve sraženinách. Nicméně to, že krvácíte, ještě automaticky neznamená, že jste prodělala potrat, takže žádnou paniku!
  • Změny na děložním čípku: Při těhotenství se zvyšuje množství a intenzita krevního toku v děložním čípku. To může mít za následek lehké krvácení poté, co dojde k fyzickému kontaktu, například při milování či při lékařském vyšetření. Proto je při krvácení nutné vyšetření gynekologickými zrcadly, aby byl čípek dobře viditelný.

Většina případů špinění a krvácení na počátku těhotenství nemá zjistitelnou příčinu. Má se za to, že důvodem takového krvácení je rozkolísaná hladina hormonů.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

Křeče a krvácení

Některé ženy v této fázi těhotenství zažívají křeče (méně intenzivní než normální menstruační křeče). Pokud se blastocysta takzvaně uhnízdila, barva a množství vašeho menstruačního toku mohou vypadat jinak než obvykle. Světlé skvrny, které jsou růžové nebo světle hnědé a objevují se méně než tři dny, by mohly být právě známkou implantačního krvácení.

Zdroj: Co se děje 7. den po oplodnění


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP