Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

KRVÁCÍM PO KYRETÁŽI V PŘECHODU

OBSAH

Krvácení

Obecně slabé krvácení (špinění) po kyretáži dělohy ustává do týdne.

Zdroj: Kyretáž v přechodu

Diskuze

V diskuzi DLOUHÁ MENSTRUACE V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Dáňová.

Je mi 55 od nového roku stále slabě krvácím mám myom a nevím jestli je to k přechodu nebo bych měla navštívit gynekologa

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka Dáňová.

Je to normální?, je mi 55

Zdroj: diskuze Dlouhá menstruace v přechodu

Komplikace po kyretáži

Komplikace jsou vzácné, ale obdobné jako u jakékoli jiné operace, tedy záněty, krvácení, trombózy, embolie, poranění dělohy, poranění sousedních orgánů, nervů a cév. Při eventuálních velkých poraněních dělohy a možném krvácení může dojít i k odstranění dělohy. Má-li žena později po operaci bolesti v podbřišku, krvácení, nebo pokud se dostaví horečka, je potřeba neprodleně vyhledat lékaře.

Zdroj: Kyretáž v přechodu

Poradna

V naší poradně s názvem PROČ PRASKAJÍ ŽILKY V KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

při stolici mi praskají v konečníku žilky,a trochu krvácím.Toto se mi stává asi 3 krát do roku.Co mám dělat,abych tyto problémy neměla?
Děkuji Marcela

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když se u vás objeví období krvácení z konečníku, tak do své stravy přidejte psilium. To vám zjemní stolici, která pak nebude tolik dráždit žilky v konečníku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Proč praskají žilky v konečníku

Menstruace po kyretáži

Krvácení po kyretáži by mělo být mírné a ustat za několik dní. Pokud krvácíte velmi silně nebo dlouho (déle než 14 dní), máte bolesti nebo horečku, navštivte neprodleně lékaře. Uvedené příznaky mohou být způsobeny infekcí, kterou je třeba včas léčit.

Slabé krvácení (špinění) po revizi dělohy ustává do týdne. První menstruace po kyretáži se dostaví za 4–6 týdnů. U kyretáže po porodu může odchod očistků trvat několik týdnů.

Zdroj: Kyretáž děložní sliznice

Diskuze

V diskuzi PODVÁZÁNÍ VAJEČNÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva štístko .

Dobrý den chtěla bych se zeptat zda bych platila za podvázání vaječníků a kdy je to eventuelně zdarma.. Je mi 32 let mám 2 děti jedno narozené ve 30tt a jeden samovolný potrat.. Děkuji za odpověď..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kveta.

Dobrý den chtěla bych si nechat podvazat vaječníky je mi 40 let mám 6 děti skousela jsem brát antikoncepci ale krvacim po ni nemohu ji a dost často Trpín mikozami další děti už nechci prosím budu muset si to zaplatí to podvazani vaječníku děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Podvázání vaječníků

Bolesti po kyretáži

Kyretáž je velmi bolestivý zákrok, a proto se provádí v celkové anestezii. Bolestivost po výkonu je normální. Pokud však bolesti přetrvávají delší dobu, může se jednat o zánět, který se dostal do dělohy po kyretáži. Je tedy nutná návštěva lékaře.

Zdroj: Kyretáž děložní sliznice

Diskuze

V diskuzi OMEGA MARINE FORTE DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Jelikož moc nejím ryby, nebo teda skoro vůbec, je pro mě užívání Omegamarine forte jediným zdrojem omega kyselin. A myslím, že na sobě pociťuji výsledky. Hlavně mně vyhovuje forma kapsle, že nemusím polykat ten hnusný rybí tuk, jak si pamatuju z dětství.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavla.

Dobrý den již 3 měsíce používám OmegaMarine Forte + a už se mi 3krát v době užívání stalo,že dost silně a dlouho krvácím z nosu.Chci se zeptat,má někdo stejný problém jako já?Děkuji za info.

Zdroj: diskuze Omega marine forte diskuze

Dlouhá menstruace v přechodu

Dlouhá menstruace v přechodu vyžaduje jediné, a to gynekologické vyšetření a popřípadě následnou kyretáž.

Zdroj: Prodloužená menstruace

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ BŘICHO A BOLEST JAKO PŘI NAMOŽENÍ PO ODSTRANĚNÍ POLYPŮ A KYRETÁŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli by mi někdo poradil. Byla jsem 9.7. dneska je to druhý den na odstranění polypu na děložním hrdle a v děloze a na kyretáži v celkové narkóze a mám oteklé celé břicho a bolest a pálení jako při namožení. Dneska už jen trochu špinění, včera trochu bolest jako při menstruaci. Děkuji Helena

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oteklé břicho a bolest jako při namožení po odstranění polypů a kyretáži

Menstruace

Žena ve fertilním věku může menstruaci očekávat po čtyřech až šesti týdnech po zákroku. Pokud se jedná o ženu v přechodu, tak se menstruace nedostaví.

Zdroj: Kyretáž v přechodu

Poradna

V naší poradně s názvem KREV S KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobry den chtela jsem se zeptat taky se mi obcas stane ze krvacim s konecniku kdyz se utru je takova svetla ale stava se mi to jen obcas jen kdyz sedim na studenym myslite ze je to nebezpecne?? Predem diky za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě to budou hemoroidy, které se stávají nebezpečné postupně - časem. Určitě by bylo vhodné nechat si konečník vyšetřit na gastroenterologii a dohodnout s lékařem další postup. Doporučuji to proto, že tak snáze předejdete zánětlivému záchvatu, při kterém jsou velmi silné a vytrvalé bolesti, které opravdu znepříjemní život.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krev s konečníku

Slabá menstruace

Ani krátká menstruace nebo velmi slabá menstruace nejsou v pořádku. Mohou vám naznačovat zvýšenou funkci štítné žlázy či nemoc ledvin.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Diskuze

V diskuzi MENOPAUZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobry den nevim zda je too zacinajici menopauza ale ma 42 a mam problemi z mentruaci nekdy krvacim mocc nekdy too mam normalne a nekdy vubec mam I navaly horka jsem unavena prosre je mi zle mivam I nechutenctvi mam I navaly strchu z nemoci a vseho prosim porad te mi

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Menopauza

Jak dlouho trvá

Přechod u ženy je individuální, záleží na typu obtíží, typu léčby, životním stylu a podobně. Akutní potíže, například typické návaly, u většiny žen vymizí v průběhu prvních tří až pěti let, nicméně část žen má tyto potíže až do velmi vysokého věku. Může je pociťovat i více než dvacet let po přechodu. Rovněž projevy chronického klimakterického syndromu mohou zasáhnout až ve stáří.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Diskuze

V diskuzi MIRENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobrý den, chtěla bych se dotázat, jestli Mirena ovlivňuje hmotnost člověka(přibírání na váze).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Dobrý den, po roce od zavedení MIRENY, pořád špiním a nebo krvácím. Paní doktorka to pořád odsouvala ,s tím že mi ještě nasadila antikoncepci ,kterou údajně doporučuje Bayer aby se vše srovnalo ,ale po třech týdnech se vše vrátilo do starých kolejí. Zase špinění a krvácení. Když jsem chtěla tělísko vyndat a reklamovat, paní doktorka mi arogantně odsekla ,že se to dá pouze do 6 měsíců od zavedení. Je to pravda? Děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Mirena

Kdy začíná přechod u ženy

Průměrný věk menopauzy je 49–51 let. Období přechodu probíhá obvykle mezi 45. a 60. rokem věku. Výjimečně (v jednom procentu případů) dochází k nástupu klimakteria a vyhasnutí funkce vaječníků již před 40. rokem, v tom případě je určitě vhodné vyhledat lékaře, protože ženy s takzvaným předčasným ovariálním selháním mají četné zdravotní problémy, vyšší riziko různých onemocnění i častější úmrtnost.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST V LEVÉM PODBŘIŠKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marek.

chtel bych se vas zeptat na otazku.Uz dlouhou dobu me boli v levym podbrisku a nevim co to je.Take mam problemy se stolici vzdy kdyz jdu tak hodne krvacim asi pred 4 lety jsem byl v nemocnici na kontrole kde mi do konecniku dali kameru a rekli ze tam nenam nic.Ale ted mam velke bolesti na leve strane bricha mohli by ste mi nak pomoct nebo aspon poradir?Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

4 roky od poslední kolonoskopie je dlouhá doba a mohlo se mnoho věcí ve vašich střevech změnit. Abyste zjistil proč a co vás tam bolí a z čeho vám teče krev, tak budete muset podstoupit kolonoskopii znovu. Zajděte za svým praktickým lékařem a požádejte ho o žádanku na toto vyšetření. Po vyšetření pak bude jasné na čem jste a půjde podle toho stanovit rychlá a účinná léčba.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest v levém podbřišku

Menstruace v přechodu

Nepravidelná menstruace jako signál přicházející menopauzy se vyhne asi jen 10 % žen. Je velmi neobvyklé, že se menopauza objeví u ženy ze dne na den, respektive z měsíce na měsíc tak, že najednou zmizí úplně. Přirozenější pro menopauzu je nenápadný vleklý nástup a různé symptomy, jako je nepravidelná menstruace, krvácení v menopauze, vynechání menstruace, čímž vlastně postupně nenápadně ženě oznamuje menopauza svůj příchod.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Poradna

V naší poradně s názvem ŽENA V PŘECHODU A MENSTRUACE V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlina Zipperova.

Je mi 57 let už rok jsem neměla měsíčky a po více než roku mi znova začly měsíčky je to možný nebo je nějaký problém? Léčila jsem se na chudokrevnost může to být železem které užívám ? děkuji za odpověď Zipperova Pavlína

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Postmenopauzální krvácení je vaginální krvácení, ke kterému dochází rok nebo déle po vaší poslední menstruaci. Může to být příznak vaginální suchosti, polypů (nerakovinných výrůstků) nebo jiných změn ve vašem reprodukčním systému. Asi u 10 % žen je krvácení po menopauze známkou rakoviny dělohy.
Přesnou příčinu může určit pouze gynekolog. Neodkládejte návštěvu svého gynekologa a co nejrychleji své krvácení po přechodu řešte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Ambulantní kyretáž v přechodu

Kyretáž neboli výškrab je krátký operační zákrok v oboru gynekologie, jehož podstatou je částečné odstranění děložní sliznice s pomocí kyrety a při kterém dojde k vyčištění dutiny děložní. Mimo jiné se jedná o dnes již jen řídce používaný způsob provedení interrupce. Zároveň může být kyretáží získaná tkáň zkoumána při dalším určování zdravotního problému. Před zákrokem bývá nejprve roztaženo děložní hrdlo. Samotný zákrok se v České republice nejčastěji provádí v celkové anestezii, v mnoha zemích dostává pacientka na výběr z více druhů anestezie (epidurální, lokální).

Výkon je prováděn v krátké celkové anestezii, velice často v ambulantním režimu. Před operací je potřeba absolvovat předoperační vyšetření. Samotná operace trvá asi 15 minut. Po dezinfekci zevních rodidel a pochvy se provede dilatace (rozšíření) hrdla děložního kovovými tyčinkami – dilatátory. Děložní sliznice je odstraněna pomocí tenkého nástroje – kyrety a získaný materiál je odeslán na histologické vyšetření.

Zdroj: Kyretáž v přechodu

Kyretáž v menopauze

Kyretáž se v menopauze provádí nejčastěji kvůli silné prodloužené menstruaci nebo kvůli jakémukoliv krvácení po přechodu. Z diagnostických důvodů bývá ke kyretáži připojena i takzvaná hysteroskopie, při níž je do dělohy zavedena kamera, kterou je možno dělohu prohlédnout zevnitř. Kyretáž děložního hrdla volí lékař při nenormálních cytologických nálezech, aby si ozřejmil, jak vážné dysplastické změny jsou.

Kyretáž je jediná možná volba u případu silného krvácení. S takovýmto krvácením přicházejí často ženy v období kolem menopauzy, kdy jsou tělu vlastní hormony v dysbalanci. Kyretáž zde hraje roli nejen diagnostickou – k určení příčiny krvácení, ale také terapeutickou – k zastavení krvácení.

Tento výkon má díky pokrokům a zkušenosti v medicíně minimum komplikací. Mezi komplikace kyretáže se řadí ty, které souvisejí s výkonem samotným, tedy proniknutí kyrety dutinou děložní, silné krvácení; operace může být znesnadněna nitroděložními srůsty. Jedním z rizik je také možné proděravění dělohy, které se řeší pomocí laparoskopického zákroku. Další komplikace mohou být komplikace spojené s celkovou anestezií.

Zdroj: Kyretáž v přechodu

Častá menstruace v přechodu

Polymenorea je častá menstruace, která se dostaví dříve než za 23 dní od poslední menstruace. Krvácení v menopauze je jedním z příznaků tohoto období.

Nepravidelná menstruace v přechodu

Metrorrhagie je nepravidelné děložní krvácení, které přichází bez jakéhokoliv rytmu. V případě, že je nepravidelnost menstruace v menopauze na podkladě hormonálního systému, je ženě předepsána hormonální léčba. Ženy v menopauze jsou léčeny náhradními léky, které menstruaci upraví nebo ji úplně zastaví.

Krvácení po přechodu

Po přechodu je jakékoli krvácení příznakem nemoci a nemělo by se zanedbat. Nejčastěji krvácí po přechodu vysoká výstelka děložní sliznice (hyperplazie endometria), další velmi častou příčinou krvácení jsou nádory dělohy, a to jak zhoubné (karcinomy endometria, karcinomy čípku), tak nezhoubné (myomy a polypy děložní). Každé postmenopauzální krvácení z dělohy musí být histologicky ověřeno. Metodou volby je hysteroskopie nebo separovaná abraze.

Zdroj: Velmi silné menstruační krvácení v přechodu

Co znamená silné krvácení v přechodu

Během přechodu se dostavují různě dlouhé menstruace, které mají různě silné krvácení. Za čas se menstruace úplně zastaví, to znamená, že dochází k menopauze. Kvůli opožďování ovulace se cyklus nejprve prodlužuje a poté zase naopak dochází k jeho zkracování. Důsledkem je obvykle častější měsíční krvácení. To ustane až ve chvíli, kdy se vyčerpá zásoba vajíček schopných k dozrání.

Více se o této problematice dozvíte zde.

Zdroj: Silné menstruační krvácení v přechodu

Kyretáž v přechodu

Rakovina děložní sliznice je nejčastějším zhoubným onemocněním pohlavních orgánů žen. Vyskytuje se nejvíce u žen po přechodu (v menopauze) s maximem kolem 60. roku věku. Předstupněm vzniku zhoubného bujení je takzvaná atypická hyperplazie endometria. Sliznice v dutině děložní nadměrně bují při dlouhodobém vlivu hormonů po přechodu. Vzniká tak vysoce diferencovaný karcinom endometria, který má i poměrně dobrou prognózu vyléčení. Druhým typem nádoru je nízce diferencovaný karcinom, jehož růst nesouvisí s produkcí hormonů a prognóza je špatná.

Diagnóza se stanoví gynekologickým vyšetřením a především odběrem vzorků sliznice s následným histologickým vyšetřením. Odběr vzorků se provádí při zákroku, který se nazývá kyretáž. Kyretáží se zároveň zastaví krvácení. Na většině pracovištích se při výkonu provádí i hysteroskopie, která umožní přímou vizualizaci dutiny děložní a cílený odběr vzorků.

Před výkonem je důležité ultrazvukové vyšetření děložní sliznice vaginální sondou, které se však používá hlavně při preventivních a kontrolních vyšetřeních – hodnotí se jí výška sliznice. Při nálezu zhoubného nádoru je nutné dále určit rozsah onemocnění. Provádí se rentgen plic, ultrazvukové vyšetření jater a ledvin, vyšetření močového měchýře a konečníku.

Příznaky:

  • nepravidelné krvácení u žen před přechodem;
  • jakékoliv krvácení u žen po přechodu;
  • bolesti – až v pokročilém stadiu.
Léčba:
  • OPERACE – snahou je operovat a odstranit nádor – odstraňuje se děloha, vaječníky, vejcovody, popřípadě i mízní uzliny;
  • OZAŘOVÁNÍ – provádí se u zcela inoperabilních nádorů a k zabránění vzniku ložisek v pochvě;
  • HORMONÁLNÍ LÉČBA – nasazuje se u onemocnění s vytvořenými metastázami nebo jako doplňková léčba.

Zdroj: Kyretáž děložní sliznice

Kdy po kyretáži do práce

Délka pracovní neschopnosti záleží na povaze povolání, které žena vykonává, a také na tom, jak se sama cítí. Obecně to bývá maximálně týden po výkonu.

Zdroj: Kyretáž děložní sliznice


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP