Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

KUTVIRTOVO KLOKTADLO DÁVKOVÁNÍ

OBSAH

Dávkování

Kutvirtovo kloktadlo se kloktá 3-5x denně, a to 15-20 kapek rozpuštěných v 200 ml vody. Kloktadlo je nevhodné v těhotenství a při kojení. Po otevření jej lze používat maximálně 3 měsíce.

Zdroj: Kutvirtovo kloktadlo

Poradna

V naší poradně s názvem KUTVIRTOVO KLOKTADLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal Voros.

Za jak dlouho se může jist apit čaj po klokaní. Děkuji .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kloktadla se obecně doporučují použít po jídle a pití, aby klidová doba bez polykání byla co nejdelší. Čím déle jsou účinné látky z kloktadla na sliznici, tím účinnější efekt lze dosáhnout. Minimální doba bez polykání by měla být alespoň 30 minut po kloktání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kutvirtovo kloktadlo

Použití kloktadla

Kutvirtovo kloktadlo, lidově Kutvirt, je přípravek, který se míchá na přání zákazníka v lékárně. K užívání se doporučuje na bolest v krku, při angínách, k dezinfekci nosohltanu.

Zdroj: Kutvirtovo kloktadlo

Kde se dá koupit

Kutvirtovo kloktadlo je dostupné pouze v kamenných lékárnách a cena kloktadla je kolem 40 Kč. Jedná se o lékovku s kapátkem. Pozor je to hořlavina! Připravuje se přímo v lékárně.

Zdroj: Kutvirtovo kloktadlo

Poradna

V naší poradně s názvem KUTVIRTOVO KLOKTADLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaclav Dlouhy.

Dobry den,prosim kde mohu koupit Kurtvirtovo kloktadlo?Na trhu je nedostatek antibiotik a mne 4nedéle trápi zánět vkrku.Nepomahaji žadne Stopanginy ani inhalace Vincentkou nebo spreje Propolis.
Dekuji V.Dlouhy senior 80let

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotik je dostatek a když nejsou v tabletách, tak jsou dostupné alternativy v injekční formě. S vaším zánětem v krku budete muset jít do ordinace svého praktického lékaře a požádat ho o výtěr z nosohltanu, aby se zjistil původ vašich obtíží pomocí laboratorních pomůcek. V laboratoři také zjistí, zda-li příčinou je bakterie a na jaká antibiotika je citlivá. Ty vám pak lékař předepíše a po týdnu budete opět fit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kutvirtovo kloktadlo

Kutvirtovo kloktadlo

Formaldehydi Kutvirti gargarisma 20g je odborný název pro Kutvirtovo kloktadlo. To obsahuje mentholum racemicum (levomentholum) 2,0 g, ratanhiae tinctura 5,0 g, formaldehydi solutio 35% 10,0 g, Ethanolum 60% 85,0 g. Kloktadlo se doporučuje jako dezinfekce a antiseptikum dutiny ústní. Používá se ke kloktání nebo výplachům úst. Exspirace od výroby je 3 měsíce. Kutvirtovo kloktadlo, které se připravuje v lékárnách, je v období těhotenství nevhodné.

Zde můžete vidět cenu kloktadla.

Zdroj: Kloktadla na domácí léčbu

Složení kloktadla

Formaldehydi Kutvirti gargarisma 20g je odborný název pro Kutvirtovo kloktadlo. To obsahuje mentholum racemicum (levomentholum) 2,0 g, ratanhiae tinctura 5,0 g, formaldehydi solutio 35% 10,0 g, ethanolum 60% 85,0 g.

Zdroj: Kutvirtovo kloktadlo

Poradna

V naší poradně s názvem FORSKOLIN ACTIVE DÁVKOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Objednala jsem si tento priptavek tak jsem zvedava na ucinek.jen de chci zeptat na davkovani...dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Astma: Orálně 10 mg denně po dobu 2 až 6 měsíců.
Obezita: 250 mg extraktu forskolinu 10% dvakrát denně po dobu 12 týdnů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Forskolin active dávkování

Kdo je to Kutvirt

Otakar Kutvirt byl lékař se specializací ORL. Narodil se dne 29. 3. 1867 v Plzni a zemřel 25. 7. 1929 v Praze. Na české lékařské fakultě promoval v roce 1896. Nastoupil jako externí lékař do všeobecné nemocnice v Praze a podnikal studijní cesty do zahraničí. V letech 1900-1903 byl asistentem na otiatrické klinice v Praze, poté pracoval jako odborný lékař a konziliář městské nemocnice v Plzni. Z nemocí ušních, nosních a krčních se habilitoval v roce 1907, od roku 1908 vedl ORL oddělení pražské Vinohradské nemocnice. V roce 1913 získal mimořádnou profesuru a stal se přednostou kliniky ORL, kterým byl až do své smrti. V roce 1920 byl jmenován řádným profesorem ORL. Vybudoval z ORL kliniky s pomocí svých spolupracovníků (například Antonín Přecechtěl) moderní ústav. Věnoval se především otiatrii. Známé a používané je Formaldehydi Kutvirti gargarisma neboli Kutvirtovo kloktadlo.

Zdroj: Kutvirtovo kloktadlo

Poradna

V naší poradně s názvem MĚSÍČKOVÁ TINKTURA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Můžete mi poradit, kde koupit 80% líh? V lékárně mi řekli, že se nesmí prodávat. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Klidně použijte 60% a zvyšte pak dávkování o 20%.

Zdroj: diskuze Měsíčková tinktura

Dezinfekce

Roztok hypermanganu se používá jako dezinfekce. Výborný je jako kloktadlo při bolesti v krku, také se s ním v některých zemích oplachuje ovoce.

Dávkování a ředění

Rozpusťte jedno zrníčko hypermanganu ve ¼ litru vlažné vody a tímto roztokem buď kloktejte, nebo potírejte postižená místa. Používejte maximálně 3x denně po dobu jednoho týdne.

Zdroj: Na co je dobrý hypermangan

Poradna

V naší poradně s názvem SILNĚ BOLESTI V JEMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Ahoj bolí mě v krku už asi tejden možná že díl SOU to silně bolesti při polikani vistreluje bolest do ucha a cítím v rku knedlík bojím se aby to nebyla rakovina. Jaký bolesti v rku má rakovina teploty nemám a ani nechraptim

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Máte normální zánět nosohltanu. Rakovina to není. Buďto s tím zajděte na oddělení ORL a nebo zkuste aplikovat sprej nebo kloktadlo Jox. Do dvou dnů by měl zánět začít ustupovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Silně bolesti v jemu

Kloktadlo 4 solí

Složení ve 20 g: natrii benzoas 5,0 g, natrii hydrogencarbonas 5,0 g, natrii chloridum 5,0 g, natrii perboras hydricus 5,0 g. Solné kloktadlo (takzvané 4sole nebo 4Na) obsahuje směs čtyř různých sloučenin – solí natria (chloridum, perboras, benzoas, hydrogencarbonas). Jedná se o efektivní a bezpečný prostředek k léčbě bolesti v krku; jeho použití někdy může limitovat nepříjemná chuť (není nijak dramatická, dá se kloktat).

Dávkování kloktadla 4 solí: 1 čajovou lžičku nasypte do sklenice vlažné vody a kloktejte maximálně 8krát za den. Přípravek snižuje otoky, po otevření vydrží cca půl roku. Dle ORL je dobré kloktat i preventivně. Po kloktání by se nemělo cca půl hodiny nic jíst a pít, aby opravdu působilo. Kloktadlo je volně prodejné, vyrábí jej firma VAKOS XT a.s., Pernerova 28a, Praha 8. V lékárně vám doporučí do skleničky množství na špičku nože a kloktat 3krát denně. Na bolení v krku je to opravdu výborné!

VAKOS XT a. s. působí v České republice od 1. 4. 1998 a svou činnost zaměřuje především na oblast farmacie, kosmetiky, doplňků stravy, s nimi spojený výzkum, vývoj a poradenskou činnost.

Zdroj: Kloktadla na domácí léčbu

Poradna

V naší poradně s názvem KRVÁCENÍ Z NOSU PO WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan cirhan.

užívám warfarin 3mg 1.5 denně a začíná mi téct krev z nosu! co dál?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co nejdříve musíte k lékaři, aby vám udělal test srážlivosti krve a podle výsledků poupravil dávkování. V žádném případě neměňte dávkování Warfarinu samovolně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a meloun

Mátové kloktadlo

Čaj z máty je dobré kloktadlo například při paradontóze a kuřáckém nebo jinak nebezpečném zapáchajícím dechu. Dětem se pití máty a užívání mátových produktů nedoporučuje, protože jejich citlivý nervový systém je na předávkování mentolem háklivější. Čaj může podle literatury způsobit až paralýzu vitálních center v míše s následným dušením. Tento efekt se nebezpečně násobí u dětí užívajících drogy.

Čaj z máty není vhodný pro pravidelné dlouhodobé podávání nebo silné dávky (nad 2 g máty na 10 kg tělesné hmotnosti za den), protože předávkování působí po krátkém vzpružení malátnost a únavu.

Zdroj: Kloktadla na domácí léčbu

Poradna

V naší poradně s názvem DÁVKOVÁNÍ WOBENZYMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Vystrečil.

Dobrý den
Chci použít Wobenzym na úraz ramene. Dávkování 3x před jídlem ,jelikož neustále cestuji a v podstatě nevím kdy a kde a v kolik budu jíst oběd, mám problém s polední dávkou a jejím časováním na 1/2 hodinu před jídlem. Je možné se tomu vyhnout změnou dávkování na 2x ? Ráno a večer žádný problém nemám.
Děkuji Vyst. Praha

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Klidně udržte dávkování třikrát denně a polední dávku vezměte ve prostředku dne. Nemusíte jíst přesně za půl hodiny po Wobezymu. Jídlo můžete dát klidně za hodinu i dvě. Důležité je, vzít si to na lačný žaludek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dávkování wobenzymu

Domácí kloktadlo na hrdlo

Na bolení v krku bychom těžko hledali účinnější prostředek, než je kloktadlo připravené z vody a citronové šťávy, která má stahující účinky a zmírňuje otok tkání v krku. Kyselé prostředí je navíc nepřátelské vůči virům a bakteriím.

Postup: 1 lžičku citronové šťávy rozmíchejte v šálku horké vody.

Můžete použít i kloktadlo z osolené vody.

Postup: Rozpusťte v šálku horké vody půl lžičky soli a přidejte 1 lžíci 3procentního peroxidu vodíku, který vyhubí bakterie (peroxid v této koncentraci je běžně k dostání v lékárně).

Proti bolení v krku existuje i celá řada dalších kloktadel. Vyzkoušejte například tento starobylý recept:

Postup: 1 lžičku mletého zázvoru zalijte polovinou šálku horké vody, přidejte šťávu z půlky citronu a lžičku medu. Zázvor působí proti zánětu, med pokryje sliznici a má rovněž slabší antibakteriální účinky.

Zdroj: Kloktadla na domácí léčbu

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN 3 MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Koutný.

Beru Warfarin 3mg (modré tabletky). Při dávkování 7 tbl. za týden (1 tbl. denně), mám INR = 3,2. O kolik mám snížit dávkování, abych dosáhl INR kolem 2,5 ??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dávkování neměňte, ale povolte si více ve své dietě. Dopřejte si o něco více zelené zeleniny. Když dodržujete antikoagulační dietu moc přísně a nedosáhnete minimální množství vitamínu K, tak Warfarin působí moc silně. To by mohl být váš případ. O svých pochybnostech o dávkování Warfarinu řekněte svému lékaři a dohodněte se na změnách ve vašem jídelníčku. Po změně jídelníčku si nechte změřit INR, abyste se ujistil, že to má správné účinky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin 3 mg

Brambořík – dávkování

Příslušná dávka bramboříku závisí na několika faktorech, především na věku, zdraví, ale i na jiných okolnostech. Zatím neexistuje dostatek vědeckých informací pro určení vhodného dávkování bramboříku. Pamatujte si, že přírodní produkty nejsou vždy bezpečné, je důležité správné dávkování. Ujistěte se, že se řídíte příslušnými pokyny na příbalovém letáku. Také se můžete před použitím léků z bramboříku poradit s lékárníkem nebo lékařem.

Zdroj: Brambořík může být nebezpečný lék

Kloktadlo na hlasivky

Smíchejte 5 g listů šalvěje lékařské, 10 g listu mály peprné a 10 g květu měsíčku lékařského. Připravte směs a tu přelijte 1 l vroucí vody a nechte vyluhovat do zchladnutí asi na 40 °C, potom sceďte, přidejte 2 čajové lžičky medu, nalijte do termosky, kloktejte a popíjejte během dne. Používejte asi 4 dny.

Vařte asi 10 minut 10 g řepíku lékařského v 0,5 l vody. Odvarem kloktejte při namožených hlasivkách a chrapotu.

Přelijte 2 lžičky slézu okrouhlolistého 200 ml vroucí vody, 10 minut luhujte, poté sceďte. Čajem kloktejte několikrát za den.

Zdroj: Kloktadla na domácí léčbu

Mykóza

Wobenzym výrazně snižuje riziko přechodu gynekologických zánětů do chronického stavu. U úporných infekcí, které vyvolávají mykózy, Wobenzym výrazně zvyšuje účinnost léčby a pravděpodobnost vyléčení.

Účinky

Wobenzym je podpůrným lékem při klasické léčbě mykózy. V kombinaci s Wobenzymem stoupla úspěšnost léčby na více než 81 %.

Dávkování

Začněte užívat Wobenzym v denních dávkách 3x4 dražé a pokračujte v nich po další tři měsíce. U dětí určuje dávkování lékař!

Zdroj: Wobenzym - dávkování u dětí

Dávkování

Při používání kozlíku lékařského je třeba dbát na doporučené dávkování. To je výhoda kozlíkových kapek z obchodu – přesně znáte doporučené dávkování a sílu. Malé dávky nervový systém opravdu povzbuzují, při předávkování však může docházet k útlumu, halucinacím nebo křečím. Proto užívejte vždy jen doporučené dávkování. Pro zlepšení kvality spánku se doporučuje užívat 400–900 mg extraktu až 2 hodiny před spaním po dobu 28 dní. Maximální dávka je 15 g kořene denně. Běžně se užívá kozlíková tinktura v dávce 15–20 kapek do vody několikrát denně. Doporučená dávka je 10 mg suchého extraktu, popřípadě do 50 mg kořene denně.

Zdroj: Kozlíkové kapky

Glukopur dávkování

Jako rychlý zdroj energie se Glukopur dávkuje v množství 80-100 g na den. Při nechutenství se doporučuje podávat Glukopur po dobu 10-14 dní, nejlépe ráno na lačno v celkové denní dávce 100 g na 500 ml oblíbeného čaje.
 

Domácí dávkování

  • 1 rovná lžička glukpuru= 3 g, 
  • 1 rovná polévková lžíce glukopuru = 12 g.

 

Zdroj: Glukopur je přírodní hroznový cukr

Kloktadlo na mandle

Do teplé vody dejte 1 lžičku propolisové tinktury. Kloktejte každé 2 hodiny. Nebo tinkturu nařeďte vodou, namočte do ní vatu na špejli a potřete si mandle. Pak půl hodiny nic nepijte.

Při začínající bolesti v krku si několik sekund vykloktejte 1 malou odlivku domácí slivovice. Potom vyplivněte a půl hodiny nic nepijte. Užívejte, když neberete antibiotika.

Při zánětu mandlí je dobré kloktat lipový čaj: 2 čajové lžičky květů z lípy obecné přelijte 200 ml vroucí vody, 15 minut vyluhujte a sceďte. Teplým čajem kloktejte. Můžete do něho přidat i 1 čajovou lžičku medu.

Kloktadlo si připravte ze stejných dílů listu máty peprné, listu šalvěje lékařské a květu heřmánku pravého. Čajovou lžičku směsi přelijte šálkem vroucí vody, 10 minut luhujte a poté sceďte. Teplým čajem kloktejte každou půlhodinu.

Povařte 4 čajové lžičky měsíčku lékařského 5 minut v 0,5 l vody, 1 hodinu nechte luhovat a pak sceďte. Teplým nálevem kloktejte 5–6x za sebou každé 2 hodiny.

Povařte 1 lžičku dubové kůry 5 minut v 0,5 l vody, 30 minut vyluhujte, sceďte a kloktejte 3x denně.

Šťávu z citronu smíchejte ve stejném poměru s medem. Touto směsí proplachujete krk několik minut.

Zdroj: Kloktadla na domácí léčbu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP