Téma: 

kysané zelí a cukrovka


Facebook Twitter Pinterest email tisk

POHANKA A CUKROVKA

Pohanka je pro zdraví a lidské tělo velmi prospěšná. Je lepší než běžná mouka, jde o ideální potravu pro mozek. Zlepšuje jej a bystří, pomáhá také k lepší paměti. Kromě mnoha jiných pozitivních účinků dobře působí také při léčbě revmatu, cukrovky a glaukomu. Pohanka patří mezi nízkokalorické potraviny, obsahuje velké množství proteinů, aminokyselin, železa, hořčíku, draslíku, vitamínu B1, B6, P, jódu a fosforu.

Zdroj: Pohanka a cukrovka
Zveřejněno: 19.12.2017


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: užívání varfarinu

Warfarin ovlivňují potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Čerstvé zelí patří mezi potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Kysáním se obsah vitaminu K snižuje a kysané zelí pak patří mezi potraviny s nízkým obsahem. Vitamín K je především v pevných částech kysaného zelí, ve šťávě téměř není. Proto pití šťávy z kysaného zelí nijak neovlivňuje funkce warfarinu. Zůstaňte i nadále v kontaktu s lékařem, který bude pravidelně kontrolovat srážlivost krve a podle vývoje přizpůsobí antikoagulační léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívání varfarinu
Odesláno: 22.12.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

KYSANÉ ZELÍ A CUKROVKA

Jak stabilizovat hladinu cukru v krvi

Pomocí kysaného zelí lze snížit hladinu krevního cukru. Pokud však zároveň užíváte léky na ředění krve, konzultujte konzumaci této potraviny s lékařem. Kysané zelí totiž obsahuje velké množství vitamínu K, který zvyšuje srážlivost krve a hrozí rizikem trombózy.

Očistná kúra: Každodenní konzumace syrového kysaného zelí v množství 100–150 g se doporučuje hlavně lidem, které dlouhodobě trápí přetrvávající chronická zácpa. Během detoxikačního programu se v rámci očisty střev doporučuje alespoň jednou denně konzumovat kyselé zelí a rovněž vypít 2 dl zelné šťávy.

Detail odstavce: Jak stabilizovat hladinu cukru v krvi
Zdroj: Kysané zelí a cukrovka
Zveřejněno: 21.11.2017


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: Re: užívání varfarinu

Nevím nevím jestli je pravda co tady píšete k tématu warfarín a kysané zelí užívám warfarín delší dobu a byl jsem DOSLOVA upozorněn primářem kardiologie nemocnice Třinec abych se vyvaroval hlavně kysanému zelí že má obrovský vliv na hladinu INR. Tak a kde je teď pravda?????

Zdroj: diskuze Užívání varfarinu
Odesláno: 3.10.2017 uživatelem dalibor Littner
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

KYSANÉ ZELÍ A CUKROVKA

Účinky kysaného zelí

Kysané zelí má díky aktivitě bakterií kyseliny mléčné vyšší obsah vitamínu C než zelí čerstvé. Kysané zelí tak už při množství 200 g pokryje potřebu denní dávky vitamínu C. Dále obsahuje kyselinu listovou (vitamín B9), která zlepšuje využití vitamínu C v organismu.

Kysané zelí je bohaté na vitamín K – 100 gramů kysaného zelí obsahuje dvojnásobek doporučené denní dávky tohoto vitamínu, který napomáhá hojení ran a zlepšuje srážlivost krve.

Během kvašení vytváří kysané zelí velké množství kolinu (součást vitamínů B-komplexu), který hraje důležitou roli v metabolismu tuků, dále pak snižuje hladinu tuků v krvi.

Ze širokospektrálního a vědeckého hlediska má kysané zelí – díky svému mimořádně vzácnému složení – univerzální využití pro různé lékařské cíle. Mnohé léčebné metody jsou dávno využívány také v lidovém léčitelství.

Kyselina mléčná přímo podporuje trávení v žaludku tím, že kompenzuje nedostatek tvorby kyseliny solné. Nepasterizované kysané zelí je bohatým zdrojem enzymů s podobnými účinky, jako jsou enzymy pankreatu. Kysané zelí a jeho denní konzumace může být účinnou pomocí v těch případech, kdy je fungování pankreatu nedostatečné. Konzumace kysaného zelí může pomoci nemocným s cukrovkou při snižování výkyvů hladiny cukru v krvi.

Detail odstavce: Účinky kysaného zelí
Zdroj: Kysané zelí a cukrovka
Zveřejněno: 21.11.2017


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: warfarin a zelnacka

Kysané zelí obsahuje hodně vitamínu K. Tři šálky kysaného zelí naplní denní limit pro příjem vitamínu K. Pokud budete konzumovat zelňačku, tak v ten den musíte omezit příjem jiných potravin s vyšším obsahem vitamínu K, aby zůstal váš denní příjem tohoto vitamínu na hodnotě 90 mikrogramů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a zelnacka
Odesláno: 25.1.2019 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

DNA A PŘÍRODNÍ LÉČBA

Kysané zelí

Domácí nakládané kysané zelí lze konzumovat při onemocnění dnou. Bílé zelí ve 100 g obsahuje 13 a zelí červené 17 purinů. Kysané zelí obsahuje ve 100 g 8 purinů.

Detail odstavce: Kysané zelí
Zdroj: Dna a přírodní léčba
Zveřejněno: 15.2.2019


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: červené zelí a warfarin

V bílém zelí je hodně vitamínu K , ráda bych věděla jak je to u červeného zelí?Děkuji za odpovědˇ.

Zdroj: diskuze Červené zelí a warfarin
Odesláno: 1.2.2018 uživatelem Marta Rychtářová
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

KYSANÉ ZELÍ A CUKROVKA

Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi pomocí kysaného zelí

Rychlé snížení cukru v krvi. Kysané zelí je nízkokalorická potravina s protizánětlivými účinky a mnoha léčivými výhodami. Kromě toho, že zelí nabízí probiotika, antioxidanty a vlákninu, má i další důležité složky potřebné pro zdraví. Kysané zelí obsahuje vitamíny K, C, A, kyselinu listovou, vápník, draslík, fosfor a mangan. Stačí dokonce konzumovat jen malé množství kysaného zelí (pár lžiček) a účinky v podobě snížené hladiny krevního cukru na sebe nenechají dlouho čekat. Abyste ale snížili cukr v krvi, musíte tomu uzpůsobit i svůj každodenní rytmus, dodržovat správný jídelníček a pravidelný pohyb. Bez toho vám nic nepomůže. Rychle a samo opravdu nic nejde.

Detail odstavce: Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi pomocí kysaného zelí
Zdroj: Kysané zelí a cukrovka
Zveřejněno: 13.11.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: červené zelí a warfarin

V červeném zelí je vitamínu K také poměrně hodně. Během léčby Warfarinem byste měla denně přijmout stejné množství vitaminu K a to 90 mikrogramů každý den. Čtvrka hlavy červeného zelí obsahuje právě 90 mikrogramů vitamínu K. Takže pokud přijímáte během dne i jiné potraviny s obsahem vitamínu K, tak jste již nad limit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené zelí a warfarin
Odesláno: 1.2.2018 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

KYSANÉ ZELÍ A CUKROVKA

Co mají společného cukrovka a kysané zelí

Cukrovkáři to s potravinami nemají jednoduché, ale existují i potraviny, které by měl naopak každý diabetik doslova vyhledávat. Právě ony totiž při cukrovce ohromně pomáhají. A mezi ně patří i kyselé zelí.

Tento kysaný zázrak na cukrovku působí prostřednictvím antioxidačních účinků. Obsahuje totiž řadu důležitých látek, které tělu pomáhají s diabetem bojovat a které by cukrovkáři měli užívat ve zvýšené míře. Jedná se zejména o vitamíny K a C, ale také o mangan, vlákninu a vitamín B6. Zároveň zelí obsahuje velmi malé množství cukru a jde o potravinu s nízkým glykemickým indexem, kterou diabetici mohou užívat jak v syrovém stavu, tak ve vařené formě.

Detail odstavce: Co mají společného cukrovka a kysané zelí
Zdroj: Kysané zelí a cukrovka
Zveřejněno: 13.11.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: cukrovka a glykosidy

Pomáhají glykosidy při léčbě cukrovky respektive ke snížení cukru v krvi?

Zdroj: diskuze Cukrovka a glykosidy
Odesláno: 13.6.2016 uživatelem Jana Lišková
Počet odpovědí: 0

KYSANÉ ZELÍ A CUKROVKA

Funguje kysané zelí jako lék na cukrovku

Ano, kysané zelí funguje na cukrovku, ale musíte tomuto cíli uzpůsobit jak jídelníček, tak přidat pohyb, tudíž upravit příjem a výdej. Lidský organismus je jedinečný a každý člověk potřebuje specifické množství různorodých látek pro správné fungování metabolismu. Hlavní cíl je celkem jednoduchý: denní energetický příjem nesmí převažovat nad energetickým výdejem. Přitom je však třeba dodat tělu dostatečné množství sacharidů, bílkovin a správných tuků a to vše při zachování bohatého množství vitamínů a minerálů, které jsou lidskému tělu prospěšné.

Změny v jídelníčku ovšem nikdy nepřinesou dlouhodobý efekt, pokud budete mít chuť na nevhodné potraviny. A jste-li nuceni jíst jídlo, které se vám příčí, je to začátek konce. Takové jednání totiž často vede k psychické nepohodě, která je motorem dalšího selhávání.

Detail odstavce: Funguje kysané zelí jako lék na cukrovku
Zdroj: Kysané zelí a cukrovka
Zveřejněno: 13.11.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: bez černý- léčivé listí

Naše babička naklepala jemně list zelí a přikládala na bolavá záda.

Zdroj: diskuze Bez černý- léčivé listí
Odesláno: 16.1.2019 uživatelem Anna
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JAKÉ POTRAVINY SNIŽUJÍ CUKR V KRVI

Kysané i čerstvé zelí

Účinek na snížení krevního cukru

Přestože obvykle platí, že čerstvá zelenina je zdravější, než jakkoli upravená zelenina, tak zelí je v tomto výjimkou. Některé studie totiž uvádějí, že kysané zelí obsahuje dokonce více vitamínů než zelí syrové. Kysané zelí zlepšuje citlivost nervů u diabetiků a zároveň snižuje hladinu cukru v krvi.

Způsob použití

Kysané i čerstvé se může konzumovat v nejrůznějších podobách. V Čechách je zelí oblíbenou součástí nejrůznějších pokrmů, příloh, obloh i salátů.

Na co si dát pozor

Kyselé zelí má vysoký obsah sodíku, který může způsobovat zdravotní problémy, proto i konzumace zelí musí být nějak omezena.

Je dobré si uvědomit, že kysané i čerstvé zelí ztrácí po tepelné úpravě až polovinu svých cenných látek. Takže pokud usilujete o snížení krevního cukru, je dobré konzumovat zelí bez toho, abyste ho vařili, zapékali a podobně.

Detail odstavce: Kysané i čerstvé zelí
Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi
Zveřejněno: 14.9.2015


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: Cukrovka

Ortho 3000 můžete užívat, i když máte diabetes II typu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cukrovka
Odesláno: 11.11.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

KYSANÉ ZELÍ A CUKROVKA

Co zvyšuje hladinu cukru v krvi

V prvé řadě zvyšuje hladinu cukru v krvi sedavý způsob života. Dále je to častá konzumace potravin s vysokým GI, patří sem například pečivo z bílé mouky, hranolky, sladkosti, slazené snídaňové cereálie či rozvařená rýže. Tyto potraviny zvyšují pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění a podporují ukládání tukových zásob, což jsou rizikové faktory i pro rozvoj diabetu. Brzy po jídle se totiž znovu dostaví hlad – jednoduše proto, že rychlý nárůst glykemie po konzumaci potravin s vysokým GI vyvolá rychlou akci inzulínu, který hladinu glukózy pohotově sníží, a tělo získá dojem, že je třeba ji opět rychle doplnit, nejlépe konzumací něčeho pořádně sladkého.

Detail odstavce: Co zvyšuje hladinu cukru v krvi
Zdroj: Kysané zelí a cukrovka
Zveřejněno: 21.11.2017


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: užívání varfarinu

Kyselé zelí - potažmo šťáva přeci obsahuje zvýšené množství vitamínu K, která nemocným škodí. Je to uvedeno v článku nahoře! Být vámi, přečtu si ho pořádně.

Zdroj: diskuze Užívání varfarinu
Odesláno: 15.5.2017 uživatelem Jiřina
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

KYSANÉ ZELÍ A CUKROVKA

Jak snížit vysokou cukrovku

Rychlé snížení hladiny cukru v krvi je možné pomocí rostlin, bylin a potravin, které mají schopnost snižovat zvýšenou hladinu krevního cukru. Mezi ně patří například černý bez, fenykl, grapefruit, jahoda, meloun, banán, okurka, hlávkový salát, cuketa, kysané i čerstvé zelí, cibule a česnek, luštěniny, skořice.

Léčící potraviny:

Jezte denně syrový česnek, pomáhá zlepšovat krevní oběh a snižovat hladinu krevního cukru.

Cibule je nejen nenahraditelná v kuchyni, ale po staletí zaujímá důležité místo i mezi prostředky přírodní lékárny. Cibule (i tepelně upravená) zlepšuje krevní oběh, snižuje hladinu krevního cukru a řadí se k vynikajícím prostředkům proti cukrovce.

Pravidelná konzumace syrového i kysaného zelí je vzhledem k obsahu rostlinného „inzulínu“ a dalších cenných látek pro diabetiky velmi vhodná.

Mezi lidové léky na snížení hladiny cukru patří fazolové lusky, celer, pažitka, mrkev a ovesné vločky.

Rovněž jablečná šťáva obsahuje látky podobné inzulínu, šetří tak slinivku břišní a normalizuje střevní mikroflóru.

U lidí, kteří konzumují tučné mořské ryby obsahující zdravé omega-3 mastné kyseliny, je jen poloviční pravděpodobnost vzniku cukrovky. Rostlinným zdrojem této cenné látky je i lněný olej.

Ideální potravinou jsou také luštěniny, zejména sója a výrobky z ní. Při jejich pravidelném příjmu se snižuje hladina krevního cukru a cholesterolu.

Některé druhy koření, jako je hřebíček či bobkový list, mohou aktivitu inzulínu až ztrojnásobit.

Dopřejete-li si sladkosti, skořice vám může usnadnit jejich trávení. Přidávejte ji i do čaje či kávy.

Detail odstavce: Jak snížit vysokou cukrovku
Zdroj: Kysané zelí a cukrovka
Zveřejněno: 21.11.2017


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: kvašená zelenina

Jak je to s Kvašenou zeleninou.Když je to jiný proces než při kysaném zelí.
Může se nebo ne?

Zdroj: diskuze Kvašená zelenina
Odesláno: 5.2.2019 uživatelem Jana Fremuthová
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

KYSANÉ ZELÍ A CUKROVKA

Čaje na snížení cukru

Tradičním lékem je čaj proti cukrovce z borůvkového listí. Látky v něm obsažené příznivě ovlivňují metabolismus cukrů a mají antidiabetický účinek. Čaj lze připravovat z čerstvých nebo sušených borůvkových listů – jeho léčivé účinky však závisí na správném sběru. Borůvkové listy musí být trhány před dozráním plodů, kdy obsahují nejvíce cenných látek. Hladinu cukru v krvi pomáhají snižovat i plody borůvky.

Blahodárný vliv na slinivku břišní a na celkovou látkovou výměnu má jmelí, které patří k prastarým léčivým rostlinám. Dalšími bylinkami důležitými při léčbě cukrovky jsou kopřiva a šalvěj.

K léčbě cukrovky se používají i semínka pískavice. Lžíce semen se namočí přes noc do sklenice vody a ráno se voda vypije.

Rovněž kořen pampelišky slouží jako podpůrné léčivo při cukrovce, neboť povzbuzuje látkovou výměnu, činnost slinivky břišní a stimuluje tvorbu inzulínu. Pampeliška by určitě neměla chybět v čajových směsích užívaných při podpůrné léčbě cukrovky. Známá léčitelka Maria Treben doporučuje sníst po dobu, kdy pampeliška kvete, každý den až deset stvolů.

Detail odstavce: Čaje na snížení cukru
Zdroj: Kysané zelí a cukrovka
Zveřejněno: 21.11.2017

CUKROVKA

Je cukrovka léčitelná

Jak již bylo popsáno, cukrovka je léčitelná. Nikoliv zcela vyléčitelná, jelikož se na onemocnění často přijde pozdě. Režimová opatření však bývají opravdu účinná. V některých případech zůstane člověku sekundární diabetes natrvalo. Pokud je však léčitelná jeho příčina, může být léčitelná i cukrovka. Například lze odvrátit vznik diabetu u hemochromatózy, je-li řešena včas. Stejně tak u glukagonomu je možné úplné vyléčení, pokud je nádor odstraněn dříve, než vzniknou komplikace.

Detail odstavce: Je cukrovka léčitelná
Zdroj: Cukrovka
Zveřejněno: 30.10.2018

TĚHOTENSKÁ CUKROVKA

Cukrovka po porodu

Pro těhotenskou cukrovku je také typické to, že obvykle po porodu zmizí, i přesto je i nadále (v podstatě po zbytek života) u nich cukrovka kontrolována, protože je dost možné, že by u nich časem mohla propuknout cukrovka 2. typu. První kontrola této cukrovky bývá obvykle zhruba půl roku po porodu. Pokud nechce praktický lékař nebo diabetolog nic zanedbat posílá pak tuto ženu na testy pravidelně každý rok (testy nalačno) a jednou zhruba za tři roky na OGTT.

Detail odstavce: Cukrovka po porodu
Zdroj: Těhotenská cukrovka
Zveřejněno: 31.7.2017

JAK SE LÉČÍ TĚHOTENSKÁ CUKROVKA

Příznaky

K příznakům těhotenské cukrovky patří například zvýšená hladina cukru v moči, což gynekolog pravidelně kontroluje na běžných návštěvách poradny. Může se vyskytnout častější nutkání k močení nebo zvýšený pocit žízně, jinak se však těhotenská cukrovka nijak znatelně neprojevuje.

Rizikové faktory:

  • vyšší věk rodičky (30–35 let a více);
  • obezita;
  • dlouhodobý stres;
  • předchozí problematická těhotenství;
  • výskyt těhotenské cukrovky v předchozím těhotenství;
  • výskyt cukrovky I. nebo II. typu v rodině.

Detail odstavce: Příznaky
Zdroj: Jak se léčí těhotenská cukrovka
Zveřejněno: 15.12.2017

CUKROVKA - JÍDELNÍČEK NA 7 DNŮ

Sobota

  • Snídaně: ovesná kaše s ovocem a ořechy
  • Dopolední svačina: dvě meruňky
  • Oběd: vepřová pečeně s pečeným bramborem a žampiony
  • Svačina: mrkvový salát s jablkem
  • Večeře: kari z červené čočky a zeleninový salát

Detail odstavce: Sobota
Zdroj: Cukrovka - jídelníček na 7 dnů
Zveřejněno: 15.5.2019

NÁVOD NA RYCHLOKVAŠENÉ ZELÍ KTERÉ JE HOTOVÉ UŽ ZA 3 DNY

Recept 1

Ingredience: ½ hlávky syrového bílého zelí, 2 velké cibule, 8 ks čerstvého či sušeného bobkového listu, 1 hrst rozinek, 1 lžíce celého nového koření, 2 lžíce celého kmínu, 1 lžička jalovce, 1 lžička barevného celého pepře, 200–300 ml převařené vlažné vody, 5 lžic hrubozrnné soli

Postup: Nejdříve očistěte zelí od svrchních listů, stejně tak od tvrdého košťálu. Větším ostrým nožem začněte zelí krouhat na nudličky (šířka nudliček záleží na vaší chuti). Pokud máte rádi, přidejte cibuli, kterou oloupejte a pokrájejte také na nudličky. Nakrájené zelí začněte pěchovat do sklenice po vrstvách, vždy spolu s cibulí (jestli máte rádi), kořením a bobkovým listem. Sůl odložte na později. Zelí ve sklenici nechte chvíli „sednout“. Ve vyšší nádobě rozpusťte sůl ve vlažné vodě (cca 40 stupňů) a pomocí trychtýře přelijte roztok do sklenice se zelím. Pozor, ne úplně po okraj. Sklenici nechte otevřenou „dýchat“. Solný roztok dolévejte ještě dvakrát nebo třikrát a vždy řádně promíchejte. Za 3 dny máte hotovo.

Detail odstavce: Recept 1
Zdroj: Návod na rychlokvašené zelí které je hotové už za 3 dny
Zveřejněno: 19.1.2019

NÁVOD NA RYCHLOKVAŠENÉ ZELÍ KTERÉ JE HOTOVÉ UŽ ZA 3 DNY

Recept 2

Ingredience: 2 kg bílého hlávkového zelí, 1 brambor, trocha chleba, kmín, sůl, pepř

Postup: Zelí omyjeme a nakrouháme. Na dno většího hrnce dáme chlebovou kůrku, syrovou bramboru vcelku a navrch napěchujeme zelí. Jednotlivé vrstvy zelí posypeme solí, pepřem, kmínem a přidáme bobkový list. Nakonec zelí přelijeme převařenou vlažnou vodou a zakryjeme plátnem. Necháme kvasit 2–3 dny. Takto připravené zelí je třeba hned zkonzumovat, jinak by se zkazilo.

Tip: S troškou fantazie může dát i obyčejnému zelí skvělou příchuť:

  • klasická varianta: kmín, bobkový list
  • ovocná varianta: zelí zajímavě doplňují borůvky (zabezpečují lehkou stravitelnost), dále je vhodný ananas, jablka, hroznové víno, rozinky, sušené datle či fíky
  • smetanová varianta: zakysaná smetana nebo smetana na vaření zjemní chuť zelí a zvýrazní například chuť pokrmu, jako je zelňačka nebo segedínský guláš

Trend fermentovaných neboli zkvašených potravin je dnes zjevný a lidé se k této tradiční technice uchovávání potravin vracejí. Nejenže je výsledný pokrm velmi zdravý, ale má i specifickou chuť.

Na jeho přípravu se nejčastěji používají kamenné či keramické džbery nebo velké dózy, ale ty už dnes v domácnostech nejsou tak často k mání. Tudíž postačí i litrová sklenice s těsnicím klipsem. Sklenici při procesu kvašení však nechte otevřenou, přikrytou jen plátnem.

Detail odstavce: Recept 2
Zdroj: Návod na rychlokvašené zelí které je hotové už za 3 dny
Zveřejněno: 19.1.2019

JAK SE LÉČÍ TĚHOTENSKÁ CUKROVKA

Léčba

Při těhotenské cukrovce se dodržuje dietní opatření, to znamená omezit sladké, jíst pravidelně, hlídat především množství sacharidů v jídelníčku. Aplikace inzulinu je nutná jen při velmi vysokých hodnotách.

Detail odstavce: Léčba
Zdroj: Jak se léčí těhotenská cukrovka
Zveřejněno: 15.12.2017