Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

LEJY NA UCINNOU LECBU ZILNI NEDOSTATECNOSTI

OBSAH

Náhrada za Detralex společně s Warfarinem

Diosminol micronized: Obsahuje mikronizovanou purifikovanou směs diosminu 450 mg a hesperidinu 50 mg a 1% extrakt aesculosidu 162 mg. Je široce používán jako přírodní doplněk pro léčbu chronické žilní nedostatečnosti, křečových žil, hemoroidů, lymfedému.

CYCLO 3 FORT: Je lék na nemoci žil a drobných cév. Účinnou látkou preparátu je extrakt z rostliny Ruscus aculeatus, hesperidin a vitamín C.

Glyvenol: Glyvenol patří do skupiny léků předpisovaných při onemocněních žil. Účinnou látkou preparátu je trebinosid. Lék se využívá v léčbě mnoha žilních onemocnění, především příznaků chronické žilní nedostatečnosti a křečových žil. Může se předepsat jako podpůrný lék u hluboké žilní trombózy a povrchového zánětu žil.

Mobivenal Micro: Je volně prodejný doplněk stravy, který obsahuje jako účinné složky sloučeniny hesperidin, aescin a diosmin. Hesperidin, diosmin a aescin účinkují na stěny krevních žil, snižují jejich propustnost, zlepšují odtok žilní krve z dolních končetin, a navíc působí lehce protizánětlivě. Poměrně významný je i jejich efekt proti otokům tkání.

Zdroj: Warfarin a Detralex

Poradna

V naší poradně s názvem OTÉKÁNÍ NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Máchová.

Dobý den,
mé vnučce, která má 16 let, občas otékají kotníky na obou nohou. Také se jí někdy objeví na nohou červené větší skvrny Prosím o radu.
Děkuji
Máchová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové problémy by mohly souviset s žilní nedostatečností v dolních končetinách. Doporučuji vyšetření na interně, protože se bude jednat o systémové onemocnění a na to žádné domácí mastičky nepomůžou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otékání nohou

ZENTIVA DIOZEN

Diozen je volně prodejný lék k vnitřnímu užití.Diozen slouží k léčbě chronické žilní nedostatečnosti dolních končetin a hemoroidů u dospělých. Působí pozitivně na zpětný návrat krve v žilním systému. Omezuje tvorbu otoků a má protizánětlivý účinek. Léčivou látkou je diosmin v mikronizované formě.

Složení

Přípravek Diozen obsahuje 500mg mikronizovaného diosminu, který je účinnou látkou v léčbě chronické žilní nedostatečnosti a hemoroidálního onemocnění.

Dávkování

Při léčbě chronické žilní nedostatečnosti: užívají se 2 tablety 1x denně nebo 1 tableta 2x denně v poledne a večer při jídle.

Při hemoroidech: 2 tablety 3x denně při jídle po dobu prvních 4 dnů, poté 2 tablety 2x denně v poledne a večer při jídle po dobu následujících 3 dnů. Následně se užívají 2 tablety 1x denně nebo 1 tableta 2x denně v poledne a večer při jídle.

Délka lečby

Chronická žilní nedostatečnost:

Pokud se do 15 dnů příznaky onemocnění nezlepší nebo se dokonce zhorší, musíte se poradit s lékařem.

Bez porady s lékařem lze přípravek užívat nejdéle 3 měsíce.

Hemoroidy:

Pokud se do 7 dnů příznaky onemocnění nezlepší nebo se dokonce zhorší, musíte se poradit s lékařem.

Pokud příznaky hemoroidů nevymizí do 15 dnů, je třeba se poradit s lékařem.

Zdroj: Náhrada za Detralex

Poradna

V naší poradně s názvem ZA JAK DLOUHO ÚČINKUJE DETRALEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Závadská.

Dobrý večer, paní doktorka na cévním mi předepsala Detralex na bolesti nohou. Přitom mi ale sdělila, že to jsou problémy z cukrovky, na kterou se už pár let léčím. Beru tablety. Myslíte, že Detralex je správná volba, pokud jsou problémy s nohama z diabetu? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Detralex se používá na léčbu chronické žilní nemoci a to zejména, když vlivem této choroby vznikají viditelné křečové žíly, otoky a kožní změny. Dalším ukazatelem pro léčbu Detralexem je reflux diagnostikován pomocí ultrazvuku jako nepřímý doklad žilní hypertenze. V případě, že po 2 - 3 měsících léčby není dosaženo klinicky významného zlepšení, v léčbě se dál nepokračuje.
Zkuste vydržet užívat Detralex 3 měsíce a pak společně s doktorkou vyhodnoťte přínosy léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Za jak dlouho účinkuje detralex

Detralex 120 tablet

Detralex na hemoroidy

Detralex je jedním z běžně používaných léků na žíly a je často předepisován obvodními i cévními lékaři na léčbu mnoha onemocnění žil, zejména příznaků chronické žilní nedostatečnosti a křečových žil (hemeroidy). Může se předepsat i jako podpůrný lék u hluboké žilní trombózy. Vzhledem k pozitivním účinkům na žíly lze Detralex podávat také na hemoroidy.

Složení Detralexu

Lék obsahuje jako účinnou látku flavonoidy a diosmin. Flavonoidy a diosmin účinkují na žilní stěny, zpevňují je a zlepšují jejich pružnost. Usnadňují tak odtok žilní krve z dolních končetin a díky pozitivním účinkům na mízní cévy usnadňují i odtok mízy.

Dávkování Detralexu

Většinou se užívá jedna tableta Detralexu dvakrát denně. Délka užívání záleží na doporučení ošetřujícího lékaře.

Detralex a alkohol

Při užívání Detralexu se nedoporučuje konzumace alkoholu. Detralex je účinný lék na nemoci žil, jehož užívání je spojeno s minimem vedlejších účinků.

Detralex ředí krev?

Ne, Detralex neředí krev a je možné ho užívat, i když jste na léčbě antikoagulanty, například Trombex, Warfarin, Pradaxa, Xalerto a podobně.

Příbalový leták

Zde si můžete přečíst podrobné informace o léku Detralex.

Cena

DETRALEX 500MG TBL FLM 120 stojí 707,17 Kč a doplatek činí 524,95 Kč. Stav v roce 2017.

Zdroj: Náhrada za Detralex

Poradna

V naší poradně s názvem NATRŽENÝ STEHENNÍ SVAL - LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na účinnou léčbu natrženého stehenního svalu. Děkuji. Petr

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Existuje řada věcí, které můžete udělat, abyste si pomohl s natrženým stehenním svalem. Nejdůležitější a nezbytnou součástí vaší léčby a zotavení je udržování stehna v pohybu.

Jak se dostat do pohybu?
Během prvních 24 až 48 hodin po problému se stehenním svalem byste se měl pokusit omezit své aktivity, ale nepřestávejte se pohybovat. Pohyb vykonávejte jen tak, jak vám to příznaky dovolí. Jemně pohybujte nohou po dobu 10 až 20 sekund každou hodinu, když jste vzhůru, vyhněte se dlouhému stání na nohou.

Při použití schodů může pomoci, když při výstupu do schodů stoupáte jen svou zdravou nohu, abyste snížili namáhání stehna. Když scházíte dolů, sestupujte první svou problémovou nohu, abyste snížil zatížení stehna. Při chůzi nahoru a dolů používejte zábradlí (pokud je k dispozici).

Po 48 hodinách zkuste více používat nohu – cvičení vašemu stehnu opravdu pomáhá a může zmírnit bolest. Dělejte, co byste normálně dělal, a zůstaňte u toho, nebo se vraťte do práce – to je důležité a je to nejlepší způsob, jak se zlepšit.
Je užitečné dělat specifická cvičení, která vám mohou pomoci při zotavení. Na začátku mohou být náročná, takže udělejte, co můžete, a snažte se to časem vylepšovat.

Cvičení na pomoc při natrženém stehenním svalu nejdete zde: www.youtube.com/resu…

Výhody udržení aktivity
Být aktivní je to nejlepší, co můžete pro své celkové zdraví udělat.
Když budete nadále aktivní, udržujte si tím aktuální úroveň kondice – i když musíte změnit to, co běžně děláte, jakákoliv aktivita je lepší než žádná.
Udržujte ostatní svaly a klouby silné a pružné a udržujte si zdravou tělesnou hmotnost.
Vyhněte se sportu nebo těžkému zvedání, dokud nebudete mít méně bolestí při pohybu. Před zahájením sportovních aktivit se nezapomeňte předně plně zahřát.

Léčba bolesti
- léky proti bolesti – to vám může pomoci pohodlněji se pohybovat, což může pomoci vašemu zotavení.
- ledové obklady.
Led může být prospěšný právě při léčbě muskuloskeletálních bolestí. Led je nejvýhodnější, pokud váš problém se stehny souvisí se zraněním. Nikdy nepokládejte led přímo na pokožku. K ochraně pokožky před spálením použijte bariéru, jako je igelit s ručníkem. Jak dlouho máte používat led jako léčbu, se může lišit. Obecně byste však měl led aplikovat po dobu až 15 minut. Mezi ošetřeními byste také měl nechat několik hodin. Pokud máte nějaké problémy s krevním oběhem, neměl byste používat led jako léčbu bolesti stehen.

Práce
Během rekonvalescence se doporučuje zůstat v práci nebo se do práce co nejrychleji vrátit. Abyste se mohl vrátit do práce, nemusíte být zcela bez bolesti a bez příznaků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Natržený stehenní sval - léčba

Co je to Detralex

Jedná se o venotonikum a vazoprotektivum s mikronizovanou čištěnou flavonoidní frakcí 500 mg v jedné tabletě (diosminum 450 mg, flavonoidy vyjádřené ve formě hesperidinu 50 mg).

Pomocné látky

Sodná sůl karboxymethylškrobu, mikrokrystalická celulóza, želatina, magnesium-stearát, mastek, glycerol, hydroxypropylmethylcelulóza, makrogol 6000, natrium-lauryl-sulfát, oxid titaničitý, barviva (červený a žlutý oxid železitý).

Detralex zvyšuje napětí žilní stěny a odolnost cév. Omezuje tvorbu otoků a má protizánětlivý účinek. Přípravek se užívá u dospělých pacientů k léčbě chronické žilní nedostatečnosti dolních končetin, jako je pocit tíhy v nohou, bolest, noční křeče, edém, trofické změny (obtíže výživy a růstu tkání), včetně bércového vředu. Je používán také pro léčbu hemoroidů (lidově hemeroidů).

Zdroj: Detralex na hemeroidy

Poradna

V naší poradně s názvem PROSÍM O RADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sádlíková.

Dobrý den, prosím akutně o radu, mému příteli se před par dny udělali malé flíčky na rukou v následujících dnech se to ale rozšířilo až na předloktí a fleky se výrazně zvětšili. Děkuji moc za vaší radu a přeji příjemný zbytek dne. Sádlíková
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Můžou to být štípance od blechy, od štěnice nebo od svrabu, které by svědily. Pokud to nesvědí, tak to může být alergie a nebo ekzém. Pro rychlou léčbu bude potřeba přesně určit původ a to z fotografie nejde. Stavte se proto na kožním, kde to vyšetří a během několika minut dostanete účinnou léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosím o radu

CYCLO 3 FORT

Cyclo 3 Fort se řadí mezi léky podávané na nemoci žil a drobných cév. Účinnou látkou preparátu je extrakt z rostliny Ruscus aculeatus, hesperidin a vitamín C.

Lék se využívá v léčbě nemocí žil a drobných cév, zejména při příznacích chronické žilní nedostatečnosti a křečových žil. Může se předepsat i jako podpůrný lék u hluboké žilní trombózy. Vzhledem k pozitivním účinkům na žíly lze Cyclo 3 Fort podávat i k úlevě při hemoroidech. V gynekologii se tento přípravek používá k tlumení děložního krvácení při užívání hormonální antikoncepce nebo při nitroděložním tělísku.

Dávkování záleží na doporučení lékaře, na nemoci žil dolních končetin se užívají obvykle 2 tobolky denně, jinak mohou být dávky o něco vyšší.

Nežádoucí účinky jsou výjimečné, při užívání nalačno se někdy vyskytují trávicí obtíže, v tom případě se doporučuje lék přijímat s potravou.

Cyclo 3 Fort je moderní preparát na léčbu žilních onemocnění, má minimum vedlejších účinků a jeho efekt na žíly je (alespoň našimi cévními lékaři) hodnocen jako lepší ve srovnání s podobnými léky (například Glyvenolem nebo Detralexem). Ovšem odbornými studiemi je preferován spíše Detralex.

CYCLO 3 FORT 150MG/150MG/100MG CPS DUR 30 I stojí cca 170 Kč.

CYCLO 3 FORT 150MG/150MG/100MG CPS DUR 30 II – cena se pohybuje okolo 165 Kč.

Zdroj: Náhrada za Detralex

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ NOHY OBE POD KOLENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Arnold.

Zdravim a prosim o radu.Maminka 85 ma jiz 24 hodin cervene obe nohy,jako by si natahla svetle cervene podkolenky i tak pod kolenem ohranicene na obou nohach.Trpi leta plisni na nohach,mezi prsty. Pred 25 lety si z lazni dovezla exzem Ruzi,ktera ji obcas na leve noze vystoupi,dnes se me to nezda,ale tuhle nohu ma po uraze zlomeniny stale oteklou ,koleno,kotnik a modre zilky jiz 20 let.
Dala jsem ji let proti alergii,Alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může to být cévní dermatitida, která je známá také jako žilní ekzém. Je způsobena zánětlivými účinky nashromažděné krve v tkáňových prostorech dolních končetin. Stejně jako u všech typů ekzémů se postižená kůže stává svědivou, červenou, oteklou, šupinatou, praskající a teče z ní voda. Může postihovat obě končetiny současně. Tady je vidět, jak vypadá cévní dermatitida www.google.com/image…
Další možná příčina je lipodermatoskleróza (LDS), což je zánět podkožního tuku a projevuje se jako fibrózní, rigidní, červená nebo hnědá kůže, obvykle postihující dolní končetiny od kolen dolů. Nohy při této nemoci vypadají jako obrácené láhve od šampaňského. V akutním stavu se LDS projevuje jako bolestivý zánět. Může postihovat obě končetiny současně. Tady můžete vidět, jak lipodermatoskleróza vypadá www.google.com/image…
Léčba lipodermatosklerózy může zahrnovat léčbu žilní nedostatečnosti, podložení nohou výše než srdce a stažení elastickými kompresními punčochami. V některých obtížných případech může být stav vylepšen použitím fibrinolytického činidla, Stanozolu. Fibrinolytická činidla využívají enzymatický účinek k rozpuštění krevních sraženin a umožnují zprůchodnit krevní rečiště. Stanozol je vpravován injekčně přímo do postižené oblasti.
Situaci by měl vidět praktický lékař, popřípadě kožní lékař a nebo gerontolog, neboť hrozí komplikace z nekontrolovaného vývoje tohoto stavu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené fleky na nohách

Příčiny

Otékání nohou je nepříjemný problém. Nejde pouze o estetickou stránku věci, ale otoky mohou předznamenávat i vážnější zdravotní komplikace. Červené oteklé nohy jsou obvykle způsobené žilní hypertenzí nebo žilní nedostatečností (červené skvrny na kůži nohou, bolestivé červené fleky na nohou).

Hypertenze a žilní nedostatečnost jsou obvykle způsobeny jedním z následujících faktorů:

  • obstrukce žil, které mohou být způsobeny nádorem nebo žilním trombem;
  • zhoršení funkce žilních chlopní, které způsobuje městnání krve v dolních končetinách a neschopnost vytlačit krev zpět;
  • trombóza (ucpání cév krevní sraženinou) nebo jiné cévní onemocnění;
  • srdeční selhání.

Zdroj: Oteklé nohy a červené fleky

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLE KOTNIKY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dominik.

V poslrdni dobe yrpim bolesti nhou od kotniku ke kolenum. Mam otekly levy kotnik jak backru. Podotykam ze jsem zednik. Cely dem na nohou a v neustalym pohybu i fyzicke ptace manualni. Tak ze se nrda rici ze sedim. Presto se u me objevilo toto a jsem rad ze dolezu domu. Co s tim. Uzivam Furon.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Váš problém zřejmě spočívá v žilní nedostatečnosti dolních končetin. V takovém případě se krev nemůže dostat zpět k srdci a zůstává v nejnižším bodě, tedy v okolí kotníku. Příčina těchto problémů vznikala celý váš život a sama se bohužel nevyléčí. Budete muset na kardiologii, aby vám vyšetřili cévní systém. Sám si můžete poci tím, že budete dávat nohy do vyšší úrovně, než je tělo v leže na zádech. Přes den budete muset nosit kompresní punčochy, které zakoupíte v lékárně nebo ve zdravotních potřebách. Rovněž procvičování (výpony na špičce) a masáž lýtka můžou pomoci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otekle kotniky.

GLYVENOL

Glyvenol patří do skupiny léků předpisovaných při onemocněních žil. Účinnou látkou preparátu je trebinosid.

Lék se využívá v léčbě mnoha žilních onemocnění, především příznaků chronické žilní nedostatečnosti a křečových žil. Může se předepsat jako podpůrný lék u hluboké žilní trombózy a povrchového zánětu žil.

Trebinosid působí na žíly, zpevňuje jejich stěnu a zvyšuje její pružnost, navíc snižuje propustnost malých cévek (kapiláry), čímž působí proti vzniku otoků.

Většinou se užívá jedna tableta Glyvenolu dvakrát denně. Délka užívání záleží na doporučení ošetřujícího lékaře.

Vedlejší účinky jsou u Glyvenolu velmi vzácné, výjimečně byly pozorovány trávicí obtíže a kožní vyrážky. Přípravek by neměli užívat nemocní se zhoršenou funkcí jater a selháváním ledvin.

Glyvenol je běžně používaný lék na nemoci žil, jehož užívání je spojeno s minimem vedlejších účinků.

GLYVENOL 400 MG 60 TOBOLEK je registrovaný léčivý přípravek a jeho cena se pohybuje okolo 452 Kč.

Zdroj: Náhrada za Detralex

Diskuze

V diskuzi JAK SE ZBAVIT DETSKYCH ROUPU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Šišmova.

Dobry den chtěla bych se zeptat na učinnou lečbu. dekuji s pozdravem JANA ŠIŠMOVA.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak se zbavit detskych roupu

CILKANOL

Cilkanol se řadí mezi léky podávané na nemoci žil a drobných cév. Účinnou látkou preparátu je sloučenina troxerutin.

Troxerutin je látka rostlinného původu, která je získávána z rostliny známé jako jerlín japonský. Troxerutin má poměrně komplexní efekt na krevní cévy, stabilizuje jejich stěny, zvyšuje jejich elasticitu a snižuje jejich propustnost.

Cilkanol se využívá v léčbě nemocí žil a drobných cév, zejména při příznacích chronické žilní nedostatečnosti a křečových žil. Může se předepsat i jako podpůrný lék u zánětů žil a u hluboké žilní trombózy. Vzhledem k pozitivním účinkům na žíly lze lék podávat i k úlevě při hemoroidech.

Dávkování záleží na doporučení lékaře, běžná zahajovací dávka Cilkanolu pro dospělého člověka jsou tři tobolky o síle 300 miligramů denně. Tato dávka se pak postupně snižuje na dvě tablety za den.

Nežádoucí účinky jsou výjimečné, při užívání tablet nalačno se někdy vyskytují trávicí obtíže, v tom případě se doporučuje přijímat lék s potravou.

CILKANOL 30X300MG TOBOLKY je registrovaný léčivý přípravek a jeho cena je cca 99 Kč.

Zdroj: Náhrada za Detralex

Poradna

V naší poradně s názvem POTREBUJI PORADIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Matin.

Dobry den mam vodovy vytok z ritniho otvoru a svedeni nevyte cim to je spusobene a jak to lecit dekuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro zjištění příčiny takových problémů bude zapotřebí provést laboratorní vyšetření stolice a podle toho určit účinnou léčbu. Takže určitě navštívit lékaře. Sám si můžete zkusit pomoci užitím léku Endiaron, který je volně prodejný v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Potrebuji poradit

ANAVENOL

Anavenol patří do skupiny léků užívaných při onemocněních žil. Je to kombinovaný preparát, který obsahuje více účinných látek: dihydroergokristin, eskulosid a rutosid.

Lék se využívá v léčbě chorob žil, zejména příznaků chronické žilní nedostatečnosti a křečových žil. Lze ho nicméně předepsat jako podpůrný lék u hluboké žilní trombózy a u povrchového zánětu žil. Jistý efekt byl prokázán i v pomocné léčbě bércového vředu.

Dihydroergokristin rozšiřuje drobné tepénky a zlepšuje prokrvení kapilár, eskulosid a rutosid účinkují lehce protizánětlivě, snižují propustnost krevních cév a zpevňují žilní stěnu. To zajišťuje komplexní efekt anavenolu na zlepšení návratu žilní krve, na zmírnění otoků a zánětlivých změn.

Většinou se užívá jedna tableta Anavenolu 2–3x denně. Délka užívání záleží na doporučení ošetřujícího lékaře.

Velmi vzácně jsou pozorovány trávicí obtíže, nevolnost a zvracení. Většině lidí však Anavenol žádné vedlejší účinky nezpůsobí.

Díky kombinovanému účinku svých složek je Anavenol výborným lékem na léčbu žilních onemocnění.

Anavenol je na našem trhu nedostupný. Výroba a distribuce kombinovaného venotonického přípravku Anavenol byla v listopadu 2013 ukončena. V návaznosti na toto rozhodnutí výrobce byla také v prvním čtvrtletí roku 2014 ukončena registrace přípravku v ČR. Oznámil to výrobce přípravku (Zentiva) v dopise, ve kterém uváděl i možné způsoby náhrady Anavenolu přípravky, které jsou v České republice registrovány a na místním trhu dostupné.

Zdroj: Náhrada za Detralex

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Thea.

V praci mi hrozne natekaly nohy,byla jsem u lekare ale vsechny kontroly jsem mela vporadku.Nedalo mi to,protoze jsem se za ty "hnaty"stydela-sla jsem do lekarny a tam mi doporucila pani lekarnice PRIESSNITZ zilni mazani- ktere mi pomohlo-otok se pomalicku vytracel.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oteklé nohy

GINKOR FORT

Ginkor Fort se řadí mezi přípravky podávané na nemoci žil a drobných cév. Účinnou složkou preparátu jsou sloučeniny troxerutin, extrakt z ginkgo biloby (jinan dvoulaločný) a heptaminol.

Troxerutin je látka rostlinného původu, která je získávána z rostliny známé jako jerlín japonský. Troxerutin má poměrně komplexní efekt na krevní cévy, stabilizuje jejich stěny, zvyšuje jejich elasticitu a snižuje jejich propustnost. Heptaminol rozšiřuje cévy a zlepšuje prokrvení tkání, sloučeniny přítomné ve výtažku z jinanu dvoulaločného kromě pozitivního vlivu na cévy působí i proti oxidačnímu stresu.

Ginkor Fort se využívá v léčbě nemocí žil a drobných cév, především při příznacích chronické žilní nedostatečnosti a křečových žil. Může se předepsat i jako podpůrný lék u zánětů žil a u hluboké žilní trombózy. Vzhledem k pozitivním účinkům na žíly lze lék podávat i k úlevě při hemoroidech.

Ginkor Fort se vyrábí v podobě tobolek a běžná dávka pro dospělého člověka jsou 2 tobolky denně.

Nežádoucí účinky jsou výjimečné, při užívání tablet nalačno se někdy vyskytují trávicí obtíže, v tom případě se doporučuje přijímat lék s potravou. Po podání přípravku nelze vyloučit ani vznik alergické reakce, to však platí pro každý lék a doplněk stravy.

GINKOR FORT 14MG/300MG/300MG CPS DUR 30 l stojí cca 184 Kč.

Zdroj: Náhrada za Detralex

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ NEMOCI U LIDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela Stašková.

Dobrý den, na pravé ruce z boku se mi vytvořil jakýsi útvar, kruhového tvaru. Okraje tvoří puchýřky, které se začaly tvořit až později, tak 2. - 4. den po té, co jsem si útvar uvědomila. Trochu to svědí, nebolí, ale stále se zvětšuje. Ptala jsem se nezávisle ve dvou lékárnách, jestli by mi něco nedoporučili, ale v žádné nevěděli, co by to mohlo být. Ani na internetu jsem nenašla něco podobného. Zkraje to připomínalo spíš ekzém, nyní opaření.
Nyní mám tento útvar asi 8. den
Prosím o radu, pokud jsem Vám moje potíže popsala aspoň trochu přesně.
Děkuji a přeji pěkný den, Daniela Stašková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Důležité je vyloučit lymeskou boreliózu, ta vypadá takto: www.google.cz/search…
Kruhové útvary s pupínky po okraji způsobují také plísně a kvasinky. Účinné léky jsou většinou na lékařský předpis, takže
pro přesné určení nemoci a její účinnou léčbu doporučuji navštívit kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní nemoci u lidí

Jak získat předpis na 180 tablet

Detralex 500 mg 180 potahovaných tablet se užívá u dospělých k léčbě chronické žilní nedostatečnosti, jako je pocit tíhy v nohou, bolest, noční křeče, edém, trofické změny, včetně bércového vředu. Je používán také pro léčbu hemoroidů.

Výrobek je na lékařský předpis, lze si jej vyzvednout pouze v kamenné lékárně. Jedná se o nákladný lék, proto má vysoké doplatky i při participaci pojišťoven. Ty na cenu nepřispívají automaticky, pouze u prokazatelně nezbytných případů a dále jen při viditelném zlepšení.

Detralex je částečně placen zdravotními pojišťovnami při symptomatické léčbě chronických žilních nemocí s viditelnými známkami nemoci. Tedy pouze v případě, že nemocný prokazuje viditelné varixy, edémy, kožní změny, popřípadě je možné prokázat reflux pomocí sonografie. V případě, že nedochází k viditelnému zlepšení po 2–3 měsících, pojišťovna přestává hradit léčbu.

Při hojení bércových venózních není léčba hrazena v případě, že nedojde k viditelnému zlepšení po 6 měsících léčby.

Zdroj: Detralex 180 tablet

VENORUTON

Venoruton se řadí mezi léky podávané na nemoci žil a drobných cév. Účinnou látkou preparátu je sloučenina oxerutin.

Oxerutin je látka rostlinného původu, která se získává z rostliny známé jako jerlín japonský. Oxerutin má poměrně komplexní efekt na krevní cévy, stabilizuje jejich stěny, zvyšuje jejich elasticitu a snižuje jejich propustnost.

Venoruton se využívá v léčbě nemocí žil a drobných cév, zvláště při příznacích chronické žilní nedostatečnosti a křečových žil. Může se předepsat i jako podpůrný lék u zánětů žil a u hluboké žilní trombózy. Vzhledem k pozitivním účinkům na žíly lze lék podávat i k úlevě při hemoroidech.

Dávkování záleží na doporučení lékaře. Venoruton se vyrábí v podobě tablet o síle 300 a 500 miligramů (silnější, 500miligramová verze se jmenuje Venoruton Forte) a běžná dávka pro dospělé jsou 2–3 tablety denně. Kromě tablet existuje Venoruton i jako gel, kterým se mohou masírovat dolní končetiny.

Nežádoucí účinky jsou výjimečné, při užívání tablet nalačno se někdy vyskytují trávicí obtíže, v tom případě se doporučuje přijímat lék s potravou. Gel může někdy vyvolat alergické reakce (svědění kůže, kopřivka), ale ty nebývají významné.

VENORUTON FORTE 60X500MG TABLETY je registrovaný léčivý přípravek, který stojí cca 389 Kč.

VENORUTON 300 50X300MG TOBOLKY je registrovaný léčivý přípravek, jehož cena se pohybuje okolo 199 Kč.

Zdroj: Náhrada za Detralex

Zkušenosti

Cyclo 3 Fort je moderní preparát na léčbu žilních onemocnění, má minimum vedlejších účinků a jeho efekt na žíly je dle lékařů i pacientů hodnocen jako lepší ve srovnání s podobnými léky (například s Glyvenolem nebo Detralexem). Odbornými studiemi je preferován spíše Detralex.

Lék se využívá v léčbě nemocí žil a drobných cév, zejména při příznacích chronické žilní nedostatečnosti a křečových žil. Lze nicméně předepsat i jako podpůrný lék u hluboké žilní trombózy. Vzhledem k pozitivním účinkům na žíly je možné Cyclo 3 Fort podávat i k úlevě při hemoroidech. V gynekologii se Cyclo 3 Fort používá k tlumení děložního krvácení při užívání hormonální antikoncepce nebo při nitroděložním tělísku.

Dávkování záleží na doporučení lékaře, na nemoci žil dolních končetin se obvykle užívají 2 tobolky denně, jinak mohou být dávky o něco vyšší.

Nežádoucí účinky jsou výjimečné, při užívání nalačno se někdy vyskytují trávicí obtíže, v tom případě se doporučuje přijímat lék s potravou.

Cyclo 3 Fort (jestliže nezpůsobuje závažný průjem) se podává též v rámci dlouhodobé udržovací léčby (2 tobolky denně) bez nutnosti konání přestávek. Často se neškodná venofarmaka (v tuzemsku zejména receptem vázaný Detralex) berou chronicky bez časové limitace.

Zdroj: Cyclo 3 fort

Dávkování

Přesné dávkování a délku léčby vždy určuje lékař!

Při léčbě chronické žilní nedostatečnosti je doporučená dávka 2 tablety denně užité v jedné dávce nebo dvou oddělených dávkách.

V případě akutního zánětu hemoroidů se užívá 6 tablet denně po dobu prvních 4 dnů, poté 4 tablety denně po dobu následujících 3 dnů. Udržovací dávka je 2 tablety denně.

Tablety se užívají při jídle a zapíjejí se tekutinou. Předávkování je málo pravděpodobné. Mohly by být pozorovány pouze mírné zažívací obtíže. Při předávkování nebo náhodném požití přípravku se poraďte s lékařem.

Zdroj: Detralex na hemeroidy

ANTISTAX

Antistax je volně prodejný přípravek užívaný u žilních onemocnění, který obsahuje jako účinnou složku výtažek z listů vinné révy.

Extrakt z révy vinné účinkuje na stěny krevních žil, zvyšuje jejich pevnost, snižuje cévní propustnost a zlepšuje odtok žilní krve.

Antistax je doporučován při onemocněních žil dolních končetin jako je žilní nedostatečnost projevující se křečovými žilami, pocitem těžkých nohou, otékáním nohou a podobně.

Antistax se vyrábí v podobě tablet o síle 360 miligramů a obvyklá dávka pro dospělého člověka jsou 1–2 tablety denně. Maximální doba pravidelného užívání přípravku by měla být 3 měsíce. Přípravek by neměly užívat děti, těhotné a kojící ženy.

Antistax má jen minimum vedlejších účinků, které jsou navíc prakticky vždy nezávažné. Někteří uživatelé mohou mít po požití preparátu trávicí obtíže a vyloučit nelze ani vznik alergické reakce.

Antistax je registrovaný léčivý přípravek, který je dlouhodobě nedostupný!

Zdroj: Náhrada za Detralex

Co je hluboká žilní trombóza

Hluboká žilní trombóza je stav, při němž dochází k ucpání žíly krevní sraženinou. Žilní trombóza nejčastěji postihuje takzvané hluboké žíly dolních končetin. To ovšem neznamená, že žilní trombóza nemůže vzniknout i v jiných žílách, například v žílách krku, nebo dokonce mozku. Hluboká žilní trombóza je závažný stav, který má řadu komplikací. Tou nejzávažnější z nich je utržení trombu a vznik plicní embolie. Masivní plicní embolie, která ucpe hlavní větve plicnice, je smrtelné onemocnění, které se může objevit i bez předešlých příznaků. Pokud dochází k opakované embolizaci menších trombů, může to vést k rozvoji plicní hypertenze. Další komplikací je poškození žíly v oblasti, kde je přichycen trombus, což může následně vést ke vzniku bércového vředu. Někdy se krevní sraženina sama od sebe ztratí bez toho, aby se jakkoliv projevila.

Hluboká žilní trombóza se pravděpodobněji vyskytuje u lidí, kteří:

  • právě prodělali operaci;
  • byli po úraze, který omezil jejich pohyb;
  • jsou starší a nemají dostatek pohybu;
  • mají stav, který ovlivňuje jejich krevní srážlivost.

Zdroj: Warfarin a alkohol


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP