Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

LÉKY NA SPANÍ NA PŘEDPIS

OBSAH

Nejlepší prášky na spaní

Dlouhodobá až chronická nespavost trápí stále více lidí, a pokud se zavčasu neřeší, může způsobit velmi závažné zdravotní problémy od únavy přes deprese až po srdeční nemoci. Počáteční problémy lze řešit pomocí volně prodejných přírodních přípravků na spaní. Pokud se potíže se spánkem nedaří vyřešit, zoufalí lidé se často obracejí na lékaře a žádají je o léky na spaní na předpis. O nich je však známo, že nedokážou úplně nahradit přirozený spánek, mají řadu vedlejších účinků a při delším používání mohou vyvolat silnou závislost.

Zdroj: Léky na spaní

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA SPANÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ládík.

V článku vám chybí to že již dávno existují nenávykové léky na spaní které navíc fungují daleko lépe než Benzodiazepiny. Bohužel díky naši legislativě tyto léky mohou pacientovi napsat jen odborní lékaři. Naštěstí k jednomu takovému chodím a ten nemá problém mi Mirtazapin napsat...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mirtazapin byl poprvé syntetizován v Organonu a publikován v roce 1989, poprvé byl schválen pro použití u závažné depresivní poruchy v Nizozemsku v roce 1994 a ve Spojených státech byl uveden na trh v roce 1996 pod značkou Remeron.
Mirtazapin je atypické tetracyklické antidepresivum a jako takové se používá především k léčbě deprese. Jeho první účinky se mohou objevit až za čtyři týdny, ale mohou se projevit i již za jeden až dva týdny. Často se používá v případech deprese komplikované s úzkostí nebo nespavostí. Účinnost Mirtazapinu je srovnatelná s jinými běžně předepisovanými antidepresivy.
Bohužel nelze říci, že by Mitrazapin nebyl návykový. Mirtazapin, podobně jako další antidepresiva může po vysazení způsobit abstinenční příznaky. Pro minimalizaci abstinenčních příznaků se doporučuje postupné a pomalé snižování dávky. Příznaky náhlého ukončení léčby Mirtazapinem mohou zahrnovat depresi, úzkost, tinitus, záchvaty paniky, vertigo, neklid, podrážděnost, sníženou chuť k jídlu, nespavost, průjem, nevolnost, zvracení, příznaky podobné chřipce, příznaky podobné alergii, např. svědění, bolesti hlavy a někdy mánie nebo hypománie.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na spaní

Prášky na spaní a smrt

Předávkování benzodiazepiny může způsobit poruchu vědomí s narušením dechového centra a ohrožením života. Benzodiazepiny by v žádném případě neměly být kombinovány s alkoholem. Dále by neměly být podávány pacientům s myastenií gravis. U starších lidí někdy způsobují zmatenost s halucinacemi a bludy.

Zdroj: Léky na spaní

Poradna

V naší poradně s názvem LEKY NA SKLIDNENI A NA SPANI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maria Sulcova.

Mam problémy se spánkem. Pouzila jsem léky s medunky , čaj ,tak léky kde byla meduňka a hrozné me nadymalo.Tři dni sem mnela problémy ze zazivanim.Potrebovala bych poradit jestli existuje něco na spaní a uklidneni.mám astma zvětšené srdíčko lecim se na vysoký tlak a cholesterol.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na spaní je nejlepší předchozí námaha a z ní pramenící únava. Když z nějakého důvodu nemůžete vykonat každý den trochu námahy (procházka, chůze do schodů, jízda na kole a podobně), tak vyzkoušejte užívání přípravku Melatonin. Melatonin je tělu vlastní hormon, který přirozeně navozuje spánek. Melatonin je možné běžně koupit tady: www.zbozi.cz/hledani…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Leky na sklidneni a na spani

Jsou léky na spaní pro vás to pravé?

Obecně platí, že léky na spaní jsou nejúčinnější při střídmém a krátkodobém použití, například při cestě napříč časovými pásmy nebo při zotavování z lékařského zákroku. Někdy se léky na spaní používají na začátku behaviorální léčby nespavosti, a to zejména v případě nedostatku spánku. K dlouhodobému užívání se nedoporučují z důvodu toho, aby se zabránilo závislosti a toleranci.

Zdroj: Prášky na spaní

Poradna

V naší poradně s názvem PRÁŠKY NA SPANÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JOSEF STUDENÝ.

Dobrý den,užívám na spaní 1/2 Tisercinu u kterého se nedoporučuje řídit motorová vozidla,který jiný prášek na spaní u kterého by to nevadilo a mohlo se řídit,děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Všechny léky na spaní způsobují ospalost a ta nejde ruku v ruce s řízením motorových vozidel. Možnou alternativou by mohl být Circadin 2 mg, což je postupně uvolňovaný melatonin, který se užívá několik desítek minut před spaním. Druhý den ráno melatonin již neovlivňuje reakční schopnosti a je možné řídit motorové vozidlo. Dohodněte se se svým lékařem o možné výměně Vašich léků na spaní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prášky na spaní

Léky na spaní

Existuje několik různých typů léků na spaní, které jsou klasifikovány jako sedativní hypnotika. Obecně platí, že tyto léky působí tak, že ovlivňují receptory v mozku a zpomalují nervový systém. Některé léky se používají spíše k navození spánku, zatímco jiné jsou používány k udržení spánku.

Zdroj: Prášky na spaní

Přírodní produkty na spaní

Mnoho lidí s nespavostí si vybírá variantu bylinné léčby. Některé byliny, jako je meduňka nebo heřmánkový čaj, jsou obecně neškodné, zatímco jiné mohou mít další závažné vedlejší účinky a mohou zasahovat do předepsaných léků, což může být nebezpečné. Třezalka tečkovaná například může omezit účinnost mnoha léků na předpis (léky na ředění krve, antikoncepční pilulky a některé léky proti rakovině). Raději tedy zkonzultujte bylinnou léčbu se svým lékařem.

Zdroj: Prášky na spaní

Diskuze

V diskuzi TIBETSKÁ HOUBA DO MLÉKA - ZDRAVÁ NÁHRADA ACTIMELU ZA CENU MLÉKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Zašlu na dobírku TIBETSKOU KEFÍROVOU HOUBU-mladé a zdravé houbičky, vč. návodu a receptů z kefíru/ vlastní zkušenost/, kdykoliv poradím a oznámím den odeslání a doručení, zasílám na dobírku, kvalitně zabalené- zůstane v čerstvém stavu, cena 100kč +pošt., email-jasinkocin@seznam.cz, tel:732231707
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena.

Ale nevím jak,nejsou ceny,jaké by bylo doručení aj

Zdroj: diskuze Tibetská houba do mléka - ZDRAVÁ náhrada ACTIMELU za cenu mléka

Alternativy k lékům na spaní

Výzkum ukázal, že změna prostředí a chování před spaním je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak bojovat proti nespavosti. Dokonce, i když se rozhodnete používat léky na spaní v krátkodobém horizontu, odborníci doporučují provádět změny v životním stylu a před spaním jako dlouhodobý podpůrný prostředek na problémy se spánkem. Behaviorální a environmentální změny mohou mít na spánek větší vliv než léky na spaní, a to bez rizika vedlejších účinků a závislosti.

Zdroj: Prášky na spaní

Kombinace Lexaurin a alkohol

Lexaurin nesmí být užíván společně s alkoholem a jinými léky s tlumivým účinkem, jako jsou například některé typy léků na alergii, na bolest či antidepresiva, dále s léky na uklidnění a léky na spaní. Lexaurin nesmí užívat těhotné ani kojící ženy.

Zdroj: Za jak dlouho účinkuje Lexaurin

Diskuze

V diskuzi MENOPAUZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva sante.

deobry den,prosim o radu.Mam menopauzu a neni mi dobre.Pani doktorka mi dala leky progesteron a i naplasti Climara.TY leky mi opet nedelaji dobre,je mi z toho zle.Motani hlavy,spani,na zvraceni.Vecer mam navaly i pres den mam navaly ,jsem nervozni ,mam motani hlavy,je mi porad zle,a vecer mam spatne spani.Poradte mi prosim co mam delat.Je mi 46let.Lecim se snizenou funkci stitne zlazy,leky beru 25 a 50,levothyroxin.Mam srdecni arytmii beru leky Sotalol rano 80mg a vecer 80mg,a acylpirin rano.Porad te mi prosim,co mam delat ,abych se citila lepe s menopauzou.diky Prochazkova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, ve vašem případě je dobré konzultovat danou léčbu menopauzy s endokrinologem.

Zdroj: diskuze Menopauza

Nežádoucí účinky

Nežádoucí účinky mohou být závažné, včetně prodloužené ospalosti následující den, zmatenosti a zapomnětlivosti.

Vzniká tolerance na užívané léky, to znamená, že si budete muset vzít větší dávku léku na spaní, což může vést ke zvýšení nežádoucích účinků a k závislosti na lécích. A to se opět projeví nespavostí.

Při dlouhodobém užívání prášků na spaní vznikají dokonce abstinenční příznaky. Jestliže přestanete léky náhle užívat, můžete mít abstinenční příznaky, jako je nevolnost, pocení a třes.

Lékové interakce. Pokud užíváte současně s prášky na spaní další léky, může dojít k výskytu nežádoucích účinků, což je velmi nebezpečné, převážně se to týká léků proti bolesti hlavy a sedativ.

Pokud potřebujete přestat užívat léky na spaní, může být někdy nespavost ještě horší než před užíváním těchto prášků na spaní.

Mezi časté nežádoucí účinky patří bolesti hlavy, bolesti svalů, zácpa, sucho v ústech, ospalost během dne, potíže s koncentrací, závratě, nestabilita a opakovaná nespavost.

Zdroj: Prášky na spaní

Poradna

V naší poradně s názvem OTRAVA LÉKY NA SPANÍ A ANTIDEPRESIVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman Horák.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak nebezpečné je předávkování lékem Trittico 150 mg a zda se může pacient z tohoto léku otrávit a při jak velké dávce? Předem Vám moc děkuji za odpovědi a přeji pěkný zbytek dne.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co se předávkování týče, tak Trazodon (Trittico) se zdá být relativně bezpečnější než jiná antidepresiva nižší generace, zejména pokud je užíván jako jediný přípravek. Úmrtí jsou vzácná a i po požití dávek 6 000–9 200 mg (60 tablet Trittico 150 mg) byla hlášena neobvyklá zotavení. V jedné zprávě bylo 9 z 294 případů předávkování fatální a všech devět pacientů také užívalo jiné látky tlumící centrální nervový systém (CNS). Pokud dojde k předávkování trazodonem, měli by lékaři pečlivě sledovat nízký krevní tlak, což je potenciálně nejzávažnější toxický účinek.
Pro Trazodon neexistuje žádné specifické antidotum. Řízení předávkování by proto mělo být symptomatické a podpůrné. Každá osoba podezřelá z předávkování by měla být co nejdříve vyšetřena v nemocnici. Aktivní uhlí a vynucená diuréza pomocí léků na odvodnění mohou být užitečné při usnadnění eliminace léčiva. Bylo prokázáno, že výplach žaludku není užitečný, pokud není proveden během první hodiny po příjmu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otrava léky na spaní a antidepresivy

Trittico - lék na spaní

Trpíte-li krátkodobou nespavostí a nepomáhá-li u vás léčba obvyklými léky proti nespavosti (hypnotika), tak by lék Trittico mohl být možným řešením. Nejen, že Trittico vás velmi dobře uspí, ale je také mnohem levnější než běžné léky na spaní.

Pro depresivní pacienty s úzkostí a poruchami spánku je Trittico lékem první volby. Jeho antidepresivní účinnost byla potvrzena v řadě klinických studií a prokázán byl také výrazný efekt proti úzkosti bez vzniku závislosti. Příznivý je také rychlý nástup účinku, obnova fyziologického spánku a dobrá snášenlivost.

Zdroj: Trittico

Poradna

V naší poradně s názvem PÁLENÍ NOHOU PŘI .SPANÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Průcha.

Dobrý den,v noci při spaní mě pálí nohy,od kolen až po chodidla.Nevím od čeho to je.V noci mě to budí a nemohu spát

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pomůže vám neurolog, kardiolog a fyzioterapie. Z doplňků stravy pomůže ginkgo biloba a vitamín B6.
Alternativně můžete zkusit volně prodejný Mobivenal micro.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolesti a pálení chodidel - bříška pod prsty

Léky na spaní bez předpisu

Nespavost se dá léčit pomocí volně prodejných léků. Tyto léky jsou vhodné pouze pro přechodnou nebo krátkodobou nespavost. Jakmile by byly tyto léky používány déle, může dojít ke změnám spánku. Zároveň může být vytvořena závislost na tyto léky. Pokud jde o chronickou nespavost, měla by být vždy diagnostikována a léčena odborníkem, tedy lékařem.

Zdroj: Léčba nespavosti

Diskuze

V diskuzi LÉK NA SPANÍ CALMIN A VARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Kariofylis.

Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli mužů užívat lék na spaní od firmy advanced calmin když užívám varfarin užívám ho již přes 20let a nikdy žádné potíže děkuji za případnou odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lék na spaní calmin a varfarin

Nebenzodiazepinová sedativní hypnotika na spaní

Některé novější léky nemají stejnou chemickou strukturu jako benzodiazepiny, ale působí stejným mechanismem. Mají méně vedlejších účinků a menší riziko závislosti, ale jsou stále považovány za regulované látky. Patří mezi ně zalepon, zolpidem a eszopiklon, které byly testovány pro dlouhodobější užívání, a to až na šest měsíců. Zolpidem je dostupný v ČR pod originálním názvem Stilnox.

Zdroj: Prášky na spaní

Tryptofan a L-tryptofan jako léky na spaní

Tryptofan je základní aminokyselina používaná při tvorbě chemické informace serotoninu. Serotonin je látka v mozku, která také pomáhá předávat informaci tělu o spánku.

L-tryptofan je společný vedlejší produkt z tryptofanu, který tělo může změnit na serotonin. Některé studie ukázaly, že L-tryptofan může lidem pomoci usnout rychleji. Výsledky však byly nekonzistentní.

Zdroj: Prášky na spaní

Pokyny pro použití léků na spaní

Pokud se rozhodnete vyzkoušet prášky na spaní, poraďte se se svým lékařem a dbejte níže uvedených pokynů.

Informujte lékaře o dalších lécích, které užíváte, včetně léků na předpis, jako jsou léky proti bolesti a alergii, stejně tak o bylinných doplňcích. Kombinace léků mohou být totiž velmi nebezpečné.

Zjistěte si konkrétní pokyny pro snížení a/nebo ukončení používání. V některých případech může zastavení léčby způsobit nepříjemné vedlejší účinky, a to i rebound insomnie.

Léky na spaní mohou mít vážné nežádoucí účinky na lidi se zdravotními problémy, jako je vysoký krevní tlak, problémy s játry, glaukom, deprese a dýchací obtíže.

Zeptejte se na všechny podrobnosti při zahájení léčby nespavosti.

Berte jen jeden prášek na spaní, a to když budete mít dostatek času na spánek (sedm až osm hodin). V opačném případě se můžete následující den cítit velmi ospale.

Pozorně si přečtěte příbalový leták, který je dodáván s léky. Věnujte pozornost potenciálním vedlejším účinkům.

Nikdy nepijte alkohol, když si vezmete prášek na spaní. Alkohol nejenže naruší spánek ještě více, ale může ovlivnit i vaše bezpečí.

Nikdy neřiďte auto nebo neobsluhujte stroje po užití prášku na spaní. To je zvlášť důležité, pokud teprve začínáte užívat léky na spaní, nemůžete totiž vědět, jaký budou mít na váš organismus vliv.

Postupujte podle pokynů, začíná se s velmi malou dávkou, která se postupně zvyšuje podle předpisu lékaře. Zjistěte si, zda byste měli užívat své léky s jídlem nebo bez jídla. U některých léků je třeba vyhnout se určité potravině.

Zdroj: Prášky na spaní

Benzodiazepiny

Benzodiazepiny jsou nejstarší třídou léků na spaní a stále se běžně používají. Benzodiazepiny mají vyšší riziko závislosti než ostatní hypnotika. Všechny jsou klasifikovány jako regulované látky. To znamená, že jsou pouze na předpis. Primárně se benzodiazepiny, jako je estazolam, flurazepam, temazepam a triazolam, používají k léčbě úzkostných poruch a k léčbě nespavosti.

U těchto léků vzniká fyzická a psychická závislost, a jakmile je přestanete užívat, může skutečně dojít k fyzickým abstinenčním příznakům z vysazení, jako je úzkost a nespavost.

Tyto léky na spaní mohou ztratit svou účinnost, pokud jsou použity na každou noc, protože mozkové receptory se stávají méně citlivé na jejich účinky. Za tři až čtyři týdny se z benzodiazepinů může obrazně stát „pilulka cukru“. Celková kvalita spánku může být snížena, může dojít k ospalosti, zpomalení a únavě. I v případě, že je lék účinný v době svého užívání, vrátí se vám nespavost, jakmile jej přestanete brát.

Zdroj: Prášky na spaní

SPC

Zde je odkaz na stažení SPC.

Zdroj: Léky na dnu na předpis

Nespavost

Myšlenka, že nějaká pilulka může okamžitě vyřešit naše problémy se spánkem, je velmi lákavá. Ale prášky na spaní nevyléčí základní příčinu nespavosti. Ve skutečnosti může v dlouhodobém horizontu vzniknout problém ještě horší.

Zdroj: Prášky na spaní


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP