Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

MANGO RECEPTY POMAZÁNKA

OBSAH

Váha a vzhled

Zralé mango je měkké, ale pružné. Pokud v obchodě koupíte ještě nezralé mango, nechte jej doma dozrát při pokojové teplotě. Mango by nemělo být otlačené ani rozměklé. Také skvrny jsou nežádoucí, protože se přes ně mohou dovnitř dostat plísně nebo hniloba. Zralé mango nemusí nutně vypadat jako z fotografie. Plody mohou dosahovat hmotnosti až 2 kg.

Zdroj: Ovoce mango

Poradna

V naší poradně s názvem ALOE VERA - MANGO A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Švejdová.

Prosím o sdělení, zda lze při užívání léku warfarin Orion současně pít bylinný nápoj z aloe (koncentrát) , příchuť mango. ( 2 víčka do skleničky vody 200 ml).
Děkuji za odpověď.
Jana Švejdová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Za prvé neexistuje žádný věrohodný vědecký důkaz, který podporuje pití šťávy z aloe vera. Při pití šťávy z aloe vera nebyl prokázán žádný zdraví prospěšný účinek pro lidské tělo.
Co se týče interakce s Warfarinem, tak nejsou žádné zprávy o tom, že by k ní docházelo. Pro jistotu si ale nechte změřit srážlivost krve po prvních dnech používání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Aloe vera - mango a warfarin

Kalorie

Mango nemá vysoké množství kalorií, takže držíte-li dietu, můžete jej bez problémů zařadit do svého jídelníčku.

100 g manga obsahuje:

  • energie: 302 kJ
  • bílkoviny: 0,6 g
  • sacharidy: 16 g
  • tuky: 0,45 g
  • vláknina: 2 g

Zdroj: Ovoce mango

Poradna

V naší poradně s názvem MANGO PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Hronovská.

příjemné odpoledne,
začala jsem z pecky pěstovat mango, vyrostla mi větvička s několika listy, ale nevím, jak postupovat dál, aby se mi nezlomila, protože je velmi slabá. Děkuji za radu. Lenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Mango je subtropická rostlina, takže ke svému růstu potřebuje teplo a slunce. Dejte rostlinu ven na plné slunce a nechte svému osudu. V zimě přezimujte na svétlém místě. Mango je obrovský strom, podobně velký jako naše hruška. V podmínkách mírného pásu, kde se nachází naše krásná země, nebude moci plodit. Ale můžete radovat alespoň z listů.

Zdroj: diskuze Mango pěstování

Mražené mangové bonbony

Ingredience: 1 větší mango, 60 g moučkového cukru, citronová šťáva nebo limetky

Postup: Mango nakrájejte na kostky a poté rozmixujte na pyré. Přidejte cukr a šťávu z citronu či limetky (z půlky stačí, ale můžete dát víc). Tuto hustší směs nalijte do formiček na led a dejte do mrazáku. Po pár hodinách vyklepněte (to může být složitější, zkuste použít třeba nůž na máslo) a už si můžete pochutnávat.

Zdroj: Ovoce mango

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN - CO MŮŽU JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel M.Jirková.

Prosím o posouzení vhodnosti červené řepy- salát ,pomazánka.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud máte na mysli karmínově červenou bulvu červené řepy, tak ta nemá vliv na účinky Warfarinu. Bulvu červené řepy můžete konzumovat jak chcete, i když užíváte Warfarin. Jiná situace je, když byste chtěla konzumovat listy červené řepy, které jsou také jedlé. V zelených částech červené řepy je ukryto mnoho vitamínu K a ten, jak známo, již ovlivňuje účinky Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin - co můžu jíst

Příprava a konzumace

Příprava manga není nijak složitá, přesto byste předtím měli vědět několik informací. Zralé mango poznáte tak, že je měkké na dotek. Zároveň ze zralého rozkrojeného manga přímo vytéká jeho šťáva. Doporučuje se připravovat ho rovnou po vyndání z ledničky. Pokud jej necháte déle v pokojové teplotě, jeho chuť se typicky změní. Tato chuť připomíná pryskyřici a nebývá u nás moc oblíbená, v Asii je ale přímo žádoucí. Pro přípravu stačí pouze oloupat plod a vyjmout pecku. Hodí se skvěle do ovocných salátů. Mango je nejvíce rozšířené v asijské kuchyni, kde se přidává do vařených i smažených jídel. Výjimkou není ani grilování. Často se také stává součástí zmrzlin, koktejlů nebo čatní. Vhodné je například i na zavařování. Na následujících řádcích naleznete recepty s mangem.

Zdroj: Ovoce mango

Vitamíny

Vitamíny C i A je mango doslova nabité. Když denně sníte tři sta gramů této žluté dobroty, pokryjete tím svůj denní příjem těchto vitamínů. Mango rovněž obsahuje vitamíny skupiny B, které příznivě působí jak na pleť a kvalitu vlasů a nehtů, tak na nervovou soustavu. Zastoupen je i betakaroten, který je účinným antioxidantem a zabraňuje tak předčasnému buněčnému stárnutí. Dobrý vliv má také na oběhový systém a snižuje hladinu glukózy v krvi.

Zdroj: Ovoce mango

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PO OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den , slyšela jsem.ze se mají omezit i zdravé tuky jako je avokado a ořechy.Pak ale v jídelníčku je ovesna kaše s ořechy nebo avokadova pomazanka.Muzete dovysvětlit jak to ted je?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ve svém dotazu správně uvádíte, že v případě problémů se žlučníkem se má OMEZIT příjem tuků. Všech. Nezdravých i těch zdravých. Omezit ovšem neznamená zcela vyloučit. Tuky lidské tělo potřebuje pro mnoho důležitých funkcí, mimo jiné i pro transport nezbytných vitamínů. Tuky nezle ze stravy zcela vyloučit. Proto jsou tučné potraviny přítomny i v doporučeném jídelníčku, ovšem v omezeném množství v daném dni nebo týdnu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček po operaci žlučníku

Zdravá celerová pomazánka s mrkví

Ingredience: 3– 4 mrkve, 1 bílý jogurt, 1 lučina, 0,5 menšího celeru, sůl, čerstvé bylinky, citronová šťáva, mletý černý pepř

Postup: Mrkev i celer oškrábeme a najemno nastrouháme. Přidáme lučinu a podle potřeby bílý jogurt – až bude mít pomazánka požadovanou roztíratelnou konzistenci. Ochutíme solí, pepřem, citronem, pro gurmány čerstvými bylinkami. Celerovo mrkvová pomazánka se podává nejlépe dobře vychlazená.

Zdroj: Celerová pomazánka - recept

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hrubeš.

Mohu při tom zeleninu a ovoce v malém množství:
červená řepa 1x za 14dní
1/2 pomela 1x za měsíc
citron jen do čaje
mandarinky občas
avokádo s česnekem pomazánka na chleba občas
nealko pivo
zázvorový čaj občas
mléčné výrobky
kyselé zelí pro chutˇ


Děkuji a přeji hezký den Hrubeš

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vynechte pomelo a nahraďte ho mandarinkou nebo pomerančem. Warfarin se nemá rád s grepy a pomelo je takový pologrep. Jinak vše co píšete můžete konzumovat v uvedeném množství.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin

Pomazánka z řepy

Ingredience: 250 g vařené či pečené červené řepy, 50 g nasekaných vlašských ořechů, 3 prolisované stroužky česneku, 50 g bílého jogurtu, 2 lžíce majonézy, sůl, pepř

Postup: Smíchejte nastrouhanou vařenou či pečenou červenou řepu, nasekané vlašské ořechy, prolisované stroužky česneku, bílý jogurt a dvě lžíce majonézy. Osolte, opepřete a podávejte.

Zdroj: Recepty na červenou řepu

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY NA SLINIVKOVOU DIETU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Zounková.

Dobrý den, potřebovala bych nějaké recepty pro maminku po akutním zánětu slinivky.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Recepty a informace o stravování pro pacienty s nemocnou slinivkou jsou přehledně uvedeny zde: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Recepty na slinivkovou dietu

Mango na cukrovku

Mango, plod mangovníku indického (Mangifera indica), vykazuje hypoglykemickou aktivitu. Tato léčba může být podložena střevní redukcí absorpce glukózy. Odlišné mechanismy účinku však nelze vyloučit. Listy manga mají rovněž antidiabetické vlastnosti za použití normoglykemické, glukózou indukované hyperglykemie. Vodný extrakt listů manga vykazuje hypoglykemickou aktivitu.

Zdroj: Neuritogen zkušenosti

Diskuze

V diskuzi PANKREATICKÁ DIETA JÍDELNÍČEK-RECEPTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr vacula.

dobry den,potreboval bych nejakou knizku nebo navody,recepty popr.rady a jidelnicek,nejlepe hotove recepty.dekuji predem a s pozdravem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pankreatická dieta jídelníček-recepty

No a co vy? Máte nějaké super recepty? Pochlubte se s nimi!

Vždyť celer má blahodárné účinky na náš organismus – snižuje hladinu cholesterolu, ulevuje od zácpy, snižuje riziko rakoviny žaludku a tračníku, stabilizuje krevní tlak, zlepšuje funkci ledvin, pomáhá zhubnout, napomáhá detoxikaci těla, urychluje odstranění ledvinových kamenů, zklidňuje nervový systém, je regulátorem hormonů.

Zdroj: Celerová pomazánka - recept

Mango podle Wikipedie

Wikipedie uvádí, že tropické ovoce mango je plodem mangovníku. Patří do rodu Mangifera, který zahrnuje 69 botanických druhů a přes 1000 odrůd tohoto ovoce. Není znám jeho přesný původ, ale má se za to, že mango pochází z jižní a jihovýchodní Asie. V Indii, Barmě, na Srí Lance, v Pákistánu a Bangladéši byly nalezeny fosilie staré 25 až 30 milionů let. Název ovoce pochází z malajálamského manga, které si později portugalští obchodníci upravili na manga.

Mango výtečným zdrojem vitamínů A, C, beta karotenu, draslíku a vlákniny. Obsahuje málo tuku a sodíku. Plody jsou různé barvy, velikosti i tvaru. Největší plody mohou vážit až 2 kg. V Asii se využívá i zelených mang k různým kulinářským účelům. Nejlépe je ale nechat ovoce dozrát při pokojové teplotě, až bude měkké. Kromě přímé konzumace čerstvých, zralých plodů se hodí například jako příloha k masům a omáčkám.

Zdroj: Ovoce mango

Diskuze

V diskuzi HUBNUTÍ PODLE MANČINGOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

28 denní očistný program podle Antonie Mačingové je účinná očistná kůra na 28 dní.



Mačingová dieta a detoxikační mančingová dieta - jídelníček na 28 dní:

1. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Brokolice s česnekem, strouhaný nízkotučný sýr
Večeře: Salát s červené řepy , strouhaný sýr
2. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vařené vajíčko
3. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Salát z červené řepy , strouhaný sýr
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr
4. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky , med
Oběd: Mrkvová perkelt, strouhaný sýr
Večeře: Prokládána cuketa
5. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Prokládaná cuketa
Večeře? Fazolové lusky česnekem, strouhaný sýr
6. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky se zázvorem
Večeře: Brokolice s česnekem, vařené vajíčko
7. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd? Salát z červení řepy, vařené vajíčko
Večeře: Mrkvová perkelt, strouhaná sýr
8. DEN Snídaně:BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou
Večeře: Boršč
9. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med mletá skořice
Oběd: Brokolice na česneku se zázvorem, nízkotučný sýr
Večeře: rychlá hrachová polévka
10. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, nízkotučný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vajíčko
11. DEN Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Fazolové lusky, vajíčko
Večeře: Červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
12. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
Oběd: Bezvaječní těstoviny se špenátem
Večeře: Rychlá hrachová polévka
13. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, sýr
Večeře: Boršč
14. DEN Snídaně: Vyberte si snídani, která Vám v tomto týdnu nejvíc chutnala
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Brokolice na česneku, se zázvorem a strouhaný nízkotučný sýr
15. DEN Snídaně: Šťáva z červeného grepu-2dcl a 2 sojové nebo grahamové rohlíky, med a ořechy
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
16. DEN Snídaně? Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Zeleninová polévka, fazolové lusky, salát s červené řepy
Večeře: Mozzarella, rajče nebo okurky
17. DEN Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
Večeře: Zeleninová polévka
18. DEN Snídaně: Bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med
Oběd: Vařená červená řepa, tuňák, cibule
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalena v mletých vlašských ořechách
19. DEN Snídaně: Pohankové vločky zalité sojovým mlékem strouhané jablko , ořechy, med
Oběd: Celerové hranolky, filety s mořské tresky na másle
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
20. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Celerové hranolky, Dušená kuřecí stehna
Večeře: Brokolice s česnekem, tuňák v konzervě.
21. DEN Snídaně:Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Celerové hranolky, dušená horní krůtí stehna, červená řepa, okurka
Večeře: Celerové hranolky, dušená horní krůtí stehna, červená řepa, okurka
22. DEN Snídaně: pohankové vločky zalité sojovým mlékem, strouhané jablko, ořechy, med
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnem
Večeře: Kuře s celerem
23. DEN: Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalena v mletých vlašských ořechách
24. DEN Snídaně: Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Salát z červené řepy, mořská treska na másle
Večeře: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
25. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Bezvaječné těstoviny se špenátem
Večeře: Salát z červené řepy, tuňák
27. DEN Snídaně: Šťáva z červeného grepu 2dcl., 2 grahamové nebo sojové rohlíky, med, vlašské ořechy
Oběd: Boršč
Večeře:Celerové hranolky, filety z mořské tresky na másle
28. DEN Snídaně: Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Vařená strouhaná řepa, cibule, tuňák

Recepty pro 28 denní detoxikační kůru
Mrkvový salát: Mrkev jablka ořechy v poměru 1:1:1.
Brokolice s česnekem: Brokolici povaříme ve vodě do křupava. Na olivovém oleji osmažíme česnek a přidáme brokolici. Podáváme se sýrem nebo s vajíčkem.
Salát z červené řepy: Tři větší řepy, 3dcl sklenici směsi mrkev/hrášek, 4 středně velké kyselé okurky, olivový olej, sůl, pepř a podáváme buď s vajíčkem, nebo se sýrem.
Fazolové lusky s česnekem: Můžou být kupované mražené. Nasypou se do osolené vařící vody. Vaří se asi 10 min. Potom se scedí a postupuje se stejně jako u brokolice s vajíčkem nebo sýrem
Mrkvový perkelt: Mrkev, cibule, mlety pepř, mlety rozmarýn, drcený kmín, nebo mletý koriandr, sojovou omáčku. Postup: Očištěnou mrkev, na kolečka nakrájenou, přidám cibuli, kterou jsme osmahli na olivovém oleji. Potom přidáme mletý pepř, koření a 2 lžíce sojové omáčky. Pak podliji 2dcl vody a asi 15 minut se vaří.
Prokládaná cuketa: 2 středně velké cukety, olivová olej koření, tvrdý sýr, česnek, sojovou omáčku. Cukety nakrájíme na plátky. Do olivového oleje přidáme sůl, mletý pepř, sušenou bazalku a lžíci sojové omáčky. Přidáme česnek nakrájený na tenké plátky. Takhle ochucený olej vylijeme na plech, pokladame cukety a necháme zapéct při 200*C asi 15 min.
Kuře s celerem: Kousky kuřete marinujeme v oleji se lžičkou kurkumy nebo kari. Maso před použitím pomeleme a přimeleme i čtvrtku celeru. Přidáme žloutek, sul, pepř, mlety kmín. Vypracujeme směs a smažíme v oleji, v němž jsme maso marinovali.
Těstoviny s kedlubnou: Uvaříme si bezvaječné těstoviny. Na oleji osmahneme cibuli a přidáme nastrouhanou kedlubnu, osolíme, opepříme a podlijeme troškou vody. Potom přidáme těstoviny.
BORŠČ: kompotová miska bude jako odměrka! Zeleninu nakrájenou na kostičky: 1 misku mrkve 1 misku celeru 1 misku petržele, 1misku kedluben, 1misku zelené papriky a 3 misky nakrájené uvařené červené řepy, sůl, pepř, nové kořené, mletá paprika, 3 bobkové listy, rajský protlak, dva stroučky česneku, jedna cibule. Postup: Na oleji osmahneme všechnu kořenovou zeleninu, po chvíli přidáme koření a nakrájenou papriku, přilijeme 0,5 l vody a vaříme do změknutí. Potom přidáme řepu. Potom si zvlášť osmahneme cibuli, přidáme česnek a protlak, které převaříme a slijeme do polívky.
Hrachová polévka: Sáček mraženého hrášku 400g, půlku citrónu, bazalkové pesto, sůl, pepř, lžíci másla. Do litru vroucí vody nasypeme hrášek, přidáme bazalkové pesto, mletý pepř a vaříme 20 minut. Na závěr přidáme máslo. Po vychladnutí ponorným mixérem rozmixujeme do krémové konzistence.
Červená řepa se švestkami a ořechy: 300g uvařené červené řepy,100g sušených švestek, před použitím je namočte do vody, 100g vlašských ořechu, dva stroužky česneku, špetku soli, pepř, 3 lžíce oleje.
Bezvaječné těstoviny se špenátem: Postup je stejný jako u těstovin s kedlubnou
Zeleninová polévka: Na jemno nastrouhejte jednu mrkev, petržel, čtvrtku kedlubny a čtvrtku celeru. Na olivovém oleji osmažte cibulku a pak přidávejte zeleninu. Osolte, opepřete, okmínujte, zalijte vodou a povařte. Přidejte na kostičky nakrájenou cuketu a nechte přejít varem.

Když je moc velký hlad, tak si můžete dopoledne dát sušené švestky a odpoledne bílý jogurt s medem a skořicí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.

Děkuji za jídelníček i s recepty. Pomáhá. D.

Zdroj: diskuze Hubnutí podle mančingové

Celerová pomazánka s jogurtem

Ingredience: 3 mrkve, 1 celer, bílý jogurt nebo lučina, troška citronové šťávy, sůl, pepř

Postup: Nejdříve si omyjeme a očistíme mrkev i celer. Obě zeleniny pak nastrouháme do misky na drobné proužky či kousky. Poté tyto nastrouhané kousky spojíme buď jogurtem, anebo lučinou. Můžeme jogurt s lučinou namíchat, abychom získali vláčnou konzistenci. Neměla by být tekutá. Nakonec pokapeme citronem a dle chuti dosolíme a dopepříme. Tato zdravá pomazánka se hodí na namazání na žitný chléb.

Zdroj: Celerová pomazánka - recept

Celerová pomazánka se sýrem

Ingredience: 0,5 celeru, sůl, 1 mrkev, 2 stroužky česneku, kari, 100 g tvrdého sýru, 100 g majonézy

Postup: Očistěný celer jemně nastrouháme a hned vmícháme do majonézy, aby nezhnědl. Přisypeme nastrouhanou mrkev a sýr, osolíme, přidáme koření kari a prolisovaný česnek. Promícháme, necháme proležet a mažeme na tmavý chléb nebo topinky. Zdobíme plátky vajec nebo plátky rajčat či paprik.

Zdroj: Celerová pomazánka - recept

Výborná celerová pomazánka à la humr

Ingredience: 3 mrkve, 1/2 bulvy celeru, 1/2 citronu, 1 červená cibule, majonéza (35%), celerová nať

Postup: Mrkev a celer nastrouháme, zakápneme citronovou šťávou, přidáme nadrobno nasekanou červenou cibuli, osolíme, opepříme, promícháme, přidáme majonézu, zamícháme a máme hotovo. Vychlazenou směs použijeme jako pomazánku na chlebíčky, které zdobíme nakrájenou celerovou natí.

Zdroj: Celerová pomazánka - recept

Účinky na zdraví

Mango obsahuje vitamíny A, B, C či E, betakaroten (provitamín A), vlákninu či některé minerály jako draslík, fosfor a vápník. Mnohé z těchto látek působí jako antioxidanty, což znamená, že dovedou chránit před volnými radikály, stejně jako před stárnutím a degenerací buněk, takže se podílejí na omlazení těla. S pomocí manga můžete navíc účinně pročistit celý organismus, a to i díky přítomnosti již zmíněného draslíku, který dovede regulovat vodní režim v těle. Pokud trpíte nervozitou, nespavostí, podrážděností a dalšími psychickými potížemi včetně depresí, můžete zkusit konzumovat mango. Plod mangovníku je výtečný i jako prevence různých běžných nemocí (například chřipky), neboť se podílí na zvýšené imunitě organismu. Zároveň zajišťuje zdraví kostí, ale také pokožky a vlasů. Pozitivní vliv má rovněž na zrak a funkci štítné žlázy.

Mango byste neměli konzumovat přespříliš, kvůli vysokému obsahu vitamínu A by mohlo dojít k takzvané hypervitaminóze. Navíc se jedná o výrazný alergen (zvláště slupka).

Zdroj: Ovoce mango

Mango koláčky

Ingredience na těsto: 250 g polohrubé mouky, 15 g droždí (instantního, cca 4 g), 60 g moučkového cukru, 50 g tuku, 2 vejce, muškátový oříšek, 125 ml mléka, 2 lžíce koření Medový perník, sůl, olej

Ingredience na náplň: 1 mango, 1 balíček vanilkového cukru, 30 g moučkového cukru

Postup: Droždí utřeme (smícháme) s 1 lžičkou cukru, 2 lžícemi mouky a 4 lžícemi vlažného mléka. Zahřejeme a necháme cca 10 minut odstát (posypané lehce moukou, přikryté a na teplejším místě). Do mísy nasypeme zbylou mouku, poté do ní vlijeme kvásek. Přidáme cukr, vejce, mléko, špetku soli a nakonec zalijeme rozpuštěným máslem. Propracujeme do hladka, dle potřeby můžeme přisypávat mouku, a necháme 15 minut odpočívat v teple. Poté z těsta tvoříme kuličky a vkládáme je na olejem vymazaný plech. Vytlačujeme středy a ty poté plníme směsí, kterou vytvoříme smícháním jemně nastrouhaného oloupaného manga, cukru a vanilky. Okraje potíráme žloutkem a pečeme 15–20 minut při 180 °C.

Zdroj: Ovoce mango

Celerová pomazánka s tvarohem

Ingredience: plnotučná hořčice, paprika (na ozdobu), rajče, 50 ml rostlinného tuku, 1 dcl červeného vína, 1 středně velký celer, 1 menší cibule, 1 kelímek nízkotučného tvarohu

Postup: V osolené vodě uvaříme celer nakrájený na malé kousky. Vodu scedíme a celer nakrájíme nožem co nejvíce nadrobno nebo ho můžeme nastrouhat na struhadle. Zalijeme vínem a znovu povaříme na kaši (nebojte, alkohol z vína se vypaří). Mezitím utřeme tvaroh s tukem, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, vychladlou celerovou kaši a dochutíme hořčicí, takto vznikne zdravá pomazánka. Mažeme ji na krajíčky celozrnného chleba nebo veku a zdobíme proužkem rajčete či paprikou.

Zdroj: Celerová pomazánka - recept


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP