Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

MLÉČNÉ VÝROBKY PŘI ŽALUDEČNÍCH VŘEDECH

OBSAH

Co pomáhá na žaludeční vředy

U žaludečních vředů je vhodná nedráždivá strava, tudíž zdravá, vyrovnaná a racionální dieta. Mléčné výrobky, zelenina a v menším množství ovoce by měly být součástí každodenní stravy. Základem je jíst pravidelně a v klidu a dávat přednost několika menším porcím. Negativní roli mohou sehrát dráždivá a ostrá jídla, nadmíra citrusového ovoce a džusů. Stejně tak se nedoporučuje konzumace černé kávy, colových nápojů, alkoholu a kouření. Nedoporučované pokrmy a nápoje mohou dokonce stát za vznikem žaludečních vředů, proto by si i zdraví lidé měli dávat pozor na jejich nadměrnou konzumaci. Naopak vyvážená strava je velmi dobrou prevencí.

Doporučení

Vyvarovat se pokud možno stressu, pravidelně a v klidu se stravovat, nekouřit, nepít nadměrné množství černé kávy (více než 3 šálky denně), nepít koncentrovaný alkohol a vyvarovat se dlouhodobého užívání nesteroidních antirevmatik (Brufen, Indomethacin, Diclofenac). Důležitý je i dostatek spánku a pravidelná fyzická aktivita.

Vhodné jsou naopak mléčné výrobky, na žaludek působí dobře u řady nemocných například jedna sklenice piva.

Zdroj: Žaludeční vředy - vhodná strava

Poradna

V naší poradně s názvem AMOKSIKLAV A MLÉČNÉ VYROBKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Suchanková.

Prosím, amoksiklav a mléčné výrobky- někde se uvádí výrobky vynechat, někde jen nezapíjet lék např mlékem. Uškodí mi jeden jogurt ráno? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Amoksiklav je složené širokospektré antibiotikum, které je vhodné užívat společně s trouchou jídla. Je pravda, že mléko může narušit absorpci některých antibiotik. To se ale týká jen antibiotik ciprofloxacin, doxycyklin, norfloxacin a tetracyklin, které se vážou na vápník, jenž se nachází v mléčných výrobcích, jako je mléko, sýr a jogurt. U Amoksiklavu se nemusíte v mléce a v mléčných výrobcích omezovat. Nejlepší je užít lék na začátku běžného jídla. Jogurty a ostatní fermentované mléčné výrobky jsou při léčbě tímto antibiotikem prospěšné, protože doplňují střevní mikroflóru o užitečné acidofilní bakterie, které Amoksiklav může decimovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Amoksiklav a mléčné vyrobky

Léky na žaludeční vředy

Podíl na vzniku žaludečních vředů má i bakterie Helicobacter pylori. Ta dokáže přežívat v kyselém prostředí žaludku a má ji až polovina populace v České republice. Tato bakterie způsobí žaludeční vředy ale jen někomu, většina nositelů žádný problém nemá. K léčbě se využívají antibiotika a současně je ovlivňována agresivita žaludeční sekrece například blokátory protonové pumpy.

Při záchvatu bolesti způsobené vředem se používají léky k tlumení obtíží – antacida, které sníží kyselost a na krátkou dobu pomohou. Situaci však neřeší. Nejpoužívanější a nejúčinnější jsou léky blokující sekreci kyseliny chlorovodíkové v žaludku, zejména blokátory protonové pumpy, jako Helicid a podobné přípravky. Pokud je u pacienta s žaludečním vředem objevena Helicobacter pylori, měla by být součástí léčby i likvidace této bakterie. Na to se používají antibiotika. Po přeléčení se může infekce opakovaně vracet, pokud například pacient nezmění svůj životní styl.

Chirurgická léčba žaludečních vředů se provádí zcela výjimečně, a to pouze při komplikacích. Jde zejména o krvácení, proniknutí vředu do břišní dutiny, neprůchodnost žaludku nebo dvanácterníku jizvami po vředech nebo při podezření na zhoubný nádor.

Zdroj: Žaludeční vředy - vhodná strava

Poradna

V naší poradně s názvem CO JÍST NA ŽALUDEČNÍ VŘEDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Recept na žaludeční vředy .Nemohu nikde najít jak co uvařit ,prosím o celé recepty děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Několik receptů na to co vařit při žaludečních vředech je zde odstavec.uzdravimse.…

Zdroj: diskuze Co jíst na žaludeční vředy

Mléčné výrobky

Výzkum zjistil, že mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku mohou zlepšit vylučování kyseliny močové z těla. V dřívější studii měli lidé, kteří denně konzumovali mléko nebo jogurt s nízkým obsahem tuku, v krvi méně kyseliny močové než ti, kteří nekonzumovali žádné mléčné výrobky. Vysoký obsah bílkovin a nízký obsah purinů v mléce tedy může mít ochranný účinek.

Zdroj: Paprika a obsah purinů

Klacid 500 a mléčné výrobky

Při léčbě antibiotiky Klacid 500 se můžete stravovat zcela normálně. Pokud se při léčbě Klacidem 500 u vás vyskytl průjem, omezte příjem mléčných výroků a nahraďte je probiotiky.

Zdroj: Antibiotika Klacid 500

Poradna

V naší poradně s názvem POTŘEBA BÍLKOVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den,

kolik gramu bílkovin se doporučuje přijmout, pokud je zvýšená kyselina močová, ale je upravovaná léky při stavu obezitě.

Děkuji za odpověď.

H.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při dně je dobré udržet příjem bílkovin na 170 gramech za den. Přičemž je potřeba upřednostnit tyto zdroje bílkovin: vejce, libové drůbeží maso, ryby ze studených mořských vod, fazole, tofu, nízkotučné mléčné výrobky a ořechy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Denní potřeba purinů

Jak jsou léčeny žaludeční křeče?

Zde je několik tipů, jak minimalizovat žaludeční křeče a poskytnout úlevu:

  • konzumovat zdravou a vyváženou stravu;
  • pít hodně vody při zácpě; konzumovat vysoké množství potravin s obsahem vlákniny;
  • nahradit odtučněným mlékem ostatní mléčné výrobky, které mohou způsobit nesnášenlivost mléčného cukru;
  • dostatečně odpočívat, protože stres vede k žaludečním křečím;
  • použít teplé obklady;
  • v některých případech pomáhá cvičení, zejména v případě, kdy jsou břišní svaly příčinou žaludečních křečí; dojde pak k uvolnění nebo natažení svalů a následné úlevě bolesti pacienta;
  • pití bylinných čajů, které pomáhají v trávení a uvolňují tělo, zejména čaj z máty, heřmánku a zázvoru;
  • pití sycených nápojů, které vedou k uvolnění plynatosti.

Zdroj: Žaludeční křeče

Poradna

V naší poradně s názvem OMEGA 3 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý večer,tak to jsem ráda,že nadále mohu užívat,bylo mi totiž řečeno,že vhodné v době kojení nejsou.Ještě se chci zeptat,zda mám k těmto kapslím něco dalšího užívat,nějakě vitamíny pro kojící třeba,nebo jestli ty kapsle stačí.Děkuji,s pozdravem Dvořáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pokud nemáte metabolické problémy, tak pro kvalitní mléko i pro vaši výživu bohatě stačí vyvážená strava. (Ryby, libové maso, ořechy, mléčné výrobky, chia semínka, cereálie, a tak dále). Zdravá výživa je zde popsána velice obsáhle: www.ceskenemoci.cz/z…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Omega 3

Co nejíst při užívání Zinnatu

Problémy způsobují některé citrusy a mléko. Během užívání antibiotik Zinnat se vyhněte konzumaci grapefruitu a pití grapefruitové šťávy. Nežádoucí je také strava obsahující mléčné výrobky, protože snižuje hladiny cefuroximu - hlavní účinné látky antibiotika Zinnat.

Zdroj: Zinnat a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hrubeš.

Mohu při tom zeleninu a ovoce v malém množství:
červená řepa 1x za 14dní
1/2 pomela 1x za měsíc
citron jen do čaje
mandarinky občas
avokádo s česnekem pomazánka na chleba občas
nealko pivo
zázvorový čaj občas
mléčné výrobky
kyselé zelí pro chutˇ


Děkuji a přeji hezký den Hrubeš

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vynechte pomelo a nahraďte ho mandarinkou nebo pomerančem. Warfarin se nemá rád s grepy a pomelo je takový pologrep. Jinak vše co píšete můžete konzumovat v uvedeném množství.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin

Cena Alverde

Zde můžete vidět všechny výrobky ze sortimentu kosmetiky Alverde: Alverde - všechny výrobky.

Zdroj: Alverde

Poradna

V naší poradně s názvem HNĚDÉ SKVRNY PO VŘEDECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emília.

Dobrý den prosím poradte mi jak se zbavit hnědých tmavých skvrn po vředech,čím to vybělit mám toho mnoho děkuji za radu Emília
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jizvy po vředech, které byly hluboké, jsou na pokožce patrné opravdu dlouho a trvá až jeden rok, než se pokožka vrátí do původní barvy. Pokud už to máte dlouho, tak můžete použít některý z bělících prostředků, jak je uvedeno v tomto článku: www.ceskenemoci.cz/c…
Když by zesvětlení pokožky nevedlo k uspokojivému výsledku, tak můžete naopak nechat celou pokožku zhnědnout. K tomu můžete použít přirozené slunce, solárium a nebo samoopalovací krémy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hnědé skvrny po vředech


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP