Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

MODRINA KOLEM PUSY

OBSAH

Nesteroidní protizánětlivý léčivý přípravek Nimesil obsahuje léčivou látku nimesulid, která tiší bolest. Používá se především k léčbě akutní bolesti a k léčbě menstruačních bolestí. Před předepsáním přípravku Nimesil lékař zhodnotí možné přínosy tohoto léku oproti rizikům vzniku nežádoucích účinků.

Zdroj: Nimesil

Diskuze

V diskuzi NESNÁŠENLIVOST ČÁSTEČNÉ ZUBNÍ PROTÉZY HORNÍ ČELISTI. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Šacherová.

Vážený, mám druhou částečnou horní protézu, ukotvenou na vlastních trojkách. První byla zhotovena z DEFLEXU, po kterém mě pálilo v ústech, jazyku a rtech a po třičtvrtě roce trápení jsem si dala zhotovit protézu z klasické pryskyřice. Týden jsem byla bez potíží a pak se vrátilly potíže,nejdřív mírné, ale postupem času zesilovaly a po půl roce jsou potíže už někdy nesnesitelné. Mám neustále bolavý jazyk , dolní ret a patro, silný pocit spálených ůst a rtů. Jím jen tekutou,studenou stravu, vše ostatní mě zraňuje.Týden jsem protézu nenosila a užívala ZODAC tabl, stav se trochu upravil, ale po týdnu vysazení a nošení protézy je vše stejné. Chtěla bych se zeptat, zda je možná alergie na pryskyřici a deflex a jak mám postupovat dále. Moje zubní lékařka kroutí rameny. Děkuji za odpověď Šacherová Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela Procházková.

Dobrý den chtěla bych se zeptat co mám dělat když nesnesu v puse horní protezu. Mám vytrhané všechny zuby nahoře a nemůžu protezu dostat do pusy. Navaluje se mi pořád a když ji tam chci dát tak pociťuji hroznou bolest.

Zdroj: diskuze Nesnášenlivost částečné zubní protézy horní čelisti.

Modřina na dásni

Modřina na dásni je v podstatě hematogenní pigment. Jedná se o pigment, který vzniká rozkladem krevního barviva. K hematogenní pigmentaci dochází například při traumatech, kdy se pacient kousne do tváře (například po anestezii). Dalším příkladem jsou hematomy, ekchymóza, purpura. Vzácnou příčinou ukládání pigmentů hematogenního původu je hemochromatóza, což je dědičná choroba, která se projevuje zvýšeným ukládáním železa v těle. Projevem této nemoci v dutině ústní je šedomodrá pigmentace patra a sliznice tváří.

Jak se pozná rakovina dásní

Rakovina dásní se vyskytuje na rtech (obvykle na spodním rtu), uvnitř úst, na zadní straně hrdla, na mandlích nebo na slinných žlázách. Vyskytuje se častěji u mužů než u žen a její výskyt je nejpravděpodobnější u osob starších 40 let. Klíčovým rizikovým faktorem je kouření v kombinaci se silným alkoholismem. Pokud není včas odhalena, vyžaduje rakovina úst chirurgický zákrok, ozařování nebo chemoterapii. Může být smrtelná; přibližně v 50 % všech případů je doba přežití pacientů kolem pěti let. Tato špatná prognóza je částečně způsobena nerozpoznáním počátečních příznaků – klíčovým předpokladem úspěšné léčby rakoviny úst je její včasné odhalení.

Zdroj: Tmavá skvrna na dásni

Diskuze

V diskuzi KAZDE RANO MAM NA HORNIM RTU U PUSY BILY POVLAK NEJAKE SRACKY!? CO TO JE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JAX.

Co to muze byt? Kdyz kazde rano vstavam, a mam cely horni ret oslizly nejakym bilym povlakem.? Po mlecnych vyrobkach to je vic! C to JE? A jak se branit pomozte Dekuju?!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kazde rano mam na hornim rtu u pusy bily povlak nejake sracky!? co to JE?

Význam pusy na čelo

Pusa na čelo se řadí k takzvaným nepartnerským polibkům. Takovýto polibek se užívá pro vyjádření určitého citu či náklonnosti. Pokud se kupříkladu chlapec ještě neodváží děvče políbit na pusu, učiní tak jemněji, sladce – na čelíčko. Stejnou formu vyjádření lásky často praktikují i maminky se svými batolátky. Najít by se daly jistě i další příklady. Co pro někoho také znamená pusa na čelo? Jde o projev nadřazené přízně a požehnání například dítěti. V podstatě pusa na čelo znamená ochranu jedince. Takže pokud vás přítel líbá na čelo, buďte si jistí, že vás vždy ochrání. Polibek na čelo má své kouzlo, nezapomínejte na něj!

Zdroj: Pusa na čelo

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST CHODIDLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Misa.

prosim o radu.pri tenise jsem pretahl chodidlo a ucitil silne zastipani a dal uz jen silna bolest od paty smeren k prstum.chuze nemozna uz jen po spicce codidla.mirne otekle a v miste bolesti modrina.bolest v klidu zadna, jen pri chuzi.dekuji za pomoc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Světluše Vinšová.

Dobrý den,
Pravděpodobně jste si při sportovní činnosti natáhl šlachu. Je nutné chodidlo ledovat a mít klidový režim. Pokud by se stav nezlepšil je třeba vyšetření u ortopeda. Je také dobré končetinu dát do zvýšené polohy.

Zdroj: diskuze Bolest chodidla

Za jak dlouho modřina zmizí

Drobné krvácivé projevy na kůži se mnohdy neobjeví v bezprostřední návaznosti na působení podnětu, ale až za nějaký čas. Jejich rozvoj je provázen poškozením drobných krevních cév – kapilár, lhostejno zda tepen nebo žil; přitom platí, že tepny jsou vůči působení tlaku odolnější než žíly, neboť jsou pružnější. Pokud je modřina důsledkem úderu, tlaku při pádu nebo jiného výraznějšího mechanického podnětu, pak se k poškození stěn kapilár přidává místní pohmoždění tkáně a výsledkem bývá přirozená lokální zánětlivá reakce s otokem, bolestivostí a zatvrdnutím.

S ojedinělou modřinou vysvětlitelného původu nemusíte hned běžet k lékaři; obvykle do 2–4 týdnů zmizí beze stopy a následků. Krevní elementy a červené krevní barvivo (hemoglobin) se postupně rozpadnou a vstřebají, proto také modřina mění barvu v pestré škále od červené přes modrofialovou a červenofialovou až po zelenožlutou. Toto střídání barev je u každého člověka jiné a jeho vnímání závisí i na tloušťce kůže, a tudíž viditelnosti modřiny.

Zdroj: Přírodní léčba modřin

Poradna

V naší poradně s názvem ALERGICKÁ REAKCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gábina.

Dobrý den, v pátek jsem začala užívat ostropestřec mariánský a v sobotu jsem se mi po celém obličeji udělaly červené pupínky, nejvíc na čele a okolí pusy. Užívám ještě antibiotika tak nevím jestli to není redakce i k nim. Ostropestřec jsem vysadila a zkusím ho začít užívat až po dobrání antibiotik. Budu doufat, že pupínky zmizí co nejdříve.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Společně s antibiotiky byste vůbec žádné bylinky používat neměla, protože to může způsobit předávkování nebo naopak poddávkování. Bylinky mohou způsobit zpomalení vylučování antibiotika a při další dávce to způsobí předávkování, protože to, co mělo být z předchozí dávky pryč, je stále v těle. Jiné bylinky zase naopak mohou urychlit průchod trávicím traktem a způsobit nedostatek antibiotika v těle, což vede ke vzniku rezistentních bakterií, které pak nejdou vyléčit stejným antibiotikem. Takže ještě jednou: společně s antibiotiky se nesmí užívat žádné bylinky! Pokud si chcete pomoci při léčbě antibiotiky, tak jedině doplňkovou léčbou probiotiky. Probiotika udržují střevní flóru v rovnováze, kterou právě antibiotika ničí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ostropestřec mariánský vyrážka kožní

Léčba spáleného jazyka

Mnohé lidi to asi překvapí, ale spálený jazyk může uklidnit sůl. Samozřejmě si ji nesypeme přímo do pusy, ale vezmeme si čtvrt lžičky, rozmícháme ji v teplé (ne horké) vodě, kterou pak po malých hltech nabíráme do úst a snažíme se ji tam co nejdéle udržet. Dojde tím k zmírnění nepříjemného pocitu, a navíc se tak dezinfikuje spálené místo.

Se spáleným jazykem pomůže také led. Stačí pouze cucat kousek kostky a přesouvat ji v puse. Nemusíme ji tlačit přímo na spálené místo. Pokud nejsme doma, není problém si koupit nějaký chlazený nápoj s ledem. A pokud jsme doma, ale nemáme led, můžeme efekt částečně nahradit vyplachováním pusy pod tekoucí a pokud možno co nejstudenější vodou.

Pomoci může i lžička medu, kterou dáme do pusy a snažíme se med co nejdelší dobu nepolknout. Medem bychom měli obalit spálené místo na jazyku. Měl by být pokud možno kvalitní domácí, med ze supermarketů má většinou jen minimum, nebo dokonce vůbec žádné léčivé účinky.

Potíže s opařeným jazykem mohou zmírnit i různé léky a vodičky, které se používají na léčbu aft.

Pokud sníme něco pikantního, tak bychom to měli zapít mlékem. Stačí pomalu pít hodně studené mléko a úleva by se měla dostavit. Pokud nám v této proceduře brání alergie, můžeme mlékem jen ústa proplachovat anebo jej v puse pouze převalovat, dokud nezačne teplat, a pak jej vyměnit znovu za studené. Nakonec ještě ústa vypláchnout vodou.

Na spálený jazyk pomáhá kupodivu i cukr. Stačí na spálené místo nasypat trochu cukru, bolest okamžitě začne ustupovat.

Olej z vitamínu E vám zklidní jazyk a urychlí hojení poškozené tkáně. Rozlomte si kapsli s vitamínem E a nalejte si olej na jazyk.

Zdroj: Spálený jazyk

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Na vaší fotografii je vidět, ce se stane s nehtem na palci v úzkých botách. Rozhodně to není plíseň. Váš palec je tak moc utlačován, že nehet na něm změnil směr růstu - odklonil se doleva. Následkem tohoto tlaku je obrovský hematom, který zbarvuje váš nehet do tmava. Je potřeba, abyste co nejdříve navšťívila ortopéda a společně jste našli řešení, jak to napravit. Pokud se situace bude dále prodlužovat, tak krví odchlípnutý nehet bude otevřenou branou pro usídlení plísně a ve finále přijdete o celý nehet.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Veru.

Dobrý den, pane doktore.

Asi před měsícem a půl jsem měla podpadky a z tlaku se mi pod palcem objevila modřina. Ta po čase zmizela, ale na místě stále zůstává tato černá tečka. Děsí mě to, zda se nejedná o něco horšího… To hnědé místo okolo tečky je místo, kde byla modřina. Je mi 26, jsem objednána na kožní, ale ráda bych slyšela Váš názor. Děkuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Nežádoucí účinky česneku

  • Česnek při přímém styku s pokožkou nebo sliznicí pálí.
  • Při vnitřním užívání po česneku člověk trochu páchne, jednak z úst, ale i z kožního potu. Tyto neblahé účinky učinily česnek méně oblíbeným, než si skutečně zaslouží. Na zápach z úst po česneku trochu pomůže, když před česnekovým jídlem sníme jedno jablko nebo lžíci medu. Na zápach z pusy po česnekovém jídle trochu pomůže, když po jídle vypijeme sklenici nízkotučného mléka, popřípadě pomůže i nějaká vhodná žvýkačka, či ústní voda.
  • Při předávkování česneku dochází k bolestem žaludku a ledvin.
  • Vysoké dávky česneku můžou rozházet menstruační cyklus.
  • Česnek ředí krev, podobně jako Warfarin nebo Heparin, a proto by neměl být konzumován 7 dní před operací, protože jinak může způsobit silné krvácení.

Zdroj: Česnek kuchyňský

Diskuze

V diskuzi MUSÍM PLATIT ZA VYTRŽENÍ ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Novák.

Dobrý den-dnes mně paní doktorka vytrhla kořen 3tího zubu a 4tý zub s korunkou. 3tí zub bez problému a načtyřce utrhla kurunku a následně trhala kořen. To trvalo přes jednu hodinu tzv.chirurgická extrakce.Pro prví umrtvení použila injekci,která neudělá ztvrdnutí pusy ,pak ale provedla další opich bežnou injekcí. Je v pořádku ,že požadovala úhradu téměř 500kč -

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Musím platit za vytržení zubu

Příušnice bez teploty

U spousty lidí (zhruba u poloviny) probíhají příušnice skrytě, to znamená, že dotyčný ani neví, že je nakažený, takže nemá žádné příznaky. U ostatních pacientů se nejprve objevují neurčité příznaky. Nemocní jsou unavení, slabí, mohou mít pocit napětí v oblasti slinných žláz, častokrát mívají také nechutenství, jsou unavení a mívají zvýšené teploty. Postupně dochází k otoku slinných žláz, který způsobuje bolestivost v oblasti tváří, ale i podčelistní a podjazykové oblasti. Bolest se zvýrazňuje při otevírání pusy a kousání. V tomto stadiu už nebývají jen zvýšené teploty, ale horečky. V ústní dutině bývají zduřelé vývody slinných žláz. Otok příušních žláz bývá většinou zpočátku jednostranný, v odstupu jednoho až čtyř dnů dochází ke zduření i druhostranných žláz, popřípadě také podčelistních a podjazykových. Typicky bývá otok nejvýraznější v oblasti tváří před ušními boltci, kde se nachází parotidy, tedy příušní žlázy. Žlázy bývají zvětšené zhruba tři až sedm dní, pak otok povoluje. Na pohmat bývají žlázy měkké, citlivé až bolestivé. Kůže na povrchu bývá jakoby napjatá a spíše bledá, ne červená.

Zdroj: Příušnice

Diskuze

V diskuzi CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ TABLETEK XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Foldyna.

Čeho v jídelníčku se vyvarovat při užívání léku Xarelto

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Salátová.

dodatek
Ještě se chci zeptat,zda nevadí,když někdy při čištění zubů se objevuje krev ve slinách,také v NOCI když se vzbudím,někdy,tedy asi 2x za týden vyplivnu z pusy hlen s krví..někdy takový provázek to je..zda to vadí...děkuji.
Jedná se o Xarelto 20mg.jak jsem položila dotaz výše je uveden,děkuji,Salátová

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání tabletek xarelto

Co dělat, když vypadne korunka

Představte si tuto situaci: kousnete, ale na jazyku ucítíte něco zvláštního a hrudkovitého. Vaše koruna se uvolnila a pohybuje se v ústech.

Pokud se vám to stane, nejdůležitější je vylovit korunku z úst, abyste ji mohli vzít k zubaři. Je tu šance, že to dokáže vyčistit a přilepit ji zpátky do pusy.

Zavolejte zubaře a domluvte si schůzku. Budete muset buď korunku vyměnit, nebo získat novou. Zeptejte se svého zubaře, zda existují nějaké další speciální pokyny, které byste měli dodržovat až do návštěvy jeho ordinace.

Někteří zubaři mohou navrhnout, abyste zkusili korunku znovu přilepit na její místo. Nejprve byste museli jemně vyčistit vnitřek korunky zubní pastou. Poté pomocí dentálního lepidla nebo pomocí žvýkačky bez cukru dočasně přilepte korunku zpět na její místo na čelisti. Můžete použít i dočasný zubní cement, který si můžete koupit v lékárně nebo objednat na internetu.

Dokud nezískáte svou novou korunku, měli byste se také snažit být opatrní při jídle a vyvarovat se žvýkání na straně, kde máte tuto uvolněnou korunku. Stravu složte z měkkých potravin a tekutin, dokud ji nebudete moci vyměnit.

Zdroj: Lepidlo na zubní korunky

Diskuze

V diskuzi BĚLENÍ ZUBŮ SAVO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Chtěla jsem s vámi podělit o zkušenosti s bělením zubů pomocí sava. Jsem už stará a mám kompletní zubní náhradu, která mi po čase používání zažloutla. Skusila jsem jedlou sodu, ale protézu mi to nevybělilo. Až když jsem pomocí kartáčku a sava zuby na protéze pěkně vyčistila, tak se úplně celá rozzářila. Po čištění protézy savem je nutné zuby opláchnout pod tekoucí vodou a vyčistit ještě jednou citronovou šťávou. Tím se zneutralizují zbytky sava na protéze a nedostane se tak nic do pusy.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bělení zubů savo

Účinky cibule na vodu v koleni

Cibule uvolňuje ucpání mnoha druhů tekutin pod kůží, včetně krve, která způsobuje modřiny, a ucpané lymfy, která způsobuje otoky a bolest. Cibuli použijte jako obklad, jemně nasekanou, rozmixovanou nebo namletou a aplikujte přímo na čerstvou nebo starou modřinu, nebo ji použijte jako preventivní opatření na oblast, kde by se mohla vytvořit modřina. Je-li zapotřebí větší tažná síla, přimíchejte 1/3 až 1 stejný díl kuchyňské soli.

Zdroj: Voda v koleni a lék z cibule

Diskuze

V diskuzi PERORÁLNÍ DERMATITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana .

Já jsem s tím také bojovala několik měsíců.krém od kožní to jen zhoršil. Nakonec zabrala nulová léčba- omývat kupovanou vodou, ŽÁDNÉ krémy, make up ani balzám na rty, dětska Zubní pasta s minimem fluoru. Pít zelený čaj. Po dvou dnech znatelne zlepšení, kůže kolem pusy byla tak suchá ze bych dala cokoliv za jakýkoliv krém ale vydržela jsem, a za 4 dny už mi bylo mnohem líp. na zahraničních diskuzích jsem nasla informace o krému 'Elidel 1%krém '. S tímto kremem jsem úspěšně zakončila léčbu. přeju všem hodně sil a zdraví!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Perorální dermatitida

Co proti modřinám nabízí lékárna

Preparáty z lékárny obsahují uměle vyrobený hirudin. Vstřebávání modřin lze podpořit hlavně klidovým režimem. Naopak pohyb a přímá námaha místa s modřinou narušují hojení. Ani masážemi ústup modřiny neurychlíte. Ze syntetických preparátů funguje Ascorutin, jehož účinné látky (kyselina askorbová a rutin) se zabudují do cévní stěny a tím ji zpevní. Efekt se dostaví už po měsíci užívání v denní dávce 3x1 nebo 2 tablety. Dále se k urychlení vstřebávání používají různé deriváty heparinu ve formě mastí a gelů, jako je například Lioton gel a Heparoid krém. Modřina se jimi obvykle potírá několikrát denně.

Zdroj: Přírodní léčba modřin

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mária.

Dobry den, uz niekolko mesiacov mam flak pod nechtom. Vyzera to ako modrina. Aj to pri zatlaceni boli, alebo ked poklopem nechtom o stol. Len nemala som ziadny uraz, len som si v poslednej dobe vsimala ze ma zaboli ked s nim narazim o nieco. kedze som si stale lakovala nechty neviem ci sa to rastom nechtu posuva .ani ci to meni farbu. Odlakovane to mam len tyzden. Rakovina koze je moja nocna mora, kedze pred 12timi rokmi na nu umrela moja mama.mam sa obavat?ani neviem ku akemu lekatovi ist, kozna ci obvodnej dr.? dakujem
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle vaší fotografie je vidět, že se vám vytvořil subungvální hematom. Výron krve pod nehtem. Ten může mít mnoho příčin a je třeba nehet a prst vyšetřit v ambulanci kožního lékaře. Najděte si v blízkosti ambulanci kožního lékaře a objednejte se na co nejbližší termín. Neodkládejte to.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP