Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

MOŽNOST OTĚHOTNĚNÍ PO 50

OBSAH

Možnost otěhotnění po přechodu

Hormonální substituční léčba podávaná z důvodu perimenopauzálních příznaků dostatečnou antikoncepci nezajišťuje.

Zdroj: Antikoncepce nad 40 let

Diskuze

V diskuzi KONTRYHEL NA OTĚHOTNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Hradecká.

Dobrý den je mi 38 let.S přítelem se snažíme už 2 roky o miminko a nedaří se.Minulý týden mi byla v Pronatalu v Kolíně píchnuta vyvolávací injekce na menstruaci.Začala jsem pít kontryhelový čaj.Může mi pomoci čaj k otěhotnění?Mám zmenšené vaječníky.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika.

Zdravim.Je mi 41, zkousime otehotnet a ovulaci jsem mela hodne slab i u nebo zadnou na doporuceni kamaradky ma kol z prace zacala brat inofolic, vse srovna v tele a beru jej taky a ovula ce nadherna, menstruace srovnana a ted cekam , ze se snad zadarilo .

Zdroj: diskuze Kontryhel na otěhotnění

Pravděpodobnost otěhotnění po 50. roce

V západní Evropě vzrostl počet těhotných žen, kterým je padesát a více, o neuvěřitelných 165 procent. Pozdní mateřství a možnost otěhotnění v 52 letech se stává rostoucím trendem zejména ve vyspělých zemích, jako je USA či západní Evropa. Pravděpodobnost otěhotnění po 50, tedy v době, kdy už vaječníky pracují na minimum, je spíše zázrak. Pokud se zadaří, tak s přibývajícím věkem ženy většinou rostou zdravotní těhotenská rizika, a to jak pro matku, tak pro plod. Současně porod v tomto věku má svá specifika a zvýšená rizika. Mezi nejčastější rizika u starších matek patří riziko potratu, mimoděložního těhotenství, genetických abnormalit plodu či předčasného porodu.

Zdroj: Antikoncepce nad 40 let

Poradna

V naší poradně s názvem TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den,chtrla bych jsem zeptat 28.2.2018 do 4.3.jsem měla menstruací další menstruací jsem měla mít 28.3.ale tu už jsem nedostala..Udělala jsem jsi těhotenský test a vyšel mi pozitivní,kdy jsem mohla otěhotnět..? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

K otěhotnění došlo v týdnu od 20. do 28. března.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá uhnízdění vajíčka

Jak může věk ovlivnit plodnost?

Ženy se rodí s konečným počtem vajíček. S přibývajícím věkem se tedy zmenšuje počet a kvalita vajíček. Po dosažení 30 let klesá šance na otěhotnění o 3–5 % za rok. Toto snížení plodnosti se mnohem více projeví po 40. roce života.

Zdroj: Neplodnost u žen

Poradna

V naší poradně s názvem PAUZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gggg.

Chtěla bych se zeptat jestli v týdenní pauze můžu mít nechráněný sex. Ptám se jen pro jistotu, děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

V době mezi výměnou vaginálního kroužku nechráněný sex mít můžete, ale s rizikem otěhotnění.

Zdroj: diskuze Pauza

Cyclotest baby

Cyclotest baby je určen ženám, které nemohou otěhotnět. S pomocí tohoto minipočítače žena dokáže přesně určit své nejplodnější dny a zvýší tak možnost přirozeného otěhotnění.

Vyhody cyclotest baby:

  • cyclotest baby je počítač pro výpočet cyklu, který představuje nejvyšší úroveň techniky s integrovaným USB rozhraním a CD-čkem na přenos dat do osobního počítače, kde se tvoří Profil plodnosti
  • profil plodnosti může dodat cenné informace vašemu ošetřujícímu lékaři, a může pomoci objasnit, proč nemůžete otěhotnět
  • zvyšuje šanci na početí tím, že přesně určí plodné dny

Cyclotest baby se prodává za 189,00 Euro a objednat ho je možné zde: cyclotest baby.

Zdroj: Ovulační minipočítač

Diskuze

V diskuzi ŽIVOT SPERMATU MIMO TĚLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobrý den, chci se zeptat, jak dlouho přežije sparma v kondomu? Dá se pak ještě použít k otěhotnení?
Děkuju za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel Moravec.

jak dlouho přežije sperma v kondomu.je možné otěhotnět bez zasunutí penisu do pochvy ? děkuji

Zdroj: diskuze Život spermatu mimo tělo

Kontryhel a otěhotnění

Kontryhel zvyšuje pravděpodobnost početí. Bylinka ve formě čaje se hojně využívá při plánování otěhotnění a na podporu ženské plodnosti. Kontryhelový čaj si může žena připravit sama doma nebo ho může zakoupit v lékárnách, obchodech se zdravou výživou či u dobrého bylinkáře, a to buď jako jednodruhový, anebo ve formě směsi. Bylinné čaje k podpoře plodnosti jsou častou diskuzí s tématy zaměřenými na vhodnou výživu nebo léčbu neplodnosti. Výhody a obliba bylinných čajů stoupá díky pozitivním výsledkům jejich užívání, například se dostaví pravidelná ovulace nebo se ustálí hladina hormonů.

Zdroj: Alchemilla mollis

Poradna

V naší poradně s názvem PŘECHOD A TĚHOTENSTVÍ V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maria Kališová.

Může žena přít do iného stavu když je v přechodu? Poslední menstruaci jsem měla v loni na podzim.Toje už tak tři roky co mívam mestruaci dvakrát do roka.Děkují za brzkou otpovět.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Je-li přítomna menstruace, může stále dojít k otěhotnění. Doporučuji koupit těhotenský test a pokud vyjde pozitivně, tak situaci co nejdříve řešit se svým gynekologem.

Zdroj: diskuze Přechod a těhotenství v přechodu

Jak se vyznat v plodných dnech

Cyclotest je učenlivý minipočítač na jednoduchou a přirozenou antikoncepci založený na měření bazální teploty a sledování příznaků ovulace, jako je hlen hlen a LH hormon. Cyclotest je prospěšný nejen v antikoncepci, ale také i při podpoře otěhotnění, protože upozorní na plodné dny.

Cyclotest je certifikovaný německý výrobek a na evropském trhu figuruje již více než 25 let.

Cyclotest se prodává ve dvou druzích: cyclotest 2 plus a cyclotest baby.

Zdroj: Ovulační minipočítač

Poradna

V naší poradně s názvem PODVÁZÁNÍ VAJEČNÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Barbora.

Dobrý den
Chtěla bych se zeptat jestli je možný si nechat podvázat vaječníky. Mám dvě děti a další už bych nechtěla a jemi 25 let. V předem děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podvázání vaječníku je možné provést na základě doporučení od vašeho gynekologa, ale je k dispozici několik bezpečnějších postupů k zamezení otěhotnění. Určitě se o tom nejdříve pobavte se svým gynekologem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Podvázání vaječníků

Otěhotnění s epilepsií

Je možné, že pro vás bude obtížné otěhotnět. Ženy s epilepsií mívají méně dětí, jejich plodnost se pohybuje mezi 25 % a 33 %. Proč tomu tak je? Zde jsou některé možné důvody:

  • Ženy s epilepsií bývají častěji neplodné, protože se u nich častěji objevuje takzvaný polycystický ovariální syndrom.
  • Ženy s epilepsií obvykle mají nepravidelný menstruační cyklus, což rovněž snižuje možnost otěhotnění.
  • Ženy s epilepsií mohou mít menstruační cykly, které nepřinášejí vajíčka. Jedná se o takzvané anovulační cykly.
  • Některé léky na epilepsii mohou mít vliv na hladinu hormonů ve vaječníku, čímž ovlivní reprodukční funkci.
  • U žen s epilepsií se častěji objevují abnormality v hormonech, které se zapojují v těhotenství.

Pokud nemáte své záchvaty pod kontrolou, může to mít rovněž vliv na vaši plodnost. Odborníci říkají, že pokud má žena záchvat v době, kdy se její tělo připravuje na ovulaci, může být tento proces přerušen. Pokud již těhotná jste, je ještě důležitější, aby vaše záchvaty probíhaly kontrolovaně. Záchvaty během těhotenství mohou mít totiž vliv na zdraví vašeho dítěte (pád, přerušení přívodu kyslíku). Bohužel některé z nejčastěji používaných léků pro kontrolu záchvatů zvyšují riziko vrozených vad. Chcete-li snížit pravděpodobnost vrozených vad (zejména defekty neurální trubice), které mají vliv na mozek a míchu, měla byste před tím, než otěhotníte, užívat nejméně 0,4 mg kyseliny listové denně.

Zdroj: Ženy, těhotenství a epilepsie

Diskuze

V diskuzi PRASKLÉ ŽLUTÉ TĚLÍSKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JANA NEZBEDOVA'.

Dobrý den!Dceři prasklo žluté tělísko.Operativně jí bylo odsáto pul litru krve.Nemá to vliv na otěhotnění?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Prasklé žluté tělísko

Gynex a otěhotnění

Gynex je bioinformační přípravek se širokospektrálním regeneračním účinkem, který je vyroben podle moderních poznatků fytoterapie, psychotroniky, krystalterapie a biorezonance. Gynex ovlivňuje především dráhu početí. Gynex obsahuje fytohormony, což jsou látky podobné lidským hormonům. Jsou to především látky z rostlin a humáty, které mají estrogenní aktivitu a dokážou tělo detoxikovat od různých chemických látek, jako je například DDT. Gynex má rovněž velmi dobrý vliv na normální činnost ženských orgánů.

Zdroj: Gynex

Diskuze

V diskuzi PODVÁZÁNÍ VAJEČNÍKŮ A OTĚHOTNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Chtela jsem se zeptat je mi 44let mam 4 deti a vsechny jsou cisarskym rezem a po 10 letech mam pocit ze jsem tehotna ale mam podvazany vajecniky je to mozne abych byla tehotna kdyz menstruluji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Podvázání vaječníků a otěhotnění

Antiseptický účinek

Výjimečnost Pharmatexu spočívá v jeho antibakteriálním a antivirotickém efektu, kromě otěhotnění chrání i před několika pohlavně přenosnými chorobami, což vítají především ženy, které mívají sexuální styk s náhodným partnerem. Benzalkonium-chlorid účinkuje proti mnoha původcům patogenů, jako jsou chlamydie, trichomonády, kapavka, syfilis, cytomegalo virus, herpes virus a jiné. V in vitro studii, která sledovala 137 žen po dobu 6 měsíců, bylo zaznamenáno více než 42% snížení výskytu sexuálně přenosných nemocí než u žen, které Pharmatex nepoužívaly.

Zdroj: Pharmatex proti početí

Poradna

V naší poradně s názvem OTĚHOTNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta Boková.

Dobrý den chtěla bych se zeptat jsem po rakovině prsu prošla jsem operací ,chemoterapií a ozařováním ted už v listopadu to budou 2roky co chodím na Zoladex ,když budem chtít mimčo s přítelem mohu otěhotnět,nemůže se nic stát.Děkuji Boková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Otěhotnět můžete, ale před tím bych doporučoval konzultovat váš aktuální zdravotní stav s vaším gynekologem. Je třeba zvážit různá rizika, jako například nežádoucí účinky Zoladexu nebo návrat karcinomu po hormonální bouři, která přijde s těhotenstvím. Držím palce a přeji pěkné mimčo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otěhotnění

Cyclotest 2 plus

Cyclotest 2 plus je určen ženám, které se rády oddávají sexu, ale nechtějí otěhotnět. S pomocí minipočítače mohou přesně určit své dny nejvyššího rizika otěhotnění a zvolit na tuto dobu jiné sexuální praktiky, při kterých nedochází k výronu spermatu do vagíny.

Výhody cyclotestu 2 plus:

  • ušetří čas při zjišťování plodných a neplodných dní
  • dlouhodobé používání bez nežádoucích účinků, které jinak přináší užívání hormonální antikoncepce
  • cyclotest 2 plus je pro všechny ženy, které nechtějí anebo nemůžou užívat hormonální antikoncepci
  • spolehlivost srovnatelná s hormonální antikoncepcí
  • výhodná cena vzhledem k dlouhodobému používání, které je 5 až 10 let

Cyclotest 2 plus se prodává za 169,00 Euro a objednat ho je možné zde: cyclotest 2plus.

Zdroj: Ovulační minipočítač

Poradna

V naší poradně s názvem PODVÁZÁNÍ VAJEČNÍKŮ REKONVALESCENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaja.

Dobrý den, po jaké době jsou vyndány stehy od provedení laparoskopie a kdy žena může opět zahájit sexuální život? Zda jsou nějaká zvláštní opatření pro rekonvalescenci a jak dlouho celkově trvá.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Laparoskopická operace má jednu velikou výhodu - je šetrná. Do dvou týdnů po výkonu budete mít venku stehy a budete moct sexuálně znovu fungovat bez rizika otěhotnění. Přesnější časy rekonvalescence vám sdělí váš gynekolog s ohledem na váš celkový zdravotní stav.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Podvázání vaječníků rekonvalescence

K čemu slouží menstruační kalendář

Vedení menstruačního kalendáře je pro každou ženu velmi užitečná a praktická věc. Žena si jím může sama kontrolovat svůj zdravotní stav. Údaje z menstruačního kalendáře jí poskytnou přehled o termínu plodných a neplodných dnů. Menstruační kalendář umožní přehled o posunu budoucí menstruace, třeba kvůli dovolené, sportovkyně si podle menstruačního kalendáře vypočítávají a plánují trénink a podobně. Do kolonek pro jednotlivé dny si žena vyznačuje intenzitu a délku menstruačního i mimomenstruačního krvácení, dále výtok, bolest, pohlavní styk, podání léků, eventuálně onemocnění a jiné podrobnosti. Součástí menstruačního kalendáře bývá i tabulka pro údaje získané z měření bazální teploty ženy. Sledování křivky bazálních teplot umožní určit dobu ovulace, kdy je otěhotnění nejpravděpodobnější. Optimální doba pro oplozovací soulož je ve dnech s přechodným poklesem bazální teploty ženy, tedy před jejím vzestupem nad 37,0 °C. Přetrvávání vyšších bazálních teplot při vynechání menstruace svědčí o otěhotnění. Pokud bazální teploty ženy, která plánuje těhotenství, tvoří opakovaně stálá křivka bez výkyvů, měla by se žena obrátit na svého gynekologa, který určí příčinu a doporučí léčbu.

Zdroj: Menstruační kalendář

Otěhotnění

Pokud je žena ve fertilním věku, tak jí po vysazení antikoncepce automaticky „naskočí“ normální cyklus s menstruačním krvácením. Při ovulaci se uvolňuje vajíčko, a není-li oplozeno, vysoká děložní sliznice se společně s vajíčkem a s krví vyloučí. Někdy může být cyklus zpočátku mírně nepravidelný. To ale jen po dobu, než si tělo zase zvykne na vlastní hladiny hormonů. Hormonální antikoncepce by neměla snížit plodnost. Hormony, které žena dostává v hormonální antikoncepci, jsou napodobeniny přirozených hormonů tvořených vaječníky. Odbourávají se v játrech. A v těle se za předpokladu, že má žena normálně fungující játra, nehromadí. Hormony proto nijak nemohou ovlivnit embryo nebo později plod. U padesátnic však již vaječníky pracují na minimum energie, takže otěhotnění v této životní etapě je spíše zázrak. I když otěhotnět v době, kdy se vlastně blíží menopauza, není jednoduché, jsou popisovány případy přirozeného otěhotnění v tomto období. Ve fertilním věku ženy neexistuje z porodnického hlediska žádná věková hranice, po jejímž překročení by těhotenství nemohlo mít fyziologický průběh. Avšak zároveň platí, že s přibývajícím věkem ženy většinou rostou zdravotní těhotenská rizika, a to jak pro matku, tak pro plod. Rovněž porod v tomto věku má svá specifika a zvýšená rizika. Proto nelze v tomto směru paušalizovat a každý případ by měl být posouzen individuálně. Každá žena plánující graviditu ve vyšším věku nebo ta, která náhodně otěhotní, by se svým gynekologem měla probrat případná rizika. Především by měl být zhodnocen její zdravotní stav, přidružená onemocnění, počet a průběh předcházejících těhotenství. Mezi nejčastější rizika u starších matek patří riziko potratu, mimoděložního těhotenství, genetických abnormalit plodu či předčasného porodu.

Zdroj: Vysazení antikoncepce v 50 letech

Zkušenosti s antikoncepcí Artizia

Hlavním důvodem užívání preparátu Artizia je zabránění nechtěnému otěhotnění. Preparát může být předepsán i ženám s nepravidelnou či bolestivou menstruací a při nadměrném menstruačním krvácení. Za vedlejší efekt se považuje i snížení rizika výskytu rakoviny vaječníků a rakoviny děložní sliznice. Pravidelné podávání syntetického estrogenu a progesteronu působí komplexně na snížení pravděpodobnosti početí. Uplatňuje se zejména vliv preparátu na zablokování ovulace a na změnu charakteru děložního sekretu, který zhoustne a stane se pro spermie neprostupným. Nejzávažnějším rizikem uživatelek hormonální antikoncepce Artizia je hluboká žilní trombóza a plicní embolie. Hormonální antikoncepce Artizia může být proto smrtelně nebezpečná pro kuřačky a pro ženy s vrozenými srážlivými stavy, například při onemocnění leidenská mutace.

Zdroj: Hormonální antikoncepce Artizia

Otěhotnění po podvázání vaječníků

Ženy, které ještě nemají vyjasněnou otázku rodičovství, by měly zvolit jiný druh antikoncepční metody, například nitroděložní tělísko, hormonální náplast, hormonální antikoncepci nebo inzertní vaginální kroužek. Problematiku nechtěného oplodnění u párů, které již neplánují potomky, lze elegantně vyřešit také mužskou sterilizací. Přestože se jedná o nenávratný zákrok, byly zaznamenány případy rekonstrukce vaječníků.

Přerušení vejcovodů je nevratný zákrok. Přestože se lze, teoreticky, novým chirurgickým zákrokem pokusit o rekonstrukci přerušených vejcovodů, jsou dosavadní výsledky takových zákroků neuspokojivé. Navíc je zde po takovém zákroku významně vyšší riziko mimoděložního těhotenství. Jediná cesta, jak otěhotnět po přerušení vejcovodů, je metoda umělého oplodnění – IVF.

Zdroj: Podvázání vaječníků

Plodné dny – příznaky

Během plodných dnů se vaše tělo chová poněkud jinak než obvykle a podle následujících příznaků můžete poznat, že je vhodný čas na otěhotnění: můžete si všimnout, jak se mění vzhled a konzistence poševního hlenu. V podstatě byste si měla všímat tří hlavních charakteristik; a sice množství, barvy a konzistence hlenu. Při neplodných dnech je množství hlenu zanedbatelné, nebo se dokonce nemusí objevovat vůbec. Můžete mít pocit sucha a poševní hlen je neprůhledný (má bílou nebo žlutou barvu). Jeho konzistence je hrudkovitá a nemůžete jej natáhnout mezi dvěma prsty, protože se trhá. Spolu s tím, jak se blíží plodné dny, množství poševního hlenu narůstá a stává se průhlednějším. Při plodných dnech dochází k velkým změnám v kvalitě i kvantitě poševního hlenu. Je ho mnohem víc, je tekutější (někdy může připomínat dokonce spíš výtok) a můžete jej natáhnout mezi prsty. Na pohled je poševní hlen při ovulaci průhledný. Spolu s poševním hlenem prodělává v průběhu menstruačního cyklu významné změny i děložní čípek, s blížícími se plodnými dny je měkčí a vlhčí.

Zaznamenávání bazální teploty je jedním z nejspolehlivějších způsobů, jak zjistit, kdy začínáte mít plodné dny a má cenu pokoušet se o otěhotnění. Teplotu je nutné měřit si každý den okamžitě po probuzení ještě dřív, než vůbec vstanete z postele. Když máte plodné dny, vzrůstá hladina progesteronu a tím se zvyšuje i teplota těla. Podle stoupající tělesné teploty byste tudíž měla být schopna poznat nastupující plodnost. U řady žen dochází při plodných dnech k nárůstu libida a většímu sexuálnímu apetitu. Je to přirozená reakce těla, které se připravuje na otěhotnění. Citlivost prsů a bradavek často souvisí s plodnými dny a je způsobena vzrůstající hladinou progesteronu. Většinou se nejprve objeví zvýšeně citlivá prsa a poté se dostaví plodné dny. Bolest v podbřišku se často projeví v okamžiku, kdy se z vaječníku uvolňuje vajíčko, a vy začínáte mít plodné dny. U některých žen je to dokonce spojené s lehkým krvácením. Bolesti v podbřišku při plodných dnech se objevují přibližně u dvaceti procent žen.

Zdroj: Plodné dny

Způsob užívání pilulek

Důležité je brát pilulku ve stejnou denní dobu, a to nejlépe večer, kdy je v krvi nejvyšší hladina hormonů. Základem nejmodernějších tabletek je hormon drospirenon, který dokáže zabránit zadržování vody v těle, a tím zabraňuje růstu hmotnosti. Při užívání tabletek s vyšším obsahem estrogenu skutečně někdy dochází k opačnému efektu, a tedy i k možnému přibírání na váze. Odborníci upozorňují na fakt, že méně strachu z otěhotnění, a tím pádem i méně stresu, dokáže u některých žen vyvolat i větší chuť k jídlu.

V případě užívání antikoncepce v první den menstruace je žena chráněna okamžitě. Pokud začne v jiný den, musí prvních sedm dní užívání tablet používat i jinou formu antikoncepce, například kondom. Horní věková hranice pro hormonální antikoncepci v současnosti neexistuje, to znamená, že se tabletky mohou užívat prakticky až do skončení pravidelných menstruačních cyklů, což v našich podmínkách představuje zhruba 50. rok života.

Zdroj: Tabletky hormonální antikoncepce


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP