Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

MRKEV A CUKROVKA

OBSAH

Cukrovka po porodu

Pro těhotenskou cukrovku je také typické to, že obvykle po porodu zmizí, i přesto je i nadále (v podstatě po zbytek života) u nich cukrovka kontrolována, protože je dost možné, že by u nich časem mohla propuknout cukrovka 2. typu. První kontrola této cukrovky bývá obvykle zhruba půl roku po porodu. Pokud nechce praktický lékař nebo diabetolog nic zanedbat posílá pak tuto ženu na testy pravidelně každý rok (testy nalačno) a jednou zhruba za tři roky na OGTT.

Zdroj: Těhotenská cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN - A MRKEV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Wafarin a mrkvove salaty

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mrkev můžete jíst, i když užíváte Warfarin. Jedna středně velká mrkev má v sobě 8 mikrogramů vitamínu K. Během jednoho dne byste měla sníst potraviny, které v souhrnu budou mít 90 mikrogramů.

Například, když sníte jedenáct středních mrkví pokapaných olivovým olejem, tak jste splnila limit pro příjem vitamínu K a v tom dni byste již neměla konzumovat žádné potraviny s vyšším a vysokým obsahem vitamínu K.

Vybírat si pak můžete jen z potravin s nízkým vitamínem K. Patří sem výrobky z mouky (knedlíky, chléb, zákusky), rýže, libové maso s omáčkou. Z ovoce mají nízký obsah vitamínu K jahody, jablka, broskve, vodní meloun, ananas a banány. Při léčbě Warfarinem můžete tyto potraviny konzumovat bez omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin - a mrkev

Chřestový salát

Ingredience: 1 svazek zeleného chřestu, 1 svazek ředkviček, 1 mrkev, 1 kaki, čerstvá bazalka nebo pažitka, 2 polévkové lžíce olivového oleje, šťáva z poloviny citronu, sůl, pepř

Postup: Ředkvičky omyjte, nakrájejte na plátky a přepulte v polovině. Chřest omyjte a odřežte zhruba 1 cm dřevnatého konce z každého kusu. Špičky chřestu odřízněte a dejte stranou (vaří se pouze 1 minutku). Zbytek chřestu nakrájejte na dvoucentimetrové kousky. Mrkve očistěte a nakrájejte na menší kousky a následně na nudličky. Mrkev i chřest vařte v osolené vroucí vodě asi 8 minut a na poslední minutku přidejte špičky chřestu. Následně vodu slijte přes cedník do hrnce a dejte stranou. Zhruba 1,5 dl slité vody použijte na zálivku, zbytek můžete využít případně na polévku. Zálivku si připravte z olivového oleje, citronové šťávy, 1,5 dl vody z vařeného chřestu, soli a pepře. Promíchejte a nechte vychladit i s nakrájeným kaki. Do salátové mísy dejte nakrájenou zeleninu - ředkvičky, mrkev, chřest, poté zalijte zálivkou s kaki. Nakonec posekejte na kousky bazalku nebo pažitku, vmíchejte do salátu a před servírováním lehce vychlaďte.

Salát je výborný s pečeným lososem a novými brambory nebo jen s pečivem a plátky mozzarelly.

Zdroj: Kaki a cukrovka

Diskuze

V diskuzi OVOCE A CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Peterova.

Dobrý den tak vůbec jaké ovoce se může jíst děkuji když je vyšší cukr

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ovoce a cukrovka

Příznaky cukrovky na kůži – foto

Zde je několik fotografií, na nichž je možné vidět cukrovka příznaky na kůži foto.

Zdroj: Cukrovka

Diskuze

V diskuzi CUKROVKA A GLYKOSIDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Lišková.

Pomáhají glykosidy při léčbě cukrovky respektive ke snížení cukru v krvi?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cukrovka a glykosidy

Je cukrovka léčitelná

Jak již bylo popsáno, cukrovka je léčitelná. Nikoliv zcela vyléčitelná, jelikož se na onemocnění často přijde pozdě. Režimová opatření však bývají opravdu účinná. V některých případech zůstane člověku sekundární diabetes natrvalo. Pokud je však léčitelná jeho příčina, může být léčitelná i cukrovka. Například lze odvrátit vznik diabetu u hemochromatózy, je-li řešena včas. Stejně tak u glukagonomu je možné úplné vyléčení, pokud je nádor odstraněn dříve, než vzniknou komplikace.

Zdroj: Cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Dobrý den, mám cukrovku II.typu a chci se zeptat zda můžu užívat na artrozu kolene přípravek ORTHO 3000. Děkuji za odpověď s pozdravem Zdena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ortho 3000 můžete užívat, i když máte diabetes II typu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cukrovka

Potraviny s nízkým glykemickým indexem

Mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem patří chřest, rajčata, okurky, paprika, celer, houby, pórek, sója, zelí, všechny druhy hlávkových salátů, avokádo, brokolice, syrová mrkev, špenát, hrášek, ředkvičky, ředkev, česnek, cibule, olivy, ořechy, semínka, citrony, jablka, hrušky, pomeranče, grapefruity, kiwi, broskve, nektarinky, meruňky, mandarinky, třešně, višně, jahody, švestky, maliny, tmavá hořká čokoláda, sýry typu žervé, neslazený sójový jogurt, naklíčená čočka.

Zdroj: Citron a cukrovka

Alergie na mrkev

Mrkev bývá obsažena téměř ve všech salátech. Obsahuje mnoho základních živin, které jsou důležité a potřebné pro lidské tělo. Mrkev obsahuje velmi vysoké množství beta-karotenu. Nevýhodu mají lidé, kteří trpí alergií na mrkev. Předchůdcem alergie na mrkev je alergie na pyl. Proto by měli být lidé alergičtí na pyl opatrní i při konzumaci mrkve. U pacientů s alergií na mrkev se objevují příznaky zahrnující svědění, otoky rtů a dutiny ústní. V lékařské terminologii je tento stav znám jako orální alergický syndrom. Alergie na mrkev je způsobena proteiny, které jsou přítomny v pylu – tyto proteiny jsou téměř shodné s proteiny obsaženými v mrkvi.

Zdroj: Alergie na mrkev

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Otto.

Diky moc. Tzn kdyz si dam denne jedni repu + mrkev jako stavu, tak by o mohlo byt bezpecne a prospesne. Pokud tomspravne chapu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jedna červená řepa denně je teoreticky v pořádku. Praxe pak ukáže, jak moc to bude prospěšné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček při dně

Alergie na mrkev – léčba

S alergií na mrkev musí být zacházeno stejným způsobem jako s jakoukoli jinou potravinovou alergií. U mírných až těžkých forem alergie se užívají perorální antihistaminika. Při velmi těžkých formách mohou být předepsány injekce nebo steroidy. Nicméně prevence je nejlepší způsobem, jak se vypořádat s alergií. Je důležité, aby se pacient s alergií na mrkev vyhýbal její konzumaci. Zároveň by se měl vyhnout i různým odrůdám mrkve, protože mohou mít podobné strukturální složení. Na alergii lze využít domácí léky, zejména santalové pasty, které se používají na kožní podráždění.

Zdroj: Alergie na mrkev

Poradna

V naší poradně s názvem KIWI A CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Agata Polcarová.

Zajímá mě jestli se u cukrovky 2typu může jist kivi
.děkuji Polcarová Agata

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kiwi má nízký glykemický index. Vzhledem k vysokému obsahu vody v kiwi by 100 g kiwi odpovídalo přibližně 5 g (1 čajová lžička) glukózy, pokud jde o účinek na hladinu glukózy v krvi. Kiwi má nízký glykemický účinek a je vhodné pro diabetiky obou typů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kiwi a cukrovka

Ananas a cukrovka

Šťavnatý ananas při cukrovce druhého typu může nahradit občerstvení nebo se stát součástí zdravého salátu. Tento druh ovoce lze u cukrovky konzumovat v podstatě bez omezení. Díky aktivním složkám, které tvoří toto tropické ovoce, si můžete zlepšit metabolismus, a dokonce trochu zhubnout.

Zdroj: Ovoce a cukrovka

Diskuze

V diskuzi SLINIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Vážení,dočetla jsem se,že mrkvové štávy nejsou moc dobré na slinivku a někde zase jako zeleninu na slinivku ano.Tak nevím,jestli mrkev ano nebo neChtěla bych se ještě zeptat,na červenou řepu steriizovanou jestli ano nebo ne.děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Slinivka

Švestky a cukrovka

Švestky jsou výživné ovoce a obsahují různé minerály, vitamíny a vlákninu. Chutnají lahodně a snadno je tak můžete zařadit do svého každodenního jídelníčku. Pokud máte cukrovku, můžete švestky konzumovat denně. Jsou tedy švestky dobré pro lidi s cukrovkou? Rozhodně ano!

Zdroj: Švestky a cukrovka

Diskuze

V diskuzi TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Kos.

Dobrý den paní magistro Vinšová. Předem Vám chci moc poděkovat za vaše články o purinech a dně. Moc mně nyní pomáhají při vaření dietní stravy.
Prosím o vysvětlení. Pro sledování množství purinů při dně chci současně sledovat i vliv purinové diety na nutriční vyváženost. Do tabulky sledovaných purinů chci např. současně zapsat i základní nutriční údaje pro mrkev v polévce. Ta je vařená. Zapíši-li tam nutriční údaje pro váhu syrové mrkve, to není správně. Chci-li tam zapsat nutriční údaje udávané pro vařenou mrkev. Pak ale nevím, jestli jsou míněny tak, že uvařená mrkev byla vyjmuta, zvážena a teprve pak k této váze byly připsány naměřené hodnoty. Nebo byla pro údaj „ vařená mrkev“ jednoduše použita váha syrové mrkve k ní připsány naměřené údaje až z uvařené mrkve. Váhy jsou jistě odlišné.
Váhu rozkrájené a uvařené mrkve nemohu po uvaření snadno zjistit . Tento problém je i u údajů pro jiné vařené potraviny. A mohu počítat s počtem purinů stejně u uvařené nebo syrové potraviny? Děkuji vám za vysvětlení.
S pozdravem Vladimír Kos (přestárlý).

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tabulka potravin podle obsahu purinů

Ořechy a cukrovka

Ořechy jsou vedeny u diabetiků jako vhodné potraviny, a to v přírodním stavu. Patří sem: dýňová, sezamová a slunečnicová semínka, stromové ořechy (mandle, pekanové, vlašské, lískové, para). Ale má to jedno velké „ALE“ – pozor na jejich vysokou energetickou hodnotu.

Kokos, solené a pražené ořechy jsou pro diabety zcela nevhodné.

Zdroj: Ovoce a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem CUKROVKA TYPU B se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Terézia.

Dobrý deň, chcem sa opýtať či diabetici môžu užívať pangamin.Dakujem za odpoveď.Prajem Vám pekný deň.Terezia.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pangamin nijak neovlivňuje průběh onemocnění diabetem obou typů. Pangamin ale podporuje chuť k jídlu, takže je zde zapotřebí o to více dodržovat dietní opatření a konzumovat malá jídla s nízkým glykemickým indexem každé 3 hodiny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cukrovka typu B

Obrázky

Zde můžete vidět důsledky diabetické neuropatie.

Zdroj: Cukrovka a bolesti nohou

Příznaky

K příznakům těhotenské cukrovky patří například zvýšená hladina cukru v moči, což gynekolog pravidelně kontroluje na běžných návštěvách poradny. Může se vyskytnout častější nutkání k močení nebo zvýšený pocit žízně, jinak se však těhotenská cukrovka nijak znatelně neprojevuje.

Rizikové faktory:

  • vyšší věk rodičky (30–35 let a více);
  • obezita;
  • dlouhodobý stres;
  • předchozí problematická těhotenství;
  • výskyt těhotenské cukrovky v předchozím těhotenství;
  • výskyt cukrovky I. nebo II. typu v rodině.

Zdroj: Jak se léčí těhotenská cukrovka

Jahody a cukrovka

Denní porce jahod pro diabetiky je 7 středně velkých jahod. Je vhodné jahody kombinovat i s dalšími potravinami, například je vhodný jogurt, tvaroh, ovesné vločky či müsli, díky tomu se sníží glykemický index a vyrovná se hladinu cukru v krvi.

Jahody ve 100 g obsahují 7,68 g sacharidů.

Jablka ve 100 g obsahují 13,81 g sacharidů.

Ovšem jablka, jak již bylo popsáno, obsahují prospěšné látky, které nezvyšují hladinu cukru v krvi.

Zdroj: Jablka a cukrovka

Příprava a recepty

Zde jsou vhodné recepty pro diabetiky, a nejen pro ně.

Zdroj: Kaki a cukrovka

Co je cukrovka

Cukrovka je závažné onemocnění, známé po staletí. V celém rozsahu byla závažnost této choroby a jejích komplikací pochopena až v šedesátých letech. Veřejnost považuje cukrovku za poměrně neškodnou nemoc, která postihuje jen lidi starší a obézní. Má se za to, že stačí držet dietu a zhubnout. A pokud to nepomůže, podle názoru mnohých vyřeší všechny potíže užívání antidiabetických tabletek. Obecně se ví, že někteří pacienti si musí píchat inzulin, jenže i tady převládá představa, že postačí trochu lékařské péče, aby mohli žít jako ostatní.

Cukrovka je však těžké onemocnění, které je dnes naštěstí již dobře kontrolovatelné a zvládnutelné. Cukrovka je pojem označující skupinu onemocnění, která postihují nejen metabolismus cukrů, ale i tuků a bílkovin. Pro jednoduchost lze v této skupině vydělit dva základní typy:

  • cukrovka způsobená nedostatečnou produkcí inzulinu;
  • cukrovka způsobená jeho nadměrným působením.

První typ představuje méně než 10 % onemocnění, druhý typ ta zbylá procenta. Zatímco u typu prvního je inzulinu nedostatek, u typu druhého je inzulinu nadbytek.

Podstata onemocnění není vždy jasná. Co je však prokazatelné, nejedná se o nemoc krevního cukru, ale o nemoc celého metabolismu.

U obou typů jde v zásadě o neschopnost těla správně využívat sacharidy.

Zdroj: Cukrovka

Může cukrovka zmizet

U cukrovky lze její průběh kompenzovat, zastavit její progresivnost a výrazně zmírnit symptomy. Dieta je prvořadým a nejúčinnějším způsobem terapie u diabetu 2. stupně zejména v jeho počátku. Pokud je cukrovka v rodině, je pravděpodobnost, že jí onemocníte, vysoká. Ale to, nakolik se projeví, ovlivňujete vy sami svým životním stylem. Pravdou je, že se v rodině nedědí pouze geny, ale i životní styl – zvyky, jak trávit volný čas a jak nakupovat a vařit. Vliv rodiny je proto veliký a působí hlavně v dětství, kdy dítě kopíruje rodiče. Veďte tedy děti k pohybu, sportu a zdravé, čerstvé stravě. Významná je také úloha kojení, neboť dokáže působit preventivně na rozvoj cukrovky, a to jak pro maminku, tak pro dítě už v neútlejším věku.

Zdroj: Cukrovka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP