Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

MUZE DIABETIK JAHODY

OBSAH

Jak je večeře důležitá pro diabetika

Diabetická dieta je nedílnou součásti léčby cukrovky. Každý cukrovkář by měl být lékařem řádně poučen o potravinách, které jsou pro diabetiky vhodné a které naopak vůbec. Přesto se někteří lidé trápí obavami, zda se správně stravují či zda o svého blízkého, který trpí cukrovkou, správně pečují. Proto níže přikládáme rámcové jídelníčky vhodné pro diabetickou dietu. Od lékaře by měl každý diabetik vědět, kolik sacharidů, tuků a bílkovin by měl za jeden den sníst. Podle množství je pak nutné upravit jídelníček.

U diabetika jak I., tak II. typu je důležitá vyvážená strava po celý den. Nelze se omezit pouze na večeře, ale na kalorický příjem během celého dne. Diabetik nesmí hladovět, doporučuje se tedy často i druhá večeře.

Zdroj: Večeře pro diabetika

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A JAHODY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janka.

Užívám dlouhodobě warfarin - mohu jíst jahody?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jahody obsahují jen málo vitamínu K, který ovlivňuje účinky Warfarinu. Můžete si dát jednu malou misku jahod denně. Pokud byste jich chtěla sníst více, tak budete muset ve svém denním příjmu omezit jinou potravinu s obsahem vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a jahody

Warfarin a jahody

I když jahody obsahují průměrně 11,1 μg vitaminu K1 ve100 g, je možné je konzumovat, ale nepřecpávat se jimi, jíst je v rozumné míře.

Zdroj: Warfarin a ovoce

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽOU SE JÍST JAHODY NA LÉKY NA CUKROVKU II TYPU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Sanitrníková.

dobrý den.můžu jíst jahody na cukrovku 2 typu. děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jahody spadají do kategorie potravin s nízkým glykemickým indexem, protože rychle nezvyšují hladinu glukózy. Můžete je jíst, aniž byste se musela bát zvýšení cukru v krvi, když máte cukrovku. Nejezte ale velké množství naráz. Rozdělte si tuto pochoutku na celý den a když máte chuť, snězte 2, 3 jahody co půl hodiny.

Zde je seznam vlastností jahod, kterými pozitivně ovlivňují průběh diabetu:

Jíst jahody samotné je zdravé, protože mají nízký obsah kalorií. V průměru má jeden šálek jahod asi 46 kalorií. To je užitečné, pokud sledujete svou váhu. Udržování zdravé váhy může přirozeně snížit hladinu cukru v krvi a snížit riziko komplikací s cukrovkou.

Jahody jsou také dobrým zdrojem vlákniny. Jeden šálek celých, čerstvých jahod obsahuje asi 3 gramy vlákniny což je zhruba 12 procent doporučené denní dávky. Konzumace vlákniny je důležitá, pokud máte cukrovku, protože pomáhá zpomalit vstřebávání cukru. Vláknina nejen zlepšuje hladinu cukru v krvi, ale může vám pomoci cítit se lépe. Vláknina také přispívá ke zdravé regulaci hmotnosti.

Mezi další důležité živiny a vitamíny nalezené v jahodách patří vitamin C a hořčík. Podle výzkumu může hořčík zlepšit inzulínovou rezistenci, snížit riziko diabetu typu 2 a zlepšit kontrolu diabetu. Vitamin C je spojován s nižším rizikem vzniku diabetu typu 2 a je-li užíván po jídle, může přispět ke snížení špiček cukru v krvi. Vitamín C dokonce může pomoci zmírnit některé komplikace diabetu, jako je vysoký krevní tlak.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Můžou se jíst jahody na léky na cukrovku ii typu

Vitamín K v jahodách

Jahody nepatří k nejlepším zdrojům vitamínu K, ale konzumace tohoto ovoce vám pomůže splnit doporučený denní příjem vitamínu K. Každá porce jednoho hrnku nakrájených jahod obsahuje 3,7 mikrogramu vitamínu K.

Zdroj: Warfarin a jahody

Diskuze

V diskuzi WARFARIN A LIPOVÝ ČAJ,ŠÍPKOVÝ ČAJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie tromerová.

užívám warfarin můžu vypít jeden šálek lipového,šípkového čaje denně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sylva.

Můžu květ oříšků v čaji je míchaný maliny jahody.

Zdroj: diskuze Warfarin a lipový čaj,šípkový čaj

Jahody a cukrovka

Denní porce jahod pro diabetiky je 7 středně velkých jahod. Je vhodné jahody kombinovat i s dalšími potravinami, například je vhodný jogurt, tvaroh, ovesné vločky či müsli, díky tomu se sníží glykemický index a vyrovná se hladinu cukru v krvi.

Jahody ve 100 g obsahují 7,68 g sacharidů.

Jablka ve 100 g obsahují 13,81 g sacharidů.

Ovšem jablka, jak již bylo popsáno, obsahují prospěšné látky, které nezvyšují hladinu cukru v krvi.

Zdroj: Jablka a cukrovka

Jahody s Warfarinem

Kolik jahod sníst, aby se předešlo interakci s Warfarinem? Když užíváte Warfarin a nebo jiné léky na ředění krve, tak jahody můžete konzumovat jen s mírou. Bezpečné množství bude u každého člověka jiné, protože mechanismus interakce je skrytý v játrech a ty mohou u každého jedince fungovat rozdílně. Konzumace jedné hrsti jahod rozložená do celého dne nebude představovat závažný problém. Toto opatření se netýká pouze jahod, ale patří sem i další ovoce a zelenina: brokolice, květák, okurka, houby, ředkvičky, špenát a cuketa obsahují vysoké množství salicylátů. Zelenina z čeledi lilkovitých, jako je lilek a paprika, také obsahují salicyláty. I rajčata mají velmi vysoký obsah salicylátů.

Zdroj: Warfarin a jahody

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef.

Dobrý den, byl jsem 16 let diabetik 2.stupně. Dnes jsem byl na kontrole a stal se ze mně diabetik 1.stupně. Zítra jsi začínám píchat inzulín. Měl bych něco mněnit na jídelníčku? Mám 172cm a 78 - 80 kg, cvičím,jezdím na kole,nekouřím,nepiju, jím 5x denne. Děkuji mockrát za odpověď. S přáním hezkého dne a pozdravem Jozef Hofierka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dietní opatření přijdou na řadu až podle reakce na píchaný inzulín. Jako dlouholetý diabetik určitě máte svůj glukometr, který právě v tomto přelomovém období bude vaším nejlepším pomocníkem, jak zjistit tyto reakce. Zapisujte si naměřené hodnoty včetně snědeného jídla. S diabetologem pak proberte výsledky a případně upravte skladbu svého jídelníčku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček pro diabetiky

Začínající cukrovka

Recept na cukrovku neexistuje. V počátcích diety si diabetik zpravidla potraviny váží, později už má na množství vycvičené oko. Množství sacharidů se určuje jednotkami, jejichž počet na den stanoví lékař. Pozor na dia sladkosti. I když na glykemii nemají vliv, bývají dost tučné. Nejsou vhodné ani výrobky z bílé mouky, je dobré se vyhýbat smažení kvůli obsahu tuku.

Zdroj: Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem DNA CO JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumil Kalima.

Jak si sestavit jídelníček když mám dnu a jsem k tomu naví ještě diabetik ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ve vašem případě vycházejte ze stravy pro lidi se dnou a tam, kde je v receptech použitý cukr, ho nahraďte stévií. Jako přílohu volte nejčastěji brambory a rýži. Sladké ovoce jezte jen střídmě. Nápoje pijte jen takové, které mají 0 kalorií. Pivo vyřaďte úplně i to nealkoholické. Místo mlsání používejte různé ořechy. A pro úplnost zařaďte častý zdravý pohyb.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna co jíst

Vliv jahod na srážlivost krve

I když jahody obsahují něco málo vitamínu K, tak přesto použití většího množství jahod může zpomalit srážení krve, a to i u léků na ředění krve, které nejsou založeny na potlačení vitamínu K. Užívání jahod spolu s léky, které také zpomalují srážení krve, může u některých lidí zvýšit pravděpodobnost vzniku modřin a krvácení.

Jahody mají mnoho zdravotních výhod, ale pro některé lidi představují riziko ve formě alergie nebo interakce s léky na ředění krve. Je důležité, aby byli tito lidé poučeni a vědomi si rizik při konzumaci jahod. Jahody přirozeně obsahují značné množství sloučeniny zvané salicyláty, což jsou přírodní ředidla krve.

V jedné vědecké studii [1] prováděné na krysách byl prokázán vliv salicylátů na antikoagulační účinek Warfarinu. Salicyláty prostřednictvím kombinace svého choleretického účinku a účinku na membránový transport, zvyšují biliární exkreci Warfarinu a jeho metabolitů, což odpovídá za jeho sníženou koncentraci v krvi a s tím související snížený antikoagulační účinek. Z toho by se dalo usoudit, že jahody sníží množství Warfarinu v krvi a díky svému obsahu přírodních salicylátů převezmou antikoagulační účinky. Do jaké míry je toto pravda ale žádná studie nezkoumala a proto zůstává stále určité riziko při konzumaci ovoce a zeleniny s obsahem salicylátů při antikoagulační léčbě nejen Warfarinem.

Zdroj: Warfarin a jahody

Poradna

V naší poradně s názvem BRADAVICE NA OČNÍM VÍČKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Horáčková.

Dobrý den mám bradavice na obou víčkách takové kulatší jsem diabetik beru na ředění krve warfarin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě máte na mysli xantelasma. Zde jsou fotografie pro porovnání: www.google.cz/images…
Xanthelasma je malé ložisko tuku a cholesterolu, které se vyskytuje těsně pod povrchem kůže, zejména kolem očí. Je poměrně častý a postihuje především dospělé. Xantelasmata jsou často spojena s vysokou hladinou cholesterolu v krvi, aniž by byla nakažlivá. Existuje několik dalších kožních onemocnění, která se podobají xantelasmatu, a dermatolog je schopen stanovit správnou diagnózu a léčbu.
Xanthelasma obvykle nevykazuje žádné vážné příznaky. Protože však ovlivňují obličej, jsou příčinou rozpaků a estetického dopadu na pacienty. Jsou to obvykle malé, ploché, nažloutlé papuly umístěné na horních nebo dolních víčkách, blízko středu obličeje. Léze, pokud nejsou léčeny včas, rostou progresivně.
Xantelasmata lze léčit pomocí kožní chirurgie s odstraněním a sešitím v lokální anestezii; ale také destruktivními technikami, pomocí kyselin, laserem nebo elektrokoagulací. Všechna ošetření mohou zanechat malou stopu nebo jizvu. Velikost xanthelasmatu a jeho umístění jsou hlavními faktory, které určují riziko zjizvení. Proto je pro úspěch operace zásadní včasná identifikace a léčba.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bradavice na očním víčku

Jahody a cukrovka

Na snižování hladiny cukru je ideální v přiměřeném množství konzumace grapefruitu či jahod. A také se doporučuje konzumace melounu či švestek. Také sušené brusinky nebo borůvky jsou plody schopné snižovat cukr v krvi.

Také zde ovšem platí všeho s mírou!

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Diskuze

V diskuzi VYŽIVA DIABETIKA PŘED KOLONOSKOPIÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den

dotaz- manžel je diabetik 2 stupně, zítra podstupuje vyšetření kolonoskopií -Dnes při nástupu do zdravotnického zařízení "vyfasoval" cca 60 sáčku cukru jako stravu
na místo oběda svačin a večeře. Upřímně velmi se nad tím pozastavuji i když chápu ,že bez stravy mu hrozí hypoglykemie, ale tento způsob ve mě vyvolává opravdu údiv

prosím o vaši odpověd´ děkuji Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Vlasák.

Dobrý den,
jsem diabetik (6,8%). Těžko se vyprazdňuji, jak s inzulínem Toujeo, kdy naposledy?
Děkuji

Zdroj: diskuze Vyživa diabetika před kolonoskopií

Jahody a diabetes

Mohu jíst jahody, když mám cukrovku? Pokud máte cukrovku, stále můžete jíst sladké dobroty, jako jsou dorty, sušenky i zmrzlinu. Avšak umírněnost je klíčem k předcházení výkyvům hladiny cukru v krvi.

Jahody jsou nejen lahodné a osvěžující, ale jsou i perfektní pochoutkou, protože jejich sladkost dokáže uspokojit vaše mlsné chutě.

Jahody jezte s mírou

Dejte si pozor na některá jídla, která se mohou zdát zdravější, než jsou, jednoduše proto, že obsahují jahody.

Některé dezerty, jako jsou koláče a tvarohové koláče, zahrnují jahody jako polevy. Přesto mnoho z těchto dezertů není zrovna přátelských k cukrovce, protože celkový obsah cukru může způsobit rázové zvýšení hladiny cukru v krvi.

Nutriční obsah jahod

Jíst samotné jahody je zdravé, protože ovoce má nízký obsah kalorií. V průměru má jeden šálek jahod asi 46 kalorií.

To je užitečné, pokud si hlídáte svou váhu. Udržování zdravé hmotnosti může přirozeně snížit hladinu cukru v krvi a pomůže vám snížit riziko komplikací diabetu.

Vláknina v jahodách

Jahody jsou také dobrým zdrojem vlákniny. Jeden hrnek celých čerstvých jahod obsahuje asi 3 gramy vlákniny, tedy zhruba 12 procent doporučeného denního příjmu.

Konzumace vlákniny je důležitá, pokud máte cukrovku, protože pomáhá zpomalit vstřebávání cukru. Vláknina nejen zlepšuje hladinu cukru v krvi, ale může vám pomoci cítit se déle sytí. To také přispívá k udržení zdravé hmotnosti.

Vitamíny a minerály v jahodách

Mezi další důležité živiny a vitamíny nacházející se v jahodách patří vitamín C a hořčík.

Podle výzkumu může hořčík zlepšit inzulínovou rezistenci, snížit riziko cukrovky 2. typu a zlepšit zvládání cukrovky.

Vitamin C je spojován s nižším rizikem rozvoje diabetu 2. typu a může pomoci snížit skoky hladiny cukru v krvi po jídle. Antioxidanty ve vitaminu C mohou dokonce pomoci snížit některé komplikace diabetu, jako je vysoký krevní tlak.

Zdroj: Jahody a cukrovka

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katerina houskova.

chci se zeptat,proč jako diabetik nesmím používat detoxikační náplasti kinoki.děkuji housková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dotaz

Jahody na zdravé oči

Jak jsme již uváděli výše, jahody obsahují beta-karoten, základní kámen pro syntézu vitaminu A, který chrání náš zrak, dodává naší pleti zdravé zbarvení a podporuje regeneraci sliznic. Ale to nejsou jediné léčivé účinky jahod. Je známo, že jahody zmírňují horečku a jsou vhodné při nachlazení; podporují metabolismus a tvorbu krve; aktivují činnost mozku a posilují nervový systém; pomáhají při léčbě chorob srdce a krevního oběhu; jsou vhodné při léčbě močových a žlučových kamenů; odstraňují z těla škodlivé látky; mají protizánětlivé účinky; snižují riziko vzniku rakoviny; čistí střeva a pomáhají při průjmu i zácpě.

Jahody však mohou mít i nežádoucí účinky. U některých jedinců se po konzumaci jahod objevují na jazyku a sliznici ústní dutiny malé puchýřky, případně slabá svědící vyrážka na pokožce. Tuto reakci způsobuje kombinace organických kyselin (jablečné, citronové, chiniové, šťavelové a salicylové), které plodům dodávají jejich typickou chuť a vůni. Konzumace jahod se také nedoporučuje kojícím ženám, protože alergeny by případně mohly přejít do mateřského mléka. Malým dětem dávejte nejprve jen malé množství jahod a sledujte, zda se neobjeví nějaká alergická reakce.

Zdroj: Jahody a zdraví

Banány při cukrovce

Banány nejsou u cukrovky striktně zakázány, ale řadí se do kategorie „méně vhodné ovoce“. Zelené banány určitě nikdo jíst nebude, ale diabetik by se měl vyhnout banánům přezrálým, které obsahují jednoduché sacharidy. A měl by sacharidy a energii z banánu vždy započítat do své diety. Jeden středně velký zralý banán obsahuje přibližně 25 g sacharidů. V rámci pestrosti stravy se doporučují 1–2 banány týdně, ideálně rozdělené na dvě poloviny, například jako součást svačiny a dezert po hlavním jídle. A pokud je doplníte přírodním jogurtem, který trávení banánu trochu zpomalí, bude to ještě lepší.

Zdroj: Ovoce a cukrovka

Glykemický index u  jahod

Když se rozhodujete, které ovoce jíst a které omezovat, možná budete chtít vědět, jaká je jeho pozice na glykemickém indexu.

Glykemický index řadí sacharidy podle toho, jak rychle nebo jak pomalu zvyšují hladinu glukózy v krvi. Lidé s diabetem se často snaží jíst potraviny s nízkou glykemickou zátěží, včetně nízkoglykemického ovoce.

Jahody spadají do této kategorie, protože ovoce rychle nezvyšuje hladinu glukózy. Můžete je jíst bez obav z prudkého nárůstu hladiny cukru v krvi.

Znalost glykemického zatížení různých druhů potravin je užitečná. Může vám pomoci rozhodnout se, co jíst. Je také důležité vědět, že glykemický index měří, jak rychle jídlo způsobí zvýšení hladiny cukru v krvi. Nebere v úvahu nutriční složení potravin. I když tedy jídlo může mít nízké glykemické indexy, může mít vysoký obsah tuku – a to není nejlepší volba, pokud si chcete udržet zdravou váhu.

Zdroj: Jahody a cukrovka

Vitamíny v jahodách

Není žádným tajemstvím, že jahody jsou nejen chutné a voňavé ovoce, ale i velmi zdravé. Obsahují mnoho důležitých vitaminů a kyselin, ale i minerálů a stopových prvků důležitých pro lidský organismus.

V jahodách nalezneme jmenovitě tyto vitaminy:

  • Vitamin C: 84,7 mg
  • Vitamin K: 3,2 mcg
  • Vitamin A: 17 IU
  • Thiamin: 0,035 mg
  • Riboflavin: 0,032 mg
  • Niacin: 0,556 mg
  • Kyselina listová: 35 mcg
  • Kyselina pantotenová: 0,18 mg
  • Vitamin B6: 0,068 mg
  • Vitamin E: 0,42 mg

Vitamin C je v jahodách obsažený dokonce v množství, které je srovnatelné s citrusovými plody. Tento účinný antioxidant přispívá k posílení imunity organismu, preventivně chrání cévy, podporuje vstřebávání železa a tím předchází chudokrevnosti, mimo jiné je potřebný pro metabolismus aminokyselin, chrání buňky a podporuje růst. Jahody dále obsahují vitaminy skupiny A, kyselinu listovou a beta-karoten, který prospívá našemu zraku, pleti a regeneraci sliznic. Důležitá je i kyselina ellagonová, kterou kromě jahod obsahují z ovoce jen třešně a hroznové víno. Bylo zjištěno, že tato vzácná kyselina brání karcinogenům měnit zdravé buňky na nádorové. Vitaminy skupiny B a E se v jahodách nacházejí pouze v menším množství.

Zdroj: Jahody a zdraví

Diabetes a hrozny

Na ovoce se při doporučené stravě dost zapomíná, často slýcháváme, jezte ovoce a zeleninu, je to zdravé. Zatímco ve většině druhů zeleniny je cukru opravdu minimum, ovoce obsahuje velké množství ovocného cukru (fruktózy), takže je potřeba pečlivě hlídat, kolik ovoce za den zkonzumujeme.

Kolik ovoce je možné za den sníst? 150 g denně, což je 1 středně velké jablko, nebo 1 pomeranč, nebo 1 mandarinka, nebo 1 menší banán – každý z těchto druhů ovoce obsahuje v tomto množství cca 6 kostek cukru (tj. 30 g sacharidů). 100 g melounu obsahuje 2 kostky cukru, pozor na hroznové víno, tam je koncentrace cukrů zdaleka největší, diabetik v 1 porci může sníst 10–12 kuliček. Není moc vhodné konzumovat ovoce na noc, ráno mohou být naměřeny vyšší hodnoty krevního cukru.

Zdroj: Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny

Příčiny

Vysoká hladina cukru v krvi (hyperglykemie) vede k poškozování velkých cév, urychluje proces aterosklerózy a způsobuje zužování tepen. Postižené jsou i tepny na dolních končetinách, což vede ke zhoršování zásobení tkání dolních končetin krví a kyslíkem.

Hyperglykemie vede i k poškozování nervů, což se označuje jako diabetická polyneuropatie. Postižení nervů dolních končetin se projeví občasnými pocity brnění nohou a poruchami citlivosti. Nemocný kvůli těmto poruchám začne chybně našlapovat a postupně se mu zbortí nožní klenba. A co je horší, pokud dojde ke zranění plosky nebo prstů, diabetik to nemusí cítit a rány si nemusí všimnout, nebo její rozsah podcení.

Jakákoliv poranění kožního krytu se u diabetika snadno infikují, protože pro bakterie je cukr vítanou živinou, a tak se v těle diabetika rády množí. U diabetiků je nejen hojení ran celkově pomalejší, ale zhoršená je i funkce imunitního systému. Jejich tělo proto není schopno se s infekcemi tak dobře vypořádat.

U diabetické nohy se uvedené faktory kombinují. Tkáně dolní končetiny diabetika jsou hůře zásobené krví a kyslíkem. Diabetik má zhroucenou nožní klenbu a chybí mu správná citlivost – zvyšuje se riziko, že se někde na noze poraní a nevšimne si toho, nebo že pro nepřítomnost bolesti zanedbá péči o své zranění. Tato rána se pak u něj snadno infikuje bakteriemi. Hojení takové rány je svízelné a někdy prakticky nemožné. Infekce se může šířit do okolí a pak hrozí vážné riziko vzniku gangrény.

Zdroj: Cukrovková noha


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Válková


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP