Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

MUŽU PÍT PŘED KOLONOSKOPII PIVO A VINO

OBSAH

Dieta před kolonoskopií a pivo

Pivo nijak neovlivňuje výkon kolonoskopie a jeho konzumace není před kolonoskopií nijak omezena.

Zdroj: Dieta před kolonoskopií

Diskuze

V diskuzi STRAVAPŘED KOLONOSKOPII PŘI DIABETU 2STUPNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Prosím o upřesnění stravy před kolonoskopii při diabetu 2stupně-léčba- léky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mareš.

Prosim o upřesnění diety při diabetu 2 stupně. před kolonoskopii

Zdroj: diskuze Stravapřed kolonoskopii při diabetu 2stupně

Jak se stravovat po kolonoskopii do práce

Den po kolonoskopii se doporučuje konzumovat pouze dietní stravu, jiná opatření nejsou nutná. Pacienti s analgosedací by měli mít zajištěn doprovod domů. Pokud je pacient bez komplikací, strava se neupravuje.

Zdroj: Co jíst po kolonoskopii

Poradna

V naší poradně s názvem KOUŘENÍ PŘED KOLONOSKOPIÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den, jakou dobu před vyšetřením kolonoskopie se nesmí kouřit?
Mám jít na ni v 9.20h.Můžu si ještě ráno zakouřit? Děkuji za odpověď Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

8 hodin před vyšetřením kolonoskopií byste neměla do svého těla aplikovat žádné látky ani produkty z cigaretového kouře. Kolonoskopie netrvá moc dlouho, takže si zakuřte hned, jak skončíte s tímto vyšetřením.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kouření před kolonoskopií

Alkohol po kolonoskopii

Při uvedené dietě se alkohol nedoporučuje.

Zdroj: Kašovitá strava po kolonoskopii

Poradna

V naší poradně s názvem NEALKOHOLICKÉ PIVO A DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leo.

Tak můžu při dně nealko pivo nebo nemůžu !!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bohužel ani pivo bez alkoholu není při dně dobré. Při pití nealkoholického piva dochází v lidském těle k podpoře vzniku kyseliny močové, která souvisí s dnou. U alkoholického piva je tento efekt umocněn alkoholem a to do té míry, že řadí alkoholické pivo jako hlavní příčinu vzniku dny. Takže nealkoholické pivo jen svátečně a při pití mějte na paměti, že vám to neprospěje.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nealkoholické pivo a dna

Proč je důležitá dieta před kolonoskopií

Průběh kolonoskopie závisí na kvalitě přípravy před vyšetřením. Aby mohlo být střevo správně vyšetřitelné, je nutno ho dobře vyprázdnit. Z tohoto důvodu se doporučuje 3 dny před vyšetřením konzumovat pouze tekutou a kašovitou stravu. Den před plánovanou kolonoskopií je zdravotnickým zařízením, v němž je výkon prováděn, naordinováno ještě projímadlo nebo klyzma. Klient užívající projímadlo musí počítat s tím, že by měl být celý den poblíž toalety.

Zdroj: Strava před kokonoskopií

Kdy je nutná kašovitá strava

Pokud vám byl během vyšetření odstraněn polyp, konzumujte dietní stravu po dobu čtyř dnů. Jsou-li po kolonoskopii nutná nějaká jiná opatření, sdělí vám je lékař. Většinou se doporučuje kašovitá strava.

Zdroj: Co jíst po kolonoskopii

Jaké jídlo po kolonoskopii

Pokud byla kolonoskopie provedena pouze jako diagnostická metoda a nebyl při ní proveden žádný zákrok, není třeba omezovat se ve stravování po kolonoskopii. Samozřejmě byste měli přijímat potravu s ohledem na to, že jste nějakou dobu nejedli. Proto není vhodné si hned dávat něco smaženého, mastného či jinak těžkého do žaludku.

Zdroj: Co jíst po kolonoskopii

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ S OHLEDEM NA PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

100 až 150 mg purinů denně je málo a taková strava by nepokrývala potřeby bílkovin dospělého člověka. Optimální množství přijatých purinů pro nemocné dnou je 400 mg za den. Pokud máte zvýšenou kyselinu močovou v krvi, tak nejdůležitější krok, který je potřeba udělat, je výrazně zvýšit množství přijatých tekutin a omezit konzumaci kakaa, piva a alkoholu vůbec. Po této změně režimu provést za 3 měsíce kontrolní vyšetření krve a podle výsledků určit další postup. Nyní ještě není vhodná doba na přísnou dietu. Zůstaňte v kontaktu s lékařem a dodržujete opatření, zmíněná výše.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Robert Švamberger.

Pivo 12 si dám jedno za 2 dny a jednou za čas kvalitní suché červené víno 2dl.A čokoládu už nekonzumuji přes měsíc.A tu jsem konzumoval tak 3 kostičky do týdne . Do týdne.Za měsíc jsem zhubl 3kg.Snažím se jist málo,ty tekutiny tak 1,5 l na 100 kg,i když bych asi měl vypít 2-3 l.

Zdroj: diskuze Jídelníček při dně s ohledem na puriny

Vhodné a nevhodné pití

Je zakázaný alkohol v jakékoli podobě! Tudíž NE destiláty, víno, pivo, dále ne kávu s kofeinem a sedlinou (turek), nápoje sycené CO2, espreso, piccolo, teplé nápoje z automatů na lačno.

Zdroj: Vhodné potraviny při žlučníkové dietě

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A OVOCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Tvarůžková.

Dobrý den. Užívám walfarin 5 mg a chtěta jsem se zeptat zda můžu pomeranče
a jestli můžu 1 pivo Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Množství vitamínu K v pomeranči je zanedbatelné a můžete ho jíst kolik chcete, i když užíváte Warfarin. Alkohol je škodlivý obecně, takže zde s opatrností. Alkohol může zhoršit případné problémy plynoucí z dietních pochybení. Jinými slovy, když sníte co nemáte, tak s alkoholem z toho může vzniknout závažný problém.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a ovoce

Příbalový leták

Zde můžete vidět příbalový leták přípravku Fortrans.

Zdroj: Fortrans před kolonoskopií

Diskuze

V diskuzi JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI CO NEJRYCHLEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julie.

Nic si nesladím, čaj i kávu piju bez cukru, během dne jemně perlivou neochucenou vodu, občas víno nebo pivo. Nejím ovoce, ovocné ani sladké jogurty, nemlsám, nepiju sladké limonády. Přesto mám po nedávném odběru krve zvýšenou hladinu cukru. :-(

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karlos.

To byl přesně můj případ. Zdravý životní styl, dostatek pohybu a přesto mi cukr v krvi létal okolo 6ti mol. Nakonec se mi povedlo pomocí doplňku stravy cukr v krvi zkrotit a držet ho na uzdě.

Zdroj: diskuze Jak snížit cukr v krvi co nejrychleji

Za jak dlouho Fortrans působí

Účinek roztoku se dostaví během 1 hodiny.

Zdroj: Fortrans před kolonoskopií

Diskuze

V diskuzi VYŽIVA DIABETIKA PŘED KOLONOSKOPIÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den

dotaz- manžel je diabetik 2 stupně, zítra podstupuje vyšetření kolonoskopií -Dnes při nástupu do zdravotnického zařízení "vyfasoval" cca 60 sáčku cukru jako stravu
na místo oběda svačin a večeře. Upřímně velmi se nad tím pozastavuji i když chápu ,že bez stravy mu hrozí hypoglykemie, ale tento způsob ve mě vyvolává opravdu údiv

prosím o vaši odpověd´ děkuji Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Vlasák.

Dobrý den,
jsem diabetik (6,8%). Těžko se vyprazdňuji, jak s inzulínem Toujeo, kdy naposledy?
Děkuji

Zdroj: diskuze Vyživa diabetika před kolonoskopií

Co jíst po kolonoskopii

Pokud nebyl při kolonoskopii proveden žádný léčebný zákrok, není třeba stravu nijak omezovat. Tudíž není nutná kašovitá či tekutá strava. V případě, že byl například snesen polyp, tak se obvykle doporučuje tekutá dieta po dobu asi 24 hodin. Uvedené opatření má dle zkušeností především význam pro lepší přehlednost ve střevě v případě komplikace (například krvácení). Některá zdravotnická zařízení doporučují normální dietu ihned po odeznění sedace.

Zdroj: Kašovitá strava po kolonoskopii

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE PŘIPRAVIT NA KOLONOSKOPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Olivová.

Nevím jak často se má chodit na kolonoskpii

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Od padesáti se chodí na kolonoskopii každých 5 let, to je prevence. Pokud je vyšší roziko výskytu nádoru, například výskyt karcinomu tlustého střeva v rodině, tak se může vyšetření provádět častěji.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se připravit na kolonoskopii

Víno při dně

Jednorázová sklenička vína, piva nebo alkoholu (buď přímo, nebo ve smíšeném nápoji) za 24 hodin významně nezvyšuje šanci opakovaných záchvatů dny. Ale pokud budete konzumovat více než jeden až dva nápoje denně, dojde k navýšení možnosti zhoršení stavu o 36 %. Se dvěma až čtyřmi nápoji se riziko zvýší o 50 % a stále stoupá s množstvím konzumovaného alkoholu. Naproti tomu pití dvou až čtyř piv během 24 hodin zvýší riziko o 75 %.

Konzumace alkoholu může vyvolat ataku u dny. A nepatří sem jen pivo nebo tvrdý alkohol, ale také víno. Každý pacient je jiný, takže „bezpečný“ limit nemůže být jednotně nastaven, ale je zjevné, že zdržení se alkoholu zabraňuje jakémukoli riziku ataky dny v důsledku jeho požití.

Zdroj: Dna a víno

Co po kolonoskopii

Pacient po kolonoskopickém vyšetření zůstává v místnosti na pozorování, dokud nevymizí efekt podaných sedativ, což je přibližně hodinu až dvě po ukončení vyšetření, nejčastější bývají bolesti břicha po kolonoskopii. Pacient po podání sedativ nesmí řídit, a to ani v případě, že se cítí plně bdělý. Pacientovy reflexy a soudnost mohou být v důsledku sedativ narušeny po celý zbytek dne. Je tedy nebezpečné, aby pacient v den vyšetření řídil, obsluhoval stroje nebo činil důležitá rozhodnutí. Je možné, že po kolonoskopii bude pacient pociťovat křeče nebo nadýmání v břiše (plynatost po kolonoskopii), které ale přejdou po uvolnění střevních plynů. Pacient by měl být schopný po návratu domů přijímat potravu.

Zdroj: Kolonoskopie

Pivo a alergie

Existují lidé, kteří skutečně trpí alergií na alkohol. Obvykle netolerují jen jeden druh alkoholického nápoje, například víno či pivo. Byly popsány dokonce anafylaktické reakce po konzumaci piva, jejichž podstatou byla pravděpodobně alergie na pšenici. Takto postižení lidé o své alergii do osudného okamžiku nemuseli vůbec vědět, protože jejich tělo tolerovalo menší porce pšenice například v podobě pečiva, avšak na velké množství obsažené v několika litrech piva připraveno nebylo. Reakce pak mohla být vystupňována také kvůli skutečnosti, že alkohol jako takový podporuje rychlé vstřebávání alergenu střevem.

Zdroj: Alergie na alkohol

Způsobuje víno dnu?

Víno samo o sobě nezpůsobuje dnu, ale pokud pacient již má toto onemocnění, tak pravidelná konzumace jak bílého, tak červeného vína může být příčinou zhoršení dny. Víno je uvedeno v dietologických tabulkách jako nevhodná potravina při léčbě dny.

Zdroj: Dna a víno

1. Naplánujte si přípravu

Váš lékař je vaším nejlepším zdrojem informací o tom, jak se na kolonoskopii připravit. Když si s ním naplánujete postup, dostanete také pokyny. Před vyšetřením si je dobře přečtěte a v případě dotazů zavolejte svého lékaře.

Uvolněte si dostatek času na večer před a v den své kolonoskopie a naplánujte si, aby šel někdo s vámi v den kolonoskopie.

Nakupte také důležité zásoby několik dní dopředu. Seznam důležitých zásob může obsahovat:

  • Lékařem předepsané nebo volně prodejné projímadlo;
  • Jídlo s nízkým obsahem vlákniny;
  • Sportovní izotonické nápoje, džusy a bujóny;
  • Vlhké ubrousky;
  • Krém proti plenkové dermatitidě.

Zdroj: Jak se připravit na kolonoskopii

Nealkoholické pivo

Nealkoholické pivo je vyrobeno z ječného sladu, chmele a chmelových extraktů, přičemž tento nápoj neprochází destilací, a tudíž neobsahuje alkohol. Dále pivo obsahuje řadu prospěšných látek, jako jsou polyfenolové kyseliny a vitamíny, které jsou důležité při antioxidační obraně organismu. Na druhou stranu toto pivo obsahuje velké množství cukru.

Zdroj: Puriny v pivu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP