Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

MŽITKY PŘED JEDNÍM OKEM

OBSAH

Mžitky před očima v těhotenství

Mžitky před očima v těhotenství může způsobit:

  • vysoký krevní tlak;
  • nízký krevní tlak;
  • únava;
  • přechod ze tmy na světlo a naopak;
  • dehydratace, při ní je charakteristická ještě bolest hlavy;
  • stav před omdlením, což bývá doprovázeno ještě „hučením v uších“, bledostí a malátností – mdloby jsou stav, ze kterého se postižený sám do 5 minut probere, přičemž nejeví známky zmatení nebo dezorientace, trvají-li mdloby déle, je nutné volat záchranou službu;
  • rychlá změna polohy;
  • dlouhé stání;
  • pobyt v místnosti s vydýchaným vzduchem;
  • součást aury u migrény – mžitky před očima jsou pouze jedním možným projevem aury;
  • cukrovka – při nízké i vysoké hladině cukru v krvi.

Zdroj: Mžitky před očima

Diskuze

V diskuzi TMAVÝ FLEK PO MODŘINĚ POD OKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mujkus.

Syn se před pár měsíci porval a měl monokla (ne poprvé) a tentokrát mu zůstal pod okem tmavý kruh (flek) a nechápeme proč??Poradíte jak se ho zbavit a jak je to vůbec možné?Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tmavý flek po modřině pod okem

Jak se zbavit mžitek před očima

Lékař provede řadu vyšetření a odhalí příčinu těchto mžitek před očima. Mžitky před očima mohou signalizovat i vážnější onemocnění – především očí nebo mozku. Zpozornět byste měli ve chvíli, kdy se mžitky před očima objevují také v klidovém stavu a setkáváte se i s dalšími problémy, jako je rozmlžené vidění, neostré vidění, pocit zúžení zorného pole. Ideální je, pokud se obrátíte na očního lékaře nebo neurologa. Mžitky před očima mohou kromě závažnější nemoci souviset také se stresem nebo psychickým vypětím. Je však třeba nejprve vyloučit právě přítomnost onemocnění očí, proto návštěvu lékaře neodkládejte.

Zdroj: Mžitky před očima

Diskuze

V diskuzi ČÍM ODSTRANIT TMAVOU BRADVÍČKU POD OKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaclav štoček.

bradavička je tmavá asi 7mmx 5mmje ne horní tvářiasi 1,5cm pod okem v.š

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Čím odstranit tmavou bradvíčku pod okem

Proč mám mžitky před očima a rozmazané vidění

Mžitky před očima a rozmazané vidění mohou souviset s počátečními projevy migrény. Migréna je nepříjemné onemocnění, které se projevuje nejen prudkými záchvaty bolesti hlavy, nevolností a zvracením, ale mohou se při ní objevovat také mžitky před očima a rozmazané vidění. V takovém případě není nutné propadat panice, protože mžitky před očima jsou důsledkem právě probíhající migrény.

Zdroj: Mžitky před očima

Diskuze

V diskuzi JAK ZNIČIT ZÁKALKY VE SKLIVCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Jak vyléčit zákalky sklivce - mám ablaci membrány sklivce.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana.

Před levým okem vidím 2 šedé šmouhy.

Zdroj: diskuze Jak zničit zákalky ve sklivci

Jak vypadají mžitky

Mžitky v očích má někdy každý. Popis mžitek je individuální – jedinec buď vidí světýlka, nebo má pocit, že vidí něco jako vlnění před očima, blikání v zorném poli, problikávání před očima, jiskření, světelné záblesky, případně barevné obrazce.

Zdroj: Mžitky před očima

Diskuze

V diskuzi PALENI A SVEDENI KUZE POD OKEM I NAD OKEM A SVEDENI V OKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Dobry den uz druhy den mne svedi a pali dole v oku..pak to prejde pod kuzi pod okem a okolo oka mne pak svedi i na cele ..je to neprijemne...co to muze byt?dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Paleni a svedeni kuze pod okem i nad okem a svedeni v oku

Mžitky a krční páteř

Mžitky mohou souviset i s krční páteří. Změny na páteři se mohou projevovat i v podobě takzvaných Schmolových uzlů, což je nevratné poškození páteře, které se nedá vyléčit ani odstranit. Dochází k otisku uzlu do kosti obratle, takže vznikají nerovnosti na povrchu obratle a s tím následně i projevy, mezi něž mohou patřit i mžitky před očima, vlnění před očima, blikání v zorném poli, problikávání před očima, jiskření, světelné záblesky či barevné obrazce.

Zdroj: Mžitky před očima

Poradna

V naší poradně s názvem ŠKVÁRA POD OKEM ZAROSTLÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr .

Dobrý den,mám již přes 20 let z silničního úrazu zarostlou škáru pod okem ,každý den si to pudruju ale jde to vidět jsem z toho nešťastný.Mohl by mi někdo poradit jaký pudr nebo tyčinku mám používat?moc děkují za každou radu,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vyzkoušejte lejzr, s tím by to mohlo jít odstranit trvale. Vyhledejte některé centrum estetické medicíny a zkonzultujte s nimi své trable.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Škvára pod okem zarostlá

Mžitky před očima po sportu

Mžitky před očima mohou souviset s různými faktory při zátěži. Občasný výskyt tohoto příznaku je zcela normální. Zvláště byl-li vyvolán únavou, dehydratací, rychlou změnou polohy, dlouhým stáním nebo pobytem v místnosti s vydýchaným vzduchem. Jsou-li však potíže časté a nespojují se s žádnou podobnou situací, je určitě namístě co nejdříve navštívit lékaře.

Zdroj: Mžitky před očima

Diskuze

V diskuzi STÁLÝ OTOK PO ÚRAZU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana sedláčková.

Dobrý den,
prosím o radu.
Asi před rokem jsem ošklivě upadla a odnesla to lícní kost.Vše zhojeno,ale pod okem mi stále přetrvává menší otok,který vůbec nebolí,ale nechce se vstřebat.Mám ještě čekat, co myslíte?
Děkuji,Jana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Stálý otok po úrazu

Mžitky v periferním vidění

Mžitky v periferním vidění mohou souviset s nízkým tlakem, který na rozdíl od toho vysokého není životu nebezpečný a přináší s sebou pouze mírnější zdravotní komplikace. K dalším příznakům nízkého krevního tlaku patří únava, ospalost, zimomřivost nebo závratě.

Zdroj: Mžitky před očima

Poradna

V naší poradně s názvem TESTOVACI PROUZKY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Vackova.

Kde mohu zakoupit testovaci prouzky a cena.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nejlepší diagnostické proužky na vyšetření moči koupíte zde: www.prozdravi.cz/pro…
Jedním proužkem vyšetříte 10 různých vlastností moči.

Zdroj: diskuze Testovaci prouzky.

Mžitky před očima v těhotenství

Mžitky v těhotenství mohou znamenat jak úplnou banalitu, tak i velmi vážnou nemoc. Stačí si oči silněji promnout, čímž nechtěně zatlačíme na oční nerv. Jakmile oči uvolníme, máme chvíli pocit, jako by nám před nimi poletovaly malé černé tečky, které pak samovolně postupně vymizí. Úplně stejně se nám to může přihodit, pokud se na chvíli zadíváme do slunce nebo do jiného silného zdroje světla – když se pak podíváme jinam, vidíme opět mžitky, případně máme pocit, jako bychom viděli jeden či více dalších světelných bodů, které se různě pohybují a vzdalují až zmizí. Ale to jsou jen banality, které nikoho nevyděsí a neznamenají vůbec nic. Jsou ovšem případy, kdy jsou mžitky před očima jedním z příznaků závažných chorob, a to nejen těch týkajících se očí.

Otřes mozku: Následkem rány vidíme mžitky, vnímáme různé tmavé pohybující se body. Tento stav po nějaké době spolu s vyléčením odezní.

Nízký tlak: Mžitky před očima má většina lidí spojených se stavem, který se objevuje těsně před omdlením. Pakliže je nám mdlo, zatmívá se nám před očima a máme pocit, jako bychom přestávali vidět, případně máme mžitky. Poté obvykle přicházejí samotné mdloby. To se může stát po úrazu či úderu, ale často to trápí i jedince, kteří mají nízký tlak a jsou tak k omdlévání náchylnější. Podobné stavy se mohou dostavit, i pokud máme kolísavý tlak, a někdy i u toho vysokého.

Migréna: Jedním z příznaků migrény jsou kromě silných bolestí hlavy i mžitky před očima. Pakliže nás ale trápí tyto obtíže, jsou mžitky tím posledním, co nás zajímá, protože se navíc obvykle objevují jen před záchvatem migrény.

Roztroušená skleróza: Velmi závažnou nemocí, při níž se mohou objevovat mžitky před očima, je roztroušená skleróza. Ta přitom nemá nic společného se stařeckou demencí a sklerózou, jedná se o neléčitelné degenerativní onemocnění, které svého nositele postupně ničí víc a víc, až ho zabije.

Nemoci očí: Důvodem, proč můžeme mít pocit mžitek před očima, může být i nějaká nemoc očí. Těch je celá řada, a co nás přesně trápí, může určit jen oční lékař. Ten provede vyšetření očního pozadí, změří oční tlak a zjistí, o co jde. Může jít o banalitu, stejně jako o nádor tlačící na oční ústrojí. Mžitky může způsobit i odchlípnutá sítnice či glaukom.

Zdroj: Mžitky před očima

Diskuze

V diskuzi BOLEST PULKY OBLICEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markét.

Před dvaceti lety jsem mnela obrnu licniho nervu a obsolvovala jsem ruznou lecbu ale uspech nebyl stoprocentni mam i po tolika letech jeste problemi z usmnevem a z okem .Tet jsem jeste prochladla a boly mne ta pulka obliceje .poradte mi prosim

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest pulky obliceje

Projevy krve v moči

Hematurii rozdělujeme na mikrohematurii (neviditelná prostým okem a zjištěná pouze chemickým vyšetřením moči) a makrohematurii. Makrohematurie je krev v moči viditelná prostým okem. Okem viditelné zbarvení moči vznikne při koncentraci 1 mililitru krve v 1 litru moči a vyšší. Mohou a nemusí se vyskytovat další příznaky podle vyvolávající příčiny výskytu krve v moči. Hematurie spojená s bolestí bývá spojena s infekcí močových cest a s močovými kameny.

Zdroj: Krev v moči

Diskuze

V diskuzi MŽITKY PŘED OČIMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dosti často se mi objevují před očima (pravým i levým) červené tečky. Stává se to během dne i v podvečer, bez ohlede na námahu nebo okamžitou náladu, stres a podobně. Mám dojem, jako by na všem kolem byly červené kuličky (jako na šípkovém keři), někdy jsou doplněny i kuličkami žlutými. Je mi přes 70 let a oční lékař mi to nechce nevěřit, považuje to za nemožné. Obávám se, aby to nebyla jiná nemoc, než pouze oční vada. Poraďte kam se obrátit.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mžitky před očima

Co znamenají červené mžitky

Sítnice plní různé klíčové funkce – a skrývá i odpověď na to, proč máme někdy červené mžitky před očima, když příliš rychle vstaneme nebo silně kýchneme. Náhlý pohyb vede k odkrvení hlavy a přesunu krve do zbytku těla. Než se krevní tlak stabilizuje, mozek a oči trpí nakrátko nedostatkem krve a kyslíku. To sítnici brání v normálním výkonu funkce, takže tuto informaci předá mozku opožděně. Právě proto vidíte záblesky či mžitky před očima. Pokud nedostatek kyslíku přetrvává, přejde tělo do další fáze, kdy fotorecepční buňky v sítnici přestanou vysílat informace do mozku. V tomto stadiu je vše černé. Obvykle dojde k rychlé obnově vidění, neboť tyto symptomy vymizí, jakmile vám začne krev opět normálně proudit. V některých případech mohou být zmiňované symptomy způsobeny některou z nemocí či vedlejším účinkem léků.

Zdroj: Mžitky před očima

Poradna

V naší poradně s názvem STRŽENÝ NEHET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

V domácích podmínkách určitě jen vydesinfikovat a stáhnout obinadlem. Každý den převázat. Až to přestane bolet, tak se nehet oddělí sám.
Druhá možnost je ošetření na chirurgii, které bude ve všech ohledech bezpečnější a povede k rychlejšímu zahojení.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Libor Zítek.

Zdravím,
Velmi děkuji za Vaší odpověď. Raději jsem se rozhodl, zde ve Francii chirurgii navštívit. Pan chirurg v polovině nehet ustřihl, a přední část jedním stehem přišil.

Zdroj: diskuze Stržený nehet

Proč mám mžitky před očima

Příčiny vzniku mžitek před očima mohou být různé, viz níže, a navíc mohou mít mžitky různou podobu, jako jsou světelné záblesky, jiskření před očima, blikání, vlnění.

Jak vznikají:

  • Mnutí očí – promnutí očí rukama je situace, která mžitky vyvolává snad nejčastěji. V tomto případě se používá termín „tlakové fosfény“, kdy je falešný vjem mžitek vyvolán tlakovým podrážděním smyslového aparátu oka.
  • Úder do hlavy – i relativně malé úrazy hlavy bez otřesu mozku a bez nutnosti ošetření rány chirurgem jsou často spojeny s dočasnými mžitkami. Důvodem je podráždění mozku zevní silou.
  • Migréna – mžitky před očima typicky doprovázejí některé záchvaty migrény. Objevují se spíše před vlastním záchvatem a bývají proto součástí takzvané aury.
  • Změny krevního tlaku – mžitky před očima se mohou objevit u stavů s výrazně zvýšeným krevním tlakem, ale vyskytují se spolu s motáním hlavy a celkovou slabostí i u stavů se sníženým krevním tlakem.
  • Roztroušená skleróza – postihne-li toto onemocnění zrakový nerv (což není zvláště u mladších žen s roztroušenou sklerózou až tak vzácné), mohou se kromě různých výpadků zorného pole a rozmazaného vidění objevit i mžitky před očima.
  • Oční choroby – řada očních onemocnění – typicky zahrnují-li poškození či podráždění sítnice – se může projevit nepříjemnými mžitkami. Patří sem například odchlípení sítnice, glaukom a jiné. Ze vzácných příčin se možný výskyt udává i u oční formy melanomu. Fosfény se někdy objevují u pacientů po operaci čočky kvůli kataraktu.

Zdroj: Mžitky před očima

Mžitky před očima při zátěži

Občasný výskyt tohoto příznaku je zcela normální. Zvláště byl-li vyvolán únavou, dehydratací, rychlou změnou polohy, dlouhým stáním, zátěží nebo pobytem v místnosti s vydýchaným vzduchem. Jsou-li však potíže časté a nespojují se s žádnou z popsaných situací, je určitě namístě co nejdříve navštívit lékaře. Po mžitkách před očima mohou následovat mdloby. Najdeme-li člověka, který je v uzavřené místnosti s těmito projevy: nevolnost, zvracení, bolest hlavy, euforie, závratě a poruchy sluchu, případně nalezneme-li postiženého už v bezvědomí, musíme okamžitě zavolat záchrannou službu.

Zdroj: Mžitky před očima

Může za mžitky nedostatek hořčíku

Ano, nedostatek hořčíku může být příčinou mžitek před očima. Hořčík pomáhá svalům a nervům správně fungovat. Udržuje stálý srdeční rytmus, podporuje zdravý imunitní systém a zároveň se podílí na posilování kostí. Tento základní minerál pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, podporuje normální krevní tlak a je potřebný k výrobě a udržování energie. Jsme-li ve stresu, naše buňky – které ve svém klidovém stadiu obsahují hořčík – projdou změnou. Vápník, který je jinak vně buněk, do nich vchází a tím se zvyšuje jeho hladina. Jde o aktivní stav, při němž se například buňka svalu stáhne a napne sval. Poté opět hořčík vytlačí vápník z buňky a ta se dostane do klidového stavu. Můžeme si také představit, že to funguje jako vypínač: vypnuto je hořčík, zapnuto vápník. Co se však stane s buňkou, která není v rovnováze, je v ní například nedostatek hořčíku? Zjednodušeně řečeno se nikdy zcela „nevypne“. To znamená, že vápník neustále proniká do buňky a stimuluje její činnost („zapnuto“). Výsledkem je stres doprovázený jedním nebo více symptomy nedostatku hořčíku.

Zdroj: Mžitky před očima

Mžitky před očima po sportu

Většina mžitek objevujících se po sportu jsou drobné částečky sklivce, gelovité části oka mezi sítnicí a čočkou. Jak stárneme, sklivec se začíná rozpouštět a zkapalňovat a jeho uvolněné částice se pak pohybují v jeho středu. Co potom vidíte, nejsou částice samotné, ale jejich stíny na sítnici. Nejjednodušeji je uvidíte, když se podíváte přímo do jasné oblohy nebo na bílou zeď. Všimnete si, že tyto malé skvrnky nerady zůstávají v klidu a zmizí ze zorného pole vždy, když se na ně snažíte zaostřit zrak. To se děje proto, že se pohybují, když se pohybují vaše oči.

Zdroj: Mžitky před očima

Červené flíčky pod okem

Jednou z nejčastějších příčin zarudnutí a svědění kolem očí je senná neboli alergická rýma, což je forma sezonní alergie. Další častou příčinou flíčků kolem očí je kontaktní dermatitida, kdy zánětlivé reakce vycházejí z kontaktu s objekty, jako jsou například brýle. Následně může dojít k zarudnutí, šupinatění a podráždění. Používání nových výrobků na obličeji a kolem očí může také vést k alergickým reakcím citlivé pokožky. Příklady výrobků, které mohou způsobit vyrážku kolem očí, jsou oční make-up, řasenka, mýdlo, hydratační krém, opalovací krém nebo jiné kosmetické přípravky, které mohou obsahovat chemické látky, jako je formaldehyd, Quaternium-15, nikl nebo kobalt, které mohou vyvolat zánětlivé reakce. Dokonce i chemikálie používané na pokožce hlavy a vlasy (šampon a kondicionér) mohou způsobit alergické zarudnutí a flíčky kolem očí.

Léčba flíčků pod okem

Při léčbě flíčků pod očima je především důležitá hygiena a v tomto případě opravdu pravidelná hygiena. Pokud se vyskytnou flíčky kolem očí, může se jednat o špatně padnoucí dioptrické, sluneční nebo plavecké brýle – pak je důležitá změna nebo úprava brýlí. Příznaky se mohou vyřešit, pokud dojde k zabránění kontaktu s pokožkou kolem očí s těmito předměty. Dále je důležité, pokud jedinec nosí dioptrické, ale i kosmetické oční čočky, aby používal hypoalergenní kontaktní čočky. K úlevě od svědění a podráždění kolem očí se ve výjimečných případech mohou použít hydrokortizonové přípravky, které předepíše a určí lékař. Výskyt flíčků pod okem může být zmírněn použitím studeného obkladu nebo plátků okurky na oči.

Červené flíčky pod okem – foto

Zde jsou fotografie, na nichž jsou vidět červené flíčky pod očima.

Zdroj: Červené flíčky a pupínky pod okem

Tik v oku u dětí

Spouštěče tiku v oku u dětí jsou různé. Jedním z nich může být třeba nástup do mateřské školy či delší pobyt v nemocnici. Někdy svou roli sehrává dědičnost a v mnoha případech se příčina objevit nepodaří. Není důvod se však příliš znepokojovat, tiky nejčastěji mizí do jednoho roku po jejich výskytu.

Zdroj: Tik v oku


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP