Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

NADMĚRNÉ POCENÍ NOHOU A ZÁPACH

OBSAH

Pocení nohou v silonkách

Bohužel toto je velký problém. Silonky jsou umělé, pot nesají a nohy v nich zapáchají. Nadměrného pocení se nemůžeme zbavit jednou provždy. V lepších případech je lze pouze snížit či výrazně omezit. Jednou z možností je látka zvaná botulotoxin.

Zdroj: Pocení nohou

Diskuze

V diskuzi POCENÍ A ZÁPACH NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štěpa.

Pocení a zápach nohou odešel spolu s používáním iontoforézy Antipe. Jsem z ní nadšený a můžu ji jen doporučit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lukas.

Vyzkousel jdem kde jaky deodorant na nohy a nejvice mi vyhovuje antiperspirant sweatstop forte max 100ml lahvickai vydrzela cely rok. Navic zabranuje i plisnim.

Zdroj: diskuze Pocení a zápach nohou

Ponožky proti pocení nohou

Na trhu se objevují stále nové a nové ponožky. Novinkou jsou ponožky s nanočásticemi stříbra, které má prokazatelné antibakteriální účinky. Tyto ponožky dokážou vstřebávat pot, likvidovat bakterie a eliminovat zápach nohou i po celodenním nošení. Zároveň slouží jako prevence plísní, mykóz a ekzémů. A navíc zbavují člověka pocitu studených nohou.

Opravdový komfort zaručí například „hybridní ponožky KEEN“. Dokonale izolují chodidla, vysoušejí boty, tlumí došlap a zabraňují otlakům. Perfektně anatomicky padnou, jsou od paty až po palec bezešvé a mají speciální změkčené zóny.

Absolutní novinkou a spíše vtipem jsou vyhřívané ponožky vyrobené z vlněné tkaniny, která je vyztužená vodivými nekovovými vlákny. Jimi proudí elektřina z baterií umístěných v botě, takže ponožka je skutečně vyhřívána. Zásoba energie však stačí maximálně na čtyři hodiny.

A co vy, jaké máte vychytávky na pohlcení potu a pachu nohou?

Zdroj: Pocení nohou

Diskuze

V diskuzi POCENÍ NOHOU A ZÁPACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Páťa.

Od pocení a zápachu nohou mi úžasně pomohla iontoforéza Antipe. Nejprve jsem ji používal i 3x týdně. Pak se intervaly prodlužovaly a teď to stačí jednou za měsíc dva. Jsem moc spokojený a myslím, že nejen já. Můžu doporučit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Igi.

Zpocené nohy a zápach linoucí se za člověkem, když se zuje. BRR. To byl můj problém, ale naštěstí už je to pryč. Začal jsem používat iontoforézu OZO-OZO. Za pár dní byl znám posun a teď stačí jednou ji dvakrát do měsíce a jsem jako vyměněný.

Zdroj: diskuze Pocení nohou a zápach

Ochrana proti potu a zápachu

Antiperspiranty slouží především jako prevence před pocením, deodoranty tlumí zápach. Na trhu dnes existují i kombinace obou. Zázraky od nich ovšem nečekejte. Zejména při hyperhidróze vám pravděpodobně nepomůže žádný antiperspirant ani deodorant. Hyperhidróza je nemoc, při níž se lidé nadměrně potí, a to i v klidu při nízké teplotě. Nemocní se potí především na čele, v obličeji, na dlaních, ploskách nohou, v podpaží, a to třikrát až pětkrát víc než ostatní. Antiperspiranty a deodoranty jsou vhodné alespoň pro pocit svěžesti a příjemné vůně. Pocení však zcela neodstraní.

Zdroj: Babské rady na tělesný zápach

Diskuze

V diskuzi POCENÍ NOHOU A ZÁPACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Georg.

Je to hloupost, co zde popisujete-reklama na výrobky a útok na Vaše kapsy.
V mládí jsem měl problém stejný a řešení je pouze v uvažování člověka a změnách v životním stylu.

- změna ponožek pouze bavlněné či froté a žádné (PES i silon) jsou neprodyšné a zvyšují pocení. Při fyzické zátěži používám silné frote/zimní do kterých vsypávám dětský pudr.

- změna obuvi-žádná China, ale semiš či kůže se stélkami odvádějícími vlhko

- nejdůležitější je výměna ponožek několikrát za den např. ráno/odpoledne po práci či koupeli v zaměstnání a doma při relaxaci s manželkou po zaměstnání

- dodržovat základní hygienické návyky a koupel (žijeme v 21. století a ty zvyky chlapů co musí smrdět-odmítám/žijeme s manželkami (princeznami) a ty si zaslouží naší lásku a ohleduplnost svědomím, že nežijí s čuníkem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel ZlatoX.

Je pitomost myslet si, že když někdo trpí nadměrným pocením nohou, tak ho spasí ponožky z jiného materiálu. Pokud chcete pocení vyřešit, potřebujete něco opravdu účinného jako např. Electro Antiperspirant, viz www.iontoforeza.cz/n…

Zdroj: diskuze Pryč s pocením nohou

Nadměrné pocení hlavy

U nadměrného pocení hlavy je třeba vyloučit jako možnou příčinu onemocnění štítné žlázy. Pokud je porucha funkce štítné žlázy zjištěna, léčí se v závislosti na tom, o jaký typ onemocnění se jedná, velmi stručně řečeno, buď je funkce štítné žlázy snížená, nebo zvýšená. Léky se pak volí podle toho. Nedávají se žádné „léky na pocení“, ale na štítnou žlázu. Nadměrné pocení se pak upraví zpravidla samo. Nadměrné pocení hlavy je charakteristické pro malé děti, přičemž se nejedná o žádný zdravotní problém.

Zdroj: Nadměrné pocení

Diskuze

V diskuzi POCENÍ A ZÁPACH NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miki.

Antipe mi pomohla s pocením jako nic jinýho. Byl to malý zázrak. Díky.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pocení a zápach nohou

Jak se navždy zbavit pocení nohou

Zkuste komerční přípravek – antiperspirant SweatStop Forte Max. Funguje na 100%. Objednat jej můžete na www.stop-potu.cz, dokáže spolehlivě zabránit nadměrnému pocení nohou. Poskytuje před pocením nohou ochranu až na 72 hodin a zároveň působí preventivně také proti mykóze nohou. Antiperspirant SweatStop Forte Max obsahuje látky jako aloe vera, panthenol (provitamin B5), kafr a další vybrané přísady ve správném složení, zaručujícím citlivou péči o kůži.

Zdroj: Pocení nohou

Diskuze

V diskuzi KYSELÝ NEBO SMRADLAVÝ POT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zlata.

Já jsem se potila fakt hodně a taky to zapáchalo. Bylo mi řečeno že ten zápach je prostě z rozkladu bakterií ale primárním původcem je pocení. Tedy když se zbavím pocení tak zmizí i ten zápach. Doktorka mi doporučila vyzkoušet elektrický antiperpirant a ten mi pomohl zbavit se pocení i zápachu!!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kyselý nebo smradlavý pot

Nemoc štítné žlázy

Důležité je nezapomínat na to, že nadměrné pocení je často způsobeno poruchou funkce štítné žlázy. Její snížená funkce, především ale funkce zvýšená vedou k nadměrnému pocení ve dne i v noci.

Zdroj: Co způsobuje noční pocení bez horeček

Diskuze

V diskuzi NADMĚRNÉ POCENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Manžel měl problémy s pocením nohou, já s pocením pod paží. Oběma nám moc pomohla intoforéza Antipe. Já si doobjednala podpažní aplikátory. Výsledek se u obou dostavil poměrně brzy. Určitě bychom neměnili.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nadměrné pocení

Pocení a společenský kredit

Přestože se člověk, který se nadměrně potí, intenzivně věnuje hygieně, používá kvalitní kosmetické přípravky, aby potlačil zápach, jejž vylučuje kůže, často se stává, že potní žlázy pracují tak intenzivně, že se nedají ničím přebít a zamaskovat. Z lékařského hlediska je pocení velice individuální záležitost, která má ale přirozený původ. Muži obecně mají aktivnější potní žlázy než ženy. Více samozřejmě pocení překáží mladým, často velmi aktivním lidem. Pokud se velmi potí osoby na vyšších pracovních pozicích a objeví se mezi svými pracovními kolegy s mokrými skvrnami na košili či blůze, je to téměř neodpustitelné.

Zdroj: Jak se zbavit nadměrného pocení hlavy

Diskuze

V diskuzi POCENÍ NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alice.

Na pocení nohou jsem vyzkoušela různé věci, ale nejvíce mi pomohla Iontoforéza. Mám ji doma něco málo přes rok a pocení nohou je pryč. Nejdřív jsem ji používala 3x týdně, pak jsem intervaly prodlužovala a teď to stačí jednou za měsíc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tereza.

Dávám Alici za pravdu. Manžel i syn měli velké problémy s pocením nohou. Vyzkoušely spoustu přípravků. Pak se někde dověděli o Intoforéze. Vážně jim to pomohlo.

Zdroj: diskuze Pocení nohou

Co proti pocení nohou

Zapáchající nohy netrápí jen mužskou část populace. Nezřídka se stane, že dáma nosící celý den latexové kozačky, koženkové lodičky či silonové punčocháče na rozpraskaných nohách se po příchodu na návštěvu, kde se zuje, cítí trapně. Z bot a nohou se jí line nepříjemný odér. Ten může být znamením kožního onemocnění. Pocení a zápach nemusí vyvolávat jen zapaření chodidla během letního období. Zápach může zavinit i obuv vyrobená z nepřírodních, syntetických materiálů. Na pozoru by se tedy měly mít dámy, které si oblíbily kozačky či lodičky vyrobené z plastových, koženkových či latexových materiálů. Zcela úplně se zápachu nedá zbavit, každopádně je možné se mu účinně bránit. Lidem, kteří trpí nadměrným pocením, jež jde ruku v ruce se zápachem, se doporučuje, aby nosili výhradně bavlněné ponožky a dbali na zvýšenou hygienu. To znamená i několikrát denně si nohy opláchnout teplou vodou a dodržovat nejdůležitější hygienická pravidla.

Zdroj: Pocení

Pocení hlavy

Nadměrné pocení hlavy je nejvíce viditelným a obtěžujícím typem nadměrného pocení, které vás může potkat. Nejčastěji se vyskytuje v přední obličejové části, konkrétně v oblasti čela, takzvané T-zóny a okolí nosu. Projevy jsou vždy stejné, jakmile přijde sebemenší situace, ve které se necítíte absolutně v klidu, začnete se potit tak, že vám pot po obličeji doslova stéká dolů. Situace je o to horší, že hlavu na rozdíl od zpocených rukou nebo nohou nikam neschováte. Proto je nadměrné pocení hlavy ze společenského hlediska naprostou katastrofou a působí doslova devastujícím účinkem na sebevědomí takto postižených jedinců. Hlava se nepotí jen při kontaktu s okolím, ale i při běžných činnostech, jako je sledování televize, řízení motorových vozidel, vaření a mnoho dalších. Tato skutečnost znesnadňuje sociální působení a výrazným způsobem zhoršuje kvalitu života postižených jedinců.

Zdroj: Pocení

Diskuze

V diskuzi NADMĚRNÉ POCENÍ V PODPAŽÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iren.

Pocení v podpaží jsem zmírnila a pak se i zbavila používáním podpažních aplikátorů. Přítel má doma Antipe, tak jsme je jen přiobjednali a bylo po problému.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nadměrné pocení v podpaží

Nadměrné pocení v obličeji

Jednotlivci se nepotí jen při kontaktu s okolím, ale i při běžných činnostech, jako je sledování televize, řízení motorových vozidel, vaření a mnoho dalších. Tato skutečnost znesnadňuje sociální působení a výrazným způsobem zhoršuje kvalitu života postižených jedinců. Nadměrné pocení v obličeji je problém, který bývá často více zahanbující než pocení na jiných partiích těla. Na obličejové partie byl proto speciálně vyvinut antiperspirant s anti-aging složkou, který neobsahuje aluminium chlorid.

Zdroj: Pocení

Diskuze

V diskuzi POCENÍ NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alka.

Pocení nohou mě trápilo dlouho. Koupele, bylinky, spreje ani mastičky nikdy na dlouho nepomohly. Antipe byla pro mě malý zázrak. od doby, co ji používám, je pocení pryč.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pocení nohou

Nadměrné pocení v podpaží

Nadměrné pocení v podpaží má ve většině případů hormonální a psychogenní příčiny, tudíž faktory jen obtížně ovlivnitelné. Nadměrné pocení v podpaží, které způsobuje odpuzující kruhy na košili, je pro postižené i okolí zdrojem nepříjemných chvil a velmi ztěžuje společenský styk. Při opakovaném intenzivním pocení vzniká navíc živná půda pro plísně a bakterie. Tyto infekce nejčastěji postihují podpaží, ale i další partie těla, jako jsou lokality mezi prsty, u žen pod prsy nebo v záhybech podbřišku. Nepříjemné jsou také výsevy potniček. Proti pocení v podpaží se používají přípravky se sloučeninami hliníku. Sloučeniny hliníku rozkládají vývody potních žláz, díky čemuž dochází k omezení pocení. Stejně jako parabeny nejsou tyto sloučeniny zdraví škodlivé, ale někteří citlivější jedinci na ně mohou mít kontaktní alergii.

Zdroj: Nadměrné pocení

Nadměrné pocení

Nadměrné pocení je nemoc, odborně se jí říká hyperhidróza, se kterou se potýkají miliony lidí po celém světě. Nadměrné pocení je ve většině případů spojeno s onemocněním nervového systému. Zpravidla je způsobeno silným drážděním nervového systému. Nadměrné pocení tak postihuje například úzkostlivé lidi. Hyperhidrózu mohou ale způsobit i některé léky nebo kořeněná jídla. Nadměrné pocení dokáže znepříjemnit život, mohou jím trpět lidé s obezitou, onemocněním štítné žlázy, s hyperglykemií, dále při chronické či akutní bakteriální a virové infekci, při hypovitaminóze, při menopauze, při hormonálních změnách a nádorech. Naštěstí existují způsoby, jak se pocení alespoň částečně bránit. Dnes už jsou součástí běžné hygieny antiperspiranty a deodoranty, které nám pomáhají bojovat s pocením a nepříjemným zápachem v podpaží. Pokud se nadměrně potíte, měli byste se také častěji mýt (ideálně ráno i večer) a kupovat prodyšné prádlo z přírodních materiálů, jako je například bavlna.

Zdroj: Pocení

Babské rady na zápach nohou

Myjte si nohy denně a pečlivě je vždy osušte. Zvláště v místech mezi prsty (tato malá, teplá, vlhká místa jsou nejlepším základem pro pěstování a rozmnožování bakterií, které reagují s potem a následně způsobují zápach).

Minimálně 1x týdně provádějte střídavou koupel dolních končetin. Na koupel si připravte umyvadlo s teplou a studenou vodou. Začíná se ponořením do teplé lázně asi na 5 minut a pak hned na 1–2 minuty do studené vody. Opakujte asi 5x a koupel vždy zakončete vodou studenou (dolní končetiny se prokrví, zrelaxují, potní žlázy se uzavřou). Pozor, není vhodné při ateroskleróze cév!

Střídejte ponožky či punčochy denně. Nejlépe noste vše z přírodních materiálů. Pokud se vám nohy potí nadměrně, střídejte ponožky i několikrát za den. Chvilku se procházejte bosky, abyste dodali chodidlům také trochu čerstvého vzduchu.

Volte kožené boty, které jsou co nejvíce prodyšné, a střídejte obuv každý den. Nějakou dobu trvá, než vložky do bot vyschnou po celodenním nošení; pokud byste dali svěží a čistá chodidla do stále vlhkých bot, účel omytí a osušení nohou by byl potlačen.

Pravidelně a dlouhodobě používejte speciální prostředky pečující nejen o vaše nohy, ale i o vaše obutí.

Zdroj: Pocení nohou

Nadměrné pocení hlavy

Nadměrné pocení hlavy a obličeje může být velmi nepříjemné a nepohodlně. dalo by se říci, že asi 2 až 3 % populace trpí nadměrným pocením hlavy. Tento stav může být léčen pomocí lékařské pomoci, i když mnoho lidí se bojí požádat o pomoc lékaře, jelikož se z nějakého důvodu stydí.

Z diagnostického hlediska je důležité rozlišit pocení hlavy jako nemoc nebo pocení hlavy z důvodu tepla, stresu nebo cvičení.

Pocení hlavy je velmi nepříjemný problém, který může postihnout kohokoli a kdykoli, proto se člověk nesmí bát zajít k lékaři a nechat se vyšetřit, protože není jisté, z čeho tento stav může vzniknout.

Zdroj: Jak se zbavit nadměrného pocení hlavy

Léky a pot

Pokud snížení teploty, dieta ani bavlněné pyžamo nepřináší žádné výsledky, tak byste měli navštívit svého lékaře. Protože pocení a kyselý tělesný pach může být také příznakem závažného onemocnění, jako je hypoglykemie nebo hypertyreóza. Správná léčba těchto metabolických poruch může snížit pocení a doprovodný tělesný pach. Pokud ale lékař vyloučí onemocnění krve a štítné žlázy, tak si můžete nechat předepsat antiperspirant s obsahem chloridu hlinitého a tento typ silného antiperspirantu můžete aplikovat na problematické oblasti před spaním, čímž snížíte pocení a tím i kyselý tělesný zápach.

Zdroj: Babské rady na tělesný zápach

Sprej proti pocení nohou

Sprej proti pocení nohou SweatStop Forte Max spolehlivě pomáhá v boji s nadměrným a silným pocením nohou, účinně si poradí také se zápachem nohou. Jde o nejsilnější přípravek proti pocení nohou na trhu, přesto jemný k pokožce nohou. Forte Max proti pocení nohou vydrží 6–8 měsíců. Přípravek také chrání nohy před onemocněním mykózou. Recenze jsou pozitivní.

Set proti pocení SweatStop Forte Kombi představuje unikátní kombinaci přípravků proti nadměrnému pocení. Díky dvěma specializovaným přípravkům se jedná o zcela unikátní řešení na trhu s přípravky proti nadměrnému pocení ve formě sprejů. Tento balíček dodává tělu kompletní péči pro efektivní léčbu nadměrného pocení. Neobsahuje parabeny. I zde jsou recenze pozitivní.

Sprej na nohy Salt of the Earth zaujme na první pohled krásným designem a také tím, že je 100% přírodní. Sprej obsahuje výtažek z aloe vera a mentolu, takže při použití nádherně osvěží vaše chodidla, přičemž vůně není nijak vtíravá. Po použití se chodidla v botách mohou zpotit, ale nepříjemný odér se nedostaví.

Sprej na nohy Silver Active je antiperspirant na nohy. Dle recenzí není účinný celý den, nohy se potí, ale nezapáchají.

Osvěžující sprej na nohy a do bot Dermacol Fresh Shoes je produkt, který by každá žena v letních parných dnech měla mít v kabelce. Kromě toho, že příjemně voní, je i velmi osvěžující. Není tak nic lepšího než si v práci sundat lodičky a nastříkat si na namáhané nohy tento sprej. A také si trochu šplíchnout do bot, aby případně eliminoval zápach nohou. Nečekejte, že se vám po jeho nanesení chodidla potit přestanou – nic takového ani sprej neslibuje. Ale jako osvěžení a prevence proti zápachu je dle recenzí bezvadný.

Zdroj: Pocení nohou


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP