Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

NARKOZA ZACPA

OBSAH

Zmatenost po narkóze

Ztráta paměti po narkóze je opravdu velmi výjimečná, spíše se jedná o zmatenost, která může být vyvolána i léky k tišení bolesti a zklidnění u starších pacientů. Většinou se jedná o přechodný stav, který se v průběhu hospitalizace upraví.

Zdroj: Narkóza u starých lidí

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁCPA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Zkuste sníst několik sušených švestek během dne. Při takto dlouhé zácpě byste měl jít k doktorovi, aby udělal ultrazvuk břicha a zjistil co se tam děje.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František Mašek.

Děkuji.

Zdroj: diskuze Krev v konečníku při zácpě

Kdy se může alkohol po narkóze

Alkohol se bezprostředně po narkóze nedoporučuje, protože by mohlo dojít k interakci a vzniku nežádoucích účinků. Alkohol je možné pozřít nejdříve 48 hodin po operaci, kdy lékaři mají jistotu, že organismus zcela metabolizoval léky související s narkózou. U starších pacientů je tato doba ještě prodloužena, neboť mají pomalejší metabolismus.

Zdroj: Narkóza u starých lidí

Diskuze

V diskuzi ZÁCPA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Čas od čase se u mě zácpa objeví. Dával jsem si Gutalax, ale moc se mi to nelíbilo. Pak jsem musel na toaletu zase častěji. Nedávno mi v lékárně řekli o PrebioLaxu. Vyzkoušel jsem ho a jsem spokojenej.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zácpa

Narkóza a rýma

K plánovanému operačnímu výkonu musí být pacient bez nachlazení, rýmy nebo kašle, pokud onemocní virovým nebo jiným akutním onemocněním, je potřeba výkon odložit až do vyléčení a zotavení.

Zdroj: Anestezie a narkóza

Poradna

V naší poradně s názvem NARKÓZA A ORGAMETROL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

Dobrý den prosím vás jdu na operaci menisku. Artroskopii. Mám prášky orgametril na oddálení menstr. Vadí na tyto prášky narkoza? Děkuji Pavla

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Narkóza neovlivní účinky léku na oddálení menstruace. Je třeba ale informovat svého lékaře - operatéra, že tento lék užíváte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Narkóza a orgametrol

Narkóza a menstruace

Operační zákrok, který proběhne v celkové narkóze, je možné podstoupit s menstruací. Doporučuje se používat tampon, nikoli antikoncepční pilulky. Jediná operace, při které je důležité oddálit menstruaci, je výměna kyčelního kloubu. Při narkóze a menstruaci se spíše jedná o pohodlí pacientky.

Zdroj: Anestezie a narkóza

Diskuze

V diskuzi CHIA SEMÍNKA ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

Může udělat 2 lžíce Chia semínek v jogurtu zácpu?Mám dojem,že co jsem začala chia semínka užívat trpím úpornou zácpou.Prosím o odpověď.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlaďka.

Zácpa?Může být z čia semínek?

Zdroj: diskuze Chia semínka účinky

Narkóza a nachlazení

Pokud je pacient nachlazený, vzniká zde důvod odkladu operačního výkonu nejméně o 3 týdny od konce onemocnění. Pacient musí být na zákrok v nejlepší kondici, jaké je schopen. To znamená, že všechna chronická komplikující onemocnění musejí být v nejvyšší možné míře kompenzována a stabilizována.

Zdroj: Anestezie a narkóza

Diskuze

V diskuzi BOLEST NAŠE KAŽDODENNÍ...BŘICHO JAKO BALON, ZÁCPA, MENSTRUAČNÍ KŘEČE, PÁLENÍ ŽÁHY A KLOUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fru Fru.

Mám dobrou zkušenost s QMax, bolest se mi objevuje, když jsem unavená a na to zabírá dobře.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Bolest naše každodenní...břicho jako balon, zácpa, menstruační křeče, pálení žáhy a klouby

Zácpa a její léčba

Chronická zácpa se dá řešit systémově, protože z velké většiny se bude jednat o zácpu návykovou (habituální zácpa), která vzniká útlumem nebo vyhasnutím defekačního, respektive vyprazdňovacího reflexu. Výhodou je, že tento reflex lze nacvičit a není to vůbec složité.

Zdroj: Zácpa a její domácí léčba

Diskuze

V diskuzi KOLONOSKOPIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Měla jsem zácpu ale netrpim na ni pravidelně mám jít na kolonoskopii ale nevím jestli je to nutne.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Děkuji za odpověď ale zacpa už je pryč a už chodím normálně na toaletu mám i přesto vyšetření podstoupit?Je mi 48.let.A jaká je čekací lhůta na vyšetření.

Zdroj: diskuze Kolonoskopie

Narkóza u zubaře

Celková anestezie je určena pro složitější stomatochirurgické zákroky operativního typu, které jsou také náročnější na čas. Výkon je prováděn pod dohledem specialisty – anesteziologa, který u pacienta navodí stav umělého spánku aplikováním celkového anestetika. Pacient tak necítí žádnou bolest nebo nepříjemné pocity. U celkové anestezie je před zákrokem vyžadována zdravotní prohlídka a standardní předoperační vyšetření.

Zdroj: Anestezie a narkóza

Anestezie – rizika

  • selhání účinku
  • zlomení jehly při aplikaci (velmi nízká pravděpodobnost)
  • alergická reakce
  • toxická reakce
  • krvácivost
  • poranění nervu

Zdroj: Anestezie a narkóza

Anestezie a těhotenství

Lokální anestezie v těhotenství by neměla být problémem kdekoli na těle. Veškeré zákroky v těhotenství se dělají pouze v lokální anestezii, tedy pokud to jde.

Zdroj: Anestezie a narkóza

Diskuze

V diskuzi BOLEST NAŠE KAŽDODENNÍ...BŘICHO JAKO BALON, ZÁCPA, MENSTRUAČNÍ KŘEČE, PÁLENÍ ŽÁHY A KLOUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stana.

mam hrozne paleni v břiše a bodani nejhorši jeto v noci když jsem v klidu taky mam zacpu a chudnu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Bolest naše každodenní...břicho jako balon, zácpa, menstruační křeče, pálení žáhy a klouby

Mám zácpu, co mě čeká?

Lidé se zácpou si obvykle také stěžují na depresi, bolest hlavy a na migrénu. Pak se také se zácpou objevuje bušení srdce, nespavost, a kožní nemoci. Co je ale na zácpě nejhorší, je fakt, že zácpa je předchůdcem vzniku nebezpečného nádorového onemocnění tlustého střeva a konečníku. Tento karcinom tlustého střeva se v ČR řadí na přední místa v úmrtnosti!

Zdroj: Zácpa a její domácí léčba

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁCPA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Mašek.

Dobrý den.Mám zácpu,již po dobu týden a i více dní .Jsem po operaci prostaty a musím hodně pít a stále na stolici nejdu,poradte?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zkuste sníst několik sušených švestek během dne. Při takto dlouhé zácpě byste měl jít k doktorovi, aby udělal ultrazvuk břicha a zjistil co se tam děje.

Zdroj: diskuze Krev v konečníku při zácpě

Anestezie infiltrační

Využívá infiltrace přímo v místě operačního zákroku, například vynětí malých kožních afekcí (pih a podobně). Do této skupiny je možné zařadit i nitrožilní regionální anestezii Bierovu (IVRA – Intervenous Regional Anesthesia), která spočívá v naplnění předem vyprázdněných žil končetiny místním anestetikem, které z žil proniká do tkáně, kterou infiltruje.

Zdroj: Anestezie a narkóza

Anestezie a nachlazení

U nachlazení a anestezie je problém, že tento stav vadí i nevadí. Při lokální anestezii by nemělo vadit nachlazení tehdy, pokud pacient nekýchne při zákroku, což by mohlo mít negativní následky.

Zdroj: Anestezie a narkóza

Narkóza a nachlazení

Pokud je operace plánovaná, vždy se lékaři snaží, aby byl před ní pacient bez akutních infekcí dýchacího traktu (bolest v krku před operací). Pokud má pacient bolest v krku již před operací, je nutné informovat o tomto stavu lékaře a operace bude odložena. Pokud se jedná o neočekávanou operaci (například po autonehodě), tak se žádné nachlazení neřeší.

Zdroj: Bolest v krku po narkóze

Rozdíl mezi anestezií a narkózou

Lokální anestezie se používá pro ambulantní zákroky, tedy pro umrtvení menších ploch. Příkladem může být liposukce, operace horních víček či odstraňování kožních výrůstků.

Celková anestezie (narkóza neboli celkové znecitlivění) se používá v případě, kdy místní znecitlivění nezajistí dostatečnou bezbolestnost, bezpečnost a komfort klienta při operačním zákroku. Používá se u větších operací nebo v případech, kdy operovanou oblast nelze lokálně umrtvit. Narkóza umožňuje provádět těžší zákroky, které navíc postihují více anatomických vrstev tkání nebo orgánů. Při narkóze se klient nachází ve stavu podobném velmi hlubokému spánku, s tím rozdílem, že za něj přejímají některé jeho životní funkce (dýchání) technicky vyspělé přístroje. K dosažení tohoto stavu je nutné přivádět do těla po celou dobu, kdy se klient nachází v narkóze, přiměřené množství účinných látek nitrožilně i dýcháním směsi narkotických plynů. Narkóza je tedy dosažena kombinací a vzájemného zesilování účinků těchto látek. Po celou dobu, kdy se klient nachází v narkóze, je monitorován pomocí moderní elektroniky. Nejmělčí forma celkové narkózy se nazývá analgosedace. Jedná se v podstatě o uměle regulovaný spánek, základní životní funkce jsou pouze monitorovány. Tento typ narkózy bývá většinou kombinován s aplikací lokálního anestetika.

Zdroj: Anestezie a narkóza

Druhy zácpy

Akutní funkční zácpa

Termín akutní funkční zácpa označuje krátkodobou poruchu funkce vyprazdňování. Tato akutní zácpa vzniká typicky, když cestujeme, nebo když měníme pracovní místo, tedy ze stresu. Někdy také zácpa vzniká u pacientů na jednotce intenzivní péče, kdy je zapříčiněna studem pacienta před vyprázdněním se v posteli. Pak také zácpa může souviset se změnou stravovacích návyků. Tyto akutní funkční zácpy návratem do normálních podmínek většinou odezní.

Organická zácpa

Organická zácpa vzniká po dlouhou dobu jako důsledek patologických změn na tlustém střevě. Těmito patologickými změnami mohou být nádory, zánětlivé procesy a onemocnění konečníku, pooperační stavy a podobně.
Sekundární zácpa
Se sekundární zácpou se můžeme setkat u onemocnění, která nesouvisí s tlustým střevem. Například vředová choroba žaludku nebo různá gynegologická a urologická onemocnění.

Habituální zácpa

Návyková zácpa neboli zácpa habituální, je novodobý civilizační problém. Tento typ zácpy vzniká útlumem defekačního reflexu. Tedy častými situacemi, kdy se nám chce kakat, ale my to z různých jiných naléhavých důvodů přetlačíme. Tím tento reflex pomalu vyhasíná. Celé se to ještě umocňuje vlivem nedostatku přirozených podnětů, kterými jsou máloobjemná strava (nikoliv nízkokalorická), dále nedostatek vlákniny ve stravě, málo tekutin a také málo pohybu.

Zdroj: Zácpa a její domácí léčba

Probuzení z narkózy

Po probuzení z narkózy se neděje nic závažného. V některých případech může být pacient bezprostředně po celkové anestezii mírně zmatený, cítit nevolnost nebo zvracet. Po spinální anestezii častěji bolí hlava, může se objevit přechodná porucha močení a někdy je třeba jednorázově zavést cévku. Riziko nějakých zdravotních komplikací je u anestezie vždy, ale při spolupráci s dobrým lékařem ho lze minimalizovat.

Zdroj: Anestezie a narkóza


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP