Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

NASLOUCHÁTKA PRO SENIORY

OBSAH

Naslouchátko pro seniory

Recenze na naslouchátka pro seniory naleznete zde.

Zdroj: Naslouchátko

Diskuze

V diskuzi PÍSKÁNÍ NASLOUCHÁTKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Už mám 3naslouchátka vždy po 5ti letech s příspěvkem od pojištovny.Naslouchátka jsou od Widexu a trápí mě vždy stejný problém pískání,stačí nepatrný pohyb hlavy a naslouchátko nepříjemně píská.Posílám vždy do servisu na opravu/placenou/.Pár dní je klid ,potom začne znova pískání.Chci se zeptat jestli má někdo taky problém s pískáním.Bartošová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radek.

mám naslouchátka WIDEX a s pískním je stejný problém.Nemusíte ani otočit hlavu, třeba stačí kousnutí. I když to upravíte zatlačením co nejvíce do ucha tak se to po chvíli opakuje. na jejich web stránkách uvádějí, že jsou téměř zázračné. Ceny kolem 20 tis, za kus.

Zdroj: diskuze Sluchadlo Widex

Naslouchátko v brýlích

Na internet začaly pronikat první informace o futuristických brýlích od Googlu s prvky rozšířené reality. Také firmy s nejasným původem inzerovaly naslouchátka v brýlích. Zda fungují, je otázkou. Oficiální weby tato naslouchátka nenabízejí.

Zdroj: Naslouchátko

Naslouchadla pro neslyšící

Naslouchadla do uší jsou zdravotní pomůcky pro pacienty trpící nedoslýchavostí. Naslouchadlo je složené z mikrofonu a baterie. Prodává se v tělové barvě a vejde se do vnitřní části ucha. Vyrábí se ve více velikostech, protože nedoslýchavostí trpí i děti. Při výběru naslouchátka je velikost zásadním parametrem. Naslouchátko musí v uchu co nejlépe sedět. Jednoduše je složeno z baterie a mikrofonu. Mikrofon přijímá zvuky z okolí, které zesílí a vysílá do ucha. Proto je nutné, aby naslouchátko v uchu dobře sedělo. Jinak může dojít k interferenci zvuku a pacient slyší nepříjemné pískání. Součástí naslouchadla je také silikonový nástavec pro co nejlepší upevnění do ucha. Převod zvuku má na starosti mikrofon. Sílu zvuku lze nastavit podle indispozice (kvality sluchu) každého majitele naslouchátka. Většinou má naslouchadlo 5 úrovní hlasitosti.

Naslouchadla pro neslyšící – foto

Tady je několik fotografií, na kterých je možné vidět naslouchadla pro neslyšící.

Naslouchadla pro neslyšící – cena

Zde je seznam cen naslouchadel pro neslyšící.

Zdroj: Naslouchadla

Diskuze

V diskuzi NASLOUCHÁTKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav.

Velmi mne vytáčí nabídka na téměř všech portálech ,která nabízí zdravotní naslouchátka.Přímo bytostně nenávidím a nesnesl bych jakékoliv sluchátka vražené do ucha. A proto mně chybí jakákoliv nabídka sluchadla které bych si nemusel strkat do jakékoliv útroby svého těla a tím spíše do ucha.Byl bych rád kdybych od vás dostal aspon odkaz ,zda něco takového co by mi vyhovovalo,existuje. Děkuji předem za zprávu. Ladislav.H.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Naslouchátka

Jak vybrat naslouchátko

Vybírání naslouchátka patří do rukou zkušeného lékaře, který doporučí ten nejlepší přístroj dle individuálního stavu pacienta. Sluchadla se dělí do několika kategorií.

Dělení dle tvaru:

  • kapesní
  • závěsná
  • brýlová
  • boltcová
  • zvukovodová
Dělení dle způsobu předání akustické energie:
  • sluchadla pro vzdušné vedení
  • sluchadla pro kostní vedení (vibrátor)
Dělení dle vlastností:
  • sluchadla s možností proměnného zesílení
  • sluchadla s nastavitelným frekvenčním průběhem
  • sluchadla s omezením výstupního akustického tlaku
  • sluchadla s modulačními prvky

Zdroj: Naslouchátko

Diskuze

V diskuzi UŠNÍ NASLOUCHADLA WIDEX DREAM MODEL D-MCB - ZÁVĚSNÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Zbránková.

Dobrý den,
prosím mohu poprosit o udání ceny výše uvedeného naslouchadla. ?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Podrazilová.

Je mi 72 let,zvuky slyším,ale splývají mi za 14 dní jsem objednaná na echo v případě,že budu potřebovat naslouchátka dovím se někde kolik mi připlácí vojenská pojišťovna?

Zdroj: diskuze Ušní naslouchadla widex dream model D-mCB - závěsný

Digitální naslouchátko

Špičkovým výrobkem v tomto oboru je profesionální digitální nabíjecí naslouchátko za ucho Axon D-322. Jedná se o mimořádně výkonný přístroj s prakticky nulovým zkreslením. Díky použité digitální technologii je naslouchátko navíc spolehlivé a vyniká i mimořádně nízkou hmotností – celý přístroj neváží víc než pouhé 3 gramy. K přístroji dostanete i podrobný návod v češtině, popisující používání, údržbu, nabíjení, nasazování i snímání přístroje včetně ilustrací. Dále náhradní koncovky (špuntíky) v odlišné velikosti. Hlasitost je plynule regulovatelná a k dispozici jsou dokonce kromě běžného módu zesílení i dva módy pro odfiltrování rušivých šumů.

K nabíjení naslouchátka slouží nabíjecí stojánek navržený pro dva naslouchací přístroje, ale lze ho využívat i s jedním. Vhodný čas pro nabíjení poznáte podle toho, že zesílení už nebude dostatečné a výkon naslouchátka se začne pozvolna snižovat. Před nabíjením přístroj vypněte a následně ho vložte do stojánku pro nabíjení, který nabízí hned dvě varianty. Nabíjet můžete z počítače či notebooku, případně také z nabíjecího adaptéru. Síťový adaptér (DC 5 V, 50–500 mA) je také součástí balení. Při nabíjení můžete průběh sledovat prostřednictvím kontrolky, když zhasne, je přístroj plně nabitý a vydrží nejméně třicet hodin nepřetržitého provozu, což je opravdu úctyhodný výkon.

Zdroj: Naslouchátko

Diskuze

V diskuzi VYRÁŽKA PO CELÉM TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ružena Hnízdilová.

Dobrý den,pracuji v zařízení kde máme seniory,chtěla jsem se zeptat jak vypadá pocovidová vyrážka a jak se léči
moc děkuji a přeji krásný den

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vyrážka po celém těle

Co je borůvkový Narosan?

Vitaminový základ borůvkového sirupu Narosan doplňuje organicky vázané železo a měď. Doporučená denní dávka borůvkového Narosanu je 14 mg. Sirup Narosan nezatěžuje žaludek a je vhodný pro děti, pracující lidi, sportovce i seniory. Borůvkový Narosan kryje zvýšenou potřebu železa a kyseliny listové u žen během těhotenství a při menstruaci, pomáhá upravovat krevní obraz, slouží jako prevence šerosleposti, zlepšuje ostrost vidění, ulevuje při průjmech, drobných poraněních sliznice střev. Dále borůvkový sirup Narosan pomáhá hojit afty a hemoroidy a zlepšuje pružnost cév a žil.

Zdroj: Just Narosan borůvkový sirup 500 ml - doplňuje vitaminy a železo

Diskuze

V diskuzi VZP POJIŠŤOVNA PŘÍSPĚVKY NA NASLOUCHÁTKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Janoušková.

Dobry den.Otec bude mit od lekare naslouchadlo.Musime zadat o prispevek na pojistovne nebo si vse vyridi lekar.Otci je76 let a naslouchadlo bude mit poprve.Dekuji Janouskova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vzp pojišťovna příspěvky na naslouchátka

Neinvazivní terapie a postupy

Někteří lidé s Menierovou chorobou mají lepší výsledky po uplatnění jiných, neinvazivních léčebných postupů, máme na mysli například:

  • Rehabilitaci; pokud máte při závratích problémy s rovnováhou, můžete těžit z vestibulární rehabilitační terapie. Tato terapie zahrnuje cvičení a aktivity, které se provádějí během terapeutického sezení či doma. Pomáhají vašemu tělu a mozku ke znovuzískání schopností zpracovávat informace správným způsobem.
  • Postižený Menierovou chorobou užívá naslouchátko, které zlepší sluch. Lékař vás může odkázat na ušního lékaře, který vám poradí s možnostmi naslouchátka a vybere pro vás to nejvhodnější.
  • Meniettovo zařízení. Léčba závratí je těžká, ale tato terapie zahrnuje použití pozitivního tlaku na střední ucho, čímž zlepšuje výměnu kapaliny. Meniett pulzní generátor vysílá pulzy tlaku do zvukovodu přes vzduchovou trubičku. Léčbu lze provádět doma, obvykle se provádí třikrát denně po dobu pěti minut. Meniettovo zařízení zlepšuje příznaky závratí, jako je hučení v uších a sluchový tlak. Dlouhodobá efektivita tohoto zařízení nebyla stanovena.

Zdroj: Jak léčit Menierovu chorobu?

Poradna

V naší poradně s názvem DETRALEX JE HRAZEN POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Oličová.

Je lék Detralex placen pacientem celou částkou,nebo připlácí na něj pojišťovna.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Detralex z části hradí pojišťovna a z části pacient. Přesná výše doplatku záleží na lékárně. Některé upřednostňují seniory, kteří mají nižší doplatky, než mladší pacienti. Zeptejte se ve své lékárně na podrobnosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Detralex je hrazen pojišťovnou

Kdy je vhodná kašovitá strava

Kašovitá strava (mixovaná strava) je určená například pro pacienty po operaci zubů, po kolonoskopii (kolonoskopie), nebo i pro seniory. Jedná se o šetřící stravu, která je rozmixovaná. Jídlo se obvykle připravuje běžně a po přípravě se rozmixuje. Maso je většinou vhodné připravovat dušené nebo vařené a po tepelné úpravě si jej můžete na masovém mlýnku umlít. Z příloh je vhodné používat jen bramborovou kaši nebo jemné těstoviny, případně malé druhy těstovin. K pokrmu je vhodné připravovat masovou nebo zeleninovou šťávu a omáčky. Vhodné jsou také kompoty, které je dobré opět rozmixovat. Na večeře a snídaně je možné konzumovat pudinky, ovocné pyré, jogurty, ochucená mléka, jogurtové mléko, mléčné rýže, různé syrovátkové nápoje, ovocné dětské výživy s piškoty. Dále našlehané pomazánky a jako pečivo třeba jen bílou veku nebo rohlíky. Vše je dobré zapíjet mlékem, bílou kávou nebo již zmíněnými rozmixovanými kompoty.

Zdroj: Kašovitá strava recepty

Poradna

V naší poradně s názvem NASLOUCHADLA DO UŠÍ HRAZENÁ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Šebestová.

Já mám oboustranou nedoslýchavost,měřeno v procentech 39.Přesto mě bylo foniatrem sděleno, že že nemám na hrazené naslouchátka nárok. Neslyším televizi když je podbarvená hudbou,takže dávám hlasitě čímž otravuji své okolí. Je mi 70 let a bydlim kousek od ČB.

Pokud můžete poradte.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nejlepší řešení je koupit si bezdrátová sluchátka a sledovat televizí s nimi. Nemusíte se nikoho doprošovat a zvuk si pro sebe můžete zesílit jak chcete.

Zdroj: diskuze Naslouchadla do uší hrazená pojišťovnou

Poškození mozku po narkóze

Lékaři sice připouštějí, že se mozek z narkózy určitou dobu vzpamatovává a s přibývajícím věkem na to potřebuje více času, ve většině případů ale není důvod k obavám. K úmrtí v narkóze či po narkóze sice občas dochází, se samotnou anestezií to však v drtivé většině případů nesouvisí. Příčinou spíše bývá pacientova diagnóza.

Co se týká poškození mozku, kterého se obávají zejména starší pacienti, lékaři připouštějí, že mozku nějakou dobu trvá, než se z narkózy vzpamatuje, rozhodně ale podle nich není narkóza příčinou degenerativních chorob mozku. Mozkové buňky nás v období dospělosti opouštějí rychlostí, která je znepokojivá. Ovšem přičítat to pouze anestezii by nebylo moudré. Pochopitelně může dojít v průběhu anestezie ke komplikacím způsobeným pacientovými specifiky. Nicméně korektně provedená anestezie by neměla vést k urychlení zániku neuronů. V současné době je anestezie tak bezpečná a preparáty, které se používají, tak moderní, že riziko ztráty nervových buněk následkem vlivu celkových anestetik nebo hypoxie, což je nedostatek kyslíku v mozku, je tak minimální, že se s ním takřka nekalkuluje. Takže anestezie je bezpečná i pro seniory.

Zdroj: Narkóza u starých lidí

Poradna

V naší poradně s názvem LECITIN A JEHO ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Čapková.

Dobrý den, chci se zeptat, zda můžu mamince koupit Lecitin na zlepšení paměti a koncentrace pokud užívá Stacyl?
Pokud ne, existuje něco na posílení paměti pro seniory?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Stacyl obsahuje kyselinu acetylsalicylovou a té lecitin nijak nevadí. Na posílení paměti je dobrý i pyridoxin (vitamín B6), který rovněž nijak nevadí při užívání Stacylu. Další pomocníci na posílení paměti jako ginkgo biloba a ženšen bohužel ve spojení se Stacylem mohou způsobit krvácení. Na posílení paměti existují i pomocníci bez léků a to cvičení paměti. Tady přikládám seznam videí, kde je předvedena technika posílení paměti: www.youtube.com/resu…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lecitin

Kašovitá strava pro seniory

U seniorů bývá také problém ve zhoršené hybnosti nebo zhoršení zraku, v krajním případě i v takzvané stařecké demenci, což výrazně omezuje schopnost nákupu a přípravy stravy. Objevují se i problémy ekonomické. Nedostatek aktivity, jehož důsledkem je i nechuť připravit si jídlo či dojít si nakoupit, může souviset s depresí z osamělosti a sociální izolace. Souhrnem těchto skutečností se starší člověk dostává do začarovaného kruhu – jeho zdravotní stav se vzhledem k nedostatečné výživě stále zhoršuje, což vede k dalšímu zhoršení jeho schopnosti správně a dostatečně jíst. Proto je důležitá pestrá strava pro seniory nebo program stravování seniorů. Řešením, které nabízí medicína, mohou být přípravky enterální klinické výživy. Jedná se o vyváženou tekutou stravu uzpůsobenou k popíjení, v níž je přesně definovaný obsah nutričních složek. Tyto přípravky se dodávají do lékáren v různých chuťových příchutích. Mohou se podávat po jídle nebo mezi jídly a lze jimi doplnit stravu o všechny důležité součásti: energii, bílkoviny, cukry, tuky, vitamíny, minerální látky a stopové prvky v potřebném množství. Navíc lze přípravky enterální klinické výživy využít i při přípravě denních jídel. Univerzální doporučení pro výživu ve stáří neexistuje, záleží na věku, fyzické aktivitě a zdravotním stavu. Při chronickém onemocnění je důležité dodržovat léčebná dietní opatření.

Kalorický příjem u méně aktivních lidí staršího věku by měl být 7 300 až 8 500 kJ u žen a 7 900 až 9 500 kJ u mužů. Pro přesné stanovení je nutné vzít v potaz řadu faktorů, jako je stavba těla a zdravotní stav. Není dobré vyřazovat z jídelníčku například zeleninu nebo maso pro špatný stav chrupu. Úpravu jídla je třeba volit tak, aby ho člověk zvládl zkonzumovat, takže často pomůže jej rozmixovat.

Staří lidé mají tendenci se v jídle odbývat. Hlavní složkou jejich jídelníčku bývá bílé pečivo a rafinovaný cukr, což není ani zdravé, ani výživné. Navíc šetří a kupují to nejlevnější, co v supermarketech je. Jenže obvykle to je také to nejméně kvalitní. Často jim pak chybí v jídelníčku bílkoviny, nutné pro hojení ran, s nedostatkem zeleniny chybí i vláknina, což zhoršuje zažívání, ale může být i jednou z příčin rakoviny tlustého střeva. Větší množství nekvalitních sacharidů zatěžuje slinivku, což může vést ke zvýšené glykémii. V nekvalitních potravinách rovněž převládají takzvaná éčka, stabilizátory, konzervanty, transmastné nasycené tuky, což není nic dobrého pro tělo a už vůbec ne pro organismus seniorů.

Zdroj: Tekutá strava jídelníček

Poradna

V naší poradně s názvem SLUCHATKA DO UŠÍ PRO NESLYŠÍCÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Komendova Petra.

Dobry den,ted zjistili nasemu petimesicnimu synkovi stredne tezkou poruchu sluchu,zatim jeste nevim jake naslouchatka bude mit,ale jen pro zajimavost me zajima,jestli to u malych deti hradi pojistovna nebo platime sami.Maly je u VZP.Predem dekuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Výši doplatku vám sdělí foniatr a zároveň nabídne vhodný přístroj. Existuje několik variant s různou cenou. Až budete znát cenu přístroje, tak se pro konkrétní možnosti financování obraťte na zdravotní pojišťovnu malého.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sluchatka do uší pro neslyšící

Mast na opruzeniny pro seniory

Jako mast na opruzeniny pro seniory se osvědčil přípravek Phytiol (dříve Pityol). Phytiol se používá u dospělých a dětí nad 10 let při chronických ekzémech, trudovině (akné), povrchových hnisavých zánětech kůže malého rozsahu, nemokvajících opruzeninách. Jde o mast obsahující směs látek, které podporují hojení, mají mírný protizánětlivý a dezinfekční účinek. Tato homogenní mast má světle hnědou barvu, konzistenci měkké pasty a slabě zapáchá po ichthamolu.

Složení:

Léčivými látkami jsou ichthammolum 0,6 g, acidum boricum 0,3 g, zinci oxidum 6 mg, guaiazulenum 3 mg v 30 g masti.

Pomocnými látkami jsou benzaldehyd, vanilin, silice kůry skořicovníku cejlonského, methylparaben, propylparaben, ethyl-linoleát a ethyl-linolenát, glycerol-monostearát, bílá vazelína, čištěná voda.

Kontraindikace:

Neužívejte Phytiol, jestliže jste alergičtí na ichthammolum, acidum boricum, zinci oxidum nebo guaiazulenum nebo na kteroukoli další složku tohoto přípravku. Phytiol nesmí přijít do styku s oční spojivkou. Nesmí se aplikovat na rozsáhlé plochy porušené pokožky. Přípravek není určen pro děti mladší deseti let.

Vzájemné ovlivnění účinku Phytiolu a jiných přípravků není známo. Přesto bez porady s lékařem nenanášejte na postižené místo současně s touto mastí jiné volně prodejné léky pro místní používání.

Nežádoucí účinky:

Phytiol obsahuje parabeny (methylparaben a propylparaben), které mohou způsobit opožděné alergické reakce.

Podobně jako všechny léky může mít i tento přípravek nežádoucí účinky, které se ale nemusí objevit u každého.

Během léčby může vzácně (až u 1 z 1 000 léčených) dojít k přecitlivělosti na některou složku přípravku. Příznaky přecitlivělosti zahrnují svědění, zčervenání, pocity pálení, někdy i výsevy drobných pupínků.

Dávkování a způsob použití:

Vždy používejte tento přípravek přesně dle pokynů svého lékaře nebo lékárníka. Pokud si nejste jistí, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem.

Neurčí-li lékař jinak, dospělým i dětem nad 10 let se Phytiol nanáší v přiměřené vrstvě na postižené místo 1–3krát denně.

Jestliže nedojde k ústupu obtíží do 7 dnů nebo naopak dojde k jejich zhoršení, obraťte se na lékaře. Délka léčby Phytiolem bez porady s lékařem by neměla přesáhnout 2 týdny.

Při náhodném požití přípravku dítětem může dojít k nevolnosti až zvracení. Je vhodné zvracení podpořit nebo vyvolat a vyhledat lékaře.

Uchování:

Uchovávejte tento přípravek mimo dohled a dosah dětí. Uchovávejte při teplotě do 25 °C v původním obalu, aby byl přípravek chráněn před vlhkostí. Nepoužívejte tento přípravek po uplynutí doby použitelnosti za EXP na obalu. Doba použitelnosti se vztahuje k poslednímu dni uvedeného měsíce.

Nevyhazujte žádné léčivé přípravky do odpadních vod nebo domácího odpadu. Zeptejte se svého lékárníka, jak naložit s přípravky, které již nepoužíváte. Tato opatření pomáhají chránit životní prostředí.

Balení:

30 g masti

Zdroj: Opruzenina v rozkroku

Neléčený svrab

Neléčený svrab představuje zvýšené riziko pro mladou populaci (aktivní svrab) i seniory (pasivní svrab). Vysokou profesionální nemocnost pak u středního zdravotnického personálu, který vykonává ošetřovatelskou nebo pečovatelskou službu hlavně u imobilních, mentálně retardovaných nebo imunokomprimovaných pacientů, zvláště pak v lůžkových zařízeních různého typu.

Lékaři většinou jako léčbu doporučí mast Infectoscab. Před jejím použitím byste se měli pořádně napařit ve vaně, pak potřít každičký záhyb kůže a mast nechat účinkovat nejméně deset hodin bez omytí. Takto musíte postupovat několik dní. Pomáhají i sírové masti. Některým se osvědčila doma vyrobená mast s 20 % práškové síry, 40 % olivového oleje a 40 % vazelíny – namíchají vám ji i v lékárně. Jiní si vychvalují potření těla octem, slivovicí, tea tree olejem, výtažky z aloe vera. Pokožku zklidňuje i rozmarýnový, hřebíčkový a pupalkový olej. Do stravy přidejte kvasnice, melasu, rostlinné oleje lisované za studena, sójové boby, slunečnicová semínka, česnek, celozrnné výrobky. Nepříjemné je, že svědění kůže často přetrvává i několik týdnů poté, co zákožku už v těle nemáte.

Pokud si nejste jistí, zda máte svrab, a je vám trapné jít ke kožnímu, poznáte to tak, že si do horké koupele nakapete tea tree olejíček a 20 minut se budete koupat. Pak se vydrhnete žínkou a gelem, taky s přísadou tea tree. Pak vylezte z vany, ale nevypouštějte vodu – na povrchu po chvilce budou plavat takové černé tečky. Když vanu vypustíte, některé zůstanou na dně vany. V tomto případě utíkejte ihned ke kožnímu, neboť se problému nezbavíte jinak než s mastí Infectoscab, pokud jde o lehčí formu svrabu, nebo se sírovou mastí, která se vyrábí přímo v lékárně.

Zdroj: Svrab kožní onemocnění u lidí

Na zdravý spánek užívejte melatonin

Melatonin je jeden z nejdůležitějších spánkových regulátorů, který si produkuje zdravé tělo samo (v mozku – šišince). Jeho hladina roste obvykle převážně večer, kdy jsme navyklí na spánek. Jeho nedostatečná tvorba pak může vést ke spánkovým poruchám. Melatonin usnadňuje usínání, a je tudíž velmi vhodný na obnovení normálního cyklu spaní narušeného třeba cestováním do jiných časových pásem nebo prací na směny. Je výborný pro starší lidi a seniory, protože přirozená tvorba melatoninu organismem člověka s přibývajícím věkem výrazně klesá. Lze jej užívat podle potřeby nebo dlouhodobě. Pokud vám nezabere hned napoprvé, nezoufejte a vydržte s užíváním několik večerů po sobě (úplně nejlépe pokaždé ve stejný čas).

Doporučená denní dávka je 1–5 mg melatoninu půl hodiny až hodinu před spánkem. Pozor: Nikdy nekombinujte s alkoholem nebo jinými léky na spaní!

Těhotenství a kojení

Užívání melatoninu během těhotenství a kojení není nějak škodlivé. Ale při aplikování ve vysokých dávkách může mít vliv na antikoncepci. Taktéž může dojít ke zvýšení hladiny prolaktinu.

Interakce

Ačkoli se melatonin prodává jako doplněk stravy, je důležité brát v potaz, že se jedná o lék. Jako každý lék, tak i tento má své vedlejší účinky, které mohou mít různé interakce s jinými léky. Úroveň melatoninu může být zvýšena i jinými léky, jako jsou například selektivní inhibitory, antidepresiva (Prozac, Sertralin) a mnoho dalších.

Vedlejší účinky

Nejčastějším nežádoucím účinkem melatoninu je ospalost. Proto je důležité vyvarovat se některých činností (například řízení automobilu), nebo si vzít lék čtyři až pět hodin před takovouto činností. Melatonin může způsobit svědění, abnormální srdeční tep a bolesti hlavy.

Tento lék je získáván z živočišných zdrojů, nebo synteticky z laboratoří. U melatoninu získaného z živočišných zdrojů je vyšší riziko vzniku kontaminace, což může vést k alergické reakci nebo přenosům různých virů.

Zdroj: Léčba nespavosti

Složení přírodní Poděbradky z pramene

  • celková mineralizace: 2052
  • typ vody: HCO3-, Na, Ca
  • CO2: 2 000 mg/l
  • Mg: 48 mg/l
  • Ca: 142 mg/l
  • Na: 514 mg/l
  • K: 60 mg/l
  • teplota 13,5 °C

Bülowův pramen

Nalezl ho proutkař baron Bülow v listopadu 1904 na vnitřním nádvoří zámku 3 metry od hlavní brány (současně s ním určeny na knížecích statcích další 3 prameny, mj. u hájovny u Oškobrhu). Vyvrtán 1. srpna roku 1905 v hloubce 95,7 m a utěsněn v roce 1955.

Pramen Charicléa

Nalezl ho proutkař baron Bülow v roce 1905 v bývalé panské „Dřevnici“ v sousedství zahrady lesního úřadu. Právě u tohoto pramene vznikly první Knížecí lázně. Navrtán v roce 1906 v hloubce 86,7 m a pojmenován po manželce knížete Phillipa Arnošta z Hohenlohe-Schillingsfürstu. Nyní slouží jako pozorovací pramen v Letních lázních.

Pramen Hohenlohe

Nalezl ho proutkař baron Bülow v roce 1905 v zámeckém valu (současně určen a v roce 1907 vrtán slabý pramen v areálu panského dvora ve Velkém Zboží v hloubce 127 m). Navrtán v červnu 1907 v hloubce 91,8 m a pojmenován po majiteli panství knížeti Arnoštu Filipu Hohenlohe, lidově však nazvaný „Zámecký“. Utěsněn v roce 1972.

Prameny Milada, Eliška a Libuše

Určeny a vrtány v roce 1910 v sousedství zimní kolonády pro zvyšující se potřeby lázní.

Riegrův pramen

Nachází se na stejnojmenném Riegrově náměstí. Navrtán v roce 1911 (nebo 1912) v hloubce 87,2 m a utěsněn v roce 1972.

Pramen Božena

U lázní.

Pramen Bočka z Kunštátu

V Libenského kolonádě.

Trnkův pramen

U vlakového nádraží.

Vrchlického pramen

U skláren, v hloubce 87 m, utěsněn roku 1936, pramen Vrchlický II navrtán v roce 1936 v hloubce 85,5 m a utěsněn 1972).

Pramen Krále Jiřího

Určený a vrtaný po roce 1911 z důvodu stoupající spotřeby minerální vody v lázních a v plnírně.

Ve dvacátých letech byly navrtány tři vydatné prameny v západní části města kolem Husovy ulice pro potřeby balneoprovozů a plnírny. V roce 1930 byl počet pramenů zvýšen na 16 vrtem za nádražím na Žižkově předměstí.

Lázně Poděbrady, a. s., jsou od založení v roce 1908 proslavené léčbou srdečních obtíží a pohybového ústrojí. Rekonvalescence po operaci srdce a operace srdečních chlopní je také indikační skupinou lázní. Lázně nabízejí i komerční populární pobyty wellness, víkendové, pro seniory, pro ženy nebo pro páry.

Zdroj: Lázně Poděbrady hrazené pojišťovnou

Druhy umělé výživy

Máme dva druhy umělé výživy, a to enterální výživu (EV) a parenterální výživu (PV). Typ nutriční podpory pak závisí na celé řadě faktorů.

Enterální výživa (EN) je takový druh výživy, kdy se nutriční tekutina aplikuje do střeva přes katetr směrem do žaludku nebo tenkého střeva. Existují různé způsoby, jak poskytovat enterální výživu.

Parenterální výživa (PN) je taková výživa, kdy je nutriční tekutina aplikována do setu, který je zaveden do žíly (intravenózně). PN si klade za cíl poskytnout celkovou nutriční podporu, i když to není vždy možné. PN se obvykle používá, když lidé nejsou schopni mít EN. K tomu může dojít, pokud jde o velkou operaci tenkého střeva s neprůchodností střev nebo v případě, že aplikace EN by byla obtížná nebo nevhodná.

Tekutá strava pro seniory

Stárnutí je spojeno se sníženou fyzickou aktivitou, která v kombinaci se změnami v chuti a schopnosti jíst může vést ke ztrátě svalové hmoty, hubnutí, snížené funkci a zvýšené závislosti na druhých. Stáří je období, kdy dochází z mnoha příčin k tomu, že je přijímání stravy pro seniora obtížné. Mění se a snižuje chuť k jídlu. Dochází k postupné ztrátě sluchu, zraku, hybnosti, což omezuje celkovou mobilitu, takže nakupování potravin a příprava jídla je obtížnější. Zubní problémy a obtíže s polykáním mohou vést k udušení.

S věkem klesá potřeba energetického přísunu potravin a vytváří se pocit, že se nemusí tolik jíst, přestože potřeba většiny živin zůstává relativně nezměněna, a to pak následně vede ke zvýšenému riziku podvýživy. Podvýživa je spojená se sníženou kognitivní funkcí a s oslabením schopnosti pečovat o sebe sama. Tento fakt podtrhuje význam správné výživy u starších lidí.

V současné době existují různé formy tekuté stravy pro seniory, které mohou být připraveny i za 3 minuty a nevyžadují žvýkání. Všechny živiny obsažené v tekuté stravě pro seniory jsou lehce a rychle stravitelné. Poskytují optimální výživu pro seniora. Většinou obsahují vyváženou hodnotu bílkovin, aminokyselin, vitamínů, minerálů a sacharidů, které jsou pro organismus nepostradatelné. Příjem bílkovin působí proti ztrátě svalové hmoty a pomáhá seniorům udržet svou váhu a zůstat silný a funkční. Tekutou stravu lze použít samostatně, jako elementární (pre-stravitelnou) tekutou dietu, nebo je jí možno pouze částečně nahradit či doplnit stávající stravu.

Steroidy, antidepresiva a další léky plus snížení fyzické aktivity vedou ke zvýšení tělesné hmotnosti u seniorů. Tekutá strava pro seniory umožní i hubnutí v tomto období, ale na základě dostatečného energetického příjmu živin. Senior si sám může kontrolovat svůj denní příjem kalorií a přitom získat potřebné živiny ve své stravě. Nutriční hodnota tekuté stravy je vždy uvedena na obalu produktu.

Tekutá strava po operaci

Tekutá strava po operaci vypadá jako čirá tekutina, která je organismem snadno absorbována a dodává tělu všechny potřebné živiny, snižuje stimulaci trávicího systému a nezanechává žádné zbytky ve střevním traktu. To jsou důvody, proč je tento druh tekuté stravy předepisovaný před a po operaci pacienta.

Nutriční hodnoty čiré tekuté stravy po operaci však nejsou dostatečné na kalorie a živiny. Z tohoto důvodu by tato forma stravy po operaci neměla být používána déle než pět dní. Vždy je důležité dodržovat pokyny lékaře. Pokud pacient snáší tuto tekutinu dobře, může být převeden na jiné diety, jako je kompletní tekutá strava, dieta bez laktózy nebo dieta s omezením vlákniny.

Kompletní tekutá strava může být předepsána coby další malý krok na cestě k pevné stravě poté, co pacient absolvoval dietu s čirou tekutinou. Klíčovým rozdílem mezi čistou tekutou dietou a plnou tekutou stravou je doplnění látek, které jsou obsaženy v mléčných výrobcích. Pro ty, kteří nesnáší laktózu, to může být velmi složité, protože budou muset laktózu nahradit jinou alternativou, například sójou.

Dietu bez laktózy lze doporučit pro ty pacienty, kteří již mají, nebo je u nich podezření na nesnášenlivost laktózy. Intolerance laktózy způsobuje příznaky jako průjem, plynatost a bolesti břicha, které se těžko rozeznávají od příznaků syndromu dráždivého tračníku. U lidí, kteří mají dietu bez laktózy, musí být velká opatrnost, aby se zajistilo, že pacient dostává dostatek vápníku z jiných zdrojů.

Dieta s omezením vlákniny se doporučuje jako poslední krok před obnovením neomezené stravy po operaci. Tato dieta se skládá z různých potravin s důrazem na potraviny, které obsahují vysoké množství vlákniny, tedy některé druhy zeleniny a obilovin.

Tekutá strava na hubnutí

Hubnutí s minimálním úsilím – reklamy slibují, že ke štíhlejší postavě lze dojít cestou tekuté diety. Tekuté diety kontrolují příjem kalorií tím, že vymezí to, co se jí a pije. Jak tyto diety pracují, se liší dle druhů jednotlivých produktů. Některé tekuté diety zahrnují tekutiny pouze na bázi ovocných nebo zeleninových šťáv. Jiné druhy tekutých diet nahrazují jen jedno nebo dvě jídla (obvykle snídani a oběd) nápoji. Tyto diety mohou také zahrnovat svačinky v době mezi jídly.

Tekutá strava obsahuje často výrazně snížené množství kalorií. Pokud budete jíst méně kalorií, než spálíte, budete hubnout. Nicméně hubnutí může být krátkodobé, protože pokud se drasticky sníží příjem kalorií, metabolismus se zpomaluje, aby energií šetřil. Pokud se změní stravovací návyky, váha se vrátí zpět, jakmile se jedinec vrátí ke své původní stravě. Některé tekuté diety však pracují v dlouhodobém horizontu. Vědci zjistili, že diety, které obsahují potraviny i tekutiny, mohou lépe pomoci lidem s nadváhou, a to na základě kontroly množství kalorií, které jedinec sní a vypije. Tyto tekuté diety pak pomohou udržet váhu i po dobu několika let.

Pokud jde o tvrzení, že některé tekuté diety mohou detoxikovat organismus, neexistuje žádný důkaz, který by to dokázal. Tělo, říkají odborníci, je velmi sofistikovaný stroj, který má svůj vlastní systém a detoxikuje se přes játra a pot.

Tekutá strava na hubnutí foto

Zde najdete fotografie tekuté stravy na hubnutí.

Zdroj: Tekutá strava

Jak vybrat naslouchátko pro seniory

Lidé s větší ztrátou sluchu, zvláště ve vyšším věku, mají ve většině případů dva problémy, které zjednodušeně nazývají „špatně slyším televizi“. Pokud si tito lidé koupí běžná sluchátka, ať už ta nejlevnější nebo ta nejdražší, a je lhostejno zda drátová nebo bezdrátová, tak ta jim zvuk sice zesílí a oni začnou skutečně lépe slyšet, ale bohužel neodstraní druhý problém, kterým je špatná srozumitelnost slova v televizním pořadu. To znamená, že pokud ve filmu do dialogů vstoupí hudba nebo ruch ulice, případně současně mluví více osob nebo herci mluví příliš rychle, tito lidé přestávají rozumět. Pokud se jedná o člověka s velkou ztrátou sluchu, tak ten s běžnými televizními sluchátky obvykle rozumí velmi špatně, i když herci mluví v klidném prostředí.

Pro nedoslýchavé jsou vhodná níže uvedená sluchátka na televizi...

KTS10 nejsou obvyklá bezdrátová sluchátka pro poslech televize, ale jsou to kompenzační televizní sluchátka. Kompenzační televizní sluchátka jedničkové řady jsou určena pro nedoslýchavé osoby s menší sluchovou vadou nebo s počínající sluchovou vadou. KTS10 jsou určeny pro zákazníky, kteří již mají pozorovatelný úbytek srozumitelnosti televize, který musí vyrovnávat její zvýšenou hlasitostí, ale ne vždy jim to pomůže. KTS10 určitě vyřeší problém těm lidem, kteří jinak v běžném životě velký problém se srozumitelností nemají, ale při poslechu televize úbytek srozumitelnosti vnímají jako rušivý. Sluchátka KTS10 jsou vhodná i pro jedince, kteří už sami zjišťují, že hůře slyší, a kterým již běžná sluchátka pomohla jen velmi málo. A pokud jim trochu pomohla, tak zjišťují, že „to pořád není ono“.

KTS12 jsou rovněž kompenzační televizní sluchátka, tudíž nejde o obvyklá bezdrátová sluchátka. Kompenzační televizní sluchátka jedničkové řady jsou určena pro nedoslýchavé osoby s menší sluchovou vadou nebo s počínající sluchovou vadou. KTS12 jsou vhodná pro zákazníky, kteří již mají výrazný úbytek srozumitelnosti televize, který ani při zvýšení hlasitosti nelze účinně vyrovnat. Tito lidé v běžném životě nepřekonatelný problém se srozumitelností sice nemají, ale při poslechu televize ho začínají vnímat jako velmi omezující. A pokud si zakoupí v obchodě běžná sluchátka, v drtivé většině případů jim se srozumitelností televize nepomohou a rozumí s nimi stále velmi špatně. Těmto zákazníkům tedy doporučujeme koupit si rovnou KTS12, v žádném případě si nemusí kupovat dražší, případně jiné modely sluchátek různých výrobců, protože výsledky se srozumitelností budou podobné jako u těch levnějších. Problém totiž není v kvalitě běžných sluchátek, která bývá na dobré úrovni, ale je ve stavu sluchu.

KTS3 jsou kompenzační sluchátka pro poslech televize. Jsou produktem vlastního vývoje a výroby firmy KOMPONE. Jedná se o jediná sluchátka pro poslech televize na našem trhu, která kompenzují ztrátu sluchu podle potřeby konkrétního zákazníka. Kompenzační televizní sluchátka trojkové řady KTS3 jsou určena hlavně pro nedoslýchavé jedince se sluchovou ztrátou nad 85 %, kteří mají zásadní problém se srozumitelností televize a kteří již musí používat podpůrné technické prostředky, jako je sluchadlo, bez kterého v běžném životě prakticky neslyší, dále světelnou signalizaci zvonku, telefonu a podobně, případně pro zákazníky s velmi komplikovanou ztrátou sluchu. KTS3 mají navíc v sobě mikrofon, díky němuž při přepnutí můžete místo televize poslouchat hovor v místnosti.

KTS3P jsou sluchátka předchozího typu KTS3, uzpůsobená pro připojení k televizi bez konektoru SCART. U moderních televizních přijímačů, které se vyznačují již plochou obrazovkou, začínají problémy s možností připojení sluchátek přes konektor SCART, protože ho tyto televizory často nemají. A navíc tyto televizní přijímače obvykle nemají technicky vhodně řešen výstup na sluchátka. Sluchátka KTS3P s touto potíží počítají a jejich připojení je pak k takovým typům televizních přijímačů bezproblémové. Ne u všech typů televizních přijímačů s plochou obrazovkou zmíněné potíže vyvstanou, ale u těch nejmodernějších to začíná být pravidlem.

CLA4 je telefonní sluchátko s vibračním pulzátorem. Používá se pro kostní vedení při konduktivní sluchové ztrátě. Vibrace přenášejí zvuk do sluchového centra v mozku. Snadno se zapojují.

Kde se dají koupit? Veškerá uvedená sluchátka prodává firma Kompone s.r.o. http://www.kompone.cz/ostatni-vyrobky.html.

Zdroj: Naslouchátko k televizi


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP