Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

NÁVALY HORKA PO VYSAZENÍ ANTIKONCEPCE

OBSAH

Vlasy

U některých žen se po vysazení antikoncepce může objevit masivní vypadávání vlasů až alopecie. Pokud by šlo o androgenní alopecii, pak je možné, že právě ta HAK vlasy držela, jelikož právě hormonální léčba je v tomto případě ta jediná účinná. Z lokálních přípravků je ještě dobrý Neocapil, ale u ostatních (nehormonálních) je účinnost velice nízká.

Zdroj: Vysazení antikoncepce v 50 letech

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY ŽENY V MENOPAUZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Kosová.

Prosím o radu mám návaly pocit horka a už 14 dní po menstruaci špiním

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Kosová.

Prosím o radu už 14 dní špiním mám návaly horka může se jednat o menopauzu děkuji za odpověd

Zdroj: diskuze Příznaky ženy v menopauzy

Váha

V tomto období dochází ke kolísání váhy, změny jsou způsobené rozkolísáním hormonální hladiny. Některé ženy po vysazení antikoncepce přiberou, jiné ženy popisují hubnutí. Je to velice individuální. Pokud jsou změny zásadní, přehodnoťte svůj jídelníček a zařaďte do svého života více pohybu. Nebojte se vyhledat odbornou pomoc!

Zdroj: Vysazení antikoncepce v 50 letech

Nejčastější příčina, která způsobuje návaly horka, je blížící se menopauza. Menopauza představuje u žen období, které přichází kolem 40.–55. roku života, kdyžena přestává menstruovat. Návaly horka a pocení mají většinou příčinu hormonální nebo stresovou. Návaly horka znamenají, že se na nás v určitých chvílích doslova navalí horko. Často je to spojené i s nadměrným pocením. Většinou mají tyto stavy kratší trvání. Návaly horka jsou o hodně častější u žen než u mužů a mohou být vyvolávané některou z těchto příčin:

  1. Menopauza (klimakterium) – u žen je to vůbec nejčastější příčina. Po skončení přechodu tyto problémy opět vymizí.
  2. Zvýšená funkce štítné žlázy – tato příčina se opět objevuje spíše u žen.
  3. Panická ataka – vyvolává také návaly horka.
  4. Těhotenství – někdy se návaly horka objevují během probíhajícího těhotenství.

Zdroj: Pocení

Diskuze

V diskuzi MENOPAUZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobry den nevim zda je too zacinajici menopauza ale ma 42 a mam problemi z mentruaci nekdy krvacim mocc nekdy too mam normalne a nekdy vubec mam I navaly horka jsem unavena prosre je mi zle mivam I nechutenctvi mam I navaly strchu z nemoci a vseho prosim porad te mi

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Menopauza

Hormonální nerovnováha po vysazení antikoncepce

V dnešní době spousta žen spoléhá na hormonální antikoncepci a vysadit ji se obvykle rozhodne až v okamžiku, kdy se chystá k početí dítěte. Vysazení hormonální antikoncepce obvykle provází různé problém, než se vrátí plodné dny. Je potřeba si uvědomit, že reakce těla na vysazení hormonální antikoncepce je velmi individuální. Než se hladina hormonů v těle ženy ustálí a ona je schopna počít dítě, je třeba se vyrovnat i s nepravidelností menstruačního cyklu. Zároveň to můžou provázet pocity únavy, špatná pleť a další příznaky hormonální nerovnováhy.

Zdroj: Hormonální nerovnováha

Diskuze

V diskuzi MENOPAUZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

V období menopauzy jsem začala užívat Arginmax pro ženy a jsem moc spokojená. Nejen že zmizely nepříjemné návaly horka a noční pocení, ale navíc se zvíšila moje chuť na milování a celkově si to mnohem víc užiju.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Souhlasím. Díky arginmaxu jsem překonala nepříjemné období menopauzy a celkově se cítím mnohem lépe. Doporučuji všem ženám.

Zdroj: diskuze Menopauza

Bolest v podbřišku

Pobolívání v podbřišku je součástí změn v průběhu menstruačního cyklu, který byl předtím blokován antikoncepcí.

Zdroj: Vysazení antikoncepce v 50 letech

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Klobasová.

Dobrý den,prosím o radu,trápí mě návaly horka,hlavně v noci,nebo při rozrušení.

Je mi 61 let,8 let po přechodu,problém asi půl roku,u lékařky na EKG naměřeno
aritmie srdeční,po 10 dením měření srdeční činnosti holtrem,bylo vše v pořádku.
Prosím o váš názor.Děkuji Klobassssová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obraťte se na svého gynekologa a nechte si udělat rozbor krve na přítomnost hormonů po přechodu. Pokud se zde nezjistí žádné příčiny vašich návalů horka, tak ještě zajděte na endokrinologii a nechte si vyšetřit funkci štítné žlázy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec Pleskač

Akné

Pár týdnů po vysazení antikoncepce se hormonální změny mohou projevovat a na pleti, dekoltu či zádech se vytvářejí pupínky. Proto dodržujte důslednou hygienu a začněte používat kvalitní kosmetiku k tomu určenou. Dbejte na čistotu své pleti, ráno a večer používejte peeling a čisticí tonikum na bázi alkoholu, následně pleť ošetřete denním a nočním krémem. Pokud vysledujete, které potraviny vám pupínky spouští, například mastné jídlo, čokoláda a podobně, tak se jim raději vyhýbejte.

Zdroj: Vysazení antikoncepce v 50 letech

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den..v posledním roce jsem nabrala 2Okg přitom jím málo..mívám návaly horka ,dost se zadýchávám mám pocit plného nosu špatně spím..na vyšetřeních bylo vše v pořádku,,,,jde o menopauzu a co s tím ,aby mi bylo lépe??

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dotaz

Vysazení antikoncepce

Moderní hormonální antikoncepce je postavena na co nejnižších dávkách hormonů, aby tělo ženy zatěžovala co nejméně. V prvním měsíci po vysazení hormonální antikoncepce je možné, že se v těle uvolní více vajíček, a tak se někdy právě při problémech s početím doporučuje užívat hormonální antikoncepce. Každá žena však na hormonální antikoncepci reaguje jinak. Mnohé ženy při vysazení antikoncepce pociťují aknózní projevy, problémy s pletí či vlasy. Gynekolog pak pravděpodobně doporučí pár měsíců vydržet, protože nějaký čas trvá, než si tělo navykne na přirozené hormony a začne normálně fungovat.

Hormony z poslední tablety se vyloučí z těla během několika hodin až dnů, takže organismus není potřeba nijak zvlášť po antikoncepci „očišťovat“. Užívání hormonální antikoncepce může být provázeno silnou menstruací, trvajícím hlenem a opožděnou ovulací. První „vlastní“ menstruace po vysazení hormonální antikoncepce může mít zhruba týdenní zpoždění, tělo se takříkajíc musí po umělých hormonech probudit.

Pokud žena měla před užíváním antikoncepce pravidelný cyklus, měl by se jí po vysazení vrátit do normálu. Hormonální antikoncepce však většině žen s nepravidelným cyklem menstruaci neupraví a jejich problémy se obvykle vracejí. Menstruační cyklus by se měl do tří měsíců vrátit do normálu a cykly se zase stanou ovulační. Většina gynekologů se shoduje v tom, že je možné okamžitě otěhotnět už při prvním či druhém cyklu po vysazení antikoncepčních pilulek.

Zdroj: Nejlepší hormonální antikoncepce

Poradna

V naší poradně s názvem CHLORELLA NEBEZPEČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věrka.

Děkuji za odpověď, ano začala jsem ji užívat, ale pak teprve pídit po nežádoucích účincích...dostávám najednou návaly horka hlavně v noci a přesně toto jsem měla když jsem onemocněla se šť.žlázou, navíc jsem po mrtvici/ 10let/a dočetla jsem se že po užívání ch. houstne krev, což je pro mě asi nežádoucí.Věrka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Chlorella je po IKTu nebezpečná jen, když se užívají antikoagulanty, například Warfarin, Heparin, zde to může být kontraproduktivní. Vy už asi po takové době tyto léky neužíváte. Návaly horka mohou souviset s nerovnováhou hormonů plynoucí z poruchy štítné žlázy a s tím by vám měl pomoci endokrinolog pomocí biochemického testu krve, jinak to odhadnout ani léčit nejde.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chlorella nebezpečí

Menstruace

Jedním z velice častých důvodů vysazení antikoncepce je opoždění nebo dlouhodobější nepřítomnost menstruace, jakési vynechání menstruace. To může být způsobeno nízkou hladinou hormonů v důsledku přechodu. Každopádně vyhledejte svého gynekologa a na všechny změny se ho zeptejte! Společně se změnou hormonální hladiny se mění i nálady. Žena může být citlivější na vnější podněty (zvuky, světlo, doteky). Mnoho žen popisuje náhlé pocity štěstí až euforie, nečekané prožívání situací především v pozitivním slova smyslu. Citlivost organismu se projevuje i zvýšenou chutí na sex a snadnějším dosažením orgasmu.

Zdroj: Vysazení antikoncepce v 50 letech

Diskuze

V diskuzi KDYŽ SE ČLOVĚK NEPOTI CO JE PŘÍČINOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Jsem silnější postavy.Mám i stanovené diagnozi, jako arytmie, glaukom, artroza,hypertenze,epilepsie.Cítím, jaké mi je horko,mivam i návaly horka a nepotim se.Co může byt příčinou? Může mi někdo,odpovědět? Děkuji Jitka

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Když se člověk nepoti co je příčinou

Nepravidelný menstruační cyklus

Při užívání hormonální antikoncepce může dojít zpočátku k nepravidelnému krvácení nebo špinění, případně menstruace trvá kratší nebo delší dobu. Nejednou je to způsobeno i tím, že hormonální pilulky nejsou užívány bezchybně a včas. V případě přetrvávajících potíží je vhodné začít uvažovat o změně přípravku. Po vysazení hormonální antikoncepce žena někdy musí počítat s tím, že jí vynechá menstruace. Pak by se tělo mělo vrátit k původnímu cyklu.

Zdroj: Mýty a pověry o hormonální antikoncepci

Diskuze

V diskuzi PŘECHOD U ŽEN PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel DAGMAR MRAZKOVA.

DOBRY DEN JE MI 54LET A DELŠI DOBU UŽ MAM NAVALY HORKA NERVOZITA DEPRESE JE TO PŘECHOD ALE MENZES POŘAD MAM A DOKONCE CYSTU 4X4 MAM ANTIKO NELYA A BERU JI BEZ PAUZY MUŽU JI TAK BRAT?NEVADI TO UŽ ASI PUL ROKU POMUŽE TO I NA CYSTU?MA TO NĚJAKY VLIV? JAK NEJDELE MUŽU BRAT NELYU BEZ PŘESTAVKY? DĚKUJI MRAZKOVA

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, Ve vašem případě bych navštívila gynekologa. Příznaky, které popisujete s největší pravděpodobností souvisí s přechodem. A to, že máte menstruaci je vlivem antikoncepce, kterou užíváte.

Zdroj: diskuze Přechod u žen příznaky

Co se děje po vysazení antikoncepce

Je mnoho žen, které žádné změny po vysazení antikoncepce nepocítí, ale stejně tak je mnoho těch, kterým vysazení doslova zkomplikuje život. Užíváním antikoncepce se stabilizují hladiny ženských hormonů a každé tělo se s tím vyrovnává jinak. Ačkoli vědecká veřejnost popírá, že by antikoncepce měla vliv na váhové změny, ze zkušenosti vyplývá, že až 80 % žen během prvních měsíců pozoruje úbytek či zvýšení své tělesné hmotnosti. Souvisí to s vyrovnáním hladiny hormonů, a tím i prací celého těla. Antikoncepce má díky hladině hormonů, které ovlivňuje, nepřímý vliv na celkový metabolismus ženy, zadržování vody, ukládání látek, rozmístění tuků a celkovou distribuci živin v těle. Nejčastějšími projevy po vysazení antikoncepce jsou: pocit spokojenosti, štěstí (často přechodný), hlubší prožívání pocitů, změny nálad v souladu s cyklem, pupínky na pleti, dekoltu či zádech, změna váhy a metabolismu, opoždění či nepřítomnost menstruace. Ženy také uvádějí zvýšení libida a zintenzivnění citových prožitků a orgasmu. Často také uvádějí, že lépe vnímají svého partnera. Mnohdy se však naopak stane, že po vysazení antikoncepce ženám jejich partner nevoní, což může být zapříčiněno jinou hladinou hormonů, která nepřímo ovlivňuje i výběr partnera (jedním z podvědomých faktorů je i čichový vjem). Pokud je vám 50 a více let a užíváte antikoncepci, nechte si odebrat krev na FSH v době užívání placebo tablet. Pokud je hladina vyšší než 40 IU/l/ – někteří udávají hranici 30 IU/l/ –, je užívání antikoncepce zbytečné a je možno ji nahradit HST preparáty. Nelze říci, že užívání antikoncepce je špatné ani zdraví prospěšné. Záleží na okolnostech a důvodu užívání. Nedoporučuje se však vysazení antikoncepce v půlce platíčka.

Zdroj: Vysazení antikoncepce v 50 letech

Příznivé vedlejší účinky hormonální antikoncepce

Hormonální antikoncepce nejen, že chrání před početím, ale také má ještě řadu dalších příznivých vlastností:

  • Hormonální antikoncepce upravuje menstruační krvácení.
  • Hormonální antikoncepce snižuje intenzitu obtíží při menstruaci.
  • Hormonální antikoncepce snižuje riziko výskytu rakoviny dělohy, vaječníku, tlustého střeva a konečníku.
  • Hormonální antikoncepce také snižuje riziko zánětů dělohy, vejcovodů a pobřišnice.

Zdroj: Jaká hormonální antikoncepce je nejlepší

Vaginální antikoncepční kroužek

Vaginální antikoncepční kroužek uvolňuje estrogen a progestin přímo do pochvy. Gynekolog vám ukáže, jak vložit kroužek do pochvy. Antikoncepční kroužek by měl být v pochvě po dobu tří týdnů s následným vyjmutím. Před vložením nového tedy následuje sedmidenní vysazení.

Zdroj: Hormonální antikoncepce

Mám se rozhodnout pro hormonální antikoncepci?

Mezi klady hormonální antikoncepce patří to, že vyhovuje většině žen a také, že je vhodná pro většinu žen. Dalo by se říci, že je to bezpečná metoda antikoncepce a to i při dlouhodobém užívání.

Proč ano:

  • Hormonální antikoncepce je efektivní.
  • Hormonální antikoncepce je jednoduchá na užívání – polykají se tabletky, žádné injekce.
  • Hormonální antikoncepce je bezpečná.
  • Hormonální antikoncepce nemá vliv na sex, jako například kondom.
  • Hormonální antikoncepce se přibližuje vlastnostem ideální antikoncepce.

Jak jste na tom vy s hormonální antikoncepcí? Napište nám svoje zkušenosti s tímto druhem ochrany před početím v diskusi pod článkem.


Foto: TROS

Zdroj: Jaká hormonální antikoncepce je nejlepší

Nouzová hormonální antikoncepce

Pokud si myslíte, že vaše antikoncepce selhala, můžete získat pohotovostní hormonální antikoncepci. Existují tři druhy nouzové antikoncepce, dva typy tabletek a nitroděložní tělísko.

Zdroj: Hormonální antikoncepce

Antikoncepční náplasti

Antikoncepční náplasti se nosí na kůži a uvolňují estrogen a progestin do krevního oběhu. Nová náplast se nosí po dobu tří týdnů s následným sedmidenním vysazením. Antikoncepce pracuje dále i během sedmidenního vysazení.

Antikoncepční náplast je velmi lepkavá a měla by zůstat na kůži i v případě sprchování, plavání nebo cvičení. Pokud dojde k odlepení a nahrazení do 48 hodin jinou náplastí, budete před otěhotněním chráněna i nadále. Pokud dojde k odlepení a nenahrazení náplasti, budete muset po následujících sedm dní používat jinou metodu antikoncepce. Nedoporučuje se dávat náplast na porušenou kůži či prsa. Každá nová náplast by měla být umístěna na jiném místě, čímž se zabrání podráždění pokožky.

Zdroj: Hormonální antikoncepce

Jak neotěhotnět bez ochrany

Čím dál více žen trpí nepříjemnými vedlejšími účinky nebo zdravotními problémy v důsledku narušení přirozené hormonální rovnováhy kvůli antikoncepci. Kvůli ní většina žen neprožívá svou sexualitu a po vysazení antikoncepce je zaznamenána také řada rozchodů, jelikož partnerkám přestane jejich partner takzvané „vonět“. Ano, je to tak, podvědomě si vybíráme partnera i podle vůně, jedná se o přetrvávající instinkty z našeho vývoje. Jak ale docílit potěšení beze strachu? Existují možnosti, které sice vyžadují dodržování určitých postupů a technik, v důsledku mohou ovšem milování velmi obohatit. Prvek odkládání určitého potěšení může být součástí zajímavé hry, která zintenzivní prožitky a rozšíří repertoár fyzické a dotykové lásky.

Zdroj: Jemné milovaní bez antikoncepce


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP