Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

NEDOSTATEK SODÍKU PŘÍZNAKY

OBSAH

Co způsobuje nedostatek soli

Nedostatek sodíku se rozvíjí pozvolna. Pokud klesne příjem sodíku potravou, ledviny se snaží vylučovat ho co nejméně, a proto je jeho pokles velmi pozvolný. K velkým a nebezpečným ztrátám sodíku dochází zejména zvýšenými ztrátami. Mezi hlavní příčiny se řadí ledvinové onemocnění, jako chronické i akutní ledvinné selhání, Addisonova nemoc, těžké průjmy a zvracení, popáleniny, nebo silné pocení, které se doplňuje jen čistou vodou. Projevem velkých ztrát sodíku jsou i ztráty tekutin. Klesá množství krevní plazmy, tedy i celkový objem krve, a krev se zahušťuje. To zvýšeně zatěžuje naše srdce a také zhoršuje okysličování tělesných tkání. Navenek můžeme pozorovat bledou a chladnou kůži, která je svraštělá. Klesá i krevní tlak a sníží se (nebo zcela zastaví) produkce moči. Při extrémních ztrátách může dojít dokonce k zástavě krevního oběhu a smrti. Málo soli v krvi se projevuje různými obtížemi od těch nejlehčích, jako je bolení hlavy, až po kardiovaskulární problémy.

Další příznaky:

  • snížená imunita
  • pocení
  • dehydratace těla
  • malátnost
  • migréna
  • nízký tlak
  • křeče
  • nechutenství
  • bušení srdce

Zdroj: Nedostatek soli

Poradna

V naší poradně s názvem POUŽITÍ JEDLÉ SODY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anoli.

Děkuji za odpověd, můj pejsek má na játrech dva nádory, zkouším mu dávat javorový sirup + soda. Jen nevím jestli je dostačující dávkování 2 - 3x denně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

3 krát denně úplně stačí, protože soda působí mimo svých příznivých účinků také nepříznivě. Díky obsahu sodíku má jedlá soda nežádoucí účinky podobné jako sůl, takže zadržuje vodu a zvyšuje krevní tlak. Tím zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárního onemocnění.

Zdroj: diskuze Použití jedlé sody

Pocit nedostatku soli

Sůl je pro lidský organismus nezbytná a její nedostatek tělu také neprospívá. Nedostatek soli v dnešní době je však něčím spíše výjimečným. Našemu tělu spíše škodí přebytek soli. Pokud tělo začne pociťovat nedostatek sodíku, který je v soli obsažen, může to vést až k dehydrataci. Tyto projevy hrozí především při delších průjmech nebo zvracení. Obzvláště v letních měsících, kdy dochází k nadměrnému pocení, je třeba doplňovat jak zásoby vody, tak i soli, jelikož právě ta při zvýšeném pocení odchází skrze pokožku ve velkém množství. Stejně tak si na nedostatek soli dávejte pozor, pokud těžce fyzicky pracujete nebo sportujete. Sůl určitě nevynechávejte z jídelníčku úplně. Tato rada je stejně nejspíše zbytečná, jelikož v dnešní době je takřka nemožné se soli vyhnout. Pozor, úplné vynechání soli z jídelníčku může způsobovat pocity úzkosti až deprese.

Zdroj: Nedostatek soli

Diskuze

V diskuzi KREVNÍ DESTIČKY NEDOSTATEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

Dobrý den chtěla bych se zeptat jakou léčbu nasadit při nízkém počtu trombocytu. Jsem 2 měsíce po porodu a i nyní mám nedostatek. 130. Doporučila mi gynekolozka navštívit nemocnici hematologiicke oddělení. (42 let) A je nutné mít zadanku od lékaře? Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krevní destičky nedostatek

Zdravá spotřeba soli

Norma soli je 1 až 3 g na osobu a den, při vysokém krevním tlaku asi 1 g denně. Pro srovnání: jedna kávová lžička kuchyňské soli obsahuje přibližně dva gramy sodíku.

Zdroj: Nedostatek sodíku v těle

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍČNÉ HRBOLKY NA NEHTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas.

Je to už nějaký rok, kdy jsme se ženou postupně změnili jídelníček. Popravdě nyní když navštívíme naše babičky, kde je nám naservírováno obligátní knedlo zelo vepř., tak nám není úplně nejlépe. Já jsem asi před 1/2 rokem, začal pozorovat, že se mi příčně vlní nehty u obou palců na nohou. Došlo to tak daleko, že nehty byly tak slabé, že se 2mm od kořene nehtu propadli. Se ženou máme podezření na nějaký druh kvasinky. Když jsme omezili cukry a další tělo zatěžující látky, oběvila se nám bolavá vyrážka na rukou,( malé vřídky, hluboké suché praskliny) kvasinka začala bojovat ze všech sil! Neužíváme žádné léky, snažíme se jíst zeleninu i tu po domácku fermentovanou a vůbec co nejčerstvější potraviny. Protikvasinková dieta je drsná a musíme ji zvládnout! Myslíte, že to může mít souvislost i s nehty?díky a zdravím, Tom

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nehty jsou jako kronika stravování za poslední půlrok. Právě příjem, respektive nedostatek některých komponent pocházejících z běžné vyvážené stravy způsobuje tyto prohlubně. Nejčastější příčinou bývají léky, potom nedostatek vápníku a nedostatek bílkovin především kolagenu. Soustřeďte se na svojí stravu a zanalyzujte si příjem těchto komponent, popřípadě je doplňte potravními doplňky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příčné hrbolky na nehtech

Příznaky nedostatku

Důsledkem nedostatku soli v těle bývá silná žízeň, pocity únavy, bolesti hlavy, někdy i deprese, křeče svalů lýtek a prstů na nohou. Dostavuje se oslabení, ztráta chuti k jídlu, mdloby a zvracení, neschopnost jasně myslet a v létě nebezpečí úpalu.

Zdroj: Nedostatek sodíku v těle

Poradna

V naší poradně s názvem NÍZKÝ HEMOGLOBIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alice.

Dobry den , mohu se Vás zeptat na vysvětlení mých krevních výsledku ?? Posílám foto v příloze
Dekuji mnohokrát

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte hemolýzu. Nedostatek železa v těle. To může být způsobeno krvácením, například když odběr krve byl proveden během menstruace nebo krátce po ní. Nedostatek železa může vzniknout špatnou stravou. Na rychlé doplnění železa jsou k dispozici volně prodejné tablety. Zároveň je třeba nalézt příčinu nedostatku železa a odstranit ji.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Příznaky nedostatku sodíku

Těžká fyzická námaha a pocení mohou dočasně vést k mírnému nedostatku sodíku, který se projeví únavou a svalovou slabostí. V tomto případě postačí přijmout malé množství soli. Pouze v extrémních případech, kdy dochází k podvýživě nebo přetrvává závažný průjmem či zvracení, musí být tělu dodán sodík. Takový nedostatek obvykle způsobuje svalové křeče, závratě, špatný krevní oběh nebo celkový kolaps organismu. Pokud v takovýchto případech nepokryje nutnou dávku denní příjem soli, musí být tyto problémy konzultovány s lékařem a podán odpovídající lék.

Zdroj: Minerál sodík

Poradna

V naší poradně s názvem MOHU BRÁT ŽELEZO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Hrachovinova.

Mám nedostatek barviva a mám brát železo. Mohu když beru eliguis

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Eliquis a železo je možné užívat společně. Eliquis obsahuje účinnou látku apixaban a jeho účinky nejsou nijak ovlivněny železem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Denní dávka draslíku

Pro dospělého člověka se denní doporučená dávka (DDD) draslíku pohybuje mezi 1 800–5 000 mg. Pro děti do věku jednoho roku je denní doporučená dávka udávána v rozmezí 500–700 mg a pro děti od 1 do 9 let činí DDD 1 000–1 600 mg. Zvýšený přísun draslíku se doporučuje u pacientů trpících hypertenzí, společně se sníženým přívodem sodíku přispívá ke snížení krevního tlaku. Pro hypertoniky je doporučovaná denní dávka draslíku zvýšená až na 7 000 mg.

Zdroj: Nedostatek draslíku

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ZJISTIT NEDOSTATEK HOŘČÍKU V TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Žádný domácí test na dostatek hořčíku není, jen subjektivní pocity. Tyto vaše problémy hořčík asi nevyřeší. Určitě by bylo vhodnější obětovat půl dne a zkonzultovat váš stav nohou s kardiologem a klouby v ramenou s ortopedem. Je to rychlejší než se pokoušet o samoléčbu. Kdybyste přesto nechtěl k těmto doktorům zajít, tak hořčík berte na noc 1000 mg společně s 15 g zinku a jednou tabletou B-komplex forte. Tuto kombinaci užívejte především ve dnech zvýšené fyzické námahy. Na bolavé nohy zkuste užívat Mobivenal podle návodu od výrobce. A na bolest kloubů v ramenou zkuste GS Condro forte. Nezapomeňte také na pravidelnou masáž dolních končetin. Zkuste to takto 3 měsíce a pak zhodnoťte výsledky. Kdyby se stav nezměnil navštivte doporučované lékaře.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohuslav Reitermann.

Dobrý večer pane Cempírek.
Moc Vám děkuji za radu a zařídím se podle toho. To vyšetření určitě podstoupím. Přeji hezký večer. R

Zdroj: diskuze Jak zjistit nedostatek hořčíku v těle

Charakteristika sodíku

Sodík je důležitý pro vodní bilanci, přenos nervových impulsů, svalovou aktivitu, acidobazickou rovnováhu. Optimální denní příjem činí 550 mg. Průměrná denní dávka sodíku je obsažena v soli. Proto se ujistěte, že konzumujete sůl a slané potraviny s mírou. Chuť jídla můžete vylepšit pomocí bylin a koření.

Zdroj: Minerál sodík

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ZJISTIT NEDOSTATEK HOŘČÍKU V TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohuslav Reitermann.

Dobrý den. Chtěl bych se Vás zeptat, zda si mohu nějaký test na nedostatek hořčíku udělat sám, aniž bych byl nucen dojít k lékaři? Vše tomu naznačuje, že by to asi tak mělo být. (vysoký krevní tlak na který beru léky, občasné náhlé a velké křeče v nohách - hlavně po sportu, když sedím poté doma v pohovce, bolest kloubů - hlavně v ramenou). Také jsem zkoušel před a při jízdě na kole brát různé doplňkové prostředky na hořčík a nepomohlo mi to.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Žádný domácí test na dostatek hořčíku není, jen subjektivní pocity. Tyto vaše problémy hořčík asi nevyřeší. Určitě by bylo vhodnější obětovat půl dne a zkonzultovat váš stav nohou s kardiologem a klouby v ramenou s ortopedem. Je to rychlejší než se pokoušet o samoléčbu. Kdybyste přesto nechtěl k těmto doktorům zajít, tak hořčík berte na noc 1000 mg společně s 15 g zinku a jednou tabletou B-komplex forte. Tuto kombinaci užívejte především ve dnech zvýšené fyzické námahy. Na bolavé nohy zkuste užívat Mobivenal podle návodu od výrobce. A na bolest kloubů v ramenou zkuste GS Condro forte. Nezapomeňte také na pravidelnou masáž dolních končetin. Zkuste to takto 3 měsíce a pak zhodnoťte výsledky. Kdyby se stav nezměnil navštivte doporučované lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak zjistit nedostatek hořčíku v těle

Význam soli v lidském organismu

Sodík se podílí na přenosu nervových impulsů. Je přítomen ve všech potravinách jako přírodní součást nebo jako ingredience přidávaná v průběhu jejich zpracování. Hlavním zdrojem je pro nás kuchyňská sůl, zpracované potraviny, sýr, chleba a výrobky z obilné mouky, uzené, nakládané a konzervované maso a ryby. Velké množství sodíku se také nachází v nakládané zelenině, bramborových lupíncích a olivách. Také je obsažen ve změkčené vodě. Norma soli je 5 až 15 g na osobu a den, při vysokém krevním tlaku asi 1 g denně. V létě a při značném pocení je potřeba větší, protože například při velkém fyzickém zatížení je ztráta potu až několik litrů, a tudíž se ztráta NaCl, ovšem i jiných stopových prvků, výrazně zvýší. Sodík se z těla vylučuje především močí (asi 90 %) a potem. Hodně soli se ztrácí také silnými průjmy, krvácením, při horečkách se současným pocením, při nemocích srdce a tak dále. Nedostatek soli může být nebezpečný. Velký nadbytek soli v potravě zase přispívá k vysokému krevnímu tlaku, k některým chorobám srdce, k nemocím ledvin, k rakovině žaludku a podobně. Zvýšený obsah soli ve stravě kojenců dokonce už může zakládat dispozice k vývoji hypertenze v pozdějším věku, která může mít pak za následek rozvoj dalších onemocnění. Vyšší příjem sodíku způsobuje také ztráty draslíku v těle.

Zdroj: Nedostatek sodíku v těle

Diskuze

V diskuzi MULTIVITAMÍN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Nikdy jsem nepotřeboval brát žádný multivitamín, ale teď mi doktorka řekla ať si nějaký koupím. Podle výsledků mi kleslo pár vitamínu. A co tak čtu tak každý si chválí Primulus. Budu o něm uvažovat. Máte s tím někdo zkušenosti?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Aliass.

Petře, já ho mám od vánoc a jsem naprosto spokojený. Měl jsem nedostatek teostosteronu a po pár měsících užívání jsem ho zase doplnil a cítím se skvěle :)

Zdroj: diskuze Multivitamín

Nedostatek sodíku

Sodík je velmi důležitý elektrolyt a základní iont přítomný v extracelulární tekutině. Hraje klíčovou roli v enzymatických operacích a v tvorbě zdravé svalové konstrukce. Zlepšuje srdeční činnost, podporuje nervový systém a vstřebávání glukózy. Je potřebný pro regulaci krve, v důsledku nedostatku sodíku (málo sodíku v krvi)se mohou vyskytnout vážná poškození tělesných funkcí. Sodík jako elektrolyt, který reguluje tělesné tekutiny, udržuje jejich rovnováhu a vysílá elektrické impulzy do těla.

Sodík je nezbytnou součástí stravy napomáhající regulaci buněčné aktivity a důležitým prvkem pro správné funkce nervového systému. Obzvláště důležitý je, když trpíte zvýšeným pocením nebo úpalem. Když je pravidelně vylučován potními žlázami nebo v moči, nepředstavuje bezpečnostní riziko. Jeho nadbytek může naopak způsobit rakovinu žaludku nebo hypertenzi, otok nervových tkání a nervů, může se podílet na vzniku mozkového edému nebo infekci plic. V případě, že není snížen jeho příjem, může dokonce vést až ke kómatu. Lidé, kteří trpí problémy s ledvinami nebo edémy, by měli kvůli zvýšeným rizikům omezit příjem sodíku. To znamená méně solit a vyhýbat se polotovarům. Doporučený příjem sodíku je 2 400 mg za den.

Při nedostatku sodíku v těle je nejvíce zasažen nervový systém, což se projevuje různými poruchami a výpadky. Obecně platí, že nedostatek sodíku v krvi poznáme podle průjmů, bolestí hlavy, zvracení, slabosti, nízkého krevního tlaku, letargie, ztráty hmotnosti, zmatených projevů, závratí a svalové podrážděnosti. Nízká hladina sodíku v krvi snižuje tuk, který je nahromaděný v okrajových částech těla.

Sodík funguje jako prevence vyčerpání z horka. Mozek je velmi citlivý na jakoukoli změnu tohoto minerálu v těle a začíná se velmi rychle bránit jeho nedostatku. Člověk se stává zmateným a projevuje se u něho letargie. S nedostatkem sodíku jsou spojovány také svalové křeče, obzvlášť v horkých letních měsících, když málo pijeme a jsme dehydrovaní.

Sodík také odstraňuje přebytek oxidu uhličitého nahromaděného v těle. Reguluje absorbování glukózy buňkami, což znamená, že dochází k plynulejší přepravě živin v buněčných membránách. Změnou proporcí acidobazických alkalických fosfátů v těle řídí reakci ledvin, objem a obsah moči. Vyrovnává osmotický tlak v důsledku regulace tekutin v buňkách. Pokud není překročeno rozumné dávkování, napomáhá udržovat rovnováhu obou typů iontů v těle, udržuje srdce v dobré zdravotní kondici, což má velký vliv na normalitu krevního tlaku.

Zdroj: Nedostatek soli

Diskuze

V diskuzi MARKSTAR@EMAIL.CZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír.

Bez vyřešení skutečné příčiny lupusu nepřináší aplikace kortikoidů trvalé výsledky. Příčinou lupusu jsou určité potraviny v naší stravě, způsobující zánětlivé poškození střev a následné autoimunitní reakce těla. Ty se v případě lupusu projevují různými příznaky jako je únava, bolest kloubů, bolest na hrudi, červená vyrážka, pupínky, padání vlasů, světloplachost, zvýšená krvácivost, nedostatek dechu, krev v moči atd. Používám testy, které určí, jaké konkrétní potraviny Vám tyto reakce v těle vyvolávají. Poradím, jak si upravit stravu, abyste si lupus sami trvale odstranili, a kortikoidy jste nepotřebovali. Kontakt 608 155 338.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava.

Dobrý večer kdy Vás můžu zavolat

Zdroj: diskuze Markstar@email.cz

Jak doplnit sodík

Sodík najdeme v jablkách, kuchyňské soli, zelí, žloutcích, luštěninách, mrkvi, jedlé sodě, tuřínu, listové zelenině a banánech. Dále v rybách nebo ve kvašeném pickles.

Denní doporučená dávka sodíku se u zdravého člověka pohybuje kolem 5 gramů. U pacientů s určitým ledvinovým a srdečním onemocněním jsou dávky jiné, mnohem nižší.

Sodík je důležité doplňovat například:

  • pomocí iontových nápojů a jiných sportovních drinků;
  • konzumací něčeho slaného (například posolené rajče);
  • dát si Umeocet, který je bohatý na další řadu minerálních látek a snižuje kyselost organismu;
  • nápoji se sacharidy a ionty (sodík v dávce 400 až 500 mg po každé hodině) při vysokém pocení.

Snažíte se doplnit tekutiny přirozeně vodou? Tak pozor! V některých chvílích může voda nadělat více škody než užitku. V případě dehydratace je vhodné namísto vody použít iontový nápoj, který obsahuje sůl. Voda totiž může hyponatrémii prohloubit.

Zdroj: Nedostatek soli

Poradna

V naší poradně s názvem MEDROL A DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimíra Tancíková.

Prosím o odpověď, zda-li je nutné při užívání Medrolu 4 mg upravovat stravu, je pravda, že se nemá jíst maso (kromě ryb) a sýry? Medrol beru od června 2018, prozatím jsem to ani v příbalovém letáku nenašla.
Děkuji za odpověď.
Tancíková
Brumovice u Opavy

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ne, to není pravda. Maso, pokud nebude příliž slané a tučné, tak ho jíst můžete. Stejná pravidla platí i pro sýry.
U Medrolu je potřeba dodržovat neslanou dietu s nízkým obsahem sodíku a naopak s vysokým obsahem draslíku a s vysokým obsahem bílkovin.

Medrol v těle zadržuje sodík. Proto je důležité sledovat příjem soli, pokud ho užíváte. Pokyny pro stravu při Medrolu z roku 2010 doporučují konzumovat méně než 1,5 gramu sodíku denně. Vyhněte se přebytečné soli tím, že budete jíst čerstvé potraviny spíše než rychlé občerstvení nebo zpracované a konzervované výrobky.

Jezte potraviny s vysokým obsahem draslíku, jako jsou pečené brambory, meruňky, banány, mléčné výrobky, citrusové plody a špenát. Pomůže vám to vytvořit zdravou rovnováhu sodíku a draslíku.

Grapefruitová šťáva může zvýšit koncentraci Medrolu v těle. Při léčbě Medrolem nekonzumujte grepy ani džus z nich vyrobený. Pokud již delší dobu každodenně grepy konzumujete společně s Medrolem, tak nepřerušujte toto společné užívání, aniž byste se na tom dohodla se svým lékařem. Náhlé přerušení dodávky grapefruitové šťávy by mohlo vést k poklesu účinné koncentrace léku a zhoršení zdravotního stavu.

Medrol se užívá s jídlem nebo mlékem, aby nezpůsobil podráždění žaludku. Zároveň je potřeba omezit alkohol, který může společně s Medrolem způsobit nebezpečné krvácení v zažívacím traktu.

Medrol může zpúsobit změny v přerozdělení tuku na nežádoucí místa, jako je zadní část krku, břicho a obličej. Tyto změny ve tvaru těla se u každého pacienta projevují odlišně. Navzdory skutečnosti, že Medrol zvyšuje chuť k jídlu, dbejte na to, abyste se vyhnula přejídání a ujistěte se, že máte dostatek pohybu pro spálení kalorií, které by jinak byly uloženy jako tuky na zmíněných partiích.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Medrol a dieta

Zdroje sodíku

Sodík je součástí chloridu sodného, který je přítomen v kuchyňské či stolní soli. Sůl je zde přítomna v dostatečném množství. Pozornost by tedy měla být naopak věnována tomu, aby nedocházelo k nadměrnému užívání soli, protože může dojít k zadržování vody v těle a zvýšení krevního tlaku.

Zdroj: Minerál sodík

Jak poznat nedostatek zinku

Doporučenou denní dávku zinku není třeba splnit každý den, nic se člověku nestane, když bude mít zinku někdy méně nebo více, problémové by bylo, kdyby příjem zinku byl dlouhodobě vyšší/ nižší než doporučený příjem. Nedostatek zinku se pak projeví na fungování lidského těla. Člověk trpící nedostatkem zinku má obvykle problémy s hojením ran, se špatným stavem pleti, vypadáváním vlasů, objevují se u něj i sluchové a zrakové potíže. Zároveň bývá bez energie, velmi unavený. Může se u něj objevit náhlý úbytek váhy, zhoršená imunita i kožní problémy jako atopický ekzém. Dlouhodobý nedostatek zinku také způsobuje u mužů i žen neplodnost a u dětí může mít vliv na zpomalený růst kostí i vazivových tkání.

Nedostatek zinku lze tedy poznat tak, že se u člověka objeví již zmíněné příznaky, případně z odběru krve. Pokud by se nedostatek zinku potvrdil, je třeba zvýšit příjem zinku buď přímo v uvedených potravinách, anebo prostřednictvím doplňku stravy.

Zdroj: Potraviny obsahující selen a zinek

Jak poznat nedostatek selenu

Naopak nedostatek selenu se může objevit u lidí s nevyváženou stravou, jako jsou například vegetariáni. Nedostatek selenu se odrazí na fungování orgánů. Například nedostatečné množství selenu v těle může způsobit kardiovaskulární problémy, vyvolat infarkt myokardurůzná cévní onemocnění. Také může způsobit poškození svalů. Nedostatečné množství selenu ve stravě těhotných žen se výrazně podílí i na problémovém vývoji plodu. Nedostatek tohoto prvku se pozná absorpční spektrofotometrií, případně i vyšetřováním hladiny prvku v séru. Nedostatek selenu se u člověka může projevit oslabením imunity, svalovou ztuhlostí, slabostí, ztrátou vlasového pigmentu, slábnutím kůže a nehtů.

Zdroj: Potraviny obsahující selen a zinek

Instrukce pro testování nedostatku hořčíku

  • Použijte 24hodinový test moči pro stanovení celkového množství hořčíku ve svém těle při vylučování. Po sběru moči vám dá lékař injekci s uvedeným množstvím hořčíku. Následně sbíráte moč stále po dobu 24 hodin, aby lékař určil, kolik z přidaného hořčíku se udrželo ve vašem těle. Pokud vaše tělo zadržuje více hořčíku, než je obvyklé, pak z toho lékař může vyvodit, že máte nedostatek minerálů a vaše tělo si zachovalo hořčík z injekce, protože tím kompenzovalo jeho nedostatek.
  • Ke zhodnocení úrovně hořčíku v těle se rovněž používá sublingvální epiteliální test. Lékař udělá výtěr zpod jazyka, aby získal epitelové buňky, pak odešle vzorek do laboratoře k analýze. Tato metoda testování bývá přesnější než 24hodinový test moči, protože kontroluje hořčík přímo v buňkách.
  • Zhodnoťte, zda se vaše příznaky shodují s běžnými indikátory nedostatku hořčíku. Mnohé z těchto symptomů (bolesti zad, menstruační křeče a bolesti hlavy) mohou být příznaky celé řady onemocnění. Ale pokud se vyskytne více příznaků, které poukazují na nedostatek hořčíku, může to být pro vašeho praktického lékaře vodítko ke stanovení správné diagnózy.

Zdroj: Test na nedostatek hořčíku

Projevy nedostatku draslíku

Při nedostatku draslíku v organismu jsme přímo ohroženi náhlou srdeční zástavou. Příznaky tohoto nedostatku se mohou projevovat nejprve svalovou slabostí, bolestmi hlavy, únavou, závratěmi a zmateností. Oslabení nervové a svalové činnosti se může prohlubovat a vyvolat poruchu srdečního rytmu, paralýzu kosterních svalů a paralýzu střev, což následně způsobí zácpu.

Zdroj: Nedostatek draslíku

Nedostatek hořčíku

Vzhledem k častému stresu a zelenině, která je díky průmyslovému pěstování a zpracování chudší na hořčík, je nedostatek hořčíku i přes jeho obsah ve většině potravin poměrně častý. Mezi nejznámější projevy nedostatku řadíme předčasnou ztrátu zubů, jejich křehkost a vyšší kazivost, špatný vývoj kostí, pomalé hojení zlomenin, podrážděnost, únavu, nepravidelný tep, nespavost, svalové křeče a žaludeční vředy, třes rukou a vlivem více aspektů se může vyskytnout i deprese, dezorientace a halucinace. U dětí se může nedostatek projevit nočním pomočováním a při vážných poškozeních ledvin a zásobování těla minerály se mohou vyskytnout i ledvinové kameny.

Zdroj: Jak funguje hořčík


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP