Téma: 

nevhodné potraviny při refluxní chorobě jícnu


Facebook Twitter Pinterest email tisk

REFLUXNÍ CHOROBA JÍCNU A KAŠEL

Režimová opatření

Vedle úpravy životosprávy – vyloučení kouření, kávy, černého čaje, čokolády, kakaa, alkoholu, mentolu, kyselých, tučných a kořeněných jídel, nápojů sycených kysličníkem uhličitým – je nutné snížit nadváhu a mít zvýšenou polohu hlavy ve spánku.

Detail odstavce: Režimová opatření
Zdroj: Refluxní choroba jícnu a kašel
Zveřejněno: 12.6.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: nevhodné jídlo při warfarinu

To jste to špatně pochopila. U Warfarinu není žádná potravina zakázaná. Co je u Warfarinu důležité, je udržet každý den stejný příjem vitamínu K. Proto mohou být v jídelníčku i potraviny s vyšším obsahem vitamínu K, ale jsou zde jen v malém množství. Potraviny s vysokým obsahem vitamínu K jsou označeny jako nevhodné, ale ne zakázané.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné jídlo při warfarinu
Odesláno: 7.12.2018 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

REFLUX JÍCNU

Kašel při refluxní chorobě

Potíže u onemocnění se často zhoršují v poloze vleže, kdy na žaludek přestává působit gravitace. Z příznaků, které nesouvisí přímo s jícnem, se objevuje pocit sucha v ústech, ztráta chuti, chronický a noční kašel, chrapot, zánět průdušek či bolest na hrudi.

Detail odstavce: Kašel při refluxní chorobě
Zdroj: Reflux jícnu
Zveřejněno: 20.4.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: potraviny nevhodné při dně

Jáhly patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů. 100 gramů jáhel vyprodukuje 62 mg kyseliny močové. Potraviny do 100 mg kyseliny močové jsou při dně optimální a je možné je normálně konzumovat, tedy i jáhly.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Potraviny nevhodné při dně
Odesláno: 24.10.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

REFLUXNÍ CHOROBA JÍCNU A KAŠEL

Léčba refluxního kašle

Pokud trpíte refluxním onemocněním jícnu, bude třeba, abyste začali užívat léky ze skupiny blokátorů protonové pumpy, které snižují kyselost žaludečního obsahu. Se zahájením léčby by se nemělo vyčkávat moc dlouho, protože sliznice jícnu i dutiny ústní se kyselými šťávami samozřejmě poškozuje. Léčiva jsou volně prodejná (Omeprazol, Helicid), ale může je předepsat i praktický lékař. Z dalších preparátů, které se při refluxu užívají, je možné do léčby zařadit prokinetika, která pomáhají posunovat potravu správným směrem. Od pálení žáhy si můžete pomoci užitím antacid (Rennie, Tums).

Detail odstavce: Léčba refluxního kašle
Zdroj: Refluxní choroba jícnu a kašel
Zveřejněno: 12.6.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: potraviny nevhodné při dně

Nemohu nikdenajít, zda jáhly jsou luštěnina, t.zn., jestli jsou při dně vhodné nebo ne.Nemůžete někdo poradit?

Zdroj: diskuze Potraviny nevhodné při dně
Odesláno: 24.10.2017 uživatelem Marie
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

GASTROEZOFAGEÁLNÍ REFLUX

Proč žaludeční kyseliny cestují do jícnu?

Problém je způsoben vadným jícnovým svěračem, svalovým kroužkem na dolním konci jícnu v blízkosti membrány. Svěrač je uzpůsoben tak, aby zabránil žaludečnímu obsahu proudit vzhůru, funguje jako jednosměrný ventil. Pokud svěrač nefunguje správně, žaludeční kyselina se vrací do jícnu. Refluxní tendence se zvyšuje, když žaludek obsahuje mnoho žaludeční šťávy nebo velké množství potravin, a to zejména v případě zvýšení tlaku v břiše.

Detail odstavce: Proč žaludeční kyseliny cestují do jícnu?
Zdroj: Gastroezofageální reflux
Zveřejněno: 9.3.2013


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: vysoký kreatinín a chronicky choré obličky.

Dobrý večer, chcel by som vás poprosiť aké potraviny by som mal konzumovať pri mojej chorobe obličiek,nakoľko mám aj vysoký obsah draslíka a kyseliny močovej.


Ďakujem Lukášik.

Zdroj: diskuze Vysoký kreatinín a chronicky choré obličky.
Odesláno: 6.4.2018 uživatelem Jaromír Lukášik
Počet odpovědí: 0

GASTROEZOFAGEÁLNÍ REFLUX

Jak je gastroezofageální refluxní onemocnění diagnostikováno?

Příznaky gastroezofageálního refluxu mohou být tak zřejmé, že žádné testy nejsou potřeba. Pokud je lékař na pochybách, nebo v případě, že jsou příznaky extrémní, je důležitá gastroskopie. Během tohoto zákroku mohou být nalezeny nebo vyloučeny hiátová kýla, žaludeční vředy a jiné příčiny refluxu. Další možností diagnózy je měření kyselosti v dolním konci jícnu během 24 hodin. To zjišťuje, jak často a jak dlouho trvala poslední refluxní epizoda. Také je možné měřit tlak uvnitř jícnu pomocí techniky zvané manometrie jícnu. Příznaky gastroezofageálního refluxu se mohou podobat peptickému vředu, bolesti na hrudi (angina pectoris), bolesti svalů, zad, zácpě, syndromu dráždivého tračníku, žlučovým kamenům, onemocnění slinivky atd.

Detail odstavce: Jak je gastroezofageální refluxní onemocnění diagnostikováno?
Zdroj: Gastroezofageální reflux
Zveřejněno: 9.3.2013


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: sliznice jícnu obnova

Má někdo zkušenosti s léčbou popálené sliznice jícnu po chemoterapii ? Jak obnovit sliznici - čím ? Děkuji. Pište prosím na meil !

Zdroj: diskuze Sliznice jícnu obnova
Odesláno: 4.9.2016 uživatelem Bohacek
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

REFLUXNÍ CHOROBA JÍCNU A KAŠEL

Co je reflux

Refluxní choroba jícnu je nejčastěji způsobena oslabením dolního jícnového svěrače. Za normálních okolností se tento svěrač rozevře pouze tehdy, když přijímáme potravu a je potřeba, aby se dostala do žaludku. Jinak zůstává sevřený a brání tak tomu, aby žaludeční kyselina pronikla zpátky do jícnu.

Refluxní choroba jícnu se projevuje příznaky, jako jsou pálení žáhy a nepříjemná „hořká“ pachuť v krku. Zatímco u některých lidí se pálení žáhy vyskytuje jenom občas, existují i lidé, kteří příznaky refluxní choroby jícnu trpí celoživotně, přičemž jim velmi negativně ovlivňují celkovou kvalitu života. Projevy refluxní choroby jícnu lze často zmírnit přijetím vhodných opatření (zejména změna stravovacích návyků), případně lze toto onemocnění léčit pomocí léků nebo – v závažných případech – operací.

Základní příznaky refluxní choroby jícnu:

  • pálení žáhy – jde o nepříjemné pálení, které nejčastěji pociťujeme v oblasti těsně nad žaludkem, ale může se šířit i do celého hrudníku nebo dokonce až do krku; pálení žáhy se obvykle zhoršuje po jídle, při předklonu nebo vleže;
  • regurgitace žaludečního obsahu – stav, kdy se žaludeční obsah (včetně žaludeční kyseliny) vrací zpět do jícnu, krku a úst, což vyvolává nepříjemnou, hořkou pachuť v ústech.
Ostatní příznaky refluxní choroby jícnu:
  • zánět jícnu (ezofagitida);
  • zápach z úst (odborně halitóza);
  • nadýmání, plynatost a říhání;
  • nevolnost
  • problémy při polykání (můžete mít pocit, jako když sousta zůstávají „zaseknutá“ v hrdle) nebo bolest při polykání;
  • bolest v krku a chrapot;
  • přetrvávající kašel nebo sípání, které se zhoršují v noci;
  • zvýšená kazivost zubů a onemocnění dásní.

Pokud trpíte astmatem, mohou se u vás jeho projevy zhoršit v důsledku podráždění dýchacích cest žaludeční kyselinou.

Detail odstavce: Co je reflux
Zdroj: Refluxní choroba jícnu a kašel
Zveřejněno: 12.6.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: chio semínko

Chia semínka neodvodňují. Při crohnově chorobě je konzumovat můžete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chio semínko
Odesláno: 20.6.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

REFLUXNÍ CHOROBA JÍCNU A KAŠEL

Co znamená kašel při refluxu

Reflux může indukovat projevy astmatu, ale i bronchiální astma samo o sobě může vést sekundárně k rozvoji refluxu. Uplatňuje se zde především zvýšený nitrobřišní tlak spojený s obtížným výdechem nebo kašlem a negativní nitrohrudní tlak při usilovném nádechu. Také užívání některých léků, zejména metylxantinů (Theoplus, Euphyllin a podobně) může způsobit snížení napětí jícnového svěrače.

Detail odstavce: Co znamená kašel při refluxu
Zdroj: Refluxní choroba jícnu a kašel
Zveřejněno: 12.6.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: Barretův jícen

Barretův jícen znamená, že původní buňky výstelky jícnu zmutovaly na buňky podobné těm ve střevech. Tento stav je definitivní a jde změnit pouze chirurgicky pomocí endoskopu. Sám si můžete pomoci tím, že zabráníte vzniku pálení žáhy. Právě průnik žaludečních šťáv do jícnu zhoršuje stav těchto buněk a způsobuje pálení žáhy. Pálení žáhy se dá předejít dodržováním těchto pravidel:
- proveďte změny ve své stravě tím, že omezíte mastné potraviny, čokoládu, kofein, kořeněné potraviny a mátu peprnou
- vyhněte se alkoholu, kofeinovým nápojům a tabáku.
- zhubněte, nadváha zvyšuje riziko zpětného toku žaludečních šťáv do jícnu.
- spěte v polosedě, poloha s hodně podloženou hlavou může zabránit tomu, aby se kyselina ze žaludku dostala do jícnu.
- nelehejre si dřive než 3 hodiny po jídle.
- všechny léky vždy zapíjejte velkým množstvím vody.
Pravidelně každý rok si nechte jícen vyšetřit endoskopem, abyste včas předešel případnému zhoršení stavu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Barretův jícen
Odesláno: 29.12.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

REFLUX JÍCNU

Jídelníček

Refluxní choroba jícnu - důležité je dodržovat úpravu stravy a dietu. Co jíst? Strava by se měla především zaměřit na vynechání sladkého pečiva, bílého pečiva a alkoholu. Jídlo je nutné rozdělit na menší a častější porce. Při diagnóze refluxní choroby jícnu se do denního programu zařazuje vhodné posilování hlubokých břišních svalů například cvičením pilates. Uvolňovací techniky na psychiku bývají také dobrým pomocníkem.

Platí obecné zásady a doporučení, ale rozhodně neplatí pro jednotlivého pacienta. Každý si musí vysledovat svojí individuální dietu. V akutní fázi nemoci bude dieta jistě přísnější. Obecně je třeba se vyvarovat jídel tučných, sladkých a kynutých, zvláště jejich kombinace (čokoláda, buchty, koblihy).

Z příloh jsou nevhodné knedlíky, z masa a ryb ty tučné, ze zeleniny syrový česnek a syrová cibule, někomu vadí paprika, z nápojů je třeba vynechat nebo alespoň omezit kávu (i bez kofeinu), alkohol, kolu, mátový čaj, džusy a sycené nápoje (studené nápoje přinášejí většinou úlevu), z ovoce vadí hlavně citrusové. Jsou pacienti, kterým vadí různá koření, mák, jogurty, vývarové polévky, marmelády.

K dalším zásadám, které se týkají jídla, patří:

  • U pacientů s nadváhou nebo obezitou je nutné zavést redukční dietu.
  • Ulehnout je možné až 3–4 hodiny po jídle.
  • Dodržovat zásadu pěti, tedy denní dávku jídla rozdělit na pět částí a v zájmu pestrosti mít v každé z pěti porcí i pět druhů potravin s důrazem na zeleninu.

Detail odstavce: Jídelníček
Zdroj: Reflux jícnu
Zveřejněno: 20.4.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: dieta při dne a akutnem yáchvatu

prosím zda má někdo dietu při chorobe dna jestli může at mi přepošle na muj mail budu nesmírně v dečná moc,moc děkuji Horáková

Zdroj: diskuze Dieta při dne a akutnem yáchvatu
Odesláno: 27.7.2015 uživatelem gitka
Počet odpovědí: 0

REFLUX JÍCNU - DIETA

Nevhodné potraviny

Mezi nevhodné potraviny patří zejména ty s vysokým obsahem tuku. Smažené a mastné potraviny mohou způsobit uvolnění jícnové záklopky, což usnadňuje návrat žaludečního obsahu do jícnu. Tyto potraviny také zpožďují vyprazdňování žaludku a prodlužuje se doba, kdy se kyseliny mohou vrátit zpět. Konzumace potravin s vysokým obsahem tuku zvyšuje podstatně riziko příznaků refluxu, takže snížení celkového denního příjmu tuků opravdu může pomoci.

Příklad potravin s vysokým obsahem tuku, kterých byste se měli vyvarovat, případně je konzumovat jen střídmě:

  • francouzské hranolky a cibulové kroužky;
  • plnotučné mléčné výrobky, jako je máslo, plnotučné mléko, tučné sýry, zakysaná smetana;
  • tučné nebo smažené hovězí, vepřové nebo skopové maso;
  • slanina a sádlo;
  • dezerty, zákusky, zmrzlina a bramborové lupínky;
  • smetanové omáčky, omáčky, krémové a salátové dresinky;
  • pečivo a sladkosti, protože cukry (včetně škrobů) podporují zvýšenou produkci žaludečních šťáv.

Ovoce a zelenina jsou důležité pro zdravou výživu, ale některé druhy mohou projevy refluxu vyvolat nebo zhoršit.

Nevhodné ovoce a zelenina:

  • ananas;
  • papája;
  • rajčata a produkty z nich, jako je rajčatová omáčka (včetně potravin, u kterých rajská omáčka nebo pasta je hlavní složkou, jako je pizza nebo chilli) a salsa.
Další nevhodné potraviny:
  • müsli se spečenými vločkami
  • sušenky
  • čokoláda – obsahuje látku zvanou methylxanthin, u níž bylo prokázáno, že přispívá k relaxaci hladkého svalstva a ke zvýšení refluxu;
  • česnek, cibule a kořeněná jídla – pikantní potraviny jako cibule a česnek mohou vyvolat příznaky pálení žáhy u mnoha lidí. Tyto potraviny nespouští reflux u každého, ale pokud budete jíst hodně cibule nebo česneku, ujistěte se, že konzumaci pečlivě sledujete ve svém deníku.

Detail odstavce: Nevhodné potraviny
Zdroj: Reflux jícnu - dieta
Zveřejněno: 21.10.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Normální příjem purinů za den

Dobrý den, chci se zeptat, byl jsem pivař. Pak mi obvodačka zjistila zvysenou kys.močovou. Piju ted Birell, patri mezi nevhodné potraviny (kvůli kvasnic) ? Předem děkuji za odpověď. Adam Ch.

Zdroj: diskuze Normální příjem purinů za den
Odesláno: 12.5.2019 uživatelem Adam Ch.
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

REFLUXNÍ CHOROBA JÍCNU A KAŠEL

Co jíst při refluxu jícnu

Režimová a dietní opatření

  • Ukončení kouření a omezení konzumace alkoholu – nikotin z tabáku a alkohol zhoršují fungování dolního jícnového svěrače. Pokud přestanete kouřit a pít alkohol, může dojít ke zlepšení refluxní choroby jícnu. Rovněž pití alkoholu může projevy refluxu a pálení žáhy zhoršovat. Alkohol totiž zvyšuje produkci žaludeční kyseliny, a navíc uvolňuje dolní jícnový svěrač a brání jeho přirozené schopnosti chránit se před žaludeční kyselinou.
  • Snížení váhy – větší objem tuku v břišní části těla tlačí na žaludek a zhoršuje reflux žaludečního obsahu do jícnu.
  • Omezení konzumace nápojů a jídel, která zhoršují reflux – omezit byste měli konzumaci tučných a silně kořeněných jídel, kávy, čokolády, cibule, česneku, rajčat a paprik a jídel s obsahem peprmintu nebo zázvoru. Problémy mohou zhoršovat také citrusy a ovocné džusy.
  • Konzumace menších porcí – při příliš naplněném žaludku je větší pravděpodobnost refluxu potravy do jícnu. Nedoporučuje se však neustálé pojídání velmi malých porcí jídla, žaludek by měl mít možnost přijatou potravu v klidu strávit.
  • Zvýšení hlavové části postele – podložení nohou postele v hlavové části alespoň o 10 cm může pomoci od nočních problémů s refluxem.
  • Po jídle zůstat ve vzpřímené pozici alespoň 2 hodiny a nejíst alespoň 2 hodiny před nočním spánkem – poloha vleže usnadňuje reflux potravy do jícnu, lehat byste si proto měli až po vyprázdnění žaludku, což je asi 2 až 3 hodiny po jídle. Také není vhodné cvičit ihned po jídle.
  • Nenosit příliš těsné oblečení – oblečení těsné v oblasti trupu zvyšuje tlak na žaludek.

Detail odstavce: Co jíst při refluxu jícnu
Zdroj: Refluxní choroba jícnu a kašel
Zveřejněno: 12.6.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: ředění.

Dobrý den.
Před několika dny jsem se ptal na nevhodné potraviny při ředění krve Warfarinem. Jelikož mám stále hodnotu ředění 1,48,tak již dva týdny beru 10mg Warfarinu plus 0,8 Fraxiparinu a hodnota mého ředění se nikam neposouvá,i přes to že jsem vyřadil vše kde je i minimum vit.K. Moje praktická lékařka si myslí že jsem resistentní na Warfarin. Je to možné???

Zdroj: diskuze Ředění.
Odesláno: 22.9.2015 uživatelem Roman
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

REFLUX JÍCNU

Co je to reflux jícnu

Následkem uvolnění dolního svěrače jícnu dochází k pronikání kyselého obsahu žaludku do oblasti jícnu. Žaludeční kyseliny, zejména kyselina chlorovodíková, postupně poškozují sliznici jícnu a vzniká zánět jícnu, což lidé vnímají jako pálení žáhy, říhání, pálení za hrudní kostí (v některých případech to může vypadat jako infarkt myokardu), někdy se projevující i zápachem z úst.

Velmi typickými příznaky refluxu jícnu bývá chronický kašel, který často není zpočátku přisuzován této chorobě. Až po vyčerpání klasické léčby na kašel, která nebývá v tomto případě úspěšná, přichází na řadu další pátrání po příčině chronického kašle, a tou bývá právě reflux jícnu. Kašel je v tomto případě následkem toho, že výpary kyselin dráždí průdušky. Tento symptom se objeví i tehdy, když nás trápí „stresový reflux“, to znamená, že se pálení žáhy objeví jen ve stresových situacích, případně při nervozitě.

Důvodem vzniku refluxu jícnu je v převážné většině nesprávná skladba stravy, především strava obsahující velké množství tuků, lepku, alkoholu a cukru, a také trvalé překyselení organismu. Reflux jícnu může vzniknout na základě většího vnitrobřišního tlaku, který způsobuje nadváha, anebo také konzumace objemově většího množství jídla, než tělo potřebuje. Tlak na žaludek může být i příčinou narušení rovnováhy střevní flóry, škodlivého přemnožení jednotlivých bakterií a střevních plynů, které vznikají v důsledku bakteriálního rozkladu v žaludku a ve střevech. Příznaky zhoršují i jídla, která zvyšují plynatost, konzumace alkoholu a kouření. Častým důvodem bývá rovněž dlouhodobý chronický stres a také dlouhodobé užívání léků. Režimová opatření jsou při této chorobě zásadní pro úspěšnou léčbu. K tomu velmi dobře přispívá i alternativní léčba a léčba pomocí bylinek.

Detail odstavce: Co je to reflux jícnu
Zdroj: Reflux jícnu
Zveřejněno: 20.4.2018

GASTROEZOFAGEÁLNÍ REFLUX

Jak je gastroezofageální refluxní onemocnění léčeno?

Gastroezofageální refluxní poruchy jsou léčeny přípravky, které snižují tvorbu žaludeční kyseliny. Ve většině případů se používá antacid, který úspěšně reguluje příznaky. Také jsou předepisovány inhibitory, které se užívají jednou denně a mohou být užívány v případě potřeby i dlouhodobě. Další léčba zahrnuje histamin antagonist, který obsahuje H2 receptory, tyto léky se však používají méně.

Závažné případy gastroezofageálního refluxu, které nereagují na jinou léčbu, lze léčit krátkodobým prokinetikem, které urychlí vyprazdňování žaludku, což znamená, že je méně příležitostí k dráždění jícnu. V malém počtu případů může být po neúspěšné medikamentózní léčbě problém řešen laparoskopicky, jde o chirurgický zákrok, který posílí jícnový svěrač.

Zcela nový vývoj v léčbě gastroezofageálního refluxu slibuje nově představené LINX reflux zařízení. Toto zařízení pracuje na bázi malé flexibilní skupiny vzájemně propojených titanových korálků s magnetickými jádry, která jsou pomocí laparoskopické operace umístěna kolem jícnu těsně nad žaludkem. To pomáhá vytvářet překážku pro reflux kyseliny a žluči. Při polykání je magnetické pouto přerušeno, aby jídlo a pití normálně prošlo přes svěrač v dolní části jícnu. Pacienti mohou již během několika hodin po operaci obnovit normální příjem stravy a vrátit se k běžné činnosti, a to obvykle v době kratší než jeden týden.

Detail odstavce: Jak je gastroezofageální refluxní onemocnění léčeno?
Zdroj: Gastroezofageální reflux
Zveřejněno: 9.3.2013

REFLUXNÍ CHOROBA JÍCNU A KAŠEL

Kdy je nutná operace

Chirurgický zákrok může být vhodným způsobem léčby.

Reflux jícnu – operace jícnu se indikuje v případě, že:

  • klasická léčba nepomáhá, není pro vás vhodná nebo je její užívání spojeno se závažnými nežádoucími účinky;
  • nechcete dlouhodobě užívat léky.

Nejčastější chirurgickou metodou používanou k léčbě refluxního onemocnění jícnu je Nissenova fundoplikace (někdy také prováděná v modifikaci nazývané Nissenova-Rosettiho fundoplikace). Existují i alternativní metody, které byly vyvinuty teprve nedávno a zatím nejsou široce dostupné ani není dostatečně ověřena jejich dlouhodobá účinnost. Podle dosavadních studií jsou tyto metody bezpečné, ale z hlediska jejich dlouhodobé účinnosti zatím nemáme dostatek informací.

Mezi nové metody patří:

  • endoskopická aplikace cizích materiálů do oblasti přechodu jícnu v žaludek (odborně do oblasti junkce) – smyslem tohoto zákroku je injekční vpravení speciálního plnidla do místa, kde jícen přechází v žaludek, což způsobí zúžení této oblasti a zmírní zpětný tok žaludečních šťáv do jícnu. Díky tomu se pacientovi uleví od pálení žáhy a dalších příznaků refluxní choroby jícnu;
  • endoluminální gastroplikace – při tomto zákroku se kousek žaludku „složí“ a našije na prstenec svalů v dolní části jícnu (jícnový svěrač). Smyslem je omezit maximální otevření jícnového svěrače a zabránit tak nadměrnému zpětnému toku žaludečních šťáv a kyseliny do jícnu;
  • endoskopická augmentace jícnového svěrače s pomocí hydrogelových implantátů – při této metodě se do oblasti přechodu jícnu v žaludek vstříkne speciální gel, který toto místo zúží. Účinek je stejný jako při ostatních endoskopických zákrocích, tedy zmírnění regurgitace žaludečních šťáv a kyseliny do oblasti jícnu;
  • endoskopická radiofrekvenční ablace – používá se v řadě lékařských oborů (například také v kardiologii pro léčbu některých arytmií), lze ji tedy s úspěchem použít i k léčbě refluxní choroby jícnu. Metoda je založena na zúžení dolní části jícnu tepelným zářením. Pacientovi se do jícnu prostrčí hadička s malým balónkem a elektrodami. Pod kontrolou zobrazovacích metod se pak v místě přechodu jícnu v žaludek tkáň zahřeje, čímž dojde k jejímu zničení a zjizvení, což vede ke zúžení celého prostoru se stejnými důsledky jako při ostatních endoskopických zákrocích;
  • laparoskopická operace metodou LINX – při této operaci se do spodní části jícnu zavádí speciální kroužky, které stěnu jícnu vyztužují a udržují jícnovou trubici zavřenou. Otevírají se pouze při polykání. Stahování a roztahování kroužků funguje na magnetickém principu.

Detail odstavce: Kdy je nutná operace
Zdroj: Refluxní choroba jícnu a kašel
Zveřejněno: 12.6.2018

FUNKCE JÍCNU

Jícen v cizím jazyce

  • latinsky se jícen nazývá oesophagus;
  • slovensky se jícnu říká pažerák;
  • anglicky je jícen esophagus.

Detail odstavce: Jícen v cizím jazyce
Zdroj: Funkce jícnu
Zveřejněno: 7.4.2016

VHODNÉ POTRAVINY PŘI ŽLUČNÍKOVÉ DIETĚ

Vhodné a nevhodné pití

Je zakázaný alkohol v jakékoli podobě! Tudíž NE destiláty, víno, pivo, dále ne kávu s kofeinem a sedlinou (turek), nápoje sycené CO2, espreso, piccolo, teplé nápoje z automatů na lačno.

Detail odstavce: Vhodné a nevhodné pití
Zdroj: Vhodné potraviny při žlučníkové dietě
Zveřejněno: 14.2.2017

DIETA PŘI CUKROVCE - NEVHODNÉ POTRAVINY

Začínající cukrovka

Recept na cukrovku neexistuje. V počátcích diety si diabetik zpravidla potraviny váží, později už má na množství vycvičené oko. Množství sacharidů se určuje jednotkami, jejichž počet na den stanoví lékař. Pozor na dia sladkosti. I když na glykemii nemají vliv, bývají dost tučné. Nejsou vhodné ani výrobky z bílé mouky, je dobré se vyhýbat smažení kvůli obsahu tuku.

Detail odstavce: Začínající cukrovka
Zdroj: Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny
Zveřejněno: 13.2.2019

FUNKCE JÍCNU

Barrettův jícen

Barrettův jícen je stav, při němž dochází ve sliznici jícnu k intestinální metaplazii z důvodu refluxní ezofagitidy. Normální sliznice jícnu (dlaždicobuněčný epitel) není odolná vůči kyselým šťávám žaludku, vzniká zde zánět a při dlouhodobém dráždění (kvůli nedostatečné funkci dolního jícnového svěrače či jiné anomálii) dochází k přestavbě v cylindrický epitel s pohárkovými buňkami (podobný střevnímu), který je vůči agresivnímu prostředí odolnější. Obvykle bývá v dolní části jícnu na přechodu do žaludku. Tato intestinální metaplazie patří mezi prekancerózy a zvyšuje tedy riziko vzniku adenokarcinomu jícnu. Barrettův jícen se kromě potíží spojených s refluxní chorobou, jako je pálení žáhy, nemusí nijak projevovat. Diagnostikuje se při endoskopii − je patrný jako výrazně červený úsek sliznice, definitivně však až po histologickém vyšetření sliznice. Pacienti s Barretovým jícnem by měli být pravidelně sledováni.

Barrettův jícen vzniká drážděním sliznice jícnu při návratu žaludečních šťáv do jícnu. Tento stav je subjektivně popisován jako pálení za hrudní kostí neboli pálení žáhy (odborně pyróza, viz výše). Vedle toho se reflux žaludku může projevit i zápachem z úst. Barrettův jícen však často probíhá zcela bezpříznakově a odhalí jej proto až náhodné gastroskopické vyšetření.

Základem terapie Barrettova jícnu je takzvaná antirefluxní léčba, tedy podávání léků tlumících tvorbu žaludeční kyseliny a tím snížení kyselosti vracejícího se obsahu. Avšak je třeba zdůraznit, že jakékoli již proběhlé změny na sliznici jícnu jsou nevratné, a proto by měl každý pacient s Barrettovým jícnem pravidelně docházet na kontrolní gastroskopická vyšetření. V případě enormního nálezu (velké dysplazie) je totiž indikován operační zásah na sliznici jícnu.

Prevence Barrettova jícnu spočívá ve snaze zamezit žaludečním refluxům zpět do prostoru jícnu. Trpíme-li na pálení žáhy, měli bychom se vyvarovat tučným a příliš kořeněným jídlům a dále potravinám obsahujícím čokoládu, peprmint, kofein, nikotin a také alkoholu. Jedná se totiž o látky, které snižují napětí dolního jícnového svěrače a tím zvyšují riziko zpětného návratu žaludečního obsahu. Dále je třeba uvědomit si, že i některé léky způsobují reflux (viz výše v článku). Proto pokud se objeví jakékoli příznaky refluxní choroby jícnu, je nutné se informovat o tom, zda léky, které jsou užívány, nemohou mít právě tyto nežádoucí účinky. Důležité je také upravit stravovací režim – pacientům se doporučuje jíst během dne častěji, ale po menších dávkách.

Detail odstavce: Barrettův jícen
Zdroj: Funkce jícnu
Zveřejněno: 7.4.2016

REFLUX JÍCNU

Recepty

Ze stravy je třeba vyloučit konzumaci tučných a sladkých potravin, čerstvé pečivo, cibuli a česnek, koření, kávu a alkoholické nápoje. Určitě si odpusťte především čokoládu, rajčata, citrusové plody a nápoje z nich vyrobené, kolu a sycené nápoje s bublinkami.

Naopak prospěšné jsou potraviny s vysokým obsahem vlákniny, kukuřice, rýže, kefír, jogurt, kořenová zelenina, rostlinné oleje, oranžová zelenina (mrkev, dýně) a listová zelenina.

Detail odstavce: Recepty
Zdroj: Reflux jícnu
Zveřejněno: 20.4.2018

REFLUX U DĚTÍ

Ezofagitida versus GER

  • Ezofagitida je zánět sliznice jícnu. Většina případů ezofagitidy je spojena se žaludečními kyselinami, které dráždí vnitřní výstelku jícnu.
  • GER je obecný termín, který popisuje řadu situací způsobujících kyselý reflux.

Detail odstavce: Ezofagitida versus GER
Zdroj: Reflux u dětí
Zveřejněno: 5.1.2014

NEMOC DNA – CO JÍST

Které potraviny je třeba vyloučit

Mezi nevhodné potraviny, které obsahují vysoké hodnoty purinů, patří:

  • kakao
  • vnitřnosti – játra a ledviny, srdce a brzlík
  • zvěřina – bažant, zajíc
  • tučné ryby – ančovičky, sleď, makrela, sardinky, šproty, sledi, pstruh
  • mořské ryby – zejména mušle, krab, krevety a další korýši, jikry, kaviár

Potraviny, které můžete konzumovat s mírou:

  • maso – hovězí, jehněčí kuřecí, vepřové
  • drůbež – kuřata a kachny
  • luštěniny – sušené hrách, fazole, sójové boby
  • houby a mycoproteiny
  • zelenina – chřest, květák, špenát
  • pečivo – otruby, celozrnný chléb

Potraviny s nízkým obsahem purinů:

  • mléčné výrobky – mléko, sýry, jogurty, máslo
  • vejce
  • pekárenské výrobky a obiloviny s výjimkou celozrnných
  • těstoviny
  • ovoce a zelenina

Detail odstavce: Které potraviny je třeba vyloučit
Zdroj: Nemoc dna – co jíst
Zveřejněno: 12.8.2016

REFLUX JÍCNU - DIETA

Gastroezofageální reflux – příznaky

Onemocnění má dva typické příznaky: pálení žáhy (pyróza) a návrat (regurgitace) žaludečního obsahu do jícnu či do úst.

Pálení žáhy je pálivá bolest za hrudní kostí způsobená refluxem žaludečního obsahu do jícnu, která se často zhoršuje vleže, někdy bývá spojena s takzvanou regurgitací (navracením žaludečního obsahu do úst). Komplikace zahrnují především zánět jícnu, zúžení (strikturu) jícnu a vřed jícnu. Zánět jícnu může vyvolat odynofagii (bolestivost při polykání) a krvácení (naštěstí většinou mírné). Zúžení jícnu způsobuje postupně se zhoršující dysfagii (obtížné polykání) při polykání pevné stravy. Vřed jícnu se projeví bolestí stejného charakteru jako žaludeční nebo dvanáctníkový vřed, bývá však pociťována za hrudní kostí. Vředy se hojí pomalu, často se vracejí (recidivují) a po vyhojení většinou zanechají zúžení jícnu.

Chronický problém nastává, pokud dojde k oslabení nebo poškození funkce dolního jícnového svěrače. V tomto případě se objevuje takzvaný noční reflux, kdy žaludeční šťávy natečou zpět do jícnu při spánku v horizontální poloze.

Detail odstavce: Gastroezofageální reflux – příznaky
Zdroj: Reflux jícnu - dieta
Zveřejněno: 21.10.2018