Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

NOHY PO DLOUHE CESTE AUTOBUSEM

OBSAH

U každé ženy čas od času přichází období, kdy se děloha zbaví své výstelky, což způsobí, že krev a tkáň děložní výstelky opustí vagínu. Množství krve a tkáně se může měnit ze dne na den, přičemž období se obvykle zastaví přibližně 2 až 7 dní od začátku. Zastavení může někdy trvat déle než obvykle. Existuje pro to několik potenciálních důvodů, včetně používání antikoncepce a přítomnosti různých onemocnění. V tomto článku se budeme zabývat dvanácti potenciálními důvody, proč se období dlouhého špinění nemusí zastavit a co dělat pro jeho léčbu.

Zdroj: Dlouhé špinění po menstruaci

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÉ KOTNÍKY PO DLOUHÉ CESTĚ AUTOBUSEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal.

Dobrý den,jel jsem do Chorvatska autobusem a po cestě jsem měl oteklé kotníky. Čím je to způsobeno?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Oteklé nohy při dlouhé cestě v dopravním prostředku jsou způsobeny útiskem cév v oblasti kolenního a kyčelního kloubu. Také k tomu přispívá fakt, že při dlouhém sezení, se nepoužívá lýtkový sval, který mimo ovládání chodidla také pomáhá pumpovat krev zpět k srdci. V těchto případech se krev z nohou k srdci vrací pomaleji a její přebytky v dolních končetinách začnou prosakovat z žil do okolních tkání, kde tvoří otoky, které popisujete.
Rychlá pomoc u takovéhoto otoku dolních končetin a kotníků je lehnout si na podlahu a opřít nohy o stěnu, aby byly výš než zbytek těla a takto vydržet alespoň 10 minut. Při tom je vhodné dělat volné výpony se špičkami chodidel - střídavě odtahovat a přitahovat špičku chodidla směrem ke koleni.
Jako prevence před vznikem otoků při dalším cestování se vyplatí použít kompresní punčochy, které se nasazují ještě před cestou a sundávají se, až když je možná normální chůze. Kompresní punčochy se dají koupit běžně v lékárně v různých velikostech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oteklé kotníky po dlouhé cestě autobusem

Domácí recepty na oteklé nohy

Cviky proti otokům nohou

Kromě toho, že oteklé nohy od kotníků třeba až po stehna trápí hlavně těhotné ženy, pozor si na ně musíme dát především při dlouhém cestování. Zvláště rizikové jsou pak dlouhé cesty autobusem nebo letadlem, kde je málo místa na protažení dolních končetin.

V horku stoupá přítok krve tepnami do nohou a je ztížen návrat krve žilami k srdci. Co s tím?

  • Snažte se držet nohy co nejvýše a pravidelně pohybovat prsty i celýma nohama.
  • Využívejte pravidelné přestávky, kdy se můžete trochu projít nebo provádět nenáročné cviky.
  • Pomůže například rázný pochod na místě či střídání chůze na špičkách, plných chodidlech a na patách.
  • Cvičit se dá i vsedě, například krčení či roztahování prstů, kroužení chodidlem nebo zvedání pat.
  • Čím dál víc lidí také volí pro cestování kompresní punčochy nebo aspoň podkolenky.

Kostival na oteklé nohy

Vodu z otékajících nohou odvedete kostivalovým mazáním. Omyjte, oškrábejte a nakrájejte na tenká kolečka kostivalový kořen. Dejte do sklenice, zalijte francovkou, sklenici uzavřete a tři týdny nechte stát, nejlépe na okně. Pak slijte tekutinu a poctivě si jí masírujte oteklé nohy. Můžete mazat též bolavé ruce, klouby či záda.

Odvar z čočky na oteklé nohy

Uvaříme čočku, vodu slijeme a pravidelně pijeme.

Babské rady

Jaké rady a tipy lze na oteklé nohy ještě použít? Doporučuje se pravidelné sprchování nohou střídavě teplou a studenou vodou, což má za následek lepší prokrvení končetin. Bojovat proti oteklým nohám lze i použitím bylinek. Odvodňující účinky má například čaj z odvaru z třezalky, slivoně, kořene pampelišky či obyčejné petržele.

Zdroj: Oteklé nohy

Co způsobuje oteklé nohy od kolen dolů

Při dlouhém stání tuhnou nohy, zpomaluje se průtok krve v dolních končetinách a objevují se otoky od kolen dolů, jež jsou doprovázeny bolestí. Pokud máte zaměstnání, při kterém musíte dlouho stát, protahujte si pravidelně nohy. Máte-li možnost se projít, využijte ji. Ani dlouhé sezení nohám neprospívá. Také v tomto případě se zpomaluje průtok krve a vznikají otoky nohou, zejména pak v horkém počasí a u obézních lidí. Opět se tedy doporučuje protáhnout si nohy a využít každé možnosti k pohybu.

Zdroj: Otoky nohou kolem kotníků

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ SKVRNY PŘI OTOKÁCH NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Adamcová.

Při několika hodinových cestách autobusem mi otečou nohy v kotnících a výše a naskákají mi červené skvrnky převážně nad kotníky. Trvá skoro týden než zmizí. Co s tím pomůžou kompresní podkolenky? Toto se mi stává jen přicestování. Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červené skvrny při otokách nohou

Nejoblíbenější účesy pro dlouhé vlasy

Zde je k dispozici přehled fotografií s aktuálně nejoblíbenějšími účesy pro dlouhé vlasy.

Zdroj: Účesy pro polodlouhé a dlouhé vlasy

Diskuze

V diskuzi TIBETSKÁ-KEFÍROVÁ HOUBA-ZDRAVÝ NÁPOJ 40,- KČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drahomíra.

dobrý den,
Prodáváte cestě tibetské houbičky.Kucharova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radomira.

Pěkný den,
ano,tibetskou houbu mám namnoženou.

Napište mi prosím přímo na můj e-mail
radomira.r@seznam.cz

Zdroj: diskuze Tibetská-kefírová houba-zdravý nápoj 40,- Kč

Proč mám oteklé nohy kolem kotníků

Chronická žilní choroba, známá rovněž pod názvem křečové žíly, je nejčastější příčinou otoků nohou. Křečové žíly se vyskytují až u 85 % populace. Příčina jejich vzniku je ztráta napětí žilních stěn v dolních končetinách. Při sníženém napětí žilních stěn netlačí žíly dostatek krve zpět k srdci, takže následně vznikají nevzhledné křečové žíly, které způsobují nateklé nohy. Křečovým žilám nesvědčí obezita, kouření, dlouhé stání nebo sezení, zato na ně pomáhá pravidelný pohyb.

Zdroj: Otoky nohou kolem kotníků

Diskuze

V diskuzi WELLNESS A RELAX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sofie86.

Dlouhé přemýšlení a musím říci, že výsledek byl skvělý. Osobně si myslím, že wellness je určen opravdu každému bez ohledu na věk. A hlavně si myslím, že lepší jet na wellness než sedět doma a přemýšlet jaký preparát si koupit na bolavá záda či nohy. Osobně máme největší zkušenosti s www.hotelalexandria.… ale musím říci, že jsme byli i v Karlových Varech a tam to bylo také pěkné.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Wellness a relax

Svatební účesy pro dlouhé vlasy

Tady nabízíme přehled fotografií s moderními svatebními účesy pro dlouhé vlasy.

Zdroj: Účesy pro polodlouhé a dlouhé vlasy

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA ČIŠTĚNÍ CÉV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Evžen Kunciter.

Dobrý den , potřebuji poradit , které vhodné léky na čištění cév jsou nejvhodnější pro starší osobu. V přírodních léčiv nemáte jistotu , že to co se nabízí je vůbec účinné. děkuji Evžen Kunciter

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Evžen Kunciter.

Prosim o informaci vyzkoušené cestě na léky pročistující cévy , prosím o doporučení na výše uvedený mail děkuji Evžen

Zdroj: diskuze Léky na čištění cév

Moderní účesy pro dlouhé vlasy – foto

Tady si můžete prohlédnout fotografie s nejmodernějšími trendy v účesech pro delší vlasy.

Zdroj: Účesy pro polodlouhé a dlouhé vlasy

Diskuze

V diskuzi UCPANÉ CÉVY V NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Hamrlová.

Dobrý den, manžel měl mozkovou příhodu a má levou ruku nefunkční a na levé noze ucpané cévy a noha od kotníku dolů je studená. Nikdo mně nechtěl říct co to vlastně znamená a navíc se mu začali dělat puchýře na různých místech právě té studené nohy a ty pak praskly a má strupy a noha ho bolí. Snaží se chodit, ale sám se nezvedne a musím mu pomáhat. V nemocnici byl od 23. června a špatnou medikací se osypal a byl převezen na kožní a tam nerehabilitoval...dovolené, málo sester a potom pár dnů byl na rehabilitaci, jenže dostal salmonelosu a tak byl převezen na infekční, kde opět nic nedělali. Po odeznění nemoci jsem si ho vzala domů a rehabilituji s ním sama. Jen se chci zeptat, co je příčina té studené nohy a zda by se to dalo nějakými léky znovu zprůchodnit. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka Štěpánková.

Dobry den.Neustale me boli chodidla.Treba kdyz dlouho sedim a chci vstat a jit tak me boli cele chodidlo a take kdyz jdu dlouhe trasy.Rano kdyz vstavam nebo v noci kdyz jdu na wc tak bych uplne padla jak me nohy neposlouchaj.Nejvice pod prsty a v klendbe a dlouha kost od malicku k pate.Muzou to byt ucpane cevy?Dekuji Štepankova

Zdroj: diskuze Ucpané cévy v noze

Účesy s ofinou – foto

Zde je přehled moderních účesů pro dlouhé vlasy s ofinou.

Zdroj: Účesy pro polodlouhé a dlouhé vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem CESTOVÁNÍ PO LÉČBĚ RAKOVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Po ukončené léčbě rakoviny prsu - operace , chemoterapie , ozařování , biologická léčba ukončena v říjnu 2018 bych chtěla cestovat do Dubaje , Turecka je tpo vhodné? děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jestli myslíte říjen 2019, tak jet můžete kamkoliv. Přesto ale o své cestě informujte svého lékaře, upozorní vás na možná rizika, doporučí očkování a vybaví vás užitečnými léky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cestování po léčbě rakoviny

Co na oteklé nohy u dětí

Na oteklé nohy u dětí v případě, že jejich příčinou není nějaké onemocnění, je vhodné plavání. Plavání je jednou z mála aktivit, během nichž se dolní končetiny nadřou tak akorát, a zároveň dojde k úlevě od otoku a bolesti. Stačí 30 minut aktivity.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi OTEKLE NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marir Petrova.

Mám roztrošenou sklerozu a mám křečové žíly (metličky) nemůžu vydržet na nohy

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Otekle nohy

Co na oteklé nohy od srdce

Oteklé nohy mohou být známkou počínající srdeční nedostatečnosti. Zrovna tak ale může být daný stav způsoben onemocněním žilního systému nohou, onemocněním ledvin, nebo prostě jen zadržováním tekutin.

Na oteklé nohy od srce, tedy na otoky nohou způsobené srdeční nedostatečností, je vhodná Epsomská sůl, která působí jako kouzlo na bolestivě oteklé nohy. Rozpuštění několika skleniček soli ve vodní lázni vám poskytne opravdovou úlevu. Pokud nechcete plýtvat vodou, můžete si připravit solnou lázeň pouze pro nohy – v menším lavoru.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi CO TO ZNAMENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobry večer lékař mi do zprávy napsal fw 22/44 jako diagnóza,muzere mi říct co to znamená dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mohelnice.

To může být kinetóza. Říká se tomu také mořská nemoc, cestovní nevolnost nebo nemoc z pohybu. Není to přímo onemocnění, ale stav, který způsobuje přesun těla jinak než chůzí nebo během. Tento stav se vyskytuje jen u některých jedinců a v určitých situacích. Nejedná se o nijak vážný případ, spíše postiženou osobu obtěžuje.
Kinetóza je způsobena dvěma faktory. Za prvé, když se v rovnovážném ústrojí nacházejícím se uvnitř ucha při zvláštním pohybu přelévá tekutina a dává mozku nejisté signály. Za druhé takto může reagovat samotný centrální nervový systém. Tento jev se děje, pokud se tělo hýbe a oči fixují jeden bod. To se děje například při jízdě autobusem, když oči sledují nehybnou sedačku před sebou, nebo naopak je tělo v klidu a oči sledují pohyb, například při pohledu z mostu na plynoucí vodu.
Kinetóza se nejčastěji projevuje jako nevolnost při jízdě autobusem, v letadle nebo na lodi.

Zdroj: diskuze Sedimentace

Prevence proti oteklým kotníkům

Dobrou prevencí proti oteklým kotníkům je dávat nohy do vyšší polohy. Sedněte si a nohy podložte. V této poloze vydržte třeba i hodinu, dokud otok nepoleví. Pomáhají také koupele ve studené vodě nebo zábaly. Vhodné jsou zábaly s použitím masážních bylinných gelů.

Zdroj: Oteklé nohy kolem kotníků

Co dělat, když otékají nohy

Léčba otoku nohou spočívá v léčení příčiny. Moderní medicína nabízí diuretika na odvodnění, venofarmaka na lepší kondici cév. K podpoře léčby je klíčová změna pohybových návyků, pravidelný sport, procházky, cyklistika, plavání.

Zdroj: Mast na oteklé nohy

Bříško palce nohy

Bříško palce u nohy se odborně nazývá metatarzofalangeální (MTP) kloub, který připevňuje palec k noze. Tento kloub je životně důležitý pro podporu těla a umožňuje palci ohýbat se nahoru a dolů. Pomáhá v pohybu člověka vpřed tím, že působí jako odrazový bod při chůzi nebo běhu.

Onemocnění, která ovlivňují MTP kloub, mohou způsobit bolest a otok kolem palce nohy. Bolest v tomto kloubu může omezit pohyb v dané oblasti a ovlivnit schopnost člověka chodit.

Tento článek pojednává o některých příčinách bolesti v kloubu palce nohy a jak je léčit.

Příčiny bolesti v kloubu palce nohy mohou zahrnovat artritidu, vyvrtnutí, zlomeninu, vbočený palec a zánět šlach.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy

Kdy je potřeba odvodnit nohy

Oteklé nohy mohou indikovat mnohé nemoci, od zánětu žil přes onemocnění lymfatických cév až k onemocnění jater, ledvin nebo srdce. U těchto případů je lékařská pomoc nutná a neměla by se rozhodně odkládat. Není také od věci zjistit, zda někdo z vaší rodiny měl některé tyto potíže, jsou totiž dědičné. Není nutné panikařit pokaždé, když vám trochu nateče lýtko, ale pokud se otoky objevují často a bez důvodu, vyhledejte lékaře.

Zdroj: Jak odvodnit nohy

Léčba domácími prostředky

Některé typy bolesti kloubů palce nohy, jako je velmi bolestivá dna nebo zlomeniny, vyžadují okamžitou lékařskou pomoc.

V mnoha případech mohou domácí léky zmírnit bolesti kloubů palce nohy nebo doplnit léčbu, kterou doporučil lékař. Následující postupy mohou pomoci zvládnout bolest kloubů na nohou:

  • podložení nohy;
  • přitahování chodidla k bérci;
  • ledování nohy po dobu 20 minut každé 2–3 hodiny;
  • použití kompresního obvazu ke snížení otoku;
  • nošení pohodlné, široké obuvi s měkkou podrážkou a bez podpatku;
  • umístění měkkých vložek do bot;
  • jemné protahování svalů chodidla;
  • použití léku proti bolesti - paracetamol je jednou z nejlepších možností.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP