Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

OČKOVÁNÍ PROTI CHŘIPCE VEDLEJŠÍ ÚČINKY

OBSAH

Vedlejší účinky

Vedlejší účinky očkování proti chřipce nebývají závažné, většinou jde o zarudnutí a otok v místě vpichu různé velikosti, které většinou samy vymizí, lze také přikládat studené obklady. Dále se vyskytuje pocit únavy či zvýšená teplota. Proto je vhodné v den očkování vyloučit jakoukoli fyzickou námahu a dodržet klidový režim.

Zdroj: Očkování proti chřipce

Diskuze

V diskuzi OČKOVÁNÍ - VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bartoschka.

Děkuji, za článek, dovolím si jen dotaz - náhodou tip na osvědčený přípravek na zmírnění vedlejších účinků očkování? Naše doktorka sice říká, že si nemám dělat starosti, ale já bych raději ošetřila předem, co se dá. Ať se vyhneme horečkám a spol :-). Děkuji za názor.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Zdravím,

také to teď hodně řeším..
Doporučuji přečíst knihu Varovné signály očkování - A. Strunecká, ke konci jsou i rady MUDr. Ludmily Elekové - např. podávat velmi vysoké dávky vit. C, omega 3 mast. kyseliny, Vitamin D3, hořčík.. případné horečky nepotlačovat paracetamolem, Ibuprofen je lepší volbou. Už je na trhu i přípravek - nějaký sirup, právě s vysokým obsahem vit. C, D... ale teď nevzpomenu na název.. snad budou vědět v lékárně.. Rozmyslet na co a jestli vůbec očkovat (kvůli hliníku a thimerosalu - sloučenina obsahující rtuť ve formě etylrtuti) a více než 77 dalších látek vakcíny, možným zbytkům DNA, virům. Jen pro zajímavost v současné době se antigeny pěstují na oplozených slepičích vejcích - používají se plodové membrány nebo fibroblasty z kuřecích zárodků, na kuřecích ledvinových buňkách, na buňkách z ledvin afrického kočkodana (tzv. Vero buňky) a na buňkách z lidských plodů pocházejících z potratů (buněčné linie WI-38, MRC-5, RA 27/3) - zdroj - Varovné signály očkování..
Snad jsem trochu pomohla..

Zdroj: diskuze Očkování - vedlejší účinky

Kdy podstoupit očkování proti chřipce

Očkování proti chřipce se podává do deltového (ramenního) svalu, ale také pod kůži na předloktí, nejlépe před očekávaným výskytem onemocnění, tj. od září do prosince. Očkovat je možné i v průběhu epidemie, situaci vždy posoudí ošetřující lékař dle pokynů epidemiologů. Je nutné jej každoročně opakovat kvůli změnám chřipkových virů, jinak samotné očkování zanechává dostatečnou ochranu na více než jeden rok.

Zdroj: Očkování proti chřipce

Diskuze

V diskuzi VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luk.

ty "vedlejší účinky" v podobě akné nejsou v podstatě žádné vedlejší účinky.... tělo se díky MSM zbavuje různých patogenů v těle a tedy ho čistí. Toto čištění je provedeno všemi různými způsoby, tedy i skrz kůži. Po pročištění tyto účinky zase vymizí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Sema.

Otázka-je možné používat Tebokan 120mg současně s lékem Warfarin, jedná se mi o to zda může snižovat účinek Warfarinu jak třeba vitamin K obsažený v zelenině ? Děkuji.

Zdroj: diskuze Vedlejší účinky

Očkování proti chřipce ano, či ne?

Chřipka není každá banální infekce dýchacích cest, za niž je mnohými lidmi považována. Kvůli této mylné představě pak usoudí, že prevence v podobě očkování není v jejich případě nutná. Naopak, chřipka je závažné onemocnění, které každý rok usmrtí stovky tisíc lidí na celém světě. Chřipkový virus bohužel podléhá častým změnám, proto každoročně Světová zdravotnická organizace (WHO) určuje chřipkové kmeny, jež budou další rok použity v očkovací látce. Z toho důvodu se musí proti chřipce přeočkovávat každý rok. I když její výskyt u nás začíná každoročně již v prosinci, „nejvíce řádí“ až v únoru a březnu. U mladých lidí snižuje očkování výskyt onemocnění 5–6x v porovnání s nenaočkovanými.

U starších lidí očkování zcela nezabrání vzniku onemocnění, onemocnění má však mírnější průběh.

Zdroj: Očkování proti chřipce

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE PROVÁDÍ INHALACE 31 BYLIN ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada Škařupová.

Dobrý den,
chci se zeptat, mám olej 31 bylin a chci si udělat inhalaci proti chřipce. Do vody nakapu 2-3 kapky oleje a inhaluji. Ale můžu to dýchat i pusou nebo jenom nosem. Děkuji za odpověď. Škařupová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Inhalovat můžete pusou i nosem. Nos je lepší, protože prohříváte i nosní dutiny. Sama inhalace chřipku bohužel nezastaví. Jedinou doposud známou ochranou proti chřipce je včas provedené očkování, které vás ochrání po dobu šesti měsíců.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se provádí inhalace 31 bylin účinky

Cena

Zdarma jsou v České republice očkováni všichni senioři a zaměstnanci domovů důchodců a podobných institucí, dále všechny osoby starší 65 let mimo tyto instituce a všichni lidé včetně dětí, kteří trpí chronickým onemocněním srdce, cév, dýchacího systému, ledvin a cukrovkou.

Lidé pojištění u VZP můžou požádat zdravotní pojišťovnu o proplacení. Když pojištěnec splní požadované podmínky, tak dostane cenu očkování zpět. Jaké podminky je třeba splnit, je uvedeno zde: VZP proplácí očkování proti chřipce - podmínky.

Očkovací látky na našem trhu: Bergrivac, Daronrix, Fluarix, Fluad, Focetria, Inflexal V, Influvac, Optaflu, Vaxigrip.

Cena očkovacích látek a jejich nabídka v lékárnách se každoročně liší, je třeba informovat se u ošetřujícího lékaře.

Zdroj: Očkování proti chřipce

Diskuze

V diskuzi DOTAZ PROVAKCIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bartoschka.

U článku se mi zobrazuje reklama na Provakcin, máte s ním prosím někdo zkušenost? Prý zmírňuje negatovní vedlejší účinky očkování, ráda bych si nechala poradit. Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dotaz Provakcin

Acylpyrin proti bolesti

Jedná se o přípravek s obsahem kyseliny acetylsalicylové. Tento lék tlumí bolest a snižuje horečku, ve vyšších dávkách má protizánětlivé účinky. Acylpyrin lze bez porady s lékařem užívat ke snížení horečky a k úlevě od bolesti při chřipce a nachlazení, k potlačení mírné až střední bolesti (hlavy, zubů, bolesti v zádech a při menstruaci). Přípravek mohou užívat bez doporučení lékaře dospělí a mladiství od 16 let.

Acylpyrin má tlumicí účinky. Zároveň jsou dnes k dostání účinnější léky, například paracetamol nebo brufen.

Zdroj: Aspirin v dnešní medicíně

Poradna

V naší poradně s názvem TRAZODONI HYDROCHLORIDUM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat jestli se po tomto léku nepřibývá a nemá vliv na pokožku.Též, bych chtěla vědět jak dlouho se musí brát.Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Trazodon je antidepresivum. Používá se k léčbě velké depresivní poruchy, úzkostných poruch a potíží se spánkem. Lék se užívá dlouhodobě ústy. Trazodon má své vedlejší účinky zejména v prvních týdnech léčby. Mezi ně však nepatří ani přibývání na váze ani vliv na položku. Běžné vedlejší účinky jsou sucho v ústech, pocit na omdlení, zvracení a bolest hlavy. Závažnější vedlejší účinky mohou zahrnovat sebevraždu, mánii, nepravidelnou srdeční frekvenci a patologicky prodlouženou erekci u mužů. Trazodon má také sedativní účinky.
Trazodon se používá od roku 1981 a patří mezi nejčastěji předepisovaná antidepresiva.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trazodoni hydrochloridum

Kdy očkovat

Hexavakcína se podává intramuskulárně (do svalu) a první dávka ze tří se aplikuje mezi 9. a 12. týdnem. Hexavakcína pomáhá chránit proti 6 nemocem a aplikuje se ve 4 dávkách. Důležité je, aby dítě bylo při aplikaci zcela zdrávo. Pokud není, tak se očkování odkládá. Také je možné se domluvit s pediatrem na odkladu očkování o několik týdnů či měsíců, někdy je ale nutné na tom dost razantně trvat. Mnoho maminek se domnívá, že je pak zátěž pro tělo menší.

Zdroj: Hexavakcína

Diskuze

V diskuzi FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Prášky užívám třetí den a zatím žádné nežádoucí účinky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Draha.

furolin pomůže na zánět ale vedlejši učinky,hnus, beru 5 den mám na 10 dni,návaly na zvraceni,průjem,bolest žaludku,motáni hlavy, trošku pomůže zapijet mlékem a zajidat,nechápu ty vedlejši učinky ,jiná antibiotika mi pomohla bez vedlejšich učinku.nikdy vice nechci radši se budu léčit sama

Zdroj: diskuze Furolin

Nežádoucí účinky

Dříve se očkovalo dítě postupně (stačí se jen podívat do vašeho očkovacího průkazu) a nyní se malému děťátku aplikují očkovací látky najednou proti 6 nemocem, což malý organismus moc nepotěší.

Vakcíny mají nežádoucí účinky, které jsou uvedeny v příbalovém letáku. V případě reakcí vyhledejte neprodleně lékaře a nahlaste reakci pediatrovi.

Alergické reakce jsou po podání injekce časté (vyrážky, otok obličeje a kolem očí, problémy s dýcháním a polykáním, pokles krevního tlaku, ztráta vědomí).

Po 2–3 dnech po očkování může nastat kolaps, stav bezvědomí, ztráta vědomí, záchvaty (s možnou horečkou).

Další nežádoucí účinky

Velmi časté (více než 1 z 10): pocit únavy, ztráta chuti k jídlu, teplota 38 °C a vyšší, plačtivost, pocit podráždění, neklid, otoky, bolest a zarudnutí v místě vpichu

Časté (méně než 1 z 10: průjem, nevolnost – zvracení, horečka nad 39,5 °C, nervozita, otok v místě vpichu (větší než 5 cm), zatvrdnutí v místě vpichu

Méně časté (méně než 1 ze 100): kašel, ospalost, rozsáhlý otok končetiny, kde se aplikovala vakcína

Vzácné (méně než 1 ze 1 000): vyrážka

Velmi vzácné (méně než 1 z 10 000): zduření uzlin (krk, podpaží, slabiny), delší pauzy během dýchání u předčasně narozených, apnoe, otoky obličeje a s tím spojené obtíže při polykání a dýchání, svědění kůže, puchýřky v místě vpichu

Za jak dlouho se objeví reakce? Tak to je individuální. Výrobce uvádí, že zvláštní opatrnosti při použití hexavakcíny je zapotřebí, pokud vaše dítě mělo již dříve zdravotní problémy po předchozím očkování vakcínou Infanrix hexa nebo jinou vakcínou proti černému (dávivému) kašli, jako jsou zejména:

  • vysoká teplota (přes 40 °C) během 48 hodin po očkování;
  • kolaps nebo šokový stav během 48 hodin po očkování;
  • neustupující pláč trvající déle než 3 hodiny během 48 hodin po očkování;
  • záchvaty s vysokou teplotou nebo bez teploty během 3 dnů po očkování.

Zdroj: Hexavakcína

Diskuze

V diskuzi BELLOVA OBRNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Břetislav Dvořák.

Může být onemocnění Bellovou obrnou zapříčiněno jako vedlejší účinek po očkování vakcinou Astra Zeneca proti Covid 19?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bellova obrna

Milurit a vedlejší účinky

Nežádoucí účinky se objevují zřídka, spíše u pacientů s porušenými renálními nebo hepatálními funkcemi. Milurit se nesmí užívat v těhotenství ani v období kojení.

Zdroj: Milurit

Poradna

V naší poradně s názvem JAK DLOUHO PŮSOBÍ ANTIBIOTIKA PO DOBRÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julie Běhůnková.

Beru Dalacin C 300 mg. Clindamycinum . 16 tobolek.Za jak dlouho se mohu naočkovat proti chřipce?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Očkování proti chřipce vždy zváží příslušný lékař, který vás bude očkovat. Měl by znát váš zdravotní stav a vědět o všech lécích, které užíváte.
Obecně se může očkovat, i když užíváte antibiotika. Rozhodující je váš aktuální stav - jestli se cítíte dobře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak dlouho působí antibiotika po dobrání

Očkovací schéma

  • 2 měsíce věku dítěte: 1. dávka od 9. týdne
  • 3 měsíce věku dítěte: 2. dávka – odstup 1 měsíc
  • 4 měsíce věku dítěte: 3. dávka – odstup 1 měsíc
  • 10 měsíců věku dítěte: 4. dávka – odstup 6 měsíců

Kdy nejpozději očkovat? Zde je základní očkovací schéma dle vyhlášky č. 299/2010 Sb. u hexavakcín spočívá v podání čtyř dávek:

  • 1. dávka se očkuje v době od započatého 9. týdne. U dětí očkovaných proti tuberkulóze se základní očkování hexavalentní očkovací látkou provede od započatého třináctého týdne po narození dítěte, vždy však po zhojení postvakcinační reakce po očkování proti tuberkulóze.
  • Druhá a třetí dávka se podává v průběhu prvního roku života dítěte, přičemž interval mezi dávkami je nejméně jeden měsíc.
  • Čtvrtá dávka se podává nejméně 6 měsíců po 3. dávce, nejpozději však před dovršením osmnáctého měsíce věku dítěte.

Povinnost očkovat u nás stanovuje zákon o ochraně veřejného zdraví 258/2000 Sb., konkrétně § 46, který odkazuje na prováděcí vyhlášku (537/2006 Sb.). Ta určuje, co se má očkovat. O hexavakcíně se dočteme v § 4. Očkování má proběhnout hexavalentní látkou – konkrétně o Infanrixu hexa zde není ani zmínky. Dle § 47 zákona o ochraně veřejného zdraví má pacient právo na volbu vakcíny. Hexavalentní látka má být naočkována od 9. týdne do 18. měsíce. Není tu přesná specifikace, kdy máte očkovat, jen odkdy dokdy má očkování proběhnout. Tudíž abyste stihli naplnit vyhlášku, můžete klidně odložit očkování do pozdějšího věku. Pokud vám na naplnění vyhlášky opravdu záleží, a chcete očkovat v normě, můžete začít „až“ mezi 6–10. měsícem věku dítěte (starší děti vakcínu lépe snášejí). Pediatr vás musí poslechnout, spíše vás bude ale zastrašovat tak dlouho, až vás zastraší. Už při hledání pediatra je dobré si s ním popovídat o jeho postoji k očkování, zda nemá problémy s vámi na toto téma komunikovat bez vyhrožování.

Zdroj: Hexavakcína

Poradna

V naší poradně s názvem CONDROSULF A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslava Irlbeková.

mám užívat lék Condrosulf 800 mg prosím jaké jsou vedlejší účinky a jak je snášen. Bojím se vedlejších účinků.Děkuji za odpovědi.Irlbeková M.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Condrosulf je obvykle dobře snášen, protože obsahuje pouze přírodní látku, která pomáhá udržovat kloubní chrupavky v dobré kondici. Zde jsou možné nežádoucí účinky:
Podobně jako všechny léky, může mít i tento přípravek nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.
Velmi vzácné nežádoucí účinky (u méně než 1 z 10 000 nemocných): Velmi vzácně se mohou objevit zažívací potíže (tlak v žaludku, pálení žáhy, nevolnost nebo nucení na zvracení), které obvykle nevedou k přerušení léčby. Alergické reakce (např. kožní vyrážky) se vyskytují též velmi zřídka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Condrosulf a jeho nežádoucí účinky

Co je vakcína Priorix-Tetra?

Priorix-Tetra injekční stříkačka + prášek pro přípravu injekčního roztoku s rozpouštědlem + vakcína proti spalničkám, příušnicím, zarděnkám a planým neštovicím (živá). Tato vakcína je určena k aktivní imunizaci dětí od 11. měsíce života do 12 let včetně proti spalničkám, příušnicím, zarděnkám a planým neštovicím. Za zvláštních okolností lze zvážit možnost očkování dětí ve věku 9 až 10 měsíců. Očkování vakcínou Priorix-Tetra se má provádět na základě oficiálních doporučení. Kojencům a dětem ve věku od 11 měsíců do 12 let by měly být podány dvě dávky (každá po 0,5 ml) vakcíny Priorix-Tetra. Věk, ve kterém se může kojencům nebo dětem podat vakcína Priorix-Tetra, by se měl řídit oficiálními doporučeními, která se mohou lišit podle epidemiologické situace těchto onemocnění. Mezi podáním obou dávek se doporučuje dodržet interval mezi 6 týdny a 3 měsíci. Pokud je první dávka podána ve věku 11 měsíců, druhá dávka by se měla podat do 3 měsíců. Za žádných okolností nesmí být interval mezi dávkami kratší než 4 týdny.

Zdroj: Kombinovaná vakcína Priorix

Diskuze

V diskuzi VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magnolie.

mám také dceru ve věku 14 ti let a naše paní doktorka nám doporučila cervarix, ael vím, že jsou názory takové, a to i od odborníků z řad lékařů, že to očkování nedoporučují, neboť látak byla testována pouze 5 let, což je málo, dále, že těch virů, co způsobují rakovinu děl. čípku je dalkeo víc a toto očkování je jen proti snad dvěma z nich a dále, že ten účinek není takový, jak se propaguje. Dále zmiňuji i ta úmrtí, která skutečně po podání očkovací látky byly, údajně i u nsá byly zaznamenány nějaké vedlejší účinky. Nicméně známá paní doktorka mi vzkazovala, že v žádném případě nemám dítě nechat očkovat....nicméně zase se bojim ji oočkovat ji nedat.....tak nevím. Jsem na pochybách. Ale recept na cervarix doma máme.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Terí.

Nějak se mi to ztratilo došlo vám to nebo ne?

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Příbalový leták

Zde můžete vidět příbalový leták léku Prednison 20 mg.

Zdroj: Prednison - vedlejší účinky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP