Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

OČNÍ CHOROBY U LIDÍ

OBSAH

Oči jsou pro většinu lidí těmi nejdůležitějšími smyslovými orgány, protože člověku umožňují zkoumat, pozorovat i obdivovat vše kolem něj bez toho, aby se museli předmětů a lidí v okolí dotýkat. Oči umožňují lidem poznávat skutečnosti, které nejsou v bezprostřední blízkosti daného pozorovatele a umožňují mu tak širší záběr poznávání světa.

Zdroj: Nemoci oční sítnice

Poradna

V naší poradně s názvem OČNÍ CHOROBY U LIDÍ - ODCHLÍPENÍ SKLIVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Šindelářová.

Prosím o sdělení, zda je možnost bezrizikové operace sklivce. Vidím jakoby tmavou skvrnku a při přechodu ze světla do tmy, periferní záblesky. Jedná se o pravé oko. Je mi 63 let a tato vada mi byla diagnostikována v červnu tohoto roku dvěma různými lékaři s tím, že se s tím nedá nic dělat, že je to způsobeno věkem. U mne ale došlo těsně před tím, než mi problém začal, ke šťouchnutí vatovým tamponem právě do tohoto oka.
Dále mám silný astigmatsmus. Brýle na blízkost a na dálku: 1,5. Brýle však nosím jen večer na čtení, jinak je nepotřebuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Žádná operace není bez rizika. Ablace sklivce je poměrně časté onemocnění a existuje několik vyzkoušených postupů, jak omezit nepříjemné projevy. Nápravou těchto očních vad se zabývá například Evropská oční klinika Lexum: www.lexum.cz/kontakt

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oční choroby u lidí - odchlípení sklivce

Pohlavní choroby fotografie

Několik fotografií, na kterých jsou vidět pohlavně přenosné choroby, jsou tady: pohlavní choroby foto.

Zdroj: Sexuálně přenosné choroby

Poradna

V naší poradně s názvem ALAVIS PRO LIDI. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Prosím je možné použít Alavis pro lidi ,u Bechtěrevovy choroby?Nebo doporučíte něco jiného?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Glukosamin a chondroitin, které jsou obsaženy mimo jiné i v Alavisu, jsou vhodné pro každého, protože stravovací návyky v mnoha případech nepřinášejí lidskému tělu tyto potřebné látky v potřebném množství. Budou tedy prospěšné i pro pacienta s Bechtěrevovou chorobou, ale nijak zvlášť ji nevyléčí. Běchtěrevova choroba, respektive její léčba, vyžaduje cílený a soustavný pohyb protahováním a rehabilitačním cvičením.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alavis pro lidi.

Zkušenosti pacientů

Reakce a zkušenosti s oční klinikou DuoVize si můžete přečíst zde.

Zdroj: Oční klinika DuoVize

Diskuze

V diskuzi OČNÍ CHOROBY U LIDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar.

Uz dva dny mam v levem oku pod hornim vickem cukani jsem po operaci ocnich rohovek uz 26 let obou oci ,vse ok ,u lekare jsem byla pred mesicem vse ok co stim prosim Dasa dekuji za odpoved

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oční choroby u lidí

Použití správných čoček

Oční test může zjistit, zda budete potřebovat nové dioptrie do brýlí nebo nové kontaktní čočky. Důležité je nosit správné dioptrické čočky. Tím se zlepší kvalita vašeho života a může se snížit riziko případných úrazů. Výzkumy zjistily, že špatné vidění bylo příčinou 270 000 pádů u lidí ve věku nad 60 let.

Zdroj: Rady pro zdravé oči ve vyšším věku

Diskuze

V diskuzi OČNÍ CHOROBY U LIDÍ - ODCHLÍPENÍ SKLIVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina jelínková.

Prosím o radu,,při trhání zubů dle Dr mě došlo k odchlípnutí sklivce.....řekla mě že to nejde léčit,,,,,čeká mě operace,,??nebo se to spraví ,,létají mě v oku blesky ,hlavně ve tmě?????je mě 65,,,co by jjste mě poradili,,prosím na imeil Děkuji Jelíková
Na jiné vyšetření jsem nebyla poslána,,,,pouze ambulantně....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Dobrý den,

už asi rok mám odchlípení sklivce. Prý je to věkem, ale večer před tím, než jsem ráno viděla na pravém oku jakoby černé vlasy a skvrnku, jsem se do oka šťouchla.
Lékaři, dva na sobě nezávislí očaři, mi ale řekli, že je to věkem /63 let/ a že se s tím v podstatě nedá nic dělat. Nemám tahat těžké věci, aby nedošlo následně k odchlípení rohovky. To by pak hrozila slepota.
Operaci sklivce mi oční lékaři nedoporučovali, že by mohlo dojít k většímu narušení této křehké blanky. Když večer, ve tmě, zavřu oči, vidím periferně jakoby záblesky. Onu tečku - jakoby mušku už vnímám jen občas, ale je na oku stále. Někdy se to trochu zhorší, obzvláště při studeném, větrném počasí a námaze. Jde o zvyk, zpočátku mě to nervovalo, teď, i když je vada stejná, ji někdy ani nevnímám.
Musím dát pozor, pokud bych opět měla v zorném poli znovu jakoby černé čmouhy a skvrnku větší, jít okamžitě na oční, aby náhodou nešlo o odchlípení rohovky, protože to je pak průšvih, který, pokud se neřeší ihned operativně, vede ke slepotě.
Uklidnil mě můj soused, který má tuto "mušku", ve svám zorném poli, od svých 30 let. Teď mu je asi 70 a tato vada se mu za ta léta nezhoršila.

Zdroj: diskuze Oční choroby u lidí - odchlípení sklivce

Prionové choroby

Prionové choroby byly dlouho považovány za vzácnou raritu. Od 17. století byla známa ovčí prionová choroba skrapie. Ve 20. letech minulého století bylo popsáno i lidské prionové onemocnění. Podle svých objevitelů bývá označováno jako Creutzfeldt-Jakobova choroba. Postihuje nejvýše dva lidi z milionu.

Před čtvrtstoletím však vstoupily prionové choroby rázně do povědomí široké veřejnosti. Ve Velké Británii propukla u skotu nemoc šílených krav. Oficiální počty diagnostikovaných případů šly do statisíců. Skutečný rozsah nákazy byl ale podstatně větší. O deset let později bylo jasné, že se lidé mohou nakazit priony od skotu, které se dostaly do potravin s nervovou tkání nakažených zvířat. Postižené osoby onemocněly zvláštní formou prionového onemocnění obvykle označovaného jako nová varianta Creutzfeldt-Jakobovy choroby. Zatím si vyžádala na celém světě asi 160 lidských životů.

Všichni pacienti postižení novou variantou Creutzfeldt-Jakobovy choroby mají těžce poškozen mozek, ale mohou být postiženy i jinak. Například závažným poškozením srdečního svalu. V roce 2005 už byl popsán případ pacienta, kterému se priony v srdci hromadily. Závažnou okolností, provázející prionové onemocnění srdce u myší, je uvolňování velkého množství prionů do krevního oběhu. Pokud dochází ke stejnému vzestupu prionů také v krvi některých lidských obětí prionových chorob, zvyšuje se riziko přenosu nákazy krevní transfuzí. V Británii už byly zaznamenány nejméně tři případy, kdy se lidé nakazili novou variantou Creutzfeldt-Jakobovy choroby po krevní transfuzi od osoby nakažené prionovou chorobou.

Zdroj: Prionové choroby

Pravidelné oční testy

Oční test není jen dobrý pro kontrolu brýlí. Je také důležitý pro kontrolu zdravých očí. Vyšetření zraku může zjistit různá onemocnění očí, jako je glaukom a šedý zákal, stejně jako jiné zdravotní problémy, například cukrovku a vysoký krevní tlak. Oční testy mohou rovněž diagnostikovat příčiny zhoršení rovnováhy, koordinace a mobility.

Zdroj: Rady pro zdravé oči ve vyšším věku

Suchá a oteklá oční víčka

Když náhle otečou oční víčka, může jít o alergickou reakci na oční kosmetické přípravky či o akutní oční onemocnění. Pokud míváte pravidelně oteklá víčka, znamená to, že v organismu není již delší dobu vše v pořádku.

Příčiny

Oteklá horní oční víčka – vznikají zneužíváním léků (například psychofarmak), nahromaděním lymfy (kvůli nemoci, z nedostatku nebo nadbytku spánku), v případě nedostatečné činnosti ledvin nebo onemocnění jater.

Oteklá spodní oční víčka – vznikají zneužíváním léků, špatným odtokem a nahromaděním lymfy, vyčerpáním, používáním nesprávných skel v brýlích, oslabením funkce ledvin či srdce.

Léčba

Léčba je individuální. Chceme-li odstranit otoky, je nutné řešit základní příčinu. V případě hromadění lymfy může pomoci manuální lymfatická drenáž či mikromasáž očního okolí a obklady víček. U alergické reakce se podávají antihistaminika.

Zdroj: Oční víčka oteklá a červená

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁNÍ CONDRA PO OPERACÍ ŽALUDEČNÍCH VŘEDŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marešová Jaroslava.

Prosím o sdělění, zda je možno bez rizika užívat GS Condro Diamant. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bez rizika to bohužel není. U některých lidí, kteří užívali chondroitin sulfát a glukosamin, došlo ke zhoršení gastritidy. U jednoho užívajícího gastritida vznikla během léčby těmito dvěma látkami. Pokud jste po operaci žaludečních vředů, tak se raději poraďte se svým ošetřujícím lékařem, protože on zná průběh a vážnost vaší žaludeční choroby. Určitě užívání GS Condro Diamant možné bude, ale bude potřeba hlídat stav vašeho žaludku během této léčby. A právě na tomto hlídání se domluvte s lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a GS condro diamant

Kontakt

Oční klinika DuoVize

Sokolská 35, 3. patro (poblíž náměstí I. P. Pavlova)

Praha 2

mobil: 777 643 020

telefon: 223 009 068

e-mail: info@duovize.cz

Ordinační doba:

Pondělí: 8:00–15:30

Úterý: 8:00–20:00

Středa: 8:00–16:00

Čtvrtek: 8:00–18:00

Pátek: 8:00–14:00

Zdroj: Oční klinika DuoVize

Diskuze

V diskuzi GOOGLE COM MUZSKE CHOROBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaro.

Mojemu manzelovi veteka z pohlavniho uda taka biela hmota
neviem co mame robit ked chce aby sme maly spolu milovanie mne sa nechce ked si zmyslim ze mu vyteka ta hmota.
Prosim porate co mame robyt.

Velmi pekne dakujeme Jaro

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Johny.

Utratit manžela, neoxidovat na českých diskuzích. hough

Zdroj: diskuze Google com muzske choroby

Nejlepší ochrana je kondom

I když někteří nemají příznaky, nic se nemění na tom, že mohou mít infekci, u které je důležitá včasná léčba. Infekce může vést k onemocnění či zdravotním problémům. Nejlepší způsob, jak zabránit přenosu pohlavně přenosných infekcí nebo pohlavních chorob je, že se nebudete vystavovat nechráněnému pohlavnímu styku, ať se jedná o vaginální, anální či orální sex. Ale ani tato ochrana není dokonalá, protože některé pohlavní choroby, jako herpes, můžou být předány i přesto, že se používá ochrana (kondom).

Zdroj: Sexuálně přenosné choroby

Diskuze

V diskuzi KONTAKT NA MUDR. JANA ŠULU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,
mohu z vlastní životní zkušenosti potvrdit, že jídlem lze ovlivnit zákeřnou roztroušenou sklerózu. Diagnostikována mi byla před 30 lety, dnes je mi 60 a jsem pro lékaře zázrakem na poli medicíny. Stačilo jen vyloučit špatné potraviny a zařadit doporučenou bylinu. Pana doktora Šulu osobně neznám, ráda bych se s ním potkala. Tam kde on došel studiemi a lékařskou praxí, dovedla mne životní zkušenost. Vážím si, že je zde doktor, který jde cestou rozumu.
Přeji hodně úspěchů, snad mi někdo dopomůže ke kontaktu na pana doktora, ráda sdělím cenné zkušenosti.
Přeji hodně zdraví. Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel JJ.Malina.

Dobrý den.
Stav výživy ,tedy toho co jíte je poměrně nový obor / epigenetika - zmiňuje se o ní i pan doktor v rozhovoru /
To že to souvisí s výskytem civilizačních chorob je předmětem výzkumu
několika světových laboratoří a i technologie na rychlou diagnostiku každého z vás
již je k dispozici. Za pár korun a minut se dozvíte výsledek. Navíc neinvazivně tedy bez odběru krve.
Zájem ze strany lékařů o epigenetku je pramalý. Metoda ;polkni prášek ; zatím vítězi a příčinu
Vaší choroby moc neřeší .
Pokud by někdo z ,,osvícených,, lékařů , výživářů a nebo lidí se zájmem o tuto revoluční
diagnostiku měl chuť se dozvědět více, jsme k dispozici na tel. 608 053 733 /Praha 1
Krásné jarní dny J.M.

Zdroj: diskuze Mudr jan šula kontakt

Oční poranění

Oteklá víčka mohou být také následkem poranění očního okolí (zhmoždění víčka nebo neopatrný zásah kosmetickým nástrojem, třeba pinzetou). V tomto případě to může končit mnohem hůře než jen opuchlým víčkem.

Léčba

U samoléčitelství k oční oblasti přistupujte vždy s respektem. Nepoužívejte žádné abrazivní přípravky a víčka nedřete na sucho ani nemněte. Při používání kosmetických nástrojů buďte hodně opatrní. V případě již vzniklého úrazu okamžitě navštivte očního lékaře.

Zde můžete vidět, jak vypadá oční poranění.

Zdroj: Oteklé horní víčko

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINY CHOROBY ZVANÉ DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mauglí.

Campírek dík, taky mě to mohlo napadnout.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olda.

Je mi 77 let. Před 5 lety se tato nemoc u mne taky objevila. Myslím , že to byl důsledek pravidelného pití vína. Ne tvrdého alkoholu. Od té doby užívám lék MINURIT 300 a nemám s tím žádné jiné problémy. Jím všechno na co mám chuť. Nijak se neomezuji. Víno už nepiji, ale někdy příležitostně v malém množství se tomu nebráním. Jídlo nesolím, na žízeň piji čistou vodu z vodovodu. Z jídel mám nejradši brambory s kouskem masa. Ráno často snídám brambory s kyškou nebo debrecínky s chlebem. Večer už nevečeřím, nebo když mám hlad tak si dám nějaké lehké jídlo. Ne masité. Třeba sušenky s čajem, nebo nějaké zbytky od oběda. Jednou týdně si dělám takovou studenou mísu. Jsou to vařené těstovinové kolínka, nebo rýže, nakrájené maso z plechovky, zavařená soja z plechovky, směs vařené mrkve s hráškem ze sklenice. A jednou týdně si dělám houbu hlívu ústřičnou buď jako řízek, nebo na smetaně. Taky ji sám pěstuji Z těchto jídel si nejvíce cením soju ( posiluje mozek) a hlívu ústřičnou, která posiluje imunitu.
Kdybych neužíval lék, tak o nemoci nevím. Fyzicky nejsem nijak omezen, denně normálně pracuji a dělám procházky v ostrém tempu (asi 1-2 km). Do schodů chodím přes dva schody. Kromě ženy, kterou jsem ztratil, mě nic neschází.
Pokud budete mít nějaký dotaz, napište, rád odpovím.

Zdroj: diskuze Příčiny choroby zvané dna

Zaměření kliniky

Oční klinika DuoVize se specializuje na laserové operace femtosekundovým laserem, nitrooční operace dioptrických vad, ambulantní operace šedého zákalu, léčbu keratokonu, zeleného zákalu, léčbu onemocnění sítnice či sklivce a dalších onemocnění.

Zdroj: Oční klinika DuoVize

Je svrab u psa nakažlivý pro lidi

Svrab se výjimečně může vyskytnout i u člověka při blízkém kontaktu s postiženým zvířetem. Může způsobit lokální kožní reakci, která však vymizí po přerušení kontaktu s nemocným zvířetem.

Zdroj: Prašivina u lidí

Co je to prion

Potenciální nebezpečí představují priony - bílkovinné infekční částice. Ty způsobují neurodegenerativní onemocnění u zvířat i u člověka - jde o tzv. prionové choroby a patří mezi ně například BSE neboli nemoc šílených krav i její lidská obdoba - nová varianta Creutzfeldt-Jakobovy choroby. Lékaři dlouho považovali za cíl prionů především nervovou tkáň. Američtí biologové popsali cílený atak prionů na srdeční sval poprvé u myší. Spektrum chorob vyvolaných priony může být podstatně širší, než se vědci domnívali.

Priony jsou vlastně infekční bílkoviny neboli proteiny. Pokud určitý úsek normálního prionu, které běžně máme ve svém těle, získá nesprávný tvar, stačí to k tomu, aby se stal infekčním. Když se pak tento změněný prion setká s normálním prionem, způsobí změnu jeho tvaru na nenormální, infekční formu.

Zdroj: Prionové choroby


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP