Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

ODCHLÍPNUTÍ ROHOVKY

OBSAH

Kmenové buňky nahradí neprůhlednou rohovku.

Zničená oční tkáň rovná se slepota. Obnovení vidění je splněný sen pacientů po celém světě. Nahradit poraněný povrch oka transplantovanou zdravou tkání není pro současnou medicínu nic neobvyklého. Nejvíce transplantací se provádí právě v oblasti očí. A jen v Česku pomáhají znovu úplně nebo alespoň lépe vidět 700 pacientům ročně. Nová tkáň se uchytí jenom v případě, že na okraji rohovky zůstaly zachovány kmenové buňky. Právě díky nim se transplantovaná část rohovky dobře zahojí. Při větších poranění, když byly zničené kmenové buňky celé rohovky, byla dříve operace neúspěšná. Dnes už umí lékaři přenést i kmenové buňky a nahradit tak rohovku kompletně celou.
Každá transplantace, hlavně z jiného těla, má svá rizika a následovat ji mohou velké potíže. Proto lékaři přišli s nápadem, že výhodnější a šetrnější bude, když přenesou jen kmenové buňky namnožené v laboratoři. Stačí jich málo a dokonce ani nemusejí být z oka.

Zdroj: Slepota

Diskuze

V diskuzi OČNÍ CHOROBY U LIDÍ - ODCHLÍPENÍ SKLIVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina jelínková.

Prosím o radu,,při trhání zubů dle Dr mě došlo k odchlípnutí sklivce.....řekla mě že to nejde léčit,,,,,čeká mě operace,,??nebo se to spraví ,,létají mě v oku blesky ,hlavně ve tmě?????je mě 65,,,co by jjste mě poradili,,prosím na imeil Děkuji Jelíková
Na jiné vyšetření jsem nebyla poslána,,,,pouze ambulantně....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Dobrý den,

už asi rok mám odchlípení sklivce. Prý je to věkem, ale večer před tím, než jsem ráno viděla na pravém oku jakoby černé vlasy a skvrnku, jsem se do oka šťouchla.
Lékaři, dva na sobě nezávislí očaři, mi ale řekli, že je to věkem /63 let/ a že se s tím v podstatě nedá nic dělat. Nemám tahat těžké věci, aby nedošlo následně k odchlípení rohovky. To by pak hrozila slepota.
Operaci sklivce mi oční lékaři nedoporučovali, že by mohlo dojít k většímu narušení této křehké blanky. Když večer, ve tmě, zavřu oči, vidím periferně jakoby záblesky. Onu tečku - jakoby mušku už vnímám jen občas, ale je na oku stále. Někdy se to trochu zhorší, obzvláště při studeném, větrném počasí a námaze. Jde o zvyk, zpočátku mě to nervovalo, teď, i když je vada stejná, ji někdy ani nevnímám.
Musím dát pozor, pokud bych opět měla v zorném poli znovu jakoby černé čmouhy a skvrnku větší, jít okamžitě na oční, aby náhodou nešlo o odchlípení rohovky, protože to je pak průšvih, který, pokud se neřeší ihned operativně, vede ke slepotě.
Uklidnil mě můj soused, který má tuto "mušku", ve svám zorném poli, od svých 30 let. Teď mu je asi 70 a tato vada se mu za ta léta nezhoršila.

Zdroj: diskuze Oční choroby u lidí - odchlípení sklivce

Odstranění sklivce

Jde o chirurgický zákrok, při kterém oční lékař odstraní sklivec se zákalkou malým řezem (vitrektomie) a nahradí jej roztokem, který pomůže oku udržovat tvar. Při tomto zákroku se nemusí povést vždy odstranit všechny zákalky a po operaci se mohou vyvinout nové. Rizika vitrektomie zahrnují krvácení do sítnice a její odchlípnutí.

Zdroj: Bylinky na sklivcové zákalky

Diskuze

V diskuzi BLEFARITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sam.

Dobrý den, mám blefaritidu již skoro rok, měla jsem k tomu na začátku i zánět rohovky. Oci hrozně pálí a štípou, nesnesu skoro žádnou kosmetiku na obličeji. Jsem z toho zoufalá... Má někdo zkušenost, zda je možné se s touto diagnózou ještě nekdy vrátit ke kontaktním cockam, nebo alespoň k jejich občasnému nošení? A jaký je pohled na laserovou operaci a blefaritidu? Děkuji,.S.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sam.

Ještě doplním, že žádné kapky na suché oči mi nepomáhají, naopak po nich oči ještě více zčervenají. To už je mnohem účinnější babská rada - obklady z mléka, to trochu uklidní.

Zdroj: diskuze Jak najít očního lékaře, který rozpozná zánět očních víček ?

Keratokonus léčba

Počáteční stadia keratokonu lze dobře korigovat brýlemi, když už brýle nestačí, lze použít měkké kontaktní čočky, které velmi mírně srovnávají povrch rohovky. V dalším stadiu je řešením nošení tvrdých kontaktních čoček, které svým tlakem na rohovku rovnají její povrch účinněji než kontaktní čočky měkké. Brýle ani čočky ale nezabraňují dalšímu rozvoji onemocnění. Dále se používá metoda CXL. Pokud se stav stále horší, jde provést další chirurgický zákrok, kdy je přímo do rohovky implantován kroužek, po němž dojde k oploštění rohovky. Tato léčba je známá jako Intrastromal Corneal Ring Segments. Pokud dojde k opětovnému zhoršení stavu, přichází konečné řešení, které se nazývá keratoplastika. Jedná se o transplantaci rohovky, kdy je buď transplantována celá rohovka, nebo jen některé vrstvy.

Zdroj: Keratokonus

Poradna

V naší poradně s názvem HNĚDY FLEK NA DASNICH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivanka Kučerová.

nejprve malý černý flíček //myslela jsem,že je to modřina/ na dásni pod zubem se přestěhoval do místa zpředu mezi 2 zuby. Velikost asi 3 mm. Nebolí,nereaguje na chlad a teplo, je to jako pigmentová skvrna.Pravdepodobně se to udělalo po silném čištění mezi zuby párátkem.Lékař vyčistil zubní kámen,ošetřil peroxidem-Myslí.že se do dásně dostalo barvivo zubního kamene.Má někdo jiný názor?Děkuje Ivča ,která toto sleduje 2 měsíce

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je nesmysl, aby barvivo ze zubního kamene obarvilo natrvalo dáseň kolem zubu. To spíše vypadá na zanedbaný váček na dásni, který se zapouzdřil a takto se zbarvil. Pro vyčištění je potřeba obarvenou tkáň naříznout a vyčistit. Zkuste absolvovat ještě jednu návštěvu u jiného zubaře. Pokud tyto stavy zanedbáte, tak riskujete odchlípnutí dásní od zubů a následnou parodontózu. Fotka, na které jsou vidět tmavé dásně kolem zubů, je vidět zde: www.tomasvanek.cz/im…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hnědy flek na dasnich

Plíseň mění nehty

  • Barevné změny nehtu, který se při plísni mění z mléčně bílé a neprůhledné barvy na žlutou, hnědou, zelenou ale může dojít i k začernění.
  • Zesílení nehtu vlivem plísně, při kterém může dojít k zahuštění nehtové ploténky. Zdravé nehty mají tloušťku 0,5 – 0,75 mm u rukou, a u nohou je to do 1 mm.
  • Plíseň také způsobuje křehké nehty.
  • Při plísni dochází ke kompletnímu odchlípnutí nehtu.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem LIDSKÉ OKO NAPADENÍ CIZOPASNÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Kesslerová.

Potřebuji vědět jaký cizopasník mě mohl napadnout oko , mám zastřené vidění na levém oku.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Oko vám mohl zasáhnout například virus herpes simplex, který způsobuje opary na rtu. Typické příznaky viru v oku jsou pocit cizího předmětu v oku, četné červené žilky, škubání, rozostřené vidění. Léčba bývá pomocí antivirotiky a je k dostání v lékárně na předpis. Zastřené vidění může mít ještě mnoho dalších příčin. Blíže vám k tomu řekne oční lékař po vyšetření rohovky. Neodkládejte vyšetření, ať se toho co nejdříve zbavíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lidské oko napadení cizopasníky

Co je to keratokonus

Keratokonus je onemocnění rohovky, při kterém se její obvyklý tvar kulového vrchlíku v určité oblasti kuželovitě vyklene, což poškodí vidění. Progrese onemocnění závisí na věku pacienta a délce trvání. Čím dřívější je začátek, tím rychlejší je vývoj onemocnění. Keratokonus postihuje často obě oči, většinou asymetricky. Ačkoliv brýle a kontaktní čočky upraví vidění, nemají vliv na zastavení vývoje onemocnění. Léčba dosud spočívala ve složité, rizikové a nákladné transplantaci rohovky. Pokud zaznamenáte zhoršené vidění, byť jen na jednom oku, nezanedbávejte tento stav a neprodleně navštivte očního lékaře.

Zdroj: Keratokonus

Pannus

Pannus je prorůstání cévnaté tkáně spojivky do rohovky, která za normálních okolností žádné cévy neobsahuje, s postupným narušením její průzračnosti. Jde tedy o povrchovou vaskularizaci rohovky. Pannus scrophulosus vzniká při šíření flyktény na rohovku. Pannus trachomatosus se šíří z horního okraje limbu, a není-li trachom léčen, může postihnout celou rohovku. Onemocnění není bolestivé a není spojené s výtokem z oka.

Léčba

Onemocnění nelze vyléčit, lze jen ovlivňovat a kontrolovat jeho průběh. Terapie je doživotní a spočívá v přechodné aplikaci kortikosteroidů ve formě masti nebo kapek a v aplikaci cyklosporinu A ve formě kapek nebo masti. Pokud se oči pravidelně ošetřují, nedochází často k výraznému zhoršení. Při výrazné pigmentaci, která může postihnout téměř celou plochu rohovky, a pokud se není odezva na lokální terapii, je možné chirurgicky odstranit povrchovou vrstvu rohovky pomocí lamelární keratektomie.

Obrázek

Zde můžete vidět, jak vypadá onemocnění oka označované jako pannus.

Zdroj: Výrůstek na bělmu

Keratokonus a astigmatismus

S vývojem onemocnění se zeslabuje a vyklenuje rohovka, což způsobí nepravidelný astigmatismus. Ten již nelze korigovat brýlemi, proto se porucha zakřivení rohovky upravuje nasazením pro vzduch propustných kontaktních čoček.

Zdroj: Keratokonus

Co léčí lék Maxitrol

Maxitrol léčí záněty oka citlivé na glukokortikoidy, které provází bakteriální infekce nebo u nichž existuje riziko bakteriální infekce oka. Oční glukokortikoidy jsou indikovány u zánětů spojivky, víčka nebo očního bulbu, u zánětů rohovky a přední části oka, dále u chronických zánětů přední duhovky a u poškození rohovky, které bylo vyvoláno chemickým, radiačním nebo tepelným popálením či průnikem cizího tělíska. Použití kombinace glukokortikoidů a antiinfekční složky se indikuje při vysokém riziku infekce oka nebo při předpokladu přítomnosti potenciálně nebezpečného počtu bakterií v oku. Přípravek se používá především při léčbě dospělých nemocných. Tento produkt je dostupný pouze v kamenné lékárně, a to na základě lékařského předpisu.

Zdroj: Oční lék Maxitrol

Taurin v péči o oči

Taurin je přidáván do roztoku pro nové víceúčelové kontaktní čočky, protože zvyšuje kapacitu rovnovážnosti roztoku oproti jiným roztokům bez obsahu taurinu. Taurin má vlastnosti, které pomáhají chránit buňky rohovky před hypertonickým stresem způsobeným osmoregulací, bílkovinami, membránovou stabilizací, účinky antihistaminik; působí také jako antioxidant.

Zdroj: Taurin a jeho role v oční biochemii

Důvod odchlípnutí nehtu od ploténky

Důvodů pro odchlípnutí nehtu od ploténky může být několik. Patří sem již zmíněné plísňové onemocnění nehtů, ale i další:

Paronychium je výraz pro zánět nehtového lůžka a jeho okolí. Může probíhat jak akutně, tak chronicky. Obvykle je způsoben bakteriální či plísňovou infekcí. Projevuje se bolestí, otokem, zarudnutím a trofickými změnami okolí nehtu. Rizikovými faktory jsou poruchy prokrvení periferie (častěji u žen), chronické dráždění či drobné trauma. Podobné onemocnění je panaricium – hnisavý zánět měkkých tkání prstu.

Léčba

Chirurgické řešení (fenestrace nehtu nad ložiskem, snesení nehtu ve svodné anestezii, odstranění nekrózy), užití antiseptik, antibiotik, koupele prstu v heřmánku či řapíku, sterilní krytí a obvazy.

Zde můžete vidět, jak vypadá onemocnění paronychium.

Glomus tumor je bolestivý nezhoubný tumor prosvítající pod nehtovou ploténkou jako červená skvrna, vyskytuje se zejména u žen, bolestivé příznaky se projevují hlavně v chladu. Buňky glomus tumoru vznikají z přeměněných buněk hladké svaloviny takzvaného Sucquet-Hoyerova kanálu, což je jakási arteriovenózní anastomóza na konečcích prstů s termoregulační funkcí. Histologicky se odlišují tři typy glomus tumorů: glomangiom (nejčastější), solidní glomus tumor a glomangiomyom. Pro jejich odlišení je nutná biopsie. Definitivní diagnózu potvrdí magnetická rezonance (MRI).

Vyřešit tento problém lze v lokální anestezii, kdy se snese část nehtu, odstraní nádor a po čase nehet opět zaroste.

Zde můžete vidět, jak vypadá onemocnění glomus tumor.

Zdroj: Odlupování nehtů od lůžka

1. Co je přípravek Ophthalmo-Septonex a k čemu se používá

Oční mast Ophthalmo-Septonex má dezinfekční vlastnosti a je proto vhodná pro léčbu nehnisavých zánětů předního úseku oka.

Ophthalmo-Septonex se používá u dospělých, dospívajících i dětí při zánětech víček a spojivek, při poškození rohovky po vyjmutí cizích tělísek a po úrazech. Přípravek je možno použít krátkodobě i v těhotenství a při kojení. Při závažnějších, zejména hnisavých zánětech, je nutné vyhledat lékaře.

Zdroj: Ophthalmo-Septonex mast příbalový leták

Keratokonus CXL

Léčebná metoda Collagen Corneal Cross Linking (zkratka CXL) představuje ambulantní výkon. Probíhá při místním znecitlivění. Při této metodě se rohovka napustí riboflavinem, což je vitamin B2, a ozáří se UV zářením. Díky tomu se v rohovce obnoví chemické vazby a rohovka se zpevní. V pooperačním období se aplikují oční kapky a pacient absolvuje pravidelné kontroly. Vidění se může v prvních měsících přechodně zhoršit. Pevnost rohovky při této léčbě stoupne až o 300 %.

Zdroj: Keratokonus

Pterygium oka

Pterygium oka je degenerace spojivky spolu s rohovkou. Tento stav se projevuje tak, že spojivka přerůstá z bělma na rohovku. Postiženými jsou zejména lidé vystavení dlouhodobě nepříznivým vlivům, jako je písek, prach nebo vítr. Název pterygium pochází z řeckého výrazu netopýr, jelikož svým tvarem tohoto živočicha připomíná. Někdy dochází k záměně s onemocněním „pseudopterygium“. Pseudopterygium je bujení novotvořených cév do povrchových částí poškozené rohovky. Jedná se o poúrazovou jizevnatou adhezi mezi sklérou, spojivkou a rohovkou. Vzniká na podkladě poškození oka termicky, chemicky či mechanicky. Terapie je chirurgická. Na rozdíl od pterygia se může vyskytnout v kterémkoli místě.

Léčba

Léčba je chirurgická a provádí se ambulantně. Zákrok není příliš rozsáhlý.

Operace

Operace se provádí ambulantně a jde o prostou excizi s přenosem lamely spojivky/rohovky. Využívá se při tom fotoablace až po lamelární keratoplastiku a lokální aplikaci mitomycinu u těžkých recidivujících případů.

Obrázek

Zde můžete vidět, jak vypadá pterygium oka.

Zdroj: Výrůstek na bělmu

Fakta a funkce

I když odborníci vědí o přítomnosti taurinu v očních tkáních, nejsou schopni pochopit jeho funkci, co se týče významu pro zdraví a integritu tkání rohovky.

Taurin má v rohovce funkci osmoregulátoru a antioxidantu, také zvyšuje životaschopnost buněk při hypertonickém stresu. Taurin chrání epitel buněk během hypertonického stresu prostřednictvím antioxidačního nebo membránového stabilizačního účinku. Také může být zapojen do kontroly peroxidace lipidů v sítnici a do udržování membránové stability.

Zdroj: Taurin a jeho role v oční biochemii

Keratokonus stupně

Rohovková topografie díky svému přesnému zobrazení umožňuje stanovení již počátečních stadií keratokonu. První znaky počínajícího onemocnění se projevují deformací placidových kruhů na rohovce, kdy dochází k elipsovité deformaci kruhů. Ve strmější oblasti jsou kruhy blíže, naopak v oblasti plošší je jejich vzdálenost větší. S rozvojem onemocnění dochází k migraci apexu keratokonu. Toto je I. a II. stupeň poškození. Pokročilá stadia keratokonu, tedy stupeň III. a IV. již bývají lokalizovány v oblasti centra rohovky nebo mírně pod jejím středem.

Zdroj: Keratokonus


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP