Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

OTEHOTNET V 50 LETECH

OBSAH

Bolest v podbřišku

Pobolívání v podbřišku je součástí změn v průběhu menstruačního cyklu, který byl předtím blokován antikoncepcí.

Zdroj: Vysazení antikoncepce v 50 letech

Diskuze

V diskuzi NEMUZU OTEHOTNET NEVIM CO S TIM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katerina .

Dobry vecer, s pritelem se snazime uz pres 5 mesicu abych otehotnela. Ale nejak se to nedari, docela mne to trapi. At vyplnim ty kalkulacky na ovulaci a podobne. Vzdycky mi to vyjde uplne jinak. Prestavam tomu rozumet. Nedelam neco spatne?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Už se vám zadařilo? Mám stejný problém

Zdroj: diskuze Nemuzu otehotnet nevim co s tim

Klimakterium a těhotenství

V okamžiku, kdy dojde k opoždění menstruace, jeví se jako první možná příčina počínající těhotenství, což v mnoha případech nemusí být zpráva nikterak vítaná. Každé vynechání menstruace však nemusí znamenat potomka na cestě. K možnosti otěhotnět je nutná spolupráce dvou hormonů – estrogenu a progesteronu. V klimakteriu ovšem dochází k situaci, kdy estrogen normálně funguje, ale progesteron již přestává být pravidelně produkován. V tomto případě je těhotenství nemožné. Jsou ale i případy, kdy žena celý život po dítěti touží, a otěhotní právě až ve věku, kdy to vlastně nečeká. Vše je možné.

Zdroj: Antikoncepce nad 40 let

Diskuze

V diskuzi PRO MUŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

Zkoušela jsem dávat doplněk stravy příteli, aby měl vyživené spermie a šlo líp otěhotnět. Zadařilo se nám hodně rychle naštěstí.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pro muže

Biologické hodiny v těle ženy

Biologické hodiny v těle ženy vyjadřují její schopnost otěhotnět. Biologické hodiny neodpovídají vždy skutečnému věku. Každopádně každá žena by měla své biologické hodiny poslechnout, protože by mohlo dojít i k té skutečnosti, že už nikdy tato žena nebude mít možnost otěhotnět.

Zdroj: Biologické hodiny

Poradna

V naší poradně s názvem PŘECHOD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý večer.Je mi 46 let a více než před půl rokem mi začal přechod.Začala jsem mít nepravidelný mensez a gynekoložka mi předepsala Klimonorm ,abych mensruaci měla i v přechodu,bez těch léku není možno jí dostat.Už několik let se snažím otěhotnět i těd v přechodu.Jsem zoufalá a bezradná,protože nevím co je špatně proč otěhotnět nemůžu.Poslední možnost ovulace,ale nevím kdy jí vůbec mám ,když mám nepravidelnou menstruaci.Obědnala jsem si ovulační,ale nevím kdy testovat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte se poradit se svou gynekoložkou. Ta přesně zná váš stav a může vám vysvětlit příčiny nemožnosti otěhotnět. Také společně proberte rizika takto pozdního těhotenství.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příčina vynechání menstruace

Cyclotest baby

Cyclotest baby je určen ženám, které nemohou otěhotnět. S pomocí tohoto minipočítače žena dokáže přesně určit své nejplodnější dny a zvýší tak možnost přirozeného otěhotnění.

Vyhody cyclotest baby:

  • cyclotest baby je počítač pro výpočet cyklu, který představuje nejvyšší úroveň techniky s integrovaným USB rozhraním a CD-čkem na přenos dat do osobního počítače, kde se tvoří Profil plodnosti
  • profil plodnosti může dodat cenné informace vašemu ošetřujícímu lékaři, a může pomoci objasnit, proč nemůžete otěhotnět
  • zvyšuje šanci na početí tím, že přesně určí plodné dny

Cyclotest baby se prodává za 189,00 Euro a objednat ho je možné zde: cyclotest baby.

Zdroj: Ovulační minipočítač

Diskuze

V diskuzi ŽIVOT SPERMATU MIMO TĚLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobrý den, chci se zeptat, jak dlouho přežije sparma v kondomu? Dá se pak ještě použít k otěhotnení?
Děkuju za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel Moravec.

jak dlouho přežije sperma v kondomu.je možné otěhotnět bez zasunutí penisu do pochvy ? děkuji

Zdroj: diskuze Život spermatu mimo tělo

Bioparox v těhotenství

Pokud jste těhotná nebo kojíte, domníváte se, že můžete být těhotná, nebo plánujete otěhotnět, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete tento přípravek užívat.

Zdroj: Bioparox

Diskuze

V diskuzi POČETÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den, prosim vás když sem momentálně dobrala platíčo antikoncepce a čekám tedy kdy to dostanu a s přítelem sme měli sex a nedali sme si pozor, tak můžu otěhotnět? Kateřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Světlana.

Pravděpodobně ne, za předpokladu, že jste užívala antikoncepci dle pokynů svého gynekologa. To znamená denně a ve stejnou hodinu, dále že u vás neproběhlo střevní nebo zažívací onemocnění (průjem, zvracení). Světlana

Zdroj: diskuze Početí

Důležité informace pro ženy

Ženy, které jsou těhotné nebo plánují otěhotnět, by se měly před použitím černouhelného dehtového šamponu poradit se svým lékařem, protože obsažená léčivá látka může poškodit nenarozené dítě. Kromě toho se mohou látky obsažené v dehtovém šamponu dostat do mateřského mléka, takže kojící matky by se měly rovněž poradit s lékařem před použitím tohoto výrobku.

Zdroj: Nebezpečí dehtového šamponu

Diskuze

V diskuzi VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Brokešová.

pokud mám podanou 18,7,2008 druhou vakcínu mohu otěhotnět.nevim to jistě.děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Jak je to pak s menstruací

Podvázání vaječníků (správně podvázání vejcovodů neboli přerušení vejcovodů) učiní pacientku neplodnou, nemá však vliv na její sexuální život, na tvorbu pohlavních hormonů ani na její menstruaci a hmotnost. Pacientka nadále menstruuje, plnohodnotně žije, jediný rozdíl spočívá právě v tom, že nemůže otěhotnět. Zákrok nezpůsobuje předčasnou menopauzu, jak se někdy nesprávně laicky traduje, libido není nijak narušeno. Žena má stejné schopnosti prožívání sexu, nepřibírá na váze, nepociťuje bolestivé napětí v prsou.

Zdroj: Podvázání vaječníků

Poradna

V naší poradně s názvem HORMONÁLNÍ INJEKCE.KDY JÍT NA DALŠÍ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Když máš v březnu píchnutou injekci, která účinkuje 3 měsíce, tak na další bys měla jít v červnu. Je důležité udržovat stále stejnou úroveň estrogenu, bez nějakých přestávek v aplikaci injekcí. Kdyby tě otravovalo chodit každé 3 měsíce, tak si můžeš nechat píchnout injekci na 6 měsíců.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Makytas.

dobry den beru inekci hormonarni depo a nevi jestli po ni mužu otěhotnet protožš planujem přitem pdecko jak dostuju

Zdroj: diskuze Hormonální injekce.kdy jít na další?

Rakovina plic ve 20 letech

V posledních letech se mluví o tom, že nových případů rakoviny plic u dvacetiletých lidí, podle odborníků, celkově mírně přibývá, přičemž upozorňují na to, že strmě stoupá křivka jejího výskytu u žen. Rozlišují se čtyři hlavní typy, z nichž je nejnebezpečnější tzv. malobuněčný karcinom plic. Tímto typem nádoru trpí zhruba 20 % mužů a 27 % žen. Průměrná délka přežití je menší než jeden rok. Je to mimo jiné dáno tím, že jednak k rozpoznání nádoru obvykle dojde pozdě a jednak jeho mimořádně agresivním růstem. Když kouříte 20 cigaret denně, za 20 let vám hrozí rakovina plic.

Zdroj: Rakovina plic

Cyclotest 2 plus

Cyclotest 2 plus je určen ženám, které se rády oddávají sexu, ale nechtějí otěhotnět. S pomocí minipočítače mohou přesně určit své dny nejvyššího rizika otěhotnění a zvolit na tuto dobu jiné sexuální praktiky, při kterých nedochází k výronu spermatu do vagíny.

Výhody cyclotestu 2 plus:

  • ušetří čas při zjišťování plodných a neplodných dní
  • dlouhodobé používání bez nežádoucích účinků, které jinak přináší užívání hormonální antikoncepce
  • cyclotest 2 plus je pro všechny ženy, které nechtějí anebo nemůžou užívat hormonální antikoncepci
  • spolehlivost srovnatelná s hormonální antikoncepcí
  • výhodná cena vzhledem k dlouhodobému používání, které je 5 až 10 let

Cyclotest 2 plus se prodává za 169,00 Euro a objednat ho je možné zde: cyclotest 2plus.

Zdroj: Ovulační minipočítač

Poradna

V naší poradně s názvem SEX PŘI MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivanka.

Dobrý den. S přítelem jsem měla pohlavní styk v době menstruace. Při sexu došlo k úniku spermií. Je možné, že mohu otěhotnět?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V době menstruace je vajíčko vypuzeno z dělohy a dostává se ven z těla. Čím déle od prvních příznaků menstruace, tím je menší šance na jeho oplození. Sama tedy zjistěte, jak dlouho od začátku menstruace došlo k po hlavnímu styku, a podle toho si odpovězte na svou otázku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sex při menstruaci

Kdy začíná přechod u ženy

Není přesně daný věk, kdy má žena přechod očekávat. Ten u ní může nastat v podstatě kdykoliv, je to dáno mnoha faktory. Začátek i průběh přechodu ovlivňují například: dědičnost, životní styl a rasa(v některých případech ovlivňuje začátek přechodu i geografie). Nejčastěji k němu dochází ve věku 45 - 50 let. V některých případech (jedná se obvykle o výjimky) ale může klimakterium nastat i výrazně dříve (třeba i ve dvaceti letech), nebo stejně i výrazně později (u některých žen nemusí nastat vůbec, mohou menstruovat klidně i v osmdesáti letech). Za předčasnou menopauzu se považuje ta, která postihuje ženy před čtyřicátým rokem života.

Zdroj: Přechod u žen

Diskuze

V diskuzi PODVAZANI VAJEČNÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Zemankova.

Dobrý den....po tomhle zákroku,podvazani vaječníků už pak není cesty zpět? Kdyby se žena rozhodla,že chce mít ještě dítě? Jaké jsou prosím možnosti? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jolana.

Dobry den meto zajima taky mam podvazane vajecniky ...a chtela bych otehotnet zas prabe nevim.jesli to de jesli byste pomohly dekuji

Zdroj: diskuze Podvazani vaječníků

Otěhotnění

Pokud je žena ve fertilním věku, tak jí po vysazení antikoncepce automaticky „naskočí“ normální cyklus s menstruačním krvácením. Při ovulaci se uvolňuje vajíčko, a není-li oplozeno, vysoká děložní sliznice se společně s vajíčkem a s krví vyloučí. Někdy může být cyklus zpočátku mírně nepravidelný. To ale jen po dobu, než si tělo zase zvykne na vlastní hladiny hormonů. Hormonální antikoncepce by neměla snížit plodnost. Hormony, které žena dostává v hormonální antikoncepci, jsou napodobeniny přirozených hormonů tvořených vaječníky. Odbourávají se v játrech. A v těle se za předpokladu, že má žena normálně fungující játra, nehromadí. Hormony proto nijak nemohou ovlivnit embryo nebo později plod. U padesátnic však již vaječníky pracují na minimum energie, takže otěhotnění v této životní etapě je spíše zázrak. I když otěhotnět v době, kdy se vlastně blíží menopauza, není jednoduché, jsou popisovány případy přirozeného otěhotnění v tomto období. Ve fertilním věku ženy neexistuje z porodnického hlediska žádná věková hranice, po jejímž překročení by těhotenství nemohlo mít fyziologický průběh. Avšak zároveň platí, že s přibývajícím věkem ženy většinou rostou zdravotní těhotenská rizika, a to jak pro matku, tak pro plod. Rovněž porod v tomto věku má svá specifika a zvýšená rizika. Proto nelze v tomto směru paušalizovat a každý případ by měl být posouzen individuálně. Každá žena plánující graviditu ve vyšším věku nebo ta, která náhodně otěhotní, by se svým gynekologem měla probrat případná rizika. Především by měl být zhodnocen její zdravotní stav, přidružená onemocnění, počet a průběh předcházejících těhotenství. Mezi nejčastější rizika u starších matek patří riziko potratu, mimoděložního těhotenství, genetických abnormalit plodu či předčasného porodu.

Zdroj: Vysazení antikoncepce v 50 letech

Vlasy

U některých žen se po vysazení antikoncepce může objevit masivní vypadávání vlasů až alopecie. Pokud by šlo o androgenní alopecii, pak je možné, že právě ta HAK vlasy držela, jelikož právě hormonální léčba je v tomto případě ta jediná účinná. Z lokálních přípravků je ještě dobrý Neocapil, ale u ostatních (nehormonálních) je účinnost velice nízká.

Zdroj: Vysazení antikoncepce v 50 letech

Otěhotnění po podvázání vaječníků

Ženy, které ještě nemají vyjasněnou otázku rodičovství, by měly zvolit jiný druh antikoncepční metody, například nitroděložní tělísko, hormonální náplast, hormonální antikoncepci nebo inzertní vaginální kroužek. Problematiku nechtěného oplodnění u párů, které již neplánují potomky, lze elegantně vyřešit také mužskou sterilizací. Přestože se jedná o nenávratný zákrok, byly zaznamenány případy rekonstrukce vaječníků.

Přerušení vejcovodů je nevratný zákrok. Přestože se lze, teoreticky, novým chirurgickým zákrokem pokusit o rekonstrukci přerušených vejcovodů, jsou dosavadní výsledky takových zákroků neuspokojivé. Navíc je zde po takovém zákroku významně vyšší riziko mimoděložního těhotenství. Jediná cesta, jak otěhotnět po přerušení vejcovodů, je metoda umělého oplodnění – IVF.

Zdroj: Podvázání vaječníků

Fáze děložního hlenu

Neplodný hlen: Po menstruaci je hlen hustší a lepivý a znesnadňuje spermiím oplodnění. Tento stav trvá asi pět dní po skončení vaší menstruace.

Mírně plodný hlen: V této fázi je hlen stále hustý a krémový, ale zabraňuje spermiím průchod k vaječníkům. Tato fáze probíhá druhý až třetí týden vašeho cyklu.

Plodný hlen: V této fázi je hlen vodnatý a kluzký. Vaše tělo se připravuje na ovulaci. Jde o druhý nejplodnější hlen, který někdy může vypadat jako moč.

Vysoce plodný hlen: V této fázi má hlen konzistenci vaječného bílku, a tak usnadňuje spermiím cestu k oplodnění vajíčka. V tuto dobu je nejlepší čas, kdy se můžete pokusit otěhotnět nebo se naopak chránit.

Neplodný hlen: Asi tři dny po skončení ovulace se hlen mění opět na neplodný.

Menstruace: Během menstruace se vaše tělo zbavuje děložní stěny a neoplodněného vajíčka.

Zdroj: Jak vypadá hlen po oplodnění

Váha

V tomto období dochází ke kolísání váhy, změny jsou způsobené rozkolísáním hormonální hladiny. Některé ženy po vysazení antikoncepce přiberou, jiné ženy popisují hubnutí. Je to velice individuální. Pokud jsou změny zásadní, přehodnoťte svůj jídelníček a zařaďte do svého života více pohybu. Nebojte se vyhledat odbornou pomoc!

Zdroj: Vysazení antikoncepce v 50 letech

Lze otěhotnět po padesátce

Mýty o asexuálním stáří jsou už dnes minulostí. Lidská sexualita má svůj vývoj, ale menopauza nemusí být výrazným mezníkem. K ukončení fertility ale nedojde ze dne na den. Cykly bez ovulace, tedy bez uvolnění vajíčka z vaječníku, se začínají postupně objevovat už po 30. či 35. roce věku, to znamená více než deset let před začátkem klimakteria. Ve 45 letech je neplodných asi 80 procent žen a v 50 letech je šance na spontánní otěhotnění téměř nulová.

Dívky se rodí s pevně daným počtem folikulů, jejich množství se v průběhu života nezvyšuje, ba naopak, s každým ovulačním cyklem dochází k jejich úbytku. Pokud jejich množství klesne pod tisícovku, začíná klimakterium. V návaznosti na snížení počtu folikulů dochází k úbytku tkáně vaječníků a ke změnám v hormonálních hladinách, zejména ke snížení hladiny hormonů estrogenu a progesteronu. Všechny tyto procesy signalizují ukončení plodného období ženy. Klimakterium má u každé ženy trochu jiný průběh. Dojít může ke zkracování délky cyklu, ale naopak i k jeho prodlužování. Tyto nepravidelnosti vždy vedou k úplné zástavě cyklu.

Nasnadě je otázka: Může žena otěhotnět i během tohoto období? Tuto otázku si přirozeně klade mnoho žen. Odpověď zní: V zásadě ano. Jelikož během přechodu je ovulace nepravidelná, ale přece jen k ní občas dochází, je zcela dobře možné, že může náhlá velká dávka FSH stimulovat vaječníky tak silně, že vyloučí vajíčko. A pokud je toto vajíčko oplodněno, je najednou na cestě malé, pozdní překvapení. Rozhodnutí pro nebo proti takovému dítěti pak určitě není jednoduché. Mělo by k němu dojít jednak pouze po důkladném lékařském vyšetření, jednak po dohodě s otcem dítěte. Lze říci, že dokud dochází k menstruaci, i když je nepravidelná, nelze vyloučit možnost oplodnění. Za předpokladu, že žena nekouří, může v dnešní době užívat nízkodávkové antikoncepční pilulky až do padesáti let anebo i o několik let déle, pokud už v žádném případě nechce otěhotnět. Ženští lékaři doporučují používat opatření k zabránění nechtěného početí ještě nejméně rok po poslední menstruaci. Definitivní rozhodnutí pro nebo proti ochraně, pro nebo proti dítěti by měla učinit sama žena. Žena nese zodpovědnost za své vlastní zdraví a za život dítěte, a to nikoli jen během těhotenství a při porodu, nýbrž i příští dvě desetiletí.

Může se stát, že po několika pravidelných menstruacích dojde náhle k neočekávanému krvácení, protože se děložní sliznice začne odlučovat v důsledku dávky hormonu žlutého tělíska. Jelikož tvorba hormonu žlutého tělíska závisí na ovulaci, často teď tento důležitý hormon chybí. V důsledku toho estrogeny dále budují endometrium, protože není k dispozici žádný progesteron nebo je ho jen málo na to, aby vyvolal odloučení sliznice podle dosavadního cyklu. Současně stoupá hladina gonadotropinů (LH a FSH), protože chybí i příslušná odezva estrogenu a progesteronu. Hypofýza teď reaguje dávkou gonadotropinů, protože zaregistrovala příliš nízkou hladinu estrogenu v krvi. Ale ani obrovské impulzy gonadotropinů už nedokážou správně a pravidelně stimulovat vaječníky. Ty jsou prostě vyčerpány a už neumí příslušně reagovat. Všechny tyto výkyvy se projevují mimo jiné ve střídání nálad, poruchách spánku, depresích, bolestech hlavy, bušení srdce, návalech horka a tak dále.

Z biologického hlediska tedy počátek menopauzy vypadá takto:

  • V měsíčních cyklech častěji vynechává ovulace, a tím se snižuje možnost početí, která ovšem stále ještě existuje.
  • V důsledku vynechání ovulace dochází k nepravidelnostem v menstruaci.
  • Jelikož už neuzrává žluté tělísko, klesá hladina hormonu žlutého tělíska v krvi.
  • Buňky folikulu tvoří při snížené schopnosti reakce méně estrogenů a jejich tvorba je nepravidelná. V důsledku toho už se nevytváří tak pravidelně děložní sliznice. Menarché (první menstruace) a menopauza (poslední menstruace) tedy ohraničují plodné období ženy.

Dnes existují různé možnosti, jak utlumit tuto „vegetativní bouři“, která postihuje především horní polovinu těla ženy, a předcházet chorobám plynoucím z úbytku hormonů. Dnes už nemusí mít žádná žena pocit, že přechodem končí její existence jako žádoucí ženské bytosti.

Zdroj: Antikoncepce nad 40 let


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP