Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

PARALEN PO TRANSFERU EMBRYA

OBSAH

Co je to KET, ET, IVF

KET nebo kryoembryotransfer je transfer zamrazených/rozmrazených embryí do dělohy. Je to vlastně cyklus, kdy se in vitro fertilizaci (IVF) zamrazí nepoužitá embrya, která se využijí později. Při dalším využití se embrya rozmrazí a vloží se do dělohy. Úspěšnost transferu bývá o něco vyšší než při přenosu čerstvých embryí. Žena však nemusí podstupovat hormonální stimulaci a odběr vajíček. Zákrok je stejný jako při embryotransferu čerstvých embryí. Zamrazení embryí se považuje za běžnou součást procesu IVF. KET nabízí mnoho výhod v tom, že vzniklá embrya se mohou použít později. Je to velký přínos pro procesy umělého oplodnění, neboť má pozitivní vliv na zdraví a pohodu pacienta. Vzhledem na procesy zmrazování a rozmrazování jsou šance mít dítě při KET proceduře o něco nižší než při čerstvých embryích. Šance na otěhotnění nejsou ovlivněné délkou doby, během níž jsou embrya zamrazená.

ET

ET je zkratka pro embryotransfer. Splynutí spermie a vajíčka, odborně fertilizace, nastane mimo tělo matky, tedy ve zkumavce, a po určité době je zárodek, respektive embryo uměle přeneseno, transferováno, do dělohy. Embryotransfer je tedy přenos embrya tenkou kanylou přes hrdlo děložní do dělohy. Zákrok je krátký, většinou bezbolestný a provádí se na transferovém pokojíku při relaxační hudbě. Při transferu je možné zprostředkovat videozáznam vybraného embrya a jeho přenosu. Po zákroku se může odejít ihned domů.

IVF

IVF je označení pro celý cyklus léčby, který zahrnuje stimulaci, odběr vajíček, oplodnění spermiemi a embryotransfer. IVF cyklus hradí zdravotní pojišťovny do maximálního počtu čtyř cyklů a nejvýše do dne 39. narozenin. Embryotransfer lze potom provést ženě nejpozději do dne 49. narozenin. V užším slova smyslu se jako IVF (in vitro fertilizace) označovala klasická metoda kultivace, při které se umístila vajíčka a spermie do „zkumavky“ a čekalo se, zda dojde k samovolnému oplození. Tato původní metoda má ale relativně nízkou úspěšnost a byla tedy víceméně nahrazena metodami ICSI a PICSI.

Metodu IVF musí dopředu schválit zdravotní pojišťovna, pokud splňujete podmínky pro úhradu z veřejného zdravotního pojištění. Žádost o schválení podává Centrum asistované reprodukce a schvalování trvá maximálně 4 týdny. Předoperační vyšetření provede praktický lékař, popřípadě internista.

Zdroj: Příznaky těhotenství po KET

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽU UŽÍVAT PARALEN KDYŽ BERU PRÁŠKY KREV NOKLAUD A ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Arnost lebl.

Můžu užívat paralen když beru prášky na krev

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, paracetamol, který je účinou látkou v Paralenu, nijak neovlivňuje účinky léků na ředění krve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Náhrada za lék Warfarin

Jak dlouho trvá nidace

K zahnízdění embrya dochází obvykle asi 6.–7. den po oplození vajíčka. Nidační špinění se může vyskytovat i v pozdějších dnech.

Zdroj: Příznaky nidace

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Bendova.

Může si vzít při warfarin psnadol nebo paralen 500

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Panadol i Paralen je možné užívat i když užíváte Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a jeho nežádoucí účinky

Warfarin a Paralen

Bezpečně můžete užít na bolest léky, které srážlivost krve neovlivňují, například ty s účinnou látkou paracetamol (Panadol Novum, Paralen). To znamená, že k Warfarinu si Paralen v doporučeném dávkování vzít smíte.

Zdroj: Warfarin a léky na bolest

Azitromycin Sandoz a Paralen

Současné užívání léků Azitromycin Sandoz a Paralen se nevylučuje. Je možné užívat i probiotika. Probiotika užívejte minimálně 2 hodiny od požití antibiotik.

Zdroj: Azitromycin - zkušenosti

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Já beru Paralen a ibobrufen a nic

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Silnější léky proti bolesti jsou k dostání jen na lékařský předpis.

Zdroj: diskuze Bolest zubu

Warfarin a Paralen

Paralen při léčbě Warfarinem není kontraindikovaný a lze jej užít.

Zdroj: Warfarin s jinými léky

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Dobrý den a existuje něco nejakej prášek nebo něco na bolest mám doma dva kluky a sem sama nane tak že si nemohu dovolit někam chodit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zkuste nahradit Paralen za Ibalgin 400 popřípadě Apo-ibuprofen 400 a užívejte jednu tabletu po šesti hodinách a zítra navštivte normálního zubního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest zubu

Je lepší Acylpyrin, nebo Paralen?

Paralen a Acylpyrin má v lékárničce snad každý. Který je lepší, se říci nedá. Rozdíly a specifika užívání ale u nich jsou. Paralen a Acylpyrin jsou českou klasikou v boji proti virózám a chřipkám. Oba léky neřeší příčinu onemocnění, ale pomáhají s jeho symptomy (především horečkou a bolestí).

Zdroj: K čemu je dobrý acylpyrin

Warfarin a Paralen

K samoléčbě běžných potíží (například bolesti, horečky) lze bez porady s lékařem či lékárníkem užít paracetamol (například Paralen®, Paramegal®, Panadol®) v dávce 500–1 000 mg (1–2 tablety), a je-li nutné, lze dávku opakovat po 4–6 hodinách, a to maximálně do celkové denní dávky 2 000 mg.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Diskuze

V diskuzi TEZEO 40 A CITRON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobry den,prosim vas,uzivam 1/2 tablety tezeo 40 na hypertenzi.Rano..Tlak mam ted cca 115/70.Drive jsem byla zvykla pit rano 1/2 vymackaneho citronu s vodou a ted nevim,jestli to muzu pit,kdyz uzivam tento lek..Dekuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Dobry den,prosimvas uzivam tezeo40 na hypertenzi a uzivam skoro kazdy den 1 tabletu paralenu,protoze me porad poboliva hlava.Doktor mi rika ze Paralen,nebo ibuprofen muzu na ty prasky brat.Ale uz ten paralen takhle beru asi 4 tydny(predtim jsem brala ibuprofen),tak se chcizeptat,jestli to opravdu nevadi.Chodim i k ortopedovi,protozemam problemy s krcni pateri,ale krome obcasnych obstriku a rehabilitaci mi nic nenapsal.Myslim leky na bolest.

Zdroj: diskuze Tezeo 40 a alkohol-diskuze

Pocity po KET

Těhotenské příznaky, jako je bolest v podbřišku, o ničem nevypovídají. Důležité je vynechání menstruace a dále pozitivní hCG z moči nebo krve. Netrapte se absencí těhotenských příznaků, mnoho těhotenství tyto příznaky nedoprovází. Udělejte si těhotenský test 14 dní po transferu.

Zdroj: Příznaky těhotenství po KET

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

dobry den us 3den mne boli v puse kost a nasla sem si tam bouli na ty kosti bereru si paralen ale nepomaha to k zubari 26,5 us nevim co stim 3noc us nespim

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Paralen může pomoci, ale u vás už jeho účinky nestačí. Bolest utiší jen zásah zubního lékaře. Nezvyšujte dávkování paralelu na více než 1 gram paracetamolu v jedné dávce a mezi dávkami dodržujte časový rozestup minimálně 4 hodiny. To jsou 2 tablety Paralenu každé 4 hodiny.
Zřejmě máte zánět okostice, který je třeba ihned ošetřit, nejlépe na zubní pohotovosti nebo hned zítra u běžného zubaře jako akutní případ. Když to neuděláte, tak s každým dalším dnem se u vás zvyšuje riziko komplikací a budoucích trvalých následků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest zubu

Nidace po KET

Úspěšnost uhnízdění (nidace) embryí závisí na jejich kvalitě. Tu ovlivní stimulace a především kultivace embryí. Vhodný je transfer v přirozeném cyklu, s minimem léků. Jen s podporou gestagenů. Výrazně zvýšené protilátky proti trofoblastu mohou ovlivnit transfer. Kvalitní embryo se samo ubrání a produkuje imunosupresivní látky potřebné k nidaci. Také někteří odborníci doporučují vždy jen transfer jednoho embrya. Při zavedení většího počtu se mohou embrya negativně ovlivňovat.

Zdroj: Příznaky nidace

Poradna

V naší poradně s názvem FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den taky beru furolin na zánět močových cest už druhý den taky mě začala bolet hned hlava po prvnim prášku doktorka mi řekla že si mužu vzít bud paralen nebo brufen přemýslim jestli vysadit nebo ne ,když tu čtu takový komentáře

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotika není dobré vysazovat. Zkuste tabletu užívat s jídlem. Tím se zmírní nepříjemné nežádoucí účinky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Podpora funkce žlutého tělíska

Nedostatečnost žlutého tělíska dle daného onemocnění lze podpořit například při hyperprolaktinémii nebo při nedostatečné funkci štítné žlázy. Pokud má nedostatečnost žlutého tělíska původ v nedostatečném vývoji folikulů v první fázi cyklu, lze vaječníky stimulovat například klomifen citrátem. Dále se užívá hormonální léčba pomocí dodávání hormonů žlutého tělíska - obvykle od 16. do 26. dne cyklu, to je 2 dny po ovulaci. Také se provádí podpora funkce žlutého tělíska pomocí hormonálních preparátů po provedení transferu.

Zdroj: Žluté tělísko

Diskuze

V diskuzi PRADAXA A A VITAMÍNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobry den. Užívám Pradaxa 150 mg. Mohu k ní brát vitamíny
Třeba C. CalMag.Omega 3.Magne B 6. Děkuji za odpověď. Hana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Dobrý den. Beru Pradaxa a na gynekologii jsem dostala na bolest Algifen. Paralen na bolest nezabírá. Mohu Algifen. Děkuji Hanka

Zdroj: diskuze Pradaxa a a vitamíny

Klacid 500 a Paralen

Podávání Paralenu je opodstatněné při snižování teploty a při bolesti, u dospělé osoby se podávají 2 tablety současně po šesti hodinách.

Zdroj: Antibiotika Klacid 500

Warfarin a Paralen

Paracetamol, což je účinná látka Paralenu, lze při souběžné léčbě s Warfarinem bez obav použít. Pokud by byly bolesti silné a paracetamol by nestačil, může lékař předepsat silnější analgetika ze skupiny opioidů.

Zdroj: Vitamín K a Warfarin

Pradaxa a léky proti bolesti

Bylo prokázáno, že podávání nesteroidních protizánětlivých léčivých přípravků ke krátkodobé analgezii není spojeno se zvýšeným rizikem krvácení při společném podávání s dabigatran-etexilátem. Při chronickém podávání však nesteroidní protizánětlivé léčivé přípravky zvýšily riziko krvácení přibližně o 50 % u dabigatran-etexilátu i warfarinu.

Na bolest se při současném užívání léku Pradaxa nedoporučuje užívat nesteroidní antiflogistika, mezi něž patří Surgam nebo například Ibuprofen, protože ty obecně při dlouhodobé léčbě zvyšují riziko krvácení. Je ale možné užívat například Paralen, Novalgin, Tramal, Zaldiar.

Bez doporučení lékaře neužívejte jiné léky na bolest než ty, které obsahují pouze paracetamol (například Panadol Novum, Paralen). Léky na bolest, které obsahují diclofenac, ibuprofen, kyselinu acetylsalicylovou a podobně, zvyšují riziko vnitřního krvácení a poškození trávicího traktu.

Zdroj: Pradaxa a Paralen

Co se děje v těle po embryotransferu

Bezprostředně po embryotransferu se doporučuje ležet alespoň po dobu 15–20 minut. Potom lze bez problému odejít domů. Po výkonu se užívají léky, které předepíše lékař. Druh léku a způsob užívání určí lékař. Rovněž se doporučuje denně užívat jednu tabletu kyseliny listové (volně prodejné). V případě těhotenství s užíváním léků se pokračuje přibližně do 12. týdne těhotenství, pokud lékař neurčí jinak. Několik dní po embryotransferu se nedoporučuje pohlavní styk. Je vhodné mít po dobu 2–3 dnů klidový režim (nenosit těžká břemena, vynechat sport, koupání v horké vodě, saunování a celkově se šetřit).

Za dva týdny po transferu se provede těhotenský test z moči. V případě pozitivního testu se dále užívají denně všechny léky beze změny. Následně se kontaktuje oddělení, kde k přenosu došlo, a objednává se na ultrazvukové vyšetření. Je nutné pokračovat v užívání všech léků. Jejich vysazení může vyvolat špinění, krvácení a následný potrat. Pokud si nejste jisté pozitivitou testu nebo pokud vyšel močový test opakovaně negativní, doporučuje se vyšetření těhotenského hormonu (hCG) z krve.

Zhruba u 20–25 % případů se krátce po uhnízdění embrya objeví slabé špinění. Pokud není spojeno s bolestmi, nemusí znamenat nic vážného. O tomto stavu přesto informujte oddělení. V případě pocitu nafouklého bříška se doporučuje zvýšený přísun bílkovin (tvarohy, jogurty) a pitný režim 4–5 litrů tekutin denně. Dále se mohou střídat různé nápoje, eventuálně iontové nápoje, a je nutné dodržovat klidový režim. V případě přetrvávající bolesti se objednejte na ultrazvuk, ideálně v ranních hodinách, aby bylo možné nabrat i kontrolní vzorek krve.

V případě IVF má pacientka nárok na pracovní neschopnost, která jí bude vystavena přímo na sesterně IVF.

Zdroj: Příznaky těhotenství po KET

Žluté tělísko v těhotenství

Po oplození je tělísko stimulováno choriovým gonadotropinem, produkovaným trofoblastem embrya a později placentou. Žluté tělísko se tak udržuje po dobu 6 měsíců a poté postupně zaniká. Progesteron je následně vylučován do konce těhotenství ze stadia tělíska známého jako corpus luteum graviditalis. Rovněž je produkován relaxin, což je polypeptidový hormon usnadňující porod.

Zdroj: Žluté tělísko

Eliquis a léky proti bolesti

Z volně prodejných léku na bolest je možné při léčbě Eliquisem použít pouze acetaminofen (Paralen) a přírodní terapie. Eliquis je obecně bezpečný lék, ale většina volně prodejných léků proti bolesti zvyšuje při jeho používání riziko krvácení. Další možností je lék na bolest na lékařský předpis. Zde je výběr vhodných přípravků větší.

Zdroj: Eliquis a co při něm nejíst


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP