Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

PECKA Z MANGA

OBSAH

Kuřecí směs

Ingredience: 500 g kuřecích stehenních řízků, sůl, 2 lžičky kurkumy, 2 lžíce oleje, 2 cibule, 2 manga, 6 lžic kari pasty, 100 g zázvoru, 2 lžičky mletého kmínu, 1 plechovka kokosového mléka (400 g), 600 ml kuřecího vývaru, petrželka, rýže basmati

Ingredience: Maso pokrájejte a smíchejte se solí a lžičkou kurkumy. Pak jej zprudka osmahněte na oleji. Vyjměte z pánve. Vsypte 1 nasekanou cibuli a po 5 minutách i dužinu z jednoho manga rozmixovanou s kari pastou, zázvorem a druhou cibulí. Přidejte zbylou kurkumu, kmín, maso, kokosové mléko i vývar. Přiklopené vařte 50 minut. Přidejte nakrájenou dužinu z druhého manga, dosolte. Podávejte s rýží a petrželkou.

Zdroj: Ovoce mango

Diskuze

V diskuzi DISKUZE WELLNESS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karla.

Zdravím, jsem úplně nadšená slev. portály, kde jsou levné wellness pobyty. Našla jsem slevy přes 50% na www.vyberslev.cz , což je paráda a půjdu do toho!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michal Štrudl.

tjn, alev. portály jsou pecka. Koukni na wellness pobyt tady www.vyberslev.cz/sle…

Zdroj: diskuze Diskuze wellness

Kalorie

Mango nemá vysoké množství kalorií, takže držíte-li dietu, můžete jej bez problémů zařadit do svého jídelníčku.

100 g manga obsahuje:

  • energie: 302 kJ
  • bílkoviny: 0,6 g
  • sacharidy: 16 g
  • tuky: 0,45 g
  • vláknina: 2 g

Zdroj: Ovoce mango

Diskuze

V diskuzi HEMEROIDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Zkoušela jsem ten anurex. Je to pecka. Rychlé jednání, na druhý den mi přišel a pomohl prakticky hned. Maximálně doporučuju.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hemeroidy

Mango na cukrovku

Mango, plod mangovníku indického (Mangifera indica), vykazuje hypoglykemickou aktivitu. Tato léčba může být podložena střevní redukcí absorpce glukózy. Odlišné mechanismy účinku však nelze vyloučit. Listy manga mají rovněž antidiabetické vlastnosti za použití normoglykemické, glukózou indukované hyperglykemie. Vodný extrakt listů manga vykazuje hypoglykemickou aktivitu.

Zdroj: Neuritogen zkušenosti

Diskuze

V diskuzi POSÍLENÍ IMUNITY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucka.

Mně teda osobně hodně na posílení imunity pomohla sibiřská houba čaga od chaganela. Fakkt pecka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Evík.

Mě na imunitu pomáhá wobenzym. Beru ho v malých dávkách 3x2 tbl denně na podzim a v zimě a prakticky nejsem nemocná. A koukám, že i jiní s ním tady mají dobrou zkušenost :-).

Zdroj: diskuze Posílení imunity

Exotický salát

Ingredience: 4 snítky rozmarýnu, 12 krevet, 1 lžíce strouhaného zázvoru, 1 hrst koriandru, 2 lžíce limetkové šťávy, 3 lžíce oleje, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce medu, 1 stroužek česneku, 1 zelená chilli paprička, 2 manga, 1/2 okurky, 1/2 oranžové papriky, 2 šalotky, hrst koriandru, špetka soli

Postup: Na rozmarýn napíchejte krevety. Osm následujících ingrediencí smíchejte v misce. Polovinou vzniklého dresinku potřete krevetové špízy a grilujte je 3 minuty z každé strany. Na proužky pokrájená manga, okurku a papriku smíchejte se šalotkou, koriandrem, přelijte zbytkem dresinku a osolte. Podávejte s krevetami.

Zdroj: Ovoce mango

Poradna

V naší poradně s názvem SPOLKNUTÍ PECKY OD MERUŇKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška Krejčová.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat do jaké míry je nebezpečné spolknutí pecky od meruňky. Potíže žádné zatím nemám.
Děkuji za odpověď.
Mgr. Eliška Krejčová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pecka od meruňky může v zažívacím traktu podrzáždit tenké střevo a způsobit zranění v konečníku při defekaci. Bylo by vhodné bezprostředně po spolknutí sníst i větší množství nestravitelné vlákniny například kysaného zelí a celých 12 hodin pak zvýšeně pít. Kdyby se objevily neobvyklé křeče v břiše a podbřišku, tak neotálejte a informujte o této příhodě nejbližšího lékaře na ambulantní pohotovosti. U některých lidí působí meruňky nadýmání, které může vést také k bolestem v břiše, ale ty jsou podobné typickým větrům. Také si pohlídejte zachování pravidelné každodenní stolice. Pecka s největší pravděpodobností do 24 hodin vyjde z těla ven aniž byste o tom věděla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Spolknutí pecky od meruňky

Příprava a konzumace

Příprava manga není nijak složitá, přesto byste předtím měli vědět několik informací. Zralé mango poznáte tak, že je měkké na dotek. Zároveň ze zralého rozkrojeného manga přímo vytéká jeho šťáva. Doporučuje se připravovat ho rovnou po vyndání z ledničky. Pokud jej necháte déle v pokojové teplotě, jeho chuť se typicky změní. Tato chuť připomíná pryskyřici a nebývá u nás moc oblíbená, v Asii je ale přímo žádoucí. Pro přípravu stačí pouze oloupat plod a vyjmout pecku. Hodí se skvěle do ovocných salátů. Mango je nejvíce rozšířené v asijské kuchyni, kde se přidává do vařených i smažených jídel. Výjimkou není ani grilování. Často se také stává součástí zmrzlin, koktejlů nebo čatní. Vhodné je například i na zavařování. Na následujících řádcích naleznete recepty s mangem.

Zdroj: Ovoce mango

Diskuze

V diskuzi MUDR JAN ŠULA KONTAKT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hilda Kozlova.

Zdravím je to pecka konečně směr který má budoucnost.Ráda bych věděla jak to vše v palici srovnat a pomoci sobě i ostatním. Jsem ráda na světě. Děkuji za kontakt na vás. Ráda bych vás viděla. Kdo si počká ten se dočká. H

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobry den, hledám kontakt na pana MUDr Jana Šulu.prosím o zasláni na e-mail janasouckova-masaze@seznam,cz Předem děkuji, Součková

Zdroj: diskuze Mudr Jan Šula kontakt

Mango podle Wikipedie

Wikipedie uvádí, že tropické ovoce mango je plodem mangovníku. Patří do rodu Mangifera, který zahrnuje 69 botanických druhů a přes 1000 odrůd tohoto ovoce. Není znám jeho přesný původ, ale má se za to, že mango pochází z jižní a jihovýchodní Asie. V Indii, Barmě, na Srí Lance, v Pákistánu a Bangladéši byly nalezeny fosilie staré 25 až 30 milionů let. Název ovoce pochází z malajálamského manga, které si později portugalští obchodníci upravili na manga.

Mango výtečným zdrojem vitamínů A, C, beta karotenu, draslíku a vlákniny. Obsahuje málo tuku a sodíku. Plody jsou různé barvy, velikosti i tvaru. Největší plody mohou vážit až 2 kg. V Asii se využívá i zelených mang k různým kulinářským účelům. Nejlépe je ale nechat ovoce dozrát při pokojové teplotě, až bude měkké. Kromě přímé konzumace čerstvých, zralých plodů se hodí například jako příloha k masům a omáčkám.

Zdroj: Ovoce mango

Diskuze

V diskuzi POCENÍ RUKOU A OBLIČEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladan.

Já jsem si na pocení rukou i obličeje pořídil Electro Antiperspirant z www.iontoforeza.cz a zatim pecka! To pocení úplně zmizelo, ruce jsou suchý a teplý, předtim byly studený jako led a z obličeje už mi necrčí pot jak blázen, a to už 4 měsíce!!!. Toho ozáka jsem měl doma chvíli, ale vždycky to vydrželo jen 1-2 dny:-(

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk.

Taky mám electro antiperspirant, manželka mi jej koupila k narozeninám. Byl jsem trochu skeptický ale pocení ustoupilo za týden používání!

Zdroj: diskuze Pocení rukou a obličeje

Mango sushi

Ingredience: 2–3 manga, wasabi, 1 plát řasy nori

Ingredience na suši rýži: 400 g suši rýže, 80 ml sushi octa, 2 lžíce krupicového cukru, ½ lžičky soli

Postup: Rýži rozdělte na malé porce o váze zhruba 25 g. Pak každou porci navlhčenou rukou vytvarujte do válečku. Potřete velmi tenkou vrstvou wasabi, navrch dejte měsíčky manga. Ozdobně převažte kouskem řasy nori, když konce navlhčíte, krásně se k sobě slepí.

Postup na sushi rýži: Rýži několikrát propláchněte v sítku pod proudem studené vody. Hotoví budete, až bude ze sítka odtékat čirá voda. Trvat to může klidně 2–3 minuty. Pak dejte rýži do hrnce, zalijte ji 750 ml vody a přiveďte k varu. Snižte plamen a přiklopené vařte 10 minut. Pak sejměte z plotny a nechte dalších 10 minut stát. Sushi ocet, cukr a sůl smíchejte, aby se vše rozpustilo. Pak směs přilijte k rýži a opatrně promíchejte. Nakonec rýži přendejte na plech a nechte ji zcela zchladnout.

Zdroj: Ovoce mango

Diskuze

V diskuzi 2 ROKY JSEM SE TRÁPIL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

2 roky jsem se trápil a zkusil snad vše, letos jsem se z jiných zdravotních důvodů rozhodl provést vnitřní očistu, nakoupil jsem výrobek a názvem INTRA 23 bylinný extrakt, docela drahý, a nejen že zafungoval na to kvůli čemu jsem jej zakoupil, do týdne výrazný úbytek potíží s kandidou, každé ráno očista jazyka otočenou lžičkou, proplach INTROU ústní dutiny a vnitřní užívání. FAKT PECKA - jsem šťastný a proto i když se diskuzí vůbec nezúčastňuji jsem se rozhodl to napsat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirka.

Dobrý den,pptřebovala bych poradit,nevím čm jste se 2 roky trápil,ale já už se strašně dlouho trápím.Màm sucho v puse a je mě cítit z úst.Vyzkoušela jsem už mnoho věcí a nic mě nepomáhá.Můžete měnporadit?
Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze 2 roky jsem se trápil

Mangové čatní

Ingredience: 400 g krupicového cukru, 250 ml jablečného octa, 4 manga, 1 cibule, 2 hrsti rozinek, 3 plátky zázvoru nakládaného v cukru, 1 stroužek česneku, 1 lžička hořčičného semínka, 1/4 lžičky chilli

Postup: V hrnci smíchejte cukr a ocet a za stálého míchání přiveďte k varu. Přidejte všechny ostatní ingredience a odklopené hodinu vařte na mírném ohni, aby směs zhoustla. Občas promíchejte. Čatní naplňte do horkých sklenic, uzavřete a na 15 minut obraťte dnem vzhůru.

Zdroj: Ovoce mango

Diskuze

V diskuzi OBŘEZANÝ PENIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Můj manžel je od malička obřezaný a nemá předkožku.díky své matce,která mu to zařídila.Tak nějak to dopadlo i u našich dvou synů,obřízku mají od 2 let.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenek.

Máte úplnou pravdu. Přirozené je, mít penis s předkožkou. A také máte pravdu v tom, že neobřezaný penis vyžaduje více péče než obřezaný. Ty puberťáky je ještě možné hygieně naučit. Ty pány ležící na lůžku a hledící celý den do stropu už ne. Kdybyste měla umýt 1000 penisů takových pánů, viděla byste to jinak. Problematika HPV? Víte jaká část populace je proočkovaná? Já ano. Zcela nedostatečná. Proto pojišťovny začaly hradit očkování i třináctiletým chlapcům, ale stále to nestačí. A kdyby tohle četli antivaxeři, tak Vás upálí. Ve svém šílenství kus pravdy mají, každé očkování může spustit autoimunitní onemocnění. Ještě jsem se nesetkal s mužem, který by obřízky litoval. A že jsem jich potkal požehnaně. A to zohavení? To je právě věc individuálního vkusu. Mnohým se to naopak líbí mnohem více. Na gymplu mě v tomhle polepšil kamarád. Vykřikoval jsem o něčem a není důležité o čem, že je to blbé, nebo ošklivé. A on mi řekl: "Neříkej to je ošklivé. Říkej mě se to nelíbí." To byla pecka. Zamyslel jsem se nad tím a už jsem to víckrát neudělal.

Zdroj: diskuze Obřezaný penis

Ostatní potraviny

Konzumace ostatního ovoce při užívání Warfarinu je povolena v jakémkoliv množství kromě sušených švestek, manga, kiwi, ostružin. Maliny se doporučuje konzumovat jen v malém množství. Bylinné čaje se doporučuje pít pouze výjimečně, a to v malém množství (1 šálek denně). Zelený čaj není povolen. Ovocné čaje či černý čaj lze pít bez omezení. U alkoholu je povoleno pít 1 drink denně (0,5 l piva nebo 2 dl vína nebo 0,5 dl destilátu). Při pití většího množství alkoholu je zde riziko nebezpečného krvácení!

Zdroj: Účinky citronové šťávy na Warfarin

Diskuze

V diskuzi LUPÉNKA (PSORIÁZA) A LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK. NOVÉ VĚDECKÉ ZJIŠTĚNÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bond.

biologicka lecba je jen pro vybrany fakt spatny pripady a trva u kazdyho z pacientu (ma jich byt 350 z cele CR) 2 roky. Co jsem zjistil od nekterych dermatologu, se ale po te dobe projevy vraceji a pokud se v lecbe nepokracuje, je to zase v pytli. Stoji to milion korun pro jednoho pacienta na rok a hradi to pojistovna (takze si dovedete predstavit tu castku, kterou za to vsichni platime, no nic :) ). Ted jsem zkusil neco jinciho (aniz jsem byl zapojen do projektu biologicke lecby) sam doma a hodne dobre fungujiciho - pripravky Dr. Michaels, ryze prirodni, tedy bez kortikoidu. Meli s tim velky uspech pri testech u pacientu Na Bulovce a u profesora Novotneho v Praze. 75 procent pacientu bylo po 8 tydnech zcela cistych, u profesora Novotneho, jak vim, to bylo 90 procent pacientu. Jako fakt pecka, tak jsem to zkusil hned, jak jsem se o tom dovedel. A funguje to, jsem po 8 tydnech skoro cisty, jeste chvili vydrzim a bude. Snad to vydrzi, coz by melo - podle toho, co jsem se dovedel od lidi, co to zkusili. Jsou cisti treba i rok. Kozar vam to nejspis nedoporuci, protoze o tom bud nevi, nebo s tim nema zkusenosti nebo o tom jen slysel a zavrhne to s tim, ze je to moc drahy. Mne doktorka rekla, ze neco takovyho existuje, ale ze s tim enmaji zkusenosti a ze je to drahy a ze teda mi napise ten Betacorton. To bylo uz pred nakou dobou, pred nakym casem mi o tom rekl kamos, ze to pomaha, tak jsem si o tom neco zjistil a prd, zacal jsem. Sice me to vyslo na par tisic, ale vysledek bezva. Sam to nemam na nehtech, ale pry to tam taky pomaha. Lze to koupit v kazdy lekarne. S lupenkou preju zdar!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

Mango koláčky

Ingredience na těsto: 250 g polohrubé mouky, 15 g droždí (instantního, cca 4 g), 60 g moučkového cukru, 50 g tuku, 2 vejce, muškátový oříšek, 125 ml mléka, 2 lžíce koření Medový perník, sůl, olej

Ingredience na náplň: 1 mango, 1 balíček vanilkového cukru, 30 g moučkového cukru

Postup: Droždí utřeme (smícháme) s 1 lžičkou cukru, 2 lžícemi mouky a 4 lžícemi vlažného mléka. Zahřejeme a necháme cca 10 minut odstát (posypané lehce moukou, přikryté a na teplejším místě). Do mísy nasypeme zbylou mouku, poté do ní vlijeme kvásek. Přidáme cukr, vejce, mléko, špetku soli a nakonec zalijeme rozpuštěným máslem. Propracujeme do hladka, dle potřeby můžeme přisypávat mouku, a necháme 15 minut odpočívat v teple. Poté z těsta tvoříme kuličky a vkládáme je na olejem vymazaný plech. Vytlačujeme středy a ty poté plníme směsí, kterou vytvoříme smícháním jemně nastrouhaného oloupaného manga, cukru a vanilky. Okraje potíráme žloutkem a pečeme 15–20 minut při 180 °C.

Zdroj: Ovoce mango

Účinky na zdraví

Mango obsahuje vitamíny A, B, C či E, betakaroten (provitamín A), vlákninu či některé minerály jako draslík, fosfor a vápník. Mnohé z těchto látek působí jako antioxidanty, což znamená, že dovedou chránit před volnými radikály, stejně jako před stárnutím a degenerací buněk, takže se podílejí na omlazení těla. S pomocí manga můžete navíc účinně pročistit celý organismus, a to i díky přítomnosti již zmíněného draslíku, který dovede regulovat vodní režim v těle. Pokud trpíte nervozitou, nespavostí, podrážděností a dalšími psychickými potížemi včetně depresí, můžete zkusit konzumovat mango. Plod mangovníku je výtečný i jako prevence různých běžných nemocí (například chřipky), neboť se podílí na zvýšené imunitě organismu. Zároveň zajišťuje zdraví kostí, ale také pokožky a vlasů. Pozitivní vliv má rovněž na zrak a funkci štítné žlázy.

Mango byste neměli konzumovat přespříliš, kvůli vysokému obsahu vitamínu A by mohlo dojít k takzvané hypervitaminóze. Navíc se jedná o výrazný alergen (zvláště slupka).

Zdroj: Ovoce mango

Co je to raw till 4

Australská youtuberka Freelee the Banana Girl propaguje syrovou veganskou stravu, díky tomu prý zhubla a zbavila se zdravotních potíží. Ráno sní 15 banánů, k obědu pak 20 kusů manga. Raw till 4 znamená, jak už jste z názvu asi pochopily, že do 4 hodin odpoledne jíte pouze syrovou stravu – ovoce, zeleninu, případně nějaká semínka, oříšky, sušené ovoce, a po čtvrté hodině lehká veganská jídla. RT4 neboli raw till 4 není až tak dieta, jako životní styl. Ten spočívá v tom, že máte příjem kalorií 80 : 10 : 10 (sacharidy, bílkoviny, tuky), přičemž příjem sacharidů není nijak omezen, můžete sníst, kolik chcete. Do 16:00 h jíte pouze syrové ovoce, po 16:00 h buď syrovou zeleninu, případně můžete jíst i vařené brambory, vegan pizzu, zeleninové polévky a podobně. Opět bez omezení. Denní příjem je ideálně kolem 2 000 kcal. Prakticky je to syrová strava, ale večer můžete mít i teplé jídlo.

Při dodržování pravidel raw till 4:

  • po jídle nejste unavení;
  • máte celý den spoustu energie;
  • lépe se spí i vstává;
  • nemáte chuť na sladké;
  • máte lepší náladu;
  • můžete toho jíst, kolik chcete, a neztloustnete.

Zdroj: Raw till 4

Dieta při Warfarinu

Výživa a dieta mohou ovlivnit léčbu Warfarinem. Proto je důležité, abyste během léčby udržovali své vitaminové doplňky a příjem potravy stabilní. Například zvýšení hladiny vitaminu K v těle může podpořit srážení krve a snížit účinnost Warfarinu. I když není třeba se vyhýbat produktům, které obsahují vitamín K, měli byste udržovat konzistentní úroveň spotřeby těchto produktů.

Mezi potraviny bohaté na vitamín K patří:

  • hovězí játra,
  • brokolice,
  • růžičková kapusta,
  • zelí,
  • čekanka,
  • kapusta,
  • salát,
  • brukev,
  • petržel,
  • sójové boby,
  • špenát,
  • mangold,
  • tuřín,
  • řeřicha a další zelená listová zelenina.

Střední až vysoké hladiny vitamínu K se nacházejí také v dalších potravinách:

  • chřest,
  • avokádo,
  • okurka,
  • zelený hrášek,
  • zelený čaj,
  • řepkový olej,
  • margarín,
  • majonéza,
  • olivový olej,
  • sójový olej.

Nicméně i potraviny, které obsahují málo vitamínu K, mohou občas ovlivnit účinek Warfarinu. Existují zprávy o pacientech, kteří zaznamenali krvácivé komplikace a zvýšili INR nebo dobu krvácení po konzumaci těchto potravin:

  • velkého množství brusinkové šťávy,
  • manga,
  • grapefruitu,
  • grapefruitové šťávy,
  • extraktu z grapefruitových jadérek,
  • šťávy z granátového jablka.
Opět platí, že se těmto potravinám nemusíte úplně vyhýbat, ale může být vhodnější omezit jejich konzumaci, nebo alespoň zachovat stejné množství v týdenním souhrnu.

Zdroj: Warfarin a ryby

Vhodné potraviny

Maso

Vepřové maso a ryby konzumujte dle zásad správné výživy. U drůbeže, hovězího a telecího masa pozor, obsah vitamínu K záleží totiž na tom, čím je zvíře krmeno – doporučuje se tedy raději malý příjem tohoto masa.

Mléko a mléčné výrobky

Lze je konzumovat v libovolném množství kromě jogurtů, ty pouze v malém množství – obsahují živé bakterie podporující růst bakterií v tlustém střevě, které podporují tvorbu vitamínu K.

Vejce

Bílky je možné konzumovat bez omezení, žloutky pouze 1 kus denně.

Tuky

Řepkový, slunečnicový olej a máslo obsahují jen malé množství vitamínu K, ale olivový a sójový olej je nutné používat pouze v nepatrném množství.

Potravinové doplňky

Vitamínové doplňky s výtažky ginkgo biloba, se zeleným čajem a vitamínem K nejsou povoleny.

Ovoce

Ovoce je povoleno v jakémkoliv množství kromě sušených švestek, manga, kiwi, ostružin. Maliny se konzumují jen v malém množství.

Zelenina

Kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel, ředkvičky, ředkev), rajčata, okurky, papriky, cuketa, brambory, houby, listová zelenina, to vše lze jíst denně v malém (denně stejném) množství.

Vojtěška, pampeliška, čekanka, rukola, polníček, kelp nejsou povoleny.

Obiloviny

Bez omezení.

Luštěniny

Dodržovat příjem pravidelného množství luštěnin.

Nápoje

Bylinné čaje pít pouze výjimečně, a to v malém množství (1 šálek denně). Zelený čaj není povolen. Ovocné čaje, černý čaj lze pít bez omezení. Ostatní nealkoholické nápoje pít bez omezení.

Alkohol

Je povoleno pít 1 nápoj denně (0,5 l piva, nebo 2 dl vína, nebo 0,5 dl destilátu). Při pití většího množství alkoholu hrozí riziko nebezpečného krvácení!

Koření

Všechny druhy povoleny, vysoký obsah vitamínu K je jen v petrželové nati a v řeřiše.

Zdroj: Jídelníček při užívání Warfarinu

Pěstování

Mangovník je tropický strom, ovšem i v domácích podmínkách si můžete mangovník vypěstovat. Vyberte si dobře vyzrálý plod, aby měl klíčivé semeno.

Semeno manga opatrně vyndáme z dřevnatého obalu a zasadíme do kypré, lehké půdy budoucím klíčkem dolů. Směr růstu klíčku poznáme snadno z tvaru semene. Můžeme sázet celé semeno i dřevnatým obalem, ale je dobré ho nejprve důkladně odrhnout (odstranit zbytky dřeně) a alespoň pootevřít, protože klíček proniká obalem velmi těžce. Volíme raději větší květináč. Květináč musí být hlavně vysoký, protože hlavní kořen je poměrně dlouhý. Zeminu udržujeme vlhkou. Rostlinka by nám měla vyrašit zhruba za 3 až 4 týdny.

Mango má rádo teplo a světlo. Po celý rok potřebuje dostatek světla a zejména v létě mangu prospívá plné oslunění a snáší i prudké sluneční záření. Mango je nejnáročnější na teplotu. V době vegetace by se měla pohybovat mezi 24–27 °C, v zimním období pak kolem 17–24 °C. Starší mangovníky vydrží kratší pokles teploty ke 2 °C. Květy a malé plody však může poškodit již pokles teploty pod 18 °C.

Během vegetace je nezbytná pravidelná bohatá zálivka. V zimě zaléváme úsporně a také v době kvetení a tvorby plodů zálivku omezíme. Hnojení je podobné jako u citrusů. Mangovník není náročný na půdu, ale nesnáší těžké, promáčené substráty. Vhodná je směs z listovky, rašeliny, kompostu a hrubšího písku. Mango tvoří rozsáhlý kořenový systém, čemuž musí odpovídat i velikost nádoby. Pozor, mango je citlivé na poškození kořenů.

Pokud chcete rostlinu tvarovat nebo udržovat v určité velikosti, přistupujte k řezu nejlépe koncem zimy nebo brzy z jara. Řezem také dosáhnete nového rozvětvování. V případě, že chcete omezit střídavou plodnost, odstraňte při bohatém kvetení některá květenství.

Semenáče plodí zhruba po 6 letech.

Zdroj: Ovoce mango

Strava pro zdravou slinivku

  • Brokolice je vynikajícím prostředkem v případě rakoviny slinivky břišní. Konzumace brokolice se totiž ukázala jako velmi účinná, protože některé fytochemikálie v ní obsažené mohou pomoci v boji proti rakovinným buňkám. Zároveň působí jako antioxidanty, což má za následek detoxikaci krve.
  • Hrozny jsou považovány za další důležitý prostředek v případě karcinomu pankreatu. Hrozny mohou pomoci při snižování produkce estrogenu, a proto mohou být užitečné při léčbě choroby, jako je rakovina plic, stejně jako při léčbě rakoviny slinivky břišní. Nejlepší jsou červené hrozny.
  • Ženšen je rovněž cenný při léčbě rakoviny slinivky břišní. Zároveň je velmi účinný při zvyšování odolnosti vůči cizím částicím.
  • Myrha je další domácí lék, který může být použit následně spolu s chemoterapií a radioterapií v případě rakoviny slinivky břišní. Díky svým protizánětlivým a antibakteriálním vlastnostem může pomoci při léčbě rakoviny prsu, slinivky břišní, stejně jako rakoviny prostaty.
  • Doporučuje se i pití zelených čajů.
  • Aloe vera je také prospěšná při léčbě rakoviny, a to zejména rakoviny prostaty a pankreatu. Konzumace čerstvě extrahovaného gelu aloe vera jednou denně může být užitečnou prevencí právě před těmito nemocemi.
  • Vhodné je pití čerstvé ovocné nebo zeleninové šťávy. Pacientům s rakovinou by měla být poskytnuta šťáva z čerstvých jablek, třešní, manga a podobně. Tyto šťávy jsou užitečné při zvyšování imunity pacientů.
  • Při léčbě rakoviny slinivky břišní je důležitý lykopen. Potravinami bohatými na lykopen jsou melouny, meruňky, guava a mnoho dalších. Konzumace těchto plodů představuje efektivní způsob, jak vyléčit rakovinu žaludku a slinivky břišní.
  • Osvědčila se i sója. Konzumace sójových či fazolových výhonků nebo vařených sojových bobů spolu s každodenní stravou pomáhá při léčbě slinivky břišní stejně jako při rakovině prsu. Sója obsahuje také enzymy, které napomáhají při prevenci rakoviny.
  • Vynikající je také listová zelenina. Pomáhá při snižování rakovinných buněk. Její konzumace nejen zlepšuje náš imunitní systém, ale i odstraňuje toxiny z těla.

Zdroj: Podrážděná slinivka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP