Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

PO VYSETRENI V 5 TYDNU TEHOTENSTVI V KLENBE HLEN S JASNOU KRVI

OBSAH

Co znamená bílý hlen na začátku těhotenství

Hustý bílý výtok je v těhotenství naprosto normální. Může se projevovat jako bílý hlen místo menstruace. Během těhotenství je výskyt hlenu naprosto normální, ovšem pokud zapáchá nebo je zbarvený od krve, tak je nutné vyhledat lékaře. Na konci těhotenství se uvolní zátka, která chrání čípek. Vypadá jako rosolovitá hmota.

Zdroj: Jak vypadá hlen po oplodnění

Diskuze

V diskuzi NIZKA HLADINA HORMONU V TĚHOTENSTVÍ VE 12 TYDNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leona.

Co se může stát miminku když mamince ná genetické zjisti ve 12 týdnů těhotenství nízkou hladinu hormonu??

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nizka hladina hormonu v těhotenství ve 12 tydnu

Hlen po oplodnění

Hlen po oplodnění má lepkavou konzistenci a nevypadá jako bílek. Ženy, které si vyhodnocují podobu hlenu delší dobu, dokážou rozeznat normální hlen od těhotenského, ale obecně se změna hlenu nebere jako jeden z příznaků těhotenství. Mezi ně patří citlivá prsa, nevolnost, zvýšená potřeba močení a špinění sedmý až desátý den po oplodnění, kdy se zárodek uhnizďuje v děloze. Dalším důkazem těhotenství je, když období vyšších teplot přesáhne 17 dní.

Zdroj: Děložní čípek po oplodnění

Poradna

V naší poradně s názvem TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den,chtrla bych jsem zeptat 28.2.2018 do 4.3.jsem měla menstruací další menstruací jsem měla mít 28.3.ale tu už jsem nedostala..Udělala jsem jsi těhotenský test a vyšel mi pozitivní,kdy jsem mohla otěhotnět..? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

K otěhotnění došlo v týdnu od 20. do 28. března.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá uhnízdění vajíčka

Hlen ve stolici v těhotenství

Příměs hlenu ve stolici v těhotenství bývá průvodním příznakem infekčního onemocnění, dietní chyby nebo – trvá-li stav déle – rovněž nějakého onemocnění tlustého střeva. Trvá-li stav několik dní anebo druží-li se k hlenovité stolici i jiné příznaky (horečka, bolest břicha, zvracení), je nutno vyhledat lékařskou pomoc. Příčiny hlenu ve stolici mohou být různé.

Pokud se hlen ve stolici v těhotenství objevuje delší dobu, je důležité vyhledat gynekologa.

Zdroj: Hlen ve stolici

Poradna

V naší poradně s názvem VÝRŮSTKY NA KOŘENI JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sabina Vacko.

Dobrý den, je mi 16 let.
Dnes jsem dobrala poslední antibiotikum Xorimax 500 mg, které jsem brala 8 dní na vyléčení angíny - Silnějšího streptokoka). Prášky mi hned pomohly a přestala jsem na druhý den pociťovat bolestivé polykání. Celý průběh braní léků jsem nic nepociťovala... Až včera se mi sem tam špatně polklo v levé straně krku. Dnes ráno jsem vyplázla jazyk před zrcadlem, posvítila jsem si na něj a spatřila jsem na kořeni jazyka střední výrůstky růžové barvy, okolo je bílo. Stále mě lehce potrápí občasné "nepříjemné polknutí na levé straně.". Dodám, že nejspíše z těchto antibiotik mě postihl průjem, který se snažím zlepšit probiotiky. Ten už mě trápí tak 3 dny. Nemůže být změna jazyka z následků průjmu? Už mě napadly i šílené věci, jako například Rakovina jazyka. Nevím, zda je to u mě pravděpodobné. Jako každý mladý člověk se o víkendu něčeho napiju, ale ne v extremu a cigarety už skoro měsíc nekouřím. Nikdy jsem nebyla silný kuřák. Moc děkuji za odpověď, snad mě uklidní.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Xorimax je antibiotikum, které často vyhubí střevní flóru a tím způsobí vodnatý průjem. Důležité je kontrolovat, aby průjem neobsahoval hlen s krví, pokud to obsahuje, je třeba neprodleně kontaktovat lékaře. Jinak se vše spraví, když budete užívat probiotika ve dvojnásobné dávce v prvním týdnu a pak další dva týdny v normální dávce. Po dobrání antibiotik byste měla zajít na kontrolu a při této příležitosti upozorněte lékaře na ty růžové výrůstky. Nebojte, rakovina to určitě nebude.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Hlen ve stolici novorozence

Hlen ve stolici novorozence je ve většině případů jev přirozený. Pokud se hlen ve stolici objevuje delší dobu, může se jednat o infekci, zánět nebo zažívací potíže.

Vždy je lépe vyhledat pediatra, který zjistí příčinu výskytu hlenu ve stolici novorozence.

Zdroj: Hlen ve stolici

Diskuze

V diskuzi VYKAŠLÁVÁNÍ HLENU S KRVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Fialova.

Prosim Vas o vysvetleni, jaka muze byt pricina velmi zridka ranniho vykaslani krvaveho hlenu.Jsem po rozsahle operaci srdce,warfarizovana (1x jsem sla hned na vysetreni kviku,ktery byl v norme).Dale mam chronicky zanet nosohltanu a trpim onemocnenim Chopn I. Vim,ze je hodne pricin,jen kdyz se mi objevi
krev,dostanu obavy,aby mi nezacalo masivnejsi krvaceni.Warfarin uzivam uz 6.rok.Nemela bych mit zmenenou medikaci? Kvuli Chopn si provadim denne inhalaci s Vincentkou.Dekuji za odp
oved. Vlasta Fialova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radovan.

Pokud vykašláváte krev musíte ihned ke svému lékaři, může jít o spojitost s plicním lalokem na podporu kyslíku !!! Pokud máte BÍLÝ HLEN znamená to rozsáhlý zánět plic proto ihned k lékaři a na podrobné vyšetření zde pomáhají již pouze silná antibiotika !!!!

Zdroj: diskuze Vykašlávání hlenu s krví

Shrnutí

Začněte si děložní hlen prohlížet ihned po menstruaci. Během menstruace z těla odchází děložní stěna spolu s neoplodněným vajíčkem. Zjistíte, že někdy tělo dokonce žádný hlen nevyprodukuje. Po menstruaci mají ženy zhruba pět dní pochvu skoro úplně suchou. Potom se objeví kalný hlen, který má konzistenci rozvařené rýže. Během této doby je velmi nepravděpodobné počít dítě. Po uplynutí neplodného období se začne hlen ze dne na den měnit. Nejplodnější hlen se vyskytuje většinou po dobu 3–5 dní. U každé ženy tato doba přichází v jiný den.

Děložní hlen si kontrolujte nejlépe ihned po ránu. Některé ženy si jej prohlížejí na toaletním papíru, jiné používají prst. Nejjednodušší je zavést prst do pochvy a pokusit se nahmatat děložní čípek. Potom si prohlédněte hlen, který vám na prstu zůstal.

Nezapomeňte si informace o podobě hlenu zapisovat.

Zde naleznete fotografie, na kterých je vidět děložní čípek v těhotenství: děložní čípek v těhotenství foto.

Zdroj: Děložní hlen po oplodnění

Diskuze

V diskuzi BOLEST V KLENBĚ NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Procházková.

Už dva roky mně bolí v klenbě nohy. Při chůzi nic nebolí, na omak když pořádně
přitlačím tak to nahmatám, ale hlavně to bolí v klidu a to píchání je hodně silné, až
mi to připadá jako nerv, nakonec to přestane a třeba to začne za několik hodin.
Někdy mně to bolí i v noci.
Dle lékařů je to spadená klenba, ale je mi divné, že to bolí jenom v klidu.
Tak tím žiju, ale je to hodně nepříjemné.
Nemá někdo podobné potíže a neví co to je ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena Procházková.

Tak co to vlastně mám a dá se toho zbavit, mám hodně ploché a zdeformované nohy, ale při chůzi to nebolí

Zdroj: diskuze Bolest chodidla

Děložní čípek v raném těhotenství

Po oplodnění vajíčka zůstává čípek během celého těhotenství zavřený a zároveň produkuje hustý lepkavý hlen, který jako zátka brání spermiím proniknout do dělohy, takže se vlastní zárodek může nerušeně vyvíjet.

Zdroj: Děložní čípek po oplodnění

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PO OPERACI REKTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Po dobu 4 až 6 týdnů od operace byste měl konzumovat jídlo s nízkým obsahem vlákniny. Tepelně neupravené ovoce a zelenina mají vysoký obsah vlákniny. Mohou být křupavé (jako mrkev) nebo vláknité (jako celer) a těžko se žvýkají na malé kousky. Mohou mít tvrdé slupky (jako jablka) nebo semena, která jsou těžko stravitelná. To vše může při hojení podráždit vaše tlusté střevo. Vyhněte se těmto potravinám na několik týdnů, až se zotavíte, a poté je pomalu zařaďte zpět do svého jídelníčku.
Po resekci střeva je běžné mít průjem. Protože vaše tlusté střevo je najednou kratší, natrávená potrava nemá tak dalekou cestu (ani tolik času, aby se zformovala do pevné stolice), než opustí vaše tělo. Některé věci mohou průjem zhoršit:
- Mastná masa
- Máslo a smetana
- Smažená jídla
- Mastné svačiny jako bramborové lupínky
Průjem obvykle po několika týdnech odezní. Pak si tato jídla můžete čas od času vychutnat znovu.
Kořeněná jídla mohou podráždit váš trávicí systém a způsobit průjem nebo nepříjemné nadýmání – zvláště když se vaše střevo hojí. Váš lékař může doporučit nekořeněnou dietu několik týdnů po operaci. A nejsou to jen pálivé věci, na které si musíte dávat pozor. Problémy mohou způsobit také bylinky a koření s drsnou texturou - jako je nasekaný rozmarýn, drcený pepř nebo kmín.
Ve fazolích je druh cukru, který není pro vaše tělo snadno stravitelný. Po jejich konzumaci můžete mít plynatost nebo se cítit nafouklí. Můžete mít také potíže s laktózou, cukrem, který se nachází v mléce a dalších mléčných výrobcích. Plynatost je normální součástí trávení, ale zatímco se léčíte po operaci střev, může to být nepříjemné nebo dokonce bolestivé.
Kofein, je stimulant. To znamená, že urychluje aktivitu ve vašem těle - včetně střev. Nápoje vyrobené s cukrem nebo umělými sladidly mohou také způsobit průjem. Bublinky v nápojích mohou způsobit plynatost a nadýmání. Proto pijte čistou vodu bez bublinek.
Alkohol může stimulovat vaše střeva a způsobit častější stolici. Vyhýbejte se tomu, dokud se vaše trávení nevrátí do normálu. Navíc většina lékařů říká, že po žádném typu operace se nemá pít alkohol. Může interferovat s vašimi léky proti bolesti a zpomalit proces hojení.
Když znovu začnete jíst pevnou stravu, můžete se zasytit rychleji než dříve. Zkuste si dát během dne několik malých jídel místo tří velkých. Snáze je strávíte a bude méně pravděpodobné, že způsobí plynatost nebo nadýmání. Jezte pomalu a každé sousto úplně rozžvýkejte – do tvaru bramborové kaše – než to spolknete.
Jakmile bude vaše trávení lepší, můžete se začít vracet k normální stravě. Přidejte jedno nové jídlo denně, jednu porci po druhé, abyste se naučil, jak vaše tělo na každou z nich reaguje. To také pomůže vašim střevům pomalu se přizpůsobit trávení více potravin s vysokým obsahem vlákniny, jako je ovoce, zelenina a celozrnné výrobky. Pijte hodně vody, abyste neměli zácpu.
Co se týče potravin, na které se ptáte, tak olejovky, čokoláda Margot, sušenky a oplatky můžete zkusit v jednom dni zařadit do stravy a vyzkoušet jaká bude reakce. Když nebudete mít nepříjemné pocity, tak můžete tyto potraviny normálně konzumovat.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Václav Ondráček.

Děkuji za jasnou a úplnou odpověď.

Přeji pěkný den.

Zdroj: diskuze Jídelníček po operaci rekta

Co znamená krev v hlenu z nosu

Příčina krvácení z nosu se obvykle skrývá přímo v nose. Některá z povrchově uložených cévek se poškodí například při běžném zánětu sliznice při rýmě a krvácení pak má sklon se opakovat, což se projeví jako krvavý hlen z nosu.

Dále se krev v nose může objevit při alergické rýmě, a to v důsledku překrvení sliznice.

Dlouhodobé smrkání krve (nejen) u dětí vždy vyžaduje vyšetření příčiny. Může totiž jít o známku zvýšené krvácivosti (snížené srážlivosti), což je stav, který může mít mnoho příčin, od těch běžných až po ty vážnější.

Krev z nosu při rýmě u dětí může být způsobena i banálním odsátím hlenu z dutiny nosní. Při poruše sliznice se může v nose objevit zaschlá krev, což je velmi nepříjemné pro dítě a omezuje jej to v dýchání nosem.

Smrkání krve v těhotenství je ve většině případů naprosto normální, sliznice v těhotenství jsou hodně překrvené, a tak se stane, že nějaká cévka praskne a vyskytne se smrkání krvavých hlenů.

Zdroj: Vykašlávání hlenu s krví

Příznaky těhotenství – první týden

V prvním týdnu těhotenství a prakticky i téměř v celém následujícím týdnu se o těhotenství vlastně nejedná. Vše se teprve chystá, ve vaječníku začíná dozrávat vajíčko, což je základ potenciálního miminka. Plod se v prvním týdnu těhotenství vyvíjí následovně: přibližně šestý den cyklu začne ve vaječníku dozrávat folikul (dutina vyplněná tekutinou, obsahuje vajíčko); v obou vaječnících je takových folikulů velké množství, každý měsíc dozraje a uvolní se zpravidla jen jedno vajíčko, obvykle střídavě z levého a pravého vaječníku.

Zdroj: Příznaky těhotenství

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marki.

Dobře napsaný článek. Osobní zkušenost a příznaky těhotenství si můžete přečíst na této stránce zdravotniradce.cz/pr…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karolína.

Zdravím, já měla problémy spíše po porodu. Hlavně co se týče intimních partií. Moc jsem nevěděla co s tím, ale pak jsem narazila na kliniku: www.labioplastika-pr… kam jsem teda nakonec i zašla a byla jsem šťastná jak blecha, když jsem viděla výsledky po pár týdnech od plastiky. Opravdu je nejlepší něco s tím dělat, když nejste spokojené s tím, jak to tam dole vypadá, nebo vás to trápí i zdravotně.

Zdroj: diskuze Příznaky těhotenství

Co znamená bílý hlen po ovulaci

Hlen je produkován v období ovulace, na začátku a na konci cyklu by měla být pochva suchá a v období ovulace vlhká. Není však důležitá kvantita hlenu, ale jeho kvalita. Ta má vliv na životnost spermií.

Je-li hlen takzvaně plodný, spermie v něm mohou žít až 5 dnů. Nejplodnější hlen je vodnatý a tvoří vlhký kroužek, sušší hlen tvoří spíš protáhlou či hranatější skvrnu.

Není-li vylučována žádný hlen, spermie přežijí jen několik hodin.

Hustý bílý výtok bývá poovulační a jde o fyziologický stav.

Zdroj: Jak vypadá hlen po oplodnění

Diskuze

V diskuzi JAK SE LÉČÍ PETECHIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína .

Dobrý den.Už asi rok mě trápí červený tečky na kůži. Mám je všude, nejvíce na rukou.Asi Petechie. Lecim se s chudokrevnosti. Ale teď jsem 6-7 týdnů těhotná a chtěla bych se zeptat jestli to v těhotenství vadí. Docela se bojím.Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak se léčí petechie

Co je to hlen ve stolici?

Hlen je čirá, bílá nebo žlutá konzistentní látka rosolu produkovaná sliznicí v tlustém střevě. Hlen je ale produkován i dalšími orgány v těle, například plícemi, kde se podílí na zachycení případných cizích částic, které jsou vdechovány. Střevní hlen chrání vnitřní výstelku a pomáhá zmírnit průchod stolice. Hlen ve stolici není sám o sobě škodlivý, ale může být příznakem onemocnění nebo závažného stavu, který vyžaduje léčbu.

Zdroj: Příčiny hlenu ve stolici

Diskuze

V diskuzi RYMOVNIK V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Lze užívat Rýmovník i v těhotenství? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindřiška.

Nesmíte,jenom inhalovat!!

Zdroj: diskuze Rymovnik v těhotenství

Bílý hlen ve stolici

Bílý hlen ve stolici nemusí znamenat vůbec žádnou patologii. Jediná metoda, která by stoprocentně objasnila výskyt bílého hlenu ve stolici, je kolonoskopie. Hlen ve stolici se také může vyskytnout při nespecifických střevních zánětech.

Pokud výskyt bílého hlenu ve stolici přetrvává delší dobu, je lépe obrátit se na lékaře, který stanoví příčiny a případnou léčbu.

Zdroj: Hlen ve stolici

Děložní hlen na začátku těhotenství

Oplozené vajíčko má 46 chromozomů, půlku z vajíčka, půlku od spermie, a vývoj dítěte může začít. Ve skutečnosti jde vlastně o druhý až třetí týden těhotenství, protože medicína za počátek těhotenství považuje první den předchozí menstruace. Celkem tak těhotenství týden po týdnu trvá celkem 40 neděl, fakticky v ideálním případě 38 týdnů od početí. Žena to, že je těhotná, obvykle zjistí až v době, kdy očekává další menstruaci – zhruba v té době se vajíčko uhnízďuje v děložní stěně, tento okamžik se označuje jako implantace.

Žádné příznaky těhotenství se většinou ještě neobjevují, jediným ukazatelem tak zůstává vynechání menstruace. Těhotenství může už v této době prokázat těhotenský test. Část lékařů ovšem doporučuje, aby ženy jeho použití ještě o týden či dva odložily, protože v té době hodně těhotenství ukončí samovolný potrat. Projevil by se jako opožděná menstruace, pokud se však žena mezitím ujistí, že je těhotná, je to pro ni zbytečné zklamání.

Děložní hlen nahmatáte ve spodní části hrdla dělohy. Uprostřed hrdla zaregistrujete malý důlek. Děložní hlen se mění podle cyklu. Po menstruačním krvácení nejspíše pozorujete, že výtok je velice slabý, že máte pocit suché vaginy. Poté se začíná zvyšovat hladina estrogenu a s ní se i zvyšuje tvorba potenciálně plodného hlenu. Při pravidelném cyklu (tedy 28 dní) hlen zpozorujete ve druhém týdnu, přibližně osmý až desátý den od počátku měsíčků. Máte-li cyklus delší, hlen se objeví později. Některé z vás se mohou trošku leknout při zjištění, že na spodním prádle objeví cosi lepivého. Žádný strach, toto je zcela normální jev. S blížící se ovulací vlhne vagina a hlen začíná nabírat na množství. Můžeme ho konzistencí i barvou přirovnat k bílku. Odborníky je označován za takzvaný plodný hlen. Po ovulaci se díky estrogenu pomalu vytrácí. Hlen napomáhá vytvořit ve vagině výživné zásadité prostředí a přispívá k rychlejšímu průchodu spermie k vajíčku. V období (cca dva až tři dny), kdy je hlen elastický a čistý, čirý, je ta nejvhodnější doba z hlediska plodnosti. Jakmile ovulace skončí, začne být zase vagina sušší.

Po oplodnění se tvoří hlen, jehož složení má bránit průniku spermií, hlen má kvalitu „lepkavou“, rozhodně nevypadá jako bílek. Obecně se změna hlenu nepovažuje za jeden z příznaků těhotenství. Mezi ty patří citlivá prsa, nevolnost, zvýšená potřeba močení a špinění sedmý až desátý den po oplodnění, kdy se zárodek uhnízďuje v děloze.

Zdroj: Jak vypadá hlen po oplodnění

Krvavý hlen ve stolici

Krvácení do stolice spojené s hlenem a křečemi patří mezi nejčastější projevy zánětu konečníku (proktitidy). Toto onemocnění se vyskytuje i u velmi mladých lidí a vyžaduje přesnou diagnostiku a cílenou lokální – v některých případech i celkovou – léčbu. Dalšími příčinami mohou být komplikace hemoroidů, popřípadě i nádorové onemocnění.

U tohoto nálezu je důležité vyšetření gastroenterologem a následné kolonoskopické vyšetření, při kterém je možné prohlédnout sliznici konečníku i celého tlustého střeva. S vyšetřením neváhejte a podstupte jej co nejdříve.

Zdroj: Hlen ve stolici

Fáze děložního hlenu

Neplodný hlen: Po menstruaci je hlen hustší a lepivý a znesnadňuje spermiím oplodnění. Tento stav trvá asi pět dní po skončení vaší menstruace.

Mírně plodný hlen: V této fázi je hlen stále hustý a krémový, ale zabraňuje spermiím průchod k vaječníkům. Tato fáze probíhá druhý až třetí týden vašeho cyklu.

Plodný hlen: V této fázi je hlen vodnatý a kluzký. Vaše tělo se připravuje na ovulaci. Jde o druhý nejplodnější hlen, který někdy může vypadat jako moč.

Vysoce plodný hlen: V této fázi má hlen konzistenci vaječného bílku, a tak usnadňuje spermiím cestu k oplodnění vajíčka. V tuto dobu je nejlepší čas, kdy se můžete pokusit otěhotnět nebo se naopak chránit.

Neplodný hlen: Asi tři dny po skončení ovulace se hlen mění opět na neplodný.

Menstruace: Během menstruace se vaše tělo zbavuje děložní stěny a neoplodněného vajíčka.

Zdroj: Jak vypadá hlen po oplodnění

Trimestry

  • První trimestr začíná oplozením a končí 13. týdnem těhotenství. Během tohoto období se plod rychle vyvíjí a je obzvláště citlivý na působení různých škodlivin. Matčino tělo se přizpůsobuje tak zvanému jinému stavu. Objevují se první příznaky těhotenství, mezi které patří nevolnost, zvracení, zvýšené slinění, pálení žáhy, změněné chutě, výkyvy nálad, únava, časté nucení na močení, mdloby a závratě. Kromě zvětšených prsů se tělo těhotné ženy v prvním trimestru výrazně nemění. Každá žena své těhotenství vnímá jinak. Existují i ženy, které žádné příznaky těhotenství kromě vynechání menstruace nepoznají. Na konci prvního trimestru se provádí první genetické vyšetření. Jde o vyšetření krve v 11.–12. týdnu a ultrazvukové změření šíjového projasnění (za určitých okolností může být známkou abnormality plodu).
  • Druhý trimestr začíná 14. týdnem a končí 27. týdnem těhotenství. Většinou platí, že je nejklidnějším obdobím těhotenství, a žena si ho nejvíce užívá, protože se opět cítí dobře. Plod pokračuje ve vývoji a růstu. Zlomovým okamžikem pro ženu je vnímání prvních pohybů plodu. Prvorodičky obvykle cítí první pohyby plodu okolo 20. týdne těhotenství, vícerodičky okolo 18. týdne těhotenství. Na začátku druhého trimestru pokračuje genetické vyšetřování plodu. Jde o vyšetření krve v 15.–16. týdnu a ultrazvukové vyšetření plodu ve 20. týdnu.
  • Třetí trimestr začíná 28. týdnem těhotenství a končí porodem. Plod je vyvinutý, životaschopný, pokračuje ve svém růstu, slyší a reaguje na zevní podněty. Zhruba od 36. týdne se již v děloze miminko neotáčí a zaujme definitivní polohu.

Zdroj: Vývoj plodu týden po týdnu

Jak snížit cukr v krvi v těhotenství

Příznaky těhotenského diabetu většinou nejsou žádné (kromě vysoké hladiny cukru v krvi), protože cukrovka se během těhotenství nestihne většinou rozběhnout natolik, aby pacientka nějaké příznaky pocítila. Časté močení a silný pocit žízně jsou příznaky klasické silné cukrovky a u gestačního diabetu se vyskytují jen ojediněle.

Všechny ženy, kterým je v těhotenství zjištěna zvýšená hladina cukru v krvi, by měly být odeslány do diabetologické poradny. U těhotenské cukrovky dobře kompenzované na dietě je možné sledování na běžné diabetologii, v případě potřeby další léčby (inzulin) je vhodné sledování na pracovišti zaměřeném na léčbu diabetu u těhotných.

Zdroj: Zvýšený cukr v krvi


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP