Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

POCITY PO EMBRYOTRANSFERU

OBSAH

Co se děje v těle po embryotransferu

Bezprostředně po embryotransferu se doporučuje ležet alespoň po dobu 15–20 minut. Potom lze bez problému odejít domů. Po výkonu se užívají léky, které předepíše lékař. Druh léku a způsob užívání určí lékař. Rovněž se doporučuje denně užívat jednu tabletu kyseliny listové (volně prodejné). V případě těhotenství s užíváním léků se pokračuje přibližně do 12. týdne těhotenství, pokud lékař neurčí jinak. Několik dní po embryotransferu se nedoporučuje pohlavní styk. Je vhodné mít po dobu 2–3 dnů klidový režim (nenosit těžká břemena, vynechat sport, koupání v horké vodě, saunování a celkově se šetřit).

Za dva týdny po transferu se provede těhotenský test z moči. V případě pozitivního testu se dále užívají denně všechny léky beze změny. Následně se kontaktuje oddělení, kde k přenosu došlo, a objednává se na ultrazvukové vyšetření. Je nutné pokračovat v užívání všech léků. Jejich vysazení může vyvolat špinění, krvácení a následný potrat. Pokud si nejste jisté pozitivitou testu nebo pokud vyšel močový test opakovaně negativní, doporučuje se vyšetření těhotenského hormonu (hCG) z krve.

Zhruba u 20–25 % případů se krátce po uhnízdění embrya objeví slabé špinění. Pokud není spojeno s bolestmi, nemusí znamenat nic vážného. O tomto stavu přesto informujte oddělení. V případě pocitu nafouklého bříška se doporučuje zvýšený přísun bílkovin (tvarohy, jogurty) a pitný režim 4–5 litrů tekutin denně. Dále se mohou střídat různé nápoje, eventuálně iontové nápoje, a je nutné dodržovat klidový režim. V případě přetrvávající bolesti se objednejte na ultrazvuk, ideálně v ranních hodinách, aby bylo možné nabrat i kontrolní vzorek krve.

V případě IVF má pacientka nárok na pracovní neschopnost, která jí bude vystavena přímo na sesterně IVF.

Zdroj: Příznaky těhotenství po KET

Poradna

V naší poradně s názvem PALENÍ NOHOU PŘI CUKROVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirek.

5 let mám cukrovku 2.typu beru prášky Metformin 3x denně. Už asi měsíc trpím pocity horka v levém lýtku. Trvá to pár minut ale vrací se to po celý den. Na lýtku nejsou vidět žádné povrchvé změny a ani mě nebolí nohy. Přesto jsou tyto pocity docela nepříjemné. Nejsem si jist, co to způsobuje.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě to bude diabetická neuropatie dolní končetiny. Zajděte za svým diabetologem a řekněte mu o svých nových nepříjemných pocitech v nohou. Diabetolog bude nejlépe vědět, jak tuto situaci ve vašem případě řešit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Palení nohou při cukrovce

Cena za umělé oplodnění

IVF pro samoplátce je určeno pro klienty, kteří nejsou pojištěni u žádné ze zdravotních pojišťoven v ČR. Výkony a léčebné postupy je možné hradit v hotovosti nebo platební kartou (EUR, CZK). Stimulační léky lze rovněž hradit v hotovosti nebo platební kartou.

Cena IVF bez pojišťovny stojí cca 59 444 Kč / 2 200 €.

Cena zahrnuje:

  • konzultaci a ultrazvuková vyšetření během léčebného cyklu;
  • testy na HIV, hepatitidu B, hepatitidu C a syfilis u obou partnerů (nejpozději v den odběru vajíček);
  • odběr vajíček a celkovou anestezii;
  • spermiogram partnera;
  • ICSI, prodlouženou kultivaci, eventuálně asistovaný hatching;
  • embryotransfer;
  • zamražení všech vhodných zbylých embryí (metoda vitrifikace);
  • uchování po dobu 1 roku.
Cena nezahrnuje:
  • jiné doplňkové laboratorní metody (odvíjí se od doporučení lékaře-embryologa a přání klienta);
  • stimulační léky.
Orientační platby:
  • 27 020 Kč / 1 000 € v den odběru vajíček;
  • 32 424 Kč / 1 200 € v den embryotransferu, nebo v den mražení embryí; v případě, že se embryotransfer neuskuteční, nebude tato částka účtována.

Zdroj: ICSI

Diskuze

V diskuzi FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tavodvedle.

Furolin ???!!!!! Uz nikdy vice, nikdy jsem nemela na zadne leky takovou reakci jako na furolin ! Ukrutna bolest hlavy, zavrate, bolest celeho tela, pocit na zvraceni ! Po jednom dni uzivani (4tab.), celkem sila. A co ta cedulka na krabicce, to zrovna pocit jistoty nevyvolava !

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Největší svinstvo jsem nikdy neměla,stavy po třech dnech hrozny bolest žaludku, nevolnost,zimnice,pocity mdloby.Nikdy už víc.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Pocity po KET

Těhotenské příznaky, jako je bolest v podbřišku, o ničem nevypovídají. Důležité je vynechání menstruace a dále pozitivní hCG z moči nebo krve. Netrapte se absencí těhotenských příznaků, mnoho těhotenství tyto příznaky nedoprovází. Udělejte si těhotenský test 14 dní po transferu.

Zdroj: Příznaky těhotenství po KET

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN - TĚLESNE POCITY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Dobry den, rada bych vedela jake negativni ucinky prozivate. Muj manzel je na Warfarinu novaček-teprve mesic. Citi se velice špatne. Nejdrive mel otekle pouze kotniky, pak lytka ted uz cele nohy. Dale ma primo obri tvrde bricho, ktere ho boli. Popraskala mu i kuze na bocich a ma vyrazku. Velice zhubnul ale to bricho je extremni. Dale ma prujem a to asi tak 10x denne. Jeste bere tedy Lasix na odvodnovani, prasky na tlak a srdce a na zaludek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bude potřeba provést vyšetření a určit přesnou příčinu otoků dolních končetin a zvětšeného břicha. Možná tyto komplikace vůbec nesouvisí s Warfarinem. Doporučte manželovi návštěvu praktického lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin - tělesne pocity

Příznaky

Příznaky zánětu močové trubice se mohou lišit, některé ženy trpí velkými bolestmi, jiné naopak nemají žádné viditelné příznaky. Obvyklými příznaky bývají bolesti při močení, časté nucení na močení, bolesti pánve, abnormální poševní výtok, který je často silný a žlutý, a bolesti nebo nepříjemné pocity při pohlavním styku.

Zdroj: Co způsobuje zánět močové trubice u žen?

Diskuze

V diskuzi LEKY NA TLAK A CHILI KORENI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobry den,omlouvam se,ze opet pisi,ale jeste by me zajimal vas nazor na chili koreni.Docetla jsem se ze 1 lzicka chili v horke vode snizuje krevni tlak a je zdrave na srdce.Mohu to zkusit,kdyz uzivam tezeo 40 3 krat denne a propranolol 3 krat denne?Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kámoško.

Klidně to jednou vyzkoušejte a pak si každou hodinu měřte krevní tlak. Výsledky měření tlaku a pocity z užití chilli sem pak dopodrobna napište. Uvidíme co to udělá s vaším tlakem.

Zdroj: diskuze Leky na tlak a kurkuma

Příznaky poporodní deprese

Příznaky mohou bez léčby přetrvávat týdny, měsíce nebo roky:

  • těžký smutek;
  • pocity beznaděje;
  • sebeobviňování z toho, že jsem špatná matka;
  • neschopnost navázat kladný vztah k dítěti;
  • ztráta životní energie;
  • silná frustrace;
  • extrémní únava a vyčerpání;
  • ztráta chuti k jídlu, nebo naopak nadměrná konzumace potravy;
  • nespavost, nebo naopak nadměrná spavost;
  • nechuť k sexu;
  • nezájem o okolí.

Zdroj: Poporodní deprese

Diskuze

V diskuzi LÉČBA LUPENKY DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adélka.

ráda se ozvu a taky to dělám... no zatím používáme a na výsledky bych ještě chvilku počkala, ale zatím se to jeví velmi dobře :) takže už teď bych ti ráda poděkovala za tip :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta.

nemusíš mi děkovat ;) to já ráda... spíš mě zajímá jeslti to k něčemu bylo nebo ne ;) ale to se uvídí časem... a zatím teda pocity jsou z toho dobrý? i pro kůžu je to zatím v pohodě žejo?

Zdroj: diskuze Léčba lupenky diskuse

Co znamená hydratační

Hydratace pokožky znamená v doslovném překladu voda v pokožce. Voda (podobně jako vzduch) je nutným předpokladem pro život. Voda tvoří přibližně 65 % celkové hmotnosti dospělého člověka, takže například osoba vážící 70 kg zadržuje přibližně 49 litrů vody, z čehož 15 % se nachází v pokožce. Epidermis (vrchní vrstva kůže), jež je přirozeně chráněna hydrolipidovou vrstvou, omezuje proces odpařování vody. Pokud však dojde k poškození fyziologické bariéry (jakýmkoli způsobem), ztráty vody se zintenzivňují, což vede k dehydrataci pokožky. Pro pokožku jsou v takovém případě typické nepříjemné pocitypocity pnutí, které mají různou intenzitu a frekvenci. Pleť ztrácí svůj přirozený lesk a stává se zranitelnější a citlivější. Dehydratace pokožky může mít různé příčiny: faktory životního prostředí (znečištění, klimatizace...), klimatické podmínky (vítr, změny teploty, sluneční záření...), na vině mohou být též psychické problémy a hormonální poruchy a v neposlední řadě i přirozený proces stárnutí.

Zdroj: Domácí hydratační koupel

Diskuze

V diskuzi H2OUT DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

No jak chceš. Mě pomohl shodit vodu za 10 dní, hodně jsem chodila na wc díky němu. A neměla jsem žádné pocity dehydratace nebo tak.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze H2out diskuze

Léčba

Slaná chuť v ústech není onemocnění, ale jedná se o příznak. Vždy je tedy důležité hledat nejprve příčinu konkrétního nemocnění. Někdy lze slaný pocit v ústech vyřešit omezením solení, nahraďte obyčejnou sůl mořskou solí, výrazně snižte příjem potravin obsahujících glutaman sodný a konzervanty, omezte ochucovadla (ocet, hořčice, kečup), pijte denně aspoň 2 dl sladkého mléka, zachovávejte pitný režim, a pokud vás zároveň trápí pocity pálení žaludku, zkuste užívat Helicid.

Zdroj: Slaný pocit v puse

Diskuze

V diskuzi OBETHIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KarelM..

Já mohu potvrdit, že obethin vážně , alespoň u mně, funguje. Zahnal až chorobné pocity hladu a chuti k jídlu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Obethin diskuze

BB krém Mixa

Zklidňující BB Cream Mixa proti zarudnutí pleti představuje koncentrovanou tónovací péči s účinnými složkami, které zklidňují pleť a působí proti zarudnutí. Zbaví tak vaši citlivou pleť každodenních starostí. Používáním tohoto krému jsou pocity rozpálené pleti rychle zmírněny, zarudnutí je méně viditelné. Pokožka je sjednocená a rozjasněná. Má menší riziko alergií. Tolerance tohoto přípravku byla testována na citlivé pleti. Používejte i jako podkladový make-up. Vyhněte se však oblasti očí. Složení tohoto krému je nemastné, nelepí.

Zde můžete vidět cenu BB krému od Mix.

Zdroj: CC krém

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINA VYNECHÁNÍ MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Misa.

Dobry vecer.s pritelem jsme se dne 7.7. a 8.7.snazili o miminko.jenze 13.7.jsem zacla menstruovat.takze se nepovedlo??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava Krejčí.

Dobrý den,

je mi 44 let. Už tři měsíce nemenstruuji. Ale mám v podbřišku pocity jakoby menstruace přijít měla. Pan doktor má čas až v listopadu. Nerada bych něco zanedbala. Můžete mi poradit prosím?

Děkuji

Krejčí

Zdroj: diskuze Příčina vynechání menstruace

Co je to KET, ET, IVF

KET nebo kryoembryotransfer je transfer zamrazených/rozmrazených embryí do dělohy. Je to vlastně cyklus, kdy se in vitro fertilizaci (IVF) zamrazí nepoužitá embrya, která se využijí později. Při dalším využití se embrya rozmrazí a vloží se do dělohy. Úspěšnost transferu bývá o něco vyšší než při přenosu čerstvých embryí. Žena však nemusí podstupovat hormonální stimulaci a odběr vajíček. Zákrok je stejný jako při embryotransferu čerstvých embryí. Zamrazení embryí se považuje za běžnou součást procesu IVF. KET nabízí mnoho výhod v tom, že vzniklá embrya se mohou použít později. Je to velký přínos pro procesy umělého oplodnění, neboť má pozitivní vliv na zdraví a pohodu pacienta. Vzhledem na procesy zmrazování a rozmrazování jsou šance mít dítě při KET proceduře o něco nižší než při čerstvých embryích. Šance na otěhotnění nejsou ovlivněné délkou doby, během níž jsou embrya zamrazená.

ET

ET je zkratka pro embryotransfer. Splynutí spermie a vajíčka, odborně fertilizace, nastane mimo tělo matky, tedy ve zkumavce, a po určité době je zárodek, respektive embryo uměle přeneseno, transferováno, do dělohy. Embryotransfer je tedy přenos embrya tenkou kanylou přes hrdlo děložní do dělohy. Zákrok je krátký, většinou bezbolestný a provádí se na transferovém pokojíku při relaxační hudbě. Při transferu je možné zprostředkovat videozáznam vybraného embrya a jeho přenosu. Po zákroku se může odejít ihned domů.

IVF

IVF je označení pro celý cyklus léčby, který zahrnuje stimulaci, odběr vajíček, oplodnění spermiemi a embryotransfer. IVF cyklus hradí zdravotní pojišťovny do maximálního počtu čtyř cyklů a nejvýše do dne 39. narozenin. Embryotransfer lze potom provést ženě nejpozději do dne 49. narozenin. V užším slova smyslu se jako IVF (in vitro fertilizace) označovala klasická metoda kultivace, při které se umístila vajíčka a spermie do „zkumavky“ a čekalo se, zda dojde k samovolnému oplození. Tato původní metoda má ale relativně nízkou úspěšnost a byla tedy víceméně nahrazena metodami ICSI a PICSI.

Metodu IVF musí dopředu schválit zdravotní pojišťovna, pokud splňujete podmínky pro úhradu z veřejného zdravotního pojištění. Žádost o schválení podává Centrum asistované reprodukce a schvalování trvá maximálně 4 týdny. Předoperační vyšetření provede praktický lékař, popřípadě internista.

Zdroj: Příznaky těhotenství po KET

Diskuze

V diskuzi CO MĚ ZNEPOKOJUJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva K..

Akorát mě trochu znepokojují celkem vyrovnané pocity na účinek doplňku Wurm-Ex. Koukala jsem trochu na netu a je to tak 60 na 40 v poměru lidí, co si jej chválí a nebo říkají, že je to podfuk.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co mě znepokojuje

Špalda a stopové prvky

Špalda mouka obsahuje 1,36 mg železa ve 38 g porci. Železo je nezbytné pro transport kyslíku v těle a pro růst buněk. Kdyby nebyl dostatek železa, tak bychom byli unavení a trpěli bychom onemocněním známými jako anémie z nedostatku železa, která způsobuje pocity malátnosti. Doporučená denní dávka železa pro dospělé ženy je 18 mg železa denně, zatímco mužům stačí pouze 8 mg, protože nemenstruují, jako ženy. Špalda mouka obsahuje také stopové minerály, jako je zinek, měď a mangan, tyto minerály podporují imunitu a zdravé kosti.

Zdroj: Mouka špalda

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ OHLEDNĚ VIŠNĚVSKÉHO BALZÁMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Aplikace višněvského balzámu na 10 dní starou ránu je zcela v pořádku neboť prospívá rychlejšímu hojení a rychlému vyhnisání. Po 10 dnech je rána již zacelená a není tedy riziko, že by se složky višněvského balzámu dostaly do krevního oběhu. Váš lékař vás léčil správně.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel M.D..

Díky za odpověď,alespoň trochu jste mně uklidnil.Další průvodní jevy,jako nepříjemné pocity na ráně a mírné "rozleptání" zřejmě patří k procesu odstraňení hnisu....no jesště jednou díky!

Zdroj: diskuze Dotaz ohledně Višněvského balzámu

Vedlejší účinky

V současné době není mnoho známých rizik při užívání doplňků kolagenu.

Některé doplňky stravy se však vyrábějí z běžných potravinových alergenů, jako jsou ryby, měkkýši a vejce. Lidé s alergiemi na tyto potraviny by se měli vyhýbat kolagenu získaného z těchto složek, aby se zabránilo alergickým reakcím.

Někteří lidé také uvádějí, že doplňky kolagenu zanechávají přetrvávající špatnou chuť v ústech.

Kolagenové doplňky mají potenciál způsobit zažívací vedlejší účinky, jako jsou pocity plnosti a pálení žáhy.

I přes všechna tato zjištění se zdá, že tyto doplňky jsou pro většinu lidí bezpečné.

Zdroj: Kolagen a jeho nežádoucí účinky

Příznaky týden po oplodnění

I 5. den po oplodnění stejně jako celý 1. týden po oplodnění se stále jedná o ranné těhotenství, které se nemusí vůbec nijak projevovat. Absolutní většina žen v tu dobu ještě ani netuší, že je těhotná. Pokud v tuto dobu očekává menstruaci, může se domnívat, že došlo k jejímu zpoždění, ale nepřikládá tomu význam. Právě vynechání menstruace bývá prvním příznakem těhotenství, postupně se mohou (ale nemusí, je to velmi individuální) objevit i další, jako zvýšená teplota, bolesti prsou, pocit napětí, zvýšená únava a spavost, změna chuti, pocity nevolnosti, změny nálad, časté močení a další.

Zdroj: První známky těhotenství po oplodnění

Pocit pálení jazyka

Pálení jazyka (Glossodynia, Burning mouth Syndrome - BMS) je stav, který způsobuje pocit pálení v ústech. Lidé s těmito příznaky přirovnávají pocity v ústech ke konzumaci horkého nápoje. Současné vědecké poznatky ukazují na několik možných příčin. Proč přesně k tomuto nepříjemnému onemocnění dochází, zatím není jasné.

V případě pálení jazyka byste měli vyhledat lékařskou pomoc, abyste zjistili přesnou příčinu. Může za to i kouření. Dali jsme pro vás dohromady přehled možných příčin a poradíme, co můžete s pálením jazyka dělat.

Pálení jazyka může postihnout následující části úst:

  • jazyk,
  • patro,
  • vnitřní strana tváří,
  • dásně,
  • rty.

Zdroj: Pálení jazyka po cigaretě

Příčiny BMS

Skutečná BMS může být primární, tj. vyplývá z bezprostřední příčiny, nebo sekundární, což znamená, že příčina je nepřímá. Podle Informačního centra pro genetická a vzácná onemocnění je primární forma BMS výsledkem poškození nervů, které kontrolují chuť a pocity bolesti.

Sekundární BMS se může objevit v důsledku jiných zdravotních stavů nebo léčby, včetně:

  • alergie na určité potraviny nebo dentální výrobky;
  • úzkost nebo deprese;
  • cukrovka;
  • sucho v ústech;
  • léky, jako jsou léky na vysoký krevní tlak;
  • orální infekce;
  • nutriční nedostatky.

Pokud pálení na jazyku po několika hodinách nepřestane, měli byste určitě kontaktovat svého praktického lékaře.

Zdroj: Pálení jazyka po cigaretě


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP