Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

POLYP STOPKATÝ

OBSAH

Stopkatý polyp

Stopkatý polyp vyrůstá ze sliznice a vypadá jako bradavice na stopce. Může být prekarcenózou. Vyskytuje se ve střevech i v rektu. Ve střevě se snáší (uštípne) při kolonoskopii. Kolonoskopem se zavede smyčka, která se kolem něho zatáhne, uštípne ho a lékař ho vytáhne. Pacient může být bez obtíží, na polyp se buď přijde náhodou při kolonoskopii, anebo polyp krvácí a projeví se krví ve stolici. Každý odstraněný polyp se posílá na histologické vyšetření.

Zdroj: Polyp rekta

Poradna

V naší poradně s názvem CO JE POLYP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Evička.

Může helicobakter pylori zapříčinit polypy v žaludku?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Helicobacter pylori prokazatelně souvisí se vznikem hyperplastických polypů na sliznici žaludku. Zde je k tomu studie: www.ncbi.nlm.nih.gov…
Zabývala se právě souvislostí mezi helicobacter pylori a polypy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co je polyp

Hyperplastický polyp tlustého střeva

Hyperplastický polyp představuje většinu serátních lézí. Riziko maligního zvratu hyperplastického polypu je nízké, zejména malé hyperplastické polypy mají zřejmě riziko maligního zvratu srovnatelné s intaktní střevní sliznicí. Hyperplastické polypy se obvykle objevují jako malé přisedlé až ploché léze, lokalizované nejčastěji v rektu. Histologicky lze rozlišit tři typy:

  • mikrovezikulární hyperplastický polyp;
  • hyperplastický polyp s pohárkovými buňkami;
  • hyperplastický polyp chudý na mucin.

Mikroskopické rozlišení od sesilního serátního adenomu je obtížné, existují poměrně komplikovaná diagnostická kritéria. Serátní léze jsou vesměs sporadické, vzácně se vyskytuje syndrom serátní polypózy, kdy jsou serátní léze s rizikem maligního zvratu podstatně častější.

Zdroj: Polyp rekta

Poradna

V naší poradně s názvem HUČENÍ V UCHU A POLYP V NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Večeřová.

DOBRÝ DEN.JIŽ 3.TÝDEN MĚ HUČÍ V UCHU.DOSTALA JSEM 10KAPAČEK A MÁM VYBRANÉ 3 A ZATÍM MĚ NEPOMÁHAJÍ.ZAČÍNÁM MÍT Z TOHO DEPRESY.PŘED ROKEM MĚ ODSTRANILI POLYP V NOSE A TED MĚ OPĚT NAŠLI DALŠÍ.MÁM ALERGII NA ROZTOČE,PSI,PLÍSNĚ,AMBROZII.MOC VÁS PROSÍM O RADU.DĚKUJI VEČEŘOVÁ BRNO.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vyčkejte několik dní na účinky současné léčby a pak se obraťte na svého ošetřujícího lékaře. U polypů v nose je bohužel normální, že se vrací. Musí se opakovaně odstraňovat odborným vytržením při lokálním umrtvení. Na alergie je dobrý volně prodejný lék Claritine, popřípadě vakcinózní léčba.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze HUČENÍ V UCHU A POLYP V NOSE

Jak poznat polyp na konečníku u dětí

Střevní polypy jsou malé výrůstky abnormální tkáně na střevní sliznici. Mohou se vyskytovat kdekoli ve střevech, nejčastěji postihují tlusté střevo. Většinou jsou neškodné a časem se ztratí. V ojedinělých případech se však mohou stát zhoubnými.

Zdroj: Polyp rekta

Diskuze

V diskuzi VODOVE PUCHAŘKY NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Žena.

každym rokem se mi oběvuji na noze vodove puchyřky
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Žena.

DIBRY DEN DAJI SE ODSTRANIT SRUSTY PO OPERACICH A JAK DĚKUJI

Zdroj: diskuze Vodove puchařky na noze

Přisedlý polyp

Polypy přisedlé (sesilní) jsou tvaru polokulovitého či podobného, které na sliznici nasedají širší plochou. Ploché bělavé přisedlé polypy tlustého střeva a rekta kryté epitelem, který může být intaktní, mohou podléhat tlakové atrofii.

Zdroj: Polyp rekta

Polyp v pochvě

Jak již bylo napsáno, polypy se mohou vyskytovat kdekoli, tudíž i v pochvě. Nejrůznější nezhoubné polypy mohou krvácet. Samotný nález není nic hrozného, obvykle se provede hysteroskopické vyšetření (do dělohy se přes pochvu zasune hadicový přístroj s kamerou). Hysteroskopickým přístrojem se pak dá polyp odstranit a odeslat na histologické vyšetření.

Zdroj: Polypy

Léčba

Jsou-li polypy neškodné a bez příznaků, není většinou léčba nutná. Jestliže však vyvolávají krvácení nebo střevní neprůchodnost, bývá nutná elektrokoagulace pomocí endoskopu.

Zdroj: Polyp rekta

Diskuze

V diskuzi LASEROVÝ STROJ NA POLYPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Bačo.

Dobry den prajem
chcem sa spitat,lebo ja mam v lavej strane nosa polyp a uz mi rastie aj v pravej strane dutiny .
Umoznil, by ten laserovy stroj polypom uz nenarast?
Budte taky dobry napiste mi odpoved na cislo0902608044
dakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarka.

Já si myslím, že lejzrem se dají polypy v nose odstranit, ale nezabrání se jejich opětovnému výskytu. Je dost možné, že se po lejzrové operaci znovu vrátí a začnou znovu růst.

Zdroj: diskuze Laserový stroj na polypy

Polyp v krku

Polypy v krku se vyznačují chrapotem, hlasovou změnou, bolestí v krku. Léčba je chirurgická, dojde k odstranění polypu ze sliznice.

Zdroj: Polypy

Diskuze

V diskuzi DIAGNOZA - DRUHÉ ČTENÍ MOU C 541 ZE DNE 12.6.2014 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Divišová irena.

závěr druhého čtení na žádost pacientky- v terénu atypické komplexní hyperplazie endometria nalézáme v jedom z fragmentů v rozsahu cca 8 mm velké ložisko světlobuněčného karcinomu (Clear cell). V histologii přítomny pouze struktury atypické komplexní hyperplazie, nádor je teda velmi pravděpodobně omezen pouze na endometrium (intramukozní). Angioinvaze nezastižena. Hysterokopie provedena pro polyp těla děložního N840.
Dotaz - jak dlouho asi rostl zhoubný tumor v děloze do této velikosti ? prosím o erudovanou odpověď.
Děkuji, Divišová.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Diagnoza - druhé čtení MOU C 541 ze dne 12.6.2014

Krvácející polyp

Krvácející polyp s velkou pravděpodobností zjistí OK-test, což je test na přítomnost malého a okem neviditelného množství krve ve stolici. Je-li tento jednoduchý test pozitivní, provádí se následně obvykle kolonoskopie, při níž může lékař vidět polyp na vlastní oči. Velmi často je polyp náhodným nálezem při kolonoskopii prováděné ze zcela jiného důvodu.

Kolonoskopický přístroj umožní nejen vizualizaci polypu, ale i odběr drobného vzorku na histologické vyšetření. U dobře odstranitelných polypů je ovšem vhodnější je okamžitě odříznout a zaslat na histologii celé. Pokud není klasická kolonoskopie z nějakého důvodu proveditelná, může být střevní polyp nalezen i pomocí takzvané virtuální kolonoskopie. V takovém případě však vyvstává problém, jak polyp odstranit. Virtuální kolonoskopie to totiž neumí.

Klasickým léčebným přístupem je odstranění polypu. Používá se speciální ostrá klička a vlastní zákrok se označuje jako polypektomie. Některé polypy jsou pro svou velikost neodstranitelné, v tom případě je nutno provést chirurgický zákrok a vyříznout celou část střeva, ve které se polyp nachází. U onemocnění spojených s výskytem stovek až tisíc nádorových polypů je jedinou skutečně účinnou možností odstranit co největší úsek tlustého střeva, jak je to je možné. V opačném případě se přeměně některého z polypů v rakovinu střeva prakticky nedá zabránit.

Zdroj: Polypy ve střevech

Diskuze

V diskuzi JDE O MENOPAUZU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Amálka.

Dobrý den.Bude mi 53 let. V říjnu jsem na dopor.p.doktorky přestala užívat HA YAZ.Bral jsem ji kontinuálně a v pohodě.Po vysazení jsem menstruaci jsem měla 2x po 3 měsících,ale od dubna ji mám opět každý měsíc. Byl mi dělán 3x hormonální profil.Výsledky však neznám.Jen jednou se p.doktorka zmínila o počátku menopauzy. Jak si mám vysvětlit opět menstruaci co měsíc?Žádné problémy jinak nemám. Mám strach z otěhotnění.Myslíte,že jsou mé obavy na místě? Sice p.doktorka říká,že v mém věku je to nepravděpodobné. Přece jen ten červík pochybností tam je.Pharmatex se bojím používat vzhledem k možným místním nežádoucím účinkům. Na podzim mi totiž byl odstraněn polyp a nechci sliznici nijak dráždit chemií. Nejraději bych už nemenstruovala. Jaký je váš názor na můj problém?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jde o menopauzu?

Dieta po odstranění polypů

Pokud při kolonoskopii nebyl proveden žádný invazivní zákrok, nepovažuje se dieta za nutnou. I při odstranění polypů se doporučuje dieta s kašovitou stravou maximálně na 3 až 4 dny.

Zdroj: Polyp rekta

Diskuze

V diskuzi VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katerina.Amiourova.

No, ta první úmrtí byla přičtena na vrub kombinaci vakcíny s antikoncepcí mající vliv na trombotické pouchy. A prábvě před zveřejněním druhé dávky nemocných proběhla registrace Gardasilu ještě pod novým jménem Silgard. Klinické studie na těhotných údajkně dělány byly. Úspěšné. Ale jak je potom možné, že v praxi se ukazuje, že těhotenství je jasná kontraindikace - podle počtu potratů a malformací? Účinnost vakcíny klesá ve čtvrtém roce, v šestém je v podstatě nulová a bylo by nutno přeočkovat. Člověk, u kterého se objevily adverzní reakce v žádném případě v očkování nesmí pokračovat.

Dva z papilomavirů, proti nimž vakcína je, nejsou ani onkogenní, stránky CDC uvádějí jako jedinou příčinousouvislost s rakovnoou čípku nechození na preventivní prohlídky a neabsolvování Pap testu. Ukazuje se totiž že onemocnění HPV se většinou samo odléčí během 1 až dvou let. K rakovině b spělozřejmě až teprve poté, co by se vyvinul polyp.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Š.

Paní Kateřino, mohla bych vás poprosit o zaslání těchto informací? Já sama jsem zastánkyní zdravého způsobu života a neberu ani acylpyrin, ale kdyby dcera onemocněna takto závažnou chorobou a třeba zemřela nebo měla "jen" potíže s otěhotněním, nikdy bych si neodpustila, že jsem za Silgard nezaplatila. Velice Vám děkuji. Jana.Simeckova@email.cz

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Kdy je nutná kašovitá strava

Pokud vám byl během vyšetření odstraněn polyp, konzumujte dietní stravu po dobu čtyř dnů. Jsou-li po kolonoskopii nutná nějaká jiná opatření, sdělí vám je lékař. Většinou se doporučuje kašovitá strava.

Zdroj: Co jíst po kolonoskopii

Co je to polyp

Vznik polypu může mít nejrůznější příčiny a samotný polyp může mít různý klinický význam, někdy je v podstatě banálním nálezem, jindy je předzvěstí nebezpečné choroby. Polypy ve střevech představují jeden z velmi často vyšetřovaných bioptických vzorků v patologické praxi. Diferenciální diagnostika jednotlivých polypů má velký význam pro další péči o pacienta, protože různé typy polypů se mohou lišit klinickým chováním.

Polypy lze orientačně rozdělit do tří skupin:

  • sporadické epiteliální polypy (neoplastické polypy);
  • sporadické mezenchymální polypy;
  • polypy asociované se syndromy.
A dále na:
  • stopkaté a
  • přisedlé.

Polypy se obvykle neprojeví vůbec. Nález polypu je obecně spíše náhodný. Právě histologické vyšetření je v podstatě zásadní pro určení charakteru polypu. Endoskopista s velkými zkušenostmi může již od oka odhadnout, o jaký polyp by se mohlo jednat, pomoci mu v řadě případů mohou i speciální režimy zobrazení, kterými jsou moderní endoskopy vybaveny. Přesto se však jedná jen o subjektivní dojem a definitivní určení může provést až lékař hodnotící polyp či jeho vzorek pod mikroskopem. Vzhledem k tomu, že i histologické vyšetření vzorku polypu nemusí být zcela přesné (přeci jen se jedná o malý vzorek), preferuje se u polypů jejich úplné odstranění a následně histologické vyšetření celého polypu. Vyjde-li výsledek, že polyp byl nenádorový, tak se nic neděje, byl prostě odstraněn nenádorový polyp. Vyjde-li však výsledek, že byl polyp nádorový (bez ohledu na zhoubnost), bylo jeho odstranění zásadní a z dlouhodobého hlediska možná i život zachraňující.

Zdroj: Polyp rekta

Hyperplastický polyp tlustého střeva

Hyperplastický polyp je nejčastějším nenádorovým polypem. Tyto polypy dosahují velikosti maximálně okolo 1 cm. Nachází se v nich histologicky prodloužené krypty, epitel je složený z dobře diferencovaných buněk. Obvyklým postupem je odstranění polypů polypektomickou kličkou s využitím vysokofrekvenčního proudu, což umožňuje následné histologické vyšetření polypu. Rozsáhlé přisedlé polypy se odstraňují chirurgicky při laparotomii. Laserová likvidace polypů vede k jejich totálnímu zničení a neumožňuje následné histologické vyšetření. Po odstranění polypů je nutná následná kontrola. V současnosti se preferuje provést ji za 3 roky po odstranění všech polypů a pak po 5 letech, je-li střevo bez nových polypů, či pouze s nově vzniklým tubulárním adenomem.

Zdroj: Polypy ve střevech

Rakovina tlustého střeva foto

Zdroj: Rakovina tlustého střeva

Utrogestan a krvácení

Lék Utrogestan se používá k úpravě menstruace, většinou se indikuje v druhé půlce menstruačního cyklu. Doporučuje se přípravek dobrat i při špinění, ale ověřit, o jaké krvácení se jedná, a jestli jeho příčinou není například zánět, nález na děložním čípku, nebo cysta na vaječníku, polyp v děložní dutině a jiné. Utrogestan také může menstruaci blokovat a být příčinou toho, že krvácení je jen slabé.

Zdroj: Utrogestan

Utrogestan a menstruace

Utrogestan se řadí k tzv. gestagenům, které se používají k úpravě menstruačního cyklu, většinou se dávají v 2. půlce menstruačního cyklu. Doporučuje se Utrogestan dobrat i při špinění, ale ověřit, o jaké krvácení se jedná a jestli jeho příčinou není například zánět, nález na děložním čípku, nebo cysta na vaječníku, polyp v děložní dutině a jiné. Utrogestan také může menses blokovat a může být i příčinou toho, že krvácíte jen slabě.

Zdroj: Lék Utrogestan

Prognóza

Na prvním místě je velmi důležitá přesná a včasná diagnóza a je podstatné rozeznat polyp od nádoru. Diagnóza se provádí buď irigografií, což je rentgenové vyšetření, nebo kolonoskopií, která se používá zejména k potvrzení diagnózy, nebo aby se nádor či polyp přesně lokalizoval. Pokud je rakovina kolonoskopicky diagnostikována včas, většina nádorů tlustého střeva je stoprocentně léčitelná. Pokud operace přijde dostatečně včas, což znamená, že nádor se pořád nachází pouze uvnitř tlustého střeva a ještě nenastal proces metastázy, existuje velká pravděpodobnost, že operace byl jediný zásah a pacient se úplně uzdraví. 80 % takovýchto pacientů po operaci žije běžný život. Pokud se rakovina dostane do dalšího stadia, což znamená, že nádor pronikne přes stěnu tlustého střeva a metastazuje do jiných částí těla, pacientů přežívajících 5 let je méně než 10 %. Pokud se prokáže metastáze, přikročí se k chemoterapii, která má co nejvíce oddálit opětovný výskyt nádoru a zvýšit pacientovu šanci na přežití.

Zdroj: Rakovina tlustého střeva


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP