Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

PORUCHY SPÁNKU PO NARKOZE

OBSAH

Další problémy po narkóze

Respirační komplikace:

  • aspirace – po narkóze může dojít k aspiraci žaludečních šťáv, a to nejčastěji při úvodu a ukončování anestezie, při zvracení, ileusu, atonii žaludku
  • atelektáza – okrsek nevzdušné plicní tkáně vznikající po uzávěru bronchu, hromadění sekretu v dýchacích cestách, neschopnost odkašlat si
  • plicní edém – selhávání levého srdce, hromadění krve před srdcem, v malém oběhu filtrace přes bazální membránu
  • apnoe – zástava dechu při probouzení z anestezie
  • šoková plíce – u šokujících poranění
  • záněty plic – bronchitida, bronchopneumonie
Dalšími komplikacemi jsou:
  • komplikace operační rány
  • pooperační komplikace kardiální
  • tromboembolické komplikace
  • poruchy hemostázy
  • poruchy funkce močového systému
  • poruchy funkce jater
  • gastrointestinální komplikace
  • nervové poruchy
  • duševní poruchy

Zdroj: Bolest v krku po narkóze

Jak léčit pooperační bolest v krku

Poranění při intubaci a tím i bolest v krku po operaci samozřejmě připadají v úvahu. Doporučuje se návštěva lékaře ORL, pokud bolesti přetrvávají. V době hospitalizace se tyto bolesti a nepříjemné stavy řeší individuálně. Obecně se po intubaci s projevy poškození sliznice, jako je pálení, bolest v krku, poruchy polykání, poruchy hlasu, používají Priessnitzovy obklady, inhalace, eventuálně kortikoidy.

Zdroj: Bolest v krku po narkóze

Poradna

V naší poradně s názvem OSTROPESTŘEC A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svarcova Zuzana.

Dobry den muze vyvolat uzivani tohoto caje poruchy spanku? Zacala jsem po par dnech jeho uzivani trpet nespavosti.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Konkrétně s tím, že by ostropestřec způsoboval nespavost, se doposud nikdo vážně nezabýval. To ale neznamená, že to ve vašem případě tak nemůže být. Jediný způsob jak to ověřit, je na týden úplně vysadit jeho užívání a zhodnotit změny. Rovněž by mohlo pomoci užívat ostropestřec jen ráno a třeba i dopoledne, ale po obědě a po zbytek dne již ne. Jinak ostropestřec je léčivý a má prokázány léčivé účinky na cukrovku a na některá onemocnění jater. Zároveň má i nežádoucí účinky a to především na léčbu léky, které se matabolizují pomocí cytochromu P450 2C9 (CYP2C9). Mezi tyto léky patří například Diazepam a Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ostropestřec vedlejší účinky

Noční děsy

Noční děsy jsou poměrně častou příčinou neklidného spaní. S léčbou zde neurologům pomáhají psychologové. Poruchy dýchání ve spánku zase může vyřešit chirurgické odstranění nosních a krčních mandlí. Lékaři ale zdůrazňují, že dětské problémy souvisejí s růstem, s tím, jak dozrává nervová soustava.

autor: Jakub Vinš

Zdroj: Poruchy spánku

Poradna

V naší poradně s názvem SPÁNEK A PSYCHOTERAPIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hubert Dušek.

Dobrý den,
Prosim poraďte mi odborníka na spánek a s nim spojenou psychoterapii.

Děkuju

Hubert Dušek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S poruchami spánku vám pomohou v Nemocnici Na Homolce, kde je skvěle vybavená spánková laboratoř a mnoho různých odborníků na následnou péči. Kontaktujte pana doktora Procházku a dohodněte si s ním konzultaci.
Kontakt:
Neurologické oddělení – Centrum pro poruchy spánku
Nemocnice Na Homolce
Roentgenova 2
150 30 Praha 5

MUDr. Tomáš Procházka
tomas.prochazka@homolka.cz
tel.: +420 257 272 674

Zdroj: diskuze Spánek a psychoterapie

Zmatenost po narkóze

Ztráta paměti po narkóze je opravdu velmi výjimečná, spíše se jedná o zmatenost, která může být vyvolána i léky k tišení bolesti a zklidnění u starších pacientů. Většinou se jedná o přechodný stav, který se v průběhu hospitalizace upraví.

Zdroj: Narkóza u starých lidí

Diskuze

V diskuzi PORUCHY SPANKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Pri usnuti cca po peti minutach vzbuzeni a zmatenost jakokdyz se mam dostavat z bezvedomi,po dvou minutach vse odezni a mohu spat az do rana.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.

Pri usnuti cca po peti minutach vzbuzeni a zmatenost jakokdyz se mam dostavat z bezvedomi,po dvou minutach vse odezni a mohu spat az do rana.
Prosim o radu.

Zdroj: diskuze Poruchy spanku

Narkóza a menstruace

Operační zákrok, který proběhne v celkové narkóze, je možné podstoupit s menstruací. Doporučuje se používat tampon, nikoli antikoncepční pilulky. Jediná operace, při které je důležité oddálit menstruaci, je výměna kyčelního kloubu. Při narkóze a menstruaci se spíše jedná o pohodlí pacientky.

Zdroj: Anestezie a narkóza

Diskuze

V diskuzi NÁMĚSÍČNOST A NOČNÍ DĚSY LÉČBA U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirek.

Může dojít k tomu dis 2 lidi spí tak ten druhý diš je náměsíčný a třeba zautočí na toho co spí tak ten dotičnej jak se má bránit aby neublížil druhýmu a dis jí nebo ho nechám samotnou -samotnýho jak zajistim aby si neublízil nebo jak ho mam zklidnit co mi poradíte pište dík

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Andrea.

U nás začal malý být občas náměsíčný. Nikdy nikomu ze spaní neublížil. Po konzultování s doktorem jsme se rozhodli, že to zatím necháme tak, a pokud by problémy trvaly i nadále, budeme řešit. Pro jistotu jsme kupovali i novou postýlku s ohradkou, takovouto: www.aminabytek.cz/de… aby nám případně nespadnul a nezranil se. Zatím ale počkáme, až povyroste. Prý to bývá u 4 letých dětí časté.

Zdroj: diskuze Náměsíčnost a noční děsy léčba u dětí

Kdy se může alkohol po narkóze

Alkohol se bezprostředně po narkóze nedoporučuje, protože by mohlo dojít k interakci a vzniku nežádoucích účinků. Alkohol je možné pozřít nejdříve 48 hodin po operaci, kdy lékaři mají jistotu, že organismus zcela metabolizoval léky související s narkózou. U starších pacientů je tato doba ještě prodloužena, neboť mají pomalejší metabolismus.

Zdroj: Narkóza u starých lidí

Diskuze

V diskuzi CO ZPUSOBUJE VYSAZENI CIPRALEXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobry den.Uzivala jsem cipralex 1 rok a vubec mi nepomahal s depresi a to i mnoho dalsich antidepresiv.I pres to mi psychiatr dale cipralex predepisoval.Ted jsem se rozhodla neuzivat zadne antidepresiva.Za jakou dobu mi muze byt lepe?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Naďa Slabá.

Dobrý den,
začala jsem užívat Cipralex a začala jsem mít střevní potíže, které po přidání probiotik ustaly.
Objevily se mne poruchy spánku, při užívání předešlých antidepresiv nebyly.
Cipralex užívám asi měsíc a mám bolesti svalů a kloubů.
Beru davku 10 mg.
Mám dotaz, zda ustanou tyto bolesti při delším užívání?
Děkuji za odpověď.
NS

Zdroj: diskuze Co zpusobuje vysazeni cipralexu

Poškození mozku

Lékaři připouštějí, že se mozek z narkózy určitou dobu vzpamatovává a s přibývajícím věkem na to potřebuje více času, ve většině případů ale není důvod k obavám. K úmrtí v narkóze či po narkóze sice občas dochází, se samotnou anestezií to ovšem v drtivé většině případů nesouvisí. Příčinou bývá pacientova diagnóza.

Zdroj: Vliv narkózy na mozek

Poradna

V naší poradně s názvem TRAZODONI HYDROCHLORIDUM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mariejackova.

Prosím o laskavé sdělení- trpím vážnými poruchy spánku, budím se už po dvou-max.3 hod.Zoplpidem mi sice pomůže usnout, za2-3 hod jsem stejně vzhůru a většinou už neusnu.Po poradě s lékařem mi přidal Azohoneurax 75mg, protože se dlouhodobě potýkám i s úzkostmí.Mohu brát Azoneurax ráno, aspoň než se mi upraví spánek nebo večer oba léky najednou?
Kontraindikaci obou léků jsem nikde nenašla.

Děkuji za odpověď a přeji hezké předjarní dny.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste začít pomalu s citem sportovat. Procházky v přírodě, jízda na kole, jóga, plavání, sauna, to vše jsou velmi příjemné činnosti, které vás unaví a přirozeně prodlouží váš spánek. Také byste měla navštívit jiného (nového) psychiatra, který by vám pomohl pochopit účinky antidepresiv a léků na spaní a třeba najít jinou kombinaci léků, než máte nyní. Dle zdravotního zákona máte možnost využít nezávislé konzultace s druhým lékařem specialistou. Využijte toho. Více hlav více ví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trazodoni hydrochloridum

Je syndrom neklidných nohou spojený s ADHD?

Studie ukazují, že existuje nějaký vztah mezi nekvalitním spánkem a ADHD, ale také mezi syndromem neklidných nohou a ADHD. Syndrom neklidných nohou způsobuje pocit únavy, tíhy v nohách a někdy i v pažích. Tento pocit vytváří neodolatelné nutkání jimi pohybovat. Syndrom neklidných nohou způsobuje poruchy spánku a denní ospalost. Lidé se syndromem neklidných nohou a následnými poruchami spánku se cítí nepozorní, náladoví a hyperaktivní, což jsou vlastně symptomy ADHD. Vzhledem k tomuto a dalším nálezům někteří výzkumníci věří, že lidé se syndromem neklidných nohou a určitá skupina lidí s ADHD může mít společné dysfunkce neurotransmiteru dopaminu. Syndrom neklidných nohou je diagnostikován Polysomnogramem nebo spánkovou studií. Léky mohou pomáhat jak na syndrom neklidných nohou, tak i na ADHD.

Zdroj: ADHD a poruchy spánku

Diskuze

V diskuzi PO KAŽDÉ NARKOZE JSEM ZTRACEL VĚDOMOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Sasák.

Po každé narkoze na operaci jsem stále více ztrácel vědomosti.
Vím to určitě, protože po každé operaci mi známí spoluobčané říkali, že se to po urřité době zlepší.
Bohužel se to nezlěpšilo.
Zdeněk Sasák

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Po každé narkoze jsem ztracel vědomosti

Zdravý spánek

Zdravý spánek je takový spánek, kdy si na něj v průběhu dne vůbec nevzpomeneme, nepřemýšlíme nad tím, jak spíme. Když tělo spí, sníží se krevní tlak, dýchání se zpomaluje, mozek ale intenzivně pracuje. Spánek aktivuje paměť. V noci se uloží to, co člověk během dne zažil nebo se naučil. Ukazuje se, že je poměrně důležitý zejména pro naší emoční paměť. Takže vliv je potom na duševní zdraví. Spánek má nepochybně funkce i u imunitního systému. Spánek se v průběhu noci mění. Střídají se dvě základní fáze spánku: non-REMREM.

Zdroj: Poruchy spánku

Diskuze

V diskuzi POTÍŽE PO NARKOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maru.

Dobrý den, v pondělí 23.5. jsem prodělala plastickou operaci samozrejmně pod celkovou anestezií , po probuzení jsem měla silné pálení až bolest v krku, což je podle lékaře a sestřiček následek po intubaci a prý tak do dvou dnu přejde, k tomu jsem občas vykašlávala trochu krvavé hleny...to pan doktor spojil s tím, že kouřím..i když velice málo, někdy nekouřím i pár dní, nekdy třeba jen jednu denně. Bohužel dnes je čtvrtrek, krk je sice lepší, ale stále bolí, hlavně při polknutí a hleny vykašlávám také..sice jen občas,ale i tak. Chtěla jsem poradit, zda i to je po anestezii možné..jinak si dělám obklady na krk, piji řepík, kloktám Švédské kapky. Děkuji za odpověd Maru

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel FRantiska.

Dobrý den . Mám dotaz .Po narkóze se mi loupe kuže na chodidlech i dlaních . Kolem nehtu. Děkuji. F.U.

Zdroj: diskuze Potíže po narkoze

Ztráta paměti po narkóze

Většina anestetik ovlivňuje neuronální aktivitu tím, že způsobí, že koordinace rozsáhlých oblastí mozku a synchronizace mezi nimi výrazně poklesnou. Ukázalo se, že vědomí není něco, co by sídlilo v nějakém místě mozku, ale že je dáno vztahy mezi velkými skupinami neuronů, které jsou rozprostřené v celkovém prostoru objemu mozku. Když se tato koordinovaná aktivita poruší, tak se poruší vědomí jako takové. V permanentním vegetativním stavu fungují plíce, rytmus spánku a bdění, ale ne psychika. Tudíž u některých citlivějších seniorů může dojít ke ztrátě paměti.

Zdroj: Narkóza u starých lidí

Diskuze

V diskuzi VYRÁŽKY NA SPÁNKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Udělala se mi nevysvětlitelná vyrážka na spánku, na pravé straně čela. Nikdo si s tím neví rady. Měl jste někdo něco takového, co to může být.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Když je něco nevysvětlitelného, tak je dobré sáhnout po východních medicínách a zkusit najít řešení v nich. Ekzematózní projevy na čele signalizují problémy se střevama. Pokud se vyrážka vyskytne na spodní části čela, tak to signalizuje problémy s tenkým střevem. Když se naopak vyrážka na čele objeví nahoře, tak to souvisí s tlustým střevem. Problémy s močovým měchýřem se na čele projevují po celé linii rozhranní vlasů. Na stranách, nebo chcete-li na spáncích, se pak vyrážka objevuje, když je nomocný žlučník. Zkusila bych ve vašem případě pečlivé vyšetření žlučníku a nebo nějaká nízkotučná dieta by také mohla pomoci. Žlučník bývá také značně namáhán, když do těla přicházejí různé chemické látky, například léky, alkohol, kouření a podobně.

Zdroj: diskuze Vyrážky na spánku

Poruchy spánku na základě melatoninu

Na hladinu melatoninu mohou mít vliv různé faktory:

  • věk;
  • kyselina acetylsalicylová (Acylpirin, Ibuprofen, Indomethacin – tyto produkty zcela zastavují produkci melatoninu v noci);
  • léky na úzkost – benzodiazepiny – Diazepam, Alprazolam, Xanax;
  • betablokátory – léky na vysoký tlak;
  • antidepresiva;
  • vitamín B 12;
  • kortikosteroidy;
  • alkohol;
  • kofein;
  • tabák;
  • světelný režim.

Ve stáří dochází k poklesu melatoninu, takže se objevují poruchy ve spánku, vlivem nízké hladiny melatoninu se stává lehkým, nedostatečným a doba spánku je zkrácena, což může vést až k nespavosti. Vyskytuje se také syndrom nedostatečného osvěžení, tedy nízká kvalita spánku a následně snížená aktivita ve dne. Dalším popisovaným problémem je syndrom změny časových pásem u letců a lidí, kteří často cestují.

Důsledky nedostatku melatoninu:

  • deprese, nespavost, syndrom změny časových pásem, zhoršení premenstruačního syndromu;
  • porušení biorytmu;
  • stárnutí;
  • zhoršení imunity;
  • zhoršená činnost centrální nervové soustavy.

Zdroj: Melatonin je lék nejen na spaní

Spánek a stres

Roli hraje také stres. Z lékařských statistik vyplývá, že 10 % až 15 % lidí má spánek narušený pravidelně. V dnešní době mají nejčastěji potíže se spánkem lidé, kteří jsou skutečně vystaveni psychickému napětí a hlavně dlouhodobému a nepřetržitému stresu. Frekvence nespavosti skutečně stoupá a těch 15% oficiálních je skutečně špička ledovce.
Špatný spánek může ukazovat i na závažné poruchy nebo na jiné zdravotní problémy. Ne vždy je nutné vyhledat odborníka. Někdy pomůže pár jednoduchých pravidel, jindy praktický lékař.

Zdroj: Poruchy spánku

Je chrápání spojené s ADHD?

Velké krční a nosní mandle mohou v noci částečně zablokovat dýchací cesty, což často způsobuje chrápání, špatnou kvalitu spánku a možná i ADHD, neboť chrápání může mít za následek nekvalitní spánek, a ten může samozřejmě následující den vést k problémům s pozorností. Studie zahrnující 5–7leté děti zjistila, že chrápání je u dětí s mírným ADHD mnohem častější, než je obvyklé v běžné populaci. Děti, které chrápou, dosahují výrazně horšího ohodnocení v testech pozornosti, jazykových schopností, ale i celkové inteligence. Některé studie prokázaly, že odstranění krční či nosní mandle může mít pozitivní vliv na kvalitu spánku a s tím související pozornost, a to bez nutnosti užívat léky.

Zdroj: ADHD a poruchy spánku

Spánkové fáze REM a non-REM

S non-REM fází postupně přichází hluboký spánek, při REM fázi tělo vypne všechny svaly, ale mozek je naprosto bdělý. Právě tehdy se lidem zdají sny. Je to zdánlivě paradoxní, proč na jedné straně má člověk skoro bdělý záznam EEG, a na druhé straně má vypnuté svaly. To má svou logiku, protože kdyby jednal podle snů, tak by si mohl ublížit, kdyby vstal, spadl z postele, skočil do imaginární vody a podobně.
Fáze spánku si mezi sebou konkurují. V první části noci má převahu hluboký spánek. K ránu naopak ustupuje a přibývá REM spánku. Organismus se tak připravuje na ranní vstávání. Frekvence střídání spánkových fází má vliv i na to, jak dlouho by měl člověk spát.

Zdroj: Poruchy spánku

Rozdíl mezi anestezií a narkózou

Lokální anestezie se používá pro ambulantní zákroky, tedy pro umrtvení menších ploch. Příkladem může být liposukce, operace horních víček či odstraňování kožních výrůstků.

Celková anestezie (narkóza neboli celkové znecitlivění) se používá v případě, kdy místní znecitlivění nezajistí dostatečnou bezbolestnost, bezpečnost a komfort klienta při operačním zákroku. Používá se u větších operací nebo v případech, kdy operovanou oblast nelze lokálně umrtvit. Narkóza umožňuje provádět těžší zákroky, které navíc postihují více anatomických vrstev tkání nebo orgánů. Při narkóze se klient nachází ve stavu podobném velmi hlubokému spánku, s tím rozdílem, že za něj přejímají některé jeho životní funkce (dýchání) technicky vyspělé přístroje. K dosažení tohoto stavu je nutné přivádět do těla po celou dobu, kdy se klient nachází v narkóze, přiměřené množství účinných látek nitrožilně i dýcháním směsi narkotických plynů. Narkóza je tedy dosažena kombinací a vzájemného zesilování účinků těchto látek. Po celou dobu, kdy se klient nachází v narkóze, je monitorován pomocí moderní elektroniky. Nejmělčí forma celkové narkózy se nazývá analgosedace. Jedná se v podstatě o uměle regulovaný spánek, základní životní funkce jsou pouze monitorovány. Tento typ narkózy bývá většinou kombinován s aplikací lokálního anestetika.

Zdroj: Anestezie a narkóza

Důsledky nedostatku spánku

Nedostatek spánku způsobuje následující:

  • problémy s pamětí;
  • deprese;
  • oslabení imunitního systému;
  • zvýšení vnímání bolesti.

Zdroj: Dostatek spánku


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP