Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

PRÁŠKOVÉ JÍDLO MANA

OBSAH

Příprava

MANA je (nebo přinejmenším má být) tekutá plnohodnotná náhražka jídla. Je to vlastně prášek, který smícháte s vodou, olejem, protřepete, necháte chvilku nasakovat, a máte připraveno jedno hlavní denní jídlo. mana je jídlo budoucnosti. Jedná se v podstatě o tekuté jídlo kašovité konzistence, které poskytne vše potřebné, co tělo může potřebovat.

Zdroj: MANA - recenze

Diskuze

V diskuzi JINÉ ŘEŠENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel .

Jedno vím jistě bez masa nepřežiju ani den. Jsem chlap a mám rád jídlo! Raději se budu cpát tím Enzycolem nebo co to je a žena mi to nutí než omezit jídlo. Doufám, že to pomůže.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gabriel.

dobry den chci se zeptat jestli vam ten enzycol pomaha

Zdroj: diskuze Jiné řešení

MANA a hubnutí

MANA není dietní program, jde o nutričně vyváženou a lehce stravitelnou stravu, která nahrazuje tradiční jídlo, přičemž šetří čas i náklady na přípravu tradičních pokrmů. MANA je spolehlivý a vyvážený zdroj energie, který má nízký glykemický a insulinemický index. Představuje dokonalý způsob, jak se udržet v tempu po celý den. Nicméně s MANOU lze i redukovat váhu, jelikož máte vyváženou a pravidelnou stravu.

Zdroj: MANA - recenze

Diskuze

V diskuzi KOKTEJL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Já většinou mám nakoupené jídlo od Ketodiet. Jak svačiny tak snídaně, snažím se držet jejich jídelníčku.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Romča.

Jak jste snimi spokojená? Já bych je moc ráda vyzkoušela tak sháním recenze.

Zdroj: diskuze Koktejl na hubnutí

Kde koupit MANA drink

Zde najdete další informace o výrobku MANA.

Je zde i uvedena cena. Heureka tento produkt v nabídce nemá.

Zdroj: MANA - recenze

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ JÍDLO PŘI WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Javůrková.

Koukala jsem na nevhodné jídlo při warfarinu. Nejdříve jsem si přečetla co se všechno nesmí jíst a teď na konci článku je jídelníček. Překvapilo mě, že se tam píše např. k svačině kiwi (vždyť je zakázané) a různé druhy potravin. Nevím tedy co manžel může jíst a nesmí. Děkuji za radu Javůrková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To jste to špatně pochopila. U Warfarinu není žádná potravina zakázaná. Co je u Warfarinu důležité, je udržet každý den stejný příjem vitamínu K. Proto mohou být v jídelníčku i potraviny s vyšším obsahem vitamínu K, ale jsou zde jen v malém množství. Potraviny s vysokým obsahem vitamínu K jsou označeny jako nevhodné, ale ne zakázané.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné jídlo při warfarinu

Dávkování

Tři nápoje denně by měly být schopny dokonale nahradit běžnou stravu a uspokojit hlad. MANA se podle doporučení jí pětkrát denně v menších dávkách. Nicméně pořád je to jeden sáček na den.

Zdroj: MANA - recenze

Poradna

V naší poradně s názvem GLYCERINOVÉ ČÍPKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav.

Dobré ráno, můžete mi poradit? V úterý 15.2. jedu na magnetickou rezonanci do Prahy. Ráno mám použít čípek na vyprázdnění konečníku. Chci si ho vzít v 6:00 hodin, mohu se pak nasnídat v 7 nebo v 8 hodin? Vyšetření mám ve 13:30, 4 hodiny předtím nemám jíst. Předem Vám děkuji za radu. S pozdravem Ladislav.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Můžete se nasnídat, ale změňte jídlo. K snídani použijte tekutý výživný nápoj, který můžete koupit v lékárně. Jedno balení nahradí jedno jídlo. Kupte si jich víc, ať si můžete dát ještě jeden do 4 hodin před vyšetřením a pak hned po něm.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Glycerinové čípky

Recepty

moje Mana

Ideální je prášek v mixéru smíchat s ovocem, je pak jemný a dobře chutná.

Do jedné dávky s vodou a čtvrtkou lahvičky oleje zamíchejte lžičku instantní kávy. Přidejte i led, rozmixujte a máte „frapučíno“.

Do jedné dávky nápoje MANA přidejte lžičku kakaa a máte kakao.

Rozmixujte dvě dávky nápoje MANA se 6 mraženými jahodami a cele dopoledne si pochutnávejte na úžasném jahodovém a ještě k tomu výživném super zdravém koktejlu.

Recepty jsou variabilní a záleží jen na vaší fantazii, jak bude MANA vypadat. Jisté je, že vás udrží v kondici a je dobrou alternativou po hubnoucí kúře, jelikož si díky ní snadno udržíte váhu.

Zdroj: MANA - recenze

Poradna

V naší poradně s názvem VYRÁŽKA OKOLO ÚST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, mám dotaz co to může být když dcera sní jakékoliv jídlo hned si neumyje ústa když jí zůstane jídlo okolo úst tak se jí objeví vyrážka spíš mi to připadne jako nějaký ekzém.Nechci s tím hned běžet za dětskou doktorkou tak tahle zjištuji co by to mohlo být.Děkuji za názory

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Za dětskou lékařkou byste se svou dcerou jít měla, protože tyhle vyrážky kolem její pusinky můžou mít mnoho příčin a některé zanechávají i jizvy na pleti. A to byste určitě pro svou holčičku nechtěla. Je zapotřebí to vyšetřit, případně odebrat stěry z úst a z pupínků a podle výsledků určit další léčbu. Ta obvykle bývá účinná a do dvou týdnů to zmizí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vyrážka okolo úst

MANA – strava při hubnutí

MANA prášek: Funkční jídlo, které připravíte v šedesáti sekundách! Jediným sáčkem nastartujete organismus kompletní výživou. Produkt obsahuje 2001 kalorií v jediném nápoji. K jednodušší přípravě funkčního jídla poslouží přiložená odměrka z černého plastu. V kompaktním balení se sedmi sáčky máte navařeno na týden. Dle recenzí uživatelů nejde MANA z prášku pořádně rozmíchat v šejkru, pijete lehký prášek, který nechává v puse pachuť. Na stěnách nádoby zůstává olejový film. Prášek vyjde ale levněji než hotový drink.

MANA drink: Dodá tělu ještě více vitamínů a stopových minerálních látek, zajistí komplexní a dostatečný příjem aminokyselin a spektrum mastných kyselin je o poznání pestřejší. Balení je praktické a šroubovací víčko zabraňuje případnému vylití i po otevření nápoje. Jedinou nevýhodu je vysoká cena. Pozitivní je skladování při teplotách do 25 stupňů Celsia. Díky tomu můžete mít svůj drink stále při sobě připravený k zasycení.

MANA prášek a MANA drink obsahují vyvážené složení bez konzumace živočišných produktů. Více než 99 % ingrediencí pochází z přírodních rostlinných zdrojů, čímž vzniká nápoj se všemi vitamíny a minerály, které tělo potřebuje, aby si udrželo vyvážený nutriční příjem.

MANA je nejen snadno stravitelná, ale přináší i pocit spokojenosti a zasycení po každém jídle.

Zdroj: MANA - recenze

Poradna

V naší poradně s názvem SMÍCHANÍM PRAŠKOVÉ SÍRY S VODOU VZNIKÁ SMĚS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef Babuš.

Co vznikne když smíchám praškovou síru s vodou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když se smíchá prášková síra s vodou za normální teploty tak vznikne obyčejná suspenze, protože síra při pokojové teplotě je tzv. alfa síra kosočtverečná (ortorombická) a ta je nerozpustná ve vodě. Když se ale tato suspenze zahřeje na 500 °C tak vznikne sulfan H2S a oxid siřičitý SO2, oboje jsou jedovaté látky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Smíchaním praškové síry s vodou vzniká směs

Testujeme MANU

Nejde o nový koncept, o něco dříve než MANA například vznikl americký Soylent. MANA je stejně kvalitní, navíc je dostupnější a taky levnější. Týdenní zásoba, tedy sedm balíčků (jeden balíček je nově na pět porcí), vyjde na 1 700 korun, pokud začínáte (to je včetně speciální lahve a naběračky), a na 1 400 korun, když už jen doplňujete zásoby. To je cca 48 korun na jednu porci (40 Kč při doplňování zásob), což je opravdu skvělá cena.

Chuť, množství a energie získané z jedné dávky jsou perfektní, nelze nic vytknout, nicméně je mnohem výhodnější si prášek umixovat a předpřipravené drinky nechat lidem, co na to mají.

MANA obsahuje mnoho vlákniny (psyllium), proteinovou složku tvoří sójový protein, který najdete i v řadě proteinových přípravků. Sacharidy dodává pak řada složek jako oves, kukuřice či míza z akácie. Nechybí ani třeba poměrně populární chlorella, lecitin nebo látky pro podporu regenerace po tréninku. Když se podíváte na etiketu, zjistíte, že při 3 až 5 porcích produktu denně, dodáte lehce přes 2 000 kcal (při 400 kcal na porci), což je pro řadu lidí dostačující.

MANA chutná nevýrazně. Nápoj je lehce nasládlý, chuťově podobný ovesné kaši, ale jinak celkem neutrální. Zkonzumovat jednu porci při rozumném tempu zabere kolem 10 minut. V jedné porci do sebe dostanete okolo 500 kalorií.

V návodu se doporučuje začít postupně: jednu porci první den, druhý den dvě a třetí den už pijete jen tento nápoj. Je těžké však nápoj konzumovat někdy i dvakrát denně. Ne z důvodu chuti, ale spíše z důvodů návyku. Asi je to velkou porci vlákniny nebo úplně rozlišným typem stravy, ale střeva pracují a občas jsou po konzumaci křeče. Varování v návodu, že tělo nebude zvyklé, je tedy zcela namístě a je třeba s tím počítat.

Výhody

Veganské jídlo: Jedná se o veganské jídlo, nic nepochází ze zvířat. Autoři tak velmi dobře pokrývají i etickou stránku.

Rychlé jídlo a hned: Příprava zabere opravdu chvilku. Naberete pár lžiček, vsypete do nádoby, smícháte a jste hotovi. Pro snídani či svačinu do práce je to zajímavá možnost.

Vhodné na cesty: Pevná nádoba, ve které se nápoj míchá i konzumuje, je vhodná pro přenášení. Nerozbije se tak snadno, a když se dobře uzavře, nekape ani neprotéká nic ven, což je někdy u obyčejných PET lahví problém.

Nevýhody

Cena: Ta je bohužel vysoká. 60 Kč za porci, za den pak při 3 porcích denně 180 Kč, to je částka pro řadu lidí neúnosná, i z tohoto důvodu je doporučená konzumace mimo dosah některých lidí. Jedno jídlo v restauraci může stát tolik, kolik MANA na den, ale ne každý do restaurací chodí. Klasické jídlo doma vyjde zřejmě levněji než tento produkt, při jeho přípravě však nespotřebováváte energie, netrávíte čas v obchodech ani přípravou. Pokud je pro vás čas důležitější než peníze, pak je cena MANY v pořádku.

Nepříjemný start: Někoho mohou odradit i počáteční problémy, které může zažít, ale každé tělo reaguje jinak a určitě ze zkušenosti ostatních tento bod bude každým popisován jinak. Fáze rozjezdu může být i zcela bez problémů.

Nevhodné pro celiaky: MANA sice je moderní, ale jeden směr se nepodařilo zatím pokrýt – není bez lepku. Ale to neznamená, že do budoucna verze bez lepku nebude.

Nespolečenské jídlo: Není to jako sednout si do restaurace s přáteli a popovídat si. MANU si namícháte a je hotovo a do restaurace nepotřebujete.

Co chybí: Kousání, nemáte se do čeho zakousnout. U této stravy zjistíte, že člověk má vypěstované návyky a reflexy spojené s jídlem!

Zdroj: MANA - recenze

Poradna

V naší poradně s názvem SLINIVKA A POHYB PO ZÁNĚTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

DOTAZ:

1. Kdy lze po akutním zánětu slinivky (hospitalizace v nemocnici), začít sportovat (pouze rekreačně), běhání, plavání aj.. ??

2. Dietou se doporučuje, menší porce jídla a častěji denně, nebo klasika, ráno snídaně, oběd, večeře ?????

Děkuji za reakce

Petr

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Se sportováním je možné začít hned, jak se objeví přirozená touha po sportu a neprojevuje se žádná bolest nebo jiné nepříjemné pocity. Začíná se zlehka a postupně se přidává na intenzitě. Jídlo zachovejte v režimu vydatná snídaně, oběd a chudší večeře. Mezi hlavními jídly zařaďte ještě svačiny s poloviční vydatnostní než následující hlavní jidlo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze SLINIVKA A POHYB PO ZÁNĚTU

Jídelníček

Příklad I:

  • 1. jídlo – 80 g ovesných vloček, 200 ml polotučného mléka, 70 g lesního ovoce, 10 g medových kroužků, 1 ks Oreo sušenky, 30 g proteinu
  • 2. jídlo – 200 g kuřecích prsou, 90 g těstovin, 20 g olivového oleje, 150 g žampionů
  • 3. jídlo – 50 g sýru Parenica, 250 g odtučněného tvarohu, 10 g medu, 30 g arašídového másla

Příklad II:

  • 1. jídlo – 80 g ovesných vloček, 1 vejce, 25 g proteinu, 3 kostičky Milky, 1 jablko
  • 2. jídlo – 200 g kuřecích prsou, 10 g olivového oleje, 80 g rýže, 150 g ředkviček, 140 g rajčat
  • 3. jídlo – 125 g sýru Mozzarella light, 80 g kuřecí šunky, 100 g ředkviček, 100 g rajčat, 140 g jogurtu Milko-čoko, 20 g arašídového másla

Poměr živin u těchto příkladů je cca 170–180 g sacharidů, 65–70 g tuku a 150–160 g bílkovin. Hmotnost všech potravin je uvedena v jejich původním stavu před tepelnou úpravou.

Celkový příjem se tak pohybuje okolo 1 900 kcal. Součástí jídelníčku jsou silové tréninky, a to 4–5x týdně.

Zdroj: Iifym

Diskuze

V diskuzi REFLUX JÍCNU - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den,
moc děkuji za reakci. Já to mám již 3.roky. Nic optimálníjo jsem za tu dobu nevychytal. Jablečny ocet jsem zkoušel také, ale také bez efektu.Horké mi nevadí
Studené je dost nepříjemné. Snažím se najít optimální jídlo. Je mi ale po všem špatně i když mi jídlo chutná. Pokud někdo na něco přijde budu za radu moc rád. Nevím, zda by nebylo dobré to odoperovat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marian.

Dobry vecer Pavle.Ja mam BP tiez 3roky.Stale mam problemi.Je to hrozny stav.Beru 2xnolpazu a 3xitoprit a ziadne zlepseni.Raz za rok chodim na gastro na hadicu Vystriedal som troch lekarov.Uz neviem co mam jest.Spavam v plosede mam postel pod hlavu podlozenu o 5cm a 3 vankuse.Zubudim sa vzdy u nohu postele.Neviem ci sa to da operovat.Lekari vravia ze na operaciu to nieje.CHcel by som sa skontaktovat s niekym kto tuto operaciu postupil a jak sa po nej citi.Cital som jednu recenziu a ten dotycny pisal ze banuje ze operaciu nepostupil skor.Drzim palce vsetkym.

Zdroj: diskuze Reflux jícnu - dieta

Domácí zavařování hotových jídel

Konzervace hotových jídel je vcelku jednoduchá záležitost. Zavařovat můžete téměř všechno, polévky, omáčky, ryby, uzeniny nebo maso. Důležité je nejprve jídlo uvařit a pak můžete začít. Je několik zásad, které je nutné při zavařování dodržet:

  • mít vždy čisté ruce;
  • mít perfektně čisté zavařovací sklenice s víčky, aby se jídlo nekazilo;
  • sklenice plnit vždy jen do 2/3, aby víčka při zavařování dobře chytla;
  • pokud se zavařuje maso, používat vždy víčka s červeným těsněním;
  • maso před zavařováním zbavit kostí;
  • těsnost víčka ověřit otočením sklenice dnem nahoru, nesmí vytékat;
  • pokud i přes toto všechno se stane, že se jídlo zdá zkažené, nikdy ho nekonzumovat.

Uzavřené sklenice naplněné hotovým jídlem postavíme do hrnce s vodou a zavařujeme při teplotě 100 °C zhruba 1,5 hodiny. Druhý den postup zopakujeme a zavařujeme ještě jednou po dobu 1 hodiny.

Zdroj: Zavařování hotových jídel do sklenic

Poradna

V naší poradně s názvem REFLUX JÍCNU - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jája.

K večeři tlačenku s octem a cibulí?To jako vážně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

A proč ne? Je-li to jen tlačenka, ocet a cibule a BEZ PEČIVA, tak je to skvělé jídlo, které nijak nezhorší potíže s refluxem.

Zdroj: diskuze Reflux jícnu - dieta

Plánování jídla

Při plánování jídla pro své blízké trpící vředem mějte na paměti následující:

  • Menší, častá jídla jsou lépe tolerována u jedince s vředem, zejména když se cítí nekomfortně.
  • Poslední jídlo nebo svačinu je vhodné konzumovat dvě nebo více hodin před spaním.

Pravdou je, že neexistují žádná přesná pravidla, pokud jde o potraviny pro pacienty s vředovým onemocněním, kromě vyhýbání se těm potravinám, které způsobují nepříjemné a dráždivé pocity. Pacient by neměl mít problém s dostatečnou výživou. Pokud máte vy nebo váš blízký zájem o to, jaké jídlo jíst, nebo pokud se vám zdá, že některá jídla vředy zhoršují, poraďte se se svým lékařem nebo dietním specialistou.

Zdroj: Vředy na dvanácterníku - vhodná strava

Diskuze

V diskuzi JAKE JIDLO NA SLINIVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarek.

co jist na nemocnou slinivku

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jake jidlo na slinivku

Čemu se vyhnout

Konkrétní potraviny nezpůsobují vředy, mohou však zhoršovat jejich příznaky. Exacerbace neboli nové vzplanutí chronické choroby na základě příjmu potravin je subjektivní. Je tedy těžké říct, které jídlo bude zhoršovat příznaky u dané osoby. A tak namísto dřívějších doporučení, že jedna strava vyhovuje všem, nabízejí lékaři v současnosti obecnější pokyny. Pokud si nemocný všimne, že mu určité jídlo způsobuje problém, prostě se mu musí vyhýbat a informovat o tom svého lékaře.

Potraviny, které mohou lidem s vředem způsobit nepříjemný pocit:

  • maso s vysokým obsahem tuku
  • koření
  • citrusové plody a šťávy
  • rajčatové výrobky
  • káva a čaj
  • čokoláda
  • alkoholické nápoje
  • pikantní jídla

Zdroj: Vředy na dvanácterníku - vhodná strava

Zavařování hlavních jídel

Zavařené jídlo (zavařit jídlo, zavařená jídla) se hodí na dovolenou, na cesty do kamionu, nebo i v případě, že máte na přípravu oběda či večeře málo času. Zavařená domácí jídla jsou chutná a výhodou je jejich rychlá příprava.

Doporučení:

  • Zjistit, o jaké konzervy bude na dovolené opravdový zájem.
  • Poohlédnout se v knihovničce (pra)rodičů po starší literatuře s tematikou domácího konzervování (změnil se tvar sklenic, ale zásady zůstaly stejné).
  • Nastudovat příznaky botulismu a první pomoci při podezření.
  • Naprosto čisté zavařovací sklenice.
  • Ideálně úplně nová, nepoužitá, ale propařená víčka.
  • Dvojí sterilizace varem (po dva dny za sebou jdoucími).
  • Maso nejdřív takzvaně „předdělat“.
  • Do polotovaru nepřidávat mléko ani mouku.
  • Pokud charakter konzervy dovolí, po otevření převařit.
  • Bezpečnostní opatření raději předimenzovat než podcenit.

Zdroj: Zavařování omáček do sklenic

Co je to funkce Crisp

Každý si přeje, aby jeho jídlo bylo ze všech stran křupavé a propečené a aby mu to umožnila právě mikrovlnka. Moderní mikrovlnné trouby uvedené požadavky splňují. Jedinečná patentovaná funkce Crisp slouží k tomu, aby pokrmy, jako je například pizza, pečené kuře, hranolky, chléb nebo koláče, byly dokonale upečené (pečení na crispu, recepty s crispem). Díky funkci Crisp z vás bude kuchařka, která pomocí mikrovlnky vykouzlí báječné pochoutky. Základní technologií umožňující tuto funkci je dvojitý emisní systém, respektive 3D systém, gril a pánev na pečení Crisp. Kdybychom chtěli použít pánev Crisp ve výrobku bez dvojité emise, výsledek by se nedostavil.

Funkce Crisp je kombinací tří systémů tepelné úpravy jídel stisknutím jednoho tlačítka:

  • Mikrovlny z horního vstupního bodu jídlo vaří.
  • Quartz gril peče a zapéká jídlo sálavým teplem shora.
  • Mikrovlny z dolního vstupního bodu zahřívají pánev Crisp prostřednictvím aktivní vrstvy na dně pánve.

Rozšířením funkce Crisp v rámci regulačního systému Electronic je Auto Weight Crisp. Tato funkce nabízí 4 přednastavené programy pečení ze zmrazeného stavu pro bramborové hranolky, pizzu, koláče a drůbež. Před přípravou některého z těchto jídel stačí zvolit potravinovou třídu a mikroprocesor trouby zařídí vše ostatní.

Zdroj: Crisp recepty

Dieta při zánětu slinivky

Vyhněte se všem jídlům, která nadýmají a mohou způsobit podráždění žaludku i střev. Také je potřeba se vyhýbat ovoci, které má jadérka a pecky (maliny, ostružiny). Meloun sám o sobě neškodí, ale pozor na pecky!.

Je potřeba se vyhýbat uzeninám, špeku, mastným jídlům, bílému pečivu, sladkostem, tučným mléčným výrobkům a pod. Z ovoce a zeleniny vylučte všechno, co nadýmá, naopak švestky, jablka, mandarinky a podobně jsou přijatelné.

Podrobnosti o dietě na slinivku se dočtete v našem článku Dieta na slinivku.



Zdroj: Vhodné jídlo při zánětu slinivky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Gabriela Štummerová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP