Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

PŘECHOD A MENSTRUACE

OBSAH

Jak u sebe poznat menopauzu

Přechod začíná tím, že menstruace se stává nepravidelnou, zároveň je i slabší a trvá i kratší dobu. Doba mezi jednotlivými cykly se obvykle prodlužuje, mění se i průběh menstruace, někdy může mít menstruace rychlý ale o to silnější průběh, někdy může trvat déle, ale být slabá. U každé ženy je to jiné. Společné mají jen to, že nakonec dojde k tomu, že se menstruace nakonec zcela ztratí, čemuž se říká menopauza. Během menopauzy se funkce vaječníků utlumuje.

Zdroj: Přechod u žen

Diskuze

V diskuzi PŘECHOD A DÉLKA MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Čermáková.

Je mi 50 let.Příznaky přechodu se u mě projevují.Nyní menstruace trvá již
třetí týden.Předtím zkracující cvklus.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Přechod a délka menstruace

Dlouhá menstruace v přechodu

Dlouhá menstruace v přechodu vyžaduje jediné, a to gynekologické vyšetření a popřípadě následnou kyretáž.

Zdroj: Prodloužená menstruace

Diskuze

V diskuzi MENSTRUACE 2 DNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Silvie.

Mám to také tak. Věk 44, menzes 2,5 dne a..čekám co z toho bude. Sem tam pobolívá v podbřišku. Spíš takové tlaky. Asi přechod? To ale brzo...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kačka.

Ahoj, no u mě je opět vše v normálu.Menstruci mám 5-6 dnů. Byla jsem zřejmě celkově prochlazená. Vliv na to může mít i prostředí kde pracuji. Počkej do druhé menstruace a uvidíš, pokud se to bude opakovat navštiv lékaře. Někdy to může zablbnout.

Zdroj: diskuze Injekce pro vyvolání menstruace v menopauze

Slabá menstruace

Ani krátká menstruace nebo velmi slabá menstruace nejsou v pořádku. Mohou vám naznačovat zvýšenou funkci štítné žlázy či nemoc ledvin.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Poradna

V naší poradně s názvem PŘECHOD A TĚHOTENSTVÍ V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maria Kališová.

Může žena přít do iného stavu když je v přechodu? Poslední menstruaci jsem měla v loni na podzim.Toje už tak tři roky co mívam mestruaci dvakrát do roka.Děkují za brzkou otpovět.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Je-li přítomna menstruace, může stále dojít k otěhotnění. Doporučuji koupit těhotenský test a pokud vyjde pozitivně, tak situaci co nejdříve řešit se svým gynekologem.

Zdroj: diskuze Přechod a těhotenství v přechodu

Dlouhá slabá menstruace

Dlouhá slabá menstruace může být projevem počátečního těhotenství, nebo se objevuje u děvčat, která začínají menstruovat. Je opravdu běžné, že v začátcích bývá menstruace slabá a dlouhá.

Zdroj: Prodloužená menstruace

Diskuze

V diskuzi PŘECHOD DLOUHÁ MENSTRUACE PŘÍRODNÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Hanousková.

Dobrý den,
48 let, 2 děti, 1/2 roku nejím mléčné věci, vejce a nyní 3 měsíce i maso, tzn. 1/4 roku jsem veganka bez čehokoliv živočišného. Během této doby se mi začala objevovat nepravidelná menstruace (přechod, veganka)? Vždy 1 měsíc mám menses např. 3 týdny, další měsíc nic, pak zase krvácím 3-5 týdnů a další zase nic. Je možné, že mi díky veg. stravování chybí nějaké vitaminy, minerály, nebo je to přechodem (hormony)? Má někdo, kdo se stravuje vegansky zkušenosti s léčbou pomocí přírodních prostředků, abych nemusela na kyretáž, narkózu apod.? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ella.

Dobry den, vegetarianum muze chybet zelezo, to je v koprivovem caji. A Pak Vam mohou chybet bilkoviny.
Mohla byste z zvazit udelat jeden krok zpet a udelat prechod na veg. stravu mirnejsi a dva Tri mesice zkusit jistt vajicka, jestli by to pomohlo a dat telu sanci si zvyknout. Telo je zvykle si brat ziviny, vitaminy, mineraly, bilkoviny, esencialmi oleje a takhle se musi znovu adaptovat na nove zdroje. Take tahini, mandlova pasta, kesu pasta jsou intenzivnim zdrojem techto veci.

Zdroj: diskuze Přechod dlouhá menstruace přírodní léčba

Kdy se dá říci, že menstruace je moc dlouhá

Přechod je přirozený proces probíhající v těle každé ženy, přesto byste měly o příznacích blížící se menopauzy vždy informovat lékaře. Zvlášť pokud se u vás objeví například velmi silné nebo velmi dlouhé menstruační krvácení, cyklus je zkrácen na méně než 21 dní nebo špiníte či krvácíte během cyklu. Nikdy nepodceňujte tento stav.

Zdroj: Dlouhá menstruace v přechodu

Diskuze

V diskuzi MENSTRUACE 2 DNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kačka.

Dobrý den,

je mi 44 let, měla jsem menzes pouze 2 dny.Začala jsem brát léky na bolest zad, ale nezdá se mi, že by to mohly ovlivnit.Nikdy předtím se mi to nestalo.Předtím jsem měla menstruaci normální 5 -6 dní. Antikoncepci neberu. Je možné, že bych mohla být těhotná?Nebo již začínající přechod? Musím počkat měsíc do další menstruace, nebo si mohu udělat těhotenský test dřív?

Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Silvie.

Mám to také tak. Věk 44, menzes 2,5 dne a..čekám co z toho bude. Sem tam pobolívá v podbřišku. Spíš takové tlaky. Asi přechod? To ale brzo...

Zdroj: diskuze Injekce pro vyvolání menstruace v menopauze

Menstruace dlouhá tři týdny

U takto dlouhé menstruace je vhodné ultrazvukové vyšetření. Je podstatné zjistit, jaká je sliznice při nepravidelném cyklu. Pokud se jedná o jednorázové krvácení, tak se většinou samo upraví, protože menstruace závisí na mnoha faktorech.

Zdroj: Prodloužená menstruace

Poradna

V naší poradně s názvem MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

Prosím je mi 47 let vždy jsem měla menstruaci pravidelně ale už jednou se mi stalo že jsem menstruaci dostala se 14 denním zpožděním a teď jsem lela mít menstruaci v lednu 2016 a je únor a ještě jsem ji nedostala už přes měsíc. Je to nějaká porucha?? Děkuji za odpověď Jarka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě vcházíte do nové etapy svého života. Začíná u Vás období zvané menopauza, lidově řečeno přechod. Co to je, co Vás v tomto období čeká a jaká jsou rizika, se dozvíte v těchto článcích: www.ceskyprehled.cz/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Menstruace

Umělý přechod u žen

Umělý přechod mohou lékaři u žen vyvolat úmyslně po odstranění vaječníků, tento stav je dočasný.

Zdroj: Přechod u žen

Poradna

V naší poradně s názvem DLOUHÁ MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nina.

Dobry den, je možné že můžu přijít do přechodu v 39 letech ? mám posledni rok dosti podivné nálady, bolesti havy ,nechut k sexu a další negativa ;( ted poslednich pul roku si menstruace dělaji co chtějí , jsem úplně zoufala, 7.10 jsem začala špinit do toho bolest na leve strane vaječníku a zad, bolest ustala a od 11.10 pak silné krvácení do 15.10 a doposud slabé krvácení. Nikdy jsem problém s menses neměla až poslední půl rok, tohle je asi nejzávažnější. Předem děkuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To asi ještě nebude přechod. Za výkyvy ve vašem cyklu možná může estrogen. Třeba u vás došlo k poklesu tohoto ženského pohlavního hormonu, což by chtělo ověřit laboratorním vyšetřením krve. Prodiskutujte to se svým gynekologem, určitě vám navrhne vhodné řešení, které vás zbaví těchto nepříjemností.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dlouhá menstruace

Menstruace

Žena ve fertilním věku může menstruaci očekávat po čtyřech až šesti týdnech po zákroku. Pokud se jedná o ženu v přechodu, tak se menstruace nedostaví.

Zdroj: Kyretáž v přechodu

Diskuze

V diskuzi TRITTICO A MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

dobrý den chci se zeptat jestli může mít trittico vliv na zpoždění menstruace?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Světlana.

Trittico obecně neovlivňuje menstruaci.

Zdroj: diskuze Trittico a menstruace

Jak dlouho trvá přechod u ženy

Předčasná menopauza je menopauza, která u ženy začne před čtyřicátým rokem jejího života. Přechod u mladých žen není běžný, ale řadu žen i tak postihuje.

Zdroj: Přechod u žen

Poradna

V naší poradně s názvem SEX PŘI MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivanka.

Dobrý den. S přítelem jsem měla pohlavní styk v době menstruace. Při sexu došlo k úniku spermií. Je možné, že mohu otěhotnět?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V době menstruace je vajíčko vypuzeno z dělohy a dostává se ven z těla. Čím déle od prvních příznaků menstruace, tím je menší šance na jeho oplození. Sama tedy zjistěte, jak dlouho od začátku menstruace došlo k po hlavnímu styku, a podle toho si odpovězte na svou otázku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sex při menstruaci

Menstruace v přechodu

Nepravidelná menstruace jako signál přicházející menopauzy se vyhne asi jen 10 % žen. Je velmi neobvyklé, že se menopauza objeví u ženy ze dne na den, respektive z měsíce na měsíc tak, že najednou zmizí úplně. Přirozenější pro menopauzu je nenápadný vleklý nástup a různé symptomy, jako je nepravidelná menstruace, krvácení v menopauze, vynechání menstruace, čímž vlastně postupně nenápadně ženě oznamuje menopauza svůj příchod.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Poradna

V naší poradně s názvem PŘECHOD U ŽEN PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den
měsíc od měsíce mám kratší menstruaci. Pravidelně jsem mívala 4 dny, teď mívám jen jeden den. Přestala jsem mít chuť na sex. Může se jednat o přechod?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

To může být přechod. Dohodněte se se svým gynekologem na vhodné léčbě.

Zdroj: diskuze Přechod u žen příznaky

Jak dlouho trvá

Přechod u ženy je individuální, záleží na typu obtíží, typu léčby, životním stylu a podobně. Akutní potíže, například typické návaly, u většiny žen vymizí v průběhu prvních tří až pěti let, nicméně část žen má tyto potíže až do velmi vysokého věku. Může je pociťovat i více než dvacet let po přechodu. Rovněž projevy chronického klimakterického syndromu mohou zasáhnout až ve stáří.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Špinění místo menstruace

Nepravidelná menstruace je odchylka od pravidelného cyklu ženy, který je ale pro každou z nás rozdílný. Za standardní menstruační cyklus se považuje cyklus v délce 28–31 dní, přičemž krvácení trvá 5 dní. Protože každá z žen má cyklus jinak pravidelný a trvající v jiné délce, tak pro každou i nepravidelnost znamená něco jiného. Společné pravidlo je, že pokud má žena několik po sobě následujících měsíců menstruaci trvající v jiné délce a jinak pravidelně než obyčejně, tak to označujeme za nepravidelnou menstruaci.

Nepravidelná menstruace v přechodu znamená:

  • opakující se nepravidelná perioda;
  • příliš častá perioda;
  • zmeškaná perioda;
  • změny v síle menstruace – špinění místo menstruace.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Kdy začíná přechod u ženy

Průměrný věk menopauzy je 49–51 let. Období přechodu probíhá obvykle mezi 45. a 60. rokem věku. Výjimečně (v jednom procentu případů) dochází k nástupu klimakteria a vyhasnutí funkce vaječníků již před 40. rokem, v tom případě je určitě vhodné vyhledat lékaře, protože ženy s takzvaným předčasným ovariálním selháním mají četné zdravotní problémy, vyšší riziko různých onemocnění i častější úmrtnost.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Delší menstruace než obvykle

Dlouhá menstruace si žádá gynekologickou prohlídku s provedením sonografického vyšetření. Vhodné je podání vitamínu C, který by mohl krvácení zmírnit, ale důležité je skutečně gynekologické vyšetření, neboť lékař může nasadit vhodnou terapii na lékařský předpis dle svého zvážení. Obecně platí, že pokud stále při antikoncepci krvácíte, jistě to není normální, takže neodkládejte vyšetření.

Zdroj: Prodloužená menstruace

Bolestivá menstruace v přechodu

Pokud se objeví při menstruaci bolesti, je vhodné projevit pochopení, ale situaci zbytečně nedramatizovat. Jsou-li bolesti silné a neustávají, je rozumné navštívit lékaře. Cílem je odhalit, zda za bolestmi během menstruace nestojí jiný, vážnější problém. Psychické problémy mohou být příčinou bolestivé menstruace i u dospělých žen – stačí, když se dvakrát až třikrát po sobě objeví bolesti během menstruace, a každou následující menstruaci už pak žena očekává se strachem z další bolesti. Stejně negativně se pod tyto problémy podepisuje stres. Pokud je totiž člověk ve stresu, často se cítí, jako by měl stažené vnitřnosti, a to doslova.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Menstruace trvající 14 dní

Menstruace trvající 14 dní může být způsobena hormonální dysbalancí, je tedy třeba vyhledat lékaře. Dlouhé krvácení se může objevit například u nově nasazené antikoncepce, což je nežádoucí účinek nově nasazené hormonální antikoncepce. Je dobré doužívat antikoncepci, po 7denní pauze nasadit další, pokud by se toto opakovalo i druhý a třetí měsíc, určitě vyhledejte gynekologa, který zváží změnu antikoncepce za jinou.

Zdroj: Prodloužená menstruace


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP