Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

PŘÍRODNÍ LÉČBA ŽALUDEČNÍCH VŘEDŮ

OBSAH

Žaludeční vředy a čokoláda

U žaludečních vředů se nedoporučuje konzumace čokolády. To proto, že čokoláda patří mezi potraviny, které stimulují tvorbu žaludečních šťáv. Mezi ně patří kromě čokolády i káva, silný čaj, alkohol, sladkosti. Kečup a hořčice se řadí mezi dráždivé potraviny, a proto rovněž nejsou vhodné. Semínka a ořechy při šetřící dietě taktéž nelze doporučit.

Zdroj: Dieta při žaludečním vředu

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁNÍ CONDRA PO OPERACÍ ŽALUDEČNÍCH VŘEDŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marešová Jaroslava.

Prosím o sdělění, zda je možno bez rizika užívat GS Condro Diamant. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bez rizika to bohužel není. U některých lidí, kteří užívali chondroitin sulfát a glukosamin, došlo ke zhoršení gastritidy. U jednoho užívajícího gastritida vznikla během léčby těmito dvěma látkami. Pokud jste po operaci žaludečních vředů, tak se raději poraďte se svým ošetřujícím lékařem, protože on zná průběh a vážnost vaší žaludeční choroby. Určitě užívání GS Condro Diamant možné bude, ale bude potřeba hlídat stav vašeho žaludku během této léčby. A právě na tomto hlídání se domluvte s lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a GS condro diamant

Léky na žaludeční vředy

Podíl na vzniku žaludečních vředů má i bakterie Helicobacter pylori. Ta dokáže přežívat v kyselém prostředí žaludku a má ji až polovina populace v České republice. Tato bakterie způsobí žaludeční vředy ale jen někomu, většina nositelů žádný problém nemá. K léčbě se využívají antibiotika a současně je ovlivňována agresivita žaludeční sekrece například blokátory protonové pumpy.

Při záchvatu bolesti způsobené vředem se používají léky k tlumení obtíží – antacida, které sníží kyselost a na krátkou dobu pomohou. Situaci však neřeší. Nejpoužívanější a nejúčinnější jsou léky blokující sekreci kyseliny chlorovodíkové v žaludku, zejména blokátory protonové pumpy, jako Helicid a podobné přípravky. Pokud je u pacienta s žaludečním vředem objevena Helicobacter pylori, měla by být součástí léčby i likvidace této bakterie. Na to se používají antibiotika. Po přeléčení se může infekce opakovaně vracet, pokud například pacient nezmění svůj životní styl.

Chirurgická léčba žaludečních vředů se provádí zcela výjimečně, a to pouze při komplikacích. Jde zejména o krvácení, proniknutí vředu do břišní dutiny, neprůchodnost žaludku nebo dvanácterníku jizvami po vředech nebo při podezření na zhoubný nádor.

Zdroj: Žaludeční vředy - vhodná strava

Léčba žaludečního vředu

Při silné bolesti se používají léky k tlumení obtíží trávicího ústrojí (antacida), které sníží kyselost a na krátkou dobu pomohou. Situaci však neřeší. Nejpoužívanější a nejúčinnější jsou léky blokující sekreci kyseliny chlorovodíkové v žaludku, zejména blokátory protonové pumpy. Pokud je u pacienta s žaludečním vředem objeven Helicobacter pylori, měla by být součástí léčby i jeho likvidace. Na to se používají antibiotika. Chirurgická léčba žaludečních vředů se provádí zcela výjimečně, a to pouze při komplikacích. Jde zejména o krvácení, proniknutí vředu do břišní dutiny, neprůchodnost žaludku nebo dvanácterníku nebo podezření na zhoubný nádor.

Zdroj: Žaludeční vředy

Poradna

V naší poradně s názvem JAKY TUK NA VARENI PRI ZALUDECNICH VREDECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.rozkopalova.

Dobry den mam spise dotaz na jakem tuku se vari dietni jidla pri zaludecnich vredech.dekuji za odoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Dietní jídla se vaří bez tuku, buď v páře, ve vodě nebo v troubě. Olej se používá olivový a jen do salátů. U žaludečních vředů zapomeňte na jíšku a jakékoliv zahušťování moukou. To překyseluje žaludek. Zahušťujte moučnými bramborami.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaky tuk na vareni pri zaludecnich vredech

Žaludeční vředy a pivo

Bakterie, která stojí za vznikem žaludečních vředů, se jmenuje Helicobacter pylori. Může způsobit žaludeční vředy, i když ne každý, kdo má tuto infekci, jimi trpí. První onemocnění se může projevit už v dětství, ale člověk může znovu onemocnět i v pozdějším věku. H. pylori může způsobit dlouhotrvající onemocnění. Někdy je možné uzdravit se bez léčení, ale často jsou antibiotika jediným způsobem, jak se vyléčit. Pitím jednoho nebo dvou půllitrů piva týdně snižujete množství bakterie Helicobacter pylori cca o 11 %. Tři až šest půllitrů snižuje toto množství o 6 %, ale ti, co pijí více, už chráněni nejsou. Pivo i víno mají totiž antibakteriální účinek.

Zdroj: Dieta při žaludečním vředu

Poradna

V naší poradně s názvem CO JÍST NA ŽALUDEČNÍ VŘEDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Recept na žaludeční vředy .Nemohu nikde najít jak co uvařit ,prosím o celé recepty děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Několik receptů na to co vařit při žaludečních vředech je zde odstavec.uzdravimse.…

Zdroj: diskuze Co jíst na žaludeční vředy

Babské rady na žaludeční vředy

V případě žaludečních vředů může pomoci přírodní léčba. Ta spočívá v konzumaci těch potravin, které pomáhají posílit přirozenou obranu sliznice. Tvorbu potřebného hlenu podporují například lněná semínka vyluhovaná ve vlažné vodě. Nápomocný je i gel z aloe vera. Při peptických vředech jsou velmi účinným lékem brambory, a to hlavně pro svůj obsah vitaminu C a zásaditou povahu. Stačí 2–3 brambory denně vařené ve slupce, pečené nasucho nebo jako pyré. Brambory nesmažte ani k nim nepřidávejte mléko. Také dobře přežvýkaná mandle potlačí pálení žáhy a sníží kyselost v žaludku. Snižuje tvorbu žaludeční kyseliny a výrazně snižuje aktivitu vředu. Velmi vhodnou potravinou pro pacienty je proso, které se používá zbavené slupek jako jáhly.

Při bolesti se doporučuje ledový obklad na bolestivé místo nebo na páteř mezi lopatky. Lepší ochranný povlak na sliznici pomáhá vytvořit sliz lněného semene, jak již bylo uvedeno výše. Sliz získáte vyluhováním lněného semene ve vlažné vodě po dobu 2–4 hodin. Užívejte 2 polévkové lžíce 15 minut před jídlem. Velmi prospěšná je údajně i jahodová kúra. 3–4 dny nepřijímejte žádnou jinou potravu než zdravé, dobře dozrálé neslazené jahody. Snězte 1,5–2 kg jahod denně. Dobře je rozžvýkejte.

Při bolestech břicha i jako prevence pomohou například heřmánek, kostival, puškvorec, světlík lékařský či zeměžluč. Rakytník je také dobrý pomocník, který hojí sliznice a pomáhá léčit žaludeční vředy.

Zdroj: Dieta při žaludečním vředu

Diskuze

V diskuzi PŘÍRODNÍ LÉČBA RŮŽOVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie polomska.

mám s tím také problém.pozor na sálavé teplo a ostré jidlo.Také vypustit s jídelníčku mouku a sladké a alkohol.Problém dělá í káva.Dobré je mirvaso krem který stáhne zarudnuti ,stojikolem 550kč.musi napsa recept kožař.Vydrží až 12h bledá tvář.Zatim nevím nic nové,používám od mixy krém.rikají že je dobrý leiser.15000na 2 roky .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Luro52.

Moc děkuji za radu. L.R.

Zdroj: diskuze Přírodní léčba růžovky

Jak zabránit vředům?

Chcete-li snížit riziko vzniku vředů:

  • nekuřte;
  • vyhněte se alkoholu;
  • neužívejte Aspirin a nesteroidní léky;
  • pokud již máte příznaky onemocnění, obraťte se co nejdříve na svého lékaře.

Zdroj: Co je to nemoc peptického vředu?

Diskuze

V diskuzi AKNÉ .A PŘÍRODNÍ LÉČBA. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý de u akné mám vyzkoušeno u syna hlavně pleť čistit a na to se mi nejvíce osvědčilo přírodní mýdlo z mexické kosmetiky Tepezcohuite strom kůže. Mýdlo je hlavně dobré pro léčbu jizev po akné.Je to vynikající kosmetika i pro léčbu atopického ekzému, lupenky, je čistě přírodní, bez kortikoidů. Podívjte se na :www.tepezcohuite.cz/… M.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Akné .a přírodní léčba.

Co pomáhá na žaludeční vředy

U žaludečních vředů je vhodná nedráždivá strava, tudíž zdravá, vyrovnaná a racionální dieta. Mléčné výrobky, zelenina a v menším množství ovoce by měly být součástí každodenní stravy. Základem je jíst pravidelně a v klidu a dávat přednost několika menším porcím. Negativní roli mohou sehrát dráždivá a ostrá jídla, nadmíra citrusového ovoce a džusů. Stejně tak se nedoporučuje konzumace černé kávy, colových nápojů, alkoholu a kouření. Nedoporučované pokrmy a nápoje mohou dokonce stát za vznikem žaludečních vředů, proto by si i zdraví lidé měli dávat pozor na jejich nadměrnou konzumaci. Naopak vyvážená strava je velmi dobrou prevencí.

Doporučení

Vyvarovat se pokud možno stressu, pravidelně a v klidu se stravovat, nekouřit, nepít nadměrné množství černé kávy (více než 3 šálky denně), nepít koncentrovaný alkohol a vyvarovat se dlouhodobého užívání nesteroidních antirevmatik (Brufen, Indomethacin, Diclofenac). Důležitý je i dostatek spánku a pravidelná fyzická aktivita.

Vhodné jsou naopak mléčné výrobky, na žaludek působí dobře u řady nemocných například jedna sklenice piva.

Zdroj: Žaludeční vředy - vhodná strava

Diskuze

V diskuzi LÉČENÍ ČERVENÝCH NOHOU PO VYLÉČENÍ BERCOVÝCH VŘEDŮ NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Charous.

Nepíšete nic co by mě pomohlo nechte to lékařum a nepleťte nám hlavy Já chci vědět jakoiu mast mám použít po vyléčených bolačkách bercových vředů BERCOVÝCH vředů když mě nohy červenají. Indiferentní pasta doporučená lékařem moc nezabírá. A nohy navíc boli nohy pořád To by chtělo zase prášek proti bolesti
a zase doktor nic neví. Useknout si mnohy nechci Dřevěny by mě nebolely. ale na vozík nemám. V květnu mě bude teprve 82 let a chtěl bych ještě něco užít.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léčení červených nohou po vyléčení bercových vředů nohou

Dieta po operaci žaludečního vředu

Vyhněte se dráždivé stravě, tedy jídlům kořeněným, pálivým a těžce stravitelným. Nepijte kávu a koncentrovaný alkohol (destiláty, víno). Nejezte nalačno větší množství sladkého. Nekuřte, kouření zhoršuje a prodlužuje hojení vředu.

Zdroj: Žaludeční vředy - vhodná strava

Diskuze

V diskuzi PŘÍRODNÍ LÉČBA VAGINÁLNÍ MYKÓZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Dobrý den,

ze své zkušenosti s léčbou vaginální mykózy, kdy jsem zkusila opravdu všechno, mohu doporučit vaginální tělísko Scarlett od www.medicaherba.cz

Trpěla jsem opakujícími se výtoky a svěděním. Na radu gynekologa jsem vyzkoušela snad vše. Co jsem si načetla, tak léčba není jen o lécích, ale i životním stylu a mnoha dalších faktorech. Nevěřila jsem, že by mi Scarlett pomohl, ale po dokončení léčby jsem byla mile překvapena. Navíc se jedná o přírodní tělísko, takže žádná chemie.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Krist5.

Máte někdo jakékoliv zkušenosti s přípravkem NaturGyn? Je to přírodní přípravek na vaginální obtíže a infekce močových cest. Byl mi doporučen. Budu ráda za jakékoliv reakce. Děkuji.

Zdroj: diskuze Přírodní léčba vaginální mykózy

Čaj na žaludeční vředy

Ingredience: 3 díly květu slézu, 1 díl květu heřmánku, 1 díl květu tymiánu, 1 díl květu měsíčku

Postup: Připravíme si uvedené množství květů slézu, měsíčku, tymiánu a heřmánku. Vše smícháme a 2 lžíce směsi dáme do 1/2 l vlažné vody a necháme 2 hodiny macerovat. Poté směs pomalu zahříváme téměř k varu, odstavíme a necháme 15 minut přikryté vyluhovat. Čaj na žaludeční vředy přecedíme a pijeme po částech půl hodiny před každým jídlem. Léčbu žaludečních vředů podpoříme (kromě pití čaje) převážně zásaditou dietou.

Zdroj: Žaludeční vředy - vhodná strava

Diskuze

V diskuzi LÉČENÍ BÉRCOVÝCH VŘEDŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Světlana.

Citlivost v oblasti vředu je dlouhodobou záležitostí a vy jste vyléčení zvládl perfektně, určitě vám lékař předepsal léky proti bolesti. Končetinu je dobré během dne odlehčovat a to tak, aby byla nad rovinou hrudníku. Pokud dlouhodobě sedíte a nebo máte nevyhnutelné cestování, pokuste se s nohami pohybovat, aby se napomohlo žilnímu návratu krve zpět do srdce. Denně provádějte cévní gymnastiku nejméně třikrát denně po dobu asi 3 minut - kružte nohami v kotnících, přitahujte špičky, krčte a natahujte prsty u nohou. Dobré je pohybovat nohami při každé příležitosti. Pomáhá i masáž v okolí rány. Na ráně během masáže nechte vlhký čtverec – namočený ve vodě. Do okolí rány naneste mastný krém a jemnými pohyby masírujte celé okolí rány, můžete pokračovat cca 5 cm do okolí rány a také celý zbytek končetiny ke kolenu. Vždy postupujte od spodu nahoru k srdci. Tím pomůžete i lymfatickému systému. Masáž by měla trvat alespoň 5 minut. Hlavně nezapomínejte si odpočinout a to nejméně na 2 hodiny po obědě s podloženými končetinami. Toto onemocnění vyžaduje trpělivost a pevné nervy :). Výborný je Ok balsám na masáže, ale je dražší. Držím palce, Světlana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Špor Karel.

Děkuji za rady,které využiji v další léčbě,ještě ale dotaz jaké léky klidní bolest,doktorka mně nic nenapsala a běžně dostupné léky nefungují ibalgin,apd.

Zdroj: diskuze Léčení bércových vředů

Jaké bylinky na dnu

Léčba dny bylinkami se jednoznačně doporučuje. Jak již bylo popsáno, nejen vědci, ale i naše babičky používají na dnu celer, kopřivy, třešně a podobně. Dna a její léčba je v současnosti opravdu hodně diskutované téma, jelikož dochází k nárůstu tohoto onemocnění.

Zdroj: Nemoc dna a její přírodní léčba

Diskuze

V diskuzi PŘÍRODNÍ LÉČBA RŮŽOVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lubomíra.

prosím, může mi někdo, kdo se vyléčil od růžovky napsat,jak??? Moc děkuji L.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie polomska.

mám s tím také problém.pozor na sálavé teplo a ostré jidlo.Také vypustit s jídelníčku mouku a sladké a alkohol.Problém dělá í káva.Dobré je mirvaso krem který stáhne zarudnuti ,stojikolem 550kč.musi napsa recept kožař.Vydrží až 12h bledá tvář.Zatim nevím nic nové,používám od mixy krém.rikají že je dobrý leiser.15000na 2 roky .

Zdroj: diskuze Přírodní léčba růžovky

Přírodní léčba hemoroidů

Existuje mnoho odvětví přírodní medicíny. Žádné z nich nepomůže všem bez rozdílu, proto je třeba vyzkoušet, které z nich je vhodné a blízké právě vám:

  • Aromaterapie nám radí do koupele přidat šest kapek citrónového, levandulového, rozmarýnového, cypřišového nebo jalovcového oleje. Tři poslední oleje nepoužívejte, pokud trpíte hemoroidy v těhotenství.
  • Pokud je vznik hemoroidů spojen se zácpou, zkuste zjistit příčinu i v duševní oblasti, začít s relaxací, cvičením jógy a podobně.
  • Můžete navštívit také homeopata a nechat si poradit vhodná homeopatika.

Zdroj: Přírodní léčba hemoroidů

Jak se vředy léčí?

Nesprávná léčba vředů může vést k závažným zdravotním problémům. Existuje několik způsobů léčby tohoto onemocnění, včetně změn životního stylu, omezení příjmu mléčných výrobků, užívání léků nebo podstoupení operace.

Změna životního stylu

Doporučuje se odstranění látek způsobujících příčiny vředů. Určitě byste měli přestat s kouřením a konzumací alkoholu. Vředy mohou být způsobeny i nesteroidní léčbou, kterou je tedy nutné pozastavit.

Léky na vředy

  • Inhibitory protonové pumpy (PPI) jsou léky snižující hladinu kyseliny a umožňující tak léčbu vředů.
  • Antibiotika se používají při léčbě infekce Helicobacter pylori. Existují různé kombinace antibiotik přijímaných jednou až dvakrát týdně spolu s PPI.
  • Horní endoskopie je ideální léčbou krvácivých vředů.
  • Chirurgie je nutná v případě, že vřed vytvořil otvor ve stěně žaludku nebo v případě vážného krvácení, které není možné zastavit endoskopicky.

Léčí mléko vředy?

Nedoporučuje se konzumace mléka jako léku na vředy, protože je naopak zhoršuje. Mléko způsobuje pouze krátkodobou úlevu od bolesti, sice krátkodobě uklidní sliznici žaludku, následně však stimuluje produkci žaludeční kyseliny a trávicích šťáv, což vede ke zhoršení vředů.

Zdroj: Co je to nemoc peptického vředu?

Žaludeční vředy přírodní léčba

O odstranění žaludečních vředů se můžete pokusit tradiční čínskou bylinnou medicínou, která je namíchána z 11 druhů bylinek. Byliny se vsypou do skleněné varné konvice, zalijí se 750–1 500 ml studené vody a nechají louhovat přibližně 1 hodinu. Poté se zalitá směs uvede prudce do varu, přičemž konvice zůstává odkrytá, aby se zabránilo nadměrnému zpěnění. Po uvedení do varu se nádoba přikryje tak, aby z konvice mohla unikat pára, a na mírném ohni vaříme ještě 30 minut. Poté vývar scedíme a po mírném vychlazení můžeme pít. Scezené byliny necháme v nádobě. Při přípravě druhého, obvykle večerního čaje, se byliny opět zalijí cca 500–750 ml vody a celý proces vaření se opakuje. Byliny se však už nelouhují. Ranní odvar je možné si připravit současně s večerním. Takto připravený odvar z bylin se pije vždy před jídlem a vždy teplý. Doporučujeme postup přípravy čaje dodržet, neboť čaj k pití po ránu bude silnější. Mějte na mysli, že k léčbě je potřeba dlouhý a kvalitní spánek, čaj působí močopudně, proto se navečer pije čaj slabší a minimálně 3 hodiny před ulehnutím na lůžko. V případě problémů s konzumací nápoje (je hořký), jej lze zpočátku trochu naředit či zapíjet vodou, případně osladit či zajíst medem.

Zdroj: Žaludeční vředy

Přírodní léčba astmatu s alergií

Přírodní léčba astmatu s alergií se dá řešit pomocí čínské medicíny. Zhruba půlroční léčebná kúra je aplikována pomocí akupunktury a bylin za účelem zvýšení celkové imunity organismu. Poté se k akupunktuře přidají i bylinné směsi ve formě tablet zaměřených přímo na astma a horní cesty dýchací, které se užívají pravidelně (plus příležitostně baňkování a nahřívání akupunkturních bodů moxou). Léčba čínskou medicínou je pomalá, dlouhodobá a nákladná (není hrazena) a vyžaduje spolupráci pacienta. Zaměřuje se však na léčbu celého člověka. Neodmyslitelnou součástí léčby je současné užívání předcházející terapie, přičemž dochází ke snižování léčebných dávek.

Zdroj: Alternativní léčba astmatu

Kdo trpí vředy?

Můžete být náchylnější k rozvoji vředů, pokud:

  • jste infikován bakterií Helicobacter pylori;
  • užíváte léky (Aspirin, Ibuprofen atd.);
  • je toto onemocnění ve vaší rodinné anamnéze;
  • trpíte onemocněním jater, ledvin nebo plicním onemocněním;
  • pravidelně konzumujete alkohol;
  • jste starší padesáti let.

Zdroj: Co je to nemoc peptického vředu?

Přírodní antibiotika na angínu

Mezi přírodní antibiotika na angínu patří: merlík a picao preto.

Zdroj: Přírodní antibiotika


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP