Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

PUCHYRKY NA ZADECKU

OBSAH

Dyshidrotický ekzém podle Wikipedie

Dyshidrotický ekzém se projevuje drobnými svědivými pupínky/puchýřky na dlaních rukou a na nohou. Spouštěcími faktory mohou být psychická nepohoda, stres, strava a další. Někdy vyvolávají zhoršení některé potraviny, jako rajčata, ananas, pomeranče, citróny a další. Sami vyzkoušejte, co vám jak při manipulaci, tak při konzumaci ekzém zhoršuje. Používejte šetrné mycí prostředky. Důležité je puchýřky neškrábat. Zde se můžete podívat, jak vypadá dyshidrotický ekzém.

Komplikací jsou opakující se léze, které jsou svědivé a často se infikují. Přesná příčina vzniku onemocnění je neznámá. Léčba je dlouhodobá pomocí mastí s kortikoidy a perorálně se používají antihistaminika.

Zdroj: Dyshidrotický ekzém

Diskuze

V diskuzi PUCHYRKY NA RUCICKACH U KOJENCU,OKOLO NEHTU- JE MU 7 TYDNU.DEKUJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Mame puchyrky okolo nehtiku a prstikach.synovi je 7 tydnu.Zvraceni a prujem od narozeni.U lekare kazdy tyden a vse je pry vporadku.Uz nevim co mam delat.Dnes se objevily ty puchyrky.Dekuji za nejake informace.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Puchyrky na rucickach u kojencu,okolo nehtu- je mu 7 tydnu.dekuji

Vodnaté puchýřky na rukou u dětí

Vodnaté puchýřky na rukou dětí mohou být projevem infekce, alergie, podráždění nebo poleptání.

Příčiny

Vodnaté puchýřky na rukou často doprovázejí mykózu. Pokud tomu tak je, je lepší navštívit kožního lékaře, který zhodnotí stav dítěte a rozhodne o případné léčbě.

Léčba

Jako první pomoc můžete zkusit jednak koupel ve vodě s octem (6 lžic na 1 l vody), jednak krém Canespor. Pokud tento postup nebude úspěšný, navštivte dermatologa.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na těle

Diskuze

V diskuzi MOJE ZKUSENOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adriana.

Ahoj, Weledu jsem nedavno objevila, mam desetimesicni ditko, cili pouzivam hlavne pro nej. Nejvic si nemohu vynachvalit detsky zubni gel a taky pak mesickovy krem na opruzeniny na zadecku. A taky krasne voni. :)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Moje zkusenost

Komplikace

Pro většinu lidí s dyshidrózou jsou vodnaté puchýřky jen svědivá nepříjemnost. U jiných může bolest a svědění omezovat používání rukou nebo nohou. Intenzivní škrábání může zvýšit riziko rozvoje bakteriální infekce v postižené kůži.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na nohou

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA JAZYKA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Paters.

Uz dlhsie sa mi robia na jazyku te gulicky co to ?
Prosim rychlo odpovede na mail

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mám na jazyků byli povlak a červené tečky až dnes se mi udělaly puchyrky, vůbec sem neměla horečky nic jen me bolelo v krku asi ccca 2dní. Je to vážný neboj se jedná o něco ?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Příznaky

Vodnaté puchýřky spojené s dyshidrózou se nejčastěji vyskytují na stranách prstů a dlaních. Někdy mohou být postiženy i chodidla. Puchýře jsou obvykle malé o šířce kolem 1 mm a jsou seskupené do shluků.

V závažnějších případech se mohou malé puchýře spojit a vytvořit větší puchýře. Kůže postižená dyshidrózou může být bolestivá a velmi svědivá. Puchýře zaschnou a odlupují se asi za tři týdny.

Dyshidróza má tendenci se poměrně pravidelně opakovat měsíce nebo roky.

Foto

Zde si můžete prohlédnout fotografie příznaků dyshidrózy: vodnaté puchýřky foto.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na nohou

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA JAZYKA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Paters.

Uz dlhsie sa mi robia na jazyku te gulicky co to ?
Prosim rychlo odpovede na mail

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nikol.

Objevily se mi puchyrky na jazyku,mám tam i bílý povlak,neboli mě krk ani nic.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Vodové pupínky

Vodové pupínky mohou být způsobeny dyshidrotickou dermatitidou. Je to typ ekzému, který se omezuje na prsty, dlaně a plosky nohou a projevuje se červenými skvrnami s puchýřky naplněnými čirou tekutinou. Puchýřky postupně praskají a kůže se olupuje. Toto onemocnění je považováno za druh atopického ekzému, ale může být projevem kontaktního alergického ekzému.

Zdroj: Co znamenají pupínky

Diskuze

V diskuzi VODNATÉ PUCHÝŘKY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Již delší dobu se mi tvoří puchýřky které jsou podlité tekutinou která velmi často praskne a odtéká. Kožní lékařka mi doporučila na léčbu gázovým polštářkem IalugenPlus po této terapii se mi vše zhojí ale po několika dnech se zase tyto puchýřky objeví a je to velmi nepříjemné. Otékají mě kotníky na obou nohách. Mám chronickou obstrukčí nemoc, a diabetes druhého typu. Jak bych měl pokračovat v léčbě?
Zdeněk Kopeček Děkuji za kladnou odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kozlova marie.

mám nateklé nohy puchýřky které praskají a tečou

Zdroj: diskuze Vodnaté puchýřky na nohou

Puchýřky vzadu na jazyku

Fyziologický povrch jazyka je pokryt sliznicí, která nahoře vybíhá v různě velké papily, takže jazyk je drsný. Pokud máte dlouhodobě na jazyku puchýřky, mohou být signálem závažnějšího onemocnění, jako je rakovina. Ta se projevuje nejprve bílým nestíratelným povlakem, později se může sliznice vyklenout nad povrch a tvořit puchýřky vzadu na jazyku. Okolí je oteklé a samotný povrch nádoru může lehce krvácet.

Rakovina jazyka postihuje třikrát více muže než ženy a objevuje se od 40. roku života, vrcholem výskytu je věk kolem 60 let. Významným faktorem pro její vznik je kouření, konzumace alkoholu, a to hlavně destilátů, dráždění sliznice jazyka zubními implantáty, protézami, ostrou zubní výplní, významná je také nedostatečná zubní hygiena.

Pro úspěšné vyléčení je nutné, aby pacient přišel k lékaři včas. U malých nádorů je na prvním místě v léčbě chirurgické odstranění. U větších typů se tento výkon kombinuje s ozařováním.

Zdroj: Puchýřky na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem VODNATÉ PUCHÝŘKY NA CHODIDLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

U plísně se nedělají puchýřky podlité vodou. Takové puchýře, které popisujete, vznikají tehdy, když dochází k mechanickému otlačení. Navštívení lékaře by bylo vhodné, ale zřejmě bude třeba využít zkušeností jednak kožního lékaře a zároveň i ortopéda, který odhalí příčiny otlaků.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zbyněk.

zapomněl jsem dodat že plísní jsem trpěl před těmito puchýřky .. tak jsem právě předpokládal že toto může být další projev plísně ..

děkuji

Zdroj: diskuze Vodnaté puchýřky na chodidle

Vodnaté puchýřky na dlaních a chodidlech

Vodnaté puchýřky nebo vyrážka na rukou a na nohou mohou být banálním problémem vzniklým z nedbalosti nebo špatnou hygienou, ale také mohou signalizovat závažnější onemocnění.

Příčiny

Některá infekční a chronická onemocnění jsou charakterizována viditelnými kožními projevy ve formě puchýřků. Může se jednat například o lupénku či atopický ekzém, o přenosné choroby, jako je svrab, či jiná parazitární onemocnění. Rovněž různé alergie se často projevují kopřivkou s výskytem vodnatých puchýřků.

Léčba

Léčba je pokaždé zcela individuální a závisí na příčině vzniku puchýřků. Neznalost etiologie nemoci může vést ke komplikacím. Pouze v případě lehkého opálení či popálení může být ošetření v domácím prostředí provedeno bez lékařské pomoci. Ve všech ostatních případech je vhodné se obrátit na lékaře.

První pomoc

Tyčinka proti vzniku puchýřů – omezí tření a vznik puchýřů, je neviditelná, ideální pro otevřenou obuv, snadno se aplikuje a nezanechává stopy.

Hydrokoloidní náplasti na puchýřky – urychlují hojení a především snižují bolestivost a vytvářejí „druhou“ kůži. Slouží také jako prevence vzniku puchýřů.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na těle

Neštovice

Neštovice jsou velmi častým infekčním onemocněním.

Příznaky

Neštovice jsou charakteristické tím, že se na těle dítěte zobrazí všechna stadia nemoci současně. Z růžových flíčků se stanou bezbarvé puchýřky, které se potom změní ve stroupky. Vyrážku nejprve zpozorujete ve vláskách, brzy se však rozšíří po celém těle. Puchýřky mohou být i na ústní sliznici.

Co s tím dělat

Dítě je nakažlivé až 10 dní, dokud se nevyloupne poslední stroupek. Aby pupínky tolik nesvědily, mažou se tekutým pudrem či gelem. Důležité je dohlédnout, aby se děti neškrábaly. Když se stroupek strhne, zůstávají po něm jizvy.

Obrázky

Takto vypadají neštovice u dětí.

Zdroj: Dětské pupínky

Poradna

V naší poradně s názvem VAROVNÉ PŘÍZNAKY RAKOVINY JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala.

zdravim,prosim o radu,mam na jazyku puchyrky a bolaky uplne vsude i pod jazykem,nemuzu mluvit ani moc jist a pit,nic mi nezabira stale to boli, muze to byt rakovina?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rakovina ze začátku nazasahuje celý jazyk. Určitě to bude jen nějaká infekce a nebo alergická reakce. Blíže se k tomu může vyjádřit zubní lékař do jehož působnosti patří nemoci jazyka. Dohodněte si prohlídku na zubním.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosim o radu

Vyrážka ve vlasech u dětí

Příčiny

Vyrážka ve vlasech může signalizovat výsev planých neštovic. Nejprve vyrážku zpozorujete ve vlasech, brzy se však rozšíří po celém těle. Puchýřky mohou být i v ústech. Zpočátku jsou viditelné jen růžové flíčky. Ty se však záhy změní na bezbarvé puchýřky a později stroupky.

Léčba

Onemocnění je nakažlivé až do chvíle, než se vyloupne poslední stroupek. Pupínky hrozně svědí, lékař vám zřejmě doporučí mazat je tekutým pudrem a někdy i dezinfekční vodičkou. Děti si pupínky nesmějí škrábat. Když si totiž strhnou stroupky, zůstanou jim po nich jizvy. Proti planým neštovicím je možné nechat dítě očkovat. Dítě by mělo být po celou dobu v klidu, v teple a vyvarovat se přímého slunce.

Zdroj: Boláky ve vlasech

Puchýř na jazyku

Pokud se vám objevily na jazyku malé bolestivé puchýřky, jde pravděpodobně o afty. Afty na jazyku často souvisí s oslabenou imunitou, pacient by měl dbát na doplnění vhodných vitamínů, které slouží především jako prevence. Jde zejména o vitamín B12, který najdeme v mléce, vejcích, masu a vnitřnostech, a také o kyselinu listovou, která obsahuje vitamín B9 a je přítomna v zelenině. Důležitý je rovněž vitamín C, který podporuje naši obranyschopnost. Najdete ho v různých druzích ovoce i zeleniny. Vitamíny můžete přijímat také prostřednictvím kapslí nebo doplňků stravy, které zakoupíte v lékárně.

Ačkoli afty samy o sobě nejsou nijak závažným onemocněním, jde o dost nepříjemný a bolestivý problém. Bolest aft na jazyku pomáhá zmírňovat cucání kostky ledu, čímž si ostatně také vhodně doplňujete tekutiny. Doporučuje se kloktání odvaru ze šalvěje lékařské, která má antiseptické a léčivé účinky. Dbejte také na pravidelnou ústní hygienu: čištění zubů a výplachy.

Zdroj: Puchýřky na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKLÝ STEHENNÍ SVAL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květoslava Panošková.

Před půl rokem jsem se nešťastně ohnula a pocítila jsem palčivou bolest. Po půl hodině jsem při příjezdu domů už nemohla vystoupit z auta.Na druhý den jsem měla tak obrovskou modřinu--která se zvětšovala po celé noze. Do týdne jsem měla modrou celou nohu. Dnes mě zbyla bolest v sedací části sedím na půlce zadečku jinak nevydržím. Potřebovala bych vědět zda mohu nohu zatěžovat(třeba opatrně) nebo nepokoušet to. Lékař mě řekl že se jedná o prasklý sval ale že se s tím nedá nic dělat, že mě to bude bolet 2 až--3 měsíce. Mazala jsem si to Heparoidem---jinak nic.Bolest poloviny zadečku je velice nepříjemná. Předem děkuji za odpověď.Panoškova Květa
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To, co nyní prožíváte se svou nohou, je důsledek stylu Vašeho dosavadního života. Z velké části jste ho prožila v sedě. Ráda sedíte, že ano? S tím souvisí i Vaše nadváha a stav tkání uvnitř těla. Když totiž tělo pravidelně netrénujete, tak ho dostáváte do tak zvaného vegetativního klidu. Když klid trvá dlouho, celý život, tak to se pak všechny regenerační procesy k tomu přizpůsobí a začnou produkovat méně odolné tkáně. Proto, když pak chcete od takové tkáně 100% výkon, jako za mlada, tak dochází k na/utržení svalu a výronům krve v takovém rozsahu, jako na Vaší fotografii. Uvědomte si, že když se předkloníte se svojí váhou, tak je to značná zátěž na hamstring, který nevydrží a natrhne se. Hamstring je několikahlavý sval a je ukotven právě v kyčelní oblasti. Hojení bude trvat dva až tři měsíce a během něj je třeba nohu postupně zatěžovat, například jízdou na kole nebo plaváním. S největší pravděpodobností se bude toto zranění opakovat. V životě je to zařízeno, že dnešek prožíváme tak, jak jsme si ho včera a předevčírem připravili. Vy jste si vybrala posedávání a konzumní způsob života, jiní zas sport a kulturu těla. Pokud si chcete pomoci, tak zhubněte a naučte se několik vhodných cviků pro udržení těla v kondici. Se zhubnutím Vám může pomoci tento článek: www.ceskenemoci.cz/d…
S naučením vhodných cviků Vám pomůže místní fyzioterapeut.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prasklý stehenní sval

Co znamenají puchýřky na jazyku u dětí

Puchýřky na jazyku dětí mohou znamenat onemocnění zvané moučnivka. Toto onemocnění patří mezi časté infekce dětí, nejčastěji se objevuje v dutině ústní u novorozenců a kojenců do 2. měsíce věku. Není výjimkou ani u malých dětí nebo u dospělých osob, které mají slabý imunitní systém anebo mají chronické onemocnění jater. U dětí se moučnivka objevuje také během užívání antibiotik. Antibiotika se dostanou do mateřského mléka a zabíjí tak užitečné bakterie a udržují kvasinky při životě, čímž může dojít k jejich přemnožení. Moučnivka tak může vzniknout u dětí, které se narodily císařským řezem, ale matka byla nucena ihned po porodu začít brát antibiotika. Možný přenos moučnivky je také přes hračky, se kterými si dítě hraje a strká si je neustále do pusy (hlavně během období růstu zubů). Rodiče by proto měli dbát na časté umývání gumových hraček, popřípadě prát hračky látkové.

Léčba moučnivky spočívá ve vytírání pusinky miminka vatovou tyčinkou namočenou v 0,5% roztoku genciánové violeti (její karcinogenita již byla vyvrácena), nebo ve výtažku z grepových jader (Citrovitalu), nebo lze použít citronovo-glycerinové tyčinky Med-Comfort nebo Pagavit, zkusit můžete také Nystatin. Vhodný je jídelníček bohatý na brukvovitou a jinou zelenou zeleninu, česnek, cibuli nebo křen.

Zdroj: Puchýřky na jazyku

Červené skvrny na jazyku

Červené fleky na jazyku mohou signalizovat slintavku. Onemocnění lidí označované lidově jako „slintavka“ nemá se skutečnou slintavkou a kulhavkou zvířat nic společného. Jde o virové onemocnění, které většinou postihuje děti ve věku do deseti let a vyvolává je kmen viru Coxsakie. Tato choroba se snadno šíří především v dětských kolektivech (školkách a školách). Tato nemoc je charakterizována bolestivými červenými puchýři na jazyku a v jiných částech úst, projevuje se také kožní vyrážkou na dlaních, chodidlech, nohou a prstech. Puchýřky se změní na vřed po několika dnech. Nemoc se přenáší slinami, kýcháním, kašlem a infikovanou stolicí. Časté mytí rukou, důkladné čištění špinavých ploch, dětských hraček a zašpiněného prádla je nejlepší obranou proti tomuto viru. Léčba zahrnuje odpočinek, hydrataci a užívání léků na úlevu od bolesti. Proti nemoci není specifický lék, ale nemocní jej ani nepotřebují, protože choroba obvykle po týdnu sama odezní.

Zdroj: Puchýřky na jazyku

Kdy se může udělat puchýř na jazyku

Existují různé formy puchýřů a každá z nich se objeví z jiného důvodu. Patří sem: puchýřky na jazyku při horečce; opary; afty; slintavka, která se projevuje puchýři na jazyku; kvasinková infekce; avitaminóza; alergie; nedostatek vitamínu B, poranění jazyka, kousnutí se do jazyka.

Zdroj: Puchýře na jazyku

Novorozenecká vyrážka

Běžná novorozenecká vyrážka se objeví brzy po porodu, většinou okolo 3. týdne života. Během několika dní sama bez léčení zmizí. Kůže novorozence je velmi citlivá, proto se na ní snadno objeví kopřivka, pupínky nebo vyrážka.

Příznaky

U dětí se může objevit po celém těle, na rukou, na zadečku pod plenkami nebo pouze na obličeji. Projevuje se tak alergie, infekční nemoci, atopický ekzém nebo pouze běžné novorozenecké akné.

Co s tím dělat

Původ vyrážky u dětí pozná spolehlivě pouze kožní lékař. I když může kůže miminka vypadat někdy děsivě, většinou nejde o závažný problém.

Obrázky

Takto vypadá novorozenecká vyrážka.

Zdroj: Dětské pupínky

Domácí léčba

Léčba domácími prostředky může zahrnovat:

  • Aplikace obkladů
    Mokré, chladné obklady mohou pomoci snížit svědění.
  • Užívání léků proti svědění
    Volně prodejné antihistaminické léky, jako je difenhydramin (PSILO-BALSAM) nebo loratadin (Claritin) mohou pomoci zmírnit svědění.
  • Aplikace vilínu
    Namáčení postižených oblastí do vilínu může urychlit hojení.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na nohou


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP