Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

PUPINKY NA JAZYCE

OBSAH

Puchýřky vzadu na jazyku

Pupínky na jazyku jsou většinou malé velikosti. Mohou se objevovat téměř po celém jazyku, často zasahují špičku jazyka nebo kořen jazyka, jsou buď bílé, nebo červené, mezi nimi může být povlak. V některých případech může mít postižený i teplotu. Pupínky mohou být bolestivé nebo naopak nebolestivé.

Příčiny:

  • afty;
  • podráždění papily jazyka – například příliš kořeněným jídlem;
  • rakovina jazyka – objevuje se však spíše u lidí nad 50 let;
  • únava a vyčerpání.

Ve většině případů zmizí pupínky na jazyku do 5 dní samy od sebe. Pokud nezmizí asi po 14 dnech, tak byste měli navštívit lékaře. Lékař najde příčinu pupínků a zároveň stanoví správnou léčbu.

Zdroj: Zvětšené papily na jazyku

Diskuze

V diskuzi IIFYM KALKULAČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta Kulhánková.

Dobrý den,

pomůžete mi najít IIFYM kalkulačku v českém jazyce.

Díky.
M.K.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Iifym kalkulačka

Zvětšené papily na jazyku

Jazykové papily jsou normálním nálezem na jazyku, jsou to výběžky povrchového epitelu jazyka. Tyto papily zduří v případě, že se jim něco „nelíbí“. Někdy to bývá nesprávná strava, hodně kořeněná, aromatická, jindy nikotin při kouření, alergie nebo cizí těleso v jazyce. Při nesprávné životosprávě zduřelé papily zůstanou natrvalo, léčba neexistuje.

Zdroj: Červené pupínky na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem PUPINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renáta.

Dobrý večer chci se zeptat můj malí má na jednom ramene maličké pupinky a pár má na noze nevíte co to může být?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

To bude nejspíše kopřivka. Zajděte s ním v pondělí na kožní, kde Vám řeknou co to je a jak to léčit.

Zdroj: diskuze Pupinky

Pupínky v krku

Pokud se objeví pupínky na mandlích a měkkém patře, pak se jedná o onemocnění zvané herpangína. Je to onemocnění enterovirového původu. V případě, že se pupínky a drobné vřídky nacházejí i na jiných místech dutiny ústní, jedná se o herpetickou infekci.

Zdroj: Co znamenají pupínky

Poradna

V naší poradně s názvem PUPINKY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý večir
Mám dotaz přítel má po nohou pupinky vypada to jako akne kdyz to zmačkne tak stoho viteče bila tekutina neboli ho to a ani to nesvedi Jen se delaji dalsi a dalsi pupinky....... S ceho se mohou takove pupinky delat?? Dekuji za odpovet pridala jsem I foto

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na obrázku je vidět folikulitida, kterou nejčastěji způsobují bakterie. Pro přesné zjištění bude potřeba provést odběr obsahu pupínku v ordinaci kožního lékaře. Tuto návštěvu je potřeba naplánovat na dobu, kdy bude možné vymáčknout bílou tekutinu. Z ní se pak v laboratoři zjistí o co jde, a která antibiotika budou nejúčinnější. Vyléčení od odběru obvykle trvá 3 týdny. Domácími prostředky to bohužel vyléčit nelze.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pupinky na nohou

Pupínky na jazyku

Pupínky na jazyku mohou být způsobeny nedostatkem vitamínu B12, nedostatkem železa, infekcí sliznice ústní dutiny či jejího okolí, nedostatkem tekutin, zánětem dásní, z horších možností pak v úvahu připadá nádor jazyka. Každopádně navštivte lékaře, který určí přesnou diagnózu.

Zdroj: Co znamenají pupínky

Diskuze

V diskuzi JAK VYPADAJÍ POTNIČKY U DOSPĚLÝCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zbynek 23.

prosim o radu pri sezeni se me delaji cervene pupinky ktere,svedi nezkdy pali nevim co stim muze me nekdo poradit predem dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Klara.

Mám na hrudi takové pupínky když je odskrabnu tak krvácí a za chvíli se mi objeví další.Nevite čím to může být a co to je může to být tím že se strašně potím?

Zdroj: diskuze Jak vypadají potničky u dospělých

Pupínky na zadku

Pupínky na zadku mohou být způsobeny kvasinkovou infekcí. Můžete vyzkoušet Imazol krém, pastu, která problémová místa vysuší. Pokud by to zabralo, pokračujte s Imazol krémem alespoň po dobu 3 týdnů. Jinak se doporučuje návštěva kožního lékaře, který vás důkladně prohlédne a určí diagnózu. Pokud jde o nehnisavé pupínky a ložiska, která hodně svědí, pak je třeba použít protizánětlivé krémy na předpis (například Belogent krém).

Zdroj: Co znamenají pupínky

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA JAZYKA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela Fléglová.

Prosím o radu.Bojím se jestli nemám rakovinu jazyku.Na jazyce se mi udělaly bílé skvrny.Nejdřív jsem tam měla menší skvrnu teď jich mám hodně.Může te mě k tomu něco napsat.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bílé flíčky na jazyku mohou ale také nemusí být nutně příznakem rakoviny. Bílé skvrny se na jazyku vytváří mimo jiné při onemocnění leukoplakie nebo lichen planus. U rakoviny jazyka se bílé skvrny vyskytují nejen na jazyku, ale i na dásních nebo v krku. Nejlépe uděláte, když si jazyk necháte prohlédnout zubařem při zubní prohlídce. Tak se nejrychleji dozvíte, co to je a jak to případně léčit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Pupínky na nohou

Pupínky na nohou mohou být způsobené svrabem. Svrab se projevuje na kůži obvykle začervenalými pupínky, které se vyskytují nejčastěji v blízkých dvojicích červených skvrnek. Tyto červené pupínky, jsou znakem zánětu v chodbičkách, kde dochází k reakci s trusem zákožky. Zanícená místa výrazně svědí a jejich rozškrábáním se infekce dále výrazně zhoršuje destrukcí horní vrstvy kůže a zanesením dalších infekcí – nejčastěji bakteriálního původu. Onemocnění svrabem je tedy velice nepříjemným zážitkem a je třeba ho co nejrychleji začít řešit.

Zdroj: Co znamenají pupínky

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZNAMENAJÍ PUPÍNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindriska.kubisova.

dobrý den,,objevili se mi pupinky,,jedna se o svrab ?? nesvědi,,,,,,děkuju
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pupínky podle fotografie mohou být známkou nákazy svrabem. Doporučuji řešit tento problém s praktickým lékařem a nebo v ambulanci kožního lékaře, neb účinné léky na svrab jsou jen na lékařský předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co znamenají pupínky

Červené pupínky na jazyku u dětí

Červené pupínky na jazyku mohou být u dětí způsobeny nedostatkem vitamínu B12, nedostatkem železa, infekcí sliznice ústní dutiny či jejího okolí, nedostatkem tekutin, zánětem dásní, z horších možností pak v úvahu připadá nádor jazyka nebo alergie. Může jít ale o banální podráždění potravinami.

Zdroj: Červené pupínky na jazyku

Diskuze

V diskuzi PUPINKY NA ZADKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Pokud mate nekdo nejake kozni problemy,mohu pomoci,je to pouze prirodni lecbou bez chemickych pridavku.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Ahojte všichni, už asi od 13 se mi začli dělat pupínky na zadku, nějak mě to nebolí a nic, jsou to fakt prťavý pupínky, který pak ale prasknout a udělá se mi červenej flek po kterym mi akorát zůstane jizva :/ Dá se tomu nějak zabránit bez nějakých speciálních přípravků? napište mi na mail prosím, budu moc ráda :)

Zdroj: diskuze Pupinky na zadku

Vodové pupínky

Vodové pupínky mohou být způsobeny dyshidrotickou dermatitidou. Je to typ ekzému, který se omezuje na prsty, dlaně a plosky nohou a projevuje se červenými skvrnami s puchýřky naplněnými čirou tekutinou. Puchýřky postupně praskají a kůže se olupuje. Toto onemocnění je považováno za druh atopického ekzému, ale může být projevem kontaktního alergického ekzému.

Zdroj: Co znamenají pupínky

Diskuze

V diskuzi JAK ZNIČIT AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel SMOLAŘ.

tAK TO SI V KONCÍCH TO SE MI LÍBÍ :D JEN SRANDA KDYBY NĚCO :D KAŽDÝ MÁ PUPÍNKY JE TO DOCELA OBIČEJNÝ :D NE NE ŽI BYCH BYL FANOUŠEK PUPÍNKU TO TEDA NE ALE JE TO NORMAL NEMYSLÍTE? :D PUPÍNKY JSOU CÍL LEKCE ČÍSLO JEDNA UČTE SE OD MISTRA. :D

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Chudák z Veselí.

Hm tak teda díky za radu, ale moc jsi mi nepomohl.Nevím co se ti zdá normálního na tom,mít obličej jak struhadlo,je to nepříjemné a trápí to spoustu lidí.Věřím že spoustu lidí je na tom hůř než já a vůbec to neřeší,ale já proosila o radu.Ingrid

Zdroj: diskuze Jak zničit akné

Pupínky po holení třísel

Dispozice k tvorbě pupínků po holení jsou dané. Někdo se může holit bez použití přípravku na holení, tupou žiletkou a pupínky se mu neudělají, někdo dbá na všechny zásady správného holení a stejně se pupínky objeví. Obecně platí, že důležité je, aby žiletka byla ostrá. Nedoporučuje se chloupky odstraňovat ve vodě. Nezapomeňte při holení použít dámské gely nebo pěny na holení, které pokožku zjemní. Po holení musíte místo ošetřit speciálním balzámem nebo krémem, který pokožku zklidní, případně dezinfikuje.

Zdroj: Co znamenají pupínky

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ PUPÍNKY V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Kocabova.

Dobrý den, mám červené pupínky na jazyku a na vnitřní straně úst. Ten problém mám od doby, kdy jsem si nasadila protézu. Poraďte, jak se toho mám zbavit


Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jediná cesta, jak se toho co nejrychleji zbavit, je zajít do ordinace zubního lékaře, aby vám pupínky prohlédl a zvolil vhodný postup k odstranění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené pupínky v ústech

Proč mám červené pupínky na zadku

Červené pupínky na zadku se vytvářejí především při používání syntetického spodního prádla. Na potírání pupínků na zadku je dobrý éterický olej z australského čajovníku (Tea tree oil) nebo levandulový éterický olej. Také pomáhá celkové pročištění organismu, především tlustého střeva (pomocí juky nebo výplachů střev). A na sprchování a ke koupelím používejte pouze přírodní kosmetické přípravky – výborný je například levandulový sprchový olej.

Zdroj: Pupínky na hýždích

Uhry na zadku

Pokud se vám objeví uhry na zadku, tak se nemusí jednat o akné. Tyto pupínky na hýždích však mohou být stále obtížnější a někdy i bolestivé. Uhry na zadku často zmizí samy od sebe, ale pokud tomu tak není, je zde léčba, která může pomoci. Obecně platí, že akné je definováno jako zanícené póry, pupínky, cysty, které jdou hlouběji pod kůži než obyčejné pupínky. Pokud máte zkušenost s výskytem uhrů na zadku, vždy dbejte na dostatečnou hygienu a pravidelnou výměnu spodního prádla. Také se vyvarujte nošení syntetických materiálů, které nedovolí pokožce dýchat.

Zdroj: Pupínky na hýždích

Svědivé pupínky od blech

Bleší kousnutí vypadá jako červené skvrnky – většinou bez napuchnutí –, které se vyskytují vždy ve shluku. Doporučuje se postříkat okolí Frontlinem a převlíknout postele. Také je důležité najít hnízdo a zlikvidovat ho. Pokud někde blecha je, roztrousí vajíčka všude. Chce to důkladně vysávat všechny skulinky a povrchy.

Zdroj: Co znamenají pupínky

Kojenecké akné

Novorozenecké akné se objevuje se od druhého týdne života a podobá se akné dospělého jedince. Může za něj hormonální nerovnováha, kdy si organismus miminka zvyká fungovat samostatně, bez těla matky.

Příznaky

Novorozenecké akné jsou drobné pupínky na obličeji miminka. Pleť je místy začervenalá, objevuje se vyrážka. Pupínky připomínají klasické pubertální akné s bílou čepičkou (acne vulgaris). Akné u novorozence se nejčastěji objeví 3. týden po porodu.

Co s tím dělat

Pomáhá odvar z řepíku, potírání černým čajem nebo mateřským mlékem. Novorozenecké akné ale odezní většinou samo během několika dní.

Obrázky

Takto vypadá kojenecké akné.

Zdroj: Dětské pupínky

Pupínky ve vlasech

Pupínky ve vlasech patří mezi časté problémy vlasové pokožky. Může se jednat o banální vyrážku i o kvasinkovou infekci nebo o infekci jiného bakteriálního či mykotického původu. Pupínky se týkají dětí i dospělých. Pokud jste na ně ve svých vlasech narazili, zamyslete se nad možnou příčinou tohoto nepříjemného problému. Častým problémem především u mladých lidí je akné ve vlasech, které se šíří z pokožky v okolí vlasů. Na akné ve vlasech mohou pomoci speciální krémy a mastičky. Vhodné je také vlasy oplachovat antibakteriálním výluhem, například z heřmánku nebo řepíku lékařského. Pupínky se mohou objevit také po barvení vlasů. Nemusí se však jednat pouze o alergii na barvu. „Osypat se“ můžete také po nevhodně snědené potravině, po šamponu nebo po jiné kosmetice. Vyrážce zamezíte tak, že odstraníte její příčinu. Pokud vás svědí, rozhodně si ji neškrábejte. Pokožku se pokuste udržovat dostatečně hydratovanou, například použitím rostlinných olejíčků.

Zdroj: Co znamenají pupínky

Lingvální papilitida

Lingvální papilitida je označení pro zánět papily na jazyku.

Zvětšené papily na jazyku

Papily na jazyku jsou fyziologické, někdy však může dojít k jejich zvětšení na základě podráždění potravou či alergickou reakcí.

Puchýřky vzadu na jazyku

Pupínky u kořene jazyka (kořen jazyka pupínky) mohou signalizovat banální, ale i závažná onemocnění, která byla popsána výše v článku. Pokud si nejste jistí příčinou svých zdravotních potíží, je dobré vyhledat lékaře.

Zdroj: Bílý výrůstek na jazyku


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP