Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

ROMADUR

OBSAH

Dieta na dvanácterník

Dvanáctník (latinsky: duodenum; zastarale a hovorově: dvanácterník) je podkovovitě stočená počáteční část tenkého střeva (intestinum tenue) navazující na žaludek. Kromě žaludku do něj rovněž ústí vývod žlučníku z jater a vývody slinivky břišní. Délka dvanáctníku je mezi 20 a 28 cm a jeho průměr činí 3,5 až 4,5 cm. S výjimkou svého začátku je dvanáctník srostlý se zadní stěnou břišní a druhotně krytý nástěnnou pobřišnicí (peritoneum).

Náhradu ochranného hlenu vám poskytne škrob ze syrové brambory, vyzkoušejte tedy následující: Po spánku, kdy je tělo žíznivé, nebo tehdy, kdy je žaludek, dvanáctník i část střeva prázdná (směnaři), vypijte několik lžic škrobu z čerstvé brambory. Škrob připravíte tak, že syrovou bramboru nastrouháte, vyždímáte (nejlepší je malá řezací odstředivka na ovoce) a po chvilce slijete vodnatou bramborovou šťávu a sedlý škrob vypijete. Někdo to vypije bez čekání všechno, jiný se spokojí i s nastrouhanou dření ze syrové brambory. Takto postupuje nestravitelný škrob brambory rychle do střeva a sliznice z něj vstřebává vodu, až ho zahustí a on se stane v podstatě povlakem. Právě tam, kde je ochranného hlenu nejméně, vstřebává sliznice nejvíce a zde se tedy vytvoří nejsilnější vrstva škrobového povlaku. Ten potom jako hlen ochraňuje tuto sliznici před ranními agresivními trávicími šťávami. Zvláště při jejich vyplaveních před prvním jídlem, kdy jsou nejagresivnější a je jich, vzhledem k množství potravy, nejvíce. Škrob je relativně rychle setřen natráveninou, ale následující trávicí šťávy nejsou tak agresivní, a tak škrob svůj ochranný úkol splnil. Ze sušeného škrobu to nejde a do zásoby také ne, což vyplývá z prostorové struktury škrobu v cytoplazmě buněk brambory. Přestože syrové brambory obsahují solanin, tak jeho množství, není-li brambora zelená, neškodí ani při několikaměsíčním užívání. Takže vyzkoušejte každé ráno před snídaní několik lžic bramborového džusu a na noc čaj z heřmánku jako hojivou náplast na celodenní dřinou poničenou sliznici.

Stravujte se nedráždivě, dietně a lehce.

Čerstvé ovoce a zelenina se svými volnými kyselinami na lačno dráždí. Buď si je dejte čerstvé až po jídle, nebo raději konzumujte kompoty a zeleninu dušenou či jinak tepelně upravenou, což se kvůli vláknině zvláště doporučuje.

Potraviny zakázané při dvanáctníkovém onemocnění:

  • alkohol, cigarety
  • pečivo (výrazně okyseluje organismus)
  • rafinovaný cukr (je agresivní na žaludek)
  • smažené a tučné výrobky, chipsy
  • vuřty, uherský salám, vysočina, česnekový salám, paprikový salám, paštika, jitrnice, vinné klobásy a podobně
  • tučné maso – nakládané, konzervované a smažené, divočina
  • šproty, tučné, uzené a nakládané ryby, makrela
  • aromatické a tučné sýry (pivní sýr, syrečky, romadúr, ementál, eidamská cihla, hermelín, niva a podobně)
  • luštěniny – čočka, fazole – obsahují slupky a nadýmají
  • syrová zelenina – ředkev, ledový salát, cibule, česnek, paprika, cibule, nakládaná zelenina, čerstvé i sušené houby
  • ořechy – vlašské ořechy, mandle, slunečnicová semínka, mák
  • káva
  • ovocné džusy
  • ocet
  • ostré koření (pepř, pálivá paprika, kari, zázvor a podobně), masox, sójová omáčka, worcesterská omáčka
  • kvasnice (droždí) kvůli stagnaci jídla v žaludku, má bobtnavé a kvasící účinky, netráví se tak, jak má, poškozuje střeva obzvláště s pečivem
Doporučené potraviny:
  • lehce stravitelné potraviny – nejlépe dušené
  • zelenina – dušená i vařená, trochu čerstvá – hlávkové zelí, mrkev, kedlubny, saláty, řepa, rajče bez slupky, dýně hokkaidó, brokolice, mrkev, květák, petržel, celer, vařené brambory ve slupce mají větší obsah živin; brambory jsou ale lepší pouze čerstvé ve formě šťávy kvůli velkému obsahu škrobů
  • sliz z lněného semínka – doporučuje se 1 lžíce 2x denně (sliz se připraví vyvařením polévkové lžíce do vody)
  • hovězí vývary
  • rostlinná želatina agar
Potraviny povolené občas:
  • rýže, jáhly, pohanka
  • tofu a sója
  • libová masa (ryby, králík, hovězí – vše jen dušené, vařené, nikdy ne smažené); pozor: z přemíry bílkovin a tuků časem může vzniknout žlučníkový kámen nebo nádorové bujení, při stagnaci potravy v žaludku pak kvůli vředu dvanáctníku hrozí naleptání žaludeční sliznice a vznik i vředu žaludečního
  • mléčné zakysané nízkotučné výrobky – nejlépe kvalitní jogurt
  • ovoce – jablka (ostrouhaná), banán
Doplňky výživy:
  • mladý ječmen – je zásaditý a obsahuje vitamíny skupiny B
  • lecitin v kapslích – vyrovnává hladinu cholesterolu, obaluje sliznici žaludku
  • čaje na žaludek (puškvorec, máta, heřmánek, ostropestřec) – podporují pohyb potravy do střev
  • soda při akutním překyselení nebo bolesti žaludku – je údajně lepší než třeba Helicid a podobné chemikálie, které zabraňují vytváření žaludečních kyselin – soda jen neutralizuje
  • CHAGA – nejúčinnější houba na vředové choroby
  • Hericium – léčivá houba korálovec ježatý – lze již zakoupit i v ČR
  • Drags Imun – pryskyřice ze stromu Croton lechleri
  • propolis – užívá se 3x denně půl až 1 hodinu před jídlem 20 až 35 kapek do mléka nebo medu, zlepšení se projeví po 3 dnech léčby, pokud se současně užívá mateří kašička a med, jde o vhodnou kombinaci ke konzervativní léčbě vředové choroby

Zdroj: Žaludeční vředy - vhodná strava

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA NA SLINIVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Kopecká.

můžu tvarůžky? nebo i romadúr, děkuji za odpověď Kopecká

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Olomoucké tvarůžky jíst můžete, ale romadůr už ne, protože obsahuje mnoho živočišných tuků. Aby byla vaše slinivka zdravá, zaměřte se na potraviny, které jsou bohaté na bílkoviny, mají nízký obsah živočišných tuků a obsahují antioxidanty. Vyzkoušejte libové maso, fazole a čočku, čiré polévky a náhražky mléka (například lněné mléko a mandlové mléko).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dieta na slinivku


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP