Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

ŠÁCHOR JEDLÝ

OBSAH

Jak vylisovat olej

Oleje se lisují za studena, horka anebo se extrahují rozpouštědly. Lis na výrobu oleje může být mechanický lis, jakýsi mlýnek, který lisuje za studena. Určité provozní teploty je ale třeba dosáhnout, aby se odloučil olej od sušiny. Jinak vám z mlýnku poleze pasta (třeba burákové máslo nebo sezamová pasta). Lisování za horka funguje na bázi vysokého zahřátí plodiny, kdy se tato rozemele a spaří horkou parou nebo opraží. Vysoká teplota tukové buňky otevře a olej vyteče. Ze zbytků (pokrutin) se dělá méně kvalitní stolní olej. Olej lisovaný za tepla není poživatelný přímo, protože páchne. Je potřeba ho ještě rafinovat. Naopak domácí lisování oleje zaručí, že je jedlý a voňavý ihned po vylisování. Samozřejmě že v něm jsou určité malé částečky a zbytky, pokud použijete olejnatá semena a ořechy, podobně jako třeba usazeniny z čerstvě lisovaných ovocných džusů. Jestli chcete mít olej absolutně čistý a prostý těchto zbytků, stačí ho nechat odstát jeden dva dny, usazeniny klesnou ke dnu a máte k dispozici čistý a voňavý olej pro přímou konzumaci.

Zdroj: Domácí lis na oleje

Poradna

V naší poradně s názvem ZINKOVÁ PASTA, ZINKOVÁ MAST, RECEPT, NÁVOD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Zinková pasta, popřípadě zinková mast - jak si ji připravit? Budete k tomu potřebovat oxid zinečnatý, slunečnicový olej, tuky z ovčí vlny a žlutou vazelínu.

Oxid zinečnatý (ZnO) je bílá práškovitá látka, nerozpustná ve vodě. Používá se v malířství jako tak zvaná zinková běloba. Zakoupit lze jako bílý prášek v malířských potřebách. Budete ho potřebovat 300 gramů.

Slunečnicový olej je netěkavý olej získávaný ze semen slunečnice (Helianthus annuus). Běžně se používá jako jedlý olej do potravin a také jako zvláčňující složka v kosmetických přípravcích. Slunečnicový olej obsahuje především kyselinu linolovou, ale také lecitin, tokoferoly, karotenoidy a vosky. Obsahuje také nemalé množství vitaminu E. Běžně je k dostání v supermarketech. Budete ho potřebovat 200 gramů.

Tuk z ovčí vlny - neboli lanolin je žlutá mazlavá látka vylučovaná mazovými žlázami zvířat tvořících vlnu, převážná lidstvem používaná část pochází od ovce domácí. Chemicky je lanolin příbuzný s voskem, lze použít jako mast na kůži nebo jako vosk na ochranu proti vodě. Též se využívá jako surovina při výrobě krémů na boty. Vodovzdorné vlastnosti lanolinu chrání ovce proti promočení jejich vlny. Některé druhy ovcí produkují velká množství lanolinu a ten pak lze získávat lisováním vlny mezi válci. Z vlny se při zpracování (na přízi nebo plst) odstraňuje většina nebo všechen lanolin. Lanolin je k dostání vážený v lékárně. Budete ho potřebovat 50 gramů.

Žlutá vazelina je hořlavá polotuhá směs uhlovodíků s teplotou tání obvykle okolo 75 °C. Získává se destilací surového ropného vosku. Vazelína je průsvitná, v čisté podobě bez chuti a zápachu. Rozlišuje se vazelína žlutá vaselinum flavum a bílá vaselinum album, což je žlutá vazelína vybělená kyselinou sírovou. K výrobě zinkové pasty potřebujeme vazelínu žlutou, kterou dostaneme v lekárně. Budeme ji potřebovat 450 gramů.

Postup výroby zinkové pasty.
Nejdříve důkladně rozetřeme oxid zinečnatý se slunečnicovým olejem a vytvoříme olejovou suspenzi. Pak si roztavíme lanolin a žlutou vazelínu a v tekutém stavu je dobře promícháme a udržujeme teplé - tekuté. Do větší misky nalijeme připravenou olejovou suspenzi slunečnicového leje se zinkem a za pomocí elektrického šlehače po částech přiléváme teplou směs lanolinu a vazelíny až do jejich spotřebování. Pak vše šleháme až do vychladnutí.

Zinková mast - použití.
Zinková pasta zklidňuje podrážděnou pokožku, působí chladivě a preventivně na místech náchylných k mechanickému podráždění - odření. Zklidňuje a kryje plně propuklé opary - herpes simplex. Obecně se dá říci, že zinková pasta - mast je vhodná na mechanicky poškozenou - odřenou pokožku a na opary.

Zdraví Cempírek!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zinková pasta, zinková mast, recept, návod

Z čeho je jojobový olej

Wikipedia uvádí, že jojoba kalifornská (Simmondsia chinensis) je jediný druh čeledi jojobovité z řádu hvozdíkotvaré (Caryophyllales). Jsou to drobnolisté keře rostoucí ve vyprahlých oblastech Sonorské pouště v Kalifornii. Jojobový olej má mnohostranné využití.

Jak dále zmiňuje Wikipedie, jojoba kalifornská je tuhý stálezelený dvoudomý keř s drobnými kožovitými vstřícnými listy bez palistů, dorůstající výšky okolo 3 metrů. Listy jsou jednoduché, v protistojných párech spojené bází, krátce řapíkaté, s celokrajnou eliptickou až podlouhlou čepelí a zpeřenou žilnatinou. Květy jsou jednopohlavné, nenápadné, pravidelné. Kalich je složen nejčastěji z 5 (řidčeji 4 nebo 6) lístků, koruna chybí. Samčí květy jsou v hlávkách. Tyčinek je stejný počet jako kališních lístků, jsou volné, oddáleně vyrůstající z plochého květního lůžka. Samičí květy jsou jednotlivé nebo rostou v hroznech, semeník je svrchní, srostlý ze 3 plodolistů, se stejným počtem komůrek a s volnými čnělkami. V každém plodolistu je jediné vajíčko. Plodem je jednosemenná pouzdrosečná tobolka. Semena jsou asi 10 až 15 mm dlouhá a připomínají žalud. Jojoba kalifornská roste na jihozápadě Severní Ameriky, ve vyprahlých oblastech Sonorské pouště a na přilehlých územích USA a Mexika.

Dle Wikipedie semena jojoby obsahují 47 až 62 % kapalného vosku, který taje již při 7 °C. Je to světle žlutá nežluknoucí kapalina bez vůně, prodávaná jako „olej jojoba“. Používá se v kosmetice, farmacii i jako mazadlo vysokoobrátkových motorů, neboť odolává vysokým tlakům. Vosk z jojoby používali indiáni jako jedlý olej. Je nestravitelný a může být proto součástí redukční diety. V dnešní době je jojoba pěstována na různých místech světa, například ve Španělsku. Jojobový olej slouží také jako náhrada vorvaního tuku, čímž tato rostlina napomáhá ochraně velryb.

Zdroj: Způsoby použití jojobového oleje na vlasy

Které kaštany použít na výrobu masti

Vhodné jsou jen kaštany – plody stromu Jírovec Madal - Kaštan koňský - Aesculus hippocastanum. Kaštany pro výrobu kaštanové masti jsou z čeledi Hippocastanaceae, tedy Jírovcovité. Koňský kaštan mají rádi myslivci, protože s ním krmí v zimě lesní zvěř. Koňský kaštan je také nazýván Bongay, kaštan, Eschilo, aescin, jírovec, kaštany, Hippocastabi Folium, Marronier, Tien-shih-Li, Horse Chestnut.

Nevhodné jsou kaštany jedlé, protože kaštanovník jedlý (Kaštanovník setý) - Castanea sativa je z čeledi Fagaceae, tedy Bukovité. Jedlý kaštan, který se prodává v zimě v supermarketech, je tedy úplně jiná rostlina, která pochází z jihu a u nás není přirozeně rozšířená, i když sem tam ji v parku najít můžete.

Zdroj: Kaštanová mast

Jakým ořechům je třeba se vyhnout?

Jestliže jste alergičtí na arašídy, je možné, že se budete muset vyhnout i konzumaci jiných druhů ořechů. Totéž platí i v případě alergie na ořechy. Druhy ořechů, kterým je třeba se vyhnout:

  • mandle
  • para ořechy
  • kešu
  • kaštan jedlý
  • lískové ořechy
  • makadamové ořechy
  • pekanové ořechy
  • piniové oříšky
  • pistácie
  • vlašské ořechy

Důležité je také dávat pozor na to, zda nejsou ořechy součástí jiných potravin. Zejména se může jednat o tyto potraviny:

  • pečivo
  • čokoládové bonbony
  • sladkosti (zmrzlina, mražené dezerty, pudinky a horká čokoláda)
  • obiloviny (müsli)
  • celozrnné pečivo
  • energetické tyčinky
  • med
  • omáčky
  • saláty a zálivky

Velmi důležité je vyvarovat se některých potravin i při vaření. Doporučuje se důkladná kontrola etiket na potravinách, aby nedošlo k alergické reakci, jelikož se mohou různé druhy ořechů objevit i v másle, různých pastách (potravinových), oleji, mouce nebo v různých extraktech.

Zdroj: Život s alergií na ořechy

Co se nesmí jíst

Vyvarujte se produktů, jimž se říká hydrogenované umělé tuky nebo fritovaným potravinám, protože narušují proces okysličování. Červené krvinky odevzdávají v plících oxid uhličitý a nabírají kyslík. Pak jsou přepravovány v krevním oběhu k buňkám a vypustí nesený kyslík do plazmy. Takto uvolněný kyslík je k buňkám přitahován rezonancí pí-elektronové oxidace, podporované právě mastnými kyselinami. Jinak si kyslík cestu do buňky nenajde. Na elektrony bohaté mastné kyseliny mají rozhodující roli mezi „dýchacími enzymy“, což je základem buněčné oxidace. Netřeba dodávat, že rakovinové buňky jsou citlivé na kyslík.

Při jakékoliv léčbě je absolutně zakázaný cukr. Dále jsou to veškeré živočišné tuky, všechny salátové omáčky (včetně v obchodech prodávaných majonéz), veškeré druhy čerstvého masa (může obsahovat chemikálie a hormony), máslo, umělý jedlý tuk, konzervované maso a uzeniny. Konzervační prostředky blokují látkovou výměnu vyvolanou lněným olejem.

Zdroj: Lněný olej a tvaroh v boji proti rakovině

Nebezpečí

Vyvarujte se produktů, jimž se říká hydrogenované umělé tuky, nebo fritovaným potravinám, protože narušují proces okysličování. Červené krvinky odevzdávají v plicích oxid uhličitý a nabírají kyslík. Pak jsou přepravovány v krevním oběhu k buňkám a vypustí nesený kyslík do plazmy. Takto uvolněný kyslík je k buňkám přitahován rezonancí pí-elektronové oxidace, podporované právě mastnými kyselinami. Jinak si kyslík cestu do buňky nenajde. Na elektrony bohaté mastné kyseliny mají rozhodující roli mezi „dýchacími enzymy“, což je základem buněčné oxidace. Netřeba dodávat, že rakovinové buňky jsou citlivé na kyslík. Při jakékoliv léčbě je absolutně zakázaný cukr. Dále jsou to veškeré živočišné tuky, všechny salátové omáčky (včetně v obchodech prodávaných majonéz), veškeré druhy čerstvého masa (může obsahovat chemikálie a hormony), máslo, umělý jedlý tuk, konzervované maso a uzeniny. Vyhněte se pesticidům a chemickým látkám. Omezte použití mikrovlnné trouby, teflonu, hliníkového nádobí a hliníkové fólie. Při této kúře se vyhněte kyslíkové terapii, injekcím s vitamínem B12 a C vitamínem. Rovněž konzervační prostředky blokují látkovou výměnu vyvolanou lněným olejem.

Mějte na paměti, že co pomáhá jednomu člověku, nemusí zákonitě pomoci druhému člověku, vždy jde o individuální přístup.

Zdroj: Jde to jíst jen tvaroh?

Po čem sáhnout?

  • Echinacea purpurea a Echinacea angustifolia – Třapatky mají řadu léčivých účinků, z nichž nejvýznamnější je jejich příznivý vliv na imunitu organismu. Aktivují bílé krvinky, které pohlcují či zneškodňují původce infekcí a působí tak proti bakteriím a virům jako přírodní antibiotikum. Jsou vhodné jak k preventivnímu, tak terapeutickému podávání. Extrakt z těchto užitečných bylinek je obsažen v mnoha přípravcích existujících na trhu potravních doplňků a to v nejrůznějších lékových formách (tablety, echinaceové sirupy, kapky, sušené čaje atd.).
  • Divoce rostoucí houba Šiitake – Extrakt z houby lentinus edodes (houževnatec jedlý) je jedna z nejprozkoumanějších rostlinných látek v oblasti imunologie, za což vděčíme zejména japonským badatelům, kteří prokázali její imunostimulační účinky. Ty se uplatňují v mnoha diagnózách, od únavového syndromu až po léčbu rakoviny. Obsahuje celé spektrum důležitých účinných substancí, především z řady polysacharidů, mezi nimiž je nejdůležitější lentinan. Pokud ji nalezneme v doplňku stravy, pak si dejte pozor na její původ. Pouze extrakt z divoce rostoucí houby má prokázanou účinnost.
  • Propolis (vosková pryskyřice) – Tento včelí produkt je známý již celá staletí. Propolis vyniká komplexním složením – zahrnuje celou řadu vitaminů a minerálů, flavonoidy, mastné kyseliny, těkavé oleje, taniny a pyly. Tyto látky jsou schopné stimulovat imunitní systém, působí antivirově, protizánětlivě, antibakteriálně a antioxidačně. Je dostupný v různých lékových formách – kapky, alkoholové tinktury, masti, spreje, kapsle, atd.

Zdroj: Jak podpořit imunitu

Rybí tuk Epavit Forte

Epavit Forte je jedlý pokrmový tuk, směs rostlinného oleje se zvýšeným obsahem biologicky účinných látek z mořských ryb, vitamínu A a vitamínu E + 30 % EPA. Esenciální mastné kyseliny obsažené v přípravku Epavit Forte při pravidelném užívání příznivě ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi, a tím přispívají k ochraně srdce a cév. Epavit Forte se doporučuje užívat dlouhodobě v optimálních dávkách 10–20 g (1–2 polévkové lžíce) denně. Přípravek je možné užívat přímo nebo jej použít při tvorbě pokrmů studené kuchyně, salátových zálivek, majonézy a podobně. Přípravek Epavit Forte je vyroben ze směsi kvalitního rostlinného oleje a oleje z mořských ryb. Směs je obohacena o betakaroten a vitamín E. Základní složkou přípravku jsou v těchto olejích obsažené nenasycené mastné kyseliny, které tvoří důležité, specifické a biologicky účinné látky regulující důležité životní funkce. Nesmí být vystaven působení vyšších teplot, a proto není vhodný ke smažení! Charakter chuti je upraven přídavkem přírodní citrónové silice. Výrobek není určen pro děti do 3 let a není určen jako náhrada pestré stravy.

Účinky: Snižuje hladinu cholesterolu v tuku a krvi, přispívá k ochraně proti trombóze, zabraňuje ukládání tukových látek v tepnách, působí proti vzniku ischemické choroby srdeční, příznivě ovlivňuje viskozitu a srážlivost krve, snižuje riziko vzniku srdečního infarktu. Pomáhá udržovat optimální hladinu cholesterolu, chrání srdce a cévy.

Složení: Upravený olej z mořských ryb, řepkový olej, přírodní citrónová silice, provitamín A (betakaroten), vitamín E.

Cenu výrobku Epavit Forte můžete vidět zde.

Zdroj: Rybí tuk

Přírodní léky na snížení cukru v krvi

Na následujících řádcích najdete několik přírodních prostředků doporučovaných ke snížení cukru v krvi.

Anona ostnitá (graviola) je strom, jehož domovem je Amazonie. Jeho plody mají tvar ostnaté koule. Z gravioly se využívají téměř všechny části – plody, semena, listy i kůra a kořeny. Extrakt z kůry, listů či kořenů snižuje krevní cukr a pomáhá stabilizovat hladinu cukru i u diabetu.

Hlízy kořenové rostliny z peruánských And macy peruánské aneb peruánského ženšenu připomínají ředkev. Kromě celé řady účinků, jako je zlepšení spalování tuků nebo zvýšení vitality, prokazatelně jejich konzumace i dlouhodobě snižuje hladinu krevního cukru, což dokazuje opakované měření pacientů s cukrovkou glukometrem.

K dosažení optimální glykemie pomáhá houba šiitake (houževnatec jedlý), která zmírňuje inzulinovou rezistenci, pokud už v organismu nastala. Rezistence znamená, že i když je inzulinu dostatek, není využit k odbourání krevního cukru a glykemie tak stoupá.

Kurkuma obsahuje žluté barvivo kurkumin, které posiluje činnost slinivky břišní a tím posiluje produkci inzulinu. Proto se nebojte kurkumou dochucovat maso, polévky i zeleninová jídla.

Blahodárný vliv na krevní cukr má také lněné semínko, a to díky vysokému obsahu lignanů, tedy rozpustné vlákniny, která zabraňuje zvýšení hladiny krevního cukru. Semínka mají v kuchyni široké uplatnění. Dají se přidávat do rýže, nejrůznějších kaší, smoothie nápojů či zeleninových salátů. Největší efekt získáte z rozemletých semínek.

Zdroj: Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Oblíbené bodlákové oleje

Nabídka bodlákových olejů je opravdu široká. Níže najdete několik druhů, které se na našem trhu prodávají.

Bodlákový olej Just

Bodlákový olej Just má obsah 500 ml.

Složení: jedlý světlicový olej z prvního lisování.

Zakladatelem firmy JUST byl pan Ulrich Jüstrich, jedná se o švýcarskou firmu, která přistupuje ke zdraví osvědčenou přirozenou cestou – využívá blahodárných účinků přírody v harmonii s lidským tělem. Just chápe přírodu a lidské tělo jako perfektní systém, který je ovlivněn vnějšími faktory, jako například životním stylem, stresem, umělými chemikáliemi a stravou. Zaměřuje se na rovnováhu mezi vědou a přírodou, zabývá se studiem bylin společně se starověkými terapiemi a objevuje v nich zdroje pohody a zdraví. Tyto zkušenosti se pak uplatňují při vývoji nových výrobků s esenciálními oleji, které přináší řešení pro každodenní problémy milionů zákazníků firmy Just po celém světě a pomáhají jim žít zdravějším životním stylem. Dnes je společnost JUST CS výhradním zástupcem švýcarských výrobků JUST a Nahrin v České republice a je tak součástí rozsáhlé celosvětové distribuční sítě.

Všechny výrobky společnosti JUST procházejí, tak jako mnoho procesů v přírodě, přírodním udržitelným cyklem a jsou certifikované v souladu s těmi nejpřísnějšími mezinárodními výrobními normami Good Manufacturing Practice a ISO 9001:2008.

Nevýhodou tohoto produktu je, že se dá koupit pouze prostřednictvím přímého prodeje.

Bodlákový olej Kaufland

Bodlákový olej při troše štěstí koupíte i v Kauflandu. Jedná se o panenský zastudena lisovaný olej a 0,7 l koupíte pod 100 Kč.

Bodlákový olej Frisan

Běžná cena produktu Frisan Bodlákový olej 0,75 l je 89,90 Kč. Dříve byl produkt Frisan Bodlákový olej 0,75 l nabízen v akčním letáku Norma.

Zdroj: Bodlákový olej

Zinková pasta, popřípadě zinková mast - jak si ji připravit?

Budete k tomu potřebovat oxid zinečnatý, slunečnicový olej, tuky z ovčí vlny a žlutou vazelínu.

  • Oxid zinečnatý (ZnO) je bílá práškovitá látka, nerozpustná ve vodě. Používá se v malířství jako tak zvaná zinková běloba. Zakoupit lze jako bílý prášek v malířských potřebách. Budete ho potřebovat 300 gramů.
  • Slunečnicový olej je netěkavý olej získávaný ze semen slunečnice (Helianthus annuus). Běžně se používá jako jedlý olej do potravin a také jako zvláčňující složka v kosmetických přípravcích. Slunečnicový olej obsahuje především kyselinu linolovou, ale také lecitin, tokoferoly, karotenoidy a vosky. Obsahuje také nemalé množství vitaminu E. Běžně je k dostání v supermarketech. Budete ho potřebovat 200 gramů.
  • Tuk z ovčí vlny - neboli lanolin je žlutá mazlavá látka vylučovaná mazovými žlázami zvířat tvořících vlnu, převážná lidstvem používaná část pochází od ovce domácí. Chemicky je lanolin příbuzný s voskem, lze použít jako mast na kůži nebo jako vosk na ochranu proti vodě. Též se využívá jako surovina při výrobě krémů na boty. Vodovzdorné vlastnosti lanolinu chrání ovce proti promočení jejich vlny. Některé druhy ovcí produkují velká množství lanolinu a ten pak lze získávat lisováním vlny mezi válci. Z vlny se při zpracování (na přízi nebo plst) odstraňuje většina nebo všechen lanolin. Lanolin je k dostání vážený v lékárně. Budete ho potřebovat 50 gramů.
  • Žlutá vazelina je hořlavá polotuhá směs uhlovodíků s teplotou tání obvykle okolo 75 °C. Získává se destilací surového ropného vosku. Vazelína je průsvitná, v čisté podobě bez chuti a zápachu. Rozlišuje se vazelína žlutá vaselinum flavum a bílá vaselinum album, což je žlutá vazelína vybělená kyselinou sírovou. K výrobě zinkové pasty potřebujeme vazelínu žlutou, kterou dostaneme v lékárně. Budeme ji potřebovat 450 gramů.

Zdroj: Návod na přípravu zinkové pasty

Tabulka

Následující tabulka obsahuje seznam potravin a údaje o tom, jaké množství purinů obsahují (mg/100 g)

Tabulka obsahuje seznam různých potravin a jejich obsah purinů (adenin, guanin, hypoxanthin, xantin), celkové množství purinů (součet), a z toho vycházející množství kyseliny močové. Množství kyseliny močové představuje množství kyseliny močové produkované v těle, poté co se dané potraviny absorbují a metabolizují.

Existuje pět klasifikačních tříd potraviny z hlediska množství purinů v potravinách: velmi nízká (méně než 50 mg/100 g), nízká (50 – 100 mg /100 g), mírná (100 – 200 mg / 100 g), vysoká (200 – 300 mg / 100 g), velmi vysoká (více než 300 mg / 100 g).

Legenda k tabulce

1 = Adenin v mg na 100 g potraviny

2 = Guanin v mg na 100 g potraviny

3 = Hypoxanthin v mg na 100 g potraviny

4 = Xanthin v mg na 100 g potraviny

5 = Celkové množství purinů v mg na 100 g potraviny

6 = Vypočítané množství kyseliny močové v mg na 100 g potraviny

7 = Klasifikační třída podle množství purinů v potravinách v mg na 100 g potraviny

NU = NU

Potravina

1

2

3

4

5

6

7

Obilniny a rýže

Chlebová mouka

12,2

13,6

0

0

25,8

30,3

Velmi nízká

Ječmen

21,6

22,7

0

0

44,3

52,1

Velmi nízká

Mouka na sladké pečivo

8,1

7,6

0

0

15,7

18,5

Velmi nízká

Mouka na pečivo

12,2

13,6

0

0

25,8

30,3

Velmi nízká

Pohanková mouka

35,1

40,8

0

0

75,9

89,1

Nízká

Rýže (loupaná)

10,8

15,1

0

0

25,9

30,3

Velmi nízká

Rýže (neloupaná)

16,2

21,2

0

0

37,4

43,7

Velmi nízká

Boby a ořechy

Arašídy

18,9

28,6

0

1,6

49,1

57,1

Velmi nízká

Bob obecný

14,1

19,9

1,3

0,2

35,5

41,5

Velmi nízká

Mandle

13,6

13,8

2,3

1,7

31,4

37,0

Velmi nízká

Sušená fazole Azuki

33,8

43,8

0

0

77,6

90,8

Nízká

Zelený hrách

9,8

12,1

0

NU

18,8

21,9

Velmi nízká

Sója

Fermentovaná sója

40,5

51,4

6,8

15,2

113,9

132,8

Mírná

Lyofilizované tofu

120,4

168,3

0,6

3,7

293,1

342,0

Vysoká

Okara (drť ze sójových bobů)

15,0

24,0

4,5

5,0

48,6

56,6

Velmi nízká

Sójové boby (sušené)

74,3

98,2

0

0

172,5

201,7

Mírná

Sójové mléko

7,7

11,7

2,5

0

22,0

25,8

Velmi nízká

Tofu (hluboce smažené)

20,3

32,4

0,5

1,2

54,4

63,2

Nízká

Tofu (kinu)

7,6

11,2

0,5

0,7

20,0

23,3

Velmi nízká

Tofu (Momen, 3 minuty vařené)

13,1

8,8

0

0

21,9

26

Velmi nízká

Tofu (Momen, chlazené)

14,0

16,7

0,4

0

31,1

36,5

Velmi nízká

Zelená sója

20,8

27,2

0

0

47,9

56,1

Velmi nízká

Sušené mořské řasy

Hijiki

31,1

76,5

25,1

0

132,8

154,9

Mírná

Kombu

18,0

21,8

4,7

1,9

46,4

54,5

Velmi nízká

Mozuku

5,6

9,4

0,5

0

15,4

18,0

Velmi nízká

Nori

216,0

299,2

73,3

3,2

591,7

695,6

Velmi vysoká

Wakame

67,7

148,1

46,6

0

262,4

306,5

Vysoká

Vejce

Slepičí vejce

0

NU

0

0

0

Velmi nízká

Křepelčí vejce

0

NU

0

NU

0

Velmi nízká

Mléčné výrobky

Jogurt

1,4

2,1

1,5

0,2

5,2

6,2

Velmi nízká

Mléko

0

0

0

0

0

0

Velmi nízká

Strouhaný sýr

8,2

4,2

NU

0,6

12,9

15,4

Velmi nízká

Sýr

2,7

3,0

0

0

5,7

6,7

Velmi nízká

Houby (japonské)

Bílá aragekikurage

2,3

4,1

0,4

0,1

6,9

8,0

Velmi nízká

Bílá hiratake

27,0

32,8

2,6

4,3

66,7

78,1

Nízká

Bunami

12,2

12,3

3,2

3,0

30,8

36,2

Velmi nízká

Bunashimeji

9,4

8,0

1,1

2,3

20,8

24,6

Velmi nízká

Enokidake

29,7

19,6

0

0

49,4

58,8

Velmi nízká

Eringi

5,0

5,3

0,7

2,4

13,4

15,7

Velmi nízká

Hatakeshimeji

9,1

5,7

0,7

0,5

16,0

19,1

Velmi nízká

Hiratake

74,3

68,0

0

0

142,3

168,1

Mírná

Houževnatec jedlý č. 15 – syrový

5,5

7,6

0,5

2,1

15,6

18,2

Velmi nízká

Houževnatec jedlý č. 240 - syrový

10,6

11,0

4,5

0

26,1

31,0

Velmi nízká

Houževnatec jedlý č. 697 - syrový

9,9

12,5

6,1

1,0

29,5

34,9

Velmi nízká

Houževnatec jedlý - sušený (shiitake)

202,7

167,7

0

9,1

379,5

448,8

Velmi vysoká

Houževnatec jedlý - syrový

8,3

10,0

1,6

0,9

20,8

24,4

Velmi nízká

Houževnatec jedlý – vysušený pro vývar (shiitake)

132,5

97,8

11,5

0,5

242,3

288,4

Vysoká

Maitake

47,4

38,9

7,9

4,4

98,5

116,7

Nízká

Šupinovka nameko

14,9

13,6

NU

0

28,5

33,6

Velmi nízká

Tsukuritake

28,4

21,2

0

0

49,5

58,8

Velmi nízká

Usu-hiratake

16,8

15,7

1,9

3,5

37,9

44,6

Velmi nízká

Yamabushitake

12,1

20,7

0,7

0

33,5

38,9

Velmi nízká

Yanagimatsutake

66,1

11,9

4,9

3,3

26,2

30,5

Velmi nízká

Židovské ucho (sušené)

54,8

93,0

7,9

0

155,7

181,4

Mírná

Ovoce

Banán

1,2

1,7

0,1

0

3,0

3,5

Velmi nízká

Jahoda

0,5

1,2

0,5

0

2,1

2,4

Velmi nízká

Zelenina

Avokádo

10,6

7,5

0,3

0

18,4

21,8

Velmi nízká

Balsam hruška (goya)

3,5

4,3

1,1

1,0

9,9

11,6 

Velmi nízká

Bambusové výhonky (vrchní část)

24,8

35,2

2,8

0,6

63,3

74,0

Nízká

Bambusové výhonky (spodní část)

12,8

17,0

0,7

0,4

30,8

36,1

Velmi nízká

Bílá ředkev (klíčky)

33,9

29,4

6,4

3,5

73,2

86,6

Nízká

Brambor

2,1

4,2

0,2

0

6,5

7,5

Velmi nízká

Brokolice

25,1

33,9

5,7

5,3

70,0

81,8

Nízká

Brokolicové klíčky

59,5

57,2

8,1

4,8

129,6

153,0

Mírná

Cibule

1,0

1,1

0,1

0

2,3

2,7

Velmi nízká

Cuketa

5,0

6,3

1,0

0,8

13,1

15,3

Velmi nízká

Česnek

6,0

6,9

3,4

0,7

17,0

20,1

Velmi nízká

Česnek (pažitka)

9,4

8,5

1,4

0,1

19,4

23,0

Velmi nízká

Čínské zelí

2,6

2,9

1,2

0,3

7,0

8,2

Velmi nízká

Fazolové klíčky

14,1

14,2

3,2

3,5

35,0

41,2

Velmi nízká

Cherry rajče

1,6

1,5

0

0

3,1

3,7

Velmi nízká

Chřest (horní část)

20,7

30,5

3,8

0,3

55,3

64,7

Nízká

Chřest (nižší část)

3,6

4,8

1,7

0,1

10,2

12,0

Velmi nízká

Japonská dýně

23,2

29,1

1,9

2,5

56,6

66,3

Nízká

Japonský pór

12,0

26,8

2,6

0

41,4

48,0

Velmi nízká

Japonský zázvor

3,1

3,5

0,7

0,4

7,8

9,2

Velmi nízká

Klíčky (s fazolkami)

28,1

28,2

0

1,1

57,3

67,4

Nízká

Komatsuna (list)

4,2

6,3

0

0

10,6

12,3

Velmi nízká

Komatsuna (mladý list)

13,0

24,7

0

1,4

39,0

45,1

Velmi nízká

Kukuřice

4,7

6,9

0,1

0,1

11,7

13,7

Velmi nízká

Květák

27,0

30,2

NU

0

57,2

67,2

Nízká

Lilek

11,0

31,6

6,6

1,6

50,7

58,7

Mírná

Mrkev

0,7

1,4

0

0

2,2

2,5

Velmi nízká

Okurka

4,2

5,0

0,1

0,1

9,4

11,1

Velmi nízká

Perilla (listy)

19,1

19,1

3,1

0,2

41,4

49,0

Velmi nízká

Petržel

121,5

135,1

32,3

0

288,9

341,3

Vysoká

Sladká brambora

6,7

7,3

2,4

0,6

17,0

20,1

Velmi nízká

Špenát (list)

29,8

13,8

0

7,7

51,4

61,0

Nízká

Špenát (mladý list)

83,5

88,3

0

0

171,8

202,1

Mírná

Zázvor

0,4

1,4

0

0,5

2,3

2,5

Velmi nízká

Zelený pepř

15,9

35,5

7,0

10,7

69,2

79,8

Nízká

Zelí

1,3

1,7

0,2

0

3,2

3,8

Velmi nízká

Maso

Hovězí (clod)

18,9

9,1

65,3

10,6

104,0

126,1

Mírná

Hovězí (holeň)

17,6

13,6

58,5

16,7

106,4

127,8

Mírná

Hovězí (hrudí)

13,5

7,6

49,0

9,1

79,2

95,8

Nízká

Hovězí (játra)

86,5

83,1

NU

50,2

219,8

255,5

Vysoká

Hovězí (jazyk)

24,3

12,1

44,9

9,1

90,4

109,3

Nízká

Hovězí (krk)

18,9

13,6

54,4

13,7

100,6

121,0

Mírná

Hovězí (ledviny)

67,6

63,5

8,2

35,0

174,2

203,4

Mírná

Hovězí (plecená svíčková)

16,2

9,1

55,8

9,1

90,2

109,3

Nízká

Hovězí (Ribloin)

13,5

7,6

39,5

13,7

74,2

89,1

Nízká

Hovězí (srdce)

45,9

27,2

96,6

15,2

185,0

223,6

Mírná

Hovězí (svíčková)

16,2

9,1

64,0

9,1

98,4

119,4

Nízká

Hovězí (tlusté střevo)

27,1

38,6

15,2

7,3

88,0

103,3

Nízká

Hovězí (vrchní šál)

18,9

10,6

72,1

9,1

110,8

134,5

Mírná

Hovězí (vrchní šál) - syrové

20,3

15,1

77,3

22,5

135,2

162,4

Mírná

Hovězí (vrchní šál) – tepelně upravené

27,1

15,8

87,2

13,3

143,5

173,8

Mírná

Hovězí (žaludek)

28,4

21,2

17,7

16,7

83,9

99,2

Nízká

Hovězí (žebra)

14,9

9,1

36,7

16,7

77,4

92,5

Nízká

Koňské maso

10,0

10,0

77,8

15,2

113,1

136,5

Mírná

Kuřecí (bílé maso)

27,0

16,6

110,2

0

153,9

188,3

Mírná

Kuřecí (játra)

121,6

151,1

NU

39,5

312,2

363,1

Velmi vysoká

Kuřecí (křídlo)

28,4

16,6

92,5

0

137,5

168,1

Mírná

Kuřecí (kůže)

48,6

43,8

27,2

NU

119,7

142,9

Mírná

Kuřecí (noha)

27,0

19,6

76,2

0

122,9

149,6

Mírná

Kuřecí (prsa)

20,5

21,4

98,4

1,0

141,2

171,8

Mírná

Kuřecí (srdce)

31,3

36,1

52,6

5,4

125,4

150,0

Mírná

Kuřecí (stehno)

17,0

21,9

23,2

6,7

68,8

81,6

Nízká

Kuřecí (žaludek)

45,9

51,4

39,5

6,1

142,9

169,8

Mírná

Skopové maso

17,6

10,6

68,1

NU

96,2

117,7

Nízká

Velrybí maso

18,9

12,1

80,3

NU

11,3

136,2

Mírná

Velrybí maso z ocasu

13,5

6,0

68,1

NU

87,6

107,6

Nízká

Vepřové (hřebínek)

13,5

10,6

51,7

0

75,8

92,5

Nízká

Vepřové (játra)

81,1

102,7

34,0

66,9

284,8

331,2

Vysoká

Vepřové (jazyk)

24,3

21,2

58,5

0

104,0

126,1

Mírná

Vepřové (koleno)

21,6

16,6

69,4

0

107,6

131,1

Mírná

Vepřové (krk)

14,9

12,1

43,6

0

70,5

85,7

Nízká

Vepřové (kýta)

20,3

15,1

77,6

0

113,0

137,8

Mírná

Vepřové (ledviny)

64,8

77,1

53,1

0

195,0

232,0

Mírná

Vepřové (plecená svíčková)

18,9

13,6

62,6

0

95,1

116,0

Nízká

Vepřové (rameno)

16,2

12,1

53,1

0

81,4

99,2

Nízká

Vepřové (srdce)

39,2

24,2

55,8

0

119,2

144,6

Mírná

Vepřové (svíčková)

17,6

12,1

61,2

0

90,9

110,9

Nízká

Vepřové (žebra)

16,2

10,6

64,0

0

90,8

110,9

Nízká

Zpracované maso

Francouzská klobása

8,1

7,6

32,7

1,5

49,8

60,5

Velmi nízká

Hovězí v konzervě

8,1

6,0

31,3

1,5

47,0

57,2

Velmi nízká

Játrová paštika

25,7

30,2

15,0

9,1

80,0

94,1

Nízká

Lisovaná šunka

8,1

4,5

51,7

0

64,4

79,0

Nízká

Prosciutto

23,4

22,8

92,1

0

138,3

168,2

Mírná

Salám

16,2

13,6

83,0

7,6

120,4

146,2

Mírná

Slanina

12,2

6,0

43,6

NU

61,8

75,6

Nízká

Vykostěná šunka

10,8

7,6

55,8

0

74,2

90,8

Nízká

Vinná klobása

6,8

6,0

32,7

NU

45,5

55,5

Velmi nízká

Ryba

Aju

17,6

25,7

89,8

0

133,1

161,4

Mírná

Arabesce greenling

18,9

34,0

94,7

2,4

150,0

181,

Mírná

Barakuda

13,5

24,2

110,2

NU

147,9

179,9

Mírná

Halibut křížený

17,6

15,1

100,7

0

133,4

163,1

Mírná

Japonský mořský vlk

13,5

12,1

93,9

0

119,5

146,2

Mírná

Japonský úhoř

13,5

24,2

54,4

NU

92,1

110,9

Nízká

Kapr obecný

16,2

12,1

74,9

NU

103,2

126,1

Mírná

Kranas Dumerilův

18,9

12,1

89,8

0

120,8

147,9

Mírná

Letající ryba

13,5

22,7

118,4

0

154,6

188,3

Mírná

Losos

17,6

10,6

91,2

0

119,3

146,2

Mírná

Makrela

13,5

10,6

98,0

0

122,1

149,6

Mírná

Mořský ďas (játra upravená na páře)

158,2

211,4

26,6

3,1

399,2

468,2

Velmi vysoká

Mořský ďas (syrová játra)

38,2

55,6

6,0

4,4

104,3

121,8

Mírná

Mořský ďas (maso)

17,5

19,5

32,6

0,5

70,0

84,2

Nízká

Pstruh duhový

25,7

55,9

99,4

NU

180,9

216,8

Mírná

Sardinka

17,6

105,8

87,1

NU

210./,4

247,1

Vysoká

Španělská makrela

12,2

6,0

121,1

NU

139,3

171,5

Mírná

Tuňák

17,6

10,6

129,3

0

157,4

193,3

Mírná

Žlutý pruhovaný platýs

14,9

28,7

69,4

0

113,0

136,2

Mírná

Části ryb, plody moře, měkkýši

Běžná orientální škeble

45,9

24,2

5,4

28,9

104,5

122,7

Mírná

Červený královský krab

56,7

19,6

9,5

13,7

99,6

119,4

Nízká

Drcená oliheň (sušená)

24,9

20,6

47,9

1,0

94,4

114,2

Nízká

Chobotnice

21,6

18,1

36,7

60,8

137,3

159,7

Mírná

Chobotnice (orgány)

29,1

42,0

4,8

4,0

79,8

93,1

Nízká

Humr

31,1

9,8

61,2

0,1

102,1

125,2

Mírná

Japonská lastura

63,6

6,6

5,3

1,0

76,5

94,2

Nízká

Japonská létající oliheň

47,3

21,2

80,3

38,0

186,8

223,6

Mírná

Jikry krevet

75,0

53,0

34,5

0

162,5

194,9

Mírná

Jikry létající ryby

9,9

14,5

41,4

2,1

67,8

81,8

Nízká

Jikry létajících ryb (v sójové omáčce)

21,3

47,7

20,4

2,2

91,5

107,1

Nízká

Jikry lososa (Ikura)

0

0

2,5

1,1

3,7

4,4

Velmi nízká

Jikry sleďů

6,8

15,1

0

0

21,9

25,2

Velmi nízká

Jikry tresek (Tarako)

35,1

66,5

19,1

NU

120,7

141,2

Mírná

Jikry tresek (marinované Mentaiko)

32,9

81,0

36,9

8,6

159,3

186,3

Mírná

Kaviár

7,5

46,1

39,4

1,7

94,7

111,1

Nízká

Krab

42,5

105,8

3,9

0

152,2

175,4

Mírná

Krevety (kuruma)

58,1

15,1

87,1

35,0

195,3

235,3

Mírná

Krevety

8,3

16,4

28,7

0

53,4

64,0

Nízká

Mlíčí (striped pigfish)

67,0

211,5

19,4

7,7

305,5

351,1

Velmi vysoká

Mořský ježek

40,0

65,7

22,5

9,1

137,3

160,7

Mírná

Oliheň

51,4

57,6

15,6

3,4

128,1

151,2

Mírná

Orientální krevety

40,5

12,1

103,4

117,1

273,2

321,1

Vysoká

Sakura krevety (sušené)

83,9

124,0

512,2

29,0

749,1

907,0

Velmi vysoká

Shiba krevety

43,2

16,6

84,8

NU

144,2

176,5

Mírná

Sněžný krab

75,7

13,6

0

47,2

136,4

161,4

Mírná

Škeble

63,5

39,3

12,2

30,4

145,5

171,5

Mírná

Ústřice

55,4

34,8

12,2

82,1

184,5

213,5

Mírná

Rybí produkty, sušené ryby

Hanpen

1,6

3,3

7,4

0,2

12,5

15,0

Velmi nízká

Chikuwa

14,9

15,1

17,7

0

47,7

57,2

Velmi nízká

Kamaško

9,5

6,0

10,9

0

26,4

31,9

Velmi nízká

Katsuobushi (sušený tuňák)

51,3

78,6

363,4

0

493,3

600,1

Velmi vysoká

Makrela (sušená)

14,9

119,4

11,6

NU

245,8

289,1

Vysoká

Narutomaki

8,1

12,1

12,2

0

32,4

38,7

Velmi nízká

Niboshi (sušené malé sardinky)

133,7

355,1

257,2

0

746,1

879,2

Velmi vysoká

Rybí konzerva: losos

24,3

37,8

70,8

0

132,9

159,7

Mírná

Rybí konzerva: tuňák

14,9

13,6

88,5

0

116,9

142,9

Mírná

Rybí klobása

6,8

9,1

6,8

0

22,6

26,9

Velmi nízká

Rybí koule

12,2

24,2

31,3

0

67,6

80,7

Nízká

Sardel (sušený)

258,3

464,6

381,8

4,0

1 108,6

1 314,2

Velmi vysoká

Sardinka (polosušená)

20,3

157,1

125,2

3,0

305,7

358,1

Velmi vysoká

Sasakamaboko

14,9

16,6

16,3

0

47,8

57,2

Velmi nízká

Satsuma age

6,8

10,6

4,1

0

21,4

25,2

Velmi nízká

Japonské občerstvení

Japonské nudle Ramen

7,5

6,8

0

7,3

21,6

25,0

Velmi nízká

Japonské nudle Ramen do polévky

4,7

9,9,

16,5

1,5

32,7

39,0

Velmi nízká

Smažená rýže

0

4,3

4,2

5,7

14,1

16,2

Velmi nízká

Koření

Grilovací omáčka

0,1

0

14,6

0,2

14,9

18,4

Velmi nízká

Med

0,7

0,1

0

0

0,9

1,1

Velmi nízká

Mirin

0

0,2

0,5

0,5

1,2

1,4

Velmi nízká

Nam pla

0

0,8

82,0

10,3

93,1

113,6

Nízká

Polévka v prášku (Clam chowder –polévka ze škeblí)

5,6

12,5

28,4

0,6

47,1

56,6

Velmi nízká

Polévka v prášku (Consommé)

18,3

82,9

72,8

5,8

179,8

211,3

Mírná

Polévka v prášku

(Čínská polévka)

15,4

17,3

141,1

12,2

185,9

226,1

Mírná

Polévka v prášku (Matsutake)

5,7

112,8

113,7

1,2

233,4

274,4

Vysoká

Polévka v prášku (Potage)

8,1

6,6

21,1

1,8

37,6

45,5

Velmi nízká

Prášek na smažení

10,6

21,8

31,9

4,4

68,7

81,8

Nízká

Práškový vývar (Umami)

6,8

19,5

657,0

1,5

684,8

843,3

Velmi vysoká

Rýžové otruby

36,1

57,2

6,0

0,9

100,2

116,9

Mírná

Sójová omáčka (světlá)

0,7

5,0

28,5

21,0

55,3

64,9

Nízká

Sójová omáčka (tmavá)

0

2,5

33,7

9,0

45,2

54,3

Velmi nízká

Ústřicová omáčka

12,9

23,1

87,1

11,3

134,4

161,8

Mírná

Doplňky potravin

DNA/RNA

12 706,9

8 247,7

452,1

86,9

21 493,6

25 640,8

Velmi vysoká

Glukosamin

7,9

1,3

2,6

0

11,8

14,4

Velmi nízká

Chitin, chitosan

0,3

0,3

0

0

0,6

0,7

Velmi nízká

Chlorella

1 528,0

1 612,0

42,7

0

3 182,7

3 747,3

Velmi vysoká

Chondroitin a pivní kvasnice

54,5

60,2

65,0

6,3

186,1

222,1

Mírná

Kolagen

0,4

1,2

1,3

0

2,9

3,4

Velmi nízká

Mateří kašička

322,2

50,9

25,1

5,3

403,4

494,3

Velmi vysoká

Pivní kvasnice

1 646,0

1 203,9

100,1

45,7

2 995,7

3 561,5

Velmi vysoká

Polysacharid

6,7

15,1

26,8

9,5

58,1

68,7

Nízká

Sójový isoflavon

1,9

4,9

0

0

6,9

7,9

Velmi nízká

Spireina

515,8

536,2

20,9

3,9

1 076,8

1 268,5

Velmi vysoká

Šťávy z nukleových kyselin

2,8

4,3

0,1

1,1

8,3

9,6

Velmi nízká

Zeleninový prášek z kapusty

12,9

27,3

0

0

40,2

46,4

Velmi nízká

Zeleninový prášek z ječmene

30,7

57,1

0

0,7

88,5

102,5

Nízká

Zdroj: Tabulka potravin s puriny

Sazenice

V České republice existuje několik bylinkářů, kteří rostlinu pěstují. Běžně na internetu jsou dostupná semena k pěstování, ze kterých vzejdou sazenice.

Moringa preferuje spíše slabě kyselé půdy v rozmezí pH od 6,3 do 7. Má ráda vlhko, ale po zakořenění je vhodné méně vlhčit, jinak mají kořeny tendenci hnít nebo trouchnivět. Moringa upřednostňuje teplo nebo horko a není schopna tolerovat mráz. Může se množit buď přímým rozséváním semínek, nebo přípravou řízků. Semínka moringy se mohou vysévat po celý rok. Když jsou semena zralá, mohou se vnitřně užívat s patřičným zdravotním efektem. Pokud se pořídí semínka kvůli setbě, měla by se nejlépe zasadit co nejdříve, protože časem ztrácí schopnost klíčivosti. Nejprve se namočí na 2 dny do vody a poté se sází do půdy do hloubky 1–2 cm.

Semínka moringy se rovněž doporučuje zasadit do Jiffy tablety nebo do substrátu s kokosovými vlákny. Substrát by se měl udržovat vlhký při pokojové teplotě. Poté by se měl květináč nebo nádoba, ve kterém se moringa olejodárná nechává naklíčit, postavit na slunné místo v místnosti, kde by měla být pokojová teplota kolem 22 stupňů Celsia. První výhonky se objeví zhruba po uplynutí 4 týdnů. Pokud zvolíte metodu řízkování, je nejvhodnější vybrat optimálně v červnu až srpnu alespoň 1 m dlouhou část s průměrem nejlépe 4 cm.

Kvůli komfortnějšímu pěstování moringy je možné strom seřezávat do výšky 1 metru. Sklízí se plody, které mají také uplatnění. Plodem je lusk, který je podobný středoevropské fazoli a je jedlý. Největším producentem moringy je Indie s roční produkcí 1,1 až 1,3 milionu tun plodů z oblasti, která má rozlohu celkem 380 km2. Dnes se moringa olejodárná pěstuje v jihovýchodní Indii, na Srí Lance, v Thajsku a na Filipínách. Poslední dobou se rozmáhá pěstování moringy na Tchaj-wanu. Dnes se pěstuje také v centrální Americe, na severu Jižní Ameriky a jsou záznamy o plantážích v Africe.

Zdroj: Moringa olejodárná

Ruční lis na výrobu oleje

Oleje se lisují za studena či horka, anebo se extrahují rozpouštědly. Ruční lis na olej je mechanický lis, jakýsi mlýnek, který lisuje za studena. Určité provozní teploty je ale třeba dosáhnout, aby se odloučil olej od sušiny. Jinak vám z mlýnku poteče jen pasta (třeba burákové máslo nebo sezamová pasta). Lisování za horka funguje na bázi vysokého zahřátí plodiny, kdy se tato rozemele a spaří horkou parou nebo opraží. Vysoká teplota tukové buňky otevře a vyteče olej. Ze zbytků (pokrutin) se vyrábí méně kvalitní stolní olej. Olej lisovaný za tepla není poživatelný přímo, protože páchne. Je potřeba ho ještě rafinovat. Naopak olej z ručního lisu je jedlý a voňavý ihned po vylisování. Samozřejmě že v něm jsou určité malé částečky a zbytky (podobně jako třeba usazeniny z čerstvě lisovaných ovocných džusů), pokud tedy chcete mít olej absolutně čistý a prostý těchto zbytků, stačí ho nechat odstát jeden dva dny, usazeniny klesnou a máte k dispozici čistý a voňavý olej pro přímou konzumaci.

Lze tak doma vyrábět lněný olej, kokosový olej, olej z mandlí, konopí, slunečnicový olej, olej z vlašského ořechu, lískového ořechu, olej z dýňových semínek, ze semínek révy vinné, sezamu, řepky, podzemnice olejné a další. Lze i s úspěchem vyrábět burákové máslo nebo třeba sezamovou pastu. Pro výrobu se hodí olejnatá semena.

Obsluhu ručního lisu zvládne i žena. I když je rozdíl zpracování mezi jednotlivými typy semen. Některá mohou být tvrdší, jiná lehčí. Třeba lněné semínko dá docela zabrat, naopak dýňové jde snadno. Často je to ale i o vlhkosti, respektive vysušení semen. Chce to trochu experimentovat nejen s tím, ale i s plamínkem, který zahřívá tělo mlýnku.

Ručně je možné za hodinu vyrobit něco mezi litrem až dvěma litry oleje. Lisování za studena si vyžaduje pomalejší otáčky, cca 35–50 za minutu, takže není vhodné kombinovat stroj s výkonnějšími pohony, než je lidská ruka (například vrtačka). Nepoužívejte tudíž žádné elektrické pomocníky, i když by vám ulehčily práci. Kromě ručního lisu lze použít elektrický lis. Bazar nabízí i použité výrobky tohoto charakteru.

Zdroj: Ruční lis na olej za studena

Využití pohanky

Následující potraviny obsahují pohanku a lze je podávat bez masa a mořských plodů:

  • pohankové palačinky,
  • pohankové chleby,
  • pohankové muffiny,
  • pohankové krekry,
  • pohankové bagely,
  • pohankové sušenky,
  • pohankové tortilly,
  • některé snídaňové cereálie,
  • pohanková krupice,
  • pohanková kaše,
  • pohankový salát s houbami a petrželovým olejem,
  • pohankové nudle,
  • japonské nudle soba,
  • kalifornské pohankové chapati,
  • kasha knishes.

Pohankové nudle se po staletí jedí v Tibetu a severní Číně, kde je vegetační období příliš krátké na pěstování pšenice. Při výrobě pohankových nudlí se používá dřevěný lis k lisování těsta, kterou rovnou padá do horké vroucí vody. Staré lisy nalezené v Tibetu a Shanxi mají stejné základní konstrukční prvky. Japonci a Korejci se od nich možná naučili proces výroby pohankových nudlí.

Pohankové nudle hrají hlavní roli v kuchyních Japonska, kde se jím říká soba a Koreje, kde mají názvy naengmyeon, makguksu a memil guksu. Soba nudle jsou v Japonsku předmětem hlubokého kulturního významu. Obtížnost výroby nudlí z mouky bez lepku vyústila v tradiční umění vyvinuté kolem jejich ruční výroby. Z pohankového škrobu se vyrábí želé nazývané v Koreji memilmuk.

Pohankové nudle se objevují také v Itálii, s těstovinami di grano saraceno v regionu Apulie v jižní Itálii a pizzoccheri v regionu Valtellina v severní Itálii.

Pohanková krupice se běžně používá v západní Asii a východní Evropě. Kaše byla běžná a často je považována za definitivní selský pokrm. Vyrábí se z pražených krup, které se vaří s vývarem na texturu podobnou rýži nebo bulguru. Pokrm se rozšířil do Severní Ameriky, kam jej přivezli ukrajinští, ruští a polští imigranti, kteří mu říkali kaša, a mísili ho s těstovinami nebo používali jako náplň do kapustových závitků (plněné zelí), knishe a blintze. Pohanka připravená tímto způsobem se tak v Severní Americe nejčastěji nazývá kasha. Kroupy byly celosvětově nejrozšířenější formou pohanky během 20. století, jedly se především v Estonsku, Lotyšsku, Litvě, Rusku, Ukrajině, Bělorusku a Polsku, nazývané grechka (řecky zrno) v běloruštině, ukrajinštině a ruštině.

Pohankové palačinky se jedí v několika zemích. Jsou známé jako pohankové blini v Rusku, galettes bretonnes ve Francii, ployes v Acadia, poffertjes v Nizozemsku, boûketes v oblasti Valonsko v Belgii, kuttu ki puri v Indii a kachhyamba v Nepálu. Podobné palačinky byly běžným jídlem v dobách amerických pionýrů. Jsou lehké a pěnivé. Pohanková mouka dodá palačinkám zemitou, jemně houbovou chuť.

Kynuté placičky zvané hrechanyky se vyrábí na Ukrajině.

Zdroj: Dna a pohanka

Sedm pomocníků na zvýšení potence

Sliny

Muži i ženy si mohou kontrolovat hladinu testosteronu pomocí slin na základě hormonálních testů, což dosud představuje nejpřesnější způsob, jak otestovat tento hormon. Pokud jsou hodnoty testosteronu nízké, měli byste přirozený testosteron doplnit pomocí injekcí nebo krémů, které jsou v zahraničí běžně dostupné. Příkladem je herečka Jane Fondová, která používá přirozený testosteron a od 70 let si zlepšila svůj milostný život.

Tepny

Zvýšení průtoku krve: i při adekvátní hladině testosteronu budete mít sexuální potíže, pokud nemáte dostatečný průtok krve v pohlavních orgánech. Ve skutečnosti se jedná o nejčastější příčinu sexuální dysfunkce. Jak z toho ven? Prvním krokem je celé tělo detoxikovat. Detoxikací odstraníte toxiny a odpadní látky ve vašem těle. Poté je výborná ozonová terapie. Je prokázáno, že způsobuje dilataci endotelu arteriální stěny (zvýšením hladiny oxidu dusnatého), což vede ke zvýšení průtoku krve a také ke snížení krevního tlaku. Obě tyto metody významně přispívají k obnovení toku krve do pohlavních orgánů a tím zlepšují sexuální funkci a výkon.

Meloun

Jezte meloun: toto osvěžující ovoce má zajímavé účinky na kardiovaskulární a sexuální zdraví. Meloun totiž obsahuje vysoké koncentrace citrulinu, což je aminokyselina, která se v těle přemění na oxid dusnatý. Oxid dusnatý je zodpovědný za uvolnění cév, čímž se zvýší průtok krve do všech orgánů těla. Konzumací melounu tedy můžete zlepšit cévní průtok krve a tím i svou sexuální výkonnost. Studie, která proběhla na univerzitě ve Foggii v Itálii, sledovala pacienty, kteří zvýšili přísun citrulinu v potravě a dosáhli tak lepší erekce a zvýšení průměrného počtu pohlavních styků za měsíc ve srovnání s pacienty, kteří užívali jen placebo. Výsledky studie byly publikovány na urologickém kongresu v lednu 2011.

Kysané zelí

Kysané zelí je velmi výkonné afrodiziakum, které může pomoci mužům při erektilní dysfunkci. Studie z roku 2002, zveřejněná v časopise zemědělské a potravinářské chemie, zjistila, že 90 % mužů cítilo po konzumaci kysaného zelí znatelné zvýšení libida.

Kyselina listová

Potraviny bohaté na kyselinu listovou mají příznivý vliv na objem spermatu a v některých studiích byl zjištěn nárůst objemu ejakulátu až o 45 % u konzumentů, kteří jedli potraviny bohaté na kyselinu listovou. Mezi tyto potraviny patří chřest, brokolice, citrusové plody, řepa a špenát.

Ústřice

Ústřice jsou bohaté na zinek a minerály, které jsou životně důležité pro zdravé sperma. Mayo Clinic uvádí, že zinek hraje velmi důležitou roli v mužské reprodukci, a to tím, že má výrazný vliv na zdravé a bohaté sperma. Mezi potraviny, které obsahují nejvíce zinku, patří červené maso, krůtí maso, jehněčí maso, ječmen, semínka a ořechy.

Hořká čokoláda

Hořká čokoláda je výborné afrodiziakum. Ve studii, která byla publikována v Journal of Sexual Medicine 2006, bylo zjištěno, že ženy, které jedly denně hořkou čokoládu, měly vyšší sexuální apetit než ty, které ji nekonzumovaly. Důvodem je, že hořká čokoláda obsahuje jak serotonin, který posiluje vaši náladu, tak fenylethylamin, který napodobuje chemii mozku zamilovaného člověka. Tmavá čokoláda s vysokým obsahem kakaa rovněž zvyšuje průtok krve a uvolňuje tepny.

Zdroj: Domácí léky na potenci


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP