Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

SÍRAN HOŘEČNATÝ JAKO LÉK

OBSAH

Epsomská a Glauberova sůl – rozdíly

Epsomská sůl je síran hořečnatý (MgSO4). Tento síran hořčíku je silně hygroskopický a po doplnění krystalové vody má formu heptahydrátu MgSO4·7H2O, zvaného epsomská sůl (epsomit) nebo hořká sůl. Tato látka byla objevena v 17. století ve městě Epsom v anglickém hrabství Surrey.

Epsomská sůl je možná k vnitřnímu i zevnímu užívání. Vnitřně je užívána formou projímadla s cílem očisty organismu, zevně je využívána ve formě koupelových solí, kdy pomáhá ke zklidnění organismu, proti migréně, bolestem kloubů a proti zadržování vody v organismu. Vzhledem k poklesu množství hořčíku v lidském těle při nadbytku stresu je epsomské soli někdy přisuzována schopnost odbourávat stres, zlepšovat spánek a podporovat dobrou náladu.

Ačkoliv se epsomská sůl používá k léčebným účelům už několik století, existence jejích léčivých účinků nebyla nikdy vědecky prokázána a podle některých názorů jde pouze o placebo efekt. Je významnou součástí mořské vody i některých českých minerálních vod (Šaratica, Zaječická hořká).

Epsomská sůl vypadá na první pohled velmi podobně jako kuchyňská sůl a lidé ji častou používají do koupele (tedy jako normální koupelovou sůl). Přestože je vzhledově velmi podobná kuchyňské soli, její chuť se od kuchyňské soli značně liší. Epsomská sůl je totiž velmi hořká a prakticky nepoživatelná.

Někteří lidé se pokoušejí epsomskou sůl konzumovat po rozpuštění ve vodě (a následně směs vypít jako běžný nápoj). Do jídel ji však rozhodně nepřidávejte, opravdu je hořká. Existuje řada různých způsobů, jak si vyrobit epsomskou sůl, a lze ji také zakoupit v řadě různých balení. Z chemického hlediska je ale epsomská sůl stále jedna a tatáž sloučenina – tedy síran hořečnatý. A mělo by být prakticky jedno, jakou epsomskou sůl si koupíte, protože účinná látka by měla být všude stejná.

Rozdíly mezi epsomskou a Glauberovou solí spočívají již v chemickém složení. Epsomská sůl je hořká sůl a zcela jistě to není Glauberova sůl.

Síran hořečnatý, který je hlavní účinnou látkou v epsomské soli, může při požití ústy vyvolat některé nežádoucí účinky. Jejich vzniku můžete zabránit, pokud budete důsledně dodržovat dávkování epsomské soli doporučené vaším lékařem a nebudete překračovat doporučené dávky v příbalovém letáku.

Zdroj: Glauberova sůl na očistu těla

Poradna

V naší poradně s názvem K ČEMU SE POUŽÍVÁ HOŘKÁ SŮL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonin Dopita.

Kde prosím seženu tu súl!!!!!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Glauberova hořká sůl se dá koupit v lékárně jako síran sodný a nebo na internetu například zde: www.alternamedica.cz…

Zdroj: diskuze K čemu se používá hořká sůl

Co je to Glauberova sůl

Glauberova sůl se skládá ze síranu sodného a síranu vápenatého, případně síranu hořečnatého. Má chemický vzorec Na2SO4 a je vhodná především pro očistu organismu.

Dle Wikipedie se jedná o síran sodný (Na2SO4), což je sodná sůl kyseliny sírové. Bezvodý síran sodný je bílá krystalická látka známá jako minerál thenardit. Dekahydrát je známý od 17. století jako Glauberova sůl nebo mirabilit (historicky sal mirabilis). Síran sodný se vyskytuje také jako heptahydrát, který se při ochlazování mění na dekahydrát. Síranu sodného se za rok vyprodukuje 6 milionů tun, takže jde o jednu z hlavních světových chemikálií a zároveň o jednu z nejškodlivějších solí z hlediska ochrany staveb – pokud krystaly rostou v pórech kamenů, může tlak dosáhnout vysokých hodnot a kameny pak praskají.

Síran sodný se používá hlavně při výrobě čisticích prostředků a v sulfátovém procesu rozvlákňování papíru. Okolo dvou třetin světové produkce pochází z přírodního minerálu mirabilitu, zbytek z vedlejších produktů chemických procesů, například z výroby kyseliny chlorovodíkové nebo úpravy uranové rudy.

Dekahydrát síranu sodného je vhodné akumulační médium, teplem tání lze do 1 m3 akumulovat 358 MJ.

Síran sodný se laboratorně připravuje neutralizací hydroxidu sodného kyselinou sírovou.

Přestože je síran sodný obecně považován za netoxický, je potřeba s ním zacházet opatrně. Jeho prach může způsobit dočasné astma nebo podráždění očí; tomu lze zamezit použitím respirátoru a ochrany očí. Přeprava síranu sodného není omezena a neexistují pro něj žádné R-věty ani S-věty.

Síran sodný se používá jako přídatná látka (spolu s hydrogensíranem sodným pod označením E 514).

Zdroj: Glauberova sůl na očistu těla

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK TRAMAL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ema Bartoňová.

Dobrý den, ještě bych se chtěla zeptat, jestli mohu kombinovat
lék tramal s lékem sorbifer durules

Děkuji EB

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Sorbifer Durules má dvě účinné látky vitamín C a síran železnatý. Na obě tyto látky jste se ptala ve svém předchozím dotazu. Lék Sorbifer Durules lze užívat společně s lékem Tramal.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Tramal

Glauberova sůl

Název Glauberova sůl se původně používal pro síran sodný. Zdomácněl však i pro síran hořečnatý, lidově nazývaný hořká sůl. Glauberova, respektive hořká sůl je využívána například americkými herečkami a modelkami pro udržení štíhlé linie a pěkné pleti, má projímavé a pročišťující účinky.

Využívá se při detoxikaci organismu a jako projímadlo. S oblibou je používána ke komplexním detoxikačním a dietním kúrám v sanatoriích pro redukci hmotnosti.

Epsomská sůl není Glauberova sůl. Epsomská sůl je síran hořečnatý (MgSO4), Glauberova sůl neboli mirabilit je síran sodný (Na2SO4). Nesmí se zaměňovat, protože při očistě střev je síran hořečnatý šetrný k ledvinám, síran sodný naopak ledviny zatěžuje mnohem více.

Zdroj: Epsomská sůl

Diskuze

V diskuzi PANGAMIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Poláková.

Zdravím,

prosím Vás,
je bezpečné užití člověkem 3 tbl. Pangaminu,
kr. je ale
pro zvířata od DromyVet s.r.o ?

Je tento Pangamin pro zvířata obdobného složení jako je pro lidi?


tj. doplňkové krmivo pro koně, psy + kočky


SLOŽENÍ :

12.1.5 SPREJOVĚ SUŠENÉ PIVOVARSKÉ KVASNICE KMENE SACCHAROMYCES CEREVISIAE, STERAN HOŘEČNATÝ, OXID KŘEMIČITÝ.


S pozdravem děkuje za Vaší pronto odpověď
+ přeje Vám všem pevná zdravíčka v tomto stále obtížném Corona pandemickém čase.

Mon.P.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pangamin

Síran hořečnatý

Epsomská sůl je bohatá na hořčík a ten může snižovat riziko vzniku dny. Do vany s vodou vsypte 1 až 2 šálky této soli a udělejte si příjemnou koupel, ve které setrvejte 20 minut.

Zdroj: Dna a přírodní léčba

Poradna

V naší poradně s názvem ZADNY ZUB NEBOLI, BOLEST JE ZANET V USTECH-JAK LECIT? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

Děkuji za odpověď, již je vytržen a jsem za to velice ráda a opravdu to okolí je nyní v pořádku, ovšem to stejné nastalo na druhé straně, ale po injekci s dávkou suprakainu se stalo, že mi museli ze stomatologie volat rychlou, neboť místo toho, aby se začalo místo znecitlivovat, tak spíš začalo brnět, dělat se slabo a zle a následovalo, že mne museli omývat studenou vodou a plácat přes tváře, rozbušilo se srdce, nohy a ruce klepaly a upadala jsem do bezvědomí, čili další moudrák nejspíš vytržen nebude vzhledem k nastávající situaci, nejspíš jsem alergická na síran nebo síru, ovšem nechápu, že poprvé se zadařilo vyytržení bez jakýchkoliv problémů u jíného stomatologa, který tedy suploval stávající stomatoložku, čili se již k němu nedostanu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nebojte se a naplánujte si vytažení zbylých osmiček u vaší stálé stomatoložky. Někdy se může stát, že se znecitlivující látka dostane omylem do krevního oběhu a způsobí tyto komplikace. Kvůli tomu si můžete všimnout, že se stomatolog opakovaně ptá na vaše pocity po vpíchnutí anestetika. Přeji vám, aby se to brzy podařilo, protože sama vidíte, jak bezvadné to je na té straně bez osmiček.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zadny zub neboli, bolest je zanet v ustech-jak lecit?

Co je to MgSO4

Síran hořečnatý je síran hořčíku. Je silně hygroskopický, po doplnění krystalové vody má formu heptahydrátu. Je významnou součástí mořské vody i některých minerálních vod. Tradičně je složkou koupelových solí nebo projímadel.

Epsomská sůl = heptahydrát síranu hořečnatého (MgSO4 x 7H2O)

Epsomská sůl je součástí mořské vody a některých minerálních vod. Tradičně je využívána do koupelí k léčbě otoků, bolavých svalů či kloubů, ke zmírnění stresu, odstranění toxinů, obnovení rovnováhy pH. K odkyselovací koupeli se doporučuje dávka 1 : 1 s jedlou sodou, tedy například 100 g/100 g, poté ležet 20 minut v této lázni. Vnitřně se užívá jako projímadlo a k různým zdravotním očistám (játra, žlučník).

Zdroj: MgSO4

Diskuze

V diskuzi JEDLÁ SODA DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Objevil jsem náhodou jedlou sodu tuto
www.vyhodny-obchod.c…
a ještě mají himalájskou sůl do vany a epsomskou sůl, dělám si 2x týdně koupele.Mají pozitivní efekt skoro na vše bolesti páteře , vlasy a myslím, že i hemoroidy.Poradí někde jestli se můžou dělat dlouhodobě?
Také jsem začal kupovat chlorid hořečnatý tento
www.vyhodny-obchod.c…
Může se oboje dlouhodobě?Piji ve vodě a jsem spokojený.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jedlá soda diskuze

Epsomská sůl na obklad

Dopřejte si lázeň s epsomskou solí. Síran hořečnatý obsažený v epsomské soli snižuje množství otoků a zlepšuje krevní oběh a snadno se vstřebává kůží, což poskytuje okamžitou úlevu od otoku a bolesti, která s ním souvisí. Smíchejte půl šálku epsomské soli ve vaně s teplou nebo studenou vodou a proveďte lázeň po dobu 10 až 20 minut. Opakujte až třikrát týdně.

Zdroj: Obklady na oteklelé chodidlo

Diskuze

V diskuzi MOZNO VAM TO POMOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Dnes mam akurat 27 rokov,..s akne som problem nikdy nemala, ani v puberte, moja plet bola zavidenia hodna. V decembri minuleho roku, 2011, sa mi zacala tvorit jemna krupicka na tvari, konkretne na brade a sankach..nevsimala som si to, no po case mi to prerastlo do hnisavych vyrazok. Cela moja brada, teda cela spodna cast tvare bola vykvitnuta ako lalia, nahnisana. Rozhodla som sa ist ku koznej,...presla som eryfluidom, duac gelom (ktory mi prekrasne spalil tvar), zinerytom a podobne. Poslala ma na kadejake vysetrenia, a samozrejme, ako inak, vsetko bolo negativne, bola som uplne zdrava. Minuly vikend som sla s kamoskou na chatu, ona mi povedala, ze mala to iste, ze sa liecila dokonca v nemocnici na to, kde jej odobrali vzorku pokozky a predpisali jej mast. Ta mast sa vola tertacyklin siran pasta. Je to mast pieskovej konzistencie. Pozicala mi to. Pouzivam to par dni, a cuduj sa svete, ono to pomaha ! Okrem toho som si este zakupila mydlo protex, miraclean zinkovu pletovu vodu a vitaminy-zinok a dermabion. Ta mast sa vyraba v lekarni a je myslim na predpis. Zatial som nemala ziadne neziaduce ucinky...Teda ak najblizsie pojdete ku koznemu lekarovi, skuste mu spomenut tu mast, mozno pomoze aj vam..drzim palce

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel EVA.

Dobrý den, jedné známé stejný problém způsobila alergie na flór- zubní pasta s flórem . Po její výměně se pokožka uklidnila
hezký den
Eva

Zdroj: diskuze Mozno vam to pomoze

Epsomská sůl v lékárně

Existuje řada různých způsobů, jak vyrobit epsomskou sůl, a lze ji také koupit v řadě různých balení. Z chemického hlediska je ale epsomská sůl stále jedna a tatáž sloučenina – síran hořečnatý. A mělo by být prakticky jedno, jakou epsomskou sůl si koupíte, protože účinná látka by měla být všude stejná.

Lidé epsomskou sůl již po staletí používají jako projímadlo (k léčbě zácpy), jako prostředek k léčbě nespavosti a fibromyalgie (bolesti svalů).

Bohužel ale přínos epsomské soli v léčbě těchto onemocnění není dostatečně ověřen kvalitními odbornými studiemi, a tak je její použití v této oblasti založeno spíše na určité empirické zkušenosti lidí než na vědeckém bádání.

Pozitivní účinky epsomské soli jsou obvykle připisovány hořčíku, kterého má většina lidí naprostý nedostatek.

Zdroj: Epsomská sůl

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eleni.

Musím přidat taky špatnou zkušenost. Hned na druhy den ,neskutečná únava jako při chřipce a pocit jako při horečce. Úplně mě to vyřadilo z provozu. Už nikdy víc..

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Acylpyrinová maska

Acylpyrin a akné - u acylpyrínu je prokázána účinnost při sklidňování podrážděné a začervenalé pokožky. Jako Acylpyrinová maska se může použít domácí salicylová mast ve formě zklidňující emulze. Připravíte ji tak, že smícháte 2% jablečný ocet v množství 70 ml s roztokem MSM, což je organická sloučena přírodní síry, v množství 15 ml, dále tam příjde epsomová sůl, což je MgSO4 - síran hořečnatý, v množství 20 ml, který je volně prodejný v lékárně na obklady a pak k tomu konečně přidáte onen Acylpirin, jednu tabletku a necháte rozpustit. Takto připravený roztok nanesete na podrážděnou červenou pokožku nebo na akné a necháte působit až do úplného vstřebání - neoplachujete! Takto si můžete pomocí vlastní Acylpyrinové masky velice efektivně zklidnit podrážděnou pokožku s červenými fleky nebo také akné.

Zdroj: Přírodní recepty proti akné

Poradna

V naší poradně s názvem EKZÉM NA PŘIROZENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JAN KREJCI.

DOBRY DEN NA PŘIROZENI SE MI UDELALY DROBNE PUPÍNKY JAK DRUHY DEN PO SPALENI O PLOTNU TREBA. NEJSOU ZARUDLE NESVEDÍ NEZVĚTSUJI SE NEDELAJÍ NIC ZAPORNEHO NEJDOU POMALU ANI VIDET POKUD TO NEVÍTE JSOU VELIKOSTNE JAK ANTIPERLE MAM TO UŽ MESÍC A JESTE SE TO NESTRATILO ZENY NESTRÍDAM FURT JSEM JEN S JEDNOU A MAM DOMA VELKE DYLEMA MUZETE MI PORADITDEKUJI MOC.S POZDRAVEM JAN.KREJCI

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takhle podle popisu to nejde poznat o co jde. Ve vašem zájmu doporučuji navštívit kožní oddělení, kde váš stav zhodnotí a určí přesnou diagnózu. Prosím nepodceňujte tuto prohlídku, neboť penis máte jen jeden, stejně jako své zdraví. Před lékařem se nestyďte, nevnímá váš penis jako sexuální nástroj, ale jako součást vašeho těla, třeba jako ruku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ekzém na přirození

Acylpyrinová maska na akné

I acylpyrin patří mezi babské rady na akné. U acylpyrínu, tedy spíše u kyseliny salicylové, je prokázána účinnost při zklidňování podrážděné a začervenalé pokožky. Jako acylpyrinová maska se může použít domácí salicylová mast ve formě zklidňující emulze. Připravíte ji tak, že smícháte 2% jablečný ocet v množství 70 ml s roztokem MSM, což je organická sloučena přírodní síry, v množství 15 ml, dále tam příjde epsomová sůl, což je MgSO4 - síran hořečnatý, v množství 20 ml, který je volně prodejný v lékárně na obklady a pak k tomu konečně přidáte onen Acylpirin, jednu tabletku a necháte rozpustit. Takto připravený roztok nanesete na podrážděnou červenou pokožku nebo na akné a necháte působit až do úplného vstřebání - neoplachujete! Takto si můžete pomocí vlastní Acylpyrinové masky velice efektivně zklidnit podrážděnou pokožku s červenými fleky nebo také akné.

Zdroj: Hydratace pro suchou a citlivou pleť

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A HOŘČÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den, prosím snáší sewarfarin s hořčíkem?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hořčík ve vyšších dávkách bohužel významně ovlivňuje účinky Warfarinu a neměl by být nárazově a samovolně zařazen do výživového režimu. Pokud shledáte nutnost užívat hořčík, tak o tom uvědomte svého lékaře, od kterého dostáváte předpis na Warfarin. Lékař vám řekne, kdy máte s doplňkovou léčbou začít a ve správný okamžik vám změří srážlivost krve a případně upraví dávkování Warfarinu. Pak musíte úžívat oboje, hořčík i Warfarin. Až se rozhodnete ukončit léčbu hořčíkem, tak znovu, ještě před ukončením, se zastavte u svého lékaře a dohodněte s ním postup ukončení doplňkové léčby.
V této souvislosti je rovněž třeba dbát opatrnosti při používání projímadla, protože může obsahovat citronan hořečnatý - účinný zdroj dobře vstřebatelného hořčíku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a hořčík

Složení černé masti

Hlavní léčivá látka je ichthammolum 2,7 g v 30 g masti (pix). Pomocné léčivé látky v černé masti jsou perboritan sodný, oxid vápenatý, síran draselno-hlinitý, tuk z ovčí vlny (lanolin), žlutá sírová vazelína a čištěná voda.

Zdroj: Použití černé masti s ichtyolem

Poradna

V naší poradně s názvem OBSAH PURINŮ V ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada.

Často používám česnek jako přírodní lék i jako koření do jídel. Zároveň trpím dnou a ráda bych se dozvěděla jestli česnek snižuje kyselinu močovou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Česnek je mocný nástroj pro přírodní léčbu na místo antibiotik. V případě onemocnění dnou bohužel tak moc prospěšný není, protože obsahuje vyšší množství purinů, které dnu zhoršují. Proto je lepší při zvýšené kyselině močové česnek konzumovat jen zřídka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Obsah purinů v česneku

Složení

Ichtoxyl, lidově známý pod názvem černá mast, obsahuje léčivou látku ichthammolum 2,7 g ve 30 g masti.

Ichtoxylová mast obsahuje jako hlavní účinnou látku léčebný dehet ichtamol. Ichtamol působí protisvědivě, protizánětlivě, snižuje tvorbu mazu (působí antiseboroicky), má mírný dezinfekční účinek, zvyšuje kožní prokrvení.

Perboritan sodný, oxid vápenatý a síran hlinito-draselný působí mírně dezinfekčně, protisvědivě a mají mírný stahující účinek.

Zdroj: Ichtyolová mast

Vedlejší účinky epsomské soli

Přestože je epsomská sůl při správném používání a za normálních okolností bezpečnou látkou, může mít i některé nežádoucí účinky. To platí zejména v případě, kdy ji užíváte perorálně (ústy).

Síran hořečnatý má laxativní (projímavé) účinky, a tak jeho konzumace může způsobit průjem, nadýmání a podráždění žaludku (nevolnost).

Pokud tedy epsomskou sůl používáte jako laxativum, pamatujte na to, že je nutné pít dostatek vody, která může nežádoucí účinky zmírnit. Navíc byste neměli překračovat doporučené denní dávky bez souhlasu vašeho lékaře.

V souvislosti s předávkováním epsomskou solí byly také zaznamenány případy předávkování hořčíkem. To se projevuje nevolností, bolestí hlavy, pocitem motání hlavy a zčervenáním pokožky. V extrémních případech může předávkování hořčíkem způsobit kardiovaskulární problémy, kóma, paralýzu a smrt. Nicméně pokud budete užívat epsomskou sůl či jiné zdroje hořčíku v dávkách doporučených lékařem nebo lékárníkem a budete pečlivě číst příbalové letáky, nemusíte se předávkování hořčíkem za normálních okolností obávat.

Pokud se u vás vyskytnou známky alergické reakce na hořčík nebo jiné výše uvedené závažné nežádoucí účinky, neprodleně vyhledejte lékařskou pomoc.

Zdroj: Epsomská sůl

Co je to epsomská sůl

Epsomská sůl je svými blahodárnými účinky pro zdraví a krásu známá stovky let. Její historie začíná v 17. století, kdy farmář žijící nedaleko městečka Epsom v Anglii objevil pramen bohatý na sloučeninu hořčíku a síry (síran horečnatý) a krátce poté byly odhaleny i léčivé účinky této sloučeniny.

Epsomská sůl je složena z minerálů hořčíku a síranu. Výzkumy prokázaly, že hořčík a síran se snadno vstřebávají přes kůži, proto jsou lázně v epsomské soli výbornou volbou, jak doplnit tyto pro tělo důležité prvky. Hořčík v těle hraje významnou roli při regulaci aktivity asi 325 enzymů, snižuje záněty, pomáhá funkci svalů a nervů a pomáhá produkovat serotonin, hormon zodpovědný za pocit pohody a štěstí. Sírany zlepšují vstřebávání živin, vyplavují z těla toxiny a zmírňují migrény.

Navzdory svému názvu je epsomská sůl úplně jinou sloučeninou než obyčejná kuchyňská sůl, kterou používáme pro dochucení pokrmů. Slovo sůl v názvu je odvozeno od chemické struktury: v chemii slovem sůl označujeme chemicky neutrální látku, která obsahuje jak kladně nabité částice – kationty, tak záporně nabité částice – anionty, které dohromady vytvářejí látku s nulovým nábojem, tedy elektricky neutrální. Soli jsou odvozeny od kyselin a mohou být buď bezkyslíkaté, tedy neobsahující kyslík, například sulfid zinečnatý, nebo kyslíkaté, tedy s obsahem kyslíku, například síran měďnatý nebo síran hořečnatý, což je správný chemický název pro epsomskou sůl.

Epsomská sůl vypadá na první pohled velmi podobně jako kuchyňská sůl a lidé ji častou používají do koupele (tedy jako normální koupelovou sůl). Přestože je vzhledově epsomská sůl velmi podobná kuchyňské soli, jejich chuť se od sebe značně liší. Epsomská sůl je totiž velmi hořká a prakticky nepoživatelná.

Použití epsomské soli je velmi snadné, a navíc se jedná o cenově dostupnou látku, která při správném použití prakticky nemá nežádoucí účinky.

Ve vodě se epsomská sůl rozpouští a rozkládá na ionty hořčíku a síranu. Protože se tyto látky pravděpodobně dobře vstřebávají přes pokožku, dostávají se hořčíkové kationty a síranové anionty do těla, kde plní důležité funkce. Nejběžnějším způsobem použití epsomské soli je tedy její přidání do vody jako koupelové soli. Nicméně je možné epsomskou sůl také aplikovat přímo na pokožku ve formě kosmetických přípravků nebo ji konzumovat ústy (pouze pro silné jedince, kteří snesou její hořkou a nepříjemnou chuť), pokud ji chceme použít jako přírodní laxativum (lék proti zácpě).

Zdroj: Epsomská sůl

Octový versus octanový obklad na otok

Na otoky se dříve přikládal octanový obklad. Octanový obklad je hlinitá sůl kyseliny octové. Octan hlinitý vzniká při reakci síranu hlinitého a octanu olovnatého (oba jsou rozpustné ve vodě), kdy v roztoku zůstane zmíněný octan hlinitý (pozor na krystalickou vodu) a kromě něj vznikne ještě nerozpustný síran olovnatý. Octan hlinitý má mírné antiseptické a výrazné adstringentní (stahující) účinky. Používá se ve formě krému k léčbě drobných poranění, při štípnutí hmyzem, při solární dermatitidě, omrzlinách nebo popáleninách 1. stupně. Ve formě roztoku je octan hlinitý málo účinný, vhodnější je ledový obklad. Octan hlinitý nelze nahradit octem.

Zdroj: Octový obklad

Bezpečné léky na bolest při Warfarinu

Níže uvedený přehled uvádí léky proti bolesti, které nezvyšují riziko krvácení u pacientů užívajících příležitostně antikoagulancia (PRN), protože nejsou NSAID. Mohou být také užívány pravidelně, ale v takovém případě by měl být INR zkontrolován asi 4–5 dnů po zahájení léčby a znovu asi o 10 dní později, aby bylo jisté, že nedošlo k interakci nově užívaného přípravku na léčbu bolesti s warfarinem.

Účinnost: Slabší léky proti bolesti

  • obecný název: acetaminofen
  • značka, příklady: Tylenol
Účinnost: Léky na středně silnou bolest
  • obecný název: tramadol, síran kodeinu, hydrokodon
  • značka, příklady: Ultram, Ultracet, Lorcet, Lortab, Vicodin
Účinnost: Silnější léky proti bolesti
  • obecný název: hydromorfon, meperidin, morfium, oxykodon
  • značka, příklady: Dilaudid, Demerol, MS Contin, Percocete

Zdroj: Warfarin a léky na bolest

Kdy zabere Furolin

Furolin je třeba užívat spolu s jídlem nebo mlékem. To je významné pro optimální absorpci léčivé látky z gastrointestinálního traktu, ale také pro zvýšení gastrointestinální tolerance přípravku. U řady pacientů tím lze předejít nepříjemným gastrointestinálním nežádoucím účinkům, kvůli kterým by případně mohli užívání Furolinu předčasně ukončit.

Furolin obsahuje látku nitrofurantoin, která se okamžitě vstřebává z gastrointestinálního traktu. Léčivá koncentrace v moči nastane po 30 minutách po perorálním podání a přetrvává 6 hodin. Nitrofurantoin se koncentruje v moči, což vede k vyšším a účinnějším hladinám v močovém traktu než v jiných tkáních.

Absorpci může zpozdit nebo snížit trikřemičitan hořečnatý. Trikřemičitan hořečnatý se používá jako přídavná látka v potravinách. Je to přírodní protispékavá látka. Na potravinách bývá označen E553b. Alternativní názvy jsou talek, mastek nebo práškový talek.

Kyselá moč zvyšuje reabsorpci nitrofurantoinu z gastrointestinálního traktu. Kyselá moč se může objevit jako následek hladovění a nebo nedostatečného zavodnění.

Zdroj: Za jak dlouho zabere Furolin


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP