Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

SKLEROTIZACE A NOŠENÍ KOMPRESNÍCH PUNČOCH

OBSAH

Cviky

Pracujete-li v kanceláři, najděte si čas na chůzi po schodech nahoru a dolů, nebo alespoň na přecházení do jiné části kanceláře tam a zpět. Pokud musíte stát na jednom místě, udělejte několik kotníkových cviků – ohněte kotník dolů k zemi a pak nahoru ke kolenu. I tento mírný pohyb pomůže s cirkulací krve. Pokud musíte během dne sedět, použijte nožní stoličku nebo židli, aby byly nohy výše, pokud to není možné, zvedněte nohy ihned, jakmile se vrátíte domů. Doma zvedejte vleže nohy o 6 až 12 centimetrů výš, než je srdce, kdykoli je to možné.

Na oteklé nohy jsou také vhodné podpůrné punčochy, ale pouze na doporučení lékaře. Podpora punčoch pomáhá stimulovat žíly a svaly v dolních končetinách, čímž lépe cirkuluje krev v dolních končetinách. Punčochy byste měli použít po ránu, než nohy začnou natékat. Večer po sejmutí podpůrných punčoch ošetřete nohy hydratačním mlékem. Kvalitní tělové mléko udržuje nohy hydratované a pokožku zdravou a vláčnou. Pokud je pokožka zdravá a vláčná, je méně pravděpodobné, že se vyskytnou praskliny a následně vředy.

Zdroj: Oteklé nohy a červené fleky

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK NA OTEKLÉ NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Akino.

co dělat s oteklýma nohama,ať piji nebo nepiji je to stejné děkuji akino

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pít musíte stále, každý den minimálně tři litry tekutin. Pití nijak neovlivňuje otékání nohou. Nohy otékají kvůli nedostatečné funkci kardiovaskulárního systému, kdy se krev nemůže dostat z nohou vzhůru k srdci a její tekutá složka prosakuje skrz cévy a vytváří rezervoáry, které pak můžete vidět jako otoky. Nejlepším způsobem, jak tomu zamezit, je nošení kompresních punčoch a ležení s nohami podloženými, aby byly ve vyšší úrovni než je zbytek těla. Po každém sundání kompresních punčoch je třeba provádět masáž podle tohoto vzoru: youtu.be/ZzTmiolbcbo
Rovněž je důležité během dne udělat několik výponů na špičkách. Tady můžete vidět jak se dělají výpony na špičkách: youtu.be/C7qnbmpLNGI
Pomoci může i cvičení, které je vidět zde: youtu.be/3t8Kp99e50k…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Detralex cena lékárna dr max

Obnova po léčbě žilek

Většina pacientů po léčbě nemá žádné problémy, jen u některých se vyskytují nepříjemné pocity a bolesti, která lze utlumit pomocí paracetamolu. Některým pacientům se doporučuje bandážování elastickými obinadly nebo nošení kompresních punčoch, ale všichni pacienti jsou vyzváni, aby chodili na krátké procházky a pili dostatečné množství vody. Pacientům se doporučuje, aby se vyhýbali teplé koupeli, vířivkám a opalování.

Zdroj: Jak na metličkové žilky na nohách

Diskuze

V diskuzi MAST PROTI METLIČKOVÝM ŽILKÁM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Suri.

No a kde je teda uvedeno, že je to na metličkové žilky? Viděla jsem nohy některých lidí, co celý život v práci stáli, pokud nemají velké vystouplé křečáky, mají nohy celé obalené metličkovými fialovými žilkami. Jak jim pomoct netuším. Skořice má tu vlastnost, že prohřívá tkáň, jestli to je ale účinné i na mizení metličkových žilek, nevím. Už jsem se taky dověděla, že lžíce skořice se nedá polknout neb všechny sliny absorbuje. Zřejmě na sebe váže tekutiny. Možná to souvisí nějak i s těmi ledvinami. Přesto bych řekla, že tu není žádné pořádné léčivo na ty žilky, na to, že to má každý druhý.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milena.

Čau Suri, mast ze skořice metličkové žilky ani křečové žíly neléčí! Jediná metoda, kterou se dají křečové žíly a metličkové žilky spolehlivě zlikvidovat najednou, při jedné maximálně dvou návštěvách u lékaře, se nazývá metoda komplexní sklerotizace. Po tomto výkonu není nutná pracovní neschopnost, nevznikají žádné jizvy, zákrok je nebolestivý a časově nenáročný, trvá přibližně 1 hodinu a dá se zvládnout i v průběhu pracovního dne. Pro úspěšné dokončení komplexní sklerotizace, aby zcela zmizely křečové žíly a metličkové žilky, musí pacient nosit kompresní punčochy po dobu 2 až 6 týdnů od zákroku. Metoda komplexní sklerotizace odstraní najednou jak velké křečové žíly tak i malé metličkové žilky. Zákrok se provádí po celý rok, kromě letních měsíců. Metoda komplexní sklerotizace se dělá v rámci estetické chirurgie a bližší info, cena a průběh zákroku se dá najít zde: www.sklerotizace.cz/…

Zdroj: diskuze Mast proti metličkovým žilkám

Jak odstranit metličkové žilky

Odstranění metličkových žilek je možné například pomocí laseru. Paprsek laseru prochází kůží a jeho energie je pohlcována v cílové struktuře, v tomto případě v rozšířené cévce. Ta je destruována, aniž by přitom došlo k poškození okolní tkáně. Léčba laserem probíhá někdy i v několika etapách v intervalu 3–4 týdny, což závisí na rozsahu změn. Komplikací výkonu mohou být pigmentové změny v místě zákroku, které jsou naštěstí jen přechodného rázu a obvykle maximálně po 14 dnech vymizí. Ve srovnání s jinými užívanými metodami je toto riziko však podstatně menší. Navíc léčba laserem nepředstavuje bolestivý výkon. Na přání klienta je nadto možné použít povrchové znecitlivění gelem.

Sklerotizace metličkových žilek je časově nenáročnou a klienta nezatěžující metodou. Sklerotizace je rychlá a nebolestná metoda jak zneviditelnit metličkové žilky na nohou. Jde o ambulantní zákrok, který nevyžaduje pracovní neschopenku. Funguje to jednoduše: tělu se podá nitrožilně sklerotizační roztok a následujících 24 hodin je noha zabalena ve speciální bandáži. Celý proces způsobí, že se žilky v podstatě zalepí. Sklerotizace žilek také vhodně doplňuje předcházející operaci křečových žil. Pacientům se doporučuje pro dosažení lepšího efektu opakovat sklerotizaci alespoň 2krát. Před první sklerotizací je třeba nejprve vyšetřit povrchový žilní systém. Sklerotizaci žilek není vhodné provádět u žen v prvotním či naopak hodně pokročilém stadiu těhotenství. V řádu několika týdnů se doporučuje nošení kompresních elastických punčoch.

Zdroj: Metličkové žilky

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ FLEKY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Pácal.

Dobrý den, prosím o radu,
manželka má červené fleky na nohou ohraničené a pálí. Už je to sedm roků a stále se zvětšují.
Chodí na kožní a doktorka ji předepsala mast beloderm a flucinar. Používání masti nepomáhá.

Děkuji za odpověď.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše to bude stasis dermatitida (lat. statis dermatitis), nazývaná též gravitační dermatitida, gravitační ekzém, hypostatický ekzém, varikózní ekzém či dermatitida ze stázy. Je to zánětlivé kožní onemocnění, které nejčastěji vzniká jako následek chronické žilní insuficience. Léčba se může skládat z aplikace krémů na bázi steroidů (Beloderm) a používání kompresních punčoch. Flucinar je lék na kožní plíseň a v tomto případě je neúčinný. Doporučuji změnit lékaře a místo na kožní jít s tímto problémem na kardiologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené fleky na nohou

Léčba

Konzervativní léčba většinou záleží na nás samých. Je v podstatě cestou tehdy, když onemocnění není natolik vážné, že by se muselo přistoupit k operaci, nebo je řešením pro ty, kteří na operaci nemohou nebo nechtějí.

Kompresní terapie: Spočívá v nošení punčoch, kompresních podkolenek a podobně.

Léky: Bez předpisu jsou k dostání například potahované tablety Ascorutin, chladivé gely, masti, krémy na křečové žíly a jako prevence je skvělý lék Wobenzym.

Radikální léčba: Znamená odstranění křečových žil chirurgickou cestou – dnes existuje mnoho metod.

Přírodní léčba: Zde zabírají různé přírodní gely, masti, krémy na křečové žíly na přírodní bázi a obklady. Ty mnohdy ulevují od bolesti, ale zároveň vyduté žíly stahují.

Zdroj: Ucpané žíly na nohách

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

dobrý den kyselina močová mi dost komplikuje život. otékají mi nohy ,ale po odpočinku vlastně do rána otok mizí. nejhůř je mi v těchto vedrech. beru Purinol 100mg..můžete mi prosím popsat ,čeho se vyhnout a naopak. Moc děkuji, srdečně zdraví Šopincová jsem ročník 1936 je to dost ,ale miluji život a jsem spokojená ráda cestuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše otoky nemusí vůbec souviset s kyselinou močovou. Spíš to vypadá na cévní problém, kdy se vám v nohách hromadí tekutina, když jste ve vzpřímené poloze. Pro vyřešení tohoto problému bude potřeba vyšetření u kardiologa. Jako první volbu, kterou můžete udělat sama a hned je použití kompresních punčoch. Ty zabrání vzniku otoku, než vám lékař sdělí možnou léčbu. Během dne, jakmile můžete, tak si lehejte do polohy, aby nohy byly podloženy výše než tělo, tím také omezíte vznik těchto otoků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze kyselina močová

Trombóza a neschopenka

Délka léčby je individuální. Pracovní neschopnost – po vystavení neschopenky – může trvat dva a půl měsíce. Nejprve vás čeká týden v nemocnici, klid na lůžku, maximálně na záchod a do sprchy. V této době se zcela vyhýbejte zátěži nohy. Jednou týdně musíte k lékaři na Quick test při léčbě Warfarinem. Vhodné je nošení kompresních punčoch, poté rozhýbání nohy – rozchození o berlích, cvičení na lůžku, kdy jsou nohy ve vzduchu (jízda jakoby na kole, kdy střídavě šlapete, a nůžky, tedy kmitání nohama). Čím dál více prodlužujte procházky, zařaďte jízdu na kole nebo rotopedu. Během dne zkoušejte výstupy na špičky, zanožování na protažení lýtkového svalu. Vyhýbejte se masážím, teplým procedurám (sauna), nahřívání a statickému zatížení (posilování, dlouhý stoj a sed).

Zdroj: Příznaky ucpávání cév na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍZNAKY PŘI ONEMOCNĚNÍ LEDVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Již delší dobu mám otoky kotníku,dušnost,unavu,je možné že by se mohlo jednat o onemocnění ledvin? děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, otoky dolních končetin a únava můžou být příznakem onemocnění ledvin. Dušnost by ale spíše ukazovala na kardiovaskulární problém. Nejlépe bude, když svůj zdravotní stav zkonzultujete se svým praktickým lékařem. Popřípadě "na vlastní pěst" můžete na poliklinice v Lipníku nebo lépe v Olomouci navštívit přímo nefrologii s ledvinami a kardiologii se srdcem a cévami.
Otoky dolních končetin můžete korigovat zvednutím nohou vleže a jejich opřením o svislou stěnu, popřípadě nošením kompresních punčoch. Únavu vám pomůže zmírnit odkyselení organizmu a užívání probiotik. Dušnost, tu až podle její příčiny.
Svůj stav nepodceňte a nechte se vyšetřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příznaky při onemocnění ledvin

Léčba

Krémy a prášky

Pokud pro vás nejsou vhodné kompresní punčochy, můžete vyzkoušet krémy, které jsou určené na křečové žíly. Jedná se o krém Invisi, jehož složky zahrnují vitamín E a rostlinné prostředky, konkrétně extrakt měsíčníku, který má protizánětlivé schopnosti. Další nabízenou metodou jsou prášky zaplavující trh. Tyto tabletky obsahují koňský kaštan. Koňský kaštan je bylinný extrakt, jehož vlastnosti výrazně snižují bolest a velikost křečových žil. Používání koňského kaštanu je stejně efektivní jako léčba pomocí kompresních punčoch.

Kompresní punčochy

Nejméně invazivní a prvotní postup při léčbě všech typů křečových žil je užívání kompresních punčoch. Kompresní punčochy zmírňují tlak křečových žil a pomáhají krevnímu oběhu. Kompresní punčochy zlepšují fyzický stav pacientů. Jakmile však kompresní punčochy sundáte, křečové žíly se automaticky vrátí.

Chirurgické podvázání

Chirurgické podvázání je možnost léčby, kterou doporučuje většina lékařů. Chcete-li podstoupit chirurgické podvázání, musí lékař udělat na kůži malé řezy, které vedou od rozkroku až ke kolenu. Pak žíly podváže, nebo dojde k jejich odebrání. Tento postup se provádí v celkové anestezii a zotavení trvá čtyři až šest týdnů. Chirurgické podvázání má 75procentní úspěšnost a je stále populárním zákrokem, protože se jedná postup, který vás zcela zbaví křečových žil. Zároveň je tato metoda nejrozšířenější možností léčby křečových žil.

Intravenózní laserová ablace

V posledních deseti letech došlo k inovaci léčby křečových žil pomocí intravenózní laserové ablace. Tato léčba má minimálně invazivní postup a provádí se v lékařské ordinaci pod lokální anestezií. Pacient leží na zádech, lékař vloží malou dutou jehlu do hlavní drenážní žíly na noze a pomocí laseru dojde k utěsnění žíly. Krev nuceně protéká sekundárním žilním systémem, který uvolňuje tlak abnormálně nafouklých křečových žil a umožňuje jim, aby se vrátily do původního stavu (normální neviditelné velikosti). Léčba trvá asi dva týdny s 90procentní úspěšností. Vzhledem k vysoké úspěšnosti a rychlému zotavení se intravenózní laserová ablace stává známější a používanější. Můžeme říct, že intravenózní laserová ablace je jedním z nejúčinnějších prostředků pro léčbu křečových žil.

Sklerotizace

Sklerotizace je technika, při níž je pacientovi aplikován roztok soli injekční formou do rozšířených nebo abnormálních žil. Roztok soli dráždí výstelku žíly a způsobí zjizvení tkáně, která je nakonec absorbována do těla. Sklerotizace je vhodná pro pacienty, kteří nemají problém s ventilem na hlavní žíle. Naopak je nevhodná pro pacienty, kteří mají za sebou chirurgické podvázání žil nebo intravenózní laserovou ablaci, existuje 50procentní pravděpodobnost, že se křečové žíly znovu objeví.

Zdroj: Pět způsobů, jak se zbavit křečových žil

Poradna

V naší poradně s názvem BABSKÉ RADY NA OTOKY NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Fabičovič.

Dobrý den,chtěl bych se zeptat na otok nohy.Moje přítelkyně má oteklou nohu od lýtka po kotník a nevíme si rady jak ten otok dostat pryč.
děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vyzkoušejte kompresní punčochy. Běžně se dají koupit ve zdravotních potřebách. U punčoch je návod na použití, popřípadě vám poradí obsluha v prodejně. Když to nepomůže, tak budete muset navštívit praktického lékaře a požádat ho o doporučení k odbornému vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Babské rady na otoky nohou

Jak se křečové žíly léčí?

  • Důležitý je častý odpočinek s nohama ve vyšší poloze.
  • V mírných případech se doporučuje nošení lehkých elastických kompresních punčoch, které zmírňují nepohodlí, ale křečové žíly neodstraní.
  • Pokud je příčinou obezita, je nutné snížení hmotnosti.
  • Injekcemi roztoku, který sklerotizuje žíly a dojde k jejich zavření.
  • Pokud je stav vážný a celá noha je už zasažena křečovými žilami, bývá řešením odstranění žil od kotníku až k rozkroku.

Křečové žíly zvyšují riziko vzniku:

  • flebitidy (zánět stěny žíly);
  • ekzémů;
  • bércových vředů;
  • hluboké žilní trombózy.

Aby se předešlo těmto komplikacím, bývá nutné přikročit k operaci.

Chirurgické ošetření je nabízeno v případě, že :

  • trpíte velkou bolestí;
  • máte flebitidu;
  • dochází ke kožním změnám, například chronický ekzém nebo opakující se vředy, které vedou k zjizvení a napínání kůže;
  • je nutné kosmetické zlepšení, v některých lehčích případech pomáhá například laserová léčba.

Zdroj: Křečové žíly

Diskuze

V diskuzi KDE BAREVNÉ ČOČKY KOUPIT? NĚJAKÝ ESHOP? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Petráčková .

Máte nějaký obchod, který byste mi doporučili? Mám zkušenost, že je na netu všechno levnější... Díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Justýna.

Ahoj já kupuju tyhle www.cocky-kontaktni.… a jsou super. Nedráždí oči, neřežou, nepálí, sou příjemný na nošení.

Zdroj: diskuze Kde barevné čočky koupit? Nějaký eshop?

Žilní příčiny otoků

Příčin na žilním systému je hned několik, nejčastěji se opravdu jedná o křečové žíly. To, že právě ony stojí za oteklými nohami, je viditelné často na první pohled – na kůži prosvítají drobné i větší modrofialové žíly a přítomny mohou být i další kožní změny, například začervenalá, velmi hladká a svědící kůže, na níž se může ztrácet ochlupení. Otok je bolestivý, zpočátku může zanechávat otisky, později se může stát tuhým. Doprovodným příznakem je pocit těžkých nohou, dále pálení či křeče v nohou. Neléčení křečových žil může vést ke vzniku zánětů či bércových vředů, obtížně se hojících ran.

Těmto otokům lze předcházet. Jedním z hlavních opatření je pohyb, například svižnější chůze. Dále pomáhá polohování nohou, dostatečný pitný režim, nejlépe ve formě čisté vody, snížení případné nadváhy a sprchování nohou chladnější vodou. Naopak je vhodné omezit dlouhé sezení či stání a křížení nohou.

Základem léčby je nošení kompresních punčoch a užívání léků zlepšujících funkci žil. Ke zmírnění příznaků doprovázejících onemocnění žil (například pocit těžkých nohou) a pro rychlejší vstřebávání otoků můžete sáhnout po ulevujících krémech nebo gelech.

Pokud je otok přítomen pouze na jedné noze a je velmi bolestivý, může se jednat o takzvanou hlubokou žilní trombózu. Při ní je céva uzavřena krevní sraženinou. Trombóza může poměrně snadno přejít v život ohrožující stav, při němž dochází i k ucpání tepny vyživující plíce. Při podezření na trombózu je proto nutný neodkladný zásah lékaře. Během transportu je důležité minimalizovat pohyb, ten totiž zvyšuje riziko utržení krevní sraženiny a následně vzniku plicní embolie. Naopak v rámci prevence je pohyb spolu s dostatkem tekutin, případně nošením kompresních punčoch a užíváním léků na ředění krve v rizikových situacích (například při delším cestování, noze v sádře a podobně), tím nejlepším, co můžete svým žilám dopřát.

Zdroj: Příznaky ucpávání cév na nohou

Diskuze

V diskuzi OPERACE OČÍ - ZKUŠENOSTI S KLINIKOU HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Diana Humečková.

Zdravím, 17let mě trápí oči. Začínalo to pozvolna a se zhoršujícími se dioptriemi jsem se začala zajímat o možnosti jak se brýlí zbavit, jelikož to co na nose nosím jsou už pořádný popelníky a opravdu se mi to nelíbí. Proto bych se zde ráda optala, kde jste si nechali oči odoperovat? Zatím mám v hledáčku jen kliniku Horní Počernice, na kterou mě ségra lanaří,protože tam byla spokojená, ale ráda bych si poslechla i jiné názory. Předem dík.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jajkosína.

tak to jsi dobrá, pro mě bylo nošení brýlí za trest. 

Zdroj: diskuze Operace očí - zkušenosti s klinikou Horní Počernice

Doba použitelnosti a doba nošení kontaktních čoček

U kontaktních čoček panuje mnoho zmatku okolo intervalu jejich výměny a pak také okolo nutnosti jejich vyndávání z oka.
Doba použitelnosti čoček přesně řeší, za jak dlouho mají být čočky vyřazeny a nahrazeny novými. Doba použitelnosti se týká všech třech skupin čoček, jak jednorázových čoček, tak i čoček s častou výměnou a i čoček tradičních.
Doba nošení se zaměřuje na to, jak dlouho budou kontaktní čočky nošeny před jejich vyndáním. Denní nošení znamená, že by se kontaktní čočky měly nosit pouze přes den a na noc by měly být vyndány. Prodloužené nošení znamená, že čočky se mohou nosit po celou dobu dvou i více dnů a to i během spánku.
Jednorázové kontaktní čočky mohou být vyrobené buď pro denní, nebo i pro prodloužené nošení, v závislosti na oční fyziologii a potřebě uživatele.

Zdroj: Nejzdravější kontaktní čočky

Diskuze

V diskuzi ZUBNÍ PROTÉZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Šmídek.

Je mi přes 70 let,mám již druhou snímací horní protézu ale stále nejsem spokojen s jejím upevněním-nejde s ní jíst,ani když použiji coregu.Doktorka mi řekla,že problém je s vnikajícím vzduchem okolo uzdiček vzadu.Navrhuje operativní zákrok-asi odříznutí části uzdičky.Já se toho však bojím a ptám se jestli by to skutečně odstranilo problém.Jaké jiné řešení by bylo?Na spodním patře mám na čepech pevnou náhradu,levá strana 5 zubů,pravá 6 zubů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Irena.

Pri nošení zubní horní protézy mám sucho v ústech musím cucat bonbóny dá se s tím neco dě lat děkuji

Zdroj: diskuze Zubní protézy

Punčochy ve spreji cena

Zde naleznete ceny punčoch ve spreji.

Zdroj: Punčochy ve spreji

Diskuze

V diskuzi POOPERACNI TMAVE FLEKY NA NOHÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den, prosím poraďte mi. V březnu 1.2011 jsem byla na operaci křečových žil - varixy. Stále mi přetrvávají tmavé fleky, které z počátku vypadaly jako modřiny. Možná Vaše rada pomůže, mockrát děkuji. Užiju si ještě v létě sukni, kratké kalhoty, cyklo vyjížďky a brusle s přáteli bez podpůrných punčoch?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Adéla.

Neboj se Marie, proto jsi přeci na tu operaci šla, aby sis zlepšila stav svých nohou. Tyto jizvy po operaci varixů jsou běžné a vznikají tím, že se vylije trocha krve do podkoží, které je pak zbarveno do tmavší barvy, než normální okolí. Postupem času se tyto rozdíly vyrovnají. Pomůže k tomu i slunění, kterému již v roce 2012 můžeš vystavit i odoperovaná místa na nohou. Těš se na léto :-)

Zdroj: diskuze Pooperacni tmave fleky na nohách

Použitelnost kontaktních čoček

Doba použitelnosti čoček má co dočinění spíše s očima, nežli se samostatnými čočkami. Samozřejmě, že existují některé čočky, které mohou být nahrazovány v určitých delších intervalech, ale frekvence výměny závisí více na tom, jak se vaše oči chovají při nošení kontaktních čoček. Oči některých lidí produkují více bílkovin a tuků než ostatních a čočky u těchto lidí vyžadují častější výměnu. Také když trpíte alergií, tak vaše čočky budou potřebovat častější výměnu, zejména v období výskytu alergenů. Důkladné zhodnocení optikem nebo očním lékařem může pomoci určit nejlepší dobu nošení či dobu výměny. Jisté však je, že jednorázové čočky pro denní nošení = dokonalé pohodlí a zdraví.

Autor: Jakub Vinš

Zdroj: Nejzdravější kontaktní čočky

Koxartróza stupně

Podle příčin vzniku můžeme koxartrózu rozdělit na primární, kdy není známá příčina vzniku a uvažuje se o genetických (vrozených) příčinách, a na sekundární, kdy se artrózy kyčelního kloubu rozvíjejí v důsledku jiného onemocnění. Z nemocí dětského věku (preartrotické stavy) mají na rozvoj koxartrózy vliv vývojová dysplazie kyčelního kloubu, morbus Perthes či coxa vara adolescentium, kdy může dojít ke vzniku deformity hlavice, což vede k rozvoji degenerativních změn. V dospělém věku může mít na rozvoj artrózy vliv prodělaný infekční zánět kyčelního kloubu nebo stav po zlomenině v oblasti hlavice kosti stehenní či acetabula (jamky kyčelního kloubu). Na rozvoj koxartrózy má vliv přetěžování v důsledku nadváhy.

Rozdělení koxartrózy stojí na základě radiologického vyšetření, podle něhož rozdělujeme artrózu do 4 stupňů, přičemž 1. stupeň je nejmírnější a 4. nejrozvinutější.

  • Stupeň 1.: zúžení kloubní štěrbiny (v důsledku ztenčování chrupavky).
  • Stupeň 2.: progrese zúžení kloubní štěrbiny, lehké nerovnosti kloubních ploch, subchondrální sklerotizace.
  • Stupeň 3: progrese zúžení kloubní štěrbiny, tvorba marginálních osteofytů, osteoporóza, pseudocysty, osteoskleróza.
  • Stupeň 4.: vymizení kloubní štěrbiny, deformace kloubních konců kostí, splývání pseudocyst, osteonekrotické změny, patologické postavení kloubní (takzvaná těžká artróza). Právě při tomto stupni onemocnění je již indikována kloubní náhrada (endoprotéza).

Zdroj: Koxartróza

Ohýbání kolen s flexí kotníku

Lehněte si opět na záda. Pomalu vytáhněte jedno koleno k hrudi, držte nohu za koleno (drží se vrchol čéšky a klade přiměřený tlak na tento choulostivý kloub). Zatímco je vaše noha v této pozici, proveďte několikrát flexi (propněte špičku a vraťte zpět). Toto cvičení se dělá důrazně a pomalu, cítíte při něm práci lýtkového svalu a krásně protahujete šlachy kolem kotníků. Opakujte s opačnou nohou.

Vzhledem k tomu, že je ke křečovým žilám genetická predispozice, neexistuje zaručený způsob, jak zamezit jejich možnému výskytu. Ale zlepšení krevního oběhu a svalového tonu může snížit riziko vzniku křečových žil nebo vést ke zlepšení stávajícího stavu. Existují i další tipy, jak snížit riziko vzniku křečových žil:

  • sledování váhy;
  • konzumace velkého množství vlákniny s nízkým obsahem soli;
  • vyhnout se nošení vysokých podpatků a těsných punčoch;
  • zdvíhat nohy při odpočinku;
  • vyhýbat se sezení s překříženýma nohama;
  • pravidelně měnit sezení se stáním.

Zdroj: Cviky proti křečovým žilám

Léčba křečových žil

Léčba křečových žil je dvojí, buď konzervativní, nebo radikální:

Léčba konzervativní je léčba, ke které se přistupuje v počátečních stadiích vzniku křečových žil. Představuje spíš podpůrné prostředky, které uleví od bolesti, zmírní příznaky a poněkud oddálí rozvoj choroby. Jedná se především o léčbu medikamenty (léky, masti, speciální krémy) nebo o komplexní terapii, kdy se doporučují speciální úlevové cviky, které současně napomáhají i lepšímu zpětnému toku krve v žilách dolních končetin. Při práci i při denních činnostech se doporučuje nošení speciálních kompresivních punčoch.

Radikální léčba se zahajuje, pokud jsou křečové žíly již v pokročilejším stadiu: jsou-li viditelné a způsobují pacientovi zdravotní a estetické potíže, doporučí lékař některou z metod radikálního odstranění křečových žil. Ty se provádí na specializovaných pracovištích. Předchází jim důkladné vyšetření celkového zdravotního stavu pacienta i sonografické (ultrazvukové) vyšetření cév dolních končetin. Podle výsledků lékař doporučí vhodnou metodu radikální léčby. Tato léčba není plně hrazena pojišťovnou a pacient si ji musí buď celou uhradit, nebo si aspoň připlatit.

Zdroj: Mast na žíly Priessnitz

Nechci se starat o čištění kontaktních čoček!

Ten, kdo se nechce zabývat čištěním kontaktních čoček má možnost vybrat si ze dvou možností. První z nich je koupit si kontaktní čočky s prodlouženým nošením na několik dní. Taková čočka se nasadí na oko a nechá se tam celý den i přes noc. Po uplynutí uvedené doby nošení, obvykle týden, se kontaktní čočky bez čištění rovnou vyhodí, když se vytahují z oka. Toto řešení má bohužel svou nevýhodu, protože noční nošení čoček není moc dobrý nápad. Ponechání čoček trvale na oku i během spánku znemožní oční rohovce dýchat a ta se začne bránit prorůstáním cévek, které ji pak nahradí potřebný kyslík. Při nočním nošení čoček rohovka začne být hůře průhledná a stává se také neoperabilní. Tyto změny na rohovce jsou nevratné. Nočním nošením čoček se rovněž může zvýšit riziko vzniku i jiných problémů s očima. Druhou možností a také nejzdravější jsou denní čočky, nazývané také jednodenní čočky, které se každou noc před spaním vyndají a ráno se nahradí novými.

Zdroj: Nejzdravější kontaktní čočky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP