Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

SOJOVÉ MLÉKO

OBSAH

Sójové mléko a hubnutí

Sójové mléko je vhodné při hubnutí. Jeho energetická a nutriční hodnota je v pořádku. Sójové mléko konzumujte během hubnutí 1–2krát týdně po 2–2,5 dl.

Zdroj: Sojové mléko

Poradna

V naší poradně s názvem INTOLERANCE LAKTÓZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kočička.

Před dvěma měsíci mi zistlili nesnášenlivost laktózy,striktně jsem upravila jídelníček, avšak chybí mi taková jídla jako pudink a podobně, všimla jsem si že postupně už se dá koupit i bezlaktózovou mléko a podobně ale přijde mi to strašně drahé všechno, teď jsem si v Kauflandu všimla ještě sójové mléko (www.letakomat.cz/kau… z takového něco se dá vařit i pudink a podobně? Má to někdo odzkoušené?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sójové mléko je dobrou náhražkou za mléko kravské v případě intolerance laktózy. Dá se z něho uvařit i pudink, ovšem bude chutnat trochu jinak. Kromě sojového mléka je k dostání ještě mléko mandlové. Sójové mléko by neměli používat muži, protože sója stimuluje tvorbu estrogenu (ženský pohlavní hormon) a brzdí testoteron. Pro muže je právě vhodnější mléko mandlové.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Intolerance laktózy

Použití

Sójové mléko je nutričně vyvážený nápoj z vybraných sójových bobů obsahujících mnoho cenných minerálů a vitamínů. Ze sójového mléka si můžete připravit koktejl, kaši, polévku nebo jiné jídlo, do kterého potřebujete přidat mléko. Na dalších řádcích najdete recepty se sójovým mlékem.

Zdroj: Sojové mléko

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVÁ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luděk Ryšavý.

Dobrý den.
Z výše publikované odpovědi vyplývá, že při dně mohu konzumovat sojové mléko. Je to pravda? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Soja je uznávaná jako superpotravina, protože obsahuje velké množství vysoce kvalitních proteinů neživočišného původu, a to je pro mnoho lidí sympatické, zvláště pro vegetariány a ochránce zvířat. Produkce soji přináší také velké zisky, a díky tomu zde existuje obrovský tlak přesvědčit spotřebitele o prospěšnosti sóji. Z těchto důvodů se neustále objevují tvrzení, že sója nezvyšuje hladiny kyseliny močové a je tedy prospěšná pro nemocné dnou. Naproti tomu stojí fakt, že sója obsahuje velké množství purinů, které by se při trávení měly změnit na kyselinu močovou. Kde je pravda zatím nebylo jasně prokázáno žádným vědeckým výzkumem. Nezbývá tedy, než vyzkoušet účinky sóji na vlastním těle a to tak, že se normálně sója zařadí do jídelníčku a změří se množství kyseliny močové v séru na začátku před použitím sóji a pak za 4 týdny po pravidelné denní konzumaci sójových produktů. Jen tak se dá zjistit, jestli sója je pro toho či onoho jedince vhodná nebo ne.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvýšená kyselina močová

Sójové mléko při hubnutí

Sójové mléko pomůže při hubnutí doplnit jídelníček tak, aby byl nejen méně kalorický, ale aby obsahoval i dostatek bílkovin, vlákniny a dalších živin. Konzumace sójového mléka je tak dobrou volbou pro úspěšné hubnutí, navíc dodá organismu nesmírně mnoho živin a bílkovin, které by neměly chybět v jídelníčku nikoho z nás.

Zdroj: Sójové mléko

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vobrová ludmila.

prosím, mohu užívat sojové nebo pohankové mléko a DRAGS IMUN při léčbě warfarinem?.......mockrát děkuji....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obě mléka je možné pít při léčbě Warfarinem. DRAGS IMUN jen po dohodě s lékařem, který po započetí užívání provede kontrolu srážlivosti krve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vlášské ořechy á ředění krve

Cena

Zde můžete porovnat ceny sójových mlék na našem trhu.

Zdroj: Sojové mléko

Poradna

V naší poradně s názvem TIBETSKÁ HOUBA NEGATIVNÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Zajímá mě zda je možné dělat kefír z tibetské houby v sojovém mléce.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Ze sójového mléka kefír dělat nejde. Vznik kefíru je závislý na laktóze a tu sojové mléko nemá.

Zdroj: diskuze Tibetská houba negativní účinky

Složení a nutriční hodnoty

Jeden hrnek sójového mléka obsahuje asi 7 až 8 g bílkovin (tedy podobné množství jako kravské mléko), 3,5 až 4,5 g tuků a 4 až 5 g sacharidů. Bílkoviny sóji obsahují všechny esenciální aminokyseliny, jedná se tedy o takzvané kompletní bílkoviny. Tuky jsou tvořeny především nenasycenými mastnými kyselinami. Ze sacharidů sójové mléko obsahuje hlavně sacharóza, neobsahuje galaktózu. Sójové mléko neobsahuje rovněž laktózu a cholesterol, obsahuje vlákninu, včetně rozpustných prebiotických oligosacharidů (podporují růst probiotik). Sójové mléko je poměrně chudé na minerály a vitamíny, obsahuje velmi málo železa (navíc obtížně vstřebatelného kvůli obsahu fytátů), zinku, vápníku (vápník je v sójových bobech vázán v pro lidi nestravitelné slupce), vitamínu C a vitamínu B12. Z minerálů obsahuje ještě draslík, sodík, hořčík a fosfor.

Zdroj: Sójové mléko

Poradna

V naší poradně s názvem ALERGIE NA MLÉKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Slavíková.

Dobrý den chtěla bych se zeptat,mojí dceři zjistili alergii na kravské mléko,doktorka řekla že může jíet a pít třeba kozí sýry nebo mléko.Ale na internetu jsem se dočetla že to není vhodné.Co jí mám kupovat aby jí to neuškodilo ještě víc?Může třeba sojové mléka.Také má kopřivku a zjistili jí v moči podrážděnou slinivku.Má dost velkou dietu.Možná ty příznaky jsou z té alergie na mléko.Proto Vás prosím o radu co kupovat,co jí podávat.Děkuji za odpověd'.S pozdravem Slavíková Martina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Alergie na mléko je abnormální reakce těla na proteiny, které se nacházejí v kravském mléce. Alergie na mléko je nejčastější u kojenců a malých dětí. Starší děti obvykle z alergie na mléko vyrostou a v dospělosti s tím už problémy nemají. Mléko a mléčné výrobky se nacházejí v mnoha potravinách. Zjevnými formami mléka jsou smetana, sýr, máslo, zmrzlina a jogurt. Mléko a mléčné výrobky mohou být také skryté v běžně konzumovaných potravinách. Chcete-li se vyhnout potravinám, které obsahují mléčné výrobky, musíte si přečíst štítky potravin.
Mléko je důležitým zdrojem vápníku. Vaše dítě potřebuje vápník pro zdravé kosti, zuby a nervy. Promluvte si s lékařem vašeho dítěte o potravinách s vápníkem, které můžete dát svému dítěti. Mezi příklady patří zelená listová zelenina, pomerančový džus s přidaným vápníkem, fíky, tofu a sušené fazole. Mléko je možné nahradit mlékem sojovým nebo mandlovým. Až zcela vyřadíte mléčné výrobky, tak opatrně můžete vyzkoušet produkty z kozího či ovčího mléka.
Je třeba vyloučit všechny potraviny, které mají na štítku uvedeno:
Umělá příchuť másla
Máslo, máslový tuk
Podmáslí
Kasein
Kaseináty (amonium, vápník, hořčík, draslík, sodík)
Sýr, tvaroh
Šlehačka, smetana
Pudink
Ghee
Hydrolyzáty (kasein, mléčná bílkovina, bílkovina, syrovátka, syrovátková bílkovina)
Laktalbumin, laktalbumin fosfát
Lactoglobulin
Laktóza
Lactoferrin
Mléko (derivát, bílkovina, pevné látky, slad, kondenzované, odpařené, suché, celé, nízkotučné, beztukové, nízkotučné)
Nugát
Kasein ze syřidla
Zakysaná smetana
Kyslá smetana
Syrovátka (delaktovaná, demineralizovaná, proteinový koncentrát)
Jogurt

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alergie na mléko

Zázvorový čaj s mlékem

Potřebujete: 3 čajové lžičky zázvoru, 1 šálek vody, 2 šálky mléka (možné je i sójové mléko), med nebo hnědý cukr, citron

Postup: Nastrouhejte zázvor na tenké plátky, dejte ho do sítka na čaj a vložte do konvice. Zalijte vařící vodou, přikryjte víčkem a nechte louhovat 10–15 minut. Poté přidejte mléko. Dochuťte medem nebo hnědým cukrem a citronem.

Zdroj: Zázvorový čaj

Jak se vyrábí sójové mléko

Sójové mléko lze připravit i v domácím prostředí. Na následujících řádcích najdete postup výroby.

Postup: 1 díl sójových bobů, 8 dílů vody, špetka soli + plátýnko Pokud chcete ochucené mléko, pak cukr, skořici nebo pravou vanilku dle chuti. Sójové boby přes noc namočte. Do dalšího dne by měly změknout a zdvojnásobit svůj objem. Pokud tomu tak není, nechte je namočené, dokud se tak nestane. Vodu slijte a boby důkladně propláchněte. Dále je nutné boby odslupkovat (ve slupkách jsou škodliviny). Nejlépe se to dělá tak, že boby ponoříte do vody a oběma rukama je o sebe třete, dokud se slupky neoddělí, jsou lehké, takže zůstanou na hladině a jednoduše je scedíte. Po částech pak rozmixujte boby na kaši, trvá to asi 3 až 5 minut. Přes plátýnko důkladně přeceďte (hmota, která vám zbyde, se jmenuje okara a dá se použít do pečení, takže nemusíte vyhazovat). Samotné mléko přivedete k varu, pak stáhnete plamen, přidáte špetku soli, eventuálně cukr, vanilku nebo celou skořici a vaříte na mírném ohni asi 20 minut. Při vaření mléko sledujte, rádo totiž vybublává. Nechte schladit na pokojovou teplotu, seberte škraloup, pokud se vytvoří. Uchovávejte v lednici, kde vydrží až 1 týden.

Zdroj: Sojové mléko

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ LÉČENÍ ZÁCPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie kadrová.

Každé ráno snídám ovesné vločky,psylium,sojové mléko,chia semínka

a kustovnici.Přidávám skořici zalji vařící vodou. Přesto trpím


stále zácpou. Poraďte prosím co dělat. Děkuji M. ˇˇSkadrová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste použít probiotika. Užívejte je každý den po jídle po dobu jednoho měsíce. Zároveň zkuste při snídani místo horké vody použít jogurt nebo kefír. Také si ráno občas uvařte krupicovou kaši. Vynechte na pár dní maso a nahraďte ho tvarohem nebo sýrem. Kupte si sušené švestky a pojídejte je během dne.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Domácí léčení zácpy

Účinky na zdraví

Zdravotní přínos sójového mléka:

  • podporuje trávení;
  • je prevencí proti osteoporóze;
  • zlepšuje budování svalové hmoty;
  • je vhodné pro celiaky; diabetiky i vegetariány;
  • je vhodné při hubnutí;
  • je vhodné pro lidi s intolerancí laktózy.

Zdroj: Sojové mléko

Poradna

V naší poradně s názvem SOJOVÉ MASO A KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka Matičková.

Dobrý den.
Nikde jsem nenašla jestli můžu nahradi,t při zvýšené hladině kyseliny močové, maso masem sojovým. Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sójové maso má na dnu stejné účinky, jako maso ze živočichů. Sójové maso může při dně sloužit jako náhražka za maso živočichů, ale jen pro zpestření jídelníčku. Sójové maso dnu nijak neléčí, naopak existují nepotvrzené názory odborné veřejnosti, že sójové maso může dnu vyvolat a nebo zhoršit záchvaty dny. Pokud se tedy rozhodnete konzumovat sójové maso, pak v ten den omezte jiné potraviny bohaté na puriny. Určitě není dobré jen tak pro nic za nic úplně přestat jíst živé maso a zcela ho nahradit masem sojovým.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvýšená kyselina močová

Palačinky ze sójového mléka s banánem

Ingredience: 0,5 l sójového mléka, 3 vejce, špetka soli, 200 g hladké mouky, kousek másla, marmeláda, 2–3 banány, bílý jogurt, kakao

Postup: Ze tří bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Do jiné mísy vlijeme sójové mléko, přidáme žloutky, rozpuštěné máslo a vyšleháme. Pomalu přisypeme mouku a poté opatrně vmícháme sníh z bílků. Smažíme na suché pánvi a podáváme pomazané marmeládou a bílým jogurtem. Nakonec poklademe plátky banánů a posypeme kakaem.

Tip: Bílý jogurt lze nahradit kysanou smetanou. Těsto bude trochu hustší a díky sněhu krásně nadýchané, takže stačí dát na pánev jen trochu těstíčka a rozetřít.

Zdroj: Sojové mléko

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A MLEKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Wafarin a mleko polotucne

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mohu pít mléko, když užívám Warfarin?
Ano, můžete. Maso, ryby, vejce, mléko, sýr a jogurt jsou bezpečné potraviny, které můžete konzumovat bez omezení, i když užíváte Warfarin.
Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Salátové okurky a warfarin

Ovesná kaše se sójovým mlékem

Ingredience: 500 g čerstvého nebo zavařeného lesního ovoce (například borůvky, černý rybíz, maliny), šťáva a kůra z 1 pomeranče, med na ochucení, 75 g ovesných vloček, 150 ml sójového mléka

Postup: Do pánve dáme lesní plody, pomerančovou šťávu a kůru. Přivedeme k varu a pozvolna vaříme 3–5 minut. Poté odstavíme z vařiče. Kdo má mlsnější jazýček, může dosladit medem. Hotovou směs přiklopíme pokličkou, než ji budeme servírovat na kaši. Sójové mléko a ovesné vločky vložíme do středně velké misky a promícháme. Vaříme 3 minuty v mikrovlnné troubě na maximální výkon. Poté opět promícháme a vaříme další 2 minuty. Následně misku vyjmeme a necháme odstát 1 minutu. Misku s kaší dozdobíme medem a horkým ovocem.

Zdroj: Sojové mléko

Puriny v sójovém mase

Sójové maso ve 100 g výrobku obsahuje toto množství purinů: 154 mg.

Zdroj: Sojové maso a nemoc dna

Sójové mléko v těhotenství

Sójové výrobky mají vysoký obsah bílkovin a zahrnují všech devět nezbytných aminokyselin. Nicméně negativní účinky jeho konzumace v těhotenství a období kojení není možné zcela vyloučit. V těhotenství by neměla být sója konzumována ve velkých množstvích, ale spíše jen jako obměna stravy. Důvod tkví v možnosti vlivu v sóji obsažených hormonů na nenarozené dítě. Existuje podezření, že sója může negativně ovlivňovat sexuální vývoj plodu, zejména u plodů mužského pohlaví může docházet k narušenému vývoji varlat a tím i sníženému počtu spermií a problémům s ejakulací v dospělosti. U dětí žen-vegetariánek se častěji vyskytovala vrozená vývojová vada zvaná hypospadie s poruchou uložení močové trubice a není ještě jasné, zda tento úkaz rovněž nemá spojitost s konzumací sóji.

Co se týče umělé dětské výživy, je určitě důležité sledovat její složení – v některých případech byl zjištěn obsah sóji s množstvím fytoestrogenů (ženských hormonů) prakticky rovným lékům užívaným ženami v menopauze (hormonální substituční terapie).

Zdroj: Sojové mléko

Borůvkové muffiny

Ingredience: 225 g hladké mouky, 1 polévková lžíce prášku do pečiva, ½ kávové lžičky skořice, 115 g cukru krystal, 2 střední vejce (vyšlehat), 85 g margarínu, 100 ml sójového mléka, 3–4 kávové lžičky borůvkového džemu nebo zavařeniny

Postup: Předehřejeme troubu na 200 °C, plynovou na stupeň č. 6. Mezitím nachystáme 10 papírových košíčků, které vložíme do formy na muffiny nebo na plech. Do mísy vsypeme prosetou mouku, prášek do pečiva, cukr, skořici a dobře promícháme. V druhé nádobě utřeme margarín, přidáme sójové mléko, vejce, borůvkový džem a lehce promícháváme, dokud se všechny suroviny nespojí. Hotovou směs za jemného míchání opatrně přiléváme do mísy s moukou. Připraveným těstem plníme košíčky pomocí lžíce tak, že na vrstvu s těstem přidáme borůvkový džem a zakončíme opět porcí těsta. Pečeme v horní části trouby přibližně 15–20 minut dozlatova. Borůvkové muffiny si vychutnáme teplé i vychladlé.

Zdroj: Sojové mléko

Co obsahuje sójové mléko

Sója je zajímavou výjimkou mezi luštěninami, protože na rozdíl od většiny ostatních luštěnin obsahuje vysoce kvalitní a dobře stravitelné bílkoviny s mnohem vyváženějším zastoupením nezbytných aminokyselin. Obsahuje rovněž značné množství nenasycených (zdravých) tuků a komplexní sacharidy, které se rovnoměrně uvolňují do krve, a kromě toho i přírodní fytolátky a vlákninu. Studie potvrzují, že osoby alergické na bílkoviny kravského mléka většinou nejsou citlivé na sóju. Při nákupu je však potřeba pohlídat, aby byl nápoj kvalitní a ve složení obsahoval alespoň 3 % sójové bílkoviny a 1 % sójového tuku.

Tučnost sójového nápoje se pohybuje někde mezi polotučným a plnotučným mlékem, obsažený tuk se však liší svým složením mastných kyselin. Z pohledu bílkovin jsou oba nápoje srovnatelné, díky čemuž ten sójový můžete při přípravě „mléka“ do kávy na rozdíl od jiných rostlinných nápojů napěnit. Co se obsahu cukru týče, je na tom sójový nápoj obecně lépe než kravské mléko, byť se mezi sebou jednotlivé sójové výrobky významně liší. Najdete produkty s obsahem cukru 0,1 % (Provamel), ale i slazené se 2,9 % (dm/Bio, Kaufland/Take it veggie).

Obsažené látky:

  • voda, bílkoviny, tuk, sacharidy, vláknina, vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, biotin, zinek, mangan, měď, selen, sodík, molybden, vitamíny A, B, D, E, K, cholin, omega-3, omega-6 kyseliny, kyselina listová a kyselina pantotenová

Nutriční hodnota sójového mléka (100 g):

  • kJ – 184,8
  • kcal – 44
  • bílkoviny – 3,85 g
  • sacharidy – 2,98 g
  • tuk – 2,05 g
  • vláknina – 0,35
  • voda – 89 g

Zdroj: Sojové mléko

Je lepší sójové nebo rýžové mléko?

Rýžový nápoj je velmi zdravý nápoj a vhodná alternativa kravského mléka, která je mnohem lehčí pro naše zažívání, nezpůsobuje alergické reakce a není tak tučná. Na rozdíl od kravského rýžové „mléko“ neobsahuje cholesterol, časté alergeny laktózu a mléčnou bílkovinu kasein, není znečištěno viry, bakteriemi, antibiotiky a pesticidy, nezahleňuje organismus, nepřekyseluje organismus a posiluje naši obranyschopnost. Nemusíte se obávat nedostatku vápníku. Jeho lépe stravitelným zdrojem je například kapusta, kopr, brokolice, sezam, mák, mandle či mořské řasy.

Fytoestrogeny obsažené v sóje mohou negativně ovlivňovat menstruační cyklus žen, hladiny hormonů u mužů, narušovat budoucí plodnost dětí krmených sójovým umělým mlékem. U asijských žen byl v některých studiích prokázán slabý ochranný účinek proti rakovině prsu, u žen ze západních zemí tento vliv prokázán nebyl, v některých případech naopak došlo ke zvýšení rizika rakoviny prsu.

Obecně nelze říct, zda jsou lepší výrobky z mléka, ze sóji, či rýže, záleží totiž na tom, kdo je jí, někteří lidé nemají problémy s mlékem, obecně krevní skupina B a A, jiní ano, například krevní skupina 0.

Zdroj: Sójové mléko

Je vhodné sójové maso při dně?

Sójové maso je dehydratovaný texturovaný sójový protein, který se vyrábí z odtučněné mouky. Velká výhoda sójového masa tkví v jeho dostupnosti – seženete ho za pár korun dnes už prakticky v každém obchodě, a to ve formě kostek, nudliček, plátků nebo granulátu (v natural nebo ochucené podobě). A díky faktu, že jde o dehydrovaný výrobek, je možné jej skladovat při běžné pokojové teplotě. Sójové maso obsahuje až 50 % bílkovin a naopak velmi málo tuku. Nízká je také jeho kalorická hodnota. Neobsahuje lepek, zato má velký podíl vlákniny. Z vitaminů jsou zastoupeny ty z řady B, dále A, E a z minerálních látek vápník, fosfor a železo.

Sójové maso obsahuje ve 100 g výrobku 154 mg purinů, takže byste jej při onemocnění dnou do jídelníčku neměli pravidelně zařazovat. Výjimečná konzumace započítaná do denní kalkulace purinů by vám neměla uškodit.

Zdroj: Sojové maso a nemoc dna


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP