Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

ŠPINĚNÍ V PŘECHODU MÍSTO MENSTRUACE

OBSAH

Co znamená růžové špinění místo menstruace

Růžové špinění může signalizovat sníženou hladinu hormonů v menopauze. Pokud zaznamenáte růžové špinění v půlce menstruačního cyklu, může to znamenat rané těhotenství, hormonální nerovnováhu nebo onemocnění reprodukčních orgánů.

Zdroj: Špinění místo menstruace v přechodu

Diskuze

V diskuzi ŠPINĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

prosím o radu ohledně drobného hnědého špinění od 28DCtedy termín menstruace za 3 dny následovao malé krvácení za další 2 jen světle hnědé špinění břicho ani podbřišek nebolí těhotenství v mém případě vylučuji může se jednat o infekci či zánět čípku i když to vše začalo až v termínu předpokládané menstruace?děkuji..

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Špinění

Dlouhá menstruace v přechodu

Dlouhá menstruace v přechodu vyžaduje jediné, a to gynekologické vyšetření a popřípadě následnou kyretáž.

Zdroj: Prodloužená menstruace

Diskuze

V diskuzi PŘECHOD A DÉLKA MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Čermáková.

Je mi 50 let.Příznaky přechodu se u mě projevují.Nyní menstruace trvá již
třetí týden.Předtím zkracující cvklus.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Přechod a délka menstruace

Špinění místo menstruace

Nepravidelná menstruace je odchylka od pravidelného cyklu ženy, který je ale pro každou z nás rozdílný. Za standardní menstruační cyklus se považuje cyklus v délce 28–31 dní, přičemž krvácení trvá 5 dní. Protože každá z žen má cyklus jinak pravidelný a trvající v jiné délce, tak pro každou i nepravidelnost znamená něco jiného. Společné pravidlo je, že pokud má žena několik po sobě následujících měsíců menstruaci trvající v jiné délce a jinak pravidelně než obyčejně, tak to označujeme za nepravidelnou menstruaci.

Nepravidelná menstruace v přechodu znamená:

  • opakující se nepravidelná perioda;
  • příliš častá perioda;
  • zmeškaná perioda;
  • změny v síle menstruacešpinění místo menstruace.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Poradna

V naší poradně s názvem KRVACENI PO MENSTRUACI A ŠPINĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Dobry den , měl jsem nechráněný sex s moji přítelkyní ihned jak ji skončila menstruace a o den později měla slabší krvceni a špinění . Muže být těhotná ? Nebo je to jen nějaký hormonalní výkyv či to značí něco v nepořadku . děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sex ihned po skončení menstruace nikdy nemůže vést k otěhotnění. Vajíčko, které bylo připraveno na oplodnění vyšlo během menstruace ven z těla ženy a to nové v prvních dnech není ještě připraveno. Slabší krvácení po menstruaci může být jen dozvukem předchozí menstruace, které bylo podníceno masáží dělohy během pohlavního styku s vámi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sex po menstruaci

Menopauza a menstruace

Krvácení v menopauze se projevuje jako:

  • špinění či krvácení během cyklu,
  • změna charakteru krvácení – silnější a delší nebo naopak slabší a kratší krvácení,
  • změna délky cyklu – na začátku přechodu je obvyklé zkracování menstruačního cyklu, s blížící se menopauzou se obvykle cyklus prodlužuje,
  • postupné vynechávání cyklu, menopauza je potvrzena, pokud je žena bez menstruace 12 měsíců v řadě.

Zdroj: Špinění v přechodu

Diskuze

V diskuzi ŽENA V PŘECHODU A MENSTRUACE V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alexandra Michalčík.

Dotaz:Je mi 51 let a zhruba 2roky mám problémy-šílené bolesti při menstruaci, silné krvácení+velké hrudky krve...Nejvíc mě trápí,že PSM který jsem měla týden před periodou,mám teď skoro celý měsíc!
Žádné výrůstky,vředy nemám.
Zajímalo by mě jestli se dá nějakou injekci,nebo zákrokem menstruace NAVŽDY ukončit?
Přechodu se nevyhnu,tak proč se ještě trápit s PSM a menstruaci...
Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Slabá menstruace

Ani krátká menstruace nebo velmi slabá menstruace nejsou v pořádku. Mohou vám naznačovat zvýšenou funkci štítné žlázy či nemoc ledvin.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Diskuze

V diskuzi DLOUHÁ MENSTRUACE V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Dáňová.

Je mi 55 od nového roku stále slabě krvácím mám myom a nevím jestli je to k přechodu nebo bych měla navštívit gynekologa

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka Dáňová.

Je to normální?, je mi 55

Zdroj: diskuze Dlouhá menstruace v přechodu

Špinění místo menstruace

Vzácným důvodem špinění místo normálního krvácení může být Ashermanův syndrom (= srůsty v děložní dutině), které mohou vzniknout jako následek zánětu či opakovaných operačních zásahů v děloze (interrupce, revize dutiny děložní).

Zdroj: Co značí špinění

Poradna

V naší poradně s názvem ŽENA V PŘECHODU A MENSTRUACE V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlina Zipperova.

Je mi 57 let už rok jsem neměla měsíčky a po více než roku mi znova začly měsíčky je to možný nebo je nějaký problém? Léčila jsem se na chudokrevnost může to být železem které užívám ? děkuji za odpověď Zipperova Pavlína

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Postmenopauzální krvácení je vaginální krvácení, ke kterému dochází rok nebo déle po vaší poslední menstruaci. Může to být příznak vaginální suchosti, polypů (nerakovinných výrůstků) nebo jiných změn ve vašem reprodukčním systému. Asi u 10 % žen je krvácení po menopauze známkou rakoviny dělohy.
Přesnou příčinu může určit pouze gynekolog. Neodkládejte návštěvu svého gynekologa a co nejrychleji své krvácení po přechodu řešte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Menstruace

Žena ve fertilním věku může menstruaci očekávat po čtyřech až šesti týdnech po zákroku. Pokud se jedná o ženu v přechodu, tak se menstruace nedostaví.

Zdroj: Kyretáž v přechodu

Špinění po menstruaci v přechodu

Ženy v období přechodu, přičemž se jejich problémy s menstruací mohou vyskytnout i několik let před samotným nástupem menopauzy, mohou mít problémy se špiněním po menstruaci. U žen v období menopauzy se podávají léky na úpravu či úplné zastavení menstruace. Pokud je příčina jinde, gynekolog může ženu odeslat na vyšetření k dalšímu specialistovi, například k chirurgovi či onkologovi.

Zdroj: Špinění po menstruaci

Poradna

V naší poradně s názvem NIDACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Verča.

Dobrý den cyklus my začíná 26.10...nechráněnný sex proběhl 4.11...A dnes 14.11 jsme špinila ačkoli ms má ještě čas...Mohlo by jít o Nidaci???Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Asi nebudeš těhotná, špinění bude mít jinou příčinu než uhnízdění vajíčka. Vyčkej, menstruace určitě přijde za několik dní. Jestli chceš vědět proč špiníš, tak zajdi ke gynekologovi na vyšetření.

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá uhnízdění vajíčka

Špinění týden po menstruaci

Špinění po skončení menstruace může být zcela fyziologické - spousta žen místo krvácení pouze špiní, často pak při užívání hormonální antikoncepce, kdy se krvácení stává obecně slabším. Pokud ale žena menstruuje normální intenzitou a následující měsíc po menzes pouze špiní, pak je nutné ověřit, zda se nejedná o těhotenství.

Zdroj: Co značí špinění

Menstruace v přechodu

Nepravidelná menstruace jako signál přicházející menopauzy se vyhne asi jen 10 % žen. Je velmi neobvyklé, že se menopauza objeví u ženy ze dne na den, respektive z měsíce na měsíc tak, že najednou zmizí úplně. Přirozenější pro menopauzu je nenápadný vleklý nástup a různé symptomy, jako je nepravidelná menstruace, krvácení v menopauze, vynechání menstruace, čímž vlastně postupně nenápadně ženě oznamuje menopauza svůj příchod.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Poradna

V naší poradně s názvem PŘECHOD A TĚHOTENSTVÍ V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maria Kališová.

Může žena přít do iného stavu když je v přechodu? Poslední menstruaci jsem měla v loni na podzim.Toje už tak tři roky co mívam mestruaci dvakrát do roka.Děkují za brzkou otpovět.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Je-li přítomna menstruace, může stále dojít k otěhotnění. Doporučuji koupit těhotenský test a pokud vyjde pozitivně, tak situaci co nejdříve řešit se svým gynekologem.

Zdroj: diskuze Přechod a těhotenství v přechodu

Co znamená hnědý výtok místo menstruace

Menstruační krev sestává z krve, staré výstelky děložní (endometria), hlenu, který pokrývá vaginu, a z vaginálních bakterií. Její součástí je i neoplodněné vajíčko – to je však pouhým okem neviditelné. Je odlišná od normální krve nejen svým složením, ale také fyzikálními vlastnostmi. Výstelka (endometrium) je pevný materiál, který vidíme v menstruační krvi jako pevný kus či sraženinu.

Hnědý až černý výtok se často objevuje ke konci menstruace. Může to být ale i krev, která zůstala v děloze v nějakém záhybu z předešlé menstruace. Objevuje se rovněž u žen, které menstruují častěji – mají krátký cyklus. Pokud je krev i nadále tmavě červená, může to být známkou počínajícího potratu nebo přítomnosti nezhoubného nádoru.

Zdroj: Špinění místo menstruace v přechodu

Dlouhá menstruace v přechodu

Za dlouhé krvácení v menopauze mohou hormony, a to estrogen a progesteron.

Estrogen má za úkol zvyšovat děložní sliznici před menstruací. Takže pokud je estrogen „zmatený“ během nastávající menopauzy, může děložní sliznice narůst nadmíru nebo vůbec. Poznáte to dle intenzity a zabarvení menstruace.

Progesteron zase hraje roli v uvolňování vajíčka. Je také zodpovědný za intenzitu a dobu trvání menstruace. Když progesteron klesá během menopauzy, vede k nepravidelné menstruaci.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Bolestivá menstruace v přechodu

Pokud se objeví při menstruaci bolesti, je vhodné projevit pochopení, ale situaci zbytečně nedramatizovat. Jsou-li bolesti silné a neustávají, je rozumné navštívit lékaře. Cílem je odhalit, zda za bolestmi během menstruace nestojí jiný, vážnější problém. Psychické problémy mohou být příčinou bolestivé menstruace i u dospělých žen – stačí, když se dvakrát až třikrát po sobě objeví bolesti během menstruace, a každou následující menstruaci už pak žena očekává se strachem z další bolesti. Stejně negativně se pod tyto problémy podepisuje stres. Pokud je totiž člověk ve stresu, často se cítí, jako by měl stažené vnitřnosti, a to doslova.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Častá menstruace v přechodu

Polymenorea je častá menstruace, která se dostaví dříve než za 23 dní od poslední menstruace. Krvácení v menopauze je jedním z příznaků tohoto období.

Nepravidelná menstruace v přechodu

Metrorrhagie je nepravidelné děložní krvácení, které přichází bez jakéhokoliv rytmu. V případě, že je nepravidelnost menstruace v menopauze na podkladě hormonálního systému, je ženě předepsána hormonální léčba. Ženy v menopauze jsou léčeny náhradními léky, které menstruaci upraví nebo ji úplně zastaví.

Krvácení po přechodu

Po přechodu je jakékoli krvácení příznakem nemoci a nemělo by se zanedbat. Nejčastěji krvácí po přechodu vysoká výstelka děložní sliznice (hyperplazie endometria), další velmi častou příčinou krvácení jsou nádory dělohy, a to jak zhoubné (karcinomy endometria, karcinomy čípku), tak nezhoubné (myomy a polypy děložní). Každé postmenopauzální krvácení z dělohy musí být histologicky ověřeno. Metodou volby je hysteroskopie nebo separovaná abraze.

Zdroj: Velmi silné menstruační krvácení v přechodu

Špinění v 7. týdnu těhotenství

Pokud krvácení v 7. týdnu těhotenství nemá intenzitu menstruace, tak pohotovost navštěvovat nemusíte. V prvním trimestru bohužel nejsou lékaři schopni těhotenství nikterak zachránit, i kdyby se jednalo o hrozící potrat, platí zde pravidlo vše, anebo nic. Špinění v 7. týdnu těhotenství však nemusí nutně znamenat potrat. Špinění v prvním trimestru je poměrně časté.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

Co znamená silné krvácení v přechodu

Během přechodu se dostavují různě dlouhé menstruace, které mají různě silné krvácení. Za čas se menstruace úplně zastaví, to znamená, že dochází k menopauze. Kvůli opožďování ovulace se cyklus nejprve prodlužuje a poté zase naopak dochází k jeho zkracování. Důsledkem je obvykle častější měsíční krvácení. To ustane až ve chvíli, kdy se vyčerpá zásoba vajíček schopných k dozrání.

Více se o této problematice dozvíte zde.

Zdroj: Silné menstruační krvácení v přechodu


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP