Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

ŠPINĚNÍ V PRVNÍM TRIMESTRU

OBSAH

Špinění v 7. týdnu těhotenství

Pokud krvácení v 7. týdnu těhotenství nemá intenzitu menstruace, tak pohotovost navštěvovat nemusíte. V prvním trimestru bohužel nejsou lékaři schopni těhotenství nikterak zachránit, i kdyby se jednalo o hrozící potrat, platí zde pravidlo vše, anebo nic. Špinění v 7. týdnu těhotenství však nemusí nutně znamenat potrat. Špinění v prvním trimestru je poměrně časté.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

Poradna

V naší poradně s názvem RŮŽE NEMOC ZPŮSOBY PŘENOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana trefilová.

Dobrý den, jak je prosím růže nakažlivá-jaká jsou rizika styku pro těhotné v posledním trimestru s osobou s růží ,která má po 10 denním léčení antibiotiky?
děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V této fazi léčby je riziko přenosu stále velké, takže nedotýkejte se rány a ani příliš postiženého a nepodávejte si ruce. Na osušení rukou vždy použijte vlastní ručník po celou dobu návštěvy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Růže nemoc způsoby přenosu

Hnědé špinění

Hnědé špinění může znamenat nesoulad hormonálních hladin, a to většinou po užívání antikoncepce.

Zdroj: Co značí špinění

Diskuze

V diskuzi VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jakub.

Dámy, kolik to vaše očkování stojí? Nemyslíte si, že by jste se těmto komplikacím mohly vyhnout méně promiskuitním chováním?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Babunka.

To je hloupá otázka...i po prvním sexu s prvním partnerem se může dívka nakazit lidskýma papilomavirama a tudíž počet partnerů na to až tak vliv nemá.

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Špinění

Zhruba 10-13 dní po početí se může objevit drobné vaginální krvácení, které se může opakovat v prvním trimestru vždy v období, kdy by měla žena normálně menstruační krvácení. Způsobuje ho většinou uhnízdění oplodněného vajíčka v silně prokrvené stěně dělohy. Krvácení bývá velmi slabé (většinou pouze zašpinění prádla) a trvá 1 až 3 dny.

Zdroj: Žluté tělísko

Diskuze

V diskuzi ŠPINĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

prosím o radu ohledně drobného hnědého špinění od 28DCtedy termín menstruace za 3 dny následovao malé krvácení za další 2 jen světle hnědé špinění břicho ani podbřišek nebolí těhotenství v mém případě vylučuji může se jednat o infekci či zánět čípku i když to vše začalo až v termínu předpokládané menstruace?děkuji..

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Špinění

Těhotenství

Těhotenství je proces, během něhož ženy nosí živé potomky od početí (koncepce) do doby, kdy je potomstvo schopno života mimo dělohu. Začíná tedy početím, což je proces oplodnění a formování zygoty (oplozená vaječná buňka po splynutí samčí a samičí gamety), a končí porodem, císařským řezem, potratem nebo interrupcí. Těhotenství trvá asi 40 týdnů od prvního dne posledního menstruačního cyklu do porodu (38 týdnů od oplodnění). Je rozděleno do tří trimestrů. V prvním trimestru hrozí nejvyšší riziko spontánního potratu plodu. Potrat je často výsledkem defektů plodu, jeho rodičů nebo poškození způsobeného po početí.

Zdroj: Příznaky těhotenství

Poradna

V naší poradně s názvem RŮŽOVÉ ŠPINĚNÍ V MENOPAUZE V 41 LETECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Fialova.

Dobrý den,je mi 41 let a před půl rokem u mě vypukla menopauza poté, co jsem vysadila antikoncepci Depoproveru ,kterou jsem brala leta.zacala jsem slabě růžově špinit.je to možné,nebo mám mít obavy?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po vysazení antikoncepce nastává v těle přechod k normální funkci vašich pohlavnich orgánů a to může být doprovázeno mnoha příznaky, včetně růžového špinění. Při déle trvajících projevech je rozhodně na místě nechat se prohlédnout gynekologem, aby určili přesnou příčinu vašeho růžového špinění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Růžové špinění v menopauze v 41 letech

Jak vypadá špinění

Špinění je mírné krvácení z pochvy, které je podobné počínající menstruaci, je ale mnohem slabší. Špinění má nahnědlou barvu, barvu starší, tmavé krve, není to krvácení jasnou červenou, tedy čerstvou krví. I když není špinění či lehké krvácení úplně normální, může být poměrně časté.

Zdroj: Co značí špinění

Diskuze

V diskuzi PRESTARIUM NEO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luck.

dobrý den, chtěla bych se optat, zda můžu PRESTARIUM NEO 5 mg brát dohromady s antikoncepcí? Po prvním vzatém prášku mám tlak 120/75 a jinak jsem předchozích 14 dní měla v průměru 140/100. Při ranním měření byl tlak opět 120/80. To asi nebylo hned po prvním prášku že? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan.

Při užívání tohoto léku ,múže se pít alkohol?(pivo)

Zdroj: diskuze Prestarium neo

Špinění mimo cyklus při antikoncepci

Toto špinění může být způsobené střevními potížemi, průjmy nebo zvracením během užívání antikoncepce.

Zdroj: Co značí špinění

Poradna

V naší poradně s názvem KRVACENI PO MENSTRUACI A ŠPINĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Dobry den , měl jsem nechráněný sex s moji přítelkyní ihned jak ji skončila menstruace a o den později měla slabší krvceni a špinění . Muže být těhotná ? Nebo je to jen nějaký hormonalní výkyv či to značí něco v nepořadku . děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sex ihned po skončení menstruace nikdy nemůže vést k otěhotnění. Vajíčko, které bylo připraveno na oplodnění vyšlo během menstruace ven z těla ženy a to nové v prvních dnech není ještě připraveno. Slabší krvácení po menstruaci může být jen dozvukem předchozí menstruace, které bylo podníceno masáží dělohy během pohlavního styku s vámi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sex po menstruaci

Co znamená narůžovělé špinění

Pokud má špinění narůžovělou, případně jasně červenou barvu či jde přímo o čerstvou krev, pak bude nejvhodnější nechat se zkontrolovat, hlavně v prvním trimestru těhotenství. Vezměte si vložku a zajeďte do nemocnice nebo ke svému gynekologovi, aby mohli posoudit, jak je krvácení intenzivní. Neznamená to automaticky, že se děje něco špatného, důvodů krvácení je celá řada. Nejpravděpodobnější příčinou narůžovělého špinění je pohlavní styk, kdy dojde k natržení cévky v poševní sliznici, která je v graviditě překrvená, a jakékoli podráždění může vyvolat slabé špinění. Jsou ženy, které špiní po celou dobu těhotenství, a narodí se jim zdravé miminko.

Příčiny krvácení na začátku těhotenství:

  • Implantační krvácení: Jde o malé množství krve či malé špinění, které vypadá jako krátká menstruace. Objevuje se během prvních dnů těhotenství, zhruba 10 až 14 dnů po oplodnění vajíčka, tedy v období vynechané menstruace. Jeho příčinou je uhnízdění oplodněného vajíčka ve stěně dělohy, kdy dojde k narušení malých cév.
  • Infekce děložního čípku: Také některé infekce děložního čípku mohou být výjimečně v raných fázích těhotenství příčinou krvácení.
  • Mimoděložní těhotenství: Tento stav bývá provázen krvácením spolu s bolestmi v podbřišku, někdy i prknovitým stažením břišních svalů. Může nastat i kolaps s mdlobami a točením hlavy. Tento stav vážně ohrožuje zdraví a život těhotné ženy, proto je nutné vyřešit tuto závažnou situaci v nemocnici.
  • Potrat: Krvácení během prvního trimestru může být známkou potratu. K potratu dochází nejčastěji v prvních 12 týdnech těhotenství. Krev bývá jasná, červená může být i ve sraženinách. Nicméně to, že krvácíte, ještě automaticky neznamená, že jste prodělala potrat, takže žádnou paniku!
  • Změny na děložním čípku: Při těhotenství se zvyšuje množství a intenzita krevního toku v děložním čípku. To může mít za následek lehké krvácení poté, co dojde k fyzickému kontaktu, například při milování či při lékařském vyšetření. Proto je při krvácení nutné vyšetření gynekologickými zrcadly, aby byl čípek dobře viditelný.

Většina případů špinění a krvácení na počátku těhotenství nemá zjistitelnou příčinu. Má se za to, že důvodem takového krvácení je rozkolísaná hladina hormonů.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ KARLOVO NÁMĚSTÍ: VYRÁŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

Dobrý den, jsem ve 3. trimestru těhotenství a na koleni se mi udělala ošklivá vyrážka. Ze začátku jsem myslela aby to nebyl pásový opar, to se ale krevními testy vyloučilo. Nyní se to ale dost zhoršilo, vyrážka se rozšiřuje a hodně svědí. Jsem objednaná na dermatologii na konec dubna, ale obávám se aby to třeba nebyla plíseň nebo něco co by mohlo ohrozit miminko. Mohli byste mi prosím poradit? Děkuji, Blanka
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je to panikulitida. Jde o zánět tukových buněk pod kůží, tak zvaný Erythema nodosum, který je v těhotenství běžný a nevyžaduje podpůrnou léčbu. Nebyly zaznamenány žádné nežádoucí účinky na průběh těhotenství ani na zdraví plodu. Předpokládá se, že právě těhotenství může sloužit jako spouštěč tohoto kožního onemocnění. Co s tím? Doporučuje se klid na lůžku a elastické pásové obvazy. Příznaky obvykle samy odezní do 30 dnů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní Karlovo náměstí: vyrážka

Dlouhá menstruace v těhotenství

Krvácení se klidně může objevit i po početí. Nejedná se ale o klasickou menstruaci.

Nejčastější druhy krvácení i po početí jsou dvojí:

  • tzv. implantační krvácení;
  • krvácení při nedostatečné produkci hormonů.

S implantačním krvácením se může žena setkat kolem 4.–6. týdne těhotenství. Jedná se převážně o slabé krvácení či špinění způsobené implantací, tedy vniknutím vyvíjejícího se embrya do stěny děložní, přičemž může dojít k porušení cévy ve sliznici děložní s následným krvácením. Pokud se takovéto krvácení objeví, nemusejí se ženy obávat. Jedná se o přirozený jev, který nevyžaduje léčbu.

Další relativně častou příčinou krvácení v prvním trimestru těhotenství je takzvaná hormonální insuficience (nedostatečná produkce hormonů), kdy tělo ženy produkuje nedostatek hormonu, který má podporující vliv na zdárný vývoj těhotenství. Tento hormon se nazývá progesteron a pomáhá udržet těhotenství do vytvoření funkční placenty, přibližně do 12.–13. týdne těhotenství.

Každopádně každé krvácení v těhotenství by měl posoudit lékař!

Zdroj: Prodloužená menstruace

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍT OMEGA MARINE FORTE V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

V těhotenství můžete omega marine užívat bez obav. Podle výrobce obsahuje jen rybí tuk a ten je prospěšný během těhotenství i po něm.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Dobry den , s uzitim omega 3 v tehotenstvi to není tak jednoznacne .Vzhledem k tomu , ze pracuji v lekarne jsem se timto tématem dukladne zabývala. Tehotna zena by mohla užívat omegu v pripade kdyby byl obsah EPA mensi nez DHA v produktu, což v těchto produktech není. EPA totiž vyvolava predcasne porody proto se ani nedoporucuje užívat v posledním trimestru. Proto i veskere těhotenské vitaminy obsahuji jen DHA.

Zdroj: diskuze Užít omega marine forte v těhotenství

Co znamená špinění 2 dny po menstruaci

Špinění 2 dny po menstruaci může mít různé příčiny. Stres, užívání léků, vysazení či nasazení hormonální antikoncepce, cestování a mnoho jiných faktorů. Stačí například náročná zkouška ve škole či důležitá prezentace v práci, která vás dostane pod tlak, a může se objevit nečekané špinění i dva dny po menstruaci.

Zdroj: Špinění po menstruaci

Diskuze

V diskuzi VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Po aplikaci vakciny (15.11.)bylo dceři mdlo, za cca 24 hod. se dostavily horečky - max. 39°C, které stále přetrvávají (18.11.). Kromě tlaku za očima si na nic jiného nestěžuje. Co vy na to ???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Boubelka.

moje dcera byla uz na druhém očkování a očkovali ji už za měsíc po tom prvním,myslíte, že to vadí

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Co vypovídá barva špinění na začátku těhotenství

Špinění je mírné krvácení z pochvy, které je podobné počínající menstruaci, je ale mnohem slabší. Špinění má nahnědlou barvu, tedy barvu starší, tmavé krve, není to krvácení jasnou, červenou, čerstvou krví. I když není špinění či lehké krvácení během těhotenství úplně normální, bývá bohužel během prvních tří měsíců těhotenství poměrně časté.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

Diskuze

V diskuzi DOPORUČUJI ANUREX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Děkuji za článek, objednal jsem, vyzkoušel a můžu vřele doporučit. Jeho účinek je znát po prvním použití. Okamžitě uleví od bolesti a svědění. Používal jsem 4x denně asi 10 dní.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Doporučuji anurex

Co znamená růžové špinění místo menstruace

Růžové špinění může signalizovat sníženou hladinu hormonů v menopauze. Pokud zaznamenáte růžové špinění v půlce menstruačního cyklu, může to znamenat rané těhotenství, hormonální nerovnováhu nebo onemocnění reprodukčních orgánů.

Zdroj: Špinění místo menstruace v přechodu

Utrogestan špinění

Pokud špiníte, můžete Utrogestan místo zavádění polykat. Při slabém špinění není nutný klidový režim. Jen se nedoporučují horké koupele a pohlavní styk. Špinění při vaginální aplikaci může způsobovat i drobný vřídek na čípku.

Zdroj: Lék Utrogestan

Dlouhé špinění po menstruaci

Jak již bylo napsáno, špinění signalizuje, že se v těle něco děje. Někdy se bohužel může jednat o závažnější onemocnění, které vyžaduje lékařskou péči. Při tomto stavu je vhodné vyšetření včetně ultrazvuku a podle výsledku nasadit léčbu k úpravě cyklu.

Zdroj: Co značí špinění

Co znamená špinění hned po menstruaci

Špinění hned po menstruaci může znamenat hormonální nerovnováhu. Řešením by bylo užívat hormonální antikoncepci, která by cyklus zpravidelnila. Samozřejmě v první řadě je nutné vyloučit těhotenství. Takže než vyhledáte lékaře, je dobré vyloučit těhotenství pomocí těhotenského testu.

Zdroj: Špinění po menstruaci

Špinění místo menstruace

Vzácným důvodem špinění místo normálního krvácení může být Ashermanův syndrom (= srůsty v děložní dutině), které mohou vzniknout jako následek zánětu či opakovaných operačních zásahů v děloze (interrupce, revize dutiny děložní).

Zdroj: Co značí špinění

Špinění v těhotenství po námaze

Zvýšenou námahou v těhotenství praskají cévky, neboť je děloha více prokrvená. V těhotenství se nedoporučuje nosit břemena těžší než 5 kg.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP