Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

STRAVOVÁNÍ PŘI CUKROVCE

OBSAH

Jídelníček pro všechny typy diabetiků

Stravování při cukrovce je vždy důležité konzultovat s diabetologem, také si je třeba uvědomit, že vhodnost některých potravin je velmi individuální. Může se stát, že někomu některá potravina bude glykémii výrazně zvyšovat a u někoho příjem takovéto potraviny bude zcela v pořádku.

V této části jsou tedy stanovená pravidla, jak se asi při cukrovce stravovat a co dodržovat.

Co nejíst

Základním (a jistě logickým) pravidlem je výrazné omezení (ideálně vyloučení) všech jednoduchých cukrů, kromě těch, které obsahuje ovoce. Kromě jednoduchých cukrů je vhodné vynechat také veškeré uzeniny a dochucovadla, a u těhotných žen i dia výrobky (ty mohou ale ostatní typy diabetiků). Důležité je také omezit (vyhnout se jim asi zcela nelze) výrobky z bílé mouky.

Co jíst

Důležitý je naopak příjem zeleniny a kvalitních přirozených tuků. Důležité je také respektovat pravidelnost ve stravování a v případě pocitu hladu se nedojít tím, co je první při ruce. Pokud člověk cítí hlad mezi jídly, měl by ho zahnat nesladkou zeleninou (například okurka), nebo třeba kouskem sýra. Je dobré si také uvědomit, že různé polotovary, které se běžně prodávají v obchodech, mívají vysoký obsah sacharidů a jsou tedy pro diabetiky nevhodné. V podstatě tu platí, že nic se nevyrovná domácí stravě.

Sestavení jídelního plánu pro diabetika je velmi individuální, je třeba v něm zohlednit nejen věk, ale i hmotnost, denní fyzickou aktivitu a předcházející stravovací návyky diabetika. Určitě je jasné, že děti a sportovci potřebují větší příjem sacharidů než dospělý člověk, který má sedavé zaměstnání. Důležité je, aby diabetik jedl pravidelně, alespoň šestkrát denně. Pro pravidelné měření krevního cukru glukometrem si je třeba uvědomit, že čím má potravina větší glykemický index, tím bude její vliv na měření po jídle větší.

Následující údaje jsou vhodné hlavně pro ženy trpící těhotenskou cukrovkou, ale hlavní zásady se dají uplatnit i u ostatních typů diabetu.

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Diskuze

V diskuzi CO JÍST A NEJÍST PŘI CUKROVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alexandr Spáčil.

paráda pokud možno pošlete mi prosím více jídelníčků při cukrovce 2 tipu a naa zhubnutí byl bych vám strašně moc vděčen děkuji mockrát krásný den Spáčil

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co jíst a nejíst při cukrovce

Proč dávat pozor na to, co jíte?

Zdravá strava vám pomůže získat správnou rovnováhu vitamínů, minerálů a dalších živin. Také vám pomůže cítit se co nejlépe a mít spoustu energie, zároveň pomáhá se zvládáním stresu. Zdravé stravování je tím nejlepším, co můžete udělat pro prevenci a kontrolu mnoha zdravotních problémů, jako jsou například:

  • srdeční choroby;
  • vysoký krevní tlak;
  • diabetes typu 2;
  • některé typy rakoviny.

Zdroj: Přehled zdravého stravování

Diskuze

V diskuzi NEMOCI KŮŽE PŘI CUKROVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Ty obrázky různých kožních defektů při cukrovce jsou strašné. Měl by je vidět každý cukrovkář a pak by si rozmyslel nedodržování diety. Se mnou to tak zamávalo, že končím s jakýmkoliv porušováním . Třeba jen maličkostí a občas.... Děkuji za možnost tohoto shlédnutí a tím prohlédnutí! Jiřina

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemoci kůže při cukrovce

Banán a cukrovka

Banán by se při cukrovce měl konzumovat opravdu v omezeném množství, protože patří do skupiny sladkého ovoce.

Zdroj: Dieta při začínající cukrovce

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A NIMESIL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rychly.

Lze užívat také při cukrovce?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nimesil popřípadě Aulin jsou doporučeny pro léčbu bolesti při cukrovce. Dále vzhledem k diabetes je bezpečný lék proti bolesti Paracetamol a krátkodobě Ibuprofen.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a nimesil

Vhodné potraviny

Pacienti by měli z jídelníčku zcela vyřadit jednoduché sacharidy. Strava při cukrovce je založena hlavně na konzumaci zdravých jídel – je to bílé maso, zelenina, luštěniny a také některé druhy ovoce. Cukrovka se nemá ráda se sladkými, smaženými a tučnými jídly.

Důležité je dodržovat pravidelnost stravování. Každý, kdo trpí cukrovkou, by měl jíst 5x denně a v menších dávkách. Důležitý je ale i pravidelný pohyb.

Pozor, pokud jste cukrovkář, upozorněte na to své okolí. Občas se může stát, že se vám kvůli nedostatku cukru udělá nevolno. V tomto případě je nutné rychle podat něco sladkého, například kostku cukru.

Potraviny vhodné při cukrovce:

  • čerstvé ovoce a zelenina
  • pečivo z celozrnné mouky – nejlepší je vlastní pečivo z domácí pekárny, jen tak máte kontrolu nad složením a víte, co jíte
  • luštěniny všeho druhu – hrách, čočka, fazole, cizrna, ...
  • rozličná semínka a ořechy
  • libová masa
  • libové šunky
  • ryby – mohou být i tučné druhy, neboť rybí tuk je bohatý na omega-3 mastné kyseliny
  • nízkotučné a polotučné výrobky z mléka – sýry, tvaroh, jogurty, kefír, podmáslí, ...
  • umělá sladidla
  • přírodní koření bez glutamátu a chemických doplňků
  • celozrnná rýže a těstoviny
  • brambory
  • vejce (především bílek)

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Diskuze

V diskuzi CO NEJÍST PŘI CUKROVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dodrý den prosím prostudujte si ,která masa jsou tučná ,kuřecí je tučné víc než vepřová kýta.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co nejíst při cukrovce

Recepty při dně a cukrovce

Recepty při dně a cukrovce by měly vycházet z těchto zásad: omezte nebo vynechte poživatiny jako vnitřnosti, mladou drůbež, uzeniny, masové vývary a silné vývary a šťávy, mořské ryby, slanečky, sardinky, hrách, čočku, fazole, špenát, chřest, zelený hrášek, fíky, čokoládu, kakao, černý čaj, kávu, alkoholické nápoje. Při cukrovce se snažte dodržovat diabetickou dietu. Nutné je dodržovat dávky sacharidových potravin a jíst pravidelně. Tato dieta je zároveň redukční dieta. Z tuků vybírejte raději ty, které jsou rostlinného původu, a to olivový olej, a ztužené pokrmové tuky místo másla. Na pálení žáhy je vhodné mléko.

Zdroj: Dieta při dně a cukrovce

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVÁ JAK NA NI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír.

Dobrý den. Je mi 68 let a nyní mi při odběru krve při preventivní prohlídce zjistili zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi. Asi před rokem mi byla zjištěna revmatoidní artritida a užívám jednou týdně trexan. Nikdy jsem takové problémy neměl. Je pravdou, že jsem den před odběrem krve prodělal očkování proti tetanu a asi měsíc před odběrem jsem začal užívat doplňky stravy Gelatina plus ( na klouby) a Omega 3. Všechny tyto výrobky jsou vyrobeny z mořských ryb. Pravidelně chodím na pivo, ale piji desítku tak dvě až tři denně. Ledvinové, ani žlučníkové kameny nemám, prý diky pivu (sdělení lékaře). Potřebuji poradit, myslíte si, že na mohlo mít vliv užívání doplňků stravy? Zkusím to vysadit a uvidíme při dalším odběru. Také omezím pivo a budu pít denně asi 3 litry vody. Byl bych vděčný za každou radu. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dna je v mnoha případech výsledkem životního stylu a skladby stravování. Bohužel dlouhodobé pití piva taktéž podporuje vznik dny. Želatina a ani omega 3 nehrají při dně zásadní roli. Věnujte se dodržování vhodného stravování, omezte maso, kakao a zařaďte potraviny s nízkým obsahem purinů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kyselina močová jak na ni

Vzorový jídelníček při cukrovce

Snídaně:

  • 220 ml bílé kávy
  • 90 g dalamánku
  • 50 g pomazánky z uzeného masa
  • 150 g rajčat
Oběd:
  • 250 ml zeleninové polévky se sýrem
  • 60 g libové vepřové pečeně
  • 40 g šťávy z pečeně
  • 90 g bramborových noků
  • 110 g salátu z hlávkového zelí s koprem
Svačina:
  • 200 g oloupaného grapefruitu
Večeře:
  • 110 g paprik plněných žampiony
  • 50 g dušené rýže
  • 100 g pórkového salátu s rajčaty
2. večeře:
  • 135 g jablek

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Diskuze

V diskuzi NEUROPATICKÁ BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza Blažková.

Popravdě řečeno mě na mojí cukrovce nejvíc vadí právě neuropatická bolest :-(, lékař mi doporučil toto: www.angelini.cz/wps/… Nemáte někdo zkušenosti?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Neuropatická bolest

Co je to cukrovka

Když máte cukrovku, vaše tělo nevytváří nebo nevyužívá dostatek inzulínu ke správnému zpracování potravy. Bez dostatečného množství inzulínu může hladina cukru v krvi stoupat.

Můžete mít také vysoké hladiny cholesterolu a triglyceridů. To znamená, že je důležité sledovat příjem tuků a cukrů.

Diabetes 1. typu vyžaduje injekce inzulínu denně a podle konkrétního typu stravovacího plánu. Tento plán je zaměřen na udržení nízké hladiny cukru v krvi.

Pokud máte cukrovku 2. typu , často dodržujete režim stravování a cvičení zaměřený na snížení hladiny cukru v krvi. Pokud dieta a cvičení nestačí ke kontrole hladiny cukru v krvi, pak přicházejí na řadu inzulinové injekce nebo perorální léky,které se stanou součástí denního režimu.

U obou typů diabetu se doporučuje vytvořit si stravovací plán, chytře zvolit výživu a hlídat si příjem sacharidů.

Zdroj: Jaký chleba při cukrovce

Diskuze

V diskuzi SEZNAM LÉKŮ NA ODVODNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den je lék INDAP na odvodnění nebo na vysoký tlak?Děkuji za zprávu na email.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ilona.

Dobry den, ktere prasky na odvodneni muzu mam vysoky tlak a cukrovku. Ahoj dekuji

Zdroj: diskuze Seznam léků na odvodnění

Co nejíst při cukrovce

Dieta diabetika by se měla skládat z 55–60 % sacharidů, 25–30 % tuků a 15–20 % bílkovin.

Mezi zakázané potraviny při cukrovce patří:

  • sladké pečivo a výrobky z bílé mouky
  • sladkosti všeho druhu – čokolády, sušenky, oplatky, piškoty, bonbony
  • slané pochutiny – brambůrky, krekry, tyčinky, křupky
  • alkohol všeho druhu – pivo, víno, destiláty
  • polotovary – nejenže jsou nutričně zpravidla chudé, navíc obsahují spoustu „chemie“
  • tučná masa a salámy – uzeniny, klobásy, bůček, paštiky
  • tučné mléčné výrobky – sýry (více než 45 % tuku v sušině), smetana, smetanové krémy, šlehačka, plnotučné mléko

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Dieta při cukrovce

Má-li být léčba úspěšná, musí být výživa a stanovený jídelníček u diabetiků odpovídající. To platí pro oba typy diabetu. Pojem diabetická dieta je nevhodný. Výživa (dieta při cukrovce 1. typu) při cukrovce 1. typu se zásadně liší od výživy diabetiků 2. typu.

Cílem diabetické výživy je zajistit, aby každý diabetik žil naplno a cítil se přitom celkově dobře.

Diabetici 1. typu jsou téměř vždy štíhlí a neustále musí jíst stravu bohatou na kalorie na rozdíl od diabetiků 2. typu. První typ musí být léčen inzulinem, a proto je nutné dbát na sacharidy, které zvyšují hladinu krevního cukru. Sacharidy se počítají podle chlebových nebo jiných jednotek přepočtu.

1 chlebová jednotka odpovídá 12 g zužitkovaných sacharidů.

U diabetiků 1. typu se doporučuje, aby v závislosti na formě inzulinové léčby dodržovali 4 až 6 dávek jídla denně.

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Diskuze

V diskuzi MANČINGOVÁ DIETA JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Šubrtová.

Zdravím Všechny .Moje zkušenosti s dietou Lidi funguje to a já jen doporučuji jedu ted od pondělí tzn:18.3.2013.druhý detoxikační program podle knihy p.Antonie a jsem nadmíru spokojená .Tímto bych chtěla paní Mančingové poděkovat ,Přeji Všem krásné jaro a hodně schozených centimentrů na objemu a též schozené kg.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta Vyskočilová.

Dobrý den,v receptech na detoxikaci podle p.Mančingové je doporučeno velmi malé množství ovoce.Má to své opodstatnění? A pokud ovoce zařadím více ,poruším tím princip stravování?

Zdroj: diskuze Mančingová dieta jídelníček

Jaké ovoce jíst při cukrovce

Vhodné ovoce při cukrovce: borůvky, vodní meloun, třešně, broskve, meruňky, jablka, kiwi a pomeranče.

Méně vhodné ovoce při cukrovce: hrušky, švestky, banán, hroznové víno.

Nevhodné ovoce při cukrovce: přezrálé ovoce, sladké kompoty a džemy, kandované ovoce.

Doporučuje se sníst každý den nejméně 5 porcí zeleniny a ovoce, což je 500-600 g. Zeleniny by pak mělo být dvakrát více než ovoce. To stejné platí i pro diabetiky, jen s tím rozdílem, že je nezbytné ovoce započítat do denního příjmu a vejít se do požadovaného množství sacharidů.

Jedna porce obnáší například tři švestky, dvě meruňky, sedm jahod, hrst drobného ovoce, dvě kiwi, jedno jablko, jednu hrušku, menší banán, jeden pomeranč, jednu nektarinku, polovinu grepu, plátek ananasu nebo plátek melounu. Jedna porce čerstvého ovoce by měla odpovídat 80-100 g.

Zdroj: Pomelo a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem JE VHODNÁ DIETA MANČINGOVÉ PRO DIABETIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Holanová.

Dobrý den,
mám kompenzovaný diabetes, užívám perorální antidiabetika. Chtěla bych zkusit detoxikační kůru podle paní Mančingové.
Je tato kůra pro mě vhodná? Děkuji za odpověď. J. Holanová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Stravování podle Mačingové je vhodné i pro kompenzované diabetiky. Důležité je z toho pochopit filozofii dělení jídla a jeho správného načasování. A to se pak dá používat až do konce života.

Zdroj: diskuze Je vhodná dieta mančingové pro diabetika

Dieta při cukrovce 1. typu

Užívání inzulinu je typické pro cukrovku prvního typu. V tomto případě je dieta a rady lékaře na cukrovku podmíněna podáváním inzulinu. Musíte respektovat, že rychle účinkující inzulin se podává 15–30 minut před jídlem, déle účinkující až 45 minut. Podávají se komplexní sacharidy, při kterých glykemie nestoupá tak rychle – ovesné vločky, celozrnná rýže a těstoviny, celozrnný chléb a pečivo. 50 % z přijaté energie by měly tvořit sacharidy, takto vás cukrovka nebude příliš limitovat.

Zdroj: Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny

Jahody a cukrovka

Na snižování hladiny cukru je ideální v přiměřeném množství konzumace grapefruitu či jahod. A také se doporučuje konzumace melounu či švestek. Také sušené brusinky nebo borůvky jsou plody schopné snižovat cukr v krvi.

Také zde ovšem platí všeho s mírou!

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Banán a cukrovka

Jak jsme již uvedli, diabetici mohou konzumovat ovoce, ale vždy v optimální dávce. Jednou porcí ovoce se rozumí množství ovoce obsahující cca 10 g sacharidů, například jablko (100 g), polovina banánu (50 g), pomeranč (125 g).

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Vzorový jídelníček při cukrovce

Snídaně: 250 ml bílé kávy ze 100 ml nízkotučného mléka, nebo čaj s mlékem (vždy bez cukru), k tomu 50 g nízkotučného sýru či tvarohu, libové kuřecí či krůtí šunky, nebo rybí pomazánka a 50 g tmavého celozrnného chleba

Dopolední svačina: 100 g ovoce (třeba malé jablko), nebo 150 g zeleniny (třeba mrkev)

Oběd: 80 g libového masa (ryba, kuře, krůta či králík) a k tomu buď 100 g brambor, nebo 80 g těstovin, nebo 70 g rýže, nebo 100 g luštěnin

Odpolední svačina: 200 ml netučného mléka

Večeře: 80 g libového masa, nebo dietní šunky, netučný tvaroh, nebo sýr, k tomu buď 100 g brambor, nebo dalších příloh jako u oběda

Druhá večeře: 100 g ovoce

Zdroj: Dieta při začínající cukrovce

Hodnoty glukózy při cukrovce

O cukrovku se jedná v případě, že hladina glukózy v krvi přesáhne hodnotu 10 mmol/l. Zvýšená hladina cukru v krvi může mít dvě příčiny, podle nich rozdělujeme diabetes mellitus na dva typy, a to diabetes 1. a 2. typu.

Zdroj: Jak se vyrovnat s cukrovkou

Rady ke kombinaci

Kuřecí špíz se žampiony se může kombinovat s celerovými hranolky, ale s rýží jako přílohou konzumace není povolená.

Rýži s cibulkou nemůžeme kombinovat s kuřecími plátky se zeleninou, která je neutrální.

Zdroj: Stravování podle Mačingové


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP