Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

TĚHOTENSKÁ CUKROVKA HODNOTY

OBSAH

Příznaky

K příznakům těhotenské cukrovky patří například zvýšená hladina cukru v moči, což gynekolog pravidelně kontroluje na běžných návštěvách poradny. Může se vyskytnout častější nutkání k močení nebo zvýšený pocit žízně, jinak se však těhotenská cukrovka nijak znatelně neprojevuje.

Rizikové faktory:

  • vyšší věk rodičky (30–35 let a více);
  • obezita;
  • dlouhodobý stres;
  • předchozí problematická těhotenství;
  • výskyt těhotenské cukrovky v předchozím těhotenství;
  • výskyt cukrovky I. nebo II. typu v rodině.

Zdroj: Jak se léčí těhotenská cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumil.

Již delší dobu mám cukrovku II .typu. V poslední době se hodnoty při měření ráno na lačno pohybují přes 10 mmol . Přesto že beru léky Glimepiryd Sandoz 3 mg ráno, večer a EUCREAS 850 mg. nedaří se hodnoty snížit . zkoušel jsem i
potravinové doplňky Dialevel, Gurmám Mizín bez efektu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vysoký ranní cukr v krvi je častým jevem u diabetu II. typu. Můžou za něj hormony, které se vylučují během spánku. První volbou jak to řešit je změna léčby, proto navštivte svého lékaře a prodiskutujte to s ním. Zárověň si vezměte svůj domácí glukometr a v ordinaci porovnejte jeho měření s tím lékařským.
Pomoci si můžete i sám změnou některých zvyklostí.
- Například je vhodné před spaním sníst něco malého s obsahem sacharidů do 20 gramů. Například jogurt bez tuku, trochu hummusu, malý kousek ovoce a nebo zmrazené hrozny.
- Snížení tělesné hmotnosti má obrovský vliv na ranní glykemii. Máte li nadváhu, tak se snažte zhubnout změnou jídelníčku.
- Zvýšení tělesné aktivity během dne vede k omezení ranní vysoké glykemie. Při jakékoliv tělesné aktivitě se tělo učí pracovat s inzulínem a lépe pak ovládá hladinu cukru v krvi během spánku. Není rozhodující kdy aktivitu vykonáváte. Důležité je dělat ji každý den, abyste se zadýchal a spotil.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cukrovka

Léčba

Při těhotenské cukrovce se dodržuje dietní opatření, to znamená omezit sladké, jíst pravidelně, hlídat především množství sacharidů v jídelníčku. Aplikace inzulinu je nutná jen při velmi vysokých hodnotách.

Zdroj: Jak se léčí těhotenská cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem V ČEM JE KYSELINA CHLOROGENOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Káča.

Chtěla bych zhubnout těhotenská kila,pomocí CGA800 jen nevím zda je to vhodné při kojení.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

CGA800 rozhodně není vhodná v době kojení!!! S CGA800 zčnete hubnout až když nebudete kojit.

Zdroj: diskuze V čem je kyselina chlorogenová

Cukrovka po porodu

Pro těhotenskou cukrovku je také typické to, že obvykle po porodu zmizí, i přesto je i nadále (v podstatě po zbytek života) u nich cukrovka kontrolována, protože je dost možné, že by u nich časem mohla propuknout cukrovka 2. typu. První kontrola této cukrovky bývá obvykle zhruba půl roku po porodu. Pokud nechce praktický lékař nebo diabetolog nic zanedbat posílá pak tuto ženu na testy pravidelně každý rok (testy nalačno) a jednou zhruba za tři roky na OGTT.

Zdroj: Těhotenská cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem CHOLESTEROL - HODNOTY V TABULCE PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Cholesterol,hodnoty dle věku.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V dospělosti nemá věk na hodnoty cholesterolu žádný vliv. Hodnoty cholesterolu by se měly držet na stejných hodnotách od 15 let věku až do konce života. Doporučené hodnoty obsahu cholesterolu v krvi jsou: 3,9 - 5,2 mmol/l. Zvýšené hodnoty cholesterolu jsou 5,2 - 6,2 mmol/l a velmi vysoké hodnoty cholesterol jsou nad 6,2 mmol/l.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cholesterol - hodnoty v tabulce podle věku

Vliv na porod

Při těhotenské žloutence se těhotenství ukončuje do termínu porodu, případně se porod vyvolává pomocí léků stimulujících děložní kontrakce. Při neléčené cukrovce hrozí hypoglykemický šok, při vážnějším průběhu i kóma, případně riziko úmrtí plodu v děloze.

Zdroj: Jak se léčí těhotenská cukrovka

Diskuze

V diskuzi OVOCE A CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Peterova.

Dobrý den tak vůbec jaké ovoce se může jíst děkuji když je vyšší cukr

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ovoce a cukrovka

Vyšetření

Zjišťování těhotenské cukrovky je běžnou součástí vyšetření v těhotenství. Gestační diabetes se u těhotné ženy zjišťuje ze zátěžového testu zhruba v období 24 – 28 týdne těhotenství. Hladina cukru v krvi se ale u těhotných žen stanovuje už i na začátku těhotenství nalačno, kdy by u ženy netrpící touto cukrovkou měla být hladina glykémie v krvi do 5,1 mmol/l. Pokud je vyšší, čeká ji druhý test a návštěva diabetologie.

Zdroj: Těhotenská cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Dobrý den, mám cukrovku II.typu a chci se zeptat zda můžu užívat na artrozu kolene přípravek ORTHO 3000. Děkuji za odpověď s pozdravem Zdena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ortho 3000 můžete užívat, i když máte diabetes II typu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cukrovka

Ovoce a těhotenská cukrovka

Úplné vyřazení sacharidů při těhotenské cukrovce se nedoporučuje, protože sacharidy jsou zdrojem energie, navíc potraviny, které jsou zdrojem složitých sacharidů a mají vyšší obsah vlákniny, pomohou k nižším výkyvům hladiny cukru v krvi. Hladinu cukru v krvi ovlivňují všechny potraviny, které obsahují sacharidy. Sacharidy se dělí na složité a jednoduché. Čím zralejší ovoce je, tím více obsahuje jednoduchých sacharidů. Citrusové ovoce obsahuje sacharidů obecně méně, stejně tak i borůvky, maliny, ostružiny. Naopak nejvíce sacharidů obsahuje cukrový meloun, broskev a hroznové víno. Nezapomínejte, že ani povoleného ovoce není vhodné sníst najednou mnoho.

Zdroj: Ovoce a cukrovka

Diskuze

V diskuzi CUKROVKA A GLYKOSIDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Lišková.

Pomáhají glykosidy při léčbě cukrovky respektive ke snížení cukru v krvi?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cukrovka a glykosidy

Jak si vysvětlit naměřené hodnoty

Cukrovka se posuzuje dle naměřených hodnot. Svou glykemii včetně té postprandiální by si měl pacient sledovat sám. Takovému postupu se říká selfmonitoring, což znamená pravidelné měření glykemie glukometrem u sebe sama. Rozhodně nestačí provést jedno měření za den. Představu o celodenním vývoji glykemie si lze relevantně utvořit jen tehdy, pokud se pacient měří sedmkrát až osmkrát denně.

Zdroj: Hodnoty glykémie

Diskuze

V diskuzi KREATININ LABORATORNÍ HODNOTY 420 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Bláha.

Stále u mě dochází ke zvyšujícím hodnotám kreatininu,lékař mě hrozí dialýzou.Je možné jiné řešení?Jak je možno tyto hodnoty snížit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kodl.

Jak pozoruji, tady nikdo nic kloudného neví ani neporadí ...

Zdroj: diskuze Kreatinin laboratorní hodnoty 420

Hodnoty urea

Urea je konečný produkt odbourávání bílkovin, přesněji aminodusíku aminokyselin. Stanovení koncentrace urey se používá hlavně pro posouzení funkce ledvin a úrovně katabolismu proteinů.

  • Muži: 2,8–8,0 mmol/l
  • Ženy: 2,0–6,7 mmol/l
  • Moč: 167–583 mmol/24 h

Zdroj: Dna a cukrovka

Diskuze

V diskuzi CUKROVKA NAMĚŘENÉ HODNOTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobry vecer.rano před snídaní jsem si naměřil 3.9.nasnidala jsem se pak v poledne nemerila a v 17h 5.6jednotek.pred večeři.picham si 4 sebe inzulín.kdyz mám 5.6 mám si píchnout inzulín nebo ne a vzít si něco sladkého?večer si picham 10 jednotek inzulínu a ráno mam3.9.pred snídaní.mam strach že když si inzulín pichnúť abych neměla třeba pak 2 jednotk

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cukrovka naměřené hodnoty

U zdravého člověka

U zdravých lidí se hladina krevního cukru (glykémie) může pohybovat v průběhu 24 hodin v rozmezí hodnot 3,5 až 6,6 mmol v 1 litru krve. Fyziologické rozmezí je 4,0 až 5,5 mmol v 1 litru krve. Mírné zvýšení (k hodnotě 6,0) nemusí znamenat onemocnění touto chorobou, může být důsledkem vrozených projevů organismu. Pokud zná ošetřující lékař hodnoty glykémie i z dřívější doby a může srovnávat, je schopen říci, zda se jedná o možnou poruchu, nebo jde o normální stav. Ve většině případů však hodnoty z mládí nezná, a proto v takovém případě může nalezené hodnoty klasifikovat jako diabetes nebo minimálně jako prediabetes. V každém případě je žádoucí průběžné lékařské sledování.

Zdroj: Cukrovka - naměřené hodnoty

Hodnoty cukru po jídle

Někdy je potřeba zhodnotit i vzestup krevního cukru během dne po určitém jídle a doplnit měření o takzvanou postprandiální glykémii (glykémii po jídle), která se obvykle stanovuje 1–2 hodiny po požitém jídle. Postprandiální glykémie je tedy hladina cukru v krvi po jídle. Normální hodnota postprandiální glykémie je do 7,8 mmol/l.

Postprandiální glykémie by měla být měřena vždy, když je nalezen rozpor mezi hodnotami glykémie nalačno a hodnotami glykohemoglobinu, z téhož důvodu je vhodné zjistit, jaké jsou hodnoty posptrandiální glykémie vždy, když dojde ke zhoršení kompenzace (zvýšení hodnoty glykohemoglobinu). Je nutné zjistit hodnoty postprandiální glykémie také tehdy, když se objevují, případně rychle progredují, mikrovaskulární komplikace. S výhodou je možné využít měření glykémie před hlavními a jídly a po hlavních jídlech v domácím prostředí pomocí glukometru.

Zdroj: Cukrovka - naměřené hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem KIWI A CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Agata Polcarová.

Zajímá mě jestli se u cukrovky 2typu může jist kivi
.děkuji Polcarová Agata

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kiwi má nízký glykemický index. Vzhledem k vysokému obsahu vody v kiwi by 100 g kiwi odpovídalo přibližně 5 g (1 čajová lžička) glukózy, pokud jde o účinek na hladinu glukózy v krvi. Kiwi má nízký glykemický účinek a je vhodné pro diabetiky obou typů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kiwi a cukrovka

Fyzická aktivita v těhotenství

Jak již bylo zmíněno, u těhotenské cukrovky je také velmi důležitý dostatek pohybu. Samozřejmě ne každá aktivita je během těhotenství vhodná, rozhodně by se těhotné ženy měly vyhýbat všem činnostem, při nichž hrozí zvedání těžkých předmětů. Řada aktivit je ale pro těhotné ženy doporučovaná, ať už trpí těhotenskou cukrovkou, nebo ne. Celkově se odborníci shodují, že zvýšená fyzická zátěž ženám i vývoji plodu prospívá. Pro ženy s těhotenskou cukrovkou je zvýšený pohyb důležitý hlavně proto, že při něm dochází ke spalování cukru a tím se snižuje jeho množství v krvi.

Z fyzických aktivit se v těhotenství doporučuje hlavně chůze, plavání a individuální cvičení zaměřená právě pro těhotné. Řada dalších sportů není vhodná proto, že při nich hrozí úrazy.

Zdroj: Těhotenská cukrovka

Glykemie – tabulka

  • Ideální hladina cukru je 4 až 5 mmol/litr krve u zdravého člověka.
  • Normální je do 5,6 mmol/litr krve.
  • Lehce zvýšená hladina cukru je 5,6 mmol/litr krve až 7 mmol/l krve.
  • Hodnota přes 7 mmol/litr krve značí nemoc, vyskytuje se u diabetika.

U dětí je typická cukrovka prvního typu.

Zdroj: Hodnoty glykémie

Léčba inzulínem

V některých případech ale ani vyloučení jednoduchých cukrů ze stravy, počítání kalorií a dostatek pohybu nepomůže a je třeba nasadit léčbu v podobě inzulínu. Inzulín se v takovém případě do těla dostává prostřednictvím injekcí. Inzulín je pro tělo přirozená látka, kterou obvykle samo vytváří, a proto není třeba mít obavy z toho, že by miminku škodil jako různé „chemie“.

V případě těhotenské cukrovky je možné aplikovat dva druhy inzulínu, a to krátkodobý a dlouhodobý. Ten krátkodobý inzulín, je ten, který se aplikuje přes den před hlavními jídly. Obvykle se také píchá do břicha. Dlouhodobý inzulín se píchá jen jednou denně a to obvykle večer před spaním. U dlouhodobého inzulínu se doporučuje aplikovat ho do stehna. Tento inzulín se obvykle doporučuje těm těhotným, které mají zvýšenou glykemii nalačno. Důležité u něj také je, aby byl před aplikací dostatečně promíchán (ne protřepán), jinak neplní svoji funkci, tak jak má.

Zdroj: Těhotenská cukrovka

Test OGTT

Druhé vyšetření je již ale v termínu 24 – 28 týdne těhotenství a neprovádí je gynekolog, ale posílá těhotné ženy na vyšetření do laboratoří, kde jim je proveden test OGTT. Tento test musí probíhat nalačno, je vhodné minimálně 8 hodin před testem nejíst. Některé těhotné ženy se také snaží několik dní před testem nejíst nic, co obsahuje více sacharidů, což se ale všeobecně nedoporučuje. Naopak je vhodné jíst jako obvykle a omezit velké fyzické výkony den před testem. Test by také neměl být prováděn během jakéhokoliv onemocnění (nachlazení), i to může mít pak vliv na jeho výsledek. Před testem je možné pít jen čistou vodu, ale pozor, jen před testem, během testu se již pít nesmí.

Tento test se skládá z několika odběrů a probíhá obvykle v ranních hodinách. Nejprve se těhotné ženě odebere krev nalačno (některé laboratoře odebírají i moč, ale ta již není v dnešní době nutná ke stanovení těhotenské cukrovky, naopak může být zavádějící). Tato krev je vyhodnocena okamžitě, pokud by hodnota glykemie v krvi byla vyšší než 5,1 mmol/l, tak se test přerušuje a odkládá se na jiný den. Pokud je ale hodnota nižší, test pokračuje dál částí, která není každé ženě úplně příjemná. Je nutné během zhruba 10 minut vypít roztok se 75 gramy glukózy. Tento nápoj je velmi sladký a často se při jeho pití necítí těhotné ženy příliš dobře. Po jeho vypití je za 60 minut proveden druhý odběr krve (někde tedy případně i moči) a další odběr následuje za další hodinu. Celkově tedy těhotnou ženu čekají tři odběry krve zhruba po hodině. Během tohoto testování nesmí žena odcházet z místa testování (čeká třeba po celou dobu v čekárně), pokud se jí udělá zle, nebo musí na záchod, je třeba to nahlásit zaměstnancům laboratoře, protože v případě zvracení je test přerušen a musí být proveden další den znovu. Zároveň během testování těhotné ženy nesmí nic jíst, pít a ani kouřit. Také je třeba, aby v klidu seděly a odpočívaly, protože jakákoliv vyšší fyzická aktivita by mohla výsledky měření ovlivnit. Naopak najíst se a napít se těhotným doporučuje po skončení testu (klidně hned po třetím odběru), aby se zabránilo nevolnostem, případně třeba omdlení. Až pak se obvykle odchází z laboratoře.

Hodnoty glykémie v krvi se pak následně vyhodnotí. Těhotenská cukrovka je pravděpodobná u žen, jejichž hodnoty byly vyšší než 5,1 mmol/l při první měření nalačno, vyšší než 10 mmol/l při druhém měření (hodina po vypití roztoku) a vyšší než 8,5 mmol/l při třetím měření (dvě hodiny po vypití roztoku). Při zjištění těhotenské cukrovky je pak žena poslána do diabetologické poradny, která jí stanoví vhodnou léčbu. Obvyklá je dieta a dostatek pohybu. Pokud by i tak hodnoty glykémie byly stále vyšší, je třeba nasadit vhodné léky (tablety, případně i inzulín).

Zdroj: Těhotenská cukrovka

Test na těhotenskou cukrovku

OGTT – orální glukózový toleranční test spočívá ve změření hladiny glukózy v krvi a provádí se nalačno. Podstupuje se mezi 24. až 28. týdnem těhotenství. Úkolem je pouhé vypití sladkého roztoku, čímž dojde k takzvané glukózové zátěži. Poté se sleduje reakce organismu na tuto zátěž po dobu cca dvou následujících hodin, kdy je nutno čekat na další odběry krve, které jsou součástí vyšetření.

Postup a podmínky vyšetření:

  • Test se provádí nalačno – nejméně 10 hodin před ním těhotná žena nesmí jíst ani pít.
  • Test nemá být prováděn při nemoci nebo po úraze, výsledky by mohly být zkreslené.
  • Doba trvání testu je minimálně 2 hodiny.
  • Během testu žena kromě roztoku glukózy nic nejí ani nepije.
  • V průběhu testu je třeba se vyvarovat fyzické aktivitě, těhotná žena by měla v klidu sedět, jinak by mohlo dojít ke zkreslení výsledků z důvodu poklesu hladiny cukru vlivem fyzické aktivity – test by mohl vyjít falešně v normě.
  • Test začíná odběrem krve ze žíly, je-li hladina cukru v pořádku, lze pokračovat v testu dál, je-li hladina vyšší než 5,1 mmol/l, vyšetření je třeba následující den zopakovat, je-li i pak výsledek nad limitem, další vyšetření se neprovádí a ženu je třeba odeslat na diabetologii.
  • Po odběru krve následuje vypití roztoku s glukózou (75 g), roztok je možno dochutit půlkou citronu, čímž dojde ke zmírnění sladké chuti.
  • Po hodině se provede opětovný odběr krve ze žíly.
  • Za další hodinu následuje třetí, poslední odběr krve.
  • Poté je možné, aby se nastávající maminka napila a najedla. Celé vyšetření je náročné časově a po celou dobu je nutné zůstat nalačno, popřípadě pít jen malé množství vody. Tyto skutečnosti – včetně odběrů krve – mohou některým nastávajícím maminkám přivodit nevolnosti a pocit vyčerpání.

Normální krevní hodnoty testu u těhotných žen:

  • do 5,1 mmol/l – 1. odběr na lačno;
  • do 10,0 mmol/l – po 1 hodině od vypití roztoku;
  • do 8,5 mmol/l – po 2 hodinách od vypití roztoku.

Je-li glykémie zvýšena už při prvním odběru, test je přerušen a opakován následující den. Jestliže i po opakovaném testu nalačno je hodnota cukru v krvi zvýšena, je stanovena diagnóza gestační diabetes bez dalších odběrů.

Pozitivním výsledkem je bráno i mírné překročení hodnot. Hodnoty glykémie neurčují tíži těhotenského diabetu, test pouze ukazuje, zda nastávající maminka trpí či netrpí těhotenskou cukrovkou. Při pozitivním výsledku se tento test již během těhotenství neprovádí. Kontrolní testy je vhodné provést nejdříve 3 až 6 měsíců po porodu.

Je-li těhotné ženě zjištěna těhotenská cukrovka, léčba by měla být zahájena co nejdříve. Nastávající maminku čekají pravidelné kontroly v diabetické poradně a sledování hodnot hladiny cukru v krvi před a po jídle.

Zdroj: Jak se léčí těhotenská cukrovka

Rizika

Zvýšená hladina cukru v krvi u těhotné ženy má velmi nepříznivý vliv na cévní systém, zvláště pak cév oční sítnice, ledvin a srdce. Včasné zjištění těhotenské cukrovky je důležité i pro plod. Zvýšená hladina cukru v krvi maminky znamená zvýšenou glykémii i v krvi miminka, dítě pak rychleji přibývá na váze a porodní hmotnost může překročit 4 000 g.

Rizika u těhotné:

  • preeklampsie – závažné onemocnění druhé poloviny těhotenství, které se vyznačuje otoky, vysokým krevním tlakem a bílkovinou v moči;
  • polyhydramnion – zvýšené množství plodové vody;
  • riziko vysokého krevního tlaku;
  • infekce močových cest;
  • zánět ledvin;
  • porodní poranění.
Rizika pro miminko v případě neléčené cukrovky:
  • vývojové vady;
  • horší poporodní adaptace;
  • dýchací potíže;
  • nedostatek vápníku;
  • novorozenecká žloutenka s těžším průběhem;
  • dítě po porodu může upadat do hypoglykemických šoků, při vážnějším průběhu i do kómatu;
  • riziko úmrtí plodu v děloze.

Zdroj: Jak se léčí těhotenská cukrovka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP