Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

UMĚLÉ OPLODNĚNÍ ICSI ÚSPĚŠNOST

OBSAH

Úspěšnost

Úspěšnost léčby ICSI se liší z důvodu různých příčin neplodnosti a může se taktéž lišit v jednotlivých centrech asistované reprodukce. Zjistilo se, že věk je největším faktorem, který ovlivňuje úspěšnost procedury. Čím je vyšší věk, tím je menší šance, že se zákrok vydaří.

Zdroj: ICSI

Poradna

V naší poradně s názvem HORVATHOVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nada.

Chtela bich se zeptat kolik stoji odvazani vaječniku bila sem v depresi a dala se podvazat jense chci zeptat kolik to stoji dekuji moc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sterilizace ve formě podvázání vejcovodů je nevratný zásah, který zabraňuje přirozenému početí do konce života. Jediná možnost, jak otěhotnět s podvázanými vejcovody, je umělé oplodnění. O možnostech umělého oplodnění ve vašem případě vám více poví váš gynekolog.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Horvathova

Umělé oplodnění hrazené pojišťovnou

Umělé oplodnění je hrazeno pojišťovnou jen v případě, kdy má klient nárok na úhradu z veřejného zdravotního pojištění. Dle § 15 odst. 3 zákona o veřejném zdravotním pojištění č. 48/1997 Sb. se hradí péče v souvislosti s umělým oplodněním nejvíce třikrát za život, nebo pokud bylo v prvních dvou případech přeneseno do pohlavních orgánů ženy pouze 1 lidské embryo čtyřikrát za život. Speciální laboratorní metody jsou hrazeny přímo klientem, stejně jako doplatky za stimulační léky nebo léky, které jsou nad rámec limitu hrazeného ze zdravotního pojištění (po vyčerpání 2 250 IU).

Podrobné ceníky jsou uvedeny v jednotlivých centrech.

Zdroj: ICSI

Poradna

V naší poradně s názvem TVORBA SPERMATU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobry de mam dotaz muj pritel je temer neplodny a me zajima kdybichom chteli jit na umele.oplodneni jesli bi ta spermie mohla bit pritele kdyz je neplodny
Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Píšete, že přítel je TÉMĚŘ neplodný, takže v jeho spermatu se dají najít nějaké plodné spermie? Nebo jak to myslíte s tím téměř? K umělému oplodnění stačí jedna spermie. Pokud ji váš přítel má, tak to možné je. Jako náhradní variantu byste mohla ještě použít sperma jeho bratra, abyste dosáhla na podobné vlastnosti svého přítele.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tvorba spermatu

Hradí zdravotní pojišťovny umělé oplodnění?

V Česku zdravotní pojišťovny hradí léčbu neplodnosti jen ženám do 39 let. Musejí ovšem počítat s doplatky. Často jde o tisíce i desetitisíce korun. Zákon vyžaduje, aby šlo pouze o heterosexuální pár, který není příbuzný.
 

Zdroj: Umělé oplodnění a následný porod

Poradna

V naší poradně s názvem KDY DOŠLO K OPLODNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lada.

Dobrý den,
poslední menstruaci jsem měla 18.9.2018 a další už nepřišla. 24.10 2018 jsem byla u lékaře a řekl, že je to úplný začátek těhotenství cca 14-18 dní. Kdy došlo k oplodnění?

Děkuji mnohokrát za odpověď.

Lada

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

K oplodnění u vás došlo ve dnech mezi 10.10. až 14.10.

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá uhnízdění vajíčka

Oplodnění

Oplodnění je složitý proces, k němuž je potřebné správné fungování ženských a mužských pohlavních orgánů, takže musí být správně vyvinuté spermie i vajíčka. Na dozrávání vajíček jsou potřebné tyto hormony: folikuly stimulující hormon, luteinizační hormon a estrogeny. Na tvorbu a dozrávání spermií je potřebný hormon testosteron.

Vajíčko dozrává ve vaječnících a v období ovulace je uvolněno do vejcovodů a připraveno na oplodnění. Vajíčko je schopné oplodnění přibližně 24 hodin po uvolnění z vaječníku. To je tedy nejlepší doba na oplodnění. Při pohlavním styku se spermie dostanou do pohlavních orgánů ženy. Jen jedna spermie z obrovského množství spermií může proniknout do vajíčka a oplodnit ho. Po oplodnění se oplozené vajíčko začne dělit a vzniká embryo, které se vyvíjí 9 měsíců v děloze.

Zdroj: ICSI

Diskuze

V diskuzi UMĚLÉ OPLODNĚNÍ A NÁSLEDNÝ POROD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Linda.

Zdravím, která z metod je podle vás nejvíce jistá? Díky za odpověď Linda

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Umělé oplodnění a následný porod

Cena za umělé oplodnění

IVF pro samoplátce je určeno pro klienty, kteří nejsou pojištěni u žádné ze zdravotních pojišťoven v ČR. Výkony a léčebné postupy je možné hradit v hotovosti nebo platební kartou (EUR, CZK). Stimulační léky lze rovněž hradit v hotovosti nebo platební kartou.

Cena IVF bez pojišťovny stojí cca 59 444 Kč / 2 200 €.

Cena zahrnuje:

  • konzultaci a ultrazvuková vyšetření během léčebného cyklu;
  • testy na HIV, hepatitidu B, hepatitidu C a syfilis u obou partnerů (nejpozději v den odběru vajíček);
  • odběr vajíček a celkovou anestezii;
  • spermiogram partnera;
  • ICSI, prodlouženou kultivaci, eventuálně asistovaný hatching;
  • embryotransfer;
  • zamražení všech vhodných zbylých embryí (metoda vitrifikace);
  • uchování po dobu 1 roku.
Cena nezahrnuje:
  • jiné doplňkové laboratorní metody (odvíjí se od doporučení lékaře-embryologa a přání klienta);
  • stimulační léky.
Orientační platby:
  • 27 020 Kč / 1 000 € v den odběru vajíček;
  • 32 424 Kč / 1 200 € v den embryotransferu, nebo v den mražení embryí; v případě, že se embryotransfer neuskuteční, nebude tato částka účtována.

Zdroj: ICSI

Poradna

V naší poradně s názvem OVLIVNUJE MASAŽNÍ OLEJ OPLODNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den, chci se zeptat snažíme se s přítelem o dítě a místo lubrikačních gelů používáme masážní olej. Ovlivnuje to nějak oplodnění? Děkuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, oleje mohou inhibovat spermie a ty se pak nedostanou k vajíčku. Jestli chcete mít jistotu, že neovlivňujete početí, tak raději používejte silikonový lubrikační gel, který se dá koupit v lékárně. Tento gel je vhodný i na masáž, protože nevysychá. Stačí ho malinko a bezvadně a hlavně příjemně klouže.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ovlivnuje masažní olej oplodnění

Délka procedury

Jeden cyklus trvá přibližně 6 týdnů, protože se čeká, kdy dozrají vajíčka u ženy. Proces, kdy se odebírají spermie a vajíčka, trvá jeden den a v ten stejný den se vloží spermie do vajíčka pomocí intracytoplazmatické injekce.

Faktory, které ovlivňují výsledek:

  • vlastnosti spermií – aby byl úspěšně ukončený celý proces oplodnění, musí být v ejakulátu přítomna alespoň jedna jediná spermie, která dokáže oplodnit vajíčko;
  • faktory ze strany žen – na oplodnění má ve vysoké míře vliv věk ženy, který ovlivňuje kvalitu ovulace;
  • poškození vajíčka při zákroku – poškození vajíčka může vést k zániku vajíčka.

Lékaři doporučují využít metodu intracytoplazmatické injekce spermie do vajíčka hlavně u mužů, kteří nemají v ejakulátu žádné spermie nebo jsou spermie poškozené. Lékaři dále mužům často doporučují genetické vyšetření před samotným vykonáním ICSI. Po oplodnění, když ještě embryo není vložené do dělohy, se embryo může vyšetřit pomocí PGD (preimplantační genetická diagnostika).

Zdroj: ICSI

Postup oplodnění intracytoplazmatickou injekcí

Po získání spermií se spermie pomocí jehly vloží do vajíčka. Celý proces se vykonává v mikromanipulátoru pod mikroskopickou kontrolou. Mikromanipulátor je přístroj, který promění poměrně hrubé pohyby ruky na jemné miniaturní pohyby. Vzhledem k velikosti vajíčka by byl i velmi jemný pohyb ruky nešetrný.

Do mikromanipulátoru se upevní pipeta, kterou se přidržuje vajíčko. Jehlou se propíchne vajíčko a menší manipulační pipetou se nasaje jedna spermie a vloží se do vajíčka. Spermie i vajíčko jsou pro metodu ICSI speciálně upravované. Po oplodnění se sleduje, zda se vajíčko začne dělit.

Po dvou dnech se oplodněná vajíčka vloží do dělohy (když se oplodnilo více vajíček, tak se mohou zamrazit a využit se při dalším pokusu o otěhotnění). Obvykle po 2 týdnech si žena provede těhotenský test, který zjistí, zda je těhotná.

Zdroj: ICSI

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO TRVÁ UHNÍZDĚNÍ VAJÍČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola.

Dobry vecer,mam dotaz 1.2 jsem mela posledni ms mam pravidelnou po 28 dnech test jsem delala 3.3 .2018 a u gynekologa jsem byla 8.3.2018 nebilo nic moc videt rekla mi ze tehotna jsem priblizne 10 dni kdy tedy doslo k oplodneni predem dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Irena.

Dobrý den,
když mi lékař zjistí těhotenství staré cca 14 dní, tak to znamená 14 dní od oplodnění?

Děkuji vám

Irča

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá uhnízdění vajíčka

Přirozené oplodnění versus umělé oplodnění po etické stránce

Ženské vajíčko je ve srovnání se spermií obrovské. Po zvětšení mikroskopem vypadá ženské vajíčko jako fotbalový míč a spermie vůči němu jako blecha. Fotografie, na kterých je vidět spermie pod mikroskopem, jsou zde: foto zvětšené spermie. Fotografie, na kterých je vidět vajíčko pod mikroskopem, jsou zde: ženské vajíčko pod mikroskopem. Za normálních okolností, je ženské vajíčko po pohlavním styku, doslova obsypáno milionem spermií, které se snaží proniknout přes jeho plášť dovnitř. Toto snažení se povede jen jedné spermii. Nemusí být nejrychlejší, nemusí být největší, ale musí projít složitým vyhodnocovacím mechanismem obalu vajíčka. Obal ženského vajíčka si zjednodušeně můžeme představit jako síto, které má speciálně tvarované dírky. Tyto dírky jsou všechny stejné a projdou jimi jen spermie s jedním stejným tvarem. Takovéto vhodné spermie nemusí být u partnera vůbec přítomny, anebo jen v malé míře, což má pak za následek neplodnost tohoto páru, ačkoliv může být každý z partnerů pohlavně zdráv. Díky metodě umělého oplodnění ICSI, je u takových párů možné přírodu přemoci a ženskému vajíčku vnutit spermii, kterou by nikdy samo nepřijalo. Tímto se významně zasahuje do přirozeného evolučního vývoje lidského druhu, protože se umožňuje vzniknout jedincům, kteří by se normálně nikdy nenarodili. Při metodě ICSI se vlastně supluje přirozený výběr a nahrazuje se ručním výběrem vhodné spermie embryologem. Evoluční mechanismus, který zde fungoval po tisíciletí, nahrazujeme novým, který poznáváme teprve jen několik let. Embryolog se v této fázi de facto stává bohem-učněm a určuje, která spermie bude moci započít nový život, bez ohledu na budoucí evoluční následky.

Zdroj: Umělé oplodnění a následný porod

Diskuze

V diskuzi PRODLUŽOVÁNÍ ŘAS KOMENTÁŘ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Díky za typ, já si nechávám dělat umělé řasy, takže určitě vyzkouším jen potřebuji vědět kde serum sehnat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Ahoj, nevím z kterého mĕsta jsi, já jsem sérum koupila v Ostravĕ. Netuším, kde jinde se ješťe prodává, ale na krabičce je napsaná distribuce pro ČR a je tam napsané i tel. číslo, tak tam zkus zavolat a zeptat se, jestli ho neprodávají kosmetičky třeba i u vás 722 78 77 77.

Zdroj: diskuze Prodlužování řas komentář

Umělé oplodnění zahrnuje několik metod.

Inseminace

Inseminace je nejjednodušší výkon, který se provádí. Pokud je počet spermií více než 10 milionů, tak tato metoda má slušné výsledky. Pacienti musejí brát hormony, po kterých se chodí na ultrazvuk, díky kterému se zjistí, zda může být udělán nějaký zákrok. Na inseminaci se také chodí i s partnerem.
 

Mimotělní oplodnění

Mimotělní oplodnění je metoda složitější, která předpokládá, že vaječná buňka z vaječníku bude odsáta, tak zvaně do zkumavky. Nejjednodušší je prosté IVF, kdy se spermie jen přidají k vaječné buňce a ty pak samy přirozeně ženské vajíčko oplodní. Sofistikovanější postup představuje speciální injekce. Odborníci vyberou jedinou spermii a vpíchnou ji přímo do vaječné buňky. Další metody pak zdokonalují výběr kvalitních spermií. Spojení vajíček a spermií probíhá pod mikroskopem, pomocí manipulátoru. Vzniklá embrya pak putují do inkubátoru. Asi největší novinku představuje nepřetržité sledování embryí kamerou.
Při umělém mimotělním oplodnění se do dělohy přenáší dva nebo tři zárodky. Tím se zvyšuje riziko vícečetného těhotenství (dvojčata, trojčata, a podobně). Právě vícečetná těhotenství se snaží omezit nově přijaté zákony. Jejich prioritou bude rozšíření počtu cyklů mimotělního oplodnění ze tří na čtyři. Nová legislativa umožňuje nabídnout ženě celkem 4 cykly, ale za podmínek, že v prvním a druhém cyklu si nechala transferovat pouze jedno embryo.
Ročně se v Česku uskuteční asi 20.000 mimotělních oplodnění, ze kterých se pak úspěšně narodí kolem 3 000 dětí, tak zvaně ze zkumavky.
 

Mimotělní oplození vajíčka může proběhnout dvěma různými metodami:

  • klasickou metodou oplození samovolným oplozením ve zkumavce,
  • metodou ICSI (intracytoplazmatická injekce spermie).
Klasická metoda oplození

Klasická metoda umělého oplození se provádí v případě splnění parametrů pro normální spermiogram. Oplození vajíčka probíhá přidáním dostatečné koncentrace spermií do speciálního oplozovacího média s oocyty a spoléhá se na jejich společnou inkubaci. Jedná se o "samovolné oplození ve zkumavce".

ICSI (= intracytoplazmatická injekce spermie)

ICSI se použije v případech, kdy jsou parametry spermiogramu nedostačující, což je při nízkém počtu nebo špatné kvalitě získaných oocytů. A dále se ICSI volí, pokud se jedná o imunologický faktor neplodnosti. U pacientů, jejichž embrya mají být vyšetřena PCR metodou, je potřeba přistoupit také k oplození metodou ICSI. ICSI je mikromanipulační metoda, při které embryolog pomocí mikropipety vpraví spermii přímo do vajíčka. Celý proces se provádí pomocí mikromanipulátoru pod kontrolou mikroskopem. Mikromanipulátor je přístroj, který převádí poměrně hrubé pohyby ruky na jemné miniaturní pohyby. V tomto přístroji je upevněna holdingová pipeta, kterou se přidržuje vajíčko a užší ICSI pipeta, kterou je nasáta jediná spermie splňující všechny důležité parametry a vpravena do zralého vajíčka. Video, kde je pěkně vidět toto mimotělní umělé oplodnění, je zde.

Zdroj: Umělé oplodnění a následný porod

Poradna

V naší poradně s názvem KRVÁCENÍ 10.DEN KET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den.Dnes jsem 10.den Po KET,s manželem jsme měli něžný a opatrný sex,ale už v průběhu bohužel sytě červená krev.(přirovnala bych to asi množství polévkové lžíce).Volala jsem na IVF kliniku-pohotovost a sestřička mi sdělila že neví co to může znamenat,ale mám si vzít 2 tablety Gynprodil.Bohuzel jsem nervózní.myslim si že se jednalo o potrat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nervozita je pro vás jedno z těch špatných řešení. Chemické procesy, které při nervozitě ve vašem těle vznikají, mohou potrat přivodit. Přestaňte se tolik soustředit na početí a věnujte se jiným věcem, které vás baví. Umělé oplodnění vnímejte jen jako službu, která vám dopomůže k otěhotnění a neupínejte se tolik na její výsledek. Když to vyjde OK, když ne, nic se neděje, zkusíte to příště. Buďte v těchto věcech více flegmatická.
Ve vaší děloze nebo v manželově varlatech je málo duší a proto nemůžete normálně otěhotnět. Musíte být trpělivá a vyčkat na moment, kdy bude správná konstalace, která umožní vznik nového života s novou duší. Proto nemá cenu na početí nijak spěchat, natož se nervovat nebo se snažit si ho vymodlit. Není to na objednávku, musí to vzniknout.
Užívejte si života a věřte, že to jednou přijde.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krvácení 10.den KET

Porod video

Video, na kterém je vidět průběh celého porodu, je zde.

Zdroj: Umělé oplodnění a následný porod

Poradna

V naší poradně s názvem ZA KOLIK LET MÁM NÁROK NA NOVÉ UMĚLÉ ZUBNÍ NÁHRADY CENÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý večer,zajímá mě za kolik let mám nárok na umělé zuby.Beru hodně léků a přestože si důkldně 2 krát denně zuby čistím,mám je dost ošklivé a navíc jsem snížila hmotnost a ty zuby se mi při jídle sami vyndávají.Předem děkuji za odpověd.
S pozdravem Bártová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte se zeptat svého zubního lékaře a říct mu o problémech se svou zubní náhradou. Určitě najdete řešení, které bude finančně dostupné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Za kolik let mám nárok na nové umělé zubní náhrady ceník

Příznaky těhotenství hned po oplodnění

Příznaky oplodnění vajíčka nejsou v podstatě žádné, i přesto, že řada žen tvrdí, že o těhotenství věděla již od prvního dne. Ve skutečnosti se ale oplodnění na zdravotním stavu ženy nijak neprojevuje. Všechny projevy těhotenství se objevují až v pozdějším období, ne na úplném začátku.

Zdroj: První známky těhotenství po oplodnění

Procedury před zákrokem

Začátek procesu intracytoplazmatické injekce spermie do vajíčka je stejný jako při metodě IVF.

Postup u žen: Prvním krokem je hormonální stimulace vaječníků. Při hormonální stimulaci vaječníky produkují více vajíček. Žena užívá folikuly stimulující hormon a luteinizační hormon.

Odběr vajíček: Vajíčka se odebírají až tehdy, když lékař pomocí ultrazvuku vidí, že vajíčka jsou připravená na oplodnění (ovulaci). Po odběru vajíček je každé vajíčko oplodněno spermií (ICSI) od partnera nebo dárce. Spermie se získávají při ejakulaci nebo při přímém odběru spermií z varlat.

Postup u mužů: Embryolog vyšetří spermie v mikroskopu a rozhodne, zda se zvolí metoda ISCI, spermie se mohou získat ejakulací v ten stejný den, jako se ženě odeberou vajíčka, nebo se mohou získat přímo z nadvarlat. U mužů, kteří mají málo spermií nebo se pohybují pomalu, se spermie získávají pomocí ejakulace. Když má muž vasektomii, tak se doporučuje odběr spermií z varlat (pomocí tenké jehly a mikrochirurgické techniky).

Zdroj: ICSI

Co je to ICSI

ICSI je intracytoplazmatická injekce spermií – představuje mikromanipulační metodu, při níž se pomocí mikropipety zavede spermie přímo do vajíčka. Tato technika byla vyvinutá z důvodu pomoci párům s těžkou poruchou plodnosti, u nichž selhal pokus o oplodnění při IVF.

ICSI je použitelná a také doporučená při všech cyklech mimotělního oplození, neboť výrazně zvyšuje úspěšnost. Vysloveně nezbytná je v případě sníženého počtu spermií nebo jejich nedostatečné pohyblivosti, stejně jako v případě imunologického faktoru neplodnosti, při horší kvalitě a nízkém počtu získaných oocytů, vždy tam, kde je plánována metoda preimplantační genetické diagnostiky nebo preimplantačního genetického screeningu a v dalších speciálních případech.

Indikace ICSI:

  • neschopnost spermií spontánně oplodnit vajíčko;
  • imunologický faktor neplodnosti;
  • předcházející neúspěšné cykly při klasické metodě IVF;
  • vyšší věk;
  • rakovina varlat – tato rakovina se vyskytuje hlavně v nižším věku, je dobře léčitelná, ale při léčbě se může poškodit sperma;
  • při získání malého počtu vajíček;
  • při použití zamrazených spermií;
  • při spermiích získaných metodou PESA/MESA a TESA/TESE;
  • při darovaných vajíčkách;
  • ICSI se doporučuje pro páry, kde není jasná příčina, proč nemohou mít děti;
  • vrozená chyba varlat;
  • muži, kteří mají poškozené spermie (abnormální tvar spermií, malá pohyblivost spermií, nízký počet spermií);
  • překážka, která brání tomu, aby se spermie dostaly do ejakulátu (například vasektomie);
  • protilátky proti spermiím – organismus muže začne produkovat protilátky, které napadají spermie;
  • azoospermie.
Výhody ICSI:
  • eliminuje mužskou neplodnost tak, že se spermie zavede přímo do vajíčka;
  • využívá se u mužů po vasektomii nebo u ochrnutých mužů, kteří chtějí mít dítě;
  • dává šanci na oplodnění pro páry, kterým se nedaří počít dítě;
  • odstraňuje hlavní příčiny mužské neplodnosti.
Nevýhody ICSI:
  • je dražší než proces IVF;
  • rizika jsou podobná jako při IVF – vícečetné těhotenství, mimoděložní těhotenství;
  • hrozí větší riziko, že dítě může mít vrozenou vývojovou vadu nebo dětskou mozkovou obrnu (studie zjistila, že při ICSI je vyšší výskyt abnormalit u dětí než při metodě IVF);
  • při přirozeném početí se jen ty nejsilnější spermie dostanou k vajíčku, při intracytoplazmatické injekci spermie do vajíčka je tento přirozený proces přeskočený, a tak vajíčko může být oplodněné i patologickou spermií, tudíž hrozí vyšší výskyt genetických poruch.
Rizika:
  • zvýšené riziko potratu;
  • problémy se srdcem po porodu;
  • poruchy učení v budoucnosti;
  • vyšší riziko genetických abnormalit.

Zdroj: ICSI

3 dny po oplodnění

Tři dny po oplodnění se v ženském těle vše připravuje na vznik embrya, projevy těhotenství ale nejsou u žen snad téměř žádné. Výjimečně tento proces může provázet mírná bolest v podbřišku (jako při menstruaci), případně i zvýšená teplota.

Zdroj: První známky těhotenství po oplodnění

Jak vypadá hlen po oplodnění

Jak již bylo popsáno, hlen po oplodnění má ochrannou funkci - je hustý, lepkavý a tvoří zátku, která brání spermiím a infekci proniknout do dělohy, takže se vlastní zárodek může nerušeně vyvíjet.

Zdroj: Děložní čípek po oplodnění

Oplodnění vajíčka den po dni – video

Zde můžete vidět oplodnění vajíčka den po dni.

Zdroj: Chci oplodnit


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP